login |

Defiance: vége a 2. évadnak – írta Eli

2014. 09. 01. 16:20 - Írta: vendegblogger

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Jó sci-fit iszonyú nehéz készíteni. Sci-fi alatt most az egyszerűség kedvéért csak az űrhajós, földönkívüli lényes cuccokat értem, mivel ha szőrszálat hasogatunk, valóban el kell ismerni, hogy nem ez a sci-fi definíciója. De azért valljuk be, hogy az emberek legnagyobb százaléka erre gondol, amikor meghallja a sci-fi szót. Szóval jó űrhajós és/vagy földönkívüli lényes sci-fit iszonyú nehéz készíteni.

Szerintem ennek a műfajnak a rajongói között találhatóak meg a legnagyobb arányban a vérbeli kekeckedők, ráadásul a sci-fi nem mondható olcsónak sem, már persze, ha a minőség a cél. Tapasztalataim szerint két módja van a sikernek. Összehozni egy rendkívül komolyan vett, minőségi történetet, felvállalva, hogy minden apró részletet is ki kell logikusan dolgozni, különben kikezdik a sorozatot a rajongók – ez az, amit anno a Battlestar Galactica remekül megcsinált.

Ha pedig ez nem megy, nem szabad, hogy túl komolyan venniük magukat. Ha elég jó humorral dolgoznak, dobnak bele egy kis akciót, már meg is vannak egy élvezhető guilty pleasure-rel. Ha ehhez egy ügyesen kidolgozott, érdekes világ is párosul, és megtalálják a saját stílusukat, akkor kifőhet a dologból egy másképpen remek alkotás. Amilyen volt a Stargate vagy a Farscape.

Csak azért hoztam fel mindezt, mert a Defiance a tavalyi gyerekbetegségektől szenvedő, afféle bűnös élvezetnek számító évadja után idén megtalálta a hangját, a stílusát – vagy csak én szoktam hozzá annyira, hogy egy kicsit jobban a szívembe zártam.  A tovább mögött spoilerekkel egy kicsit részletesebben folytatom.

Őszinte leszek, úgy álltam neki az új évadnak, hogy szinte semmire nem emlékeztem az első végéből., ha nincs az elején emlékeztető, bajban is lettem volna. Aztán eleinte nem is mutatta jelét a sorozat, hogy bármi változott volna. Felvázolták az évad jelentős szálait: Irisa és a votan űrhajó rejtélyes bolygó újraterraformálós tervét, a Tarr-kartellben kialakult új status quót, és az ex madame mayor (már csak madame) vívódását a tirpák seriff és a tirpák politikus között.

Egészen a harmadik epizód utolsó 5 percéig nem éreztem semmi különösebb változást, ott aztán fejbe kólintottak rendesen. A semmiből odatoltak a pofánkba egy olyan 5 perces részlezárást, ami klasszisokkal jobb minőséget képviselt, mint addig az egész sorozat. Aki látta, bizonyára emlékszik, ez az a rész, amikor Datak kiszabadul a rabságból, majd hazamegy rendet tenni. Remek zeneválasztás, jól használt szimbolika, fontos történések, amik baromi hatásosan voltak előadva.

Mint az később kiderült, akár egyszeri fellángolásnak is tekinthető az az 5 perc, mégis onnantól kezdve éreztem a Defiance-et egyszerűen jobbnak, mint előtte. Pedig a színészek nem lettek tehetségesebbek, valamint a karakterek és a történetvezetés is maradt olyan, amilyen volt. Nem elit kategória, de azért élvezhető.

A javulás nagyrészt annak köszönhető, hogy rájöttek, mik az erősségeik, és nagyobb hangsúlyt fektettek rájuk. Legnagyobb erősségük, pedig nem más, mint a sorozat világa. A sok földönkívüli faj, a múltbéli háború, az új világ rengeteg apró érdekességet tartogat magában, és ezeket folyamatosan ránk csepegtetve ki is alakították a Defiance alaphangulatát.

Legalábbis én ezeket élvezem leginkább. A különböző fajok szokásait, rituáléit, az új világ hétköznapjait bemutató apróságok megadták az ízét a sorozatnak.

A dupla finálé sem okozott csalódást. Egészen korrekt módon elintézték Irisa halálba csókolós, terraformálós szálát, a szezon során erre a sztorira néztem kissé furcsán, hiába ez volt a főszál. Az sem zavart a végén, hogy az unalomig ismételt bányahelyszínen kaptunk megint zárást.

A Tarr család halál lazán intézte a nagy világvége forgatag közepette a családi problémáit, Nolan pedig igazi SyFy-főkarakterhez híven, Jack O’Neill nyomdokain lépkedve nem igazán értette mi történik, de két egysoros poén között nagyon hősies és nagyon szabályszegő badass volt.

Hogy mi lesz jövőre, ne kérdezze senki. Egyrészt még a berendelésre is várunk, másrészt pedig egészen korrektül lezárták az évad szálait. Irisa ugye rendbe hozva, a Tarr reunion megtörtént. A FöldKözt és a Votan közösség városainak pusztulása után jó eséllyel megint új status quót kaphatunk, amiből kifaraghatnak egy esetleges főszálat a harmadik évadra. A Tarr család meg ismét intézheti a családi gondokat, az ifjú pár elrablóival.

Akármi is lesz, én várom a berendelést, nem szeretném, ha pont akkor kaszálnák el a sorozatot, amikor rátalált a helyére a palettán. Ide nekem a harmadik évadot!

24 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2014. 09. 01. 16:26

Nem nézem a sorozatot, de nagyon sokan dicsőítik a dupla évadzárót, úgyhogy biztosan lehet valami a színvonalnövekedésben. Talán majd 4-5 évad múlva nekiesek.

ldavid - 2014. 09. 01. 17:28

wtf? űrhajó ebben a sorozatban?

Rubber Duck - 2014. 09. 01. 17:29

Olyan fura ez a “Tarr”-ozás. Tudom, hogy ez a neve, de nekem mindig Tarr Béla jut róla az eszembe.

Llew - 2014. 09. 01. 18:00

Ha már kekeckedő scifi rajongókról van szó, akkor annyit megjegyeznék, hogy a Farscape az nagyon nem guilty pleasure. Annál jobb tv-s scifi sorozat kevés van. Összetett világ, idegen idegenek, fenomenális karakterek, jó sztori, minden meg van benne. Igen humor is, de attól, hogy valamiben van humor még nem lesz “csak” guilty pleasure.

szendroib - 2014. 09. 01. 18:05

Akkor nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy a 2. évad egész beleerősített. Az átívelő szál is és a “heti problémára” épülő részek is jobbak lettek. Ami nálam a leginkább kiemeli a Defiance-et a többi sorozat közül az az epizódok végén lévő pár perces zenés életképek bemutatása. Szinte kivétel nélkül mindig nagyon eltalálják a megfelelő hangulatot, és még ha gyengébb is volt a rész ezek miatt már várod a következőt.

stargatelost - 2014. 09. 01. 19:11

Én nagyon utáltam az első évadot, ahol lehetett, fújtam rá kezdve a hülye alapsztorival meg az egy helyszínnel, meg a béna jelmezekkel, vakolt emberekkel. DE, mivel már akkor is következetesen építette a saját világát és sztoriját, (heti ügyek mindig olyanokkal voltak, akiket már korábbról ismertünk, stb…), így maradtam.

Ez a második évad pedig valóban nagyon sokat javult. Várakozva ültem le a részek elé hetente, hogy hová fognak futni a szálak, és többnyire nem csalódtam. Következes maradt végig, érdekes, és a karaktereket is sikerült közelebb hozniuk. A háttérben megbúvó Irisás főszál pedig csak hab volt a tortán, nagyon jól felépítették. Szóval a lényeg, hogy nincsenek logikátlanságok, butaságok (khm Helix khm), még olyanok sem, amik az első évad elején voltak (akik akkor kaszálták esetleg, azoknak mondom, mert a pilot tényleg nagyon böszme volt annó).

Szóval dicséret illeti az írókat, és egy éve nem gondoltam volna, hogy ezt mondom, de remélem lesz 3. évad, mert ha ilyen szinten folytatják, akkor jöhet minden további nélkül.

Persze nyilván ez soha nem lesz sci-fi klasszikus, mint az említettek, de azért a SyFy szinthez képest kiemelkedik. Kivéve a CGI-t, ajjajj, néha fájt, annyira gagyi volt. Nyilván tartalékolták a pénzt az űrhajós jelenetekre, de akkor is… (volt, hogy egy markológépet oda cgi-ztek, és annyira darabos volt meg kidolgozatlan, hogy nem hittem a szememnek.)

Hunnenkoenig - 2014. 09. 01. 20:23

Az alapkoncepcio tetszene es leirva jobban hangzik, mint megvalositva.

Nem nezem, de a kepekre ranezve is ram jön a hanyinger.

Akar csak a Farscape, nalam ez is a Muppet Show kategoriaba került par resz utan.

Egyszerüen nem tudom komolyan venni.

Silnehan - 2014. 09. 01. 21:58

Tudom szörnyű, de én a sorozatból 2részt láttam, ellenben a játékkal egész jól el tudok szórakozni

rog70 - 2014. 09. 02. 08:18

“hogy minden apró részletet is ki kell logikusan dolgozni, különben kikezdik a sorozatot a rajongók – ez az, amit anno a Battlestar Galactica remekül megcsinált.”

Na ezen felröhögtem :D
Konkrétan, ha volt sorozat, amiben NEM törődtek azzal, hogy a “világ” legalább egy kicsit kövesse a saját logikáját, az a BSG volt… egy-két tényleg zseniális résztől eltekintve kevés túlértékeltebb sci-fi sorozat van.

winnie - 2014. 09. 02. 08:35

ez most nem a bsg-ről szól, de van egy olyan érzésem, hogy az írók tökéletesen tudták követni a logikát. ha ez nem mindenkinek sikerült, akkor még nem biztos, hogy a sorozat nem volt logikus. a visszajelzések alapján pedig abszolút helyén értékelve. még akkor is, ha már a minit sem tudtam végignénzi, de majd egyszer nekifutok még.

milesteg - 2014. 09. 02. 11:58

Most itt folyamatos wft arcom lett. Nem a Defiance miatt, egyetértek a cikkben foglaltakkal és várom a 3. évadot.
Ami miatt fennakadt a szemem, az a Farscape dicsőítése (pár rész után kasza volt, de nagyon régen, lehet neki kéne futni újra?).

A másik meg a BSG “túlértékeltsége”. Tudom, nem ez a topic, de annyit mindenképpen idevések, max le-flexelitek: nálam a Battlestar Galactica a favorit, nem vagyok sci-fi rajongó, de még nem láttam sem filmet, sem sorozatot, ami annyira bejött volna (a bsg filmekre ez nem vonatkozik).
+1 winnie

b - 2014. 09. 02. 12:16

ööö Farscape mindienidők legjobb scifi sorozata sztem.

akit a “grafika” érdekel annak nem fog tetszeni ez tény, de én meg az ilyen hozzáállást nem tudom komolyan venni, olvassatok könyvet, ott mindennek olyan lesz a megvalósítása amit ti szeretnétek :)

amúgy talán erre a scifi = űrhajó kategóriára (amivel maximálisan egyetértek) a hard vagy a hardcore scifi megnevezés a legjobb. ezt már láttam máshol használi, és így talán könnyebb is helyére tenni a dolgokat. (pl amikor szídjuk alomost humant, h nem is scifi :))

defiance első évad nekem bejött, nem kedvenc, de mindenképpen nézős, másodikat még nem láttam, darálni fogom, de a cikk bevezető, megerősített a szándékomban. (többi részét nem olvastam spoilerek miatt)

bsg egy nézést mindenképpen megér, a műfajban kikerülhetetlen. a filmek talán 1 kivételével rettenetesek, a razort nem bírtam pl végignézni

milesteg - 2014. 09. 02. 14:31

Szerintem a sci-fi az a fantasy olyan altípusa, ahol a mentális/mágikus erőforrások helyett a társadalom a technológiával oldja meg mindennapos és egyedi problémáit. Számomra például nehezen elképzelhető egy Shadowrun szerű világ, ahol mind a technológia mind pedig a mágia virágzik, mert szerintem az egyik el kell nyomja a másikat.

ANOka - 2014. 09. 02. 16:21

Nekem egyáltalán nem tetszett a második évad főszála. Elindultak valamerre, aztán a végén olyan semmilyen lett.
Pl.: ha az az űrhajó előbb érkezett, mint a többi, akkor miért nem jeleztek vissza, hogy ez a bolygó foglalt?
Vagy miért vették át az irányítást? Miért most akarta a program terraformálni, miért nem az érkezéskor?

a_n_d_r_e_w - 2014. 09. 04. 12:27

Mikor az urhajo jott, az volt a celja, hogy terraformaljon. A ket Irathian szereto viszont ugy gondolta ezt nem vicces lakott bolygoval megcsinalni, ezert szabotaltak a kuldetest azzal, hogy szetvalasztottak az AI-t. Elozo evad vege fele viszont az Irisaban egyesult ujra, es ugy gondolta itt az ido folytatni ahol abbahagyta. Ez a valasz a miertre es a mostra.

Banderas - 2014. 09. 06. 16:50

Az első évad nekem is tetszett, bár nem mondanám kiemelkedő sorozatnak, magából a világból sokkal többet ki lehetett volna hozni, de valamiért mégis megfogott.
Most, főleg ezt elolvasván, folytatom a második évaddal.

A BSG témájában (bocs az off-ért, de ha már ennyi ember írt):
Szerintem nagyon jó sorozat és összességében, tényleg jól megírt és végiggondolt szállal dolgozik, mindemellett komoly kérdésekkel is foglalkozott. Valószínűleg, azért is ennyire megosztóak a róla szóló vélemények, mert ez a fajta tálalás és történetvezetés nem mindenkinek jön be, de ettől még el lehet fogadni, hogy jó (ha esetleg nem is etalon) sorozat. Talán a legnagyobb hibája, hogy túlságosan sokáig húzták…. :)

Egyébként a Babylon 5 nekem is kedvencem, talán a legösszeszedettebb és legösszefüggőbb történet , amit valaha láttam. Azért a látvány világa egy picit megkopott, de hát ez van.

Wynonna - 2014. 09. 06. 19:49

Nagyon szerettem volna szeretni ezt a sorozatot, de pár rész után feladtam… De a kommentek alapján újra felkerült a daralistámra, azt hiszem, kap egy második esélyt.
A Farscape meg az egyik kedvenc sorozatom, amiatt lettem sorozatjunkie, esküszöm kedvet kaptam, hogy írjak róla valamit:)

G. - 2014. 09. 06. 21:11

Valóban egészen korrekt volt az évad, engem megvett az esetleges folytatásra, de azért nem ez lesz a kedvencem. Korrekt iparosmunka, de semmi több.
G.

lats - 2014. 11. 24. 20:39

Vesszek meg de várom a folytatást:-)

Laci - 2014. 12. 24. 10:55

Korrekt iparosmunka,igy van. Nem különleges, de jo kis sorozat. Nekem is tetszik a hangulata, a zene tényleg jo.

solymosgyu - 2014. 12. 24. 16:24

Defiance mi szól mellette:nem véres. nem horror hanem sf. Nem olyan mint a real humans. A lost után a kedvenc sorozatom.

tseby - 2014. 12. 29. 23:45

Anno 3 rész után elkaszáltam, mert nem igazán fogott meg. Most viszont hogy tüdőgyulladással itthon fekszek már 3. hete, jópár sorozat mellett ezt is elővettem, és 2 nap folyamatos tévézéssel k is végeztem. Most se lett jobb az első pár rész, de a sztori beszippantott.
Remek kis sci-fi sorozat, sőt az egyetlen ami jelenleg fut és tényleg ízig-vérig sci-fi, a korai kaszálók újra bepróbálhatják, mert nem rossz kis sorozat ez.

Samu - 2015. 01. 05. 00:25

Meglepően jó a sorozat, egyben daráltam le az első két évadot most. Remek a világ és tényleg kevés az ilyen jellegű sci-fi mostanság.
Azzal vitatkoznék, hogy nem véres: néha még engem is megdöbbentett egy-két bevállalós rész (kézleszakadás, szemkinyomás), de ide sorolhatnám az öntörvénykezést is. Ez sokat ad hozzá az “űr-vadnyugat” feelinghez – végre valaki felismerte, mire vágyik a nép a Firefly után :-)))
Eszméletlen plusz pont a Yewll doki-Datak-Rafe ironikus humorérzékének, amiken simán lehet dőlni a második évadban minden részben. Csak így tovább!

Busmen - 2015. 01. 09. 16:47

Na végre ledaráltam a második évadot!
Ide nekem a harmadikat! Várom !
Nekem tetszik az egész világ ,ahogy felépítették , a CGIvel nem törődöm , az olyan amilyen (pfejjjj) így roppant élvezhető kis sorozat ez számomra! Kíváncsian várom merre indulnak el a készítők ,mi lesz az új főszál!
Remélem , mindenkit meghúzó sherifünk is visszatér valahogyan :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz