login |

Video Game H​igh School a kulisszák mögül – írta Shana

2014. 09. 15. 22:22 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: insider, találkozó, websorozat,

Volt már írás a geekeknek szóló, 10.13-án folytatódó Video Game High School korábbi évdjairól itt a Junkie-n, úgyhogy én át is ugranám a bemutatást és a sokkal érdekesebb kulisszák mögötti résszel kezdeném, mivel részt vettem a websorozat harmadik, egyben befejező évadának készítésében, mint “Lead Assistant Editor” (vezető vágó asszisztens).

Ha valaki azt hiszi, hogy ez a meló nem jelent mást, mint egy sötét vágószobában ülni egyedül egész nap heti 50 órát, nos az nem téved nagyot, de azért akadnak alkalmak, amikor összefuthatunk a színészekkel, vagy éppenséggel meghallgathatunk egy telefonbeszélgetést, amiben egy nem aprócska hollywood-i sztárral beszél a producer telefonon, és próbálja meggyőzni miért is lenne az neki jó, ha megjelenne a sorozatban 5 percre. De ugorjunk vissza a legelejére.

Be kell valljam, amikor elkezdtem dolgozni a projekten, fogalmam nem volt arról, hogy ki az a Freddie Wong – persze rákerestem, de hogy mennyire kultikus figura, elsőre nem tűnt fel elsőre. Mentségemre szólva időm se volt nagyon megnézni a sorozatot, a pilotig jutottam, ugyanis pénteken hívtak fel, hogy menjek be másnap a forgatásra, én állásinterjúra készültem, ők meg leültettek egy félig működő PC elé, hogy akkor kezdhetek. Mikor meghallottam, hogy websorozatról van szó, őszintén nem erre számítottam, egy profi forgatás kellős közepébe csöppentem.

Első napom emiatt elég húzósra is sikeredett, ugyanis a producerrel való beszélgetés közben kiderült, hogy nem annyira vagyok képbent, mire a producer irtóra meglepődött, én meg elütöttem azzal, hogy végülis Freddie Wong sem tudja, hogy én ki vagyok, szóval kvittek vagyunk.

Másnap aláírattak velem egy 3 ujjnyi vastag titoktartási szerződést, úgyhogy elnézést, de komoly neveket nem fogok emlegetni, aki akar úgy is utána néz az IMDB-n a szereplőknek. Ami pedig ezt követően jött, arra mondkák, hogy shit just got serious.

Pár napig a forgatáson vágtam, úgyhogy lehetőségem volt az összes színésszel összefutni, később átköltöztettek a Rocket Jump irodájába, ami totál olyan, mint a Youtube belülről, csak kisebb. Kellemes volt, munkaidőmet én osztottam be, de persze volt egy elég komoly határidő, amit tartani kellett, plusz hiába haladtam jól, minden nap újabb adag anyag érkezett, mivel a forgatás még javában zajlott.

Érdekes volt, hogy napról napra egyre minőségibb anyagot kaptam (kábé ekkor szántam rá egy hétvégét, hogy felhozzam magam a sorozattal), többek között létrejött a szó szerint “a kanál kiesett a számból”-szitu, amikor egy helikopteres felvételen látható HATALMAS gyárépület egyszer csak felrobbant. Azonnal ment is az SMS az ismerősömnek a forgatáson, hogy “Ez most komoly, felrobbantottátok?”

Azon már nem is lepődtem meg, mikor 48FPS-sel egy autó húzott rá a rámpára és a levegőben szintén felrobbant, megpördült, majd fejjel lefelé leesett. Ezeket a snitteket 4-5 kamerával vették fel, ebből kábé 2 volt használható, szóval a lelkes amatőr utóíz többször érezhető volt munkám folyamán.

Két igen emlékezetes helyzet volt, amit el tudok mesélni. Az elsőn a mai napig jókat nevetek. Alapvetően eléggé el tud ragadni a hangulat, ha kiemelkedő színészi játékot látok, és higgyétek el nekem, ebben volt jó pár ilyen. Nem azt mondom, hogy Oscaros alakításokról van szó, fiatalok a srácok és még csiszolódniuk kell, de volt egy-egy jelenet, amelyek láttán megemeltem a kalapomat előttük.

Szóval ülök a gép előtt, egy komolyabb jeleneten vagyok túl, spoiler nélkül a 3×04-ben szereplőinknek egy igen komoly tragédiával kell szembenézniük és Jimmy Wong alakítása megindított, szó szerint megkönnyeztem. Kicsivel később kivágódik a szobám ajtaja, Jimmy áll velem szemben, és pislog rám, elnézést kér, az öltözőt kereste. Én meg kissé megilletődve majdnem odaszóltam, hogy nagyon sajnálom a történteket, persze még szerencsére időben kapcsoltam, ő meg időben le is lépett, hogy jót röhögjek magamon.

Másik nap meg ültem a gép előtt, amikor a producer, a rendező és az író bejönnek telefonnal a kezükben, rögtön leesett, hogy fontos megbeszélésük volt és az én szobám a legcsöndesebb az egész irodában. Dolgoztam tovább, ők meg a kihangosított telefonon csevegtek. A sztori közepébe csöppentem, de ekkor történt, amit fent is említettem: egy igen komoly színész képviselőjével folyt a tárgyalás.

Nagyon bírtam ahogy ezek hárman előadták a jelenetet meg a háttérsztorit, olyan lelkesedéssel meséltek egymást erősítve, hogy a végén már nekem is kedvem támadt eljátszani a szerepet. Végül sajnos nem tudom, hogy sikerült-e meggyőzni, amúgy a hangsúly egyértelműen a Mennyiért?-kérdésen volt, és nem azon, hogy van-e kedve az illetőnek. Remélem, összejött, mert maga az ötlet fenomenális, és kifejezetten csak azzal a színésszel működhet.

Az én munkámról röviden: avagy mi a fenét is csinál egy Lead Assistant Editor. Többnyire csak átnéz, válogat, kukába dobja a hasztalan snitteket, és sorba rendezi a használható anyagokat. És azért ‘Lead’, mivel kérhet maga mellé további asszisztenseket, akik alá dolgoznak, de erre nekem nem volt szükségem. Továbbá, ha valamelyik felvétel egyik snitten sem használható, azt jeleznem kellett minél előbb, hogy újra vehessék.

De a kedvenc részem az a gag reel, a bakis anyag válogatás volt, ami lényegében csak egy mellékfeladat, vagyis ha láttam valami vicces, elrontott felvételt, azt nem a kukába kellett dobnom, hanem el kellett mentenem.

Persze nem csak móka és kacagás volt a munka, akadtak feszültebb időszakok is. Ott volt a rengeteg technikai probléma, amikre szerencsémre volt egy eszméletlen lelkes és megbízható technikus, aki velem kiválóan kommunikált, de valamiért a producerrel ez már nem ment neki. Egyik nap a producer berontott a szobába és kérdezte, hogy megvannak-e a 30. nap felvételei. Mondtam, hogy nem, azokat én még nem kaptam meg, ami elég gyanús volt 2 nappal később.

A producer erre a haját tépte, mindenkit felhívott, akit csak elért, hogy mekkora óriási nagy probléma van, hogy mégis hol lehet az anyag? Aztán kiderült, hogy még tart a backup másolása, mert az az anyag nagyjából tízszer nagyobb volt a többinél. De ez megmagyarázta a producer viselkedését is, az volt a legdrágább nap, valószínűleg a költségvetés 80%-a ott úszott volna el.

A forgatás végeztével aztán kissé megtelt az addig csendes és békés iroda, Freddie és Matt is állandóan ott lógtak. A grafika gyártása is megkezdődött, amihez nekem kellett kigyűjteni az anyagokat, plusz közben volt valami üzletkötés a Lionsgate stúdióval, amitől mindenki megkergült, de szó szerint. Volt nagy öröm, ami minden bizonnyal a végeredményen is meg fog látszódni.

Közben utolértem magam a sorozattal, szóval van összehasonlítási alapom, és komolyan mondom, ez már totál minőségi munka. A készítőknek sikerült megtalálniuk az egyensúlyt a gyerekesebb poénok és a komoly mélyebb háttérsztori között. Freddie Wong videóin eddig is látszott a tehetség és a lelkesedés, de most komolyabb összeget toltak alá, hogy ezt felerősítsék.

Ajánlom mindenkinek a harmadik, egyúttal befejező évadot, ha egy kellemes kikapcsolódásra vágyik. 6 rész, nagyjából mindegyik 50 perces. A végeredményt persze még én sem láttam, izgatottan várom, hogy milyen lett a végső grafika és a hangvágás.

Nagyjából 3 hónapot dolgoztam a Video Game High School 3. szezonján, elég intenzíven, mondhatni éjjel-nappal, olykor azzal is álmodtam, úgyhogy nem tudom azt mondani, hogy nem kötődöm hozzá és nem vagyok elfogult, de én még ilyen minőségi websorozattal tényleg nem találkoztam.

15 hozzászólás Ne habozz!

Dorinanna - 2014. 09. 15. 22:56

Nagyon köszi az írást, szuper lett! :) Írhatnál máskor is, ha van hasonlóan érdekes munkád. :)

A VGHS-t én már a junkie-n való szereplése előtt is ismertem, azóta többször is megnéztem, a szívem csücske lett, úgyhogy nagyon várom a harmadik évadot, emiatt az írás miatt csak még jobban tűkön ülök… :D Remélem lesz majd írás az évadról!

És borzasztóan érdekel, hogy ki lehet az a bizonyos nagy színész. :D

m76 - 2014. 09. 15. 23:08

Érdekes írás, kár hogy az nincs benne, hogy mégis hogy keveredtél oda, több ember közül választottak ki, vagy konkrétan téged kerestek meg, vagy simán egy cv portálon a te nevedre böktek rá? Szóval hogy megy egy vágó kiválasztása?

Sajnos én még a 2. évadot se láttam a sorozatból, pedig még támogattam is kickstarten anno. Fun fact: alig 1 hete kaptam meg az egyik ajándékot ami járt a támogatásért, a másfél évvel ezelőtti kampányban.

Egyébként az első évad nagyon tetszett, ott is volt meglepetés vendégszereplő, habár nem akkora sztár, de geekeknek mégis kedves. Na meg Freddie már a hagyományos rövidfilmjeiben is felvonultatott néhány sztárt.

Kissur - 2014. 09. 15. 23:23

A 2.évad laposabb lett nekem, mint az 1.évad. Meg a díszlet megváltozását sem szerettem. Úgy éreztem, mintha kifogytak volna az ötletekből. Viszont az évadzáró jól sikerült. De őszintén szólva más nagyon nem maradt meg, csak Law szerencsétlenkedése, amit nagyon sajnáltam.
Remélem a 3.évad jobb lesz. (És remélem visszatér egy cameo erejéig Zach Levi is.)

Ghost - 2014. 09. 15. 23:32

Nagyon tetszett az írás, különösen azért, mivel én egy helyi kis tv-nél vagyok vágó és bár valószínűleg nagyon eltér a kettő, azért szakmailag izgalmas egy ilyen írást olvasni. :)

Paladin - 2014. 09. 15. 23:44

Az első rendben volt, de a második évad elég semmilyen lett. Ment, ment aztán – ja ez volt az évadzáró?

Remélem a harmadik jobban sikerül, várom :)

Fawkes - 2014. 09. 15. 23:45

Teljesen off topic, de te a volt “amvs-s”, később animaxnál vágó Shana vagy?

Shana - 2014. 09. 16. 04:21

m76:
Nem egyszeru a tortenet ugyanis en elotte a Youtube Nation-nel dolgoztam egy igen rovid ideig, es az ottani felettesem volt ennek a project-nek az utomunka felelose, es o ajanlott be, es ezert volt az, hogy interju nelkul fel is vettek, es nem tuloztam mikor azt irtam, hogy gozuk nem volt rola ki vagyok, nem is erdekelte oket, bar teny, hogy a felelosseg azt terhelte, aki beajanlott. A Youtube Nation-hoz pedig, huhhh esku gozom nincs hogy kerultem. Valoszinuleg egy hirdetesre jelentkeztem, de tuti titkos volt a munkaltato, mert azert erre emlekeztem volna. Ott volt rendes allasinterju es probavagas is, es mellesleg eletem legjobb munkahelye volt.

Fawkes:
Igen, az a Shana vagyok. :)

superr0x - 2014. 09. 16. 07:58

Én csak annyit mondok, hogy Gratulálok! :)
Mindig jó látni, hogy valaki eléri az álmait.
Elő is cibálom a sorit, mert Freddie Wongot kedvelem.

b - 2014. 09. 16. 11:56

érdekes, fasza kis írás! köszi :)

Enzo - 2014. 09. 16. 12:06

Érdekes volt, köszi! továbbá, irigyellek :D

Neoprimitiv - 2014. 09. 16. 12:09

Köszi az írást, jó volt benézni a kulisszák mögé. Az első évad nagyon tetszett, de a másodikat még mindig halogatom. (Mentségemre: sok más sorozattal együtt.) A munkalehetőséghez és a tapasztalathoz pedig gratula!

monana - 2014. 09. 16. 20:32

jajj irigykedem

Thomas - 2014. 09. 17. 02:39

Hát ez nagyon klassz írás volt, élvezettel olvastam, annak ellenére, hogy a sorozatot még nem kezdtem el:) Terveztem már egy ideje, csak vártam, hogy a 2. évadhoz is legyen felirat…:)
És én is gratulálok, azért nem semmi élmény lehet ilyesmin dolgozni, még ha kemény is volt, éjjel-nappal, 3 hónapon keresztül!:)

jky - 2014. 09. 18. 18:12

A sorozatot én sem nézem, de az írást én is köszönöm, jó olvasni ilyen belsős sztorikat. :)

G. - 2014. 09. 18. 20:05

Valóban remek írás, minden hasonlót üdvözlök a blogon! Köszönet innen is!
G.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz