login |

Pilot: Boomers – írta userguide

2014. 09. 07. 15:30 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

18-49. A szám, amiről az igazi junkie-nak a nézettségi adat, és nem a szabadságharc jut eszébe. A kereskedelmi (és manapság már a nem kereskedelmi) televíziók legfontosabb demográfiai csoportja, az ezen kívül esők, különösen a 49 év felettiek a marketingesek számára sokkal kisebb jelentőségűek.

Ennek megfelelően a tartalomfejlesztésben kevésbé figyelnek rájuk, persze van, hogy végül egy nem annak indult műsor vagy akár csatorna megkapja a nyugdíjas jelzőt, de ez inkább mellékhatás, senki nem ezt tűzi ki célnak. Természetesen azért készülnek műsorok kifejezetten nyugdíjasoknak is, de ezek általában jóval kisebb hype-ot kapnak, és többnyire a legkeményebb sorozatosok ingerküszöbét sem érik el.

Nagy-Britanniában némileg meglepő módon az elmúlt év ilyen jellegű próbálkozásai mind az ITV-hez kötődtek. Nem a legjobb példa, de mindenképp a legismertebb a Vicious, amit a nyugdíjas szereplőgárda ellenére vélhetően tágabb közönségnek szántak. A borzalmas Off Their Rockers (~kandi kamera nyugdíjasokkal) szintén idekívánkozik, már a harmadik évadot forgatják belőle. A lista harmadik tagja pedig a leghülyébb cím versenyben erős esélyekkel induló, de egyébként teljesen vállalható Pat & Cabbage lehetne (ami egyébként jó nagyot bukott).

Ezt látva a közszolgálati BBC sem várt tovább, és rendelt magának saját nyugdíjas szitkompilotot, a Grey Mates-t, amiből végül Boomers lett. Az illetékesek nem is totojáztak sokat, a sorozat a főcsatornára, a BBC1-re került, péntek estére, ezzel a pilotnak sokmilliós nézettséget garantálva (végül 5,3 millió lett). A készítők a Citizen Khan-ból és a Twenty Twelve-ből jöttek, ami nem feltétlen rossz ajánlólevél. Viszont egyáltalán nem nyugdíjasok.

Ennek megfelelően elég nehéz kategorizálni a Boomerst.A Grey Mates munkacím nem volt véletlen, ha nagyon hasonlítgatni akarom valamihez, akkor az a Jóbarátok lehetne, hiszen itt is 6 főszereplő van, 3 férfi-3 nő felállásban, azonban az életkor okán a felállás már stabil. Túlzottan komoly történet nincs, a felépítés egyértelműen epizodikus, az első rész egy temetésről, a második egy házassági évfordulóról szól, az egyetlen átívelő szál az egyik pár kapcsolati válsága.

A formátum egykamerás, mégpedig alapvetően az intelligensebb fajtából. Nincsenek hasfalszaggató jelenetek, a humor jellemzően ilyen-olyan félreértéseken, elhallásokon alapul, emellett elég sok a kínos jelenet is. Az írók – a szereplők korát meghazudtolva – néha pergőtűzként zúdítják a nézőre a finom ki/beszólásokat.

Humanist ceremonies go on forever, don’t they? I mean, every two minutes somebody jumps up and reads a poem or gets a bloody guitar out. That’s not a funeral. That’s Britain’s Got Talent.

A pilot kissé nyögvenyelősre sikeredett, lassan indul, sok a szereplő, hirtelen ér véget, nekem másodszorra a történet ismeretében sokkal jobban tetszett; akit érdekel, a szokásosnál kicsit több időt szánjon rá. És, ami a nyugdíjas sorozatok egyik előnye, hogy a szereplők mögött jellemzően 30-40 év színészi múlt van, ennek megfelelően nagy gond nem lehet, és nincs is velük.

Az értékelés viszonylag sima ügy, erős 6/10-re tenném az első három részt, de nagyon nehéz meghatározni, kinek lehet ajánlott. Nem feltétlenül azért, mert annyira eredeti, rendhagyó, vagy megbotránkoztató lenne (mégiscsak a BBC1-en vagyunk), egyszerűen nem igazán van ilyen sorozat. Ha mégis mondani kéne valamit, akkor az elsődleges célcsoportnak talán az egykamerás szitkom + kínos humor kedvelőit jelölném meg.

Az első évad szokás szerint 6 részes, a folytatás kérdése természetesen csak később dől majd el, az első nézettségi adatok nem rosszak.

6 hozzászólás Ne habozz!

a Kati néni - 2014. 09. 07. 16:13

Hát a Last of the Summer Wine az mi volt, ha nem nyuggersorozat?

winnie - 2014. 09. 07. 16:21

jo, de az 40 eve indult:)

orla - 2014. 09. 07. 19:53

Glenn Cullen:)
James Smith nagyon jól csinálta a Thick of it-ben, itt is biztos jó lesz.

userguide - 2014. 09. 07. 20:38

A Summer Wine természetesen adja magát, de mivel nem történeti áttekintést akartam adni, hanem helyzetjelentést, és a Summer Wine már négy éve véget ért, nem akartam előszedni.

Ráadásul az – már csak a kora miatt is – a blog célközönségének szerintem elég nehezen befogadható, ez viszont abszolút naprakész.

Ruby - 2014. 09. 07. 23:54

én Japp felügyelőn kuncogtam először, mikor megismertem, megmondom az őszintét.
de egyébként nagyon bírom ezt a őket, remélem lesz 2. évad.

Rékuc - 2014. 09. 18. 11:07

Köszi, hogy felhívtátok rá a figyelmet, nagyon tetszett a pilot! :) Folytatni fogom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz