login |

Revenge: Hogyan tovább? – írta Rileey

2014. 08. 28. 18:22 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

A legfrissebb, 4. évados előzetesből kiderül, hogy a Revenge 4. szezonja másmilyen lehet, mint az előzőek, a hírek szerint még a flashforward-os kezdést is elhagyják a készítők. Gondoltam, érdemes lenne feleleveníteni a 3. évados finálét annak kapcsán, hogy mi várhat ránk ősztől.

Emily Thorne bosszúhadjárata a Grayson család ellen annak idején ígéretesen indult, majd teljes szappandagonyába süppedt a 2. évadban. Akkor már azt hittem, hogy nincs remény, és a sorozat átmegy nézhetetlen kategóriába. Szerencsére(?) a 3. szezonra kaptunk egy új showrunnert, Sunil Nayar-t, aki rögtön az évad elején kigyomlálta a felesleges szálakat, és visszaterelte a cselekményt a gyökereihez, aminek következtében a Revenge ismét heti várós sorozattá vált.

Pedig az új showrunner nem vett vissza radikálisan a szappanból, de jobban adagolta azt – legalábbis az évad első felében. Spoileresen kifejtem a tovább mögött, és azt is, hogyan állunk a 4. szezon előtt.

A történetvezetés egészen addig működött, míg a szezon közepére vissza nem érkeztünk az évad nyitójelenetéhez, az esküvő beteljesüléséhez, és Emily lelövéséhez. Ezután mintha elfogyott volna az ötlet, és ki kellett volna tölteni olyan felesleges és bosszantó elemekkel, mint Emily emlékezetvesztése.

Az amnézia elképesztően gyenge húzás volt, főleg, hogy milyen hamar feloldották. A legnagyobb szívfájdalmam viszont az, hogy Emily nem sokáig maradt Mrs. Grayson, pedig szívesen megnéztem volna, ahogy igazi bitch viselkedéssel belülről bomlasztja a családot. Amit egyébként simán megtehetett volna, hiszen aduászként ott volt a Daniel elleni terhelő vallomása.

Az írók helyette behozták újabb nyomként Pascalt, és ekkor már úgy éreztem, hogy a Revenge eléri azt a szintet, amit a Pretty Little Liars. Ott mindenkiről kiderül lassan, hogy A, itt meg újabb és újabb karakterek kerülnek a képbe, akik benne voltak a terrortámadásban, és iszonyatosan nagy és gonosz szerepet vállaltak a David Clarke elleni összeesküvésben.

A szerelmi szálak is megint keresztezték egymást, Daniel az évad elején még az exbarátnőjével kavart, miközben Emilyt készült elvenni, aztán Jack barátnőjével, Margaux-val került közelebbi kapcsolatba az évad végére, holott Margaux Jackkel együtt vett közös házat.

És aminek örültem, hogy véget vetettek, úgy tűnik mégis bekövetkezik: az írók Jacket és Emilyt elkezdték egymás felé terelgetni. Nem tudom, minek kell ezt erőltetni, mert szerintem a két szereplő között az égvilágon semmi kémia nincs. Ha már Jack szóba került, az is érdekelne mit érezhetett a karakter, amikor rátukmálták a Star Warsos “Én vagyok az (apád) anyád!”-klisét, én mindenesetre jót derültem.

Szerencsére a készítők bölcsen nem akarják húzni a (David Clarkért folytatott) bosszút az idők végezetéig, így nekiálltak szépen elvarrni a szálakat: David Clarkot felmentették, a három évadnyi bosszúhadjárat az ítélet eltörlésével lezárult. Mindezt Conrad trükkös szórabírásával sikerült elérni, aki nemcsak Charlotte-nak, hanem a médiának is bevallotta, hogy anno bemártotta tengerparti szomszédját.

Victoria rájött, hogy Emily igazából Amanda Clarke. Újdonsült szerelmét, Pascalt ugye Conrad stílusosan belelökte a helikopter rotorjába, de Victoria szerint erről is csak Emily tehet, ezért hagyott neki egy búcsúajándékot: Aiden holttestét a kanapén.

– What have you done?
– Just leveled the playfield.

Nem tudtam komolyan venni ezt a jelenetet, ahogy Aiden ott ült beállítva tátott szájjal, Emily rázogatta, a feje meg ide-oda himbálózott. Kezdjük ott, ahogy elképzelem, ahogy Victoria becipeli egyedül a testét s művészien elrendezi… (nyilván nem ő volt, hiszen el sem bírja).

Ahogy Victoria megölte, az sem volt piskóta. Az egész túl korán történt még a finálé első felében elég hatásvadász módon. Kifejezetten annak ellensúlyozására használták, hogy Emily akkor tudta meg, hogy az apját felmentették. Ugyan már, miért legyen szerencsétlen lány öt percre is boldog…? A Graysonok mindig mindenre rátesznek egy lapáttal.

A finálé előtt egyébként elhintették a készítők, hogy az egyik állandó szereplő meghal. Én például nem tudtam, hogy Barry Sloane pilotozik egy másik sorozatban, mégis szinte biztosra vettem, hogy ő lesz az áldozat, ez elég egyértelmű volt abból, ahogy Jack és Emily párosa ismét képbe került.

És akkor jöjjön a hidegzuhany: David Clarke él. Ez az opció már egészen a első évadtól kezdve ott lebegett a levegőben mint lehetséges variáció a sokkoló momentumok bedobására, de bíztam benne, hogy ezt a kifejezetten szappanos megoldást bottal sem fogják megpiszkálni. Ami súlyosbítja a helyzetet, hogy nem csak rádobták a nézőkre a bombát, hogy robbanjon, hanem előre fel is vezették.

A finálé előtt beszélgettem az egyik barátommal, és kérdeztem tőle, hogy ugye szerinte nem fogják a végén meghúzni a “David Clarke él”-dolgot, mert nagyon bűzlik az egész, de ő megnyugtatott, hogy az már túlzás lenne. Nos, a készítőknek nem az.

A fogadtatásból ítélve ez a húzás pozitívan vagy negatívan sokkolta a nézőket, van aki emiatt el is kaszálta a sorozatot. Ráadásként az eddig rózsaszín köntösbe csomagolt David most már nem tűnik olyan makulátlannak, mint eddig. A halálból feltámadt karakter azonnal demonstrálta is ezt, mikor leszúrta Conradot, akinek vére kígyóként csörgedezett végig a betonon lágy muzsika dallamára. A tekintete elég üvegesnek tűnt, de kicsit sem lepődnék meg, ha túlélné.

Margaux testvére is feltűnt felkavarni az állóvizet, foggal-körömmel ragaszkodik a céghez, amit az apjuk Margaux-ra hagyott. Neki köszönhetően Daniel már megint kétes helyzetbe került – de ezúttal szinte furcsa módon nem ő az elkövető. Az a kérdés, hogy kimászik-e belőle, vicces lenne, ha azok után, hogy mindent megúszott, végre elvinné a balhét olyasvalamiért, amit nem követett el. Erre mondjuk sok esélyt nem látok.

Charlotte egy apró érintésből rájött, hogy Jack szerepet vállalt az elrablásában, így bekopogtatott Jackhez a rendőrség. Emiatt esetleg visszatér az anyukája? Mert kedveltem a karaktert, mondjuk az erőltetettnek ható alkoholproblémáját már kevésbé.

Victoria nyilvánvalóan részeken át arra törekedett, hogy visszatartsa az Emilyvel kapcsolatosan tett felfedezését, inkább rébuszokban beszélt, mert úgy izgibb. Úgyhogy ne csodálkozzon, hogy Emily elmegyógyintézetbe dugta, és senki sem hisz neki. Van egy olyan érzésem, hogy nem sokáig marad ott. A rész egyik fénypontját mindenképpen az jelentette, mikor Emily leütötte Victoriát egy ásóval, és milyen stílusos lett volna ha még el is ássa!.

Összességében egy eseménydús évadzárót láthattunk, ahol sok szálat hagytak lógva a levegőben, amiért izgulhatunk. És hogy mi lesz David Clarke szerepe az egészben (James Tupper állandó szereplő lett a 4. évadban), és milyen irányt vesz innen a sorozat, az heteken belül kiderülhet.

10 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2014. 08. 28. 19:27

Mikor megláttam az első képet azt hittem ez egy Buffy cikk lesz. :D

Skate - 2014. 08. 28. 21:03

Az ABC-n a szappan kötelező adaléka lett a sorozatainak az elmúlt években (nem mindnek, még azok se túl kiemelkedőek). A Scalndal agyatlan szintjétől még messze van, mégis a fináléban nem kelletek volna a szappanos megoldások, inkább pár tökösebb húzással jobban jártunk volna. Érdekel az új irány, amíg nem válik fikailag fájdalmassá a folytatás.

Wendy - 2014. 08. 28. 21:15

Nem tudom miért, de én ennek a sorozatnak mindenféle szappanszagú húzását meg tudom bocsátani, az 1. évadtól le tud kötni minden része. Kiváncsi vagyok Victoria meddig marad az elmegyogyóban, remélem nem hozzák ki már az első részben…

winnie - 2014. 08. 28. 21:21

wendy:: ha a karakterek megfognak, vagy ha a fokonfliktus kellokepp vonzo, akkor nyert ugyed van. akkor meg foleg, ha az egyes ujonnan behozott figurak is bevalnak.

Violka - 2014. 08. 28. 21:55

Majd belibben Lydia és kihozz Victoria-t a gyogyóból :)

Nekem DC megjelenése volt a vég. És nem, és sem akarom, hogy Jack és Emily összejöjjön.

MZ/X - 2014. 08. 28. 22:18

Nagy kedvenc, a cikk is tetszik, sok mindennel egyetértek. Több dolog már nekem is kicsit sok volt a fináléban, kíváncsi vagyok, mit hoznak ki belőle.

lostfanka - 2014. 08. 29. 10:08

Masodik evad kozepen kaszaltam pont a szappan miatt, erdemes ujra kezdeni?

winnie - 2014. 08. 29. 10:11

ha a szappan zavart, akkor nem.

szerintem itt hatványozottan érdemes elolvasnod a 2. évad végi és a 3. évados írásokat és kommenteket, ugorva a tartalmi dolgokat. vagy elkezdenek a 3. évadot az új flashforwarddal és az új szereplőkkel. (én is ezt tettem.)

(és mielőtt elkezded, olvasd el a fenti írásban a 3. évad végi fordulatot. alulról a hetedik bekezdés első sorát. mert az olyan, aminek olvastán tuti lesz olyan, aki azt mondja, hogy örül, hogy nem folytatta.)

ThomasCrown - 2014. 08. 29. 10:52

Én várom is meg nem is. Az első pár részt megnézem, de a Davides húzás annyira nem tetszett, hogy az már fájdalmas.

mse - 2014. 08. 29. 11:15

Én kitartottam a sorozat mellett, mert Emily karaktere kezdettől megfogott, és olyan figurák, mint Nolan, Victoria és Conrad is elszórakoztattak.

A szappantól néha rázom a fejem, és rengeteg történetszál idegesít (Nolan cellatársa, meg úgy mostanság általában minden, ami tartalmazza Daniel, Jack vagy Charlotte karakterét, pedig utóbbiból olyan szép dolgokat is kihozhatnának a testvér-kapcsolattal), de azért a fővonal miatt maradtam. Nem bánom azt se, hogy azt lezárták, ez a része az epizódnak kifejezetten tetszett, és az évadzáró úgy általában is bejött, hiába az Aidenes beállítás komikuma.

De azt hogy DC-t visszahozták, ráadásul egy bosszúszomjas kapucnis ürgeként… Ez olyan, mintha ágyékon rúgták volna az eddigi 3 évadot. Tudom, hogy itt ami szappan, az megtörténik, de ennek kellett volna annak a kimondatlan határnak, amit semmilyen körülmények közt sem léphetünk át. Az évadkezdést még megnézem, de nem tartom kizártnak, hogy végül a kiábrándultságom győz, pedig ez volt igazából az egyik leginkább követett sorozatom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz