login |

Falling Skies: vége a 4. évadnak – írta DarylD

2014. 09. 09. 17:54 - Írta: vendegblogger

26 hozzászólás | kategória: kritika,

We choose to go to the Moon.

Idáig is eljutottunk, sorozatminimummal finálézott a TNT egykori sikeres scifi sorozatának negyedik évadja. Összességében idén hullámzó teljesítményt nyújtott a Falling Skies, de a közepesnél jobbat semmiképp sem.

Az évad valami borzalmasan nyitott, human akkor ki is szállt, s lehet, hogy ő járt jobban. A harmadik szezon sem volt egy kincs, de a készítőknek ezúttal még azt is sikerült alulmúlni. A csapat szétszedése nem volt igazán jó ötlet, más sorozatokkal ellentétben nem tudták jól kivitelezni, senkire nem jutott elég játékidő, a legtöbb szál érdektelen volt.

Mikor egyesítették a 2nd masst, akkor villant fel egy halvány reménysugár. A készítők megemberelték magukat, és a kezdéshez képest egész élvezhetőre sikerült az évad második fele. Ugyanakkor a szezonban nagyon sok volt a felesleges rész, időhúzás. 6-7 epizóddal sokkal élvezetesebb lett volna az egész sztori.

A szezon során nem egyszer felesleges szálakat hoztak be, hogy gyorsan le is zárják őket, ha már nem tudtak velük mit kezdeni. Mindössze a fináléra kezdtem azt érezni, hogy az új készítőknek van valami elképzelése, hova akarnak kilyukadni. A legfájóbb az, hogy a sorozatban lenne potenciál bőven, de valahogy érdektelenül van megcsinálva az egész.

A Falling Skies másik nagy hiányossága a karakterekben, pontosabban azok hiányában merül ki. A szereplők alig fejlődtek valamit négy évadon keresztül. Hiába van itt nekünk például egy olyan érdekes figura, mint Pope, mégis kimerül a szerepe annyiban, hogy két epizódonként összekap valamelyik Mason-el.

Ha már a Mason-öknél tartunk, a sorozat magjának számító családi dráma idén is folytatódott, és most sem volt érdekesebb, mint eddig. Kaptunk egy szerelmi háromszöget is, Hal, Ben és Maggie főszereplésével, ami rém idegesítő volt az elejétől a végéig, teljesen feleslegesnek éreztem és elég bénán is oldották meg. A tovább mögött már spoileres leszek, az utolsó bekezdésben spoilermentes összegzés.

A negyedik évadban az Esfeni jelentős mértékben taktikát váltott. A gyerekeket átnevelő táborokba küldték, a felnőtteket pedig gettókba. Ezek szolgáltatták idén a szezon első felének két problémáját, később már hanyagolták őket. Aztán belebegtettek nekünk valami emberi hibrideket is, de ez nem nyert túl nagy teret ez idáig (pedig még érdekes is lenne…) A Volmot is hanyagolták az évadban, mintha velük sem tudtak volna mit kezdeni az írók.

Gyakorlatilag Lexi volt az évad főszereplője – az elején nagyon idegesítőnek találtam, de később azt vettem észre, hogy az ő szála érdekel a legjobban. Lassan kifejlődtek képességei, és átállt Esfeni tanítója mellé, akiről úgy vélte békét akar hozni általa. Természetesen fegyverként szándékozta használni, és mikor erre ő is rájött, hazatért az évadzáróra, hogy a Holdra repüljön apjával.

Az utolsó pár rész ugyanis arról szólt, hogy a csapat fel akar jutni a Holdra, hogy elpusztítsák az Esfeni-erőművet, ami energiával látja el eszközeiket. Sajnos ezt is vontatottan mutatták be, azt hiszem 4 részen keresztül. A dupla finálé első része teljes egészében Tom és Lexi kapcsolatáról szólt, a másodikban már valamivel több volt az akció. Masonék küldetése sikerrel járt, de ő maga csapdába esett, és ez szolgáltatta az elég szemét cliffhangert az epizód végén. A „földi osztag” ezalatt újféle idegenekkel küzdött (vagy már találkoztunk velük máskor?), és Sarah is visszatért, ami mindenképpen pozitív pont.

Összességében egy bántóan közepes évadot láttunk, nálam 5/10-nél többet nem érdemel a gyenge nyitány miatt. A finálé viszont egész érdekesre sikeredett, és minden esély megvan rá, hogy egy élvezhető ötödik évaddal búcsúzzon el tőlünk a sorozat jövőre.

26 hozzászólás Ne habozz!

stargatelost - 2014. 09. 09. 18:30

” A harmadik szezon sem volt egy kincs, de a készítőknek ezúttal még azt is sikerült alulmúlni.”

Nincs közük egymáshoz. Új showrunner lett erre az évadra, és elvileg írók is újak jöttek. Szóval egy inkompetens gárda lépett az előző helyére, akik azt se tudták, mi történt az előző évadokban (persze biztos tudták, de leszarták), és a karaktereket is sikerült kiherélniük.

De ha valami ütős írással vitték volna végig az évadot, akkor még azt mondom ok, de tele volt baromsággal az egész, olyan ostoba írói húzásokkal tűzdelték tele a részeket, hogy fájt nézni. Azt a jelenetsort ezentúl érdemes lenne elrettentő példának felhozni, amikor az utsó előtti részben Lexi megérkezik, majd Anne, Dan és Tom meggyőzi egymást, hogy segítség lehet a lány. Egyszerűen röhejes volt az egész.

Nagyon rossz volt az évad, és rossz belegondolni, hogy ez a gárda viszi végig a befejezést…

levadász - 2014. 09. 09. 18:36

“A legfájóbb az, hogy a sorozatban lenne potenciál bőven, de valahogy érdektelenül van megcsinálva az egész”
ezt kellett volna vastagon szedni, mert ez jellemzi legjobban a sorozatot, én a 4. rész körül untam meg, ezt az évadot is csak azért kezdtem el mert akkor bejelentették hogy az 5. lesz az utolsó, mondom akkor jó, ha már elkezdtem akkor végignézem, de egyszerűen már nem bírtam annyira bugyuták és idegesítőek a karakterek jó része, ráadásul még egy kliséhalom is az egész
most elolvastam a spoileres részt, megint lenne benne potenciál…
szerintem az a legnagyobb baj hogy kb. minden korosztálynak akarják ezt szánni és ez alaposan megköti a készítők kezét

Elar - 2014. 09. 09. 18:41

Igazatok van.
Eddig egész jófej sorozat volt, de ez a 4. évad pocsék volt :(

montanosz - 2014. 09. 09. 18:58

én a végsőkig védtem a sorit de bezon az utolso két részt csak végig pörgettem…

Yooha - 2014. 09. 09. 19:38

Hát én a gubónál feladtam, egyszerűen nem érdekelt, hogy mi lesz utána. Ez a Gyorsan Fejlődő Messiás Gyerek annyira klisé, mint a Hős Útja.

Alex20 - 2014. 09. 09. 20:31

Nekem ez az évad is ugyanúgy tetszett, mint a többi :) Igaz, kevesebb volt a harc, de ez betudható annak, hogy most Lexi volt inkább a középpontban.Kíváncsian várom, hogy hogyan zárják le a sorozatot :)

Dunna - 2014. 09. 09. 20:40

Hát bevillantanak egy olyan cliffhangert, mint a 2. évadban.. ennél kreatívabbak nem is lehettek volna :D

Hunnenkoenig - 2014. 09. 09. 21:29

En azt vartam egesz evad masodik feleben, hogy valaki szoljon mar be Lexinek, hogy “3 het alatt fejlödtel huszoneves picsává, honnan a francbol akarod te tudni, miröl szol az elet, az emberek es akar a földönkivüliek is?”

Egy 5 eves gyerek elettapasztalataval kiralykodott es ezt senki nem vette eszre.

Az utolso reszek kinszenvedes volt.

Ricsi - 2014. 09. 09. 21:50

Most már megnézem az utolsó évadot. Én elvagyok a sorozattal, noha annyira már nem köt le mint az elején.

Valóban, hiányzik a karakterfejlődés és egyes szálak is csak mennek a kukába.

Szórakoztat, nem sok jobb scifi van manapság sajnos.

Thomas - 2014. 09. 09. 21:51

Tök jó kritika volt, leírtál nagyjából mindent, amire én is gondoltam az évad nézése közben:) Egyetlen apró különbség van csak köztünk, nekem Pope sosem volt érdekes, az első perctől egy idegesítő idióta, és pontosan azóta szurkolok érte, hogy kiírják:)

DarylD - 2014. 09. 09. 22:15

Dunna: Volt ilyen cliffhanger a 2. évadban? Én már nem emlékszek rá, mi volt akkor?

Shana - 2014. 09. 10. 02:02

TOK ugyanez a cliffhanger volt a 2dik evadban.

Ananiila - 2014. 09. 10. 07:48

Ez volt a kedvenc nyári sorozatom. Eddig. Ez az évad hihetetlenül pocsék volt. Lexit játszó színésznő katasztrófa volt. Hihetetlen, hogy Pope-pal semmit nem tudtak kezdeni, behoztak neki egy nőt és ennyi.
Ötlettelen, agypusztító évad volt sajnos. :(

Bandido - 2014. 09. 10. 08:03

“A harmadik szezon sem volt egy kincs, de a készítőknek ezúttal még azt is sikerült alulmúlni.”

Ezt az egy mondatot elég volt elolvasni a kritikából. Sőt ennyi elég is lett volna egy betűvel sem kellett volna többet írnod.
Azt vettem észre, hogy átpörgettem jeleneteket az utolsó két részből annyira unalmas, vacak volt.
Pedig ilyet soha nem csináltam még egyik előző résznél sem.

Tímea - 2014. 09. 10. 08:26

Számomra komédia volt az évadnyitó. Ennek hangot is adtam a kibeszélőben. Szerintem tiszta vicc volt,ahogy elindultak.

– Ohh hello Tom!, – Ohh Szevasz Weaver, hogy vagy mindig,jól? :) —>:D
Olyan felhőtlenül ,boldogan meneteltek,nekem nem volt hiteles az indítás.

Aztán…Belecsöppentünk hirtelen egy Espheni támadásba és jöttek a koncentrációs táborok. Ebből kellett kimászniuk hőseinknek.
Értem én,hogy el kellett kezdeni valahogy az évadot….de ez valahogy olyan meseszerűen kezdődött.

Lexi tény,hogy barna hajjal eredetibb volt :) nyilván kellett az idegen DNS miatt,de ahogy olvastam a hozzászólásokat,inkább tűnt valami Neo-Mátrix imitátornak,mint egy ember-idegen lény keresztezésének. Mégis azt írnám,hogy kiaknáztak minden lehetőséget ebből a szerepből.

De….Azért látszódott,hogy nem az eredeti készítők ülnek a háttérben,hanem egy új brigád.

Másokkal ellentétben én is nehezen fogadtam Maggie szerelmi háromszögét,de látván,ahogy ez beteljesül,az egyik kiemelkedő vonalnak éltem meg.
Nyilván ez még kiforr a következő évadban,de örültem,hogy elindítottak valami új szálat. Dobott a minőségén.

Pope-nak is jót tett az új hölgyi,akit gyorsan összekevertem a hasonmás színésznővel :)
Ez is fokozott valamit az izgalmakon.
Végre valami új dolog történt.

Karakterfejlődéseket csak a gyerekek részéről láthattunk,de ezt betudjuk a növekedésükkel egyetemben.

Viszont Hal jelleme nagyon tesze-tosza volt az elmúlt részek alatt,őt eléggé eltolták,egyedül a zárásra kaparták össze.

Amit nagyon hiányoltam ,a hold küldetés. Lehetett volna drámaibb.
Elképzelésem az volt,hogy odaérnek,és szembesülnek azzal,hogy nem lakatlan a bolygó,új,idegen fajok érkezésében reménykedtem.
Egyszóval volt itt potenciál,amit kihagytak.

Összességében mégis azt kell írjam,hogy jó volt a vég,elég ütősre sikeredett. A zárórészben különösen tetszett ,ahogy a “Nyolcadik utas a halál” című filmből kilopott elemekkel próbálták toldani-foldani az elmúlt idők unalmát. Lehet másolat,mégis dobott az egészen egy nagyot.
Azért én sajnálom ,hogy az utolsó évad van már csak hátra,gondolom nagy mértékben esett a nézettség,ami egyhangú szavazás eredménye.
Már nem ér annyit,mint egykoron…

ZooYork - 2014. 09. 10. 11:09

“minden esély megvan rá, hogy egy élvezhető ötödik évaddal búcsúzzon el tőlünk a sorozat jövőre”

Nem ez volt az utsó évad? :O
Ilyen nézettség meg színvonal mellett nem értem ezt a mondatot…

ANOka - 2014. 09. 10. 12:03

@Ananiila
Szerintem Scarlett Byrne (Lexi) nem volt katasztrófa. Inkább az írók szívatták meg, hogy csak pocsék jelenetekben szerepelhetett.

scz - 2014. 09. 10. 12:16

Lányával való kapcsolata: méretre hathónapos volt, amikor Tom eltűnt az évad végén, aztán felnőtt nő a lánya, mikor legközelebb megtalálja.
Anne anyai ösztöne sem jött át, valamiért nekem nem működnek ezek a színészek egymással. Előző évadokban még csak-csak, de Tom és Anne mint házasok…nagyon gagyi, sose tudták visszaadni hitelesen, ahogy aggódnak egymásért. Pedig a színészekkel külön-külön nincs probléma, szimplán együtt nem jók.
Hal tüskés hátteréről érdekes volt többet megtudni, de az is csak Maggie történetszála miatt került előtérbe, pedig baromi érdekes lett volna, ha jobban kifejtik, hogy mit is jelent, amikor a tüskék, mint önálló organizmusok a testében miként próbálják irányítani, és hogy “küzdi” le őket. Elvégre az egész hibrides történet is erről szólt volna – emberi mivoltuktól megfosztják őket, és lesznek szimpla skitterek.

Lett volna potenciál, csak nem látták meg, vagy nem ezeket akarták kihangsúlyozni.

Jimbo - 2014. 09. 10. 14:59

Jó is lehetett volna, sokkal több van ebben a sorozatban. Ez az évadfinálé is egy kalap szar volt, csak tisztességből néztem meg. Ha eddig eljöttem akkor már végigviszem, de az túlzás, hogy tűkön ülve várnám az utolsó évadot.

stargatelost - 2014. 09. 10. 16:31

scz: nem akkor váltak szét Tom meg a lánya, ugye a harmadik évad végén nőtt meg 5-6 évesre, akkor még együtt voltak, aztán az évadnyitóban lett szétszakítva a család. De ettől függetlenül akkor is röhejes volt, hogy úgy beszéltek róla, mintha ismernék, meg így lányom, úgy család. Aztán eltöltöttek vele, mennyit, pár napot? A csecsemő kor nem számít.

karit - 2014. 09. 11. 17:47

Szerintem a csatorna az évadzáró vetítésén suhintott le, miután többen félrenyelték a kávéjukat. Nem tudom, mit szívhattak az írók, csak sajnálni tudom a feleségüket.

Ez a Stephen Kinges The Mistbe hajló csőharapós-ablakrácsukós-gubótapizós melodráma nálam 1/10-re jött ki, erős felfelé kerekítéssel.

Lövésem sincs, mi akadályozza az agresszorokat, hogy másik negyven erőművet telepítsenek, és hogy a loktájtos slaug komplekszum miként függ a zöld áramtól, de lehet, nem is akarom tudni.

A Volm meg ennyi erővel szétlőhette volna azt a k holdbázist is, sőt, a földieket is, és akkor mindenki (Lekszi is) mehetett volna a dolgára. Kívánok az íróknak hasonló lázálmokat, de ne legyen bukóablak a közelükben.

Amithyel - 2014. 09. 11. 20:42

A legnagyobb baj amit elkovettek, hogy a game of thrones peldajara, evente egy rovid par hetes szezonja van. elfelejtodik, elsikkad, ellaposodik.Kifejezetten utalom ezt.Mar ezt az evadot es az elozot is kinkeservesen neztem vegig mert tudtam, hogy nem forrja ki magat es megint varhatok a jovo evig. Nem tudja fenntartani igy az erdeklodesemet. Sajnalom, hogy ilyen butasagot muvelnek.

kritikatura - 2014. 09. 14. 17:55

Mostanában sok ilyen sorozatba futok bele, párat el is kaszáltam. Ötletes néhány, de sok még addig sem emelkedik. Ha valamelyik előáll egy épkézláb alappal(Ez és a Last ship pl.), akkor az alkotóknak sikerül olyan sz@rt csinálni belőle, hogy elmegy a kedved az egésztől vagy a megrendelő heréli ki(Tomorrow people, Terra Nova). A példák csak így hirtelen ugrottak be, de számomra tipikusak.
És még “sírunk” a 24 színvonala miatt, miközben az még a mélypontjain is felülmúlta ezeket. :)

doomguard - 2014. 09. 15. 20:38

Nekem az utolsó 2 szezon megadta a kegyelemdöfést. Az első szezon elején még marhára tetszett, hogy küzdenek a túlélésért, az üzemanyagért, a kajáért stb, és mégis próbálnak szerveződni, gerillataktikát kivitelezni. Szó is esett róla, hogy mivel a saját pályánkon vagyunk, itt meg tudjuk verni őket. (úgy gondolom valamely író figyelembe vette azt az egyszerű biológiai tényt, hogy egy x fényévet utazó extraterrestrial nem épp földi viszonyokhoz lesz szokva) A nagy és gonosz idegenek is sokkal jobban tetszettek, míg az intelligenciájukat használták. Logikusan kiszámították a különböző reakciókat (Karen egyik jelenetében beszél erről) és úgy lehet túljárni az eszükön, hogy látszólag (vagy ténylegesen) illogikus lépéseket alkalmazunk. Ezt az egész baromi jól és hitelesen (amennyire egy scifiben hitelességről beszélhetünk) elő is adták.
Aztán jött a 3. évad, és a volmos marháskodás, (ott is volt számomra több logikai bukfenc) majd a negyedik, ami vitte a prímet…ekkora hulladékot rég láttam. Aki elvitte az egészet supernaturalba, és behozta ezt a biológia-technika hibrid gépeket (ha jól emlékszem, az első szezonban még rendes gépeik voltak) azt arra ítélném, hogy egy hétig, napi 24 órában hallgassa a főnökömet…
Lexiről meg csak annyit, hogy őt kivágtam volna egy az egyben a sorozatból. Először is, a forgatókönyvíróknak fogalmuk sincs a “hibridről” mint biológiai fogalomról. El nem tudom hogyan hibridizáltak. Max megpróbálhattak beültetni pár idegen gént, vagy kromoszómarészeket kicserélni. Ezt még úgy elhiszem, és lehetett volna Lexi is egy hiperintelligens érzelemmentes kis számológép, aki pont ezért lesz idegen, és pont ezért kerül konfliktusokba. Ehelyett lett belőle egy félisten(nő).
A végén meg hogy Lexi átváltozott véglegesen (mennyi lárvastádiuma van ennek a nőnek még??? szakmától elkódorgott biotechnológusként a fejemet fogtam a Kadar féle pillangós hernyós eszmefuttatáson) esetleg más egyéb hülyeséget hoznak be a készítők, nem tudom, de lehet nem is vagyok rá kíváncsi.

Nézőke - 2014. 09. 15. 21:17

na, végre én is rászántam magam. SPOILER!!!!!! Az űr az lehet hogy nagy,de egy energiahullámtól elsodródott hajót nem nehéz nem észrevenni. Ráadásul elment a kapcsolat a Volmmal. Azt még értem hogy egy összeeszkábált földi adón elég nehéz a Volm papát befogni,nade egy űrhajón? Ahol csillió kilométereket kell átkommunikálni, ott elég kihasználatlan lenne egy 100 kmre ható rádió…és persze a tűz is pont akkor fogy ki a lángszóróból,amikor kell..és ha késed van,akkor logikusan eldobod,nem pedig agyonszúrkálod vele a meztelen csigákat…és a mondat skandálása: Isn’t over till it’s over biztos túlélést jelent, fel is használom a számlák befizetésekor.. B kategória ,erősen.

wovbagger - 2014. 09. 18. 20:07

Szerettem ezt a sorozatot, még a harmadik évadot is jónak találtam. De: valaki korábban írta, hogy 10-12 hét után háromnegyed évet kell várni a következő évadra, és ennyi idő alatt a sztorifolyam bizonyos részei totál kiesnek az ember fejéből – velem is ez történt, és az évad kezdetén vissza kellett rázódnom a történésekbe.

A negyedik évad szerintem nem annyira rossz, mint amennyire sokan lehordták. Tény, hogy sok mindent elkövettek az alkotók, hogy ezt gondolhassuk, de a legnagyobb problémának a következetlenséget és a(z érezhető) kapkodást gondolom. Mert jó ötlet bőven volt most is, de a megvalósításban szinte mindig erejüket vesztették.

(Az sem teljesen igaz, hogy nincs jellemfejlődés; igaz, túl sok sincs: én legalább is Weavert Jeanne halála után a korábbinál megkeseredettebbnek és reményvesztettebbnek éreztem jópár jelenetben. Az évad vége felé Mason lányom/nem a lányom vívódása is fontos volt szerintem – korábban mindig kiállt a gyerekei mellett, elfogadta őket, és képes volt a megbocsátásra, bármit is tettek.)

A “fölösleges szálakról” is hasonló a véleményem: ki tudja, a záró évadban lehet, hogy megint előkerülnek.

Szóval kicsit úgy vagyok ezzel az évaddal, mint Pope a harccal/post-esfeni élettel: történjen már valami valóban érdekes ésvagy fontos, mert a hócipellőm kicsit tele van a reménytelen jobbra-balra totyogással és a légből kapott ötletekkel, ileltve megvalósításukkal. Lehetett volna ezt sokkal jobban is csinálni – de sebaj, mindjárt jön a Walking Dead S05!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz