login |

The Quest: vége az 1. évadnak – írta HunDrenus

2014. 09. 17. 20:08 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Hiába nem láttam közel tíz éve reality-t, a The Quest-et a pilotkritika olvasása után azonnal el kellett kezdenem. Hogy mi keltette fel az érdeklődésemet? Az egyedi koncepció.

A történet szerint Everealm tizenkét királysága sorra elbukik Verlox, a sötét nagyúr hadjárata nyomán. Csak egy másik világból származó hős mentheti meg a tartományokat a pusztulástól. Érkezik is tizenkettő a játékosok személyében, akik egy földalatti járaton keresztül maguk mögött hagyják a mi világunkat és megjelennek Everealm birodalmában. Köztük van az az egy, aki a legenda szerint a Sunspear, egy mágikus fegyver használatával legyőzi Verloxot. De vajon melyikük?

Az egész reality-re egy fantasy, elő-szerepjáték köntös lett húzva, ami nagyon csúnyát bukhatott volna, ha a játékosok nem képesek elfogadni ezt, beleélni magukat a szituációjukba. Szerencsére ezzel nem volt gond. Pár perc és az első maszkot viselő szörny után máris mindenki átérezte a világ hangulatát és eleinte esetlenül, de felöltötték a megmentő bajnok szerepét és elkezdődött a közös kaland.

A történet természetesen erősen szkriptelt. Szépen fel van építve a sztori, van benne izgalmas harc, cselszövés és egy jó sorozathoz méltóan minden rész cliffhangerrel zárul. A közreműködő színészekre sem lehet panasz, akik minden helyzetben szerepben maradtak. Külön említést érdemel a királynő és a hősöket kiképző eleinte távolságtartó lovag. Nekik különösen nehéz lehetett a dolguk, mert a játékosokkal együtt „éltek” és jól kellett reagálniuk, improvizálniuk minden váratlan helyzetben, legyen az egy Everealmmel kapcsolatos kérdés vagy egy bordal a hősök előadásában.

A The Quest hangulatának jelentős része abból adódik, hogy a random jeleneteknek köszönhetően a néző is nagyon hamar elhiszi azt, hogy ez valóság és tényleg kezdő hőspalántákat lát és nem csak egy díszletet hétköznapi figurákkal. A tovább mögött folytatom – spoilerek nélkül.

A fantasy világot egyértelműen a látvány adja el a nézők számára – a klasszikus látványelemek. A maszkmesterek kiváló munkát végeztek, minden egyes lény mondhatni élethű jelmezt kapott, legyen szó erdőben élő boszorkányról vagy magáról Verloxról. Az Ausztriában lévő vár pedig, mint környezeti elem is jól működik, ahogy az erdőben barangolás is hangulatos.

Egy valami viszont bántotta a szemem, mégpedig a számítógépes effektek. Néha egy-egy varázslat, vagy füstfelhő, némelyik fény nagyon művinek hatott, ami nem lenne gond, ha nem reality lenne a műfaj. Engem legalábbis sokkal jobban érdekelt, hogy a játékosok valóban mit látnak, és hogy oldották meg terepen, semmint a gép előtt. De ennyi, minden más előtt le a kalappal!

Ahogy minden valamirevaló versenyzős valóságshow-ban, itt is egymás után kiesnek a játékosok. A győzelemhez vezető megmérettetések sem lógnak ki a világból, mindegyik feladat jól illeszkedett a történetbe. Egyik nap kardforgatást tanultak, másnap íjászkodtak, utána varázsitalt kellett készíteni vagy üzenetet küldeni a fronton harcoló katonáknak és így tovább.

Ha valaki nem teljesített elég jól, az még egy esti párbaj során megmenthette magát, de két játékos közül az egyik távozott. Hogy ki, azt végül a többiek döntötték el és a legtöbb esetben nem a szimpátiát, hanem a csapat érdekeit tartották szem előtt, törekedve arra, hogy minél ütősebb csoport védje a tartományt.

Ez az elv egyik kiszavazásnál nagyon nagy jelentőséggel bírt, ugyanis egy olyan játékost küldtek haza, aki taktikai vereségre játszott. A társai “haza is zavarták”, mert az igaz hős becsületes és a Küldetést tartja szem előtt, nem a saját győzelmét. Nem gondoltam volna, hogy ennyire azonosulni fognak a paladin szereppel, de nagyon kellemes meglepetés volt.

A gyengébb láncszemek el is fogytak a sorozat felére és az utolsó pár részben valóban hősies szintre emelkedtek a játékosok. A végjáték mindvégig többesélyes volt, nem lehett könnyű megtippelni, hogy ki fogja használni a Sunspeart. Ráadásul a finálé valóban nagyon feszes tempójúra, izgalmasra, változatosra sikeredett, a végső negyedórája elérte a B-filmes fantasy-k színvonalát. (Nyilván ne várjon senki Gyűrűk ura-finálét vagy Game of Thrones-szintű háborút, de amit csak ki lehetett hozni egy ilyen reality-ből és tévés csatából, azt megtették. Elismerésem.)

A kérdés adott: lesz folytatás? A nézettség és a megoszló vélemények alapján azt mondanám, hogy sajnos nem. A stáblista előtt azonban van egy kis jelenet, ami hatalmas cliffhanger és üvölt a második évadért. Talán van rá remény…

Én, mint reality-t nem néző és nem szerető, 7/10-re értékelem, ami tőlem elég jó pontnak számít. Szívesen ajánlom a The Quest-et azoknak, akik szeretik a fantasy sorozatokat és valami újfélére vágynak. Ők valószínűleg élvezni fogják minden percét. Egy jól sikerült stílusötvözetet láthattunk.

11 hozzászólás Ne habozz!

montanosz - 2014. 09. 17. 20:24

eh,kár hogy nincs felirat((

Mark Bolt - 2014. 09. 17. 21:08

Jaja jaja, sajnos nincs felirat. 1. részt néztem meg, nem mintha nem lenne érthető hogy mi történik, de azért a részletek is jól esnének. Nagyon tetszett a zene a kiválasztásnál.

szerintem - 2014. 09. 18. 11:40

nekem ez egy eros kozepes sorozat volt, erdekes felvetessel, de vegul sokkal inkabb lett eloszereplos fantasy, mint reality. ami viszont ennek ellenere tetszett benne, hogy a jatekosok az utolso pillanatig abban a vilagban eltek. nem tudom, hogy a vagasnak koszonheto-e vagy nem, de klasszikus realitys taktikazas egyaltalan nem volt benne. sot, az egyik feladat utan, ahol az ellenseg csapatait kellett meglesni es utana arrol jelenteni, a vegul kieso jatekos is kizarolag arrol beszelt, hogy mennyire jo, hogy ertekes informaciokkal tudott szolgalni az ellenseg seregerol everrealm vedelme erdekeben. szoval egy nagy jatek volt az egesz, es igy elmaradt a reality-hez szorosan hozzatartozo drama is. nem volt siras, csak jatek es ezt udito volt latni.

winnie - 2014. 09. 18. 11:50

gondolom, a nyeremény hiánya miatt sem volt akkora taktika.

Enzo - 2014. 09. 18. 21:09

tényleg, ezt úgy el is felejti az ember, hogy nem volt nyeremény :D
na, ma néztem csak meg a finálét, tetszett, meglepődtem a nyertesen, de jók voltak a feladatok, és ötletes volt hogy visszahoztak mindenkit.
a bővebb véleményem leírtam a “finálé előtt” posztba, de jó volt olvasni még egy posztot a témáról…remélhetőleg lesz 2.évad, ügyesen belengettek egy cliffhangert a Vizierrel…

WalakyMas - 2014. 09. 18. 23:19

Ez az egyetlen reality amire nem csak hajlandó lennék jelentkezni, de még fizetnék is érte. :D Kit érdekel a nyeremény, ha ilyen mókában vehet részt az ember.

Dregnarr1 - 2014. 09. 22. 18:03

Egyébként nagyon sok helyen nem számítógép van, hanem 3D-s projekciók meg falravetítés (yt-n van egy csomó ilyen, főleg karácsonyi, halloweeni témakörben), szóval élőben is hasonlókat láttak a játékosok!!!

Junkie-főnökök!

Lina Carolloval (egyik játékos) beszélgetek napi szinten, mondta hogy szívesen válaszolna pár junkie kérdésre, ha szeretnétek!

winnie - 2014. 09. 22. 21:42

simán, de én nem tudnék kérdezni:)

Enzo - 2014. 09. 22. 21:51

@Dregnarr1: mennyire király :O
egyébként gondoltam hogy azért nem minden CGI, egész sokat meg lehetett oldani azért vetítéssel :) de jó hallani hogy tényleg

@winnie: legyen egy ilyen poszt ahol lehet kérdezni! ez egy nagyon jó lehetőség, amit Dregnarr feldobott!

Dregnarr1 - 2014. 09. 23. 15:20

@Enzo: Az a baj, hogy így is nagyon kevesen látták a sorozatot, szóval maximum titeket érdekelne konkrétabb, személyesebb szinten a dolog, úgyhogy nem tudom mennyi értelme lenne ezen poszton kívül is kérdezgetni. Szerintem ide jöhetne minden kérdés ami lenne.

Enzo - 2014. 09. 23. 23:57

@Dregnarr:
Most így elgondolkodva nem igazán jut eszembe kérdés :D
Na jó:
-Melyik volt a kedvenc challenge-e az összes közül és miért?
Most ennyire futotta. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz