login |

Graceland: vége a 2. évadnak – írta LaCRossE

2014. 09. 12. 19:30 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Listen, guys. The reason why we are living in this house together is because there are certain missions we can’t be expected to handle alone. Alone we come untethered. Alone we lose control. Now, at some point along the way we lost sight of our purpose of what lends sanctity to these walls. We don’t guard Graceland, guys. Graceland doesn’t guard us. We guard each other.

Az mind a finálé előtti posztban, mind a néhány hete írt kritikámban kiderült, hogy a USA bűnügyi sorozata simán megállná a helyét a méltánytalanul hanyagolt kategóriában, pedig már két év lehetősége is megvolt arra, hogy nézőket is megnyerjen magának. A második évad előtt voltak hírek, hogy az évad átívelősre fog váltani, ez pedig bennem talán felébresztette a reményt, hogy idén több ember is esélyt ad a sorozatnak.

Ez nem történt meg, és le kell írnom, hogy csalódott vagyok, mert talán nekem a nyáron a legjobb szórakozást a Graceland idei szezonja nyújtotta.

Ehhez persze a sötétebb tónus, amit már a 2×09 kritikájában is említettem, is kellett. A finálé pedig talán a nyár egyik legmeglepőbb alakulását (bár én inkább mondanám, hogy cliffhangerjét, mivel én még nem jelentenék ki biztosra semmit) hozta. Emellett pedig sokkal összeszedettebb és átgondoltabb évadot kaptunk, bár nálam az örömbe egy kis üröm is vegyült, de a többit már spoileresen folytatom a tovább mögött.

Mike meghalt. Legalábbis ez egy nagyon is lehetséges szcenárió, mert bár mindig van esély arra, hogy a kórházban vissza tudják hozni az életbe, én nem venném biztosra. Szóval, a 3. évadig (amire jelenleg én látok esélyt) izgulhatunk azért, hogy sikerül-e Mike-ot megmenteni.

Run, Mikey. Run.

Ha nem, nos, az mindenképp alapjaiban változtatná meg a Graceland-et, újra. Ritka az, amikor egy sorozat a főszereplőjét kinyírja, kíváncsi vagyok, hogy Jeff Eastin lesz-e ilyen tökös, egyelőre tényleg kétesélyes a dolog.

Említettem fent azt, hogy valami miatt egy kicsit elégedetlen is vagyok. Konkrétan szinte egy szálat nem fejeztek be ebben az évadban. Örültem volna, ha legalább az egyik lezárásra kerül, mert ha mégsem rendelnék be a 3. évadot, akkor nagyon mérges lennék.

Mi történt tehát a fináléban? Johnny és Lucia szála érdekes fordulatot vett. Carlito-t én személy szerint bírom, látszik, hogy egy kissé elmebeteg, kíváncsi leszek, hogy mi történt Lucia-val, az apja halála után minden esély megvan arra, hogy a férfi betartja az ígéretét, és megölte. Akármi is történt, abban biztos vagyok, hogy Johnny karaktere sokat fog komolyodni a következő évadban.

Paige közben Jakes közbenjárásával még mindig Mike után nyomozott, ami végül a finálé tragikus utolsó perceihez vezetett. Valahol érthető a nő dühe Mike felé, de akkor sem értem, miért kellett elárulnia Mike-ot. Bár a srác döntése, hogy Lena halálát eltussolja, etikátlan volt, nem ő ölte meg. És bár látszott, hogy szinte rögtön megbánta Paige a döntését, lehet, hogy már késő bánat.

Charlie-t végül Briggs megmentette, és a babája is túlélte, ennek örülök, valahogy várható megoldás lett volna, ha elveszti a babát. Ezzel pedig kaptunk a 3. évadra egy másik ellenséget is, hiszen Briggs megígérte, hogy bosszút áll a brit pasason.

I’ve seen where all your little friends sleep. I know their names. Now, one by one I have to put them down. Maybe you’ll meet them at the pearly gates.

És akkor beszéljünk még egy kicsit Mike ebben az évadban megtett útjáról. A karakter, aki véleményem szerint se nem jó, se nem rossz, inkább egy kicsit neurotikus, minden tőle telhetőt próbált megtenni, hogy elkapja a Solano klánt, a megszállottság tökéletesen leírja a dolgokat, de, ha mindent figyelembe veszünk, ő csak a nagyobb jó érdekében cselekedett. És így, bár érthető a motivációja, ez alapvetően vezetett hozzá a Graceland ház teljes széthullásához.

Ne feledkezzünk el Sid ígéretéről is, akinek a karaktere szerintem az egyik legnagyobb telitalálat volt az évadban, ezért örülök annak, hogy nem ölték meg, vagy kapták el. A Graceland ház, azzal, hogy ott volt, kompromittálódott, Sid pedig elmondta a haláltusáját vívó Mike-nak, hogy az összes többi lakón is bosszút fog állni, végezni fog velük.

Nem akartam ennyire hogyvoltosra írni a finálét, de ez így sikerült. Bár száz százalékban nem vagyok elégedett, az évadnak jót tett a fentebb említett átívelés és sötétebb tónus, a finálé eseménydús és sokkoló részei pedig megkoronázták az évadot. Így az évadzáróra is és a szezonra is megy egységesen a 8.5/10, ezek után pedig kulcsoljuk össze az ujjainkat, és imádkozzunk azért a berendelésért.

9 hozzászólás Ne habozz!

aniko86 - 2014. 09. 12. 20:08

Teljesen egyetértek a kritikával.

Én kb 2hete fedeztem fel ezt a sorozatot és le is daráltam kb 1hét alatt.
Nagyon a szívemhez nőttek a karakterek különösen Mike (Aaron Tveit- mily meglepő :D ).
Nagyon hitelesen alakítja a szerepét ahogyan a többiek is.
Paige-re nagyon kibuktam. És nagyon nagyon remélem hogy nem kaszálják el a sorozatot, mert tudni akarom, mi lesz a folytatás.
Ha Aaron Tveit nem kérte, hogy írják ki mert nem szeretne visszatérni színházi vagy egyéb teendők miatt,akkor nagy valószínűséggel karaktere vissza tér jövőre.
Naponta lesem a híreket hogy van-e valami hír a folytatásról. :)

Ritka az olyan sorozat számomra, ahol az összes karaktert kedvelem. (Paige-et is egészen eddig a pontig) :)

Crystal - 2014. 09. 12. 20:29

Szerintem is nagyon jó volt az évad, sokkal jobb, mint az előző. Én valahogy nem tudtam kibukni Paige-re, bár nem is értem teljesen, miért csinálta ezt, és miért így csinálta.
Az se zavar, hogy nem zárták le a szálakat ezen az egyen kívül (ez viszont jobb is, hogy viszonylag hamar kiderült). Viszont most kíváncsi leszek Sidre is, tényleg nagyon jó karakter, Johnnyékra is, sőt, Briggs és a kazetta is még minding függőben van. Mármint ha Mike túléli. És pont emiatt szerintem túléli… Nem hinném, hogy kukába vágnák az egész két évadon át épített szálat ennyivel.

mel - 2014. 09. 12. 21:41

Nekem sajnos elég lesújtó véleményen van a második évadról, pedig az elsőt nagyon szerettem.
Az (első évad) egyik számomra nagyon kedvelhető része volt, hogy logikus, szépen vezetett történetszálak voltak, itt ez megszűnt, láthattunk szinte random szerelmi fellángolást főszereplők között, egyik pillanatról a másikra megszűnő alkoholizmust, egy fővel két jelenetből megtalált és bevert bűnözőbarlangot, és még lenne pár példa a tarsolyomban.
Aztán a mellékszereplők. A karakteres, szinte-alig-várom-hogy-legyen-egy-jelenete mellékszereplőkben elég gyenge lett az évad, pedig muníció szépen lett volna, és ezek azok, amik feldobják az amúgy nem feltétlenül falat kaparósan izgalmas alapszituációt.
A szerelmi szálak sem hiányoztak különösebben a sorozatból nekem, ellenben a humor, ami ugyan csínján adagolva, de azért jelen volt korábban, teljesen eltűnt, némi izzadtságszagú utózönge pisisvödrökkel és hasonlókkal viszont sajnos maradt helyette.

Őszintén nagyon sajnálom, hogy erre jutottam, mert tényleg nagy kedvencem volt az első évad, teljesen egyet értettem a méltatlanul mellőzött kategóriával, de a harmadik évadra nem hiszem, hogy maradni fogok.

Em - 2014. 09. 13. 13:11

A csalódottak táborát erősítem, sajnos. Azzal nem lett volna bajom, hogy az első évadnál sötétebb tónus felé veszik az irányt, de hogy egyetlen kedvelhető karakter nem marad, arra nem számítottam. Egy rakás neurotikus, sőt időnként pszichotikus, teljesen az érzelmeiktől vezérelt amatőrök gyülekezete lett az elitből válogatott, rutinos, ravasz beépített ügynökökből.
Charlie az évad 3/4-ében a hisztizésen kívül mást nem csinált, az utolsó pár részre, mire aktivizálta magát, meg kitalálták ezt a terhességet, aminek az egyetlen értelme, ha a következő évadban kiírják, de akkor már Briggs-szel együtt kéne mennie. Aki az első évad legizgalmasabb karaktere volt, vitte a vállán Mike-kal együtt az egészet, de teljesen elszürkült, és már rohadtul unom a kazetta körüli cécót. Hagyják a fenébe, vagy csukják börtönbe miatta, de valami már legyen. Mike a tapasztalatlan, de gyorsan tanuló zöldfülűből elég komoly seggfejjé nőtte ki magát ahogy parancsolgatni kezdett a többieknek, de őt legalább az vezette, hogy próbált eredményeket elérni a munkában. Paige eleinte úgy tűnt, fejlődik mint karakter, sokkal nagyobb szerepet kapott, de aztán hogy ennyire rákattant arra, hogy ő minden kelet-európai prosti védőszentje, teljesen érthetetlen. Ahogy az is, miért a 16 éves lányát küldené egy ismeretlen földrészre egy apa megkerestetni a másik, eltűnt lányát. Ez csak egy logikátlan elem az íróktól, de ezer ilyet lehetne sorolni, tele van lyukakkal az egész sztori.

A legirritálóbb figura végül mégis Johnny lett, aki az első évadban kissé felelőtlen és meggondolatlan néha, de a kellő pillanatokban helyén van a szíve és az esze. A 2.-ban viszont simán csak végtelenül ostoba, mint elcseszett Rómeó. Komolyan reménykedtem benne, hogy Carlito Luciával együtt lelövi, hogy legalább ennek a brazil, akarom mondani mexikói szappanopera szálnak vége legyen.

Jeff Eastin láthatóan biztos a 3. évad berendelésében, azért nem zárt le lényegében semmit. Mike legfeljebb akkor marad halott, ha Aaron Tveit ki akar szállni a sorozatból, de akárhogy is, Graceland ezzel a csapattal annyira szétesett, hogy azt működőképesre már nem lehet helyreállítani. Kár értük, de egy újabb évadnyi nyűglődést már nem lesz türelmem végignézni.

Zyta - 2014. 09. 18. 20:12

Én sem gondolom úgy, h a 2. évad jobb, mint az első, de az tény, h az utolsó 3 részre meglehetősen összekapták magukat az írók, szóval engem azért kiengeszteltek kicsit. Logikátlanságokon sem szokásom fennakadni, amíg a sztori van olyan jó, h lekössön, de ez a 16 éves gyereket küldöm megkeresni a másikat dolog tényleg elég elszállt volt.
Ami a cliffet illeti, én azon lennék meglepve, ha nem oldanák fel, de akkor legalább érthető lenne, miért csináltak ekkora kretént Mike-ból.
Rajta kívül Paige-en rontottak sokat, a végére már rohadtul idegesítő lett ezzel a megszállottságával. A minden kelet-európai prosti védőszentje szöveg nagyon találó, jót nevettem, köszi. :)
Többiekkel nem volt baj, sőt, Jakeset is megkedveltem, akit pedig 1. évadban eléggé nem bírtam. Johnnytól sztem ez a hősszerelmes szerep egyáltalán nem volt idegen, csak azt nem értettem, hogy tudta otthagyni a csajt, ill. miért nem ment vissza érte?
Charlie-Paul szál jó volt végig, évad elején sajnos sokat hanyagolták őket, de aztán végül észbe kaptak és gyorsan mind2 kapott beépülős sztorit. Azzal, h Charlie-hoz került a kazetta szintén megleptek, meg igazából azzal is, h a baba megmaradt.
Carlito meg Sid nem volt rossz mellékszereplő, főleg az utóbbi, örülök is, h nem kapták el.
Remélem, h lesz folytatás, összességében azért ez még mindig egy jobb sorozat, mint sok másik.

Mr Pink - 2014. 10. 06. 23:33

Hát van hiányérzetem…
Jobban tetszett az első szezon vége. Szeretem azért, ha valamilyen szinten van megoldása legalább a történet egy részének a szezon végén. Na itt semmilyen szinten nem találkoztam ilyennel. Még 13 rész után sem. Plusz Mike és Paige ellentéte eléggé erőltetett. Van ott egy rakás csaj miért pont az az egy fontos neki, miközben az összes többit megmentik?
Elég sok sorozatot nézek, tudom, hogy a dráma nagyon menő lett és van is sok sorozat amiben kell is, de ez nekem az első szezonben nem erről szólt. Volt benne akció, kavarás, de azért viccse is volt és a végén is többnyire mogoldódott minden szál, persze némi elmaradhatatlan problémával továbbvíve…Könnyed szórakozás…..Na ez most mind hiányzott nekem…

Szula 25 - 2014. 10. 21. 15:05

Én is úgy gondolom hogy a nyár egyik legjobb sorozata, méltatlan hozzá ez a kevés néző.

Paiget elég ellenszenvessé tették az évad végére hogy így elárulta Mike-ot hiába zuhant össze mikor rájött hogy mit is tett, lehet hogy tényleg késő lett?? (Csaknem!!!) :)

Nagyon remélem berendelik a 3-dik évadot megérdemelné, ha nem én nagyon csalódott leszek hogy a nyár egyik legjobb sorozatát így zárják le.

Horipapa - 2015. 06. 07. 20:50

Nagyon jó sorozat, az első és a második évad teljesen különbözött egymástól.
Nagyon remélem, hogy fojtatják, a 3.évadot berendelték, de a szereplőket nem látom, hogy ugyanazok lennének….
Lucia és Johnny szálát én is sajnáltam, hogy nem fejezték be. :/

Horipapa - 2015. 06. 07. 20:50

*folytatják

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz