login |

Pilot-mustra: The Cosmopolitans – 1×01

2014. 09. 02. 21:55 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Az Amazon immáron harmadjára rendelt be 5 pilotot, melyek a napokban kerültek fel a honlapjukra (bővebben erről itt). Hogy ezekből melyiket folytatják, az a nézettségtől és/vagy a fogadtatástól is függ és egy-két hónapon belül eldől.)

Le a kalappal az Amazon előtt, hogy nem csak a kommerszre hajt (még mindig nem hiszem el, hogy nem rendelték be a Zombieland-et a pilot alapján…) és bátran kísérletezik niche sorozatokkal. Sőt, az is méltánylandó, hogy mennyire széles az Amazonos paletta, elég az Alpha House, a The After, a Bosch vagy a Transparent totál eltérő stílusára gondolni. Vajon jövőre eljön az első Emmy-jelölés?

Ez az igen eklektikus kínálat egy tévécsatorna esetében megnehezítené a beazonosítást, azonban egy streamszolgáltatás (ld. még Netflix) megengedheti magának, hogy mindenkire kivesse a hálóját. Erre remek példa az egyik új, nyárvégi pilotjuk, a The Cosmopolitans, ami olyan, mint egy klasszikus beszélgetős film, mint mondjuk egy francia mozi, és nem csak azért, mert Párizsban játszódik.

THE COSMOPOLITANS – 1×01 – 6,5/10

 

Amerikai (Adam Brody, Chloe Sevigny), olasz és francia szereplők tűnnek fel a pilotban, melynek nem igazán van története, inkább csak megismerhetünk benne pár karaktert, miközben azok beszélgetnek egy kávézóban, majd elmennek egy buliba. Ennyi. Oké, pár permanensen vagy ideiglenesen Párizsban élő fiatalról van szó, akik értelemszerűen boldogulni próbálnak. De nem annyira munkát keresnek, hanem inkább a boldogságot, élik az életüket. Bort iszogatnak és közben kapcsolatokról beszélnek, egymást kibeszéli. Az egyiket elhagyta a csaja, a másik egy pasi után jött, de pórul járt, a harmadik meg hajtogatja, hogy ő már párizsi. Mármint lakos. Némelyek csak most ismerkednek meg egymással.

A The Cosmopolitans tippre a többségnek nem fog bejönni, nagyon nem kommersz, de nem is lila, csak minőségi. Aki fogékony az efféle laza szerkezetű, sokkal inkább párbeszéd-, mintsem történetorientált műfajra, az imádni fogja. Nagyon. Főleg, ha hozzávesszük a hangulati elemeket, mint a már említett kávézó, vagy párizsi estében történő séta, vagy az éjszakai taxizás. Ez a sorozat, ha megvalósul, egy igazi életérzés lehet.

Ja. Nehogy valakit megtévesszen a 25 perces hossz vagy a hivatalos leírás, a The Cosmopolitans nem komédia. Mondjuk nem is dráma, inkább csak “mozgó kép”, amiben akad vidámabb és kevésbé vidám jelenet is, no meg, ahogy írtam, beszélgetések. A 25 perces játékidőnek többek között az az oka, hogy a rendező kikukázta a pilotja második felét, így ennyi maradt belőle. (Nincs is igazi befejezése, egyszerűen csak véget ér a nap.)

Marha jó, hogy ilyesmi elkészülhet manapság sorozatként – még ha nem is tévére. Még akkor is, ha nem annyira az én műfajom. Vagy legalábbis nekem nem elég 25 perc, hogy egy The Cosmopolitans-szerű életérzés elkapjon. De ha sorozat lesz belőle, akkor vele tartok egy ideig. Még akkor is, ha szerintem a készítő nem nagyon törődött azzal, hogy a karakterek szintjén megnyerje magának a nézőt.

Mond valakinek az a név, hogy Whit Stillman? Ő írta és rendezte a The Cosmopolitans-t, korábban olyan filmjeit láthattuk, mint a The Last Days of Disco, a Metropolitan vagy nem is olyan régen a Damsel in Distress – mind elég jól sikerült. (A Barcelona-t nem ismerem.)

10 hozzászólás Ne habozz!

julcsi - 2014. 09. 03. 07:43

azóta félek az ilyen 1 részes még-nem-berendelt pilotokkal, mióta tavaly megnéztem a Mozart in the Jungle-t, és annyira jó volt, hogy nagyon, de aztán persze elnyelte a föld:( én meg beleszerettem. szóval nem merem megnézni.

winnie - 2014. 09. 03. 07:59

julcsi: a mozart in the jungle-t nem nyelte el a föld. berendelték sorozatnak és decemberben érkezik. a premiernaptárunkban is benne van: http://www.sorozatjunkie.hu/2014/01/08/2014-es-sorozatpremierek-i-negyedev/

itt egyébként ki is derül: http://www.sorozatjunkie.hu/tag/mozart-in-the-jungle/

az amazon, ha berendeli a sorozatot, akkor kábé egy éven belül mutatja be azt.

én egyébként éppen ezért szeretek pilotokat nézni, mert lehet, hogy többet nem láthatok belőlük. persze, ha bejön, jobb, ha berendelik, de rengeteg be nem rendeltet kutattam fel, mert kíváncsi voltam, hogy milyenek. és nem semmi gyöngyszemek vannak közöttük. de persze megértem azt, aki nem néz.

Lajosék a másodikról - 2014. 09. 03. 08:03

Ehhez a stílushoz nekem is inkább a film passzolna, nem a sorozat, de majd kiderül, mit akar a készítő (ill. a jelenlegi helyzet alapján valószínűbb, hogy nem derül ki).

Nem tudom, lesz-e a másik négyről is írás, de akarva-akaratlanul sikerült előrevenni a talán – hogy is fogalmazzak – legkönnyebben befogadhatót, az ötből szerintem ez váltja ki a legkevesebb érzelmet a nézőkből.

Jaki - 2014. 09. 03. 09:49

Imádtam!

Eny - 2014. 09. 03. 11:31

en sem merem megnezni :( de nagyon jonak tunik igy ahogy leirtad.
de ahogy a tobbseget elnezem,szerintem gyengek az eselyei es korantsem azert,mert nem lenne jo ….de amikor az olyan sorozatoknak van sok nezoje,mint a PLL,akkor mit varjunk?

julcsi - 2014. 09. 03. 13:51

@winnie ez szuper hír, valahogy kimaradt nekem de köszi!!!

tulipán - 2014. 09. 03. 20:22

nagyon kellemes volt, kösz a tippet!

Dalmayr - 2014. 09. 03. 22:01

Adam Brody miatt megnézem :) OC óta gyengém a fiú :D

csokipuncs - 2014. 09. 03. 23:20

Aki szintén szereti Adam Brodyt annak szívvel ajáblom a redditAMA-ját amit pont ennek a pilotnak a kapcsán tartott. Igazi gyöngyszem!
http://www.reddit.com/r/IAmA/comments/2eujz1/actor_adam_brody_here_ask_me_anything/

Connie - 2014. 09. 07. 23:19

ez olyan mint a Midnight in Paris,csak sorozat formában, imádom :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz