login |

Torchwood: Miracle Day – írta Eloise

2014. 08. 29. 15:12 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Mikor felkerestem a Doctor Who spinoffjának, a Torchwood-nak a legutóbbi évadkibeszélőjét, ott csak a negyedik évad első részéről szóló kritikát találtam. A kommentekben többen kifejtették a Miracle Day-ről a véleményüket, egyesek viszont megjegyezték, hogy kíváncsiak lennének egy olyan személy meglátásaira is, aki látott minden Torchwood-epizódot, így gondoltam írok néhány sort.

A Torchwood első két évadja igazi guilty pleasure volt, rengeteg vicces résszel és beszólással. Bár a második szakasznak lett egy finom átívelő szála, tulajdonképpen az első két szezonra az egy eset/rész-felosztás volt a jellemző.

Az ezt követő évad, a Children of Earth már egész más lett. A mindösszesen öt rész kevésbé volt vicces, és az utolsó két epizód drámaian tragikusra sikeredett. A részek egymással, és egy kerek történetet kaptunk. Az évad végén pedig egy olyan lezárást, ami akár sorozatfinálé is lehetett volna.

Sokakban valószínű emiatt is felmerült a kérdés, hogy mi szükség volt a folytatásra? Bár azt én is elismerem, hogy a negyedik évad lezárása egyáltalán nem lett kerek, és határozottan folytatásért kiállt, ráadásul a sorozat minősége is erősen romlott, összességében nem bánom, hogy Amerika beszállt a Torchwood-ban és így elkészülhetett ez az évad. Ebben persze az is közrejátszik, hogy nagyon megszeretettem Jack Harkness karakterét, és a szereplőt megformáló John Barrowmant is.

Az évad történetének lényeg, hogy egy „csoda” folytán az emberek képtelenek lettek meghalni. Ezzel több gond is van, az egyik legfontosabb, hogy meghalni ugyan képtelenek, de nem gyógyulnak meg, tehát nagy mennyiségű fájdalomcsillapítóra lett szükségük. Nőtt a népesség, ami azt eredményezte, hogy csökkent az élelmiszer, egyre kevesebb hely lett, és még sorolhatnánk.

Jack-re viszont a csoda ellentétes módon hatott, és halandóvá vált, ami felettébb szokatlan és ijesztő számára, különösen az elején. A tovább mögött spoileresen írnék a Miracle Day-alcímet viselő évadról.

Miután a készítők módszeresen kiirtották a csapat nagy részét, – Ianto halála megértem, hogy drámai okok miatt szükséges volt, de akkor is még fájó pont– új szereplőkre volt szükség. Kaptunk egy Esther nevű szép, szőke ügynököt, aki igazából nem sok vizet zavart, és egy másik ügynököt, Rexet, akit a Vészhelyzetből ismert Mekhi Phifer személyesített meg, és akinek a karaktere erősen hasonlított az említett sorozatszerepéhez. A csapatból nem csak Jack-nek élet-halál kérdés a helyzet megfejtése, hanem Rexnek is, aki egy balesetben „halálosan” megsérült, de a nem várt események miatt nem halt meg.

Visszakaptuk Gwent és Rhyst is, akik immár szülői teendőiket is ellátják. Természetesen visszatért Jack is, amit nagyon vártam, mert az ő felbukkanásáig kifejezetten unatkoztam. A karakter személyiségén nyomott hagytak az előző évad eseményei, sokkal komolyabbá, szomorkásabbá vált.

A történtekért egy társaság felelős, amiről sajnos nem tudtunk meg túl sokat. Egy más típusú negatív szereplő, Oswald Danes is megjelenik, akit ki akartak végezni, tettei miatt, de ez egy olyan világban, ahol nincs halál, nem lehetséges. Annak ellenére, hogy Bill Pullmant kiváló színésznek tartom, és voltak zseniális jelenetei, valahogy mégsem sikerült megértenem, hogy az emberek miért kezdik el hirtelen követni ezt a mondhatni undorító alakot, és miért tekintenek rá szinte Istenként.

A hetedik részig elég vontatott volt a történet. Az az epizód viszont nagyon tetszett, és onnan, mintha beindult volna valami. Valószínű az is közrejátszott ebben, hogy az új szereplők szinte nem is szerepeltek és teljesen Jack-központú volt, ráadásul a visszaemlékezés az egyik gyengém.

Sok vitát kavart a részben szereplő homoszexuális jelenet, ami szerintem nem volt teljesen öncélú. Ezután az események felgyorsultak, és elkezdtünk válaszokat is kapni. A finálé hagyott jó pár kérdőjelet, de legalább izgalmasra sikerült. Összességében az évad során voltak jó és kevésbé jó pillanatok, de a Doctor Who-s és Ianto-s utalásokat szerintem nem csak én imádtam.

A 2011-es évadzáró óta remélem, hogy lesznek újabb epizódok, és nem kell ilyen keserű szájízzel búcsút venni Jack-től. Ezzel kapcsolatban korábban a készítő, Russell T. Davies többször is elmondta, hogy a sorozat nem kapott kaszát és visszatérhet valamikor, s ugyanezt visszahangozta Eve Myles is.

És hogy mit szeretnék a következő évadban a válaszokon kívül? Több Angliát és nem csak a helyszínre vagy a szereplőkre (érdekes, új szereplőkre!) gondolok, hanem a sorozat hangulatára is. Annak ellenére, hogy nagyon szeretem a Torchwood régi tagjait, nem hiszem, hogy bármilyen módon vissza lehetne őket, úgy hozni, hogy az ne lenne kínos. Ha mégis meg tudják oldani, én azt is díjaznám. Emellett még egy kitűnően megírt gonosz szereplő vagy szervezet kellene, és teljesen elégedettek lenhetnénk. Persze a dolgok jelenlegi állását figyelembe véve már egy ötödik évados hír is hatalmas örömöt okozna.

13 hozzászólás Ne habozz!

Lilith - 2014. 08. 29. 15:25

Remek írás.Örültem,hogy valaki elkezdett foglalkozni vele.Én mindegyik évadot láttam.Mindegyikben volt valami ami megfogott.Tény,hogy Jack Harkness karaktere igen erőteljes és az ember szívesen lógna ilyen tipusú fazonokkal.Maga a színész is elképesztő a való életben is (john B.).A végére sikerült megszeretnem Eva karakterét is,olyan badass lett a végére aminek nagyon örültem.Ianto halála engem nem viselt meg inkább Owen-é.De hát kinek a pap,kinek a paplan. :)
Ha kapna évadberendelést nem is tudom mit csinálnék örömömben. :D

humorpalanta - 2014. 08. 29. 15:53

Szerintem az a probléma, hogy nagyon megakadt a sorozat. Nem igazán tudnák már hova vinni a dolgokat. Szerintem valahogy át kellene rántani a stábot egy későbbi korszakba, mondjuk az Időügynökség idejébe, vagy valami ilyesmi. Mondjuk Spike-nak lehetne valami köze hozzá :P Vagy ilyesmi. Jelenleg, ebben a korban, ezekkel a szereplőkkel, ebben a díszletben – be kell vallani azt, amit nem lehet letagadni – ez a sorozat megbukott, s nem is kicsit. Ezért ki kellene őket ugrasztani. Egy másik korszakban egy DW-univerzumot közelebbhozó átívelő történettel. Mondjuk valami rejtélyes történetszálat beleírni a DW-évadba, vagy csak sejtetni valamit, Jack meg kicsit feltűnhetne megint, aztán a Torchwoodon belül kifejtenék. Mondjuk az Időügynökségen belül létrehozná a Torchwoodot, s gondoskodnia kellene, hogy a régi önmaga oda kerüljön, ahol a Dokival majd találkozik, s leleplezne egy Sontarian összeesküvést, vagy valami ilyesmi.

Lilith - 2014. 08. 29. 15:55

humorpalanta ötletei nem is rosszak. (Y) :)

nocadlee - 2014. 08. 29. 16:55

Eloise nagyon kíméletes volt, szerintem ez az évad kínszenvedés volt az első kettőhöz képest. Az alapötlet érdekes volt, de aztán valahogy mintha nem tudták volna hogy lehet kijönni belőle.
Az meg egyébként kissé ironikus, hogy a híresen meleg író-alkotó Russel T. Davies számára az évad központi rejtélye gyakorlatilag egy hatalmas…, khm, “hasadék”… :)

everest456 - 2014. 08. 29. 17:05

Az első két évad szórakoztató volt, hol jobb hol kevésbé jó részekkel. Nekem az egyik kedvenc amikor szimpla szekta volt a heti monster.
A harmadik évad egy nagyon erős etap volt, talán ha kicsit még sötétebb lett volna, egy szavam nem lenne.
A negyedikről röviden, gyenge kezdés, a közepe nagyon tetszett, elbénázott finálé, röviden ennyi.

anikros - 2014. 08. 29. 18:17

4 évad Torchwood után ami maradt: Ianto abszolút felesleges halála és Gwen Cooper, mint a legyűlöltebb tvkarakter

sesztei - 2014. 08. 29. 19:31

Jack Harness nekem is a szívem csücske, úgyh detto várok mindent, ami torchwood-os.
ennek a kritikának is szintén nagyon megörültem! főleg h ilyen jól sikerült :)

Evana - 2014. 08. 29. 22:15

Először is, az Eve Myles és nem Eva Myles. De ez csak csak pici elírás, gondolom.
Másodszor, nekem egyáltalán nem tetszett a negyedik évad. Na jó, voltak jó pillanatok, főleg az ős Torchwood-osokkal.
Nekem annyira nem tetszett a sztori, vagy a megvalósítása… hát nem tudom eldönteni.
Bill Pullman karakterét én egyáltalán nem értettem.
Az, hogy Amerika beszállt, az bizony eltiporta azt a jó kis Torchwood hangulatot. Legalábbis szerintem.
Az első évad nem volt olyan nagyon jó, Gwent utáltam. A második évad tetszett, Gwent is ki tudták találni, hogy milyen legyen, nem nyafogott mindenen, és nagyon megszerettem.
A harmadik évad szerintem a legjobb, számtalanszor láttam. Kicsit sötétebb tónusú, de nagyon jó.
Ez a negyedik évad ilyen egyszer megnézhető szinten van nálam. A legzavaróbb dolog tényleg ez az Amerika beütés volt. Annyira nem jött miatta ez a régi Torchwood érzés. de lehet, hogy ezzel csak én vagyok így.
Én nagyon szeretnék további évadokat, lehetőség szerint sok sok sok Angliával. :DDDD

Annatar - 2014. 08. 29. 23:45

Az azért elmond valamit, hogy míg az első három évad megvan DVD-n, és többször meg is néztem, a Miracle Dayt megnéztem a leadáskor, és annyi… Az első két évadot nagyon szerettem, a Children of Earth már egy másfajta sorozat volt, ez meg aztán végképp. Ha folytatódna, én jobban örülnék a kicsit lazább, egy rész – egy eset formátumnak, még ha van is átívelő szál. Az jobb volt.

zagloba - 2014. 08. 30. 00:36

humorpalanta Nem hinném, hogy megbukott volna. Tudod, úgy van ez, hogy van akinek bejön, másnak meg nem.
Én pl. a te ötleteidet borzasztónak tartom a Torchwood-dal kapcsolatban. Eleve ellentétes azzal, amiért anno a Torchwood Intézetet létrehozták. Meg ne bántódj, nem személyes.
Szerintem a DW amúgy is egyre inkább felejtős…

Nagyon jó kis évad volt.
Tény, hogy nem olyan könnyed, könnyebben befogadható, mint az 1-2. évad.
Én azt látom, hogy a készítők mertek komolyakat lépni, és felvállalták a nagyon komor, sötét dolgokat is / pl. korábban Owen, és Ianto, 3. évad: mikor a kormány eldönti, kinek a gyerekei mennek, vagy itt a 4-ben, “a halott legyen halott” mozgalom./
Kemény, társadalmi kérdéseket is bátran felvető sorozat ez, és közben továbbra is sci-fi.

Számomra nem okozott gondot, hogy nincs teljesen lezárva, nem kell mindig mindent a néző szájába rágni!

Számomra a Torchwood sokkal nagyobb kedvenc lett, mint a Doctor Who /amely az újabb évadaival, inkább bohóckodásnak tűnik emellett. Szerintem./. Nem is örülnék, ha a DW-ban újra feltűnne az Intézet…

Eve Myles az első pillanattól nagy kedvenc, és ugyanígy a többiek is.
RTD azt nyilatkozta, hogy a sorozat nincs lezárva, de addig nem akarja folytatni, amíg egy igazán ütős történet nem ígérkezik.
Sokan példát vehetnének róla.

EW - 2014. 08. 31. 10:19

OFF: a DW új évadáról nem tervez valaki írni az oldalon valamit?

ON: Még év elején néztem a Torchwoodot. Az első két évad nem nagyon jött be. Nem volt rosz, de nem lett a kedvencem. A harmadik nagyon tetszett. A negyedik szintén. Szerintem jobban műkodik egy Torchwood évadnál az 1 évad/1 eset felállás. Reméljük egyszer jön még az 5. évad. :)

kecskebégető - 2015. 05. 12. 05:51

Annyira hiányzik..

Marcus - 2016. 03. 16. 18:45

Én még csak most fogok belekezdeni a 4. évadba. Ha esetleg folytatják, az érdekelne, hogy lesz Jack-ből a Boe nagy arca. Ugye a Ki vagy doki?-ban volt utalás, hogy 51 millió évvel később Jack lesz Boe. Valamint, hogy Matt Smith dokija idején Jack azon karját, amin az időügynök kütyü van, levágják. Sok a kérdés még a fősorozatból is…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz