login |

Pilot-mustra: A to Z – 1×01

2014. 08. 28. 19:55 - Írta: winnie

40 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

Today is the day Andrew and Zelda will meet. Andrew Lofland and Zelda Vasco will date for 8 months, 3 weeks, 5 days and 1 hour. This television programme is the comprehensive account of their relationship… From A to Z.

Az NBC új komédiája, melynek a csatorna felpakolta a pilotját a minap a netre, már a premier előtt a várós országos újoncok közé tartozott számomra, így némi elfogultsággal közelítettem felé. És alapvetően azt is kaptam, amire számítottam, az A to Z klasszikus romantikus komédia lett (legalábbis a pilot alapján), nagyjából olyan, mint a How I Met Your Mother a legelején.

A TO Z – 1×01 – 7,5/10

Az első rész két fiatal korántsem zökkenőmentes találkozásáról szól (nincs szerelem első látásra), a sorozat pedig kezdeti fázisban lévő kapcsolatuk alakulásáról, ahol is az epizódok során lefednek pár témát ábécé-sorrendben haladva, A-tól Z-ig – ha már Andrew és Zelda a két fő karakter. Ami érdekes, hogy a pilot szerkezetét tekintve vázlatosan le is fed egy romantikus filmet, talán ezért is jött be ennyire, mármint a leírt ív miatt. A folytatás már mindenképp mozaikosabb lesz.

Bár nem barátos szitkomról van szó (egyelőre!) és a humor stílusa is más, bőven akad HIMYM-es vonása az A to Z. Itt is van narrátor, aki nem az egymásra találásról, hanem az azt követő 8 hónapról tervez mesélni. (Ha akarom, IdősZelda is mesélhetné a gyerekeknek a sztorit.) A csavar mindössze annyi, hogy az optimistán májusra kalibrált szezonzáróban akár az is kiderült, hogy Andrew és Zelda mégsincs egymásnak teremtve és szakítanak. (Mondanám, hogy “Nyilván…”, de annyira egyértelmű a dolog, hogy simán bevethetik a csavart.)

És nyilván az is egy kicsit HIMYM-es lehet, hogy felületesen nézve a férfi főszereplő stílusra elmenne egy fiatalabb Ted Mosby-nak, a női pedig…, nos ő tényleg Cristin Milioti, azaz HIMYM-Anyu. Rájuk koncentrál az első rész, megismerjük a jelenjüket és a flashback-morzsák révén múltjukat: egyikük egy online társkeresőnél dolgozik és rém romantikus, a másikuk ügyvéd és nincs oda a párkapcsolatokért – fura módon előbbi a férfi és utóbbi a nő.

Semmiképp sem fergeteges komédia az A to Z (sőt!), inkább amolyan aranyos. Nyilván a mellékszereplőknek lenne a dolga (a két barát és a főnök, valamint nem állandóként két munkatárs), hogy szállítsák az erősebb poénokat, amik megtámogatják a szerelmesek lámúrját, de pár elég jól sikerült húzáson kívül nem hiszem, hogy kiemelkedően viccesre sikerült volna a jelenlétük – azért megalapozták őket, szóval a potenciál megvan bennük.

Az az igazság, hogy annyi meg annyi apró részlete van az A to Z-nek, melyek hajlamossá tesznek arra, hogy elnézzem az esetleges hiányosságokat. A narrátor (Katey Sagal, vajon hogy jön a képbe, lesz jelentősége?) kvázi meseként tálalja a sztorit (és még órára bontott időtartamokban is fogalmaz, mint az Amélie vagy a Pushing Daisies narrátora), a történéseket vidám, habos-babos zenei aláfestéssel látjuk, ráadásul folyamatosan kapunk flashback-eket a főszereplők korábbi éveire vonatkozóan (ez nem csak az Amélie-ben vagy a Pushing Daisies-ben vett meg magának, hanem nemrég a Mixology-ban is.), de amikor a véletlen (nem)találkozásokat mutatták, akkor is az Amélie-t rendező Jean-Pierre Jeunet ugrott be. Igen, én vagyok az, akinek mindenről ugyanaz jut eszébe…

Nem tudom, milyen lesz a folytatás, de az A to Z pilotja abszolút bejött. Ráadásul olyan volt a nyitórész, hogy ha most megnézném még egyszer, akkor legalább 8/10-re ugrana az értékelésem – gondolom, ez a filmjelleg miatt lehet. Pedig alapjában véve semmi különlegesről nincs szó. Egyszerűen csak szerethető volt, amit szívesen néznék tovább. (Mondjatok már egy másik szót, mert ez elcsépelt és már-már negatív felhangja van.)

Az októberben (10.02) bemutatásra kerülő sorozatról human is ír kritikát a premier után. Mivel a pilotot a csatorna tette ki, így nagy eltérések elvileg nem lesznek a mostani és a hivatalos verzió között. Bár előfordulhat, hogy a 25 perces játékidőt csökkenteni fogják.

40 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2014. 08. 28. 20:05

Na igen, anno én is azért vártam, mert olyannak tűnt, amilyennek winnie leírta a promó alapján. Nagyon kéne egy inkább “aranyos”, mint vicces sitcom, és ha olyasmi, mint az HIMYM volt az első szezonjában, akkor abszolút jöhet. A Red Band Society holnap, a többi hétvégén lesz nálam nézős, szóval majd még jövök vissza, de felcsigázott a pontszám.

clegane - 2014. 08. 28. 20:10

szerintem még tök rendben van a “szerethető” jelző.
a “zseniális”tól viszont herótom van.

Eli - 2014. 08. 28. 20:12

Hááát…
Nálam pedig nem verte be a kaput. Az már most nyilvánvaló, hogy röhögős sitcom nem lesz belőle, engem pedig a cukiság faktor nem nagyon tud megmozgatni. Ha nem röhögős, akkor legyen mosolygós, feelgood, de ez az aranyosan, szerelmesen mosolygós dolog halálba untat.
Szóval nem, nem az én stílusom. Azért megpróbáltam, így legalább eggyel kevesebb bepróbálni való lesz a nagy őszi zsongásban.

Castor - 2014. 08. 28. 20:19

Csak országos szinten van benne potenciál és csak imitálja a Pushing Daisies szintet.
A negatív töréspont nekem a randin volt, mikor a srác kikelt magából, hogy ők márpedig egymásnak vannak teremtve és potyogjanak Zeldából a közös gyerekek, mert ez a sorsuk. Még ha vicces is akart lenni ez a jelenet, én onnantól még a székemet is hátrébb toltam. Ebből elég is volt ennyi.

liberatore - 2014. 08. 28. 20:31

Nekem nagyon bejött. Filmes feeling miatt leginkább. A folytatás már érdekes történet lesz, sejtelmem sincs miket lehet még kihozni belőle.

Inkább várnék egy ilyen aranyos, romcomos sitcomot, minthogy a HIMYM féle haveros sitcomot. Egy ilyen hiányzik a “gyűjteményemből”, remélem az A to Z lesz az, amelyik betölti ezt.

Bambusznád - 2014. 08. 28. 20:57

Csak októberben jön a folytatás?
Kár, pedig nekem is tetszett.

A randis egymásnak teremtődés nekem is sok volt, de sokkal több volt a pozitívum, így még ezt is megbocsátom neki.

winnie - 2014. 08. 28. 20:59

castor: ilyennek képzelik el a srácot, elvarázsolt lélek. amíg karakterizálnak ekképp, nálam még belefér:)

SpockCooper - 2014. 08. 28. 21:06

Én is kb. csak az epizód feléig bírtam. Én gyávának, tartom a pilotot, semmi eredeti ötletet nem láttam de jó tudni, hogy van akinek bejön. Lehet hogy a pilot általam nem látott második fele jobb volt.

montanosz - 2014. 08. 28. 21:31

Várom a következő részt, nekem is bejött, lazításra kitünő lesz remélem))

Lajosék a másodikról - 2014. 08. 28. 21:32

A szerethető már labdarúgó-válogatottunknál sem jött be, és félek, erre is hasonló sors vár.

Nem volt különösebben rossz, de nagyon nagy feladat hárul a mellékszereplőkre, akikből a pilot alapján túl sokat nem nézek ki, sőt inkább idegesítőek.

Lui - 2014. 08. 28. 21:37

“teCCős”? :D

Takersking - 2014. 08. 28. 21:39

Én keveselltem a poénokat, szóval én máris kaszáltam. A másik dolog pedig az, hogy semmi újat nem mutattak. Tehát egy kicsit vérszegény volt. Ha viszont az évad végi kritika pozitív lesz, akkor még talán adok egy második esélyt, de ideiglenesen kasza.

winnie - 2014. 08. 28. 21:45

clegane: az a baj szerintem a szerethetovel, hogy sokszor akkor hasznaljak, amikor az embernek nem jut eszebe semmi pozitivum, es kinjaban nem tud mit mondani:)

Cara - 2014. 08. 28. 21:54

Elég uncsi volt. Se a történet, se a szereplők nem fogtak meg. Sőt a férfi főszereplő néhol még irritált is. Nálam ez kb. 5,5-ös pilot volt, azért még egy-két résznek adok esélyt. A jelenlegi sitcom felhozatalból egyértelműen a You’re The Worst jön be a legjobban.

Fragohol1C - 2014. 08. 28. 22:52

Nekem is bejött a sori, bár sok mindenhez hasonlítanám, a himym-hez semmiképp :-)

winnie - 2014. 08. 28. 22:57

Fragohol1C: látod, ezért is volt hasznos akkor, hogy leírtam, mennyi mindenben hasonlít rá a sorozat (narráció, szerelmi történet visszamenőleges elmesélése, a főszereplő személye, az, hogy romantikus komédia, stb.)

a stílus az más, azt ki is emeltem.

vilmos.nagy - 2014. 08. 28. 23:10

Hát, köszönöm ezt az írást, nekem szereztetek vele egy nagyszerű fél órát, meg valószínűleg egy őszi sorozatot. :-D

Nekem egész végig olyan (500) Days of Summer érzésem volt – mondjuk ez sosegond, szeretem azt a filmet.

clegane - 2014. 08. 28. 23:45

no megnéztem én is…
sztem nem volt annyira gáz a srác romantizálása, a negatív kommentek alapján rosszabbra számítottam :D
viszont Winnie óvatosságát is érteni vélem már; mindenesetre szerintem azért ennél többet kell tenni a “szerethető” jelző kiérdemléséért, de benne van a pakliban hogy a következő epizódban már sikerül kivívniuk.
most ez így tényleg egy kicsit túl átlagos lett, de azért kedvem lett megnézni majd a második részt is.

Tod - 2014. 08. 29. 08:29

A srác az elszállós jelenetében a bárban olyan volt, mint egy discount J.D. Vagy csak a külseje miatt gondolom így?
Az meg valószínűleg sokkal jobban zavar, mint kellene, hogy X hónapot Y napot és 1 órát jártak. Csak azért vissza fogok jönni a vége felé, hogy megtudjam, mi történik az utolsó órában.
Bár nem tudom, kit akarok becsapni. Milioti miatt úgy is elég sok részt meg fogok nézni… :(

carpenter - 2014. 08. 29. 09:19

A hangulata valoban emlekeztet az Amelie-re es a Pushing Daisiesre, emiatt a nosztalgiafaktor miatt sokaknak tetszhetett, csak itt a forma mogott nincs semmi tartalom, es ezt egy reszen keresztul lehet leplezni, de nagyon hamar ki fog logni a lolab.

A tortenetrol csak annyit, hogy a legeslegagyonhasznaltabb romantikus komedia sablonok kusza elegye, en csak annak ajanlanam aki meg egy romkomot sem latott eleteben, hanem nem lesz szamara meglepetes egyetlen ‘fordulat’ sem.

goodjohnwin - 2014. 08. 29. 11:16

Egyrészt kár, hogy a sztori ennyire dominánsan párkapcsolati-romantikus. (itt Péterfy Borit idézném…)
A nagyobbik gond nálam Cristin Milioti, akit édes, cuki, akár még tehetséges is, de irritál a manga-szerű, őzikeszemes arca. :( igen, szar ember vagyok, ha ilyesmin akadok fenn. Most már kezdem érteni, miért utálják annyira Juliette-e a Grimmben.

zolkó - 2014. 08. 29. 17:11

12 egy tucat volt a pilot.Újdonság semmi nem volt benne ,olyan amit ne láttunk volna már máshol.Én is úgy vagyok ezzel,mint amit itt írt valaki,hogy a cukiság része nem érdekel, poénnak annyira nem poén az egész.4/10 jóindulattal.

CyClotroniC - 2014. 08. 29. 19:11

Nálam 7/10. Baromi aranyos volt, valóban nem az a nevetős, de kell az ilyen, sőt ami azt illeti párban fogom nézni a You’re The Worst-tel, szerintem felerősítik egymás nagyon eltérő erényeit. :)

winnie - 2014. 08. 29. 20:27

zolkó: mint látod, nekem is sok filmet és sorozatot megidézett, de szerencsére, ami jó, az mindig, vagy sokszor is jó. eredeti meg csak az lesz valakinek eredeti, aki nem látott sok dolgot:) (az intruders például újdnság erejével hatott, de nem feltétlenül jó.)

Csilla0422 - 2014. 08. 29. 20:56

Részemről rendben volt. Kellett már egy ilyen. Várom a folytatást!

Endru - 2014. 09. 01. 11:19

Én imádtam. (lehet pont azért, mert talán valami hasonló szituációban vagyok :D) Nálam kellett hogy kitöltse valami a HIMYM után keletkezett űrt, és ez a sorozat megtette. Nagyon várom már az új részeket. :)

kodszarny - 2014. 10. 02. 13:55

ma újra a pilotot adják le, vagy a második részt?

winnie - 2014. 10. 02. 14:29

ma, vagyis holnap adják a pilot először. amit láttunk, az a netre lett feltéve csak.

Cyrax - 2014. 10. 05. 07:42

Kiderült, hogy mit vágtak ki a csütörtökön leadott verzióból?

Lui - 2014. 10. 05. 17:38

Ahogy láttam 10-20 sec-nél nem több.

“spoiler?”:

Amikor Zelda bemegy a “megbeszélésre”, és kiderül, hogy az oldal elszúrta, és egy csajjal párosította össze, pedig heteró.

kb ennyi :D

winnie - 2014. 10. 17. 11:57

1×02: 7/10. Vicces, de itt is egy “mással van vacsorás randim” és némi félreértés okozza a problémákat, mint a Manhattan Love Story – 1×02-ben, de a két sorozat között nagy különbség, hogy míg ott nincs “semmi” még a két főhős között, itt már a kezdeteknél fülig szerelemnek, vagy legalábbis idillinek tűnik a viszony. Persze erre később próbálnak rácáfolni. Ja, és még nagyobb különbség, hogy az MLS mellékkarakterei tűzre valók, itt viszont többen is viccesebbek, mint Andrew és Zelda. (És mint a Selfie, ez is meglepően app- és mobilheavy volt a rész (oké, a munkahely adja magát).)

Engem mondjuk már a flashback-ek is megvettek, de a sorozatban továbbra is a cuki romantikus jelleg jön be, remélem marad is ez a stílus, amiben nincsenek komoly konfliktusok és minden rózsaszín, pár laza félreértés és a munkahely majd szállítja a poénokat. Verdikt: a pilot után is tudtam, hogy maradni fogok, ez nem változott, még akkor sem, ha inkább a vége húzta fel számomra a részt. De ha végig ilyen maradna, akkor ezt a sorozatot tuti beszerezném magamnak DVD-n.

ui: A rész a B-betűre épül, mint Big glory – elég hamar elfogyott az ötlet.

winnie - 2014. 10. 17. 11:58

az 1×03 viszont fájóan semmilyen volt, most semmi sem feledtette a poénok hiányát. 4,5/10

vilmos.nagy - 2014. 10. 17. 22:52

Én kifejezetten jót derültem rajta.

Őszintén nem tudnám megmondani, miért.

Maradok.

pytta - 2014. 10. 21. 23:21

Ez a 3. rész tényleg gáz volt. Már most kifogyott a szufla? (egyébként a 2. sem volt sokkal jobb).
Szerettem volna szeretni ezt a sorozatot, de nem megy, elég is volt belőle. Azt hiszem, már vagy három éve nincs egy rendes élőszereplős szitkom, amit nézni tudnék :)

sam - 2014. 10. 25. 13:33

Nem örülök neki, hogy más is úgy látta, hogy a 2. és a 3. rész is kifejezetten gyenge volt :(
Főleg a Wallflower-es Big Bird vonal ami annyira unalmas és fölösleges volt. Pedig biztos van ebben a szálban is potenciál, bár én alapból nem tartottam volna meg a főnöknőt.. irritáló ahogy beszél.
Még azért maradok, mert a főszereplők aranyosak, Stephie meg imádnivaló a brit akcentusával, de itt ki is fújt..sajnos.

Daemonprince - 2014. 10. 30. 18:40

Kedves, aranyos, szerethető karakterek. HIMYM anyuka meg még mindig csodás :)

cegtli - 2014. 11. 23. 22:37

Most kezdtem a sorozatnak, eddig nagyon bejön, kivéve az aunt Debbie-s részt, az valahogy nem adta.
A srác nagyon emlékeztet Robert Downey Jr.-ra :D
és nekem is folyton a mixology, amelie, pushing daisies jut eszembe :))

winnie - 2014. 12. 12. 10:39

az 1×04 és 1×05 elég közepes sajnos, a mellékbarátok túlságosab rátelepednek a sorozatra ês az édibédi romantika abszolút a háttérbe szorult.

Thomas - 2014. 12. 23. 13:31

Figyeltétek, hogy most már azt mondja be a narrátor az elején, hogy 6 hónapig randizott Andrew és Zelda? Én most vettem észre az 1×09 nézésekor:) Viszont nem értem, elvileg január 22-án lesz a finálé, akkor miért nem már 4 hónapot mondanak be, hogy ki is jöjjön:)

Ez a rész nekem jobban tetszett, kevesebb mellékbaráti kavarás, és több romantika volt benne:)

Thomas - 2015. 01. 29. 13:52

Marha vicces ez a főcím, az 1×10-ben már 5 hónap, 26 nap, 4 óra és 13 perc, ameddig randiztak, de mielőtt még azt hinnétek, hogy ez valami visszaszámlálás akar lenni, az 1×11-ben már 7 hónap, 1 hét, 4 nap és 3 óra lett belőle:) Most akkor eldöntik végre, hogy meddig randiztak, vagy ez valami burkolt poén akar lenni, hogy mindig mást mondanak be?:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz