login |

Pilot-mustra: Forever – 1×01

2014. 09. 23. 12:45 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

Wouldn’t it be ironic if this time I actually die?

(human pilotkritikája itt) Halhatatlanos nyomozós sorozatot nem is olyan régen láttunk már Nikolaj Coster-Waldau főszereplésével, az volt a New Amsterdam. Most itt van a Forever, melynek főhőse tudja, hogy nem képes meghalni (illetve képes, de ha meghal, akkor újjáéled egy folyóban vagy tengerben, meztelenül), ráadásul halottkémként kutatja is a halált, próbálja megfejteni saját képességét.

FOREVER – 1×01 – 6/10

Tökéletes sorozatos szinopszissal rendelkezik tehát a Forever, egy mondatban leírható a tartalma, marha egyszerű promózni és szerencsére a készítők a következő akadályt is sikeresen vették, ugyanis a(z egyelőre) nagyon egyszemélyes sorozat főszerepére sikerült egy igen megnyerő, sármos Ioan Gruffudd-ot választaniuk. Rajta sok múlik, hiszen mint a Sleepy Hollow és Tom Mison esetében, ha ő (vagy a karaktere) bejön a nézőnek, akkor jó eséllyel maradni fog, ha mondjuk a nyomozás nem is olyan izgalmas.

Mert ugye krimiről van szó, bár nem feltétlenül klasszikusról, hiszen az eset sem igazán tipikus (egy elég nagy mészárlásra kerül sor a pilotban), és az sem, hogy nem az a kérdés, hogy ki a gyilkos, hanem az, hogy miképpen kapják el. Többes szám, hiszen hősünk egy nyomozónő mellé keveredik, kvázi civilként segít neki, miután az egy ideig gyanúsítottként kezelte. (Rajta kívül még más rendőrök vannak jelen állandó szereplőként, egy halottkém munkatárs és egy jóbarát, afféle mentor, segéd, aki egyetlenként ismeri a Titkot.)

Ami mindenképpen pozitív lehet a krimikért nem rajongóknak, az a mitológia, maga a halhatatlanság, annak eredete. Már a pilotban belebegtetik, hogy ez átívelő szálként erősen jelen lehet a folytatásban, mind flashback-ek formájában, melyek során megismerjük a főhős múltját, mind pedig a jelenben, ahol többek között titkolni kell ezt a képességet, mert nem lenne jó, ha bárki is rájönne erre. A Forever, ha akarják, idővel átmehet egy abszolút átívelős történetbe is.

Please. Kill me now.

Amikor egy nyomozós sorozatban a főszereplőnek van valamilyen képessége, akkor persze azt “muszáj” használni, és ez volt a Forever egyik aspektusa, amire kíváncsi voltam, hogy vetik be. Mert az elég abszurd lenne, ha minden részben megölnék a főhőst, vagy meg kéne halnia a nyomozás érdekében – a pilotban vagy háromszor meg is történik, kissé túlzásnak is tűnt. Lehet, hogy később a 100-200 éves tudására, tapasztalatára is fognak alapozni? Mert a pilot kezdése elég The Mentalist/Psych-szerű volt, melyben a megfigyelőképességét emelték ki, azt, hogy apró részletekből mire következtet.

A végeredmény mindenképpen kellemes lett, s talán hangulatos is. Oké, valójában semmi extra, de a jó főszereplő átsegítheti a nézőt a holtpontokon, a végén meghúzott csavar pedig nagyon erős érzelmi töltetet is ad a sorozatnak, olyat, amit nehéz lesz megkerülni és nagyszerű drámai lehetőségeket rejt magában. Ha pedig ráerősítenek a kapcsolatára a nyomozónővel, megjelenik köztük a szikra, akkor még maradós is lehet a Forever.

29 hozzászólás Ne habozz!

Ancsa - 2014. 09. 23. 13:03

Engem az első résszel megvettek kilóra, odáig vagyok meg vissza!!!

Julian Plenti - 2014. 09. 23. 13:04

Nekem bejött a pilot, én egyelőre várom. És szeretném, ha ez lenne/lehetne az új kedvenc, de majd meglátjuk pár rész után.

Great - 2014. 09. 23. 13:04

A pilot alapján szerintem ez jobb lesz mint a New Amsterdam, engem mindenképpen megnyertek vele, a karakterek is jobban bejönnek és ott meg az Igazi szöveg szerintem idegesítő volt és el se magyarázták, hogy működik ez az egész sose hal meg dolog, míg itt már az első részben elmondják.

Alterego9 - 2014. 09. 23. 14:11

Remélem hosszú távon hanyagolják ezt a “halhatatlanság egy átok” klisét, ami mindig eléggé bosszant.

A másik ami zavar az ilyen halhatatlanos történetekben, az ha a főszereplő túl modernnek érződik, a könnyed flörtölésével, a modern szleng elsajátításával, stb.

Jobban ki lehetne hangsúlyozni hogy bár alkalmazkodik a világhoz úgy ahogy tud, attól még úgy szocializálódott hogy élete négy ötödében teljesen hallatlan és botrányos lett volna egy női nyomozóra egyenrangú kollégaként tekinteni, vagy hogy jóval több időt élt lovak, mint autók között.

Dahut - 2014. 09. 23. 14:58

Hát még akkor milyen sármos volt Ioan Gruffudd, amikor szembejött velem a Mafilm udvarán. Majdnem infarktust kaptam, olyan gyönyörű a pasas élőben. Ha másért nem, hát ezért kötelező, de a sztori is bejön. :)

zolkó - 2014. 09. 23. 14:59

A nyomozó csaj “halott” férje volt a telefon másik végén ? :D

El-ahrairah - 2014. 09. 23. 14:59

Ritka az, hogy nem nézek végig valamit amit elkezdtem, de itt így voltam a pilottal.
Az érdekes alapötlet ellenére annyira fájóan tipikus volt, hogy nem bírtam.
Ha esetleg majd az évadzárókritika nagyon jó lesz akkor lehet, hogy kap még egy esélyt, de ez így nagyon nagyon kevés volt.

fv - 2014. 09. 23. 16:21

Jó lesz ez a Mentalist helyett.

xeverese - 2014. 09. 23. 16:23

neki nem az a képessége, hogy meg tud nyúlni? hogyhogy halhatatlan? :P

Llew - 2014. 09. 23. 16:56

A kérdés az, hogy ez ugyan az a pilot, ami a múltkor kijött, vagy volt változás? Mert azt akkor már megnéztem, ha nincs változás, akkor csak a holnapi részt nézem majd. Egyébként a kezdése nekem abszolút bejött bejött, biztos maradok.

Benjy - 2014. 09. 23. 17:12

Én meglepően pozitívan csalódtam most. Ez sokkal élvezetesebb lett, mint amire számítottam. Egyetértek azzal, hogy tipikus volt a pilot, és volt pár dolog ami zavart (például ahogy bemutatták a metróban a megfigyelőképességét, az nagyon erőltetett volt), de simán kikupálódhat még a folytatásra, szóval maradok. Mondjuk hosszú szavatossággal nem számolok, ha azt veszem figyelembe, hogy a Mentalist-Castle-Bones trió is teljesen kifulladt 3 évad után.

DarylD - 2014. 09. 23. 17:22

Nem volt kiemelkedően jó, de azt a szintet hozta, amit vártam tőle, ezért mindenképp maradok a folytatásra. Heti ügyes krimim jelenleg úgysincs egy se, ha tartja ezt a színvonalat, szerintem el fog férni a többiek között. Ioan Gruffudd mindenképp pluszpont, bírom a stílusát.

Neoprimitiv - 2014. 09. 23. 17:37

Llew: ugyan az a pilot

Neoprimitiv - 2014. 09. 23. 17:43

puff neki, 8,3M/1.5 nézettség – ha innen ma még lefelé megy akkor gyors kasza lesz.

Igaz, a Blacklist brutálisan nyitott (12,5M/3.4), se a PoI, se a Chicago Fire nem ez a kategória. Pontosabban összes nézőben a PoI is, szóval mégsem rózsás a helyzete.

Llew - 2014. 09. 23. 18:10

Neoprimitiv:
Kösz
Nézettség: Ne már, azt hittem ez annyira tipikus, hogy zabálni fogják a nézők, így nézhetjük egy darabig.

Pudli - 2014. 09. 23. 18:16

Első rész nagyon bejött kicsit New Amsterdam-ra hajaz de mégsem.

Benjy - 2014. 09. 23. 18:41

A SoA-t se felejtsük ki, hisz az is a keddi 10-es idősávban fut 3.0 körüli demoval, szóval…

Neoprimitiv - 2014. 09. 23. 19:39

Benjy: azt azért nem számoltam, mert szerintem igen minimális a két sorozat között az átfedés. A számok nekem is meglepően alacsonyak voltak, minimum 2.0 körüli számot vártam. Érdekes lesz ezután a jövő heti Castle nézettség.

A pozitív oldalon azért ott van, hogy a DWTS finoman szólva is döglött ló felvezetésnek a számokat tekintve (a közönségét illetően persze nem), szóval könnyen lehet, hogy a Shield nagyobbat tud lódítani rajta.

majsz - 2014. 09. 23. 21:58

Elsőre egy hallhatatlan Sherlocknak tűnik, de Gruffudd jól hozza, ha a csajszival jól működik a kémia, tényleg van lehetőség a soriban.
Nálam csak annyi a bökő, hogy mikor meghal hogyan tűnik el? Mmint azonnal? Oké most a metron ugye nem láthatta senki, de pl ha már lezuhant és szépen a taxiba(/ra) landolt, arra sem járt senki.. egy idő után kissé gagyi lenne ha úgy oldanák meg hogy soha nem látja senki meghalni. Mert ugye mondta hogy felakasztották, akkor ott is gondlom érdekes ha csak úgy eltűnt a kötélről :)

Marcipáncica - 2014. 09. 23. 23:34

Első rész után maradok. Bejön, tetszenek a főszereplők és jópofa a történet is. Hogyha nem laposodik el, és megy át helyszínelőkbe teljesen akkor jó lesz ez!
Viszont nálam is ez a legnagyobb kérdés: hova lesz a holtteste? Mármint oké hogy eltűnik, de ezzel sosem szembesül senki sem?

Nikki - 2014. 09. 24. 00:23

Bennem is az a kérdés merült fel, hogy mi lesz a holttesttel? Most néztem meg a pilotot és nagyon kellemes, élvezhető, a főszereplő pedig megnyerő, így mindenképpen maradok még pár részre.

winnie - 2014. 09. 24. 05:36

szerintem ez egy olyan kérdés, amire mindenképp ki fognak térni idővel.

winnie - 2014. 09. 24. 09:50

hehe. az 1×02-ben már ki is derült, hogy mi lesz a holttesttel.

FLASH - 2014. 09. 24. 12:59

A végén a csavar nagyon tetszett. Pedig féltem hogy azt játsszák majd be hogy a csaj férje lesz a telefon mögött.

winnie - 2014. 09. 24. 13:40

az a baj, hogy ha nem random illető, akkor csak ő lehet. és a angolból ítélve a színész megvan. és csak akkor nem mutatják, ha valaki olyan, akinek ismert az arca. so…

majsz - 2014. 09. 24. 16:49

ebben a részben nem igazán volt előrelépés, a nyomozó csajszival elült a szikra, sőt mintha a csaj visszalépett volna mellékszereplőnek az első részhez képest. Ha így telnek a részek, szerintem leépülés várható, a másik halhatatlannal való levelezés/telefonálgatás ebben a formában unalmas. Kis humor is beleférne..

ldavid - 2014. 09. 25. 02:26

Still so rude, that one :)

Kicsit unalmas már ez a sherlock szerű bullshit telling, de azért a pilot elment.

Zora - 2014. 11. 01. 08:17

Már 5 részt láttam, és nagyon tetszik!
Van egy kis Mentalist és Sherlock utánérzésem, meg alapok a Hegylakó-sorozatból – de nagyon tetszik.
Főleg, hogy az, hogy halhatatlan, még ki is használható! Beadja magának a mérget, hogy tudja, mennyi idő alatt hat, vagy milyen mellékhatásai vannak.
Nála el is tudom valóban hinni, hogy milyen apró részleteket képes észrevenni, és azokból következtetéseket levonni.
A 2 említett nyomozósnál azért csodaember-számba ment a dolog.
Ő meg, mivel már 240 éves, így több a tapasztalata.
Azért olyan apróságokra kíváncsi lennék: mi határozza meg, hogy milyen vízben tér magához? (Pl, ha egy sivatagban hal meg?)Hová tűnnek a ruhái és használati tárgyai? (mert az első részben az óra kiesett a zsebéből, ezért maradt a metróban.) És a telefonja? Jegyzetfüzet? Akármi? Remélem, ilyen apróságokat is kidolgoztak, mert ezen áll vagy bukik a sorozat jövője…
Nagyon tetszik a sorozat, remélem megél több évadot. Én még szikrázást sem várok a főszereplők között. (Igaz is: vajon ő is “magtalan”, mint MacLeod volt?)

És egy OFF: Tudja valaki, mikor folytatják a mentalistát?

Zora - 2014. 11. 01. 08:20

Ja, a telefon túloldalán Adrian Pasdar volt. Lehet, hogy csak a hangját adta, és később más fogja játszani.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz