login |

Pilot-mustra: The Mysteries of Laura – 1×01

2014. 09. 18. 14:45 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

– A middle-aged police woman, just like on TV! I love that.
– How awkward of you to say.
– It’s clear your face has seen so much.
/Az előzetesben még “just like on SVU!” volt./

Na, aki azt hitte, hogy csak pozitív kritikák lesznek az idei újoncokról (most komolyan, 6, 6, 7, 7,5 és 8? WTF?!), az megnyugodhat. Megérkezett ugyanis az idei országos évad egyik, kritikusok által leginkább megvetett új sorozata. És én is beállok a sorba, de nem írok olyan baromságokat, hogy sértő az a felütés, miszerint egy nőnek nehéz anyának lenni és dolgozni egyszerre. Ne ez legyen már az érv…

Ettől még persze nem volt jó a pilot, sőt, még azt is megkockáztatom, hogy ez tipikusan olyan sorozat lesz, amit ciki nézni, illetve bevallani, ha bejövős. Pedig nem az, simán lehet guilty pleasure. Egyébként a Los misterios De Laura című spanyol sorozat alapján készített karakterizálós, magánéletes, csajos krimisorozatról van szó – az első rész ennek megfelelően a gyilkos spanyol sztenderdnek köszönhetően 80 perces pilotot dolgozza fel feleannyi időben.

THE MYSTERIES OF LAURA – 1×01 – 3/10

A sorozat története tényleg annyi, hogy adott egy egyedülálló nő, akinek ovis ikerfiai vannak és nyomozói munkája – és a kettő között kell valahogy egyensúlyoznia. Tehát teljesen közhelyes az alapszitu, szakma kontra magánélet – ha pedig elárulom, hogy a főhős (Laura Diamond, vagyis Debra Messing) még épp válófélben is van és a férjének nem nagyon akarózik aláírni a válási papírokat, akkor biztos, hogy sokan kliséfergeteget kiáltanak.

És igen. A The Mysteries of Laura nagyon klisés. Ez az a krimi, ahol túszejtés közben egy főhős nagyon kemény és inkább lő az elkövetőre, ahol lépcsős menekülés esetében kéznél van egy bevásárló kocsi, amit le lehet gurítani, és ahol a női nyomozónak jócsajos álruhát kell felvennie ahhoz, hogy lebuktasson valakit.

Van azonban olyan tényező, ami feldobhatja a sorozatot. Egyrészt az, hogy humoros. Vagy idióta – nézőpont kérdése. Valamilyen szinten legalábbis vicces, és ez az az aspektusa, ami ahogy említettem, guilty pleasure-ré teheti. Ráadásul nem csak a magánéletes, gyerekes bénázásokra igaz ez, hanem az üggyel kapcsolatban (megöltek valakit, whatever) is vannak vicces húzások.

A másik tényező az én krimikedvelő énemet érte kellemes meglepetésként. Nem tudom, ez mennyire lesz állandó módszer, de kétszer bedobtak egy osztott képernyős megoldást, mely során előbb összefoglalták a zsaruk, hogy melyik gyanúsítottnak, mi az alibije (ahelyett, hogy unalmas kikérdezések lettek volna), másodjára pedig a nyomokat összegezték. Kicsit gyors volt, de jópofa. Mint ahogy az is tetszett, hogy még sor sem került a bűnügyre, már szó szerint bemutatták a gyanúsítottakat, a végén pedig klasszikus, Agatha Christie-s összegzést láthattunk az egybegyűltek előtt.

Már ha valaki eljut a végéig, mert a pilot eleje…, nos, csapnivaló. Akciózással akartak kezdeni, de valami kiabálós, bénán bemutatkozós katyvasz lett az egészből. Annyira mechanikus, hogy a főhős bemutatkozik a tettesnek (tudom, ez volt a Happy Valley legelején is), majd a kamera mutatja, hogy rendetlen, de odafigyel a munkatársai öltözékére (mert ő Anyu!), és rögtön mutatnak egy csúnyán néző nyomozócsajt is, hogy tudjuk, ő az ellenlábas, aki keresztbe fog tenni a főhősnek, s aki rajzfilmes karakterként folyton szívni fog.

Ezután megismerjük a magánéleti szálat, a férj és a gyerekeket – nálam itt el is csúszott a sorozat. Nem azért, mert van ilyen, hanem mert az egyik érdektelen egy fadarab karakterrel, a másik meg idegesítő. A bűnügy pedig még érdekes is lehetett volna, csavarosnak szánták, röviden, de jól volt felépítve, hogy minden mozdulatnak és mondatnak jelentősége volt, ráadásul szokatlan módon a néző is kitalálhatja a jelek alapján a megoldást.

Nem tudom, mennyire lesz meg a közönsége a sorozatnak (csajos, de pont a nőket “háboríthatja fel” az alapsztori), jó eséllyel lesz az évad első kaszája (épp ezért elég nagy felvezetéssel mutatták be). De aki szereti Debra Messing-et és elviseli a gyereknevelős részeket, az kitarthat mellette. Nálam ez utóbbiak miatt lesz szerintem kasza, pedig általában együtt tudok érezni a velem hasonló helyzetben lévőkkel. Itt azonban a gyerekes és a volt férjes szál is idegesítő volt.

És a végére némi WTF. Engem nem zavart, mert nem néztem előzetest, de én még nem láttam olyat, hogy egy krimi előzetesében konkrétan megmondják, hogy ki a gyilkos. Nem csak céloznak rá, nem csak kitalálható, hanem látjuk a leleplezést és az elkapást. Mit ne mondjak, annak, aki látta az előzetest, marha érdekes lehetett a nyomozós/rejtélyes rész. És mivel igazán ez volt az az első részben, ami ért is valamit, azt kell mondjam, hogy öngólnak tűnik a dolog az NBC részéről. (Sőt, a kiadott szinopszis is ellövi a dolgot, és még egy harmadik technikai dologból is rá lehet jönni a megoldásra, ami ugyancsak bénaság.)

12 hozzászólás Ne habozz!

bikkbakk - 2014. 09. 18. 15:36

én szívesen kedveltem volna a sorozatot, és ki is tartottam addig, amíg lehet, de amit a két kissrác a hídon művel…

Bogyó - 2014. 09. 18. 18:10

Engem nem fogott meg, többször is leállítottam és közben mást csináltam, de végül végignéztem. (Szerencsére nem láttam az előzetest és most nagyon meg is lepett, hogy abban kiderült, hogy ki a tettes). Én azért még adok neki pár esélyt, hátha jobb lesz, mert nem mondanám egyértelműen rossznak, de jónak sem. Ráadásul nem is tudott igazán lekötni. Kíváncsian(reménykedve) várom a folytatást.

winnie - 2014. 09. 18. 18:14

(én sem láttam egyébként, csak utólag mindig megnézem, és nem kicsit ledöbbentem.)

orla - 2014. 09. 18. 18:30

mi a fene ez a rész, hogy
” egy nőnek nehéz anyának lenni és dolgozni egyszerre”
most ezen mit kell megsértődni? éppen hogy elismeri, hogy biztos nem könnyű, de csak megoldod, jó vagy

winnie - 2014. 09. 18. 18:37

épp ez az, hogy nem nagyon oldja meg, bénázik, rossz anyának tűnik, akinek a gyerekeit kirúgják az oviból, aki orvosságot ad be nekik, hogy lenyugodjanak – bezzeg ott az apa, aki jófej meg minden.

valamiért viszonylag egységes a kritikusi kórus, hogy az egészet úgy állítják be, mintha egy nő ilyesmivel nem tudna megbirkózni, s mindez kissé dehonesztálónak hat. de nekem nem igazán járt erre az agyam, bár persze mindenki másra rezonál.

Lemoni - 2014. 09. 18. 22:16

Harsány, túlpörgetett mégis unalmas, híján van minden eredetiségnek, idegesítő karakterek és néhány rémesen maníros színészi alakítás = azonnali kasza.

winnie - 2014. 09. 25. 14:50

de rettenetes lett a 2. rész.

átmentek totál debilbe. és ami jó volt a pilotban, azt is eltüntették. oké, a gyerekekből is visszavettek, de akkor is.

goodjohnwin - 2014. 09. 27. 21:43

Nagyon szeretem Debra Messinget a W&G óta, a Smash-t kihagytam, mert anno nem fért bele az időmbe, gondoltam, most itt ez az új nekifutás, majd ebben látom eleget…
Hát nem. Nekem van a legnagyobb birkatürelmem, de ez annyira rossz, hogy kaszáért kiált.
Hagyjuk a pilotot, a második rész döntött, annak ellenére, hogy eleinte még vicces is volt – csakhogy ez egy krimi lenne vagy mi! A nyomozást, mintha itthoni írók rakták volna össze, annyira ostoba volt. És mi ez a családias rendőrörs, a meleg fiúval, meg a B99-ból lopott szexikeményrendőrcsajjal?
Debra kirúghatná az ügynökét.

ALDO - 2014. 09. 28. 23:13

Ez elég gyengére sikeredett. A két gyereket legszívesebben felpofoztam volna, pedig nem vagyok az a verekedős fajta. A karakterek fárasztóak, a krimi szál is unalmas volt. Néha úgy éreztem, mintha egy sitcom lenne, ahol a főszereplő hülye helyzetekbe kerül. Az mondjuk poén volt, hogy Elias és a sebhelyes arcú embere átjöttek a POI-ból szerepelni.
Nem hiszem, hogy megnézném a 2. részt.

montanosz - 2014. 10. 01. 18:17

én éppen kettő king epizod között lestem meg, valhogy pont elfért közte)), szorakoztatónak találtam bár a gyerekek valóban idegesítőek

winnie - 2014. 10. 02. 23:19

a 3. részben visszatértek a gyerekek, viszont a rész értelmesebb volt, mint az eddigiek. mármint most nem full retard volt, de nekem túlságosan limonádé. debrea messing meg tiszta kate walsh lett:

http://static.sorozatjunkie.hu/wp-content/uploads/2014/10/Debra-Walsh.jpg

és plusz pont a jewel-számért.

persze kasza, majd jövök évad végén.

jessm - 2015. 04. 09. 21:03

Első három rész nem volt olyan rossz.

A gyerekek rosszalkodása és ahogy neveli őket, meg amik történek velük, az a rséz emlékeztet az Adam Sandler, Ben Stiller filmekre. Persze az alpári rész nem tetszett, de voltak olyan részek amik aranyosak voltak a gyerekekkel.

Igazából szerintem nem jó a sorozat és sok egyszere, de talán kis adagokban elmegy.

Szerintem Debra jó kémiája mindenkivel, (a volt férj, a rendörtárs, a tech pasi, a gyerekek, sőt még az ellenség csajjal is meg van megfeleő kémia. ) menti valamennyire a helyzetet.

A mindig siető anyuka képében is aranyos Debra, ahogy rendetlenül felöltözve. A nyomozás közbeni szövegek is megmosolyogtatóak.

Mondjuk nekem 3 rész elég volt, mert a felsoroltak nem elég folytatáshoz. De egy két jó pillanat volt
a részekben, ami miatt nem bánom vele töltött időt. Olyanok lehet jó akik szereték a Bridemaids film stílusát, és érdekli őket nyomozós formátumban

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz