login |

People Just Do Nothing – írta userguide

2014. 09. 18. 17:40 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

To me there’s two types of people in this world. You got the layabouts, the people that do nothing, and you got the doers. It’s pretty obvious which one I am.

A nyár papíron a kereskedelmi tévézés holtidőszaka, amolyan „valaminek menni kell, de olyan nagyon minket se érdekel, mit adunk”-hozzáállással. Bár mostanában sok az újdonság ebben az évszakban is, a csatornák jellemzően azokat a sorozataikat adják, amiket ugyan berendeltek, de túlzottan nagy reményeket nem fűznek hozzájuk. Nagy-Britanniában ilyen volt tavaly a kitűnő Quick Cuts, és ilyen idén az év szitkomja-címre simán esélyes People Just Do Nothing.

A sorozat sorsa meglehetősen hányattatott, a teljesen amatőr készítők még 2010-ben tettek fel a YouTube-ra pár perces videókat, amikre felfigyelt Ash Atalla (The Office UK, The IT Crowd, Trollied), és az ő producerkedése mellett forgattak egy húszperces pilotot. A pilotot leadták a 2012-es Comedy Feedsen, mindenkinek tetszett, a BBC be is rendelte sorozatnak, majd a dolog valamiért elsikkadt, és végül csak 2014-ben sikerült leforgatni, akkor is csak négy részt.

– Please don’t get arrested again, you know what happened last time.
– I won’t.
– I couldn’t watch any telly, I don’t know how to use it without you. It was stuck on Dave the whole time

A műfaj mockumentary, annak is a leglecsupaszítottabb változata. Nincs időhúzás, szerelmi szál, karakterfejlődés, ez egy áldoku. A helyszín London egyik lepukkant, lakótelepes elővárosa, Brentford. A sztori szerint a BBC küld egy stábot, akik az itt sugárzó kalózrádió, a garage/dárenbéz/hip-hop vonalon utazó Kurupt FM hétköznapjait dokumentálják.

Főhőseink ennek megfelelően a rádió működtetői, MC Grindah (korábban MC Sniper), aki már a börtönben is nyomta a szöveget, valamint Beats, aki a zenét tolja alá. Családi vonalon érkezik Grindah barátnője, a meglehetősen gyanús bőrszínű kislánya, Beats új családja, valamint az elmaradhatatlan slepp. Hozzájuk csapódik még Chabudy G, a mindennel foglalkozó, mindenhez értő „nagymenő” arab vállalkozó.

A téma, a körítés nyilvánvalóan iszonyatosan magas labda egy áldoksinak, de azért ezt is le kellett csapni. A közeg, a „szubkultúra”, az üres zsebbel ugráló, egész nap semmit nem csináló műmájerek valószínűleg sokaknak ismerősek lehetnek, és valóban igazolódni látszik a Ponyvaregény nagy igazsága, miszerint „ugyanaz a sz*r van ott is, mint itt”. A srácok ugyanúgy tizenöt éves Golffal tolják, ugyanúgy teljesen ruppótlanok, és magukat ugyanúgy rendkívül komolyan veszik. A panelek viszont tíz- helyett huszonöt emeletesek, szóval azért mégsem teljes a hasonlóság.

A szereplők többnyire maguk a készítők, ebből előfordultak már problémák, de itt a dolog egyáltalán nem zavaró, kiválóan hozzák a figurákat. Nálam óriási pozitívum, hogy a Gervais-Merchant által képviselt vonallal ellentétben itt nem feszítik a végletekig (és azon is túl) a húrt, a néző nem szeretné ötpercenként kikaparni a szemét a karakterek elviselhetetlen hülyesége miatt. A figurák egyébként sem irritálóak, inkább a szerencsétlen idióta kategóriába tartoznak.

Yeah, he’s been in trouble a few times, but it’s always been like, you know, silly little things like, I don’t know, dealing, GBH, hate crimes, you know, just silly little things like that.

A végtermék egyszerűen zseniális. A pilot abszolút a műfaj csúcsa, hibátlan, azonnal beindul, végig piszok erős, a valaha volt öt legjobb szitkompilot közt nálam biztosan helye van. Aztán persze az újdonság varázsa kissé kopik, sztorizgatni kell, de 8,5 pontot bármikor kiosztanék a teljes évadra.

Az egyetlen bánatom, hogy a négy rész nagyon kevés, legalább még ugyanennyi biztosan befért volna önismétlés nélkül, például egy Golf-pimpelés nekem nagyon hiányzik. Hivatalosan ugyan nem kaszálták, de a negyedik rész vége gyakorlatilag zárja a történetet, valószínűleg nem lesz folytatás.

1 hozzászólás Ne habozz!

FrankLuck - 2015. 07. 17. 11:02

Hú, ez azért nem mindenkinek való. Még 10 percnél sem tartok és már elolvastam közben a kritikát, így azt hiszem ez nem az én sorozatom lesz. Amúgy nem tűnik ez rossznak, érdemes lehet bepróbálni annak, aki vevő erre a ‘szubkultúrára’.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz