login |

Pretty Little Liars: szünetre vonult az 5. évad – írta: george

2014. 09. 16. 18:07 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Although we did not find a body, the amount of blood in the house would indicate that the victim’s wounds were fatal.

A PLL nyári fináléi (és a klasszikusak) sosem váltják be a hozzájuk fűződő reményeket, legalábbis a cliffhanger általában elég erőltetett vagy semmilyenek szokott lenni – elég csak arra a bizonyos holttestre gondolni a csomagtartóban… (Az előző szezonosat, ami elég jóra és informatívra sikeredett, tekintsük hibának a mátrixban.) Viszont mindez az 5. évad nyári zárásáról nem igazán mondható el. A készítők sokkolni akartak, (mint mindig), de ezúttal inkább lett elszomorító a végeredmény.

Bepromózták, hogy valaki meg fog halni, ami egyet jelentett azzal, hogy a részben semmi más érdekesebb mozzanatra nem volt szabad számítanunk. Ez hatásos, mert mint mindenki más, én is az utolsó perceket vártam, amikor kiderül ki az áldozat – bár sokak szerint a linkelt előzetes ellőtte. Szóval addig reménykedhettem, hogy olyan kerül ki vesztesként, aki már tényleg megérdemelné, de épp az ellenkezője történt.

Tipikus PLL-elemeket, néhol nyomokban vállalható történéseket tartalmazó epizódot láthattunk, ami azért nagyon kicsit, de előrelépésnek számít a borzalmas kezdéshez képest. De összességében az egész…, inkább spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Mona meghalt.

Persze, hogy pont az egyetlen értékelhető karakter, akinek minden jelenete az adott epizód fénypontja volt, még ha csak két szó jutott is neki… Még véletlenül sem az egyre inkább színtelen és szagtalan, sablonos karakternek számító lányok, vagy az idegesítően évek-óta-ugyanolyan pasijaik kerültek célkeresztbe… Megmondom őszintén, amit tettek, az engem nem sokkolt, hanem nagyon elkeserített.

Azt nyilatkozták, hogy előre megfontolt, legalább egy évvel ezelőtt kigondolt lépés volt a halála, de én ezt nem igazán tudom megérteni. Egyrészt, ha ennyit agyalnak a sorozat folytatásán, talán átgondoltabbra, izgalmasabbra is tudnák venni a részeket a főszálon kívül is, mert Alison visszatérése nagyon előre lendítette a történetet.

Már-már annyira, hogy érdemlegeset nem is mernek mondani az üggyel kapcsolatban és ezért kellett fél évet ülni azon az információn, hogy Bethany Young esetleg valakinek ikertestvére. Persze nem derült ki efféle, de olykor annyira egyértelmű, hogy már fáj nézni a sok szenvedést körülötte.

A kérdés, hogy kié? Alison-é? Jason-é? Vagy neki van egy ikertestvére? Egyszerűen annyi a tipikus szappanoperás ikerutalás, hogy már azon sem lepődnék meg, ha Allison testvére lenne. Ha valakinek ugyanis minimális esze volt, akkor a holtestet nem csak ránézésre tulajdonították Alison-énak. Nem csak a sárga póló miatt jöttek rá a dolgokra, hanem vélhetően különböző vizsgálatok eredményei is erre vezettek. Ennyi. És erre nem gondol senki a szereplők közül?

Mellesleg Mona halálának a felvezetése is szomorúan kisiskolás, túl egyértelmű volt, hiszen hirtelen megugrott a képernyőn töltött perceinek száma a korábbiakhoz képest, valamint random eszükbe jutott a készítőknek az is, hogy gyorsan megismerkedjünk az anyjával is, hogy még érzelmesebb legyen a búcsú.

Az, hogy Alison ölte meg, nekem kicsit sántít – biztos van még elég titok a történetben, hogy az évad második felében legyen mit boncolgatni.

A többiek a szokásos formájukat hozták: Toby 2 hetes OKJ-képzésen rendőr lett, mást nem nagyon tudok elképzelni, hiszen egyik részben még egy ötlet másikban meg már rendőr… Spencer újra gyanúsítottá vált, nem először, ráadásul ugyanezen okok miatt. Hanna, Emily, Paige, Caleb és Aria pedig nagyon el akarták hitetni nekünk, hogy már tél van, jelezve, hogy idén karácsonyi különkiadás jön. Lassan telik az idő, de tél még úgysem volt.

De legalább újabb, sokkal érdekesebb karaktereket mutattak be Pingy, Wingy és Snowey személyében, akik ünnepi dekorációs bábok. Sajnos a főszereplő lányokban ugyanannyi potenciált látok, mint bennük, bár utóbbiak talán esztétikai szempontból szebb látványt nyújtanak.

Arról azért ne feledkezzünk meg, hogy az évad a kezdeti nehézségeken egy idő után kezdett túllépni, ami nagyban köszönhető RibancAli visszatérésének, mert (sajnos) Alison csak abban jó. Leginkább most ebben a szálban bízok, jó lenne látni egy Ali kontra mindenki más-csatározást, mert előbbi részéről érdekes dolgok érkezhetnek a sorozatba. Bár nem hiszek abban, hogy Alison lenne, a mostani “A”, de egy ideig tetszeleghetne a szerepében.

Végül pedig essen szó Melissa-ról és a nagy titkáról, amivel fél évadon át tartotta „izgalomban” a nézőket: ő ölte meg Bethany Youngot. Egyrészt ez Alison történetébe semmilyen formában nem illik bele, az meg szimplán vicces, hogy akkor Melissa végig tudja ki Bethany, és mégsem nem szólt erről a videóban.

(Természetesen az valamiért senki nem érdekel, hogy Ali anyját ki ölte meg, de hát a 6. évadnak is szólnia kell valamiről, nem?)

Pontszámot most rendhagyó módon nem adnék, mert a haláleset eléggé lerontotta szememben az élményt, még akkor is, ha Mona marad állandó szereplő – bár az, hogy Janel Parrish idén talán hónapokig benne lesz a Dancing with the Stars-ban, elég beszédes.

19 hozzászólás Ne habozz!

Alterego9 - 2014. 09. 16. 18:34

Azt nagyon sajnálom hogy Mona meghalt, viszont most kivételesen jól kivitelezték az egésznek a szerkezetét.

Az ilyen “valaki meghalt” nyitásoknál már lehet számítani hogy trükköző beállításról volt szó tehát az első sírós jelenetben Spencer hiányára már fel se kaptam a fejem, nyilván ez a félrevezetés.

De aztán meg egyből Monát is viszonylag látványosan felvezették mint kiszámítható áldozatot, tehát gondoltam na jól van, még van egyharmad epizód az igazi twist-re, ehhez tartottam magam a “nyilvánvalóan átlátszó” kétség kívül meghalt de holttestet nem találtunk magyarázkodás után is.

Már épp kezdtem volna gyűjteni a spekulációimat arról hogy Mona gyűjtötte-e össze több liternyi vérét hónapok alatt a saját halála meghamisításához, vagy valaki más csapolta le az elmegyógyintézeti tartózkodása alatt…

…Erre csomagtartó.

LaCRossE - 2014. 09. 16. 18:50

“De legalább újabb, sokkal érdekesebb karaktereket mutattak be Pingy, Wingy és Snowey személyében, akik ünnepi dekorációs bábok. Sajnos a főszereplő lányokban ugyanannyi potenciált látok, mint bennük,, bár előbbiek talán esztétikai szempontból szebb látványt nyújtanak.”

Már rég nem nézem a sorozatot, de ezen a bekezdésen egy jóízűt nevettem. :)

Eny - 2014. 09. 16. 19:56

mindig azon csodalkozom,hogy annyian nezik. ekkora marhasagot reg lattam.
egyszeruen szornyu

-T - 2014. 09. 16. 20:06

Egyetértek a kritikával, annyira felhúzott az egész, hogy csak na. Én imádtam a sorozatot kezdettől fogva, de ez az évad nálam kiveri a biztosítékot.
Fatal FinAle a francokat, voltak ennél sokkal durvább részek is ezelőtt, szóval erről ennyit.
Alisont szörnyen megutáltam az utóbbi részek során, Monát viszont megszerettem, és nem értem, hogy minek kellett megölni, most, hogy bekerült volna a csajok közé, és lett volna valami ész a csapatban és valaki, aki mer lépni Ali ellen.
Várom a folytatást továbbra is, kíváncsi vagyok a karácsonyi részre és, hogy mit hoznak ki Mona halálából, de már nincs meg az a nagy izgalom, mint mondjuk egy éve.

julcsi - 2014. 09. 16. 21:31

megmondom őszintén, nekem kifejezetten tetszett az évadzáró, mert legalább végre TÖRTÉNT VALAMI… :D
jó kritika, nem is tennék hozzá többet.

barbi - 2014. 09. 16. 21:48

“Toby 2 hetes OKJ-képzésen rendőr lett” – :D :D

Nem tudom mi történt ezzel a sorozattal, az elején szinte faltam a részeket, most pedig a nézése közben is többször megállítom, mert unom. Olyan, mintha a készítők sem tudnák igazán, hogy mit is akarnak kihozni sz egészből, majd hirtelen eszükbe jut valami és gyorsan összecsapják…Monát sajnálom, ő üde színfoltja volt ennek az egyre laposabb sorozatnak.

Evana - 2014. 09. 17. 11:11

Én szerintem a 4×01 után kaszáltam a sorozatot, az első 2 évad jó volt, aztán egyre jobban nem tetszett, 4×01 után abszolút kasza. Még Holly Marie Combs sem tudott tovább ott tartani, pedig ő volt az aki miatt elkezdtem a sorozatot anno. Na meg igen, Mona, a nagy kedvenc. Ketten együtt sem voltak elegek, hogy maradjak.
Én csak Twitteren láttam, hogy megölték és tökre kivoltam rajta, hogy az egyetlen értelmes szereplővel ilyet tesznek. Ez a tettük és ez a kritika (is) meggyőzőtt, hogy továbbra sincsen értelme visszatérni.

Kate - 2014. 09. 17. 23:22

hát én már azon se lepődnék meg ha végén kiderülne, hogy Ali skizofrén vagy egyszerűen pszihopata és az egész A dolgot a kezdetektől ő csinálta. ez lenne a legegyszerűbb megoldás, mert már addig-addig variálgatnak hogy nincs élő ember aki tudná követni az eseményeket. annyi minden történik de közben mégse halad semmire az egész. az elején annyira szerettem a sorozatot, lehet ezért kínzom még vele magamat. vagy csak úgy vagyok vele hogy ha már eddig bírtam, most már csak azért is kivárom hogy ki lesz A.
kezd a gossip girl-re hajazni a sorozat. azt is csak azért bírtam a végéig mert arra vártam, kiderüljön végre hogy ki valójában a gossip girl :D

winnie - 2014. 09. 18. 04:54

“s csak azért bírtam a végéig mert arra vártam, kiderüljön végre hogy ki valójában a gossip girl :D”

az engem is érdekelt, de ehhez nem kellett néznem a sorozatot. elég volt az utolsó részt. vagy elolvasni, hogy ki az:)

george - 2014. 09. 18. 10:56

Én tudom, hogy mik történnek a könyvekben, kivéve az utolsót, mert az még talán nem jelent meg és ha összeszedték volna magukat és nem terveznek még évekig, akkor egy nagyon jó évadot láthattunk volna, amiben normálisan lezárhatták volna a történetet. De így nem érdemes folytatni, mert ez feszes tempóban lenne jó.

Dytta - 2014. 09. 19. 13:10

Az elso nehany evadot en is imadtam. De most mar azert baromsagot baromsagra halmoztak.

Miota kiderult ez a Bethany Young-os szal, azon agyalok, hogy ezek a libak mindig kutatnak valami utan, nem hiszem, hogy meg sosem lattak egy fotot sem Bethany-rol, amibol vegre kiderulne, hogy kinek is az ikertestvere, es amibol talan lehetne kovetkeztetni masra is.

Isemrem a konyvet es igazabol mar nem is tudom, hogy miert nezem a sorozatot…

Bence - 2014. 09. 20. 12:03

Teljesen egyetértek a cikkel. Teljes mértékben, pluszba még egy jót röhögtem pár részén :DD
Ahogy nézegettem a kommentelők is hasonló véleményen voltak szóval nem vagyok egyedül :DD
“(Természetesen az valamiért senki nem érdekel, hogy Ali anyját ki ölte meg, de hát a 6. évadnak is szólnia kell valamiről, nem?)”
:’DDDDDD

Bence - 2014. 09. 20. 12:09

Amúgy másik, kommentekből eszembe jutva, hogy annyi jelenetet kéne megmagyarázni hogy az elképesztő …
Ha valaha vége lesz a sorozatnak,minimum 3 órás bónusz rész kéne hogy mindent megmagyarázzanak… sőt, évadonként 1 óra …
Én pedig kiváncsi vagyok minden egyes sz**ra, hogy ki, mit, hogy, hogyan..

george - 2014. 09. 30. 16:48

Úgy bírom, mikor egy csomóan tényként kezelik a főcímet, mintha egy tényleges jelenetsor lenne…
“Azért nem mutatják akkor az arcát, mert akkor már rég kiderült volna, hogy nem Ali az” vagy “A csajok miért nem jöttek rá, hogy nem Ali, amikor ők öltöztették a temetésre.”
Gondolom a nyitott koporsós temetéses emlékek is a főcímből jönnek egyeseknek.
Hát megnéztem volna, hogy szépítik a csajok az igazi holttestet, ami 1 évig a föld alatt volt.

MaHolnap - 2014. 11. 24. 10:46

Nem tudom mit csinált Caleb Ravenswoodban, de úgy látszik nem csak szentjánosbogarakat engedett szabadon.
Mert valami okának csak kell lenni, hogy Rosewoodban egy naptári nap legalább hét napból áll…

MaHolnap - 2014. 11. 24. 10:51

“idegesítően évek-óta-ugyanolyan pasijaik ”

évek-óta-ugyanolyan ?

dehát Rosewoodban még másfél év sem telt el a sorozat kezdete óta!

Mondom én, hogy Caleb csinálhatott valamit az idővel, hiszen még ide is elér a hatása :) :)

kinga - 2015. 03. 05. 15:12

Bevallom őszintén, ez az a sorozat, amit annak ellenére képtelen vagyok kaszálni, hogy tisztában vagyok vele, mekkora siralmas szörnyűség… pedig az elején én is szerettem, jó volt egy (fogjuk rá) izgalmas, csajos kikapcsolódásnak esténként… de mostmár kb. a barátnőimnek sem merem bevallani, a pasim meg mindig felhorkan, h már megint ezt nézed?! :D
Olyan és annyi új szereplőt és infót hoznak be minden évadban, hogy számomra már teljesen követhetetlen és érdektelen. Ha ne adj isten visszautalnak egy évekkel ezelőtti apróságra, akkor pedig ember legyen a talpán, aki fel tudja idézni, hogy miről is volt szó…

valaki78 - 2015. 06. 23. 18:39

tényleg azt hitték hogy Mona meghalt és amúgy is már nem nagyon nézem mert tudom ki -A

Silver-sama - 2016. 09. 01. 20:55

Ezután a rész után majdnem dobtam a sorit a büdös nagy francba -_-“

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz