login |

webwasárnap – Ki Mit Tube

2014. 08. 31. 20:01 - Írta: Casey Novak

29 hozzászólás | kategória: hazai termék, reality, video, websorozat,

Közel két hete tart az ország első YouTube-on keresztül zajló tehetségkutatója, aminek fő sajátossága a tévés nagytestvéreivel szemben, hogy bármivel, szó szerint bármivel lehet nevezni, ami egy videóban megjeleníthető, és az alkotó is feltűnik benne.

Igen, majdnem Csillag Születik, hiszen az ígéret ott is az volt, hogy szélesítik a tehetségek palettáját az énekeseken és zenészeken kívülre is, aztán végül csak a táncosok jártak jól kicsit jobban.

De a YouTube, az más. Itt kiélheti mindenki a kreativitását. Vagy mégsem? Eddig nagyon úgy tűnik, hogy az élmezőnyt ismét a muzsikával indulók hódítják meg. Egy-két kivétel azért akad, leginkább a humor és tánc kategóriából.

A mostanáig feltöltött 150 mű zöme inkább a tehetségkutatók első pár adásában bemutatandó, annyira rossz, hogy az már jó-kategória köreibe tartoznak, és a valóban értékelhető produkciók zenés-táncos, vagy paródia darabok. Nincs már új a nap alatt.

Hatalmas lehetőség lenne pedig ebben a műsorban, hiszen akinek van egy valamire való kamerája és internet hozzáférése, ország-világ előtt bemutathatja tudományát, mindenféle jelentkezések, sorban állások, utazgatás nélkül. Igaz, ezt eddig is megtehette bárki a YouTube-on, de így összegyűjtve nagyobb nyilvánosságot kapnak a kisfilmek.  

De valahol ezen is bukik meg a dolog: a tévében már a szűrt anyagot kapja a néző, amit ügyes vágásokkal még érdekesebbé tesznek, mint az valójában lenne. Ezen a platformon pedig – bár így igazságosabb – ömlesztve kapunk mindent, és lehet, hogy két hét alatt akár kétszáz darab, pár perces videó végignézése sem okoz gondot egy kis szabadidő mellett, de valószínűtlen, hogy az összes szavazó végignyálazna minden indulót.  Inkább egyfajta „viral video”-versenyre kezd hajazni az egész: ami jobban osztható közösségi oldalakon, az nyer.

Azaz nem ilyen egyszerű a dolog, mert van ám zsűri is. Aminek az összetételének egy részén én erősen csodálkozom, mi több, rosszallóan csóválom a fejem, mert komolytalanná teszik az akciót. (Persze az egész komolyságát a műsor háttere és kivitelezése miatt is meg lehet kérdőjelezni, de a próbálkozásért jár a piros pont.)

Szóval a szabályok szerint a közönség benyomja a kedvenceit a top 15-be, és onnan a bírák választanak öt szerencsés versenyzőt, akik tovább küzdhetnek az első helyért, immár előre megszabott feladatokon keresztül. A bírák folyamatosan töltenek fel értékelő videókat a versenyzőkről – nem mindenki mindenkiéről, csak akinek fontos mondanivalója van, különben több ezer videóval lennénk megajándékozva.

A zsűri tagjai egyébként Puzsér Róbert (kritikus), Szirmai Gergő (YouTubesztár), Kovács Patrícia (színésznő), Sárközy Gyula (koreográfus), Saiid (rapper), Fluor Tomi (rapper), Péterfy Bori (énekesnő-színésznő), Mondik Noémi (képzőművész), Puskás Peti (énekes), Ács Dani, Fülöp Péter és Tamás Bence Gáspár (újságírók).

Nem aggódni, ha valaki nem ugrik be névről, a műsor honlapján a rövid bemutatkozások, és a személyes,  játékra felhívó videók is megtekinthetők.

Vállalkozó kedvűek egyébként még most is nekieshetnek saját mozgóképük elkészítésének, ugyanis szeptember 13-ig lehet a pályaműveket feltölteni a Kimittyúb oldalára. Szavazni ugyan itt, a videók pedig nézhetők a verseny YouTube-csatornáján is. (A vérnyomás-problémák elkerülése érdekében ajánlom a hozzászólásokat nem elolvasni.) A döntő szeptember 21-én, élő adásban fog zajlani.

Összességében valami hiányzik a próbálkozásból. Hogy szervezésben, hozzáállásban, mentalitásban, mind a szervezők, mind a versenyzők és a közönség részéről, vagy miben, azt nem tudom pontosan, de kicsit üres az egész, és bármennyire is ellentétbe akarta magát állítani a kereskedelmi adókkal, csak abba az irányba tart a Ki Mit Tube. Őszintén sajnálom, hogy kisebbet szólt, mint amekkorára fel volt fújva, mert potenciál az tényleg lett volna a műsorban. De messze van még szeptember vége, hátha addigra felébrednek a nagy tehetségek is.

Ízelítőnek a tovább mögött az első héten érkezett pár videó és néhány értékelés montázsa. Ajjaj.

29 hozzászólás Ne habozz!

BDJG - 2014. 08. 31. 20:12

~10 millió emberre k*vasok tehetség van ebben az országban. :D

highwaycat - 2014. 08. 31. 20:30

Tényleg nem lett volna rossz próbálkozás, de főleg a zsűri miatt tényleg olyan, mintha a kereskedelmi tv-k már az internetes médiát is át akarnák venni. És ezt most úgy értem, hogy igazán egyik zsűritaggal sincs semmi bajom, sőt van akit kifejezetten kedevelek a társaságból, de a megvalósítás akarva-akaratlanul is egy újabb rtl produkciónak tűnik. (tudom, hogy semmi köze hozzá)

Isteee - 2014. 08. 31. 20:31

Az ötlet jóm de nálam már Puzsérnál bukik a műsor, Szirmainál meg aztán végképp, de az előzetesben Puskás is ellenszenves volt nagyon. De persze milliók fogják így is nézni…

koka - 2014. 08. 31. 20:35

Hát igen, a szervezés (újfent) nem jött össze a 444-nek. Ott van például az előző projekt, a Yolo világ. Azt a mai napig nem tudom hova tenni. Bár egy kicsit jobban előkészültek volna….

Látom vezet Dancsó, de persze maga a kifigurázása elég semmilyen lett. Csak hát “YouTubesztár” aztán mennek a klikkek neki dögivel. Ez meg így elég illúzióromboló.

evergreen976 - 2014. 08. 31. 20:53

Poénnak erőltetett,nehezemre esik ezt komolyan venni.
A zsűri összetétele pedig olyan (egy-két kivételtől eltekintve),hogy akármelyikünk is lehetne.
Ha ez kell a népnek…egészségükre.

korum - 2014. 08. 31. 20:59

Van egy oldal, ahol összegyűjtötték a Dancsó fanclub reakcióit Mondik lehúzó kritikájára. Hiánypótló. http://bejovouzenetek.tumblr.com/
Illetve valahol nagyon szomorú dolog ez az egész :/

Reea - 2014. 08. 31. 21:01

Én még nem is hallottam erről. MOndjuk én kedvelem Szirmai Gergőt is, lehet, meglesem.

winnie - 2014. 08. 31. 21:05

evergreen976: epp ez a lenyege a tehetsegkutatoknak, hogy a kozonseg donthet, hogy barki ulhet a zsuriben. odakint is egy modell, egy humorista, egy radios musorvezeto meg egy egykori enekes van. ahhoz nem kell kepesites, hogy az ember tudja, hogy tetszik-e neki valami.

Rózi - 2014. 08. 31. 21:06

Ez borzalmas. Semmi pénzért nem néznék bele…

Malachi - 2014. 08. 31. 21:15

Rózi – 2014. 08. 31. 21:06
Ez borzalmas. Semmi pénzért nem néznék bele…

lol?

G. - 2014. 08. 31. 21:27

Maga a tehetségkutató konkrétan rossz. A zsűri fele kb. annyira tud zsűrizni, mint egy sértődött 10 éves, (Fluor Tomi önpromózása egy vicc) és a legtöbbet az árulja el a dologról, hogy számomra Puzsér kritikái (amik nagyrészt a többi zsűritagot, vagy a magyar popkultúrát szapulják kiválóan, tehát kb. közük nincs magához a versenyhez) tetszenek a legjobban.
A versenyt nem a tehetség dönti el, hanem a YouTube-on elért népszerűség, erre kiváló példa Dancsó, (aki amúgy tök fasza videókat gyárt, de ez középszerű lett, és mégis toronymagasan az első) de engem a harmadik helyen álló két lábon járó közhelygyűjtemény döbbentett meg igazán. Annyira rossz, hogy be kellene tiltani, erre ott virít a harmadik helyen.
Ezt nem így kell csinálni. Túl sok az unalmas videó és nekem kell(ene) válogatni.
G.

koka - 2014. 08. 31. 21:37

Nézem közben, hogy a zsűritagok között is megy a rekt :)
http://www.youtube.com/watch?v=ur5LXBRqcTo

Bruce - 2014. 08. 31. 21:52

YouTubesztár – társadalmilag megbecsült hivatás

Kissur - 2014. 08. 31. 22:06

Énekesek, táncosok, humoristák. Mind, mind sablon dolgok. Senki nem használja ki az internet és a videó adta lehetőségeket. Mi viszont egy olyan videót küldtünk be, ami teljesen egyedi. Amerikában nagy sikere van a műfajnak, de láthatóan hazánkban nem kapnak rá az emberek. Ez a dolog pedig a svédelés. Kíváncsi vagyok, hogy kapunk-e értékelést. Adná az ég, hogy Mondik Noémi szólna be nekünk. :D (Amúgy ki a tököm az a Mondok Noémi?)

Kissur - 2014. 08. 31. 22:09

Az meg a másik, hogy nem érzem fairnek, hogy aki később küldi be, annak kisebb az esélye, hogy bejusson a legjobb 15-be, mert kevesebb idejük van az embereknek rátalálni a videóra. Szóval ez se fair. Inkább a zsűrinek kéne kiválasztani a legjobb 15-öt és arra szavazzanak a nézők.

Dregnarr1 - 2014. 08. 31. 22:46

Ez is csak egy szánalmas, kamu próbálkozás mint a többi. Így eredetiség, úgy eredetiség, “a kicsiket akarjuk felkarolni” meg hasonló hangzatos szövegek, de tisztán látszik a továbbjutókból, hogy semmi köze a tehetségnek az egészhez, pofára meg kapcsolatokra megy.

DeadMan - 2014. 08. 31. 23:50

Azért Dancsó szerintem állati jól kiparodizálta ezt az egészet.

http://www.youtube.com/watch?v=WtBv6r5E2T4&list=UU5Q1f1LK263xioqRjXEY8Lg

Az csak a sluszpoén, hogy ezzel jelenleg vezet is :D

Jeol - 2014. 09. 01. 01:23

Vicces, hogy Puzsért csuklóból ítélik el az emberek. Mielőtt véleményt alkotnátok a Csillag Születikben való részvétele, vagy innen-onnan hallott negatív hangvételű vélemény alapján, ajánlom előtte nézzetek utána, hogy mit tett le eddig az asztalra, és mik ellen emel szót.

(Keressetek rá a Demokrácia Rt., Apokalipszis Rt. rádióműsorokra a youtubeon, vagy akár A hét mesterlövészére…)

Az egyik legnormálisabb értelmiségi.

CyClotroniC - 2014. 09. 01. 01:28

“A hét mesterlövésze” valóban egy jó kis filmes műsor volt anno, mondjuk én Puzsért mindig is bírtam, de hát van egy karaktere, ergo megosztó.

jjncaa - 2014. 09. 01. 02:44

Kissur, Be Kind Rewind! :)

fisher - 2014. 09. 01. 02:52

áh, nem létezik hogy Dancsó nyerje, az valami irdatlan gáz volna. egyszerûen felkérték hogy csináljon egy videót a versenyre, meg se fordulna ilyen a fejében. hírverés az egész, ahogy a zsûrik közti viták is.

LoGi - 2014. 09. 01. 02:52

Welp, ez a videó engem is inkább elrémített mint érdeklődést keltett volna fel.

Puzsérhoz annyit, hogy engem sose érdekelt ő igazán, de bennem is ott van az, hogy akármiről is beszél, amikor néha látom, akkor rögtön bennem is ellenszenv bukkan fel (már csak amiatt is, ahogyan beszél :D), szóval nem igazán tehet róla :D

Ayron - 2014. 09. 01. 06:58

Csak ennyit az egészhez: Turbék Turbék Turbék Turbék

unrealnoise - 2014. 09. 01. 14:16

Dancsó rohadt messze áll attól, hogy jónak lehessen nevezni a videóját… Mert kurvára nem jó, sőt, szerintem botrányosan szar, felvétel minőség, meg vágás – ide vagy oda…

Az meg külön bosszantó, hogy ezzel vezet is, és még a sok fan, rajongó védelmébe is veszi… Áhhh… Alapból nem támogatnék egy lényegében már befutott valakit, ezek meg itt sírnak, ha valaki megmondja a frankót, hogy egy nulla a munkája..

szerintem - 2014. 09. 01. 15:39

a vesenyt nem kovetem, de total elszomorit, hogy saiid ehhez az arcat adta.

winnie - 2014. 09. 02. 05:05

nem hiszem, hogy bármilyen, tehetségek felfedezését megcélzó lehetőségnek gáz lenne az arcunkat adni.

szerintem - 2014. 09. 02. 15:59

@winnie: bizony nem az, viszont a posztbol es a kommentekbol ugy tunik, hogy egyaltalan nem errol van szo

Zewa softis - 2014. 09. 02. 19:43

csak Puzsér értékeléseit követem, óriási :) amit flournak osztott az kiváló volt 10/10 !

Casey Novak - 2014. 09. 02. 22:28

szerintem: A poszt azt sugallja valójában, hogy a tehetségek felfedezését célozzák, csak lehet, hogy nem a legjobb módon, és a jelentkezők között kevés van, aki tényleg az.
De attól még jó kezdeményezés, a “sztárgyárat” én sem szeretem, de kreatív embereket szívesen nézek.

Utólag érdekes lenne a kérdés – persze csak hipotetikusan, mert senki nem mondaná meg az igazat – hogy a zsűrik és a szervezők számítottak-e rá, hogy így kisiklik a dolog, vagy több komoly jelentkezőt vártak.

De nem panaszkodok egyébként, mert több csatornára is feliratkoztam, amit itt ismertem meg, és egy-két jó nóta is felkerült a lejátszómra, az idiótákon meg jól lehet mulatni, még ha kicsit szomorúan is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz