login |

Dominion: vége az 1. évadnak – írta Delilah

2014. 08. 31. 16:22 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Van pár posztapokaliptikus sorozat, és az ember azt várná, ha ezúttal angyalok irtják a népet, akkor azért egy kicsit mégis csak másféle lesz a végeredmény. Nos, az átlagnál biztosan nem lett jobb.

Én is osztottam a többség véleményét a pilot után, mert az nem volt valami épületes. Nem hozott többet az évadzáró sem, mint az alapjául szolgáló film, a Legion, és ez sajnos az egész sorozatra is igaz. Az egyik legérdekesebb koncepcióval indult, aztán végül egy “nesze semmi, fogd meg jól!”-történetet szült, ami igyekezett politikai cselszövéseket feldobni, egy kis ármányt itt, egy árulást ott, aztán akciót amott. Minden volt és közben semmi.

Már eleve az angyalokban rengeteg lehetőség lehetne, de itt az alacsony rangúakban semmi különleges nem volt, csak fekete a szemük és úgy másznak falra, mint Pókember. Általánosan az volt a baj velük, még akkor is, ha más szerint ez erény, hogy pontosan olyanok, mint az emberek: hatalmat akarnak, szeretetre vágynak, sírnak, mert apu elhagyta őket az elkényeztetett emberiség miatt, akik bezzeg a kedvencei voltak.

De a magasabb szintű angyalok sem lettek sokkal különbek, hiszen Michael még a szeretni is képes, sőt furdalja a lelkiismerete a múlt miatt, néha pedig úgy dühöng mint bárki más. Uriel, a legszemetebb mindig épp arra mosolygott, akitől akart valamit, de összességében ő is csak egy sértett gyerek, aki meg akar szabadulni a tesóktól. Egyáltalán nem volt elkülönítve jellemében a két faj.

Nem a Dominion világával van a baj, az kellően érdekes lenne, főleg amikor előtérbe is helyezik, de a körítés néhol katasztrófálisra sikerült. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Egy fordulat tudott igazán meglepni a sorozatban, mégpedig, hogy Arika igazából Evelin. Itt viszont a kreativitás meg is állt az íróknál. Mind az esküvő, Michael és Alex álveszekedése, William leleplezése és ahogy David képtelen végezni vele, egytől-egyig agyonismételt fordulatok voltak. 

A Gabriel imádók (the acolytes) azért érdekesek voltak, tetszett a kis mantrájuk, amit minden szertartáson ismételtek, aztán hála Davidnek szomorú búcsút vettünk tőlük.

Kihagyhatatlan Michael és Alex kapcsolata, ami még nagyon gyerekcipőben járt, a történet kulcspontja lenne, hogyan is feszül egymásnak a két személy/faj, de a feszültség inkább Michael és Gabriel között van, ami az örökös testvéri rivalizálásban nyilvánul meg aziránt, hogy ki fogja megmenteni a világot és visszacsábítani Aput. Az emberek csak mellékszereplők a kis magánháborújukban.

Ha Michael meg olyan jó lenne, mint ahogy beállítják, illett volna tudnia a kísérletekről, vagy legalább számíthatott volna erre az abszolút logikus emberi lépésre. Több ezer éve figyeli az embereket és még nem sikerült kiismernie minket – ezt valahogy nem tudom elhinni. Ellentétben Gabriellel, aki tökéletesen érti, hogy működünk, főleg ha a szeretteinket akarjuk megvédeni, tudását pedig a kezdetektől remekül is alkalmazza. Valamint ő az, aki felismerte a kémhálózat fontosságát, ami kifejezetten jól működik, bár néha kihasználatlanul.

Egyébként önmagukban a karakterekkel nem volt nagy gond, a színészek is belejöttek a 3. részre, különösen az ifjabb és idősebb Whele, meg a Kiválasztott, de a csajok inkább esztétikusak voltak, mint hasznosak. Érdekes, ahogy megváltozik az emberek hite és a társadalom, amiből azért még néztem volna egy keveset, de talán majd jövőre.

Akadt egy cliffhanger is, ami akár befejezés is lehetne, de reméljük nem lesz, mert sok mesélni való maradt hátra és ha lassan is, de fejlődik a sorozat. Eddig, úgy érzem, csak egy kis szeletet kaptunk az összképből, mintha az egész évad egy nagy pilot, puszta előétel lett volna, hogy aztán jöhessen a folytatás, a főfogás. Ahogy az elején mondtam: mindenből akartak mutatni egy kicsit, így viszont semmire nem jutott elég idő.

Én nem véletlenül tartottam ki az átlagosság ellenére, ilyen-olyan okok miatt számomra legalább 7/10 lett az évad, és biztos vagyok benne, hogy többet akarok látni ebből a világból. Hiszem, hogy lesz ez még jobb is, a kérdés csak az, hogy fog-e addig menni a sorozat, amíg kiléphet a szürkeségből.

9 hozzászólás Ne habozz!

FLASH - 2014. 08. 31. 17:07

Nagyon jó sorozat ! Nálam heti nézős volt. Végig lekötötte a figyelmemet. Nagyon jó hangulata volt.
Az utolsó részben a legnagyobb wtf nekem a vörös hajú csaj halála volt. Azt a mai napig nem értem miért lépték meg.

jky - 2014. 08. 31. 17:40

Jó írás, a hibáktól függetlenül nekem is tetszett, és remélem, hogy ha lesz folytatás, akkor tényleg beindulnak végre a dolgok. Ami nagy erőssége, az szerintem a látvány, és most főleg a díszletekre, fényekre, bevilágításra gondolok, mert az a viszonylag low budget mellett is nagyon rendben volt (A CGI és maszk/smink már kevésbé).

S84 - 2014. 08. 31. 18:21

Én is azon a véleményen vagyok, hogy 1-2 rész után nagyon jó lett. Valahogy mindig vártam a pénteket még ha érdemi dolgok nem is nagyon történtek az évadban.
Azért remélem jövőre Helenába is ellátogatunk, Arika/Evelyn kezdetektől a kedvencem :D

Alex20 - 2014. 08. 31. 20:44

Nekem nagyon tetszett az egész sorozat :) És persze kíváncsi vagyok a folytatásra is :)

Nestor - 2014. 08. 31. 22:28

Én is néztem, de el nem ájultam tőle.
Szerintem a színészek között sok kezdő van (pl. Claire), de van, aki jól tolja (pl. Evelyn).
Ami nekem nagyon nem tetszik, az a helyszínek, mert mindegyiken látszik, hogy ugyanabban a studióban (tornacsarnokban) vették fel, szinte látom a plafonról lógó spotlámpákat. Nagyon amatőr.
Ja, és szerintem Gabriel tízszer cool-abb arc, mint Michael :)

Lilith Dark - 2014. 08. 31. 23:34

Alapvetően tetszett, ám azok a kisebb logikai vagy bármilyen hibák, amik nem szoktak zavarni más sorozatokban, mert a hangulat mindent visz, itt szúrták a szememet. Például nevetséges volt, hogy annak ellenére, hogy az embereknek volt már lehetőségük párszor megfigyelni, hogy golyóálló az angyalok szárnya, azért vígan – és az ammót pocsékolva – jól megsorozzák Gabrielt. Vagy hogy hangsúlyosan kiemelték, hogy az angyalok mások, őket nem vezérlik az érzelmeik (amik úgy tűnik, nincsenek), ez Michaelnél látványosan ki is van emelve a rezzenéstelen, üres arcával; aztán közben néha dühöngenek vagy könnybe lábad a szemük, szóval két dolog lehetséges: tök logikátlanok néhol, vagy nekem nehéz a felfogásom, és nem látom a lényeget…

Tímea - 2014. 09. 04. 16:47

Nekem is nagy favoritom a sorozat,izgatottan várom a második évadot :)
Nagyjából minden le lett írva,amit még hozzá tudnék tenni,az a kiválasztott és az egyik legjobb barátjának kapcsolata,aki jelen esetben egy nő volt :)
Ez a kis szerelmi háromszög (mert hogy van még egy hölgyi) érdekes lehet a következő évadban is,tekintve,hogy a főszereplő hősünk apa lesz,bár gyermeke anyját elhagyta,egy felsőbb rendű angyal mély érzelmeket táplál iránta,azt hiszem talán Noma volt a neve?

Trolljaegeren - 2014. 09. 05. 15:50

Ez az “angyaloknak miért vannak érzelmeik?” téma szerintem magyarázható azzal, hogy a porhüvelyük miatt. Mivel alapból nincs fizikai alakjuk, nincsenek vágyaik, érzelmeik sem. Viszont az emberi test pont az a béklyó, amitől kevésbé szabadok, szóval enniük, inniuk, aludniuk kell (a testi vágyról nem is beszélek, ezt már az első részben láthattuk). Ennyi éven át az emberek között élve ezekkel a “kényszerekkel”, sokkal inkább emberré teszi az angyalt. Gabrielen ez nem látszik, pont azért, mert ő megveti az embereket.

Saibinu - 2014. 10. 06. 03:14

Nálam kaszát kapott. A Légió sem volt a szívem csücske, de ha már angyalok, akkor csak Christopher Walken jöhet szóba és az Ő csupaszmajom-ellenes ligája. De abból is csak az I-II. és még-még a III. rész. Az IV-V. rész erősen felejthető. De még azok is jobbak, mint a Dominion.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz