login |

Faking It: az 1. évad – írta oriole

2014. 09. 15. 15:14 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Először is be kell vallanom, hogy kedvelem az MTV-s sorozatokat, és bár a jövő héten a 2. évadjával visszatérő Faking It nem a legerősebb próbálkozása a csatornának, témáját és hangulatát tekintve remekül beilleszkedik az MTV komikus repertoárjába.

A sorozat készítője az a Carter Covington, akinek a 10 Things I Hate About You-t is köszönhetjük, így ha valakit nem riasztott el az alapkoncepció, a kissé összecsapott, felületes pilot, és az ott felvázolt egydimenziós karakterek, az adhat még egy esélyt a Faking It-nek, amely rövid idő után megtalálta a saját hangját.

Covington előző sorozatát azért is hoztam fel, mert a Faking It kísértetiesen hasonlít a 10 Things I Hate About You-ra, mindkettő központjában két lány áll, az egyik (Karma) mindent megtenne a népszerűségért, és az üresfejű szépfiú, Liam szerelméért, a másik (Amy) viszont visszahúzódó, magának való lány, aki még a meleget is eljátssza Karma kedvéért. (Hahó Bianca, Kat+Cameron!) Hozzájuk csatlakozik még a törtető, gonosz mostohatestvér, és a nagydumás barát.

Bár az írók megpróbáltak mélységet adni a karaktereknek, de ezt sajnos nagyon klisésen tették, így a legtöbben továbbra is csak felskiccelt figurák maradnak, beleértve az egyik főszereplőt, Karmát is. Szerencsére Amy elviszi a hátán az egész sorozatot, komédiához képest egész szépen bemutatták az érzéseire ráébredő, azokat először letagadni próbáló fiatal útját, az ügyetlen szárnypróbálgatásoktól egészen az elfogadásig. A meleg barátjával pedig kifejezetten jó párost alkotnak.

Akármilyen idegesítő is, én az eleinte karikatúrának tűnő Lauren-t is el kezdtem kedvelni, nélküle még kevesebb poén lenne (amiben műfaja ellenére amúgy sem tobzódik a sorozat). Az Awkward-os Sadie-től ugyan messze elmarad, de legalább jól működik a többi karakterrel.

A készítőknek sajnos nem erőssége a vicces szituációk, helyzetkomikumok kialakítása, így ezt a hiányosságot ütősnek szánt szövegekkel próbálják kiküszöbölni. Ezzel nem is lenne semmi gond (engem simán meg lehet venni pár popkult utalással), de olykor egy kicsit túlzásba esnek vele, és ahogy winnie is említette, néha eltévesztik a célkorosztályt (Ghost-jelenet, Brangelina).

(Kíváncsi voltam, hogy az American Idol-kártyát mikor húzzák ki, s nem is kellett túl sokat várni rá: már az elején ellőnek egy Ryan Seacrest-poént, és Katie Stevens is dalra fakadt már.)

A logikátlan húzások, a szörnyű zárójelenet és Liam ellenére a Faking It egy könnyen darálható, jópofa sorozat, amit átitat egy bizonyos fajta önirónia, és aki megkedveli Amy karakterét, az valószínűleg a sorozatot is megszereti idővel.

6 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2014. 09. 15. 15:16

abszolút egyetértek amy-vel kapcsolatban, rita volk nagy találat.

Alterego9 - 2014. 09. 15. 16:15

Az alapszituációja először eléggé birizgálta a politikai jóérzésemet, a hétköznapi életben éppen eleget szívatják a tényleges melegeket azzal hogy biztos csak azért csinálnak úgy mintha, mert manapság olyan népszerű.

Ehhez képest olyan sorozatot csinálni ami végig ezen a konzervatív fantazmagórián alapul, az kb. a legnagyobb bunkóság azóta hogy a Salem egy létező történelmi tragédiára ültette rá a fantasy cselekményét azzal hogy “De mi lett volna ha TÉNYLEG végig a legendásan paranoiás fanatikus boszorkányüldözőknek lett volna igazuk?”

Ezen a megütközésen túltéve magam kimondottan tetszett a sorozat, a fent leírt okokból. Komédia létére a végén kimondottan a hatása alá kerültem a melodramatikus cliffhanger befejezésnek.

Cared - 2014. 09. 15. 17:51

Én elejétől a végéig nagyon élveztem, pedig nem voltak nagy elvárásaim. Nálam simán 7-8/10 a sorozat, nem röhögtem szét magam rajta, de nagyon megszerettem a karaktereket, a történeteta hülye iskolát, meg úgy az egész számomra jó volt nagyon. Nálam simán legszeretnivalóbb guilty pleasure lett (kiütve a Pretty Little Liars és a Vampire Diaries-t). A threesome-os rész meg epic volt a két “segítő” sráccal :D Ami zavart nagyon viszont az a cenzúra módszere (kisípolás) és hogy folyton odaírták a zene címét (ez nem tudom miért zavart mondjuk). 2. évadot nagyon várom, remélem nem fog esni a színvonal, első MTV-s sorozatomként nagyon tetszett, az utolsó rész zárása meg nagyon jó volt.

sehrezad - 2014. 09. 15. 18:42

Alterego9: szerintem (is) okosan elkerüli a könnyű sztereotipizálást, van benne annyi irónia és reflexió, hogy ne legyen bántó a dolog. Sőt, valahogy azt érzem, hogy ez már egy olyan pozícióból íródott, ahol az együtt nevetés működik.

Eny - 2014. 09. 15. 19:16

konnyed kis sori de ennek ellenere vagy eppen ezert,tetszik.es igen nyugodtan mondhatjuk,hogy Amy viszi a sorozatot.

Cápi - 2014. 09. 16. 17:19

Cared: ez titpikus MTV-s mánia, a kisítpolás meg a zene kiírása. Bár néha beraknak alá olyan jó kis muzsikát, hogy örülök is, hogy nem kell égen-földön kutatnom utána.

A sorozatról. Simán jó szórakozás, 8×20 perc az egész, egy délutánra bőven jó kis dara. Nemrég néztem végig megint, ugyan kicsit zanzásítva.
Megvannak a “sablonkarakterek”, de abszolút szerethető mindenki, Liamet mondjuk annyira én se csíptem, de ez volt kb. a legnagyobb bajom vele.
Egyet kell avval értenem, hogy Amy viszi el a hátán az egészet. Nincs túlerőltetve ez az “önelfogadós” téma sem, a 8 rész alatt nagyon szépen fel lett vezetve az egész, ugyan az évad végi “csavart” kicsit erőltetettnek éreztem, remélem a 2. évadban nem ezen fog menni a kínlódás. Én várom vissza, már csak egy hét ^^

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz