login |

Pilot-mustra: Black-ish – 1×01

2014. 09. 16. 15:13 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

Muszáj azzal kezdenem, hogy a Black-ish-ben minden megvan ahhoz, hogy igazi sikersorozat legyen, hogy rátaláljanak és meg is maradjanak a nézők mellette. Valahogy profin van összerakva az egész, klasszikus szitkomos szituációkkal és karakterekkel, pár ismert színésszel és aranyos gyerekkel, kőkeményen alapoz a narrálásra, a fekete és fehér bőrszínnel kapcsolatos tematikát is lazán kezelik benne, remek a flow-ja, ööö, szóval az egész valahogy (nem tudom) könnyen csúszott, “folyamatos” volt, egy slukkra fogyasztható.

És mégsem jött be annyira, mert nem bólogatni akartam, hogy mennyire profin csinálják, amit elterveznek, hanem mondjuk röhögni. Olykor persze az is elég, ha valamilyen szinten szórakoztató a végeredmény, de most több fog kelleni…

BLACK-ISH – 1×01 – 5/10

Igazából nem is tudom, hogy mi hiányzott a Black-ish pilotjából számomra. Mert még azt sem mondanám, hogy a poénok, hiszen mindenki másra rezonál és hiszem, hogy sokan remekül fognak szórakozni (mondjuk az amerikaias téma miatt odakint ez lehet, hogy jobban betalál, itthon sem a feliratban, sem a szinkronban nem fog átjönni a “feketés” hangnem), a karakterekre viszont már ráfoghatom, mert elég színtelen lett a többség. De érzem, hogy ha maradok, akkor a könnyű fogyaszthatóság miatt beszippanthat a sorozat, hiszen idővel (3*20 perc?) a szereplőknek is kénytelenek lesznek személyiséget adni.

A történet egy gazdag, értelmiségi fekete családról szól, apu menő marketinges, anyu orvos, a gyerekek négyen vannak (két kisiskolás, két nagyiskolás – nemek szerint igazságosan megosztva), a nagypapa pedig Laurence Fishburne – utóbbi lehet a húzófigura, igazi sidekick módjára ő tényleg kapott remek beszólásokat, nagyon jó volt látni tőle egy ilyen karaktert.

A sorozat fő konfliktusforrását pedig az jelenti, hogy Apu (Dre) rádöbben arra, hogy totál “kifehéredett” a családja. Fehér környéken laknak, a gyerekeknek fehérek a barátaik, fehér dolgokat csinálnak, nincs benne semmiféle afroamerikai öntudat. Persze mindez csak könnyeden van ábrázolva, komikusan, semmi sértő vagy propagandaszerű nincs benne, de persze aki akar találni effélét, az biztos fog.

A felütést egyébként elég jól ábrázolják az első részben, a gond csak az volt vele, hogy magának az alapszituációnak a bemutatása hiába volt jópofa, a folytatásban elkezdtek a történetre koncentrálni, ami már sokkal döcögősebbre sikerült (ld. a fiú szála) a kényszeres mivolta miatt

Pilot alapján egyáltalán nem volt rossz a Black-ish, negatívumokkal nem is szolgálhatok, de azt vártam, hogy ha nem is annyira fergeteges a humora, valami igazán meg fog benne. Azonban hiába imádom a képernyőre irkálásokat és az afféle elképzelt jeleneteket, semmiképp sem venném előre a folytatást a többi újonc szitkomhoz képest, az A to Z vagy a Selfie második részét szívesebben nézném hamarabb. És ha mindig akad 6-8 nézősebb komédia a héten, akkor nem jósolok nagy jövő a sorozatnak. Legalábbis számomra.

Viszont, ha maradok, akkor szerintem könnyen rá lehet kattanni, szóval kétesélyes a dolog, csak tényleg a karaktereket kéne kissé érdekesebbé tenni. Sok tagja van a családnak és a nagydumás narrátor mellett egy szál nagyapa és egy aranyos kislány kevés.

A jövő héten (09.24) bemutatásra kerülő sorozatról human is ír kritikát a premier után. Mivel a pilotot a csatorna tette ki, így nagy eltérések elvileg nem lesznek a mostani és a hivatalos verzió között.

6 hozzászólás Ne habozz!

ldavid - 2014. 09. 16. 15:51

Tényleg egész jó volt, a következőt még tuti megnézem

Hunnenkoenig - 2014. 09. 16. 16:13

Szintelen karakterek? LOL.

zolkó - 2014. 09. 16. 17:25

Én unalmasnak találtam. És nem is feltétlen csak az miatt, hogy nem én vagyok a célközönség, hanem mert egyik szereplő sem volt sem különösebben szimpatikus, vagy ellenszenves.Arra is kíváncsi lennék btw, hogy a célközönség mit szól hozzá, hogy szórakoztatja e még őket ezek az eltúlzott sztereotípiáknak a pufogtatása (fistbump, táncolgatás,kiabálunk, mert négerek vagyunk és ők kiabálni szoktak (BOCS !!!) ) Egyszerűen nekem ez volt a tipikus “langyosvíz”, amit nézegettem, de nem tudott lekötni, sőt a fejemben sem ragadt meg belőle semmi.Csak úgy lezajlott a szemem előtt valami,amire sok mindent mondhatnék,az érdekes szó kivételével. Kb 2 óra múlva egy úgynevezett “poén”-t nem tudtam volna visszaidézni, ha valaki rákérdezett volna, hogy mi volt ebben vicces. És egyébként ezt sem értem teljesen, hogy vígjátéknak nem mondanám,de drámának sem. Akkor mi is ez ? Majd kiderül, de nekem ez eddig halovány.

winnie - 2014. 09. 16. 17:58

célközönség egyenlő emberek? ami sztereotípia volt benne, annak éppen az volt a lényege, hogy ki van hangsúlyozva (ld. a munkahelyen egyesek hozzáállása pro és kontra, illetve a visszafeketítési törekvések a főhős részéről), poentírozva.

(a fistbump vagy a kiabálás pedig nem hiszem, hogy “négeres” dolog lenne. főleg, hogy itt kábé a főhősön kívül senki sem kiabált. az a the goldbergs, ahol kiabálnak:)

nadivereb - 2014. 09. 16. 18:42

Én is maradok még egy-két részre, de egyelőre nem tudom, hogy mi a történet. Igazából egyetlen “konfliktust” sikerült bemutatni, de az se konfliktus, mert egyetlen ember (a családfő) érzi annak, mindenki más röhög rajta, ráadásul szerintem teljesen érdektelen is.
Ha nem jön be néhány érdekesebb mellékkarakter és egy-két olyan elem, ami adhat dinamikát a sorozatnak egy évadon át, lehet, hogy maradok. Ha nem, akkor gond nélkül kaszálom.

winnie - 2014. 10. 11. 17:29

1×02: 2,5/10. Ez nagyon meglepett. Oké, alapból a pilot sem lett a szívem csücske, de láttam benne azt, amiért teljesen jól reagálhat rá a közönség. A második rész viszont szerintem erőltetett és önismétlő lett. A szexuális felvilágosítás hosszas és kínos volt, a prímet most inkább Anyu vitte, de az ő sztorija is redundáns volt, a két kicsi pedig végképp értékelhetetlen.

Akadtak benne jó gondolatok, 1-2 ügyes poén is, de döbbenetes visszaesésként éltem meg a folytatást, még Laurence Fishburne is alig szerepelt. Verdikt: hiába láttam lehetőséget a pilotban, ha a harmadik rész sem győz meg, akkor majd a 2. évadban térek csak vissza, addig hátha kikupálódik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz