login |

Person of Interest: kezdett a 4. évad

2014. 09. 25. 21:03 - Írta: Neoprimitiv

588 hozzászólás | kategória: kritika,

Just like old time huh, Finch?

Az előző évad zárása elég egyértelművé tette, hogy itt valamilyen szintű rebootra kell számítani. A második évad végén még csak a Gépnek kellett “menekülnie”, de most némelyik főszereplőnek is forróvá vált a talpa alatt a föld.

Akiknek egy kicsit sok volt az előző évadban a nagy összeesküvés, azok most örülhetnek. Mivel a változások a sorozat alapjait is érintették, ezért bizonyos értelemben a Person of Interest visszatért az alapokhoz – jön egy szám, Random Józsi és meg kell menteni vagy ki kell iktatni. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Oda tehát a könyvtár, oda a sok kidolgozott alias, a Géppel való kapcsolat is cinkes. A gyökerekhez való visszatérés érzékeltetését nem bízták a véletlenre: megint kaptunk ablakon kirepülő rosszfiúkat, Reese ismét belekezdett a “miért vagy hülye, ha vízszintesen tartod a pisztolyt”-tanmesébe – aztán inkább gyorsan lepofozott mindenkit, pedig mindenkinek be kellett bújnia  az elektronikus láthatatlanná tévő köpönyeg alá, különben az életre kelt Szamaritánus gyorsan halottat csinál belőlük.

Gondolom ebből kiderült, hogy a másik alapfűszert, a sorozat humorát sem érte kár. Tudom, hogy a PoI dráma – sokszor nagyon is az -, de én azért röhögni (is) járok ide.

A szokatlan helyzet (melózni kell!) nyilván adta a lehetőséget a poénokra, de amit ezekből kihoztak (Shaw kelletlen eladója), az elég gyenge volt. Utána viszont odatették magukat az írók és a “mayhem twins”-től kezdve a “kézben tartottam a helyzetet – egy gránátvetőt tartottál a kezedben” adok-kapokig szépen jött vissza az első évad akasztófahumora.

A PoI készítői sportot űznek abból, hogy rendszeresen bebizonyítsák nem csak azt, hogy az éremnek kettőnél sokkal több oldala lehet, hanem azt is, hogy ugyanahhoz a cselekedethez teljesen más kiinduló pontból és teljesen más célokat követve is el lehet jutni.

A nagyon jól kitalált karaktereknek köszönhetően így fordulhatott elő, hogy nem volt karakteridegen, amikor ezúttal Shaw próbálta meg visszatartani Reese-t attól, hogy fejjel menjen a falnak, vagy Root tartott kiselőadást Haroldnak az egyének fontosságáról. Sem a készítők nem hülyültek meg, sem a karaktereket nem forgatták ki magukból, egyszerűen olyan helyzeteket írtak, amikor ezek a szerepcserék voltak az elvárható reakciók.

A rész végére a heti számnak köszönhetően kaptunk egy hihető alternatív megoldást a kommunikációra és Haroldot vélhetően az új Batcave-hez vezette a Gép, vagyis a következő résztől kezdve (néhány plusz szereplővel kiegészítve) visszatérhetünk az első évadhoz.

Welcome to the Eighth.

Megint feltűnt Elias (és ismét jó volt, remélem idén többször látjuk), Fusco várhatóan nagyobb szerepet kap majd, már csak az új partnere miatt is és kaptunk legalább egy, de inkább két új szálat is. Végül, de nagyon-nagyon nem utolsó sorban kaptunk egy nagyon szépen megcsinált főhajtást Carter emléke előtt – számomra ez volt a 4×01 legjobb pillanata.

Nehéz lenne pontoznom ezt a részt. A sorozat legjobbjaival (pl. tavalyról a Devil’s Share) összehasonlítva semmi extra nem volt benne, azokhoz szerintem nem ért fel. Másik oldalról viszont mindent hozott, amiért és akikért szeretem a sorozatot, lezavarta egy komoly reboot-nak a nagyobbik részét úgy hogy közben – a tavalyi évadnyitóval ellentétben – végig feszült is tudott maradni. Legyen mondjuk 7,5/10, mert bízom benne, hogy kelleni fog a hely a még jobb epizódoknak.

A végére a tavalyihoz hasonlóan a bennem felmerült kérdések:

1) Kellene valahonnan ismernünk Romeo-t? Ha ők (az első látszat szerint) valami betörő társaság, akkor honnan tudták, hogy Shaw alkalmas lesz a feladatra? Nekem fura lenne, ha unatkozó terepügynökként hirdetné magát (hirdetné őt a Gép?) egy társkereső oldalon. Gyanítom, hogy ezzel a szállal még bővebben fogunk találkozni.

2) Nem volt szó a három hackerről. Ha csak annyi szerepük volt, amennyit tavaly láttunk, akkor nekem fölöslegesnek tűnik az, hogy őket is külön a Gép védelme alá helyezték.

3) Kíváncsi vagyok, Greer mikor jön rá, hogy valami nem stimmel a Szamaritánussal? Szerintem viszonylag hamar gyanús kell majd legyen, hogy senkinek nem találja a nyomát, kérdés akkor majd mit lépnek. (Nyilván szerepe lesz Cara Buono újonnan érkezett karakterének, de érdekes lesz.)

4) Greer-ék jelenleg bírják a kormányzat és Control teljes támogatását – csak éppen azok nem tudják, hogy csőbe húzták őket az egész Vigilance-üggyel. Kíváncsian várom, mi lesz Control reakciója erre, ha kiderül? Valamiért úgy érzem, nem lesz maradéktalanul boldog.

5) Greer legalább olyan vakon hisz a Szamaritánusban, mint Root a Gépben. (Csak neki gondolom az Én, a robot a kedvenc olvasmánya.) Viszont nem ő a fő főnök, a második évad végén jelentett valakinek. Ki ő és mi lehet az ő célja? Mi van, ha ahogy Greer felhasználta a Vigilance hitét egy jobb társadalomban, valaki most az ő hitével él vissza?

6) Az előző évadban volt egy teljsen különálló, elvarratlan epizód, a Last Call, a telefonos ismeretlennel, aki a végén megfenyegette Haroldot. Várom, hogy visszatér-e idén ez a szál? Szintén örülnék Alistair Wesley-nek is, de ott gondolom Julian Sands elfoglaltságai a szűk keresztmetszet. (Pedig ő is MI6, mint Greer…)

588 hozzászólás Ne habozz!

LoGi - 2014. 09. 25. 21:17

+ viszonylag nagy magyar jelenlét a rész elején.
Amiről eszembe is jutott, hogy az egy dolog, hogy megkapták a kormánytól a teljes “feed”-et, de az nem csak a USA-ra vonatkozik? Mégis honnan van Szamaritánusnak magyarországi kamerái? :D sorozatban mondjuk már korábban is voltak külföldön kamerák mutatva, de itt most ugye erősen jelezve volt, hogy a szőke csaj tettei követve voltak a gép által. Nem hiszem, hogy ez valami olyasmi lesz, amit megmagyaráznak, mert igazából nincs is jó magyarázat rá. (csak valami elvont összeesküvés elméletes, NSA egész világot figyeli féle magyarázat :D)

winnie - 2014. 09. 25. 21:21

logi: jön ezután a poszt róla:)

leila - 2014. 09. 25. 21:31

Nekem tetszett, volt benne minden ismét, főszál és egy heti ügy, ami kapcsolódik az egészhez. Remélem, tartják a színvonalat.

A magyar jelenlét meglepő volt, bár szerintem a Gellért szálló nem ott van, ahol mutatták :)

Neoprimitiv - 2014. 09. 25. 21:31

LoGi: reméljük, senki nem fog tiltakozó levelet küldeni Obamának :) (Bár Isaura megmentőinek a hazájában erre nem mernék mérget venni.)

A konkrét kérdést csak passzolni tudom. Úgy vagyok vele, hogy ha átugrottuk, hogy Ordos-tól Marokkóig voltak felvételek a Gépnél, akkor most nem kezdek el fennakadni azon, hogy a Szamaritánus is turistáskodik.

Dark Energy - 2014. 09. 25. 21:40

Magyar jelenléttel kezdeni, basszus, azt hittem hirtelen, hogy rossz sorozatot nézek!
Teljesen jó volt, nagyon tetszett. Hibátlan rész volt.

m76 - 2014. 09. 25. 21:41

1: Szerintem simán benne van a pakliban hogy a gép nem hagyományos társkeresőn hirdette shaw-t, hanem valami mercenary oldalon.

ALDO - 2014. 09. 25. 21:42

Az átívelő szálak és az összeesküvések mellett kellenek a nyugis részek is, ahol megmentik az átlagembereket. Az első évadban pont ezt szerettem a legjobban.
Számtalan új lehetőséget kínál az évad, kíváncsi leszek, hogy merre megy a sztori. Azt én sem értem, hogy miért kellett megvédeni a 3 hackert. Remélhetőleg később még lesz dolguk.
Csak azaz 1.7-es nézettség lehetne izmosabb.

winnie - 2014. 09. 25. 21:43

a hackerek nem tették meg a szolgálataikat, amikor elzavarta őket a 3. évad vége felé?

hunlord - 2014. 09. 25. 21:43

Köszönjük a cikket, vártuk, mint az új évadot! :) Jobb oldalt remélem fel lesz tüntetve a kibeszélő, mert lesz miről beszélni úgy érzem (külön tetszik, hogy a fenti sorok beszélgetésindító kérdésekkel zárultak).

mmonitor - 2014. 09. 25. 21:50

logi

Nincs mit magyarázni. Egy kamera az internetre csatlakoztatott eszközön nem helyfüggő. A világ bármely pontjáról megfigyelheted a világ bármely pontját. Semmi összeesküvés elmélet nem kell hozzá.

ON: Nyár elején daráltam a három évadot és azonnal az egyik kedvenc lett de ez az évadnyitó kicsit csalódás volt. Úgy tűnik, hogy valaki kötelezően már megint szenved amiről nyilván tudjuk, hogy semmi értelme mert a másik részre elmúlik. És talán kicsit kezd unalmassá válni a reboot. Lehet, hogy véletlen de nem ez az egyetlen sorozat amit nézek ami azzal végződött, hogy mindnnek vége ami miatt természetesen lehetetlen izgulni mert csak a hogyan lehet kérdés amit meg rendre elbasznak. Csak remélni tudom, hogy ezt nem fogják.

Neoprimitiv - 2014. 09. 25. 21:50

m76: a Szamaritánus mindenféle devianciát, potenciális veszélyt szűr, nem csak a közvetlen terrorveszélyt, mint a Gép tette. Egy zsoldos oldalon lévő hirdetés elég erős felhívás lenne keringőre, ott a felismeréstől függetlenül is meg kellene kapja a piros jelzést. (Plusz a keresztnevét mindenki megtartotta (ez sztenderd eljárás) és a Sameen azért annyira nem gyakori név.

ALDO: különösen amikor egy Scorpion 3.2-t hoz :(

Trucky - 2014. 09. 25. 21:55

A Szamaritánus egy mesterséges intelligencia ahogy A Gép is. Meg tud hackelni olyan gagyi rendszereket, mint a magyar, ezen nem kell fennakadni.

Már így is bekerült a PoI az all time favorits-embe, de ha tudják tartani a 7,5/10 átlagot, akkor előrébb is lép a 2. helyre a The Wire alá.

Amúgy azt figyeltétek, hogy már megint feltűnt egy The Wire szereplő a gárdában? Marlo hozza is a kötelezőt :D Tavaly Lester Freamont alakítása sem volt rossz. Várom mikor jön Bunk és Jimmy :D

Dave - 2014. 09. 25. 21:59

NAgyon tetszett. Reboot évadnyitás. 8/10 pláne a Magyar jelenlét miatt.

Benjy - 2014. 09. 25. 22:01

Nem tettem le a hajamat a premiertől, de tényleg minden benne volt ami miatt megszerettem a sorozatot. Soha rosszabb kezdést.

“It wasn’t my weapon.”

Llew - 2014. 09. 25. 22:03

Teljesen jó kezdés volt. Ahogy Neo írja minden benne volt, szépen elhelyezték a figurákat, elindították a szálakat.
Talán annyit rónék fel, hogy a finálé záró sorai, meg a promóban Root által elsütött “this is war” szöveg alapján azért sötétebb jelent vártam. Mert bár nem a szokott életüket élik, azért Shawt leszámítva mindenki elég jól elvan.
Dőljünk hátra és élvezzük, közben kössük be az övet mert szerintem hamar rázóssá válnak a dolgok.

A kérdések kapcsán:
1) Nekem nem rémlik. A Gépnek eddig mindig elég jó hosszútávú tervei voltak, nem hiszem, hogy pusztán Shaw jó hangulatának megőrzése miatt bedobna egy ilyen húzást, főleg komolyabb bűnbe keverést. Aztán majd meglátjuk.

2) Eddig nem lehetett panasz az írók előre tervezésére, szerintem most sem okoznak majd csalódást. Ahhoz túl hangsúlyosak voltak a srácok.

3) Sokáig nem játszhatják ezt a nyílt színen rejtőzést. Ami nekem kérdéses a rész után, hogy a végén John vajon kiszúrta az “operativ”-ot, mert a nő őt nem. Ugyan akkor John előtte hajtott el, ami az ő részéről is inkább a nemet valószínűsíti

4) Control már a múltkor sem örült, hogy ilyen vakon oda adnak mindent egy ismeretlen cégnek. Nem lennék Greerék helyében, ha rájuk szabadul.

5) Jó kérdés. Annak már akkor valami mega-giga játékosnak kéne lennie.

6) Remélem nem felejtődött el. Az ő fenyegetése konkrétabb visszatérést ígért, mint Alistair Wesleyé.

A nézettség kapcsán remélem az új NCIS berántja a nézőket és marad is valami majd a felvezetéséből.

Llew - 2014. 09. 25. 22:04

És ha már a sorozat humora meg a nézettség említésre került:
http://irrelevantcrimes.tumblr.com/post/98297836808

Stiel - 2014. 09. 25. 22:04

Éljen, kibeszélő!

Írók még mindig nagyon jók, tele volt a rész visszautalásokkal és poénokkal is. Nekem ezek miatt több volt, mint 7,5, még úgy is, hogy a heti ügy valóban átlagos.

Érdekes, hogy a gép a saját céljai alapján (is) adta a heti ügyet. Én arra tippelnék, hogy nem sokáig várat magára a háború.

Neoprimitiv - 2014. 09. 25. 22:10

winnie: elvileg de, ennyi volt a dolguk.

Viszont miközben Root külön kihangsúlyozta, hogy csak öten vannak (“six, if you count the dog – Amy Acker-t imádom, ahogy ezeket a kicsit lesajnáló megjegyzéseket hangsúlyozza), de Fusco-nak nem kellett a védernyő, szóval ehhez képest dramaturgiailag értelmetlen, hogy miért kellett hét szerver beleírni, amelyikből három a hackereket védi? Ugyan ezzel az erővel írhattak volna négyet, a három madarat Root elbúcsúztatja és annyi.

mmonitor: a számomra (sok más mellett) éppen azért kiemelkedő a PoI, mert a hogyant nem szokták elb***ni. Pl. a kommunikáció megoldására 99,9%-ban az lett volna a megoldás, hogy van két IT zseni (Root is az) és pikk-pakk írnak egy lekövethetetlenné tévő hacket, amivel majd használhatják a mobiljaikat, mert ők olyan okosok.

Itt viszont egy valóban lehetséges megoldást mutattak, ami nem azért működhet, mert ők szuperebb zsenik, mint két szuperkompjúter együtt, hanem azért, mert egy olyan technológiára épít, amit már nem tartanak figyelésre érdemesnek. (Ld. még: F-117 lelövése Belgrád felett, vagy Forsythe Isten ökle regénye.)

A következő részre nagyon kíváncsi leszek, ez lesz a témája (és még mondja valaki, hogy a sorozatok elszálltak): http://en.wikipedia.org/wiki/Cicada_3301

Kissur - 2014. 09. 25. 22:16

Úristen Root azon a képen. <3

winnie - 2014. 09. 25. 22:17

Érdekesség. Fél perc reklám ára a CBS-en a drámák között:

PoI – 145.450
NCIS – 170.948
NCIS: NO – 114.843
NCIS: LA – 127.932
CSI – 98.138
The Good Wife – 87.210
Criminal Minds – 135.789
Elementary – 125.780
a pénteki drámák – 70-80e
Scorpion – 148.071
Stalker – 110.763

azért ez nem rossz a túlélése esélyek kapcsán.

Neoprimitiv - 2014. 09. 25. 22:20

Stiel: Itt van egy elég hosszú Nolan-Plageman interjú a hét elejéről:

http://www.givememyremote.com/remote/2014/09/23/person-of-interest-season-4-greg-plageman-and-jonathan-nolan-tease-season-4s-cold-war-the-loss-of-sanctuary-and-more/

Az egyik info benne, hogy ez az évad egyfajta hidegháború lesz a két gép között, mindkettő a parasztjain keresztül püföli egymást – jelen esetben ugye John-ék a gép parasztjai.

Llew: 3) Nem hiszem, hogy kiszúrta volna a nőt, nem volt miért. Én inkább arra tippelek, hogy amikor gyanússá válik majd, hogy a Szamaritánus miért nem találja egyiküket sem, akkor jön majd a régimódi humint, és a negatívnak értékelt, de gyanús helyzetekhez (mint most a karambol) fényképekkel küldi majd oda nőt: “Nem látta ezek közül valamelyiket itt a környéken?” Onnan kezdve megint lehet majd agyalni, hogy hogyan tovább.

Llew - 2014. 09. 25. 22:27
LoGi - 2014. 09. 25. 22:32

oké, akkor question #2: ha akkor ezek a gépek minden internetre csatlakozó kamerát lazán meghackelnék a világon, akkor miért kellett Greernek a kormány ahhoz, hogy megszerezze a feedet?
(azt én hülye kifogásnak tartom, hogy de a magyar kamera biztonsága szar, és azt könnyű hackelni :D)
sztem igen is ez egy olyan dolog, ami nincs jól átgondolva itt, persze annyira nem zavar ez engem (sorozat amúgy is mindig használja ugye a 20 méterről force pairing a victim telójával csak úgy valahogyan, aztán utána meg még simán még messzebbről is látja a telefon összes kommunikációját, ami szintén eléggé necces)

Neoprimitiv - 2014. 09. 25. 22:34

Ha már linkeltem a cikket, akkor pár info az évadra vonatkozóan, ha valaki lusta végigolvasni:

– Camryn Manheim-et (Control) szeretnék ha visszatérne, dolgoznak az ügyön
– Paige Turco-nál (Zoe) szintén, bár ez már inkább csak az ajtó nyitva áll helyzet, nem ők az aktívak.
– “Nobody’s safe. Nobody’s safe, but the dog.” – legalább Bear-ért nem kell majd aggódni :)

m76 - 2014. 09. 25. 22:36

Nem tudom miért kell ehhez összeesküveés elmélet. Az összes kormány együttműködik NSA-val az asztal alatt, és kész. Ez nem összeesküvés elmélet, hanem tény amit sokan nem mernek bevallani maguknak hanem homokba dugják a fejüket inkább.

Neoprimitiv - 2014. 09. 25. 22:48

Bear szokás szerint rászabadult a twitterre:

– Bespectacled man has my opinion on a high frequency decision not asked
– … I read a good paper on stochastic control theory I’d like to share
– TALL MAN. TALL MAN. LOOK AT ME. I MISS YOU. DO YOU HAVE A BALL? HI. TALL MAN. I LOVE YOU.
– What Samaritan? I have a secret identity? Dog the dog?
– Tall man rescued some books from the library for me! My mouth waters at the prospect
– I should not act suspicious. Because Samaritan. Instead of eating books, I will eat shoes
– Wait. I also need to eat the books. Less conspicuous. That’s what “dog dog” would do
– Hooray, the park again. THE PARK. With my friends. AND PEOPLE. Hurray.
– All is to survive, with the exception of death. – Oscar Wilde
– Where are we going? This is a strange route for our evening constitutional.

Aredhel - 2014. 09. 26. 00:18

Nagyon tetszett az évadnyitó. Többször hangosan felröhögtem, pedig ahhoz kell valami plusz.
Sztem jó volt Shaw álcája, majdnem olyan vicces, mint Reese rendőrként.
És egyetértek Neoval a Carter főbiccentéssel kapcsolatban. Igazán elegáns megoldás volt, háttérben Ramin Djawadi féle Carter theme-el.

HerrTopi - 2014. 09. 26. 01:15

Már az előző évad kibeszélőjében is volt róla említés, hogy a két csaj folyamatosan flörtöl egymással, de akkor ha jól emlékszem a többség hülyeségnek tartotta. Hát… Most ismét volt egy-két elég szikrázó pillanatuk. Én vevő lennék egy “felvilágosult, liberális” kapcsolatra kettőjük között. Root annyira jól csinálja.

Neoprimitiv - 2014. 09. 26. 06:41

hunlord: “külön tetszik, hogy a fenti sorok beszélgetésindító kérdésekkel zárultak”

még tavaly irta valaki egy kinti fórumra, hogy sok sorozatról lehet beszélgetni, de a PoI az, amelyikről érdemes is :)

HerrTopi: ha nem is hülyeségnek, de a klasszikus értelemben valószínűtlennek tartom.

Ahogy én látom, változatlanul nincs köztük semmi, amit a hagyományos értelemben kapcsolatnak lehetne nevezni. Root ha képes is érzelmekre (gyűlölni pl. tud), legalább annyira nem társas lény, mint Shaw. Szerintem a szexet is Shaw-hoz hasonlóan kezeli: ha már nagyon viszket, akkor levezeti a feszültséget, oszt jónapot. (ld. a 3×01 epizódban elhangzottakat.) Az orientációjáról nem volt szó, de mára a bőrszín mellé a meleg/leszbikus is szinte kötelező karakter lett kint, szóval akár ez is lehet, bár szerintem a pragmatizmusa miatt inkább mindenevő.

Ebbe belefér az, hogy Shaw-t is “felmérte” ilyen szempontból. Vele ráadásul meglenne az az előny is, hogy még színlelni sem kell, tudják hova tegyék a másikat. Egy szó mint száz, azt nem zárom ki, hogy ezek ketten egyszer egy ágyban eresszék ki a gőzt (amiből viszont sajnos semmit sem fogunk látni), de ez nagyon távol állna még egy “felvilágosult, liberális” kapcsolattól is – inkább olyan, mint ha vécére mennének.

Root tényleg nagyon jól húzza Shaw-t de egyrészt ő mindenkit cukkol. Másrészt Shaw annyira hangsúlyozottan utálja, hogy ő nő (egyszerűbbnek tartaná az életét, ha férfi lenne), hogy bármire ugrik, ami ezzel az oldalával foglalkozik, Root pedig tökéletes manipulátor.

yooha - 2014. 09. 26. 08:51

Ú, amikor Reese lepakolni készült Carter (volt) asztalára és egy pillanatra megállt és összenéztek Fuscoval, az olyan szép volt!

harmundo - 2014. 09. 26. 12:11

Szerintem ez a rész kifejezetten átlagos volt. Nem rossz, de nem is jó. Lefektették szépen az alapokat, de ezen felül számomra semmi extra nem volt benne. Egy sima közepes 5-6/10.

JcGross - 2014. 09. 26. 13:10

Szerintem valahogy elszállt a fejed felett a rész alapozó dolgai. Én legalábbis úgy vettem észre hogy nagyon arra mentek ebben az évadban hogy mostantól a számok amiket kapnak olyan emberekhez vezetnek majd akik valamilyen úton segíteni fogják őket a Samaritan elleni harcban (eg. ez a “láthatatlan” network amit ebben a részben vezettek be). Szóval várhatóan az évad erről fog szólni, hogy “felfegyverkeznek” a Samaritan elleni harcra (vagy legalábbis az évad első fele).

Neoprimitiv - 2014. 09. 26. 13:18

JcGross: ha nekem szólt, akkor valamit félreértettél a posztban.

schray - 2014. 09. 26. 18:18

Remek volt, nem kiemelkedő, de kötelező építkezés egy remélhetőleg király évadhoz :)

Nekem egy problémám van csak, egy bazi nagy “logikai hiba”, amitől az írók kényelmesen eltekintenek:
Az első évadokban a Gép csak megfigyelni tudott, látott mindent, csörgött a telefon, jöttek a számok. Aztán egyszer felültette Reeset egy olyan repülőre, amin valami balhé volt, meg létrehozott egy céget, hogy kimentse a saját emlékeit. Beavatkozott, nem is kicsit. Ha a Gép képes erre, akkor miért nem hackel komolyabban? Ha elcsípte az épülő szamaritánust, akkor csak pár drónt odaküld és kiiktatja az egészet. Nyilván ez alapból értelmetlenné tenné az egész koncepciót, meg a karaktereket és hülyeség lenne, az írók valahogy el is tekintenek a dologtól, de amikor meg kényelmes, akkor meg mégis be tud avatkozni… necces.

Neoprimitiv - 2014. 09. 26. 18:45

schray: szerintem nem logikai hiba, bár az ilyen “ezt miért nem, ha azt igen” dolgok mindig véleményesek.

A Gép a közvetlenül ellene indított vírus támadás miatt lépett fel aktívan a saját védelmében (az nem derült ki egyértelműen, hogy Finch trójai kódja milyen mélységű utasításokat tartalmazott és mennyi volt a saját ötlet), különben csak helyzetbe hoz. Greer most mondta is a szenátornak, hogy a Szamaritánus proaktív, míg a Gép csak megfigyelt, a döntéseket az emberekre (Control-ra és Finch-ékre) bízta. Soha nem lépett fel támadóan, megelőző csapással.

Reese-nek sem kellett volna semmit csinálnia a repülőn, ő döntötte el, hogy beavatkozik. (Az más kérdés, hogy ha az elején nem a cselekvést választja, akkor lezuhant volna a géppel együtt, de amikor döntött, akkor erről még nem volt fogalma.)

Shyllard - 2014. 09. 26. 22:36

Kellett Alistair-t felhoznod, teljesen kiment a fejemből, pedig nagyon jellegzetes ellenség ő is :D

Stiel - 2014. 09. 27. 02:16

Két random apróság: Shaw újfent az Angler-en ismerkedett (3×03 Zoe, Shaw és Carter). Elsőre anger-nek olvastam. :) A másik, hogy amikor Finch a végén a hibákat gyűjtötte, akkor összejött egy kis kód, amiben voltak számok is. Na de számokról hogy veszi észre valaki, ha el vannak írva…?

glinda - 2014. 09. 27. 09:45

@Stiel
“a de számokról hogy veszi észre valaki, ha el vannak írva…?”
Például úgy, hogy pluszban kerülnek be a szövegbe, mondjuk egy szó közepébe.

vérnarancs - 2014. 09. 27. 13:12

Én siklottam el valami felett? Harold ugye az előző évad végén Greerék kezében volt, most meg szabadon van. Hogy lehet ez?

Neoprimitiv - 2014. 09. 27. 13:28

vérnarancs: Nem lehet, hogy kimaradt egy rész neked a végéről? Az évadzáró végén, amikor a tetőre menekíti a Vigilance a “vádlottakat”, akkor először Greer emberei végeznek Collier embereivel (végül vele is), majd érkezik Reese és kiszabadítja Haroldot. Ez után még van egy elég hosszú szakasz, ami felvezeti a mostani évadnyitót.

vérnarancs - 2014. 09. 27. 13:30

Kösz Neo, így már rémlik, csak elfelejtettem azt a jelenetet.

karit - 2014. 09. 27. 14:40

Az AI belső képek a Szamaritánuséi voltak? Mert úgy tűnt, mintha a fő ellenségeit észlelné folyamatosan, de kívülről valaki/valami azonnal felül írná a kill parancsot, még a profilképeiket is; ez lehet a három hekker vagy a Gép műve is.

Ha Finch álcáját a Gép hozta létre a disszertációval együtt már jóelőre, vajon miért ilyen körmönfont módon üzent neki? Ha nincs a túlbuzgó kolléga, sosem találja meg a kódot. Bár eddig is voltak olyan jelek, hogy a Gép jövőbe látása több mint gyanúsan “magabiztos”, mintha… de az már túl scifi lenne. Vagy a kolléga “csalt” volna? Vagy én má’ megint valami más sorozatot nézek?

Stiel - 2014. 09. 27. 15:09

@glinda: köszi, ez jó ötlet.

@karit: a felülírt profilképek Root és a hacker fiúk műve az előző évad végéről. A beállított 7 szervert megfertőzték egy vírussal, hogy a Szamaritánus őket ne lássa. A disszertációról meg: ha nem ment volna így, feltehetően üzent volna másképp, előbb-utóbb csak összejön.

Arkhia - 2014. 09. 27. 22:04

A disszertációnál nekem inkább az jött le, amit Root mondott, hogy hallgatnia kell a Gépre. A Gép feldobta a labdát, és ezzel ugyanakkor adott neki egy kiszállási lehetőséget: ha akarja, figyel a kis jelekre, és akkor eljut hozzá az üzenet, ha nem akarja, nem. Fair play.

Tod - 2014. 09. 28. 00:36

Eddig még a hihetőség határvonalán egyensúlyoztak, de most már láthatóan leszarták. Adott egy hiperintelligens, mindent látó gép, ami történetesen ki akarja nyírni barátainkat. Mit tesznek ez ellen? John például látványosan kiveszi a telefonjából a SIM-kártyát. Ettől már rögtön érdekesebbnek kellett volna tűnnie Samaritan számára. De oké, vegyük úgy, hogy csak így akarják megmutatni a nézőknek, hogy itt bizony szarban vannak a népek. Itt még hozzátenném, hogy a telefonos lehallgatáshoz elég annyi, hogy a mobil akksijában legyen szufla, nem kell bekapcsolva lennie és nem kell SIM sem. Nem csak a való világban, de a sorozat univerzumában sem, lásd Root, aki az elmegyógyintézetben úgy beszél a Géppel, hogy a telefon nincs csatlakoztatva semmilyen hálózathoz (You realise… that phone isn’t connected to a wireless carrier – God doesn’t need AT&T).

De ez csak technika apróság. Mi lesz akkor, amikor az új telefonokat a nyílt utcán használják majd barátaink, Samaritan meg észreveszi egy térfigyelőn, hogy emberünk jól láthatóan telefonál, de hogy kinek és mit mond, az nem észlelhető? Minimum érdekesnek fogja találni. És ez miért nem esik le a világ legjobb programozójának?

(Mielőtt még… SMS-re és hasonlóra épp így igaz a sztori.)

Remélem, ebből a rejtőzködős dologból hamar kiírják magukat, mert itt csak bakizni lehet. Ne basszák már el a kedvenc sorozatomat.

Jeol - 2014. 09. 28. 02:36

És visszatért a ZENE is!!! Nekem nagyon első évados feelingem lett a rész végén hallható zenétől. :)

Llew - 2014. 09. 28. 08:02

Tod:
A Root féle szerverek a látottak alapján nem teljesen elrejtik őket, hanem felülírják az észlelésüket, és ez nem csak a képükre vonatkozik, hisz Shaw és John teljesen nyílt (fegyver, bűnözők, Fusco) beszélgetését is vette a Szamaritánus, mégsem történt semmi.

Neoprimitiv - 2014. 09. 28. 08:49

Tod: Pontosan, Root az előző évad végén el is mondja, hogy mivel kibújni a megfigyelés alól nem lehet, a hide in plain sight módszer maradt: nem a megfigyelést megakadályozni, hanem az észleléseket “non threat”-ként kezeltetni a Szamaritánussal.

A Szamaritánus sem figyeli minden ember minden kommunkiációját, csak a veszélyesnek minősítettekkel törődik, előszűrést végez. Addig amíg cloak szerverek jól végzik a dolgukat, addig elvben John akár teljes harci felszerelésben is mobilozhatna az utcán, a szerver minden, rá vonatkozó észlelést lényegtelennek minősít és kikukáz, még mielőtt az tovább jutna a katalogizálandó információkhoz.

A gond ott lesz (vélhetően igen hamar), hogy ha tevékenykedni kezdenek, akkor akár véletlenül rajta maradhatnak olyan felvételen, amelyen relevant személy szerepel – ez a kisebb gond, a szerverek ezeken is érdektelenné minősítenék át őket. Ennél valószínűbb, hogy fel kell majd tűnjön, hogy pont ezek az emberek teljesen nyomtalanul eltűntek. Ekkor már csak némi profilozás kell, hogy megnézzék, milyen olyan események történtek a közelmúltban, amelyekhez közük lehetett és mégsem jelzett a gép. Ha emberekkel kezdik el felülvizsgáltatni a dolgokat, akkor ki fog bukni a hekk.

A kivett sim kártya nyilván csak hatásfokozás, főleg, hogy csak akkor vette ki, amikor már leült Finch-hez – ha figyelik, akkor had bukjon meg ő is. :( A PoI írói sem tökéletesek, ilyen technikai, hollywoodi bakik nem először kerülnek bele a sorozatba.

Tod - 2014. 09. 28. 10:29

Neoprimitiv: pont úgy tud előszűrést végezni, hogy mindent megfigyel. Ez az egész lényege.

Neoprimitiv - 2014. 09. 28. 10:44

Tod: Mondtam mást? Bocsánat, igen: a Szamaritánus mindent észlel, de nem figyel meg mindent, csak azt, amit az előszűrés után fontosnak tart. Reese-éket is észlelte, felismerte, majd a szerver felülírta a megfigyelést érdektelenre, és ment a szemétbe. Ha a telefonkapcsolat megszakadása vörös jelzés, akkor megpróbálja beazonosítani a használót, innen kezdve lásd az előzőt.

Tod - 2014. 09. 28. 11:21

Neoprimitiv: “mindent észlel, de nem figyel meg mindent”
???

A Gép a nap minden percében figyelt mindent és mindenkit, amihez és akihez csak hozzáfért az egész világon. És amiért forradalmi volt: az összes infót elemezte, kivétel nélkül. Ráadásul még archivált is. Kutatott rejtett kódok, furcsa összefüggések után, látott és _értett_ mindent. Nem volt előle menekvés.
Samaritan csak annyival másabb, hogy mindezt tudja, és még többet is, ráadásul gyorsabban, kevesebb megkötéssel.

Ez a mindent és mindenkit mindig mindenhol hozzáállás az előszűrés.

(Azt meg direkt fel sem hoztam, hogy Samaritan miért nem tudott a rá veszélyes technológiáról (rejtett hálós mobil), mikor a Gép igen. Erre még jöhet magyarázat)

Neoprimitiv - 2014. 09. 28. 11:46

A Szamaritánus is kutat és elemez – kivéve, amikor a beépített rutin azt mondja neki, hogy ezt nem kell elemezni, azt dobja, nem foglalkozik vele tovább. Ezt nem tudom tovább ragozni, ha még háromszor leírom, akkor sem. Nem arról van szó, hogy a Szamaritánus ne érzékelné a csapatról érkező gyanús jeleket, hanem minden ilyen jelzést automatikusan “normál”, érdektelen információvá minősítenek át a szerverek. Ld.: “Nem ezeket a robotokat keresik.”

Tod - 2014. 09. 28. 12:24

“Nem ezeket a robotokat keresik.”
Itt félreértetted a dolgokat szerintem. Samaritan kiszúrja a tömegben pl. Shawt. Aztán rögtön kap egy classification errort, hogy ez nem is Shaw, hanem a bolti eladó innen-onnan. Eddig még igazad van. De a bolti eladóról ugyanúgy vannak az adatok, őt ugyanúgy figyeli. Erre a talán legjobb példa az, hogy Johnnak úgy kellett alakítani az eseményeket a rajtaütésnél, hogy legyen jogalapja annak, hogy közbelép. De talán Root mondja el a legjobban az évadzáróban a lényeget: we have to become these people now. And if we don’t, they’ll find us and they’ll kill us.
A 7 szerver nem god mode. Épp csak arra vannak, hogy az észlelések egy nem lényeges identitás felé legyenek irányítva, amik pedig épp addig lényegtelenek, amíg nem csinálnak semmi feltűnőt.

Lehet rejtőzni a gépek elől, Control és Vigilance sikerrel járt ideig-óráig, de utólag mindig minden kiderült. Ráadásul a rejtőzködős csak még feltűnőbbé tette a jelenlétüket. Például a Gép tudta, hogy a fekete kormányzati SUV-ban ül valaki, csak azt nem tudta, hogy ki. Ettől pedig csak érdekesebb lett btw.

Neoprimitiv - 2014. 09. 28. 13:07

John-nak nem a Szamaritánus, hanem éppen a saját álcája miatt kellett jogalap a közbelépéshez. Átlag rendőrként nem lehetett tudomása sem a túszejtésről sem a Bálnáról, kellett egy hihető ürügy, amiért “véletlenül” belebotlott a dologba.

Az eddig nem derült ki, hogy a szerver csak a kamu személyazonosságra cseréli az észlelést, vagy egyben a személyazonossághoz kapcsolódó észleléseket is automatikusan átminősíti. Tehát lehet, hogy neked van igazad, de a látottak alapján az én változatom látszik működni. Ez nem God mód, nem eltünteti az adatokat, csak behajítja a nem fontos szalmakazalba.

Nem azért nem szabad feltűnniük, mert a Szamaritánus észleli őket, hanem mert ha elkezdenek olyan események felbukkanni, amiknek fel kellett volna tűnniük de mégsem jelentek meg, akkor ezeket visszakeresve meg lehet találni a mostani identitásaikat és akkor már azokra lehet rákerestetni. Ha pedig valaki nekiáll manuálisan, célzottan rákeresni az alias-eikre, akkor elő fognak kerülni a most még a Szamaritánus által érdektelennek tartott megfigyelések is.

Llew - 2014. 09. 28. 15:11

Tod:
A Szamaritánus nem tartja az amerikai lakosságot, meg a fél világot folyamatosan megfigyelés alatt. Bizonyos jellemzők, kulcsszavak alapján figyeli az általános kommunikációt, mint mondjuk manapság az NSA, csak hatékonyabb. Akkor kezdi el deviánsnak címkézni a népeket, mikor talált valamit. John és Seeman telefonbeszélgetésénél látszik, ahogy pirossal jelöli a fegyver és a bűnöző szavakat. Random embereknél ezek után biztosan jobban rájuk figyelne, de itt ugranak be a elrejtő szerverek, amik az arcfelismerés mellett valószínűleg ezeket a címkézéseket is törlik, felül bírálják.

A Roottól idézett mondat (“we have to become these people now”) szerintem úgy értelmezendő, hogy ez az egy álcájuk van a szerverekre táplálva. Ha lebuknak, nincs az ami korábban, hogy váltanak és felveszik az x-edi aliast. Megfigyelési szempontból oda a végtelen élet.

Llew - 2014. 09. 28. 15:11

A Roottól idézett mondat (“we have to become these people now”) szerintem úgy értelmezendő, hogy ez az egy álcájuk van a szerverekre táplálva. Ha lebuknak, nincs az ami korábban, hogy váltanak és felveszik az x-edi aliast. Megfigyelési szempontból oda a végtelen élet.

Zora - 2014. 09. 28. 16:39

Nagyon jó volt az első rész!
Sameen foglalkozásával elégedett voltam, és John-éval majdnem – ugyanis ott, a parton állva, azt hittem, halász lett belőle. Haroldnak egy kutyakiképző passzolt volna.
Ez a két dolog gyengítette a poénokat.
A Bp-i kezdés kedves volt, meg az új hálózat és hely- ahogy Harold a betűk alapján megtalálta.
Végre, végre, újra egy pörgős sorozat!

Ancsa - 2014. 09. 29. 10:52

Köszi szépen az évadindító kritikát, a lényegben egyetértünk.
Nem tudom érezte-e még így valaki, hogy bár nagyon de nagyon jó volt és hatalmasat ütött az évad beharangozó előzetese pár héttel ezelőtt, de így az első részt nézve úgy éreztem, hogy rengeteg mindent elmondtak vele, szóval nem volt az a szájtátós rácsodálkozás a rész nézése közben. Azt akarom kinyögni, hogy megfogadtam, semmit nem nézek meg előzetesen, és nem olvasom el az előzetes tartalmakat, beharangozókat, semmit. Elrontja a szórakozásomat. Más sorozatnál ez nem jött ki még ilyen durván, de most nagyon. (Társaságban néztem az első részt, és a többiek ugyanezt mondták.)

Brynden Rivers - 2014. 09. 29. 12:11

Csak most találtam meg a kibeszélőt

Remek lett, ahogy az évadnyitó is :)

@Neo: Te ilyenben járatosabb vagy: nem lehet valahogy twitteren megkérdezni a készítőket, hogy Alistair Wesley-t nem akarják visszahozni?

Brynden Rivers - 2014. 09. 29. 12:15
Brynden Rivers - 2014. 09. 29. 12:20

A S3xy Root kép gif-ben és még egy S3xy Root gif :)

http://pastebin.com/e1KXfqBG

(Ha ez sem megy át a spamszűrőn megeszem a kalapom)

Llew - 2014. 09. 29. 19:17

Root szívószálas-szempillarezegtetős-Shaw stírölös jelenete eddig igen erősen az év eyecandy pillanata.

Brynden Rivers - 2014. 09. 30. 12:04

“Do you guys ever worry about going too far with the romantic/sexual tension and having to be pulled back? Do you ever get told to dial it back?

No… A lot of times, we’ll do [a scene] a couple of different ways. And it seems like they usually go with the flirtatious [version]. They make that their choice.”

http://io9.com/how-did-this-turn-into-a-flirty-thing-amy-acker-talk-1640543190

Leon - 2014. 09. 30. 22:33

Lassan megkezdődik az összes nézős sorozatom. Az egyetlen volt aminél nezés közben beütött, hogy “na haladjunk”. :)

szél-víz - 2014. 09. 30. 23:20

Mai meglepetés: Fusco szerepelt a Lostban!!! :D

Neoprimitiv - 2014. 10. 01. 10:27

Már a pilot végén is felvetődött bennem, de akkor még nem volt hangsúlyos: mit jelent majd a Decimára nézve, ha a Szamaritánus elkezd önállóan “stábot” toborozni? A kettejük viszonya (egyáltalán, a Decima mibenléte most, hogy a Szamaritánus már működik) elég tisztázatlan. A számomra egyre reálisabbnak tűnik, hogy Greer-ék még ebben az évadban a Szamaritánus kukájában végzik majd.

Vitatkoztunk a pilot után a Szamaritánus észlelési képességeiről. Úgy látszik Harold veszített a paranoiájából, amikor nem gondolt arra, hogy egy hang nélküli telefonbeszélgetés is felkeltheti a Szamaritánus figyelmét, legalább is regisztrálja a tényt.

Stiel - 2014. 10. 01. 11:57

2. epizódhoz kis kritika: volt benne pár elsietett logikai ugrás. Illetve több olyan jelenet, amik ‘a kamera nem látja, úgyhogy az ellenség sem’ megoldással születtek (pl. amikor John leüti a mesterlövészt, vagy a kapucnis kiscsaj liftbe száll). De ezzel együtt is hangulatos volt, a zene újfent jó volt.

Brynden Rivers - 2014. 10. 01. 21:45

Azt hiszem találtam egy komoly logikai hibát!

Fusco-nak,Grace-nek, Zoe-nak nincs Plot Armorja /
Invisibility Cloakja, és a Szamaritánus tudja (Grace-ről biztosan), hogy fontos személyek a főszereplőnek.
Miért nem gyűjti be Grace-t, mondjuk ráken egy terrorista vádat és elviteti a kormánnyal egy titkos börtönbe?

Jó rész volt, sikerült csavarniuk az alapképleten.
A Samaritánus nagyon para, még egy sci-fiben sem rázott ki a hideg ennyire egy virtuális főgonosztól.

SPOILER

Érdekes dilemma, hogy a hetiszám akit meg kell menteni az az ellenségük feltétlen követője kvázi junior ellen-Root lett. Amennyire sötétedik a sorozat, még azt is el tudom képzelni, hogy egyszer egy meg kell ölniük a csajt :(

(az nagyon klisés lenne, ha kettős ügynökként a csaj csalódik a Szamaritánusban, és segítene belülről)

kodszarny - 2014. 10. 01. 21:52

Authoritarian surveillance systems are another crucial part of the smart-city dystopia. Nowhere is this more obvious than in the CBS series Person of Interest. Set in the very near future of New York City, it’s about a group of vigilantes who stop crimes with the help of an artificial intelligence called simply the Machine. Using millions of surveillance devices planted over every surface of the urban environment, coupled with data records online, the Machine is able to predict who will be at the center of violent crimes—sometimes days or hours before they happen. Government agencies, private industry, and our do-gooder heroes fight to control the Machine, who has humanity’s best interests in its (programmed) heart. The problem, of course, is that this living embodiment of urban surveillance is only as good as its programming. If a corrupt group were to take control of it, the Machine would become the ultimate tool of an authoritarian state.

Though the good guys always win by a slight margin on Person of Interest, we’re always left with the sense that the Machine’s smart city could turn against us at any time. In both the Nanotech Quartet and Person of Interest, the living metropolis is breathtaking, but always just a little too dangerous. Perhaps, these dystopias suggest, we are not yet ready to cope with what we’ll get when the city comes to life. It may rebel against us, wrecking our lives far more completely than class warfare could.

http://www.slate.com/articles/technology/future_tense/2014/09/dystopian_city_and_urban_policy_city_planners_should_read_more_sci_fi.html

Llew - 2014. 10. 01. 21:59

Az évadnyitó helyzetvázolása után igen csak beindultak a dolgok. Azt hiszem nagyon durva évadunk lesz. Az új “batbarlang” nagyon jó. Talán jobb, mint a könyvár.

Negatívum:
Ugyan annak a pár képkockának a használata fél percen belül elég feltűnő. 30:31-nél és 31:03-nál ugyan az a pár van a csaj mögött jobb kéznél, és ugyan az a kék inges férfi megy át a háta mögött, miközben a 30:42-nél a kamera képen világosan látszik, hogy szinte rohan a többiekhez képest és bőven maga mögött hagyja a párt.

A kiscsaj-Shaw csere a liftnél kicsit necces volt. Utána fordul a kamera és látni, hogy nem cserélhet feltűnés nélkül helyet Shaw-val az egy méterre mögötte menő fegyveresek miatt.

Neoprimitiv
Nekem elsőre csak az jött le, hogy azért jegyzi a dolgot, mert furcsának találja, hogy egy két emberrel egy autóban nem talál mikrofont. Viszont az ablak jobb felső részén ugyan úgy ott volt a “telecom intercepted” felirat, mint amikor a múltkor John és Shaw beszélgetését lehallgatta. Ami még furcsább, hogy ugyan akkor Harold és Root egyáltalán nem telefonáltak akkor.

Illetve a jelek szerint megdőlt az általam írt

A Roottól idézett mondat (“we have to become these people now”) szerintem úgy értelmezendő, hogy ez az egy álcájuk van a szerverekre táplálva. Ha lebuknak, nincs az ami korábban, hogy váltanak és felveszik az x-edi aliast. Megfigyelési szempontból oda a végtelen élet.

feltevés, mert Root kimondja, hogy csak “mára” lesz stewardess.

Stiel - 2014. 10. 01. 22:38

@Brynden Rivers: Grace-t exportálták Olaszországba új személyazonossággal (akkor, amikor Greer-ék éppen nem kapták a kormányzati adatokat). Feltehetően a Samaritan nyomát vesztette.

Brynden Rivers - 2014. 10. 02. 13:39

@Stiel
De tud Grace létezéséről és simán megkereshetné, vagy megkerestethetné az embereivel. Az új személyazonosság nem akadály egyik AI-nak sem, pont ezért kellett a 4 Invisibility Cloak szerver.

– az 1-3. évados flashback-ek elvileg a Gép kutakodásai a múltban, mások mellett a 4 főhős múltját is ismeri
– a Gép simán kormányzati vezetőnek adta ki magát

Nem tudom ezekre képes-e a Szamaritánus.
De ha nem, a kormányzati adatokhoz hozzáfér a, emberei vannak, akkor miért nem kutatja ki az 4 fő ellensége múltját?

@Llew az ilyen produkciós hibák gondolom a pénzszűke miatt vannak, ezért simán elnézem akármelyik sorozatnak. A forgatókönyv koherenciája viszont nem pénzkérdés, ezért az jobban érdekel.

rio - 2014. 10. 02. 20:37

@szél-víz Igen, a tengeralattjárón szolgált, volt vagy két mondata :)

Felvetődött bennem, hogy a Samaritan vajon még több évadon átívelő ellenség lesz, és ha igen, milyen szintre fejlődik mondjuk kommunikáció terén? Eljutunk odáig vajon, hogy valamilyen szinten testet (arcot, hangot) ölt?

Illetve az új hackercsaj behozatala esetleg előrevetítheti, hogy egy pálfordulás után átvegye Root helyét (mondjuk mert utóbbi fűbe harap)? Ha igen, akkor ő lesz a Machine pótmamája?

Neoprimitiv - 2014. 10. 02. 21:55
ALDO - 2014. 10. 03. 20:14

Eszembe jutott az előző évadból a Finch-Greer beszélgetés:
Greer: bízzuk a világ irányítását egy fejlett mesterséges intelligenciára, hiszen neki nincsenek emberi érzései, nem fog lopni, hazudni stb. így racionális döntéseket fog hozni.

Finch: és mi van, ha egy nap úgy dönt, hogy felesleges számára az emberiség?

Kíváncsi leszek, hogy eljut-e a történet odáig, hogy a Szamaritánus fenyegetésnek értékeli a Decimát és megpróbálja felszámolni őket. Akkor vajon összefognak a csapattal ellene?
Ráadásul elég magasra került a léc, mert a Szamaritánus elég komoly főellenségnek tűnik, így nem tudom, mi újat fognak kitalálni, ha sikerül legyőzni. Mondjuk a HR-rel is három évadon keresztül szenvedtek.

Az új főhadiszállás pedig nagyon hangulatos lett, bár nekem a könyvtárral sem volt semmi bajom.

hummel - 2014. 10. 03. 21:47

Elvileg a Samaritan ugyanazt látja, mint a Machine. Az első részben behozott kommunikációs rendszerre vajon miért nem figyelt fel? Egy rendszert, ami kívül esik a hatáskörén, nem kellett volna fenyegetésnek értékelnie?

Memari - 2014. 10. 04. 22:07

az egyik legjobb dolog az őszben: a POI! :)

De miért kell a Szamaritánusnak egy Root2? És hogy intézte el a rossz fiúkat a tetőn? Clair nagyon okos, de nem egy terepmunkában gyakorlott személy, vagy csak kell vki/vkik (nem csak usában volt keresés), aki(k) átnézik és továbbfejlesztik a kódokat?

deku82 - 2014. 10. 04. 22:07

Látom a többségnek nagyon bejött a kezdés, “a hét sorozatepizódja” címet is elvitte, ami meg is lepett.
Ami tetszett: Budapest, Root(!) és az új network. A 4. évadra most már belátom, hogy a PoI számomra egy örök ígéret marad, bár a 6 pontot stabilan hozza.

Zora - 2014. 10. 04. 22:15

Hú, nagyon pörgős volt a 2. rész. Vagy csak én voltam túl fáradt…
De annyit megértettem, hogy újra együtt a csapat!
Jó volt.

Zora - 2014. 10. 04. 22:21

A tetőn a rosszfiúk elintézése:
Nagyon egyszerű, magas helyekrők kapnak mesterlövészek egy megbízást, majd a Decima minden “papírmunkát” elintéz utána.
Ahogy a Gép átköltöztette önmagát.

VanillaSky - 2014. 10. 04. 23:11

Bírom ezeket a szuper embereket. Meghalt anyu-apu bruhühü, de a “valami” ami a játékot adja és nyíratja ki az embereket az majd célt ad egy rendkívül intelligens 20 évesnek. Látszik! Igazi hatásvadász választás, Root második kiadás, kicsit fiatalabban.

Memari - 2014. 10. 04. 23:29

Zora: és akkor miért nem csinált semmi a Szamaritánus, amikor az utcán és a sikátorban 3 rosszfiú is követte Clairt és John-nak kellett lerendeznie őket egyesével? (az utcán még látta őt, azonosította is a veszélyt, a sikátornál elfogadom, h nem láthatta a gép, de a Szamaritánus nem “tudta”, h a Silverpooltól meg kell védeni, vagy még akkor nem tartotta megvédeni valónak?)
Vagy az is a feladat része volt, h magától vergődjön végig az életére törő akadályokon és ha túljut, akkor a finishnél már ott a védelem?

deku82 - 2014. 10. 05. 10:56

Én is erre gondolok, ebbe a játékba elvileg bárki beszállhatott, és bizony SAM nem sírt volna egyik után sem, ha közben elhullik.

Neoprimitiv - 2014. 10. 05. 11:10

deku82: Vélhetően erről van szó, ami viszont izgalmassá teszi a dolgot, hogy nem Nolan-ék agyszüleménye:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cicada_3301

deku82 - 2014. 10. 05. 11:12

Root azt mondta, hogy semmi feltűnőt nem szabad csinálniuk.
Ehhez képest prof. Harold (és a többiek) éjjel-nappal a verseny stációi és versenyzői körül tűnt fel. Nem érzem, hol van a határ, amikor SAM-nek leesik vmi.

Neoprimitiv - 2014. 10. 05. 11:32

@deku82: az eddigi két rész alapján a számomra úgy tűnik, nem sikerült az íróknak egy átgondolt “szabálykönyvet” kidolgozni erre az évadra. Vagy ha igen, akkor azt nem sikerült eddig úgy bemutatni, hogy az ne hagyjon ilyen kétségeket. Kár, mert e nélkül egy idő után széteshet a történet, öncélú hangulati elemmé válhat a bujkálás.

Tulazon - 2014. 10. 05. 12:24
Neoprimitiv - 2014. 10. 05. 12:35

Tulazon: köszi a magyar linket! (Tiborutól pedig ezennel elnézést, hogy magamtól nem kerestem rá egyből a konteón!)

dragon - 2014. 10. 07. 10:19

Nagy kasza után tértem vissza a sorozathoz, mivel a szinkron úgy ahogy van megmentette sorozatot. Rájöttem, hogy a szereplők hangja, és a rengeteg (angol) párbeszéd miatt nem tudtam “szeretni” a sorozatot, van ez így kérem, pl. a Gilmore Girs-ből egyetlen egy részt sem néztem eredeti hanggal…
+ visszatért a sci-fi hangulat, baromira nem érdekeltek a drámai részek és kifejezettem örültem, hogy Carter-t kivették a sorozatból, a 3. évadot egy az egyben megnéztem, és mivel a második évad felénél kaszáltam a sorozatot, azt is ledaráltam, természetesen szinkronosan. Lehet bepróbálok majd egy-két részt eredetiben, de inkább megvárom a szinkront. Érdekes…

Neoprimitiv - 2014. 10. 07. 10:59

dragon: nem tudom, történt-e változás, de a szinkronos (rtl) epizódok korábban elég érdekesen meg lettek vágva. Nyilván ha neked így jó, akkor senkinek semmi köze hozzá, csak szólok.

Bence - 2014. 10. 08. 00:04

Én a Viasaton láttam szinkronnal valamennyit belőle, borzasztó volt.

Zoe H. - 2014. 10. 08. 15:54

A 2. évad 16. részéből majd 5 percet kivagdostak innen-onnan :( De mindenegyes részt megrövidítettek, amit szinkronizáltak.

Lemoni - 2014. 10. 08. 22:03

Mi a franc volt ez a 4×03!? Kapják már össze magukat az illetékesek, eltelt 3 rész és a batcave-n kívül nem történt semmi érdemleges, előre haladás. Honnan a bánatból turkálták elő ezt a nőnemű anti-rendőrkapitányt? Én szeretem a humoros, könnyedebb, akár filler részeket is a PoI-ban, de ez a mostani egyszerűen csak pocsék volt. :/

Tod - 2014. 10. 08. 23:20

Az eddigi legrosszabb epizód az egész sorozatból. Még szerencse, hogy az évad elején járunk. Innen már csak jobb lehet.

Stiel - 2014. 10. 08. 23:27

Ööö… nekem tetszett. Lehet, hogy nem olyan szintű írói bravúr, mint amit már láttunk párszor a sorozattól, de ettől még teljesen jó epizód volt. Lett maffiát lenyúlták jól. :)

Llew - 2014. 10. 09. 01:31

Szerintem is rendben volt. Fuscoval, mint wingmannel is kell foglalkozni. Nyilván nem a sorozat csúcsa, de szépen alapoznak. Lett kommunikáció, majd bázis, most szereztek hozzájuk anyagi forrást is. Tetszik, ahogy a gép a Szamaritánus miatt ilyen off the book megoldásokat használ. Érdekes volt, hogy ez a részt most A Gép “szemén” keresztül láttuk.

Darth Harold, a legenda meg poén volt. Rögtön a első évad közepi házmesteres rész jutott eszembe, mikor John a szemkinyomást tartotta Harold technikájának.

A kapitány csaj is rendben volt, bár remélem nem akarnak belőle egyhamar Carter pótlékot kreálni. Illetve ne legyen love interest sem. Reese álljon csak meg itt a nikotintapaszoknál, és hozzák vissza neki Zoet. (Tudom Paige Turco elfoglaltsága mellett erre nem sok esély van)

Brynden Rivers - 2014. 10. 09. 08:27

Darth Harold :D

Nem történt semmi érdemleges??? :)

Nagyon jó alapozás volt a rész, egyáltalán nem filler.

– a Gép szemén keresztül láttunk először a SAM-day óta!

– Root-ot is láttuk akcióban, először az évadban
– Harold és Root újra együttműködnek
– Harold újra bízik a Gépben
– Fusco volt a középpontban, a rész címe is rá utalt
– Fusco + Shaw :D
– szépen összefűzték az ő szálukat John szálával
– szereztek pénzt és fegyvert

És a legfontosabb:

Behoztak egy karaktert akiből “Gordon” lehet! Azaz rendőrfőnök, nem Carter-pótlék és nem is love-interest.

Batman a minta, ezért nyilván kellenek rendőrkarakterek is. Fusco nem valószínű hogy rendőri vezető lesz, viszont az új kapitány, megtámogatva John eredményeivel simán lehet rendőrfőnök.

Aredhel - 2014. 10. 09. 09:50

Nekem tetszett. Még jobban is, mint a nautilus. Az valahogy nem tudott berántani. Persze elismerem, nem volt tökéletes. A sokszálon futó történet kissé széteső volt, de talán egyedül Haroldék részét éreztem erőltetettenek, meg ‘beleszuszakoltnak’.
Meg persze a hetiesetes fickó kicsit erőtlen volt.
Azt a gép működése kapcsán nem értem, hogy most akkor mennyire avatkozik be? Gondolok itt arra, akiktől Finch szerezte a rakétavetőt (vagy mit). Rögtön a tranzakció után rájuk küldi a gép a rendőrséget, míg Reese-ék még mindig azon tökölnek, hogy áldozat v elkövető a számuk. Ok, hogy a 4C rész óta kicsit aktívabb a machine, de döntsék már el, hogy mik a határai, és legyenek következetesebbek!

Brynden Rivers - 2014. 10. 09. 14:33

Nem küldte rájuk a zsarukat

A rendőrségi információk alapján tudta, hogy ott van a rakétavető és akció előttre időzítette a tranzakciót.

Aredhel - 2014. 10. 09. 21:04

Értem. Így már világosabb.
De akkor is jobban involválódik a Gép a Root által igazgatott történésekbe. Nem értem, hogy míg vele direktbe’ kommunikál, addig az irrelavant number-nél még azt sem hajlandó megmondani, hogy perp vagy vic az illető. Most már nincs az a veszély, hogy Finch-ék lelepleződnek. Ez volt az eredeti magyarázata, hogy miért csak 9 számot kapnak. Most már a Gép helye ismeretlen, az Asset-ek identitása meg le van védve, szóval igazán adhatna vmi pluszt.

Kanalasorvossag - 2014. 10. 09. 23:57

Engem az zavar picit, hogy szerintem a szamaritanusnak fel kellene, hogy tunjon a sok terdloves, ilyen olyan bandatagok rendorsegnek leszallitva nagy szamban, hat ize

Neoprimitiv - 2014. 10. 10. 06:58

Kanalasorvossag: a rendőrség kergeti a bűnözőket, néha talán kicsit keményebben lép fel – ebben nincs semmi “extra”, ha elfogadjuk, hogy John felismerésekor a rendszer azonnal beavatkozik. Plusz éppen az előző részben hangzott el valami olyasmi, (Root mondta Shaw-nak), hogy a “közönséges” bűnözők, amíg nem túl jók, addig nem érdeklik a Szamaritánust. (Véleményes persze, hogy egy tankelhárító rakétára vágyó társaság még “közönséges”-e?)

Memari - 2014. 10. 10. 22:14

szép lassan építkezünk, h aztán majd lehessen durvulni :)

Benjy - 2014. 10. 10. 22:52

Semmi extra, könnyedd, laza epizód. Ilyen is kell néha. Nem volt vele eget rengető problémám, egy dolog zavart igazán csak. Az hogy így hogy majd mindenkit szétszakítottak nagyon széttördelt lett a végére az egész.

ALDO - 2014. 10. 11. 00:48

Könnyedebb, töltelékepizód volt a 3., nem volt vele semmi különösebb probléma, általában az évad elején szoktak ilyen részek lenni.
Legalább sikerült megoldani az anyagi problémát és jó volt látni, hogy megint a gép szemszögéből látjuk az eseményeket és nem a szamaritánuséból. Kíváncsi vagyok, hogy az új kapitánnyal hosszabb távra terveznek-e vagy csak ebben a részben szerepelt. Érdekes szitu lenne, hogy őt hoznák be heti áldozatnak, vagy, ha John lebukna előtte.

Neoprimitiv - 2014. 10. 11. 09:17

Nekem teljesen a tavalyi 3. epizód párja volt (a Lady Killer-es), hangulatban is, a heti alany miatt is és az is inkább a poénjairól maradt emlékezetes. Az “I have only two modes: calm and furious” mehet a hét szövegeibe.

A kapitány szerintem olyan félig visszatérő karakter lesz. Kell valaki John fölé, hiszen ha kénytelen a vonalak között rajzolgatni, akkor több csavar lehet a dologban. Szerintem ahogy Fusco-nál, úgy nála is előbb-utóbb le fog bukni, hogy egy kicsit túl sok és pontos információja van, majd meglátjuk, mi lesz ebből.

Amin jól szórakoztam, hogy egyből felharsant kint a hiszti, hogy minek kell egy Carter pótlék, minek akarják összeboronálni őket. Mint a viccben, amikor a pszichológus a körtől az elefántig mindenféle ábrákat mutogat Mórickának, annak meg mindegyikről a szex jut az eszébe.

Llew - 2014. 10. 11. 09:36

Nekem is a Carteres gondolat volt az első reakcióm, de bízom a készítőkben, hogy ezt a figurát, szálat is megcsavarják annyira, ahogy szokták.

deku82 - 2014. 10. 11. 17:24

“Lett” pénze a csapatnak! :) Ugorjunk.

Stiel - 2014. 10. 11. 21:19

deku82: :D

Neoprimitiv - 2014. 10. 13. 14:43

NYCC panel összefoglaló, vigyázat, az elején spoileres leírás az 5. rész elejéről (a jelen lévők láthatták).

http://www.ign.com/articles/2014/10/13/nycc-person-of-interest-cast-on-going-underground?abthid=543b57bb4a4e440434000016

Neoprimitiv - 2014. 10. 14. 08:06

Az előző linkben tárgyalt videó eredetiben. (Először az évad összefoglaló, utána a 4×05 részlete.)
SPOILERES!!

http://www.spoilertv.com/2014/10/person-of-interest-episode-405-prophets.html

Brynden Rivers - 2014. 10. 14. 13:40

@Neoprimitiv

Szerintem a kapitány az a karaktert akiből “Gordon” lehet,
hogy a Batman-mitológiában keressek analógiát :)

Brynden Rivers - 2014. 10. 14. 13:41

@Neoprimitiv:

Gondolom erősen élményrontó a video, inkább nem nézem meg.

Llew - 2014. 10. 14. 20:58

Két résszel előre spoilereznek? Normálisak ezek?
Hány perctől lehet spoliermentesen megnézni a panel videót?

Neoprimitiv - 2014. 10. 14. 21:59

Llew: az első fele a sizzle reel, gyakorlatilag egy összefoglaló régebbi részletekből. Utána van egy pici szünet, szóval nem tudsz “véletlenül” belefutni a 4×05-be.

Gondolom azért nem a 4×04-ből vettek jelenetet, mert ez a ComicCon volt, a geekfesztivál, és ez, hogy is mondjam, kedvükre való lehetett :) (Implicit következtetés: a holnapi részben még nem várható nagy fejlemény, csak a szokásos építkezés.)

Gibbor - 2014. 10. 15. 08:33

hát azért nekem a vége az ütött :D… a kettő közül az egyik csattanóra lehetett számítani, de a másikről könnyedén elvette a figyelmemet….és hát olyan POI-san, hatalmasat szólt….nem értem a nézettségbeni zuhanást….elhiszme hogy ne mtudják követni élőben hetetne, de ott az internet, ott a netflix, a felvevős DvD olvasók…fura

Brynden Rivers - 2014. 10. 15. 13:03

@Gibbor:

– egy országos adó általában sorozattól azt várják a nézői, hogy a nem (fél)évadzáró/kezdő és nem-sweeps részeket ki lehet hagyni.

– rossz a marketing (gondolom)

– túl sok rész van egy évadban és nem elég magas színvonal ahhoz hogy felkapják a kábeles nézők, mint a Hannibalt

Neoprimitiv - 2014. 10. 15. 19:00

Ebből így nem nagyon lesz 5. évad, már megint sorozatminimumot produkált a tegnapi rész. :((

rio - 2014. 10. 15. 19:31

Botrányosan szar volt a rész forgatókönyve, a gyerekek színészi játékáról nem is beszélve. A végén sokadszor nyomják el ugyanazt a csavart, bár ezúttal egyáltalán nem számítottam rá – a rendőrcsajjal ellentétben, így tényleg dupla-triplacsavar volt. Csak előtte azt a 40 percet felejtenénk el.

rio - 2014. 10. 15. 19:46

Amúgy nem tudom, volt-e szó erről Elias első felbukkanásakor, de számomra még mindig az Isaac Asimov által előadott hasonló csavar az etalon ezen a téren :)

Neoprimitiv - 2014. 10. 15. 19:56

rio: mire gondolsz, az Öszvérre?

rio - 2014. 10. 15. 20:25

@Neo Jep. Szerintem fiatalkorom legnagyobb WTF-pillanata volt, mai napig vágyom rá, hogy megfilmesítsék :)

Llew - 2014. 10. 15. 20:53

Nem mondom, hogy a végével nem leptek meg, de előtte azért nem volt a legütősebb a dolog. Viszont Elias után újra eljátszani ezt a szuperbűnözőt, nem annyira tetszetős húzás.

Neoprimitiv - 2014. 10. 15. 20:57

rio: Az Alapítvány (főleg az első két kötete) nálam is alapmű, de el nem tudom, képzelni, hogy jól meg tudnák filmesíteni. Talán Sherlock szerű, 3-4 epizódos mini évadokként lehetne? Mondjuk az Outlander óta óvatosabb vagyok az ilyen véleményekkel, ott a készítőknek sikerült felül is múlniuk az irodalmi alapot, de – talán azért, mert Asimov könyveit kismilliószor olvastam – itt nehezen tudok elképzelni egy jó adaptációt. Hisztizni kezdenék, ha megváltoztatnának egy párbeszédet :))

Neoprimitiv - 2014. 10. 15. 21:10

Llew: erősen az a gyanúm, hogy idén Elias lesz a veszteséglistán. Már-már szövetséges, de azért mégis csak bűnöző, szóval lehet sajnálni, de azért mégsem a jók halnak meg. Sajnálnám, én szívesebben láttam volna egy újra hatalmat kiépítő, minőségi ellenféllé (de nem ellenséggé) váló Elias-t. Akár marad rendőr John, akár nem, a sorozatnak jót tesz, amikor “földhözragadt” ellenfelek is vannak benne. Az, hogy újra bevetették ugyan azt az ötletet – fifty-fifty nálam. Egyrészt fúj, tessék kitalálni valami újat. Másrészt – talán pont e miatt, hogy már volt egyszer – teljesen váratlan volt. Mint az ardenneki offenzíva a II. világháborúban – ott se gondolta senki, hogy megint ugyan azzal fognak próbálkozni.

Meflog - 2014. 10. 17. 12:35

Kirúgtak, a járatodat törölték és minden összesküdött ellened?
Üdv Magyarországon!
:)

Meflog - 2014. 10. 17. 12:37

Egyébként imádom ezt a sorozatot, az évad kezdése is remek. Jó kis csete-patékra lehet számítani így 3 rész után, mindenki itt van aki számít!

Aredhel - 2014. 10. 17. 17:17

Nem volt rossz rész, bár mindkét fordulatot kiszagoltam. Tudtam, hogy a DEA-s maca valójában a tégla, és vmikor a Shaw-féle vallatáskor, de mintha már előtte is, amikor a kocsival beletolatott a másik kocsiba, és a benne ülők megjegyezték, hogy a csajnál van az emberük, éreztem, hogy Mini lesz a főgonosz. Persze csak a végén esett le, hogy a “Mini” valójában a DoMINIc rövidítése! :-) Jópofa.
Meg volt Elias, kétszer!
Nagyon tetszik a közte és Harold között kialakult raport. Hol vagyunk már attól a résztől, ahol a fagyasztóba zárta Johnt és a babát. Az enm volt szép tőle. De valahogy átvedlett teljes jogú szövetségessé.

Dark Energy - 2014. 10. 18. 19:58

Ez rohadt jó rész volt!

Bence - 2014. 10. 19. 03:42

Nagyon gyenge volt.

Memari - 2014. 10. 19. 13:43

A mostani nyugisabb epizód után izginek tűnik az 5. rész :D

karit - 2014. 10. 20. 00:49

Innen már remélem, csak jobb lehet, a nézettség alapján mintha a többség is jobban kajálná a főszálas részeket.

A csavar nem volt az igazi, mikor Mini elővette a jeladót és elkezdett filozofálni, le is bukott, míg addig csak ‘na fogadjunk, hogy ő az’ státusú volt. Kár volt a végén ‘gyk’ ki is mondani a nevét. Bár, ki tudja, pár éve nagyon imádtam azt, hogy “Veled is jó beszélgetni, Jacob”.

Asimovnál ez sokkal nagyobb aha élmény volt, még úgy is, hogy egy könyvön belül kétszer sütötte el, igaz, másodjára csak az utolsó mondatban.

Benjy - 2014. 10. 20. 01:10

A múlt heti résznél még szemet hunytam, mert ott látszott hogy az írók sem vették komolyan magukat. De ez most megint mi volt? A DEA téglás csavar nagyon rossz volt (brrr!). A két értékelhető momentum Elias-Finch jelenetek, és a Minis csavar volt. Habár utóbbi belegondolva adta magát, csak itt sikerült elaltatni a gyanakvásom. Remélem jövő hétre összeszedik már magukat.

A nézettség szerintem nem annyira gáz ha figyelembe veszem hogy a többi CBS-es 10 órás sorozat is hasonló szinten mozog. Ha innen nem esik még sokat akkor szerintem túlélheti az idei évet, aztán max. jövőre péntekre vagy vasárnapra rakják. Mondjuk én már azzal a gondolattal is eljátszottam hogy kábeles csatorna megvenné-e a sorozatot ha a CBS rosszabb esetben elkaszálná. Nem tudom erre mennyi esély lenne.

Kissur - 2014. 10. 20. 23:26

Látom nem csak én éreztem gyengének a részt. Meg eleve nem jön be ez a felállás. Tavaly, az év második felében egy szaftos heti ügyért imádkoztam, most meg unom őket. Bár az évadok első 6-7 része számomra mindig limonádé, és utána kapok rá. Talán idén is ez lesz.

Neoprimitiv - 2014. 10. 22. 13:32

Ajjaj, ennyire ellentmondásos érzéseim ritkán voltak PoI epizóddal. Igazából minden klappolt benne, jó beszólások, érdekes heti alany, masszív fő sztori építés, az akció-hiányosak is megkapták a maguk adagját (Root tiszta Banderas volt a Desperado-ból :)).

Közben viszont Root a számomra nem túl szerencsés módon domesztikálódott, privátilag is szépen beadták a reménytelen románc pirulát – szóval aki akár őt, akár Amy Acker-t utálja, az szerintem örülhet, most nagy tétbe mernék fogadni, hogy az évad vége előtt távozik. Különösen ha Harold kibékül a géppel és elfogadja a korábban már Root-on keresztül felajánlott közvetlen kapcsolatot.

LoGi - 2014. 10. 22. 17:12

Nem semmi epizód volt, akadt ebben minden, de átlagosnál több dark speech. Azért azon mosolyogtam, amikor a plafonon keresztül lövöldözték egymást a csajok.

Llew - 2014. 10. 22. 23:43

Na eddig altattak minket az alapozással és most bele csaptak. Baromi jó rész volt.

@Neoprimitiv:
Én pár pillanatig komolyan elhittem, hogy Root akár most is búcsúzhat. Sajnos nagy esélye van annak, amit mondasz.
Amit őrületes módon sajnálnék, mert Root remek karakter, még így megszelídülve, emberi oldalát mutatva is. Amy Acker pedig fantasztikusan alakítja. Ez mellet egyik all time kedvenc TV-s színésznőm és sajnálnám, ha lekerülne a képernyőről.

Llew - 2014. 10. 22. 23:54

És Harold Rootnak szólította Rootot.

winnie - 2014. 10. 23. 05:31

komolyan meglep a nézettség nemek szerinti eloszlása, itt lehet a kulcs, hogy miért nem olyan népszerű a sorozat. oké, általában minden sorozat népszerűbb a nők között (kivéve a képregényesek és a foxos animációs blokk), de…

PERSON OF INTEREST
18-34 nő – férfi: 0.9/3 0.6/2
18-49 nő – férfi: 1.7/5 1.4/5
25-54 nő – férfi: 2.7/7 2.2/6

ezek szerint egyébként kedden a 18-34 éves fik között a POI utolsó előtti a manhattan love story előtt. a selfie, a chicago fire és az about a boy is 0.6. minden más korosztályban sima középmezőny, de a fiatal fiúk kinyírják. mondhatnám, hogy ez valami krimik iránti averzió lehet, de az ncis majdnem a duplája és a forever is jobb. pedig nálunk pont ez a réteg imádja.

nem értem.

Neoprimitiv - 2014. 10. 23. 07:54

winnie: kösz a számokat, ez a számomra is rejtély. Pedig már a geekeknek szánt portálokon, mint az io9 vagy az IGN is nagyon megy a pozitív hírverés, ezek szerint nulla eredménnyel. Kár.

Llew: ezért voltak ellentmondásos értéseim, mert Amy Acker nagyon jól játszotta el ezt a váltást. Csak a számomra egy ugyan azt, csak egészen más okokból cselekvő Root sokkal izgalmasabb volt, sokkal több történetbeli és sokkal több emberi konfliktus lehetőséget tartogatott.

Llew - 2014. 10. 23. 08:14

Lehet mád tudni a friss nézettséget? Mennyire rossz?:-)

Ezek a számok tényleg érthetetlenek. Jó sztori, remek színészek, badass főhős, akció, mi kellhet még? Ha másnak nem, legalább Amy Ackernek és Sarah Shahinak eyecandyként el kéne vinnie. Főleg, hogy most gyakorlatilag a leszbikus szálat is megerősítették. Vagy vajon pont ezért, hátha dob valamit a nézettségen?

Neoprimitiv - 2014. 10. 23. 08:32

Llew: 9,4 millió, 1.5 demó. A múlt héthez képest (9,72 / 1.5) stabil, sőt igazából idén is stabil, csak stabilan alacsony.

Llew - 2014. 10. 23. 13:21

Azért nagyon remélem, hogy nem sorozatzáróra kell készülni évad végén.

Aredhel - 2014. 10. 23. 14:55

Nekem nagyon tetszett ez a rész. Jobban mint az utsó kettő. És én is simán elhittem, hogy “Root is goner”. Én is megkedveltem a szerepét, de jobban bírom kis dózisokban. Mondjuk most sem erőltetik túlzottan, szóval erre nincs panaszom.

Tudom, hogy kell az lebegtetés, hogy bárki meghalhat, és szeretek is izgulni a szereplőkért, de ennyire azért nem kellett vna az arcomba tolni, hogy mindenki nem fogja túlélni ezt a háborút.

Remélem lesz még pszichológusos rész. Egyik kedvenc részem az volt, amikor a második évadban Reese a Rikersben volt, és Carternek kellett vallatnia. Egyszerűen imádtam, hogy bmi, amit mondott, annak az ellenkezője volt gyakorlatilag igaz, mégis a dolog érzelmi tónusa őszintébb volt, mint bmi, amit Reese korábban elárult magáról. Ilyet szeretnék látni a terápiás üléseken is.
Plusz nem bánnám, ha Reese becsajozna. Most hogy ez a pszichonéni (annak ellenére, hogy terápiás szempontból ez meglehetősen unprofesszionális lenne (már ha van ilyen szó:-)), vagy a rendőrfőnök, az nekem mindegy.

Észrevettétek, hogy Root megerősítette a Roor&Shaw shippereket, egy lehetséges leszbikus romantikus szálat felvetve? Akkor most tényleg érez vmit Root (mmint emberileg), mert eddig meggyőződésem volt, hogy pszichopata. Max a gépbe szerelmes.

Aredhel - 2014. 10. 23. 14:56

Nekem nagyon tetszett ez a rész. Jobban mint az utsó kettő. És én is simán elhittem, hogy “Root is goner”. Én is megkedveltem a szerepét, de jobban bírom kis dózisokban. Mondjuk most sem erőltetik túlzottan, szóval erre nincs panaszom.

Tudom, hogy kell az a lebegtetés, hogy bárki meghalhat, és szeretek is izgulni a szereplőkért, de ennyire azért nem kellett vna az arcomba tolni, hogy mindenki nem fogja túlélni ezt a háborút.

Remélem lesz még pszichológusos rész. Egyik kedvenc részem az volt, amikor a második évadban Reese a Rikersben volt, és Carternek kellett vallatnia. Egyszerűen imádtam, hogy bmi, amit mondott, annak az ellenkezője volt gyakorlatilag igaz, mégis a dolog érzelmi tónusa őszintébb volt, mint bmi, amit Reese korábban elárult magáról. Ilyet szeretnék látni a terápiás üléseken is.
Plusz nem bánnám, ha Reese becsajozna. Most hogy ez a pszichonéni (annak ellenére, hogy terápiás szempontból ez meglehetősen unprofesszionális lenne (már ha van ilyen szó:-)), vagy a rendőrfőnök, az nekem mindegy.

Észrevettétek, hogy Root megerősítette a Roor&Shaw shippereket, egy lehetséges leszbikus romantikus szálat felvetve? Akkor most tényleg érez vmit Root (mmint emberileg), mert eddig meggyőződésem volt, hogy pszichopata. Max a gépbe szerelmes.

Aredhel - 2014. 10. 23. 14:59

Miért nem jelenik meg a kommentem? Csináltam valami rosszat? Tegnap is írtam a The Flash-hez, és az is eltűnt…
:-(

Neoprimitiv - 2014. 10. 23. 15:25

Aredhel: visszaraktam, gondolom a spam szűrő talált benne valamilyen gyanús fordulatot.

Aredhel - 2014. 10. 23. 17:19

Köszi

Stiel - 2014. 10. 24. 01:19

Na, beindult. :)

Bence - 2014. 10. 24. 15:35

Ez már sokkal jobb volt, remekül vezették a szálakat. Jól kifejezték/összehasonlították a flashbeckek segítségével hogy Harold miért is fél még a saját gépétől is annyira, nem csak a Szamaritánustól. Úgy gondolom pont az lesz a csavar hogy nem lesz csavar, túl egyértelmű lenne ezek után, de így a legkézenfekvőbb: Root-ot fogják kiírni az évad végén.

gyurczi - 2014. 10. 24. 19:09

Fusco benyögte a hét idézetét.

“What she finds in that noggin,
she’ll need a HazMat suit.”

Neoprimitiv - 2014. 10. 24. 22:03

@Bence: én nem hiszem, hogy az évad végéig várnak vele :(

Desmond Wallace - 2014. 10. 25. 09:24

Aztán majd lehet, hogy pont Shaw-t küldik örök nyugovóra.

Neoprimitiv - 2014. 10. 25. 09:42

Desmond Wallace: minden lehet, még csak az ötödik résznél tartunk. Ha Harold “kibékül” a Géppel és legalább közel annyira megbízik benne, mint most Root, akkor mind Shaw, mind Root redundáns lesz. Nálam még Elias is a veszteséglistán van, túl szimpatikussá vált bűnöző létére.

Általában is kezdenek túl egyértelműek lenni a karakterek, amit sajnálok.

Tod - 2014. 10. 25. 11:42

Shaw kiírásának lenne a legtöbb értelme. Root már egészen emberszerű lett és régen pont azért lett Root, mert elveszítette a barátnőjét. Érdekesen lehetne bontogatni a párhuzamot és megnézni, hogy most mi lesz így. Fordítva én nem sok értelmét látom.

(De előtte igazán megnéznék Root vs. Shaw randit. Biztos rendhagyó lenne. :D)

Bence - 2014. 10. 25. 15:20

Mindegyik verzióban lenne ráció, de tényleg le a kalappal az írók előtt, nagyon tudatosan hozzák közelebb a nézőkhöz a karaktereket.

Elias előbb-utóbb rajta lesz a Szamaritánus listáján Finch miatt. Van “miértje” a halálának. Shaw és Root, őket magyarázni sem kell miért, de mostanában még több az utalás arra, hogy egyikőjük elvérzik (pl. Root-nak azt hittem vége lesz, nagyon búcsúzkodott a szöszivel való összecsapás előtt). Fusco érinthetetlen :-D

deku82 - 2014. 10. 25. 16:47

Tartalmas volt a 4×05, nem vitás.
Úgy nézem a PoI-t, hogy gyakran megállítom, és próbálom kitalálni, hogy merre tovább. Ezt az epizódot így másfél óra alatt néztem végig. :)
Jó volt, sok elszórt aprósággal (ezek a lányok).
2 dolog, amin sokat gondolkodtam:
– A Gép elküldi Root-ot Simon védelmére, mikor SAM kinyiratná őt az ámokfutóval. Vajon melyikük az okosabb?

– A másik a szokásos dilemma a PoI kapcsán. Vajon nem ártanak-e többet időnként azzal, hogy közbeavatkoznak?

A 2 csaj összecsapása “God mode”-ban egész jóra sikerült, de ezt ellensúlyozta a sok számomra idegesítő párbeszéd.
Az vicces volt, mikor szegény Root azon szomorkodik, hogy minimalizálódott felé a kommunikáció, mert lelepleződnének, és már csak rövid utasításokat kap. Korábban miket mondhatott neki? :D
ui: el a kezekkel tőle CBS!

Benjy - 2014. 10. 25. 19:17

Nagyon jó rész volt, és nagyon sajnálni fogom ha búcsút kell inteni Amy Ackernek. Habár én inkább arra tippelek hogy ezt a lépést még a téli szünet előtt meg fogják lépni.

ALDO - 2014. 10. 26. 02:45

A nyugisabb, töltelékepizódok után lassan kezd kibontakozni az évad fő irányvonala. Ezek szerint lépésről lépésre átveszik az ország irányítását. Arra kíváncsi leszek, hogy a kormány részéről (a szenátor, Contorol) vajon rájönnek-e, hogy a szamaritánussal mennyire átcseszték a fejüket, esetleg a gépnek van-e egy ilyen terve, miszerint a felsőbb körökből is “toboroz.”

Ancsa - 2014. 10. 26. 09:57

Agyaltam egy kört ezeken a dolgokon, és szerintem annyira belógatták most, hogy esetleg Root letérdel, hogy ezek után full óvódás lenne azt kihozni, hogy ő hal meg. Túl lineáris, márpedig a PoI-ban nem mindig minden az, ahhoz túlságosan is szeretnek meredekeket húzni. Szóval én egyelőre nem temetném.
Azt sem tartom kizártnak, hogy szándékosan lebegtetik ezt a “bárki meghalhat” dolgot azért, hogy nézzük és beszéljünk róla, aztán végül a nézettség miatt nem mernek kiírni senkit. Vagy egyszerűen nincs tervben sem. Most megfuttatták az egyik főbb szereplő lehetséges halálát, megnézik a reakciókat, aztán folytatják a sztorit (a teljes évad úgysincs még leforgatva) a reakciók fényében.
Na nem rágom tovább a csontot, arra akarok kilikadni, hogy HA ki is írnak karaktert, tuti nem olyat, akire számítunk.

A nézettség meg… Pff, értetlen férfi kommentelők… Nézzétek meg Jim Caviezel fizimiskáját, rögtön tudni fogjátok, miért nézi annyi nő a sorozatot :D
(Nekem legalábbis ez ugrott be, mikor a számokra néztem, jobb ötletem nincs.)

Neoprimitiv - 2014. 10. 26. 10:15

Ancsa: az gyakorlatilag 100%, hogy valaki távozik majd, ezt Nolan-ék kerek perec megmondták. (Bear az egyetlen fix pont…) Root halála valóban elég kevéssé lenne meglepő ezek után, de nem okvetlenül a tény kell váratlan legyen, lehet a szituáció olyan, hogy mégis hozza a WTF érzést. A nézettség pedig Carter kiírása után sem zuhant meg (hiába próbálják sokan ezt bemagyarázni), szóval ettől aligha tartanak.

A nézőknél pedig szerintem félreértetted: éppen az a gond, hogy az alacsony férfi nézettséget nem kompenzálja a szokott, magasabb női nézőkör. Nagyon kicsi az eltérés a két nem között.

ALDO - 2014. 10. 26. 16:27

“Nézzétek meg Jim Caviezel fizimiskáját, rögtön tudni fogjátok, miért nézi annyi nő a sorozatot”

Ez is lehet egy ok, bár az ember azt hinné, hogy egy lövöldözős, verekedős, akciósorozatot inkább a férfiak nézik.

“A nézettség pedig Carter kiírása után sem zuhant meg (hiába próbálják sokan ezt bemagyarázni)”

Nekem három epizóddal később már fel sem tűnt Carter kiírása. Szerintem itt az időpontváltozás tett be a nézettségnek.

Ez a ki fog meghalni kérdés érdekes. Johnt és Haroldot nem hiszem, hogy kiírnák, Fuscót sem valószínűleg. Akkor marad Root és Shaw. Root maradása mellett szól, hogy most nagyon belebegették, hogy nem éli túl az epizódot, ráadásul “különleges kapcsolatban” van a géppel.
A mellékszereplők közül pedig már csak Elias van kezdetektől fogva.

Ancsa - 2014. 10. 26. 17:08

Lehet én vagyok tök, de nem azt mondták Nolanék, hogy “senki nincs biztonságban, kivéve a kutya”. Ez nálam nem jelenti azt, hogy bárkit is tutira kinyírnak. Szóval lehet, hogy csak mindenáron naiv akarok lenni, de én most csak akkor érzem valaki vesztét, ha belemagyarázzuk.

Másrészt ott a félévadzárás, amiben találkozón nem értettünk egyet, de én tartom magam ahhoz, hogy eddig minden félévadkor húztak egy keményebbet (illetve egyre keményebbet). Először John lelövése, másodszor a sitt, harmadszor Carter. Szóval ha megy valaki, az félévadkor. Vagy egyéb durva húzásra számítok a 10-12 rész magasságában. Azt kezdték el most építeni.

Llew - 2014. 10. 26. 21:48

Én azon gondolkoztam, hogy mi van, ha Harold lesz az áldozat. Greer őt tartja a legfontosabbnak a Team Machineból, és mi ütne a nagyobbat, mint ha végre kommunikálni kezdene a teremtményével, akár még el is fogadná azt elindulva valami fejlődő pályán, aztán bumm.

Root a mostani elég erős jelzés után valóban túl nyilvánvaló volna. Ugyan akkor, ha ezentúl nem lesz folyamatos kapcsolatban A Géppel, akkor nem sok pluszt adhat. A csapatba teljesen nem integrálható, ahhoz túlságosan is kilógó karakter.

Shaw halálának szerintem nem lenne akkora hatása, annak ellenére sem, hogy embert faragtak belőle, és még a Roottal jelzett kapcsolat miatt sem. Ugyan akkor hiába bírom a karaktert, meg Shahit is, de igazából a karakter abszolút nem életbevágó. Ahhoz ritkán akcióznak kétfelé Johnnal, Root ilyen téren pótolhatná.

Fusco szintén nem ütne nagyot, és bár mondják, hogy senki nincs biztonságban, ő az egyetlen “átlagember” a csapatban, meg Carter után nem fognak a másik zsarutól is megszabadulni. Szóval szerintem A Gép is neki adná a legkisebb fenyegetettséget.

John magára talált Carter halála után, és most különösen belevetette magát ebbe a zsaruságba. A pszichológusos jelenetben úgy tűnt, hogy már nagyon kezd átcsúszni az álca és a valódi rendőri lét között. Ami remekül passzol ahhoz, amit a csaj mondott, hogy a hossza beépülés során az ember elfelejti, hogy nem az a valódi élete. Lényeg a lényeg, hogy Johnra sem raknék nagy összegben. Plusz leginkább talán Caviezel a sorozat arca.

Eliast nem számolom, ahhoz keveset szerepel, még képben sincs, és a halála közvetlenül nem jelentene akkora negatívumot a csapatnak. Ha már róla van szó, akkor sokkal elképzelhetőbbnek tartanám, hogy Harold vagy John halála esetén kerülne beavatásra az életben maradt fél által és lenne fontosabb tagja a csapatnak, még ha ezzel teljesen ki is nyírnák a már most is alig létező bűnözői, kényszerű szövetségesi szálat a figurájából.

Neoprimitiv - 2014. 10. 26. 22:27

llew: én már rég óta mondom, hogy igazából mindkét főszereplőnek lehetne váltótársa a sorozatban, de mivel ez egy network sorozat, kétlem, hogy idáig jutnának. Már így is az a gond a sorozattal, hogy túl “gondolkozós”. Ha most be kellene adni az egység sugarú nézőnek (akik közül tévedés ne essék, nagyon sokan vannak, akik egyik vagy másik főszereplő miatt nézik), hogy a karaván így is halad tovább, az szerintem nem menne. Ha 2.5 és nem 1.5 lenne a demó, akkor talán megkockáztatnák, így szerintem ez csak elvi lehetőség.

hunlord - 2014. 10. 27. 19:59

Páran említettétek, de nem győzöm kiemelni ezúttal a Finch féle flashback sztori szálat, számomra zseniális! Kicsit még jobban megértettük a félelmét a géppel kapcsolatban. Egy dolog miatt lehet másabb ez a gép, mint a SAM, vagy az 50 prototípus, akik mindannyian célirányosan szökni/ölni akartak, az pedig a való életbeli tapasztalat és tanulás (a programozott feladatokkal/teendőkkel szemben). Így igaza lesz Rootnak, tényleg Finch a különbség gép és gép között.

Szerintem hosszabb távon, “új sztoriként” számolhatunk majd a mesterséges intelligencia másik oldalával is, ami már nem csak tervez, mint egy stratéga, hanem akár feltalál, fejleszt, mint egy tudós (ala Transzcendens film). De az is lehet, hogy SAM ennek akar megágyazni, nem ismerjük a végső tervét.

A másik téma, ami tetszik a PoI-ban, de mostanában nem élnek vele, az a toborzás/csapatépítés. Régebben egy heti eset alanya lehetett akár potenciális visszatérő is, ami azért (nekem) megemelte a karakterek értékét. Picit vártam, hogy a srácot valahogy bevonják az egészbe, elég szélsőségesen nehéznek tűnt már a sötétben tartani, de végül megoldották. Mondjuk az ilyesmi a Szamaritánus miatt tényleg nehéz lenne.

És még egy gondolat, a számítógépes interfészek, a két gép vizuális megjelenése még mindig szuper, nem lehet megunni, ráadásul még a sztorihoz is bőven hozzátesz.

Memari - 2014. 10. 27. 22:52

Újra volt flashback, és preGÉP előtti időszak :D
Root emberi volt, aki eddig kevésbé kedvelte a gépies viselkedése miatt, most igazán láthatta emberileg is játszani.

Azért a végén picit megijedtem, h ilyen sok bunda volt a választáson.

Judgement - 2014. 10. 28. 03:31

Ez a reboot dolog valahogy nem úgy akar elsülni, ahogy annak illene.
Az új feka bűnözők belőlem mindössze egy lesajnáló fintort váltottak ki.
Egyszerűen csak túl nagy volt itt a tét párszor, minthogy ilyen sótlan figurákat toljanak elénk.
Amúgy meg egy kurva hiteltelen és nevetséges ez a távolba révedős keménykedés amit produkáltak.
Remélem nem tervezik hogy rájuk építik az évadot, vagy ahogy korábban, pár rész alatt lezavarják őket.

Az epizódszereplőkre pedig jó lenne ismét nagyobb súlyt fektetni, tényleg izgalmas volt várni hogy mikor bukkan fel valaki egy következő epizódban. A meglepetésfaktor tényleg felértékelt minden karaktert.
Meglátjuk tudják e emelni a tétet, vagy legalább tartani azt.
Ha az írók tartják a színvonalat, ebből bármit ki lehetne hozni! Még egyfajta disztópiát is, a könyörtelen gépuralom alatt. A sorozat kaszája előtt, záróévadnak isteni lenne :D

Llew - 2014. 10. 29. 23:12

Nem volt olyan ütős mint a múltkor, de ahhoz képest, hogy nagyrészt egy laza, humoros rész volt, csak sikerült beletolniuk mindkét főszálat. A vége pedig elég kemény volt.
Haroldék úgy tűnik megejtették azt a beszélgetést és elég komolyra sikerült. Harold háborúba megy a “gyermekével”.
Azt szeretem a PoI-ban, hogy annyira leköt, meg elaltatnak az sztorikkal, hogy éppen csak átfutott az agyamon, hogy fura lenne ha Harold Grace után csak itt csajozgatna.

Llew - 2014. 10. 29. 23:28

Mondjuk ez a brotherhood szál nem tetszik. Elias első belépője remek volt, ellehetett róla hinni, hogy egy ekkora koponya. Dominicről ez nem jön le. Mellesleg, ha ekkora gond Elias miért nem végzett vele, miért tárgyalgat?

ALDO - 2014. 10. 30. 13:16

Erről az új Brotherhood szálról nekem olyan érzésem van, mintha a HR 2.0 lenne. Ezek a fekete bűnözők eléggé hiteltelenek nekem, azt meg nem nagyon nézem ki belőlük, hogy évadokon át, vagy akár a szezon végéig szerepeljenek.
Az is érdekes, hogy a 2. évadban elvileg letartóztatták Eliast. A 2×22-ben kivitték az erdőbe, hogy fejbe lőjék, de Carter megmentette. Akkor elvileg még mindig szökevény. Ennek ellenére a kutya nem keresi és lazán metrózgat és éli az életét?

Neoprimitiv - 2014. 10. 30. 13:32

ALDO: Elias szabadlábra kerülése valóban nyitott szál, viszont azt azért nem hiszem, hogy a HR-es pasi bejelentette volna, hogy “elvittem az erdőbe, hogy kivégezzem, de valaki megszöktette”. Gondolom volt valami lepapírozása előzetesen, amivel kihozhatták és most ezért nem keresik.

A Brotherhood-ot én tipikusan egy évados szálnak érzem, kell valami “földhöz ragadtabb” ellenfél is a mindennapokra. Plusz ők idális ellenfél Elias számára, aki nálam az egyik veszteség-jelölt (nem jó fiú, nem is állandó szereplő, de mégis szimpatikus, vagyis a nézők sajnálhatják és egy jól felépített végjátékkal kellően heroikus is lehet a pöttyös múltja dacára.)

Llew - 2014. 10. 30. 20:02

Nekem a végén Elias és Dominic találkájánál az jutott eszembe, hogy mi van, ha Dominic-et a Szamaritánus rángatja tudtán kívül?

hummel - 2014. 10. 30. 21:23

Neoprimitiv: Elias átszállítást szervezte meg az HR. Gondolom azt mondták, hogy megszökött átszállítás közben, majd kivitték az erdőbe. De biztos, hogy a rendőrség keresi. Carter is célzott rá, és most Dominic is, hogy meg kéne húznia magát.

Vajon Harold akciója, saját kútfőből ment, mint anno mikor a saját gépéhez írt egy algoritmust, vagy a géppel való kis beszélgetés eredménye volt?

A Decima régen egy kreatív mindenre eshetőségre számító szervezet volt. Most meg mindenben a Samaritan-ra támaszkodnak. Még csak nem is próbálnak gondolkodni. Ez az egyik nagy különbség a két társaság között. A Machine eleve úgy adja a számokat, hogy az emberi tényezőre is szükség van a megoldáshoz.

Neoprimitiv - 2014. 10. 30. 21:47

hummel: Azt hiszem, talán az egyik Dale Brown könyvben van valami olyasmi, hogy ha a tiéd a leggyorsabban, legpontosabban reagáló vadászgép, akkor könnyű elfeledkezni a védekezés fontosságáról, hiszen úgy is facetank módban nyomulsz. (Bocs, tudom, Dale Brown nem igazán scifi, de a gondolatmenet azonos.) Nem új ötlet, millió gép vs. ember scifi feldolgozta (általában inkább rosszabb, mint jobb módon), hogy legtökéletesebb algoritmus és a leggyorsabb reakcióidő sem tudja kiváltani az intuíciót, az emberi gondolkodás időnként teljesen megmagyarázhatatlan hajtűkanyarjait.

Mivel mi magunk is igyekszünk sémákban, blokkdiagramokban gondolkodni és tervezni a lépéseinket, ezen a téren megverhetetlenek az AI-k. Csak akkor van esély, ha valaki felrúgja a paradigmákat.

Neoprimitiv - 2014. 10. 30. 23:06

BTW: most tudtam csak megnézni ezt a részt – :))

Arra kíváncsi leszek, hogy lusták lettek az írók, vagy valami tripla fenekű csavar készül? A Dominic-Elias párhuzam után most Finch tervszerűen elrejtett akármije a Decima (pontosabban a Szamaritánus) által annyira fontosnak tartott szoftverben – mindkettő már megfuttatott húzás volt.

Lehet, hogy telhetetlenség, de nekem a PoI-ban a nagy vigyorgások mellé kell a “basszus, erre nem gondoltam” érzés is, remélem, nem fosztanak meg tőle. (Jó, én is tudom, hogy ha ellőtték, hogy beépített valamit, akkor nyilván nem ez lesz a meglepi…)

hunlord - 2014. 11. 01. 15:37

Remélem nem annyira off :)

Elon Musk, az “igazi vasember”-ként is aposztrofált üzletember/feltaláló nyilatkozott a mesterséges intelligenciáról, de ő (sem?) túlságosan derűlátó az ügyben. Egy szellemes kis idézet a témával kapcsolatban:

If its [function] is just something like getting rid of e-mail spam and it determines the best way of getting rid of spam is getting rid of humans . . .

A Szamaritánus nem sokáig hagyná nyugton :)

És egy érdekes cikk részlet, szintén az úriember nevével fémjelezve:

How to deal with the demonic forces of AI in the future? In a strange move for a tech mogul, Musk suggests it might be a good idea to fight one bogeyman with another

/OFF

Azért remélem Finch és a Gép beszélgetéséről is lesz valami mozgóképes megemlékezés.

Brynden Rivers - 2014. 11. 02. 21:40

@Llew: Elias a tárgyalás elején közölte hogy 3 mesterlövész céloz Dominic-re.

Nem tudom egyébként mi a baj Dominic-kel, kell valaki akit Reese letartóztat a félévad végén és átmegy az FBI-hoz :D

@Neoprimitiv:

Szerintem az hogy mit telepített föl és mi lesz vele másodlagos. Bad-ass Finch önmagában hatalmas volt :D

Na jó az is érdekes, hogy mit telepített föl.
Lehet a Szeretet és Törődés Kódját :)

Az évad egyébként a legjobb az összes közül, nagyon nagyon várok minden új részt.

Ancsa - 2014. 11. 03. 09:43

PoI rész alatt soha nem éreztem még azt, amit most: kínosan feszengtem. Aki kitalálta Walter figuráját az menjen a francba vagy térdeljen kukoricán.
Küzdöttem, küzdöttem, hogy a hogyvóton ne jöjjön át a szenvedés, de…
Nem akarja inkább valaki megírni helyettem, csak ezt az egy részt? :)

Brynden Rivers - 2014. 11. 03. 17:40

@Ancsa: te írod a hogyvolton a POI-s posztokat? WOW :)

Brynden Rivers - 2014. 11. 03. 17:53

Apropó POI-s sörözések azok tényleg POI-sörözések, vagy csak a hogyvolt POI kommentjeiben beszéltek meg sörözést?

Llew - 2014. 11. 03. 18:00

Szerintem már elhangzott itt korábban is, hogy ő írja. Kicsi ez a magyar internet, vagy legalábbis a sorozatrajongós része. :)

Neoprimitiv - 2014. 11. 03. 18:03

Brynden Rivers: az az egyeztető fórum, de azok tényleg kibeszélős sörözések, szívesen vagy látva!

Ancsa - 2014. 11. 03. 22:16

@Brynden Rivers: Igen, én írom, és igen vannak sörözések. Sőt szép időben a leglelkesebbeket magamnál is megvendégelem, kérdezd Neo-t, vagy Stiel-t :)
A sörözéseken PoI és egyéb sorozatok kibeszélése zajlik. Nézz át néha a hv-ok alá, viszonylag rendszeresen találkozunk.

Brynden Rivers - 2014. 11. 04. 06:35

Köszönöm.

Eddig nem olvastam semmilyen hogyvoltot, de akkor most :)

Ancsa - 2014. 11. 04. 07:18

@Brynden Rivers: Oké, csak kezdd valami régebbivel, mert a 4×06 annyira megkínzott, hogy rendhagyó poszt lesz – félek azt olvasod először sosem térsz vissza :P

Brynden Rivers - 2014. 11. 04. 08:39

@Ancsa: tessék: Peter Sellers :)
http://www.youtube.com/watch?v=EO-cVpjEDHw

Egyébként nem volt egyáltalán rossz a rész
– Finch szála 10/10-es volt
– a főszál vitte tovább a képregényes szálat
– jó beszólások

Azt várom mikor adják ki az első POI-képregényt :D

Neoprimitiv - 2014. 11. 04. 09:44

Brynden Rivers: LOL, neked is Peter Sellers ugrott be róla?

ALDO - 2014. 11. 04. 11:18

Jó rész volt a 6-os, csak Walter volt egy kicsit szerencsétlen.
Örülök, hogy Elias kicsit több szerepet kapott eddig, bár remélem nem így akarják felvezetni az esetleges kiírását. Azért kell egy “hagyományosabb” vonal is a cselekménybe.
Az is jó volt, hogy visszatért a képregényes szál: ismét John volt a “man in suit”, aki megvédi az embereket és még egy rajongót is kapott, aki természetesen megőrzi a titkát.
Kíváncsi leszek, hogy Elizabeth szerepel-e majd a jövőben, ha már a szamaritánus is kiszúrta. Akkor most Harold megint elszabadított egy trójai falovat, amivel tönkreteszik a szamaritánust? Remélem ennél több fantáziájuk van a készítőknek.
A hátrány pedig annyi volt, hogy egyre bénább a Decima. Eddig egy megfoghatatlan, nagy hatalmú, befolyásos, korlátlan forrásokkal rendelkező szervezet volt, ami még az amerikai kormányt is hülyére veszi, most pedig még a WC-re sem mennek ki, anélkül, hogy megkérdeznék a szamaritánust.

Lemoni - 2014. 11. 04. 12:29

Valóban utalhatnak arra dolgok, hogy Elias lassan elhagyja a sorozatot, viszont nekem az lenne logikus, ha őt építenék fel, mint végső főgonoszt. Most szépen tanulmányozza, kiismeri a csipet csapatot, aztán felismerve a lehetőségeket, átfordul, alapozom ezt a gondolatot arra, hogy gyanúsan túl segítőkész Finch-ékkel. OK, tudom, nem feltétlenül az én logikám szerint folyik itt a történet, de fura lenne, ha az első évad óta lebegtetett Elias-hatalom csak úgy kurtán-furcsán bevégeztetne.

Neoprimitiv - 2014. 11. 04. 12:57

Lemoni: én a magam részéről sokkal jobban örülnék egy Raylan-Boyd stílusú ellentétnek, mint annak, ha Elias-t Dominic-kel kicsinálják és aztán pár rész múlva a Testvériség is megy a levesbe. Az biztos, hogy mostanra egy kisdobos szorgalmával mindent megcsinál, amire csak füttyentenek neki – igaz az is, hogy azért ezek neki is rendszerint hasznára válnak. (ld. a gyémántokat tavaly)

Az ötlet viszont tetszik – a sorozatba illő fordulat lenne, ha a Szamaritánus (majdani) legyőzése után egyszerre csak tőle kapnának egy kést a hátukba.

Lemoni - 2014. 11. 04. 13:47

Neo: ahol most van Elias, szerintem két választás lehetséges – kéz kezet mos alapon segít tovább és a kis csapat az alvilág segítségével legyőzi(?) a Szamaritánust, utána pedig Elias marad majd egy szürke félvilági (kormány által megtűrt) hatalmi tartományban vagy a végén mindent akar Elias és akkor Finch-éknek a kormányzattal kell, kéne összefogni vele szemben, így viszont már annyira elfajulhat a helyzet, hogy nem lehetne tovább eltitkolni a gép(ek) létezését és használatát. /És miért ötlik fel mindig bennem a kérdés, hogy Nathan valóban meghalt-e? :O /

ALDO - 2014. 11. 05. 03:18

“És miért ötlik fel mindig bennem a kérdés, hogy Nathan valóban meghalt-e? :O /”

Szerintem igen. A FB-ben nem véletlenül mutatták, hogy megpróbálják újraéleszteni, de nem sikerül, majd utána letakarták a holttestét. Nem hiszem, hogy azt csak a nézők megtévesztésére mutatták volna. Ráadásul az ő halála indította el Haroldot a mostani úton. Persze bele lehet magyarázni, hogy mégsem.

Brynden Rivers - 2014. 11. 05. 15:35

@Neoprimitiv: ja :) Mondjuk annak is szánták az alkotók.

+1 “Raylan-Boyd stílusú ellentét”
ez mondjuk részben most is megvan, ha ezt mélyítenék, az nagyon jó dinamikát adna az egész sorozatnak

@ALDO: A Decima high technológiára való túlzott támaszkodása szerintem tudatos alkotói döntés és kritika a CIA kémkedés = lehallgatás+műhold+drón felfogására.

@Lemoni: “Nathan életben van” az cápaugrás lenne :(

Szerintem Elias jófejsége nekem nem gyanús, hanem emberi és alapon is: az életével tartozik John-éknak, betyárbecsület és hasonlók.
De kapott gyémántot, lehallgathatatlan telefont, stb.
(A “kit írnak ki” kérdést én messziről kerül)

Az érdekes kérdés: megtudja-e Elias hogy van Gép?

Neoprimitiv - 2014. 11. 05. 16:26

Brynden Rivers, ALDO: a Decima “megbutulása” szerintem is tudatos, de egyáltalán nem érthetetlen vagy erőltetett, elég csak Greer szemszögéből nézni a dolgokat.

Az egész Szamaritánus projekt a számára arról szólt, hogy egy tisztán logikus, a mi számunkra felfoghatatlanul gyors és komplex elemzésű gép képes az embereknél jobban irányítani a világot. Ha most elkezdene “maszekolni”, a Szamaritánus nélkül, a saját ötletei alapján keresgélni olyanok után, akiket/amiket a Szamaritánusnak kellene felderítenie, akkor saját magát köpné szembe, hiszen ez az élő bizonyítéka lenne annak, hogy téves volt a koncepció.

Ezen felül nyilván benne van a dologban az is, amit Brynden írt, hogy az USA már nagyon régen egy fajta technikai fétisben gondolkozik, legyen szó háborúról vagy kémkedésről.

Nathan pedig szerintem is halott, legalább is nagyon remélem.

ALDO - 2014. 11. 05. 17:05

Brynden Rivers:
Jogos, sőt valamilyen szinten maga a sorozat alapötlete is a valóságból merít: folyamatosan megfigyelik és lehallgatják az embereket, mondván a nagyobb rosszat akarják ezzel megelőzni.

Neoprimitiv:
Igen, Greer a tavalyi évadban azzal érvelt, hogy az emberiség irányítását egy gépre kell bízni, mivel annak nincsenek emberi érzései, tehát nem fog pénz lopni, hazudni, manipulálni másokat, csakis racionális, logikus döntéseket fog hozni. Erre megkérdezte Harold, hogy mi lesz ha úgy dönt, hogy az ember felesleges, sőt veszélyes tényező és meg akar szabadulni tőle.
Kíváncsi leszek, hogy eljut-e odáig a történet – ha eljut – hogy a szamaritánus a decima ellen fordul valamiért.

Elias “jófejsége” pedig érthető, hiszen idáig mindig haszna volt abból, ha segített a csapatnak. Reese és Carter is megmentették az életét. Sőt az is lehet, hogy Johnt és Haroldot még kedveli is valamilyen szinten.

Stiel - 2014. 11. 05. 21:07

@ALDO: Elias Cartert is kedvelte, 3×10 végén meg is említi a monológjában Simmonsnak.

Bence - 2014. 11. 06. 23:11

Walterrel nekem semmi bajon nem volt, külön tetszett ahogy leleplezte “a fekete öltönyös férfit”. Annyi módon folytathatják (racionális keretek között) az írók a sztorit, hogy alig várom a következő részeket. Egész egyszerűen remek.

Neoprimitiv - 2014. 11. 11. 21:28
Brynden Rivers - 2014. 11. 12. 10:12

J. Nolan + HBO + Asimov = EPiC!

http://aeonflux.blog.hu/2014/11/11/erto_kezekbe_kerul_asimov_alapitvanya

Kérdés mi lesz a POI-val.

Neoprimitiv - 2014. 11. 12. 10:21

Brynden Rivers: Eredetileg amúgy is arról beszéltek, hogy kb. 6 évadnyit tudnak elképzelni belőle, de ilyen nézettséggel még az sem biztos, hogy lenne belőle 5. Másrészt ez azért egyelőre nem a holnapi meló (a cikk is írja, hogy még egy másik sorozaton is dolgozik), szóval szerintem ettől még akár a hat évad PoI is belefér.

Neoprimitiv - 2014. 11. 12. 14:00

A mai részben csúcsra járatták a Root-Shaw verbális szexet :) Ha ez mondjuk a Showtime-on lenne, akkor a folytatást csak egy folyamatosan villogó 18-as karikával lehetne leadni. Milyen kár…

ALDO - 2014. 11. 12. 16:00

Neoprimitiv: teljesen mindegy mit nyilatkoznak az alkotók, ha a csatorna úgy dönt, hogy folytatni akarják, akkor folytatni fogják, max. lecserélik a showrunnert, ami egy nagyon kétélű fegyver.
A nézettség régebben tényleg jó volt, de talán még tűréshatáron belül van, főleg úgy, hogy a CBS összes sorozata csökkenőfélben van.

Aredhel - 2014. 11. 12. 21:41

Morcos lennék, ha elkaszálnák!
A POI egy biztos pont számomra a héten. Minden benne van, amitől jónak tartok egy sorozatot. Ma is nagyon jól szórakoztam. Kíváncsi vagyok mit csinálnak majd ezzel a két relevant ügynökkel. A fickó szimpi volt. De remélem nem ő lesz a jövőbeli Reese. Ki ne nyírják nekem!

harmundo - 2014. 11. 12. 21:51

Nálam ez a rész az évad talán legjobb része volt. Shaw központba állítása jó húzás volt, viszont úgy érzem, hogy Fusco kezd nagyon elfogyni, részemről annyira nincs helye ebben az évadban, hogy nagyon.

Tod - 2014. 11. 12. 22:49

Úgy látom, megint a 7. résztől fognak beindulni a dolgok.

Llew - 2014. 11. 12. 23:10

Nagyon szórakoztató volt. Tetszett, hogy Shaw ennyire középpontban volt. A Roottal közös jeleneteikből meg nem lehet eleget kapni. Nagyon jó a két színésznő együtt, látszik, hogy ők is élvezik a szerepet.
Piros pont az aktuális ebola helyzet említésért.
Végre volt valami infó a relevant oldalról is. Lassan Control is előkerülhetne.

Neoprimitiv - 2014. 11. 12. 23:26

Sajnos a Chicago Fire tripla crossover keményen hazavágta a nézettséget, az 1.3 újabb sorozatminimum. Csak reménykedni tudok, hogy a jövő hétre visszakapaszkodik.

kodszarny - 2014. 11. 13. 00:24

vajon a poi melyik másik sorozattal hozhatna egy jó crossovert?

Neoprimitiv - 2014. 11. 13. 08:34

Mindig tanul az ember: “Koroa” baszk nyelven koronát jelent. Ami pedig angolul Crown. Van humoruk.

Neoprimitiv - 2014. 11. 13. 08:36

kodszárny: a legkézenfekvőbb a Scorpion lenne.

Llew - 2014. 11. 13. 20:09

Komolyan kéne egy hét tekintete/arckifejezése poszt is az idézetes mellé:
http://marietoast.tumblr.com/post/102531827375

Neoprimitiv - 2014. 11. 14. 05:58

Llew: az se volt semmi, amit Reese vágott az elején:

– I can keep an eye on Thomas.
– I noticed…

Gedeon74 - 2014. 11. 14. 19:30

Erre most olvasom: Táblagépet kap minden román harmadikos

A Szamaritánus(ok) már a spájzban van(nak)? :)

Gedeon74 - 2014. 11. 14. 19:45

A kommentmonszter elnyelte a hsz-t. :(

Bence - 2014. 11. 17. 00:41

Azért ezen a részen érződött, hogy nem spórolnak a puskaporral, valamit villantani kell. Nem tetszett hogy ennyire simán lenulláztak mindent, holott jó csapatokat alkottak, de ez így sok volt egy részre. Remélhetőleg nem csapunk át kapkodásba.

Rettus - 2014. 11. 17. 14:30

Lassan a kutyának több jelenete van, mint Reesnek

Ez most vagy jelent valamit, vagy semmit :D

ALDO - 2014. 11. 17. 14:37

Rettus:
Reese máskor is került már kispadra. A 2. évadban is volt olyan rész, amikor összesen vagy 5 percet szerepelt. Szerintem valamilyen szintem Shaw-nak és Rootnak is akarnak játékidőt adni, ha már állandó szereplők.

Memari - 2014. 11. 17. 21:08

a poi továbbra is szuper az aktualitásokban (ebola, tabletosztás) és a végére Shaw-ra is kezd szemet szúrni a másik oldalon, csak így tovább!

LaCRossE - 2014. 11. 19. 13:37

Most ezt miért kellett így abbahagyni? :(

Neoprimitiv - 2014. 11. 19. 14:12

LaCrossE: miért, sok volt a dupla cliffhanger? :D

LaCRossE - 2014. 11. 19. 16:53

Most az en idegeim nem birjak a cliffhangereket :D

Llew - 2014. 11. 19. 22:55

Hú, ez elég szemét egy befejezés volt.
Elias ismét heti szám lesz. Erre nem számítottam. Nagyon ideje lesz összefogniuk. Mondjuk ezért sem értem, hogy a múltkor miért nem nyíratta ki Dominicet. Vagy azóta. Okos a csávó, de az látszik, hogy gyakorlatilag egyszemélyi vezető. Ha ő oda, akkor oda a brotherhood. Elias régi módi maffiája azért ettől talán komolyabb szervezet.
Shaw meg húzhatja a nyúlcipőt.

Neoprimitiv - 2014. 11. 20. 09:26

Na végre, a nézettség egy kicsit magára talált :)

Llew - 2014. 11. 20. 11:07

Ha már most ilyen cliffhangert dobnak fel, akkor mi lesz itt a – winnie magyarítós posztja alapján a – szünet előtt. Én már azon agyalok, hogy miként jöhetnek ebből ki.
Egy ilyen epizód zárást nem lehet simán elütni azzal, hogy Shaw simán kimegy a hátsó ajtón. Az a döbbent, ijedt fej amit vágott. Ilyen még akkor sem volt, mikor Rootért aggódott a szállodás lövöldözés során.
– ha simán megússza az túl snassz,
– ha nem ússza meg az túl nagy labda a szünet előtt, arra majd akkor még nagyobbat kéne húzni, plusz túl sima is a PoI-hoz,
– Shaw túl profi ahhoz, hogy most lebukva a csapat nyakára vigye a Terminator csajt, ha csak telefonál azzal is figyelemt kelt, mert a Szmaritánus észlelni fogja, hogy nem talál hívást
– Reese viszont a hőskomplexusával úgy sem marad távol, ha tudja, hogy ekkora a baj,
– Root látványosan hiányzott most, esetleg egy drámai mentőakcióban bukkan fel és feláldozza magát, hogy megmentse Shawt?

Nekem nem volt egyértelmű, hogy a Szmaritánus megfigyeléseiben látott kieséseket, jel elvesztéseket most A Gép okozta Shaw és Fusco védelmében (Riley nyomozónál nem volt ilyen), vagy Dominic és bandája a saját védelmükben?

@Neo:
Számokat kérünk, ha már bedobod az infót

Neoprimitiv - 2014. 11. 20. 11:25

Llew: te nem nézed a napi nézettségi posztokat? :)

1.6-os demó, ami hosszú ideje a legjobb, ezzel már akár hosszabb távon is kiegyeznék.

Cliff: én eléggé el nem ítélhető módon, de nézem az előzeteseket és úgy érzem, a tavalyihoz hasonló, több részen át tartó félévzáró felé tartunk. Még mindig úgy gondolom, hogy Elias a legesélyesebb áldozat, azt én sem gondolnám, hogy Shaw a következő résszel távozna.

Brynden Rivers - 2014. 11. 20. 15:09

Nézettség yeah. :) Mondjuk ha 2.6 lenne, akkor lehet több pénzük lenne mellékszereplőre.

Egy valaki hiányzik még a buliból: Control

Brynden Rivers - 2014. 11. 20. 15:18

@Neoprimiv:

Nagyon szeretem a sorozatos anigifeket, valaki tud POI-s anigifes tumblr/blogot, ami nagyon jó?

Mármint ezen kívül :)
http://irrelevantcrimes.tumblr.com/
http://irrelevantcrimes.tumblr.com/post/102943327721

Llew - 2014. 11. 20. 16:56

Neo: Bocs, túl korán volt a a nézettségi poszt, én meg csak a reggeli hírekig görgettem vissza

PoI-nál én sem nézek előzetest. Mikor megy szünetre, hány részünk van még?

Brynden: a múltkori relevant oldal feltűnése után, szerintem hamarosan maga Control is előkerül

Neoprimitiv - 2014. 11. 20. 19:39

Brynden, Llew: Control szerintem az évad második fele lesz, amikor Greer-ék kisded machinációi elkezdenek kiderülni. Úgy érzem, hogy a Brotherhood-Elias sztorit a téli szünet előtt lezárják (szerintem még három rész lesz idén).

A cliff alapján szerintem a szünet előtt megint kemény kutyaszorítóba kerül a csapat, mert Greeréknek most már lesz fogódzójuk. Aztán – mivel egy idő után a kiszámíthatatlanságra is lehet számítani – amikor a Decima éppen örömködne, hogy most megfogta őket, akkor a nyakukba pottyan valamilyen formában Control.

(Igazából ez egy teljesen logikus húzás lenne a Géptől. Az kiderült tavaly, hogy Control maximálisan rendszerhű. Neki nem elég annyi, hogy elkapják a rosszfiúkat, nem akarja, hogy közben védtelen legyen hátuk. Ha bedobják nekik, hogy a Decima átverte őket, akkor a csapat pont onnan kaphat segítséget – esetleg akaratlanul -, ahonnan a legkevésbé számítanak rá.)

Llew - 2014. 11. 20. 21:05

Neo:
Igen, ez nagyon könnyen előfordulhat, és jó ideje nem volt betekintés a kormány oldalra, csak Greerék szemszögéből láttuk az eseményeket.
A Brotherhood felőlem mehet is, nem tetszik ez a szál, de ha ez kell, hogy felkavarodjon a helyzet, vagy Elias jobban képbe kerüljön, akkor egye fene.

Brynden:
PoI+DrWho: http://marietoast.tumblr.com/
Csak PoI, de hónapok óta nem frissül:
http://caviezus.tumblr.com/
http://nathaningrams.tumblr.com/

PoI sok minden más között:
http://trickedroom.tumblr.com/
http://mikaelsatria.tumblr.com/tagged/person-of-interest

Neoprimitiv - 2014. 11. 22. 13:30

Basszus, ennyire hülyék nem lehetnek a CBS program tervezői: a jövő heti 9. rész után három hét(!) szünet jön és december 16-án megy majd le a 10., hogy aztán megint téli szünet jöjjön.

Nem tűnt fel senkinek, hogy ez egy szerializált sorozat?

Llew - 2014. 11. 22. 17:48

Ne már, ezzel akkor oda is a mostani kis nézettség erősödés. Ezek tényleg kinyírják ezt a sorozatot, ahelyett, hogy értékelnék amijük van.

ALDO - 2014. 11. 23. 21:53

Miért nyírnák ki a nézettséget? A világ legtermészetesebb dolga, hogy 22 részt kell 44 hétre elosztani, így nyilván lesznek szünetek. Az ABC-nél pedig alapból három hónap szünet van, mégsem sínyli meg a nézettség. Az pedig elég nagy baj, ha egy három hetes szünet ennyire betesz a nézőszámnak. Egy negyedik évados sorozatnál pedig elvárható lenne, hogy képes legyen megállni a lábán.

Neoprimitiv - 2014. 11. 24. 03:48

ALDO: nem a szünet a baj, hanem a tagolás. Ha már ABC: A Castle-lel régen ugyan ezt csinálták és a decemberi szóló epizód évről évre évad minimumot hozott. Tavaly váltottak, nem is lett minimum. A PoI tavalyi különálló decemberi része is 0.2-del gyengébb volt a novemberi utolsónál és januárban sem tudta visszanyerni.

Sok sorozat finálézik november végével, december elején. Ha előbb egy ismétlés, utána pedig egy tök más program megy a megszokott slotjában, akkor a nem rajongó nézők jelentős részénél ez úgy csapódik le, hogy idén akkor ennyi volt, majd megnézem januárban mikor folytatják. A PoI nézettsége pedig nem olyan acélos, hogy programozási hülyeségekkel is sújtsák.

Brynden Rivers - 2014. 11. 24. 16:57

Ez szomomrú :(

Szurkolok hogy növekedjen és legyen 5. évad!

Brynden Rivers - 2014. 11. 24. 16:57

@Llew: Köszönöm a linkeket! :)

ALDO - 2014. 11. 24. 17:33

Neoprimitiv: nem mindig a tagolás a hibás. A Castle esetében kint is sokan elégedetlenek voltak az utóbbi két évaddal kapcsolatban, de eddig még kitartott a szerencséje. Mi innen nem tudjuk milyen reklámok mennek az amerikai csatornákon, így lehet, hogy folyamatosan nyomatják, hogy már csak egy rész lesz idén a POI-ból és csak jövőre folytatják és mindenki nézze, mert nagyon állat rész lesz. A programfelelősökkel pedig úgy vagyok, hogy mivel nagy pénzekről van szó, tudják mit csinálnak, mert nekik is azaz érdekük, hogy egy régebbi sorozat elfogadhatóan hozzon, mert az újoncok nagy része általában kasza. De mivel a CBS sorozati az utóbbi időben észrevehetően csökkentek – kivéve talán a Big Bang Theory-t – talán lejjebb mennek az elvárások is egy kicsit, de továbbra is fenntartom, hogyha valami jó, akkor azt követni fogják a nézők függetlenül attól, hogy melyik nap megy és hogyan osztják szét a 22 részt. Félre ne értsd, én sem szeretném, ha kaszálnák a POI-t, mert ez az egyetlen országos újonc, amivel egyetlen epizód lemaradásom sincs és, ha megmaradna 1.6-on már bőven jó lenne.

Llew - 2014. 11. 24. 19:43

SPOILER

Az io9-en lesz vmikor egy Enrico Colantoni interjú, és ennek kapcsán “earth-shattering” jelzővel illetik a holnapi részt.

Neoprimitiv - 2014. 11. 24. 20:15

Llew: tavaly a Devil’s Share volt az utolsó “egyben leadott” rész és az elég magasra rakta a lécet. Amit aztán decemberben szépen át is ugrottak a Szamaritánus behozásával, szóval hazudnék, ha azt mondanám, nincsenek elvárásaim…

karit - 2014. 11. 25. 01:03

Ezzel alighanem mind lebuktak: ha a Szamaritánus szerint tiszta a terem, miközben az orra előtt áll a célpont, hamar be fogják pötyögni a reinstall/repair parancsot.

Bence - 2014. 11. 25. 09:01

“Hey, Maybelline!” :-D

Szerintem is lebuknak, Greer beszéde a kapcsolatokról is erre utalt.

Neoprimitiv - 2014. 11. 25. 09:19

Az, hogy lebuknak és az, hogy így (mármint hogy a Szamaritánus helyett IRL azonosítja be őket valaki) ez borítékolható volt.

Ami innen kezdve érdekes lehet, az Greer reagálása. Igaz, az álcájuk egy hackelésnek volt köszönhető, de ami egyszer megtörténhetett, az megtörténhet újra. Márpedig akkor ott tartunk, hogy mégsem működik a gép irányította világ, mégis csak kellenek az emberek, akik felülbírálhatják a gép ítéletét és döntéseit.

Bence - 2014. 11. 25. 10:17

Csalódás lenne, ha kétszer etetnék be ugyan azzal a trükkel a Szamaritánust.

Neoprimitiv - 2014. 11. 25. 10:36

Bence: nem arról van szó, hogy megismétlik-e (ez fel se merült, az írók sem hülyék), hanem a “tökéletes gép jobban kormányoz, mint az emberek tudnának” koncepcióról, amiért Greer a Szamaritánusra bízná az emberiség sorsát.

Bence - 2014. 11. 25. 11:25

Egyre gondolunk, csak nem voltam túl részletes az előbb. Szóval igen, Greer reakciója sem utolsó, hogy eddig palira vehették a Szamaritánust, de ami jobban izgat, mit fognak erre lépni Finch-ék, mert az álszemélyiségek kártyát már elhasználták. A következő részben pedig meglesz a reboot, de remélem nem ezt szánták cliffhangernek.

Llew - 2014. 11. 25. 23:42

Ti miről beszéltek? Már láttok az új részt? Nem holnap lesz?

Bence - 2014. 11. 26. 06:30

A 4×08-ról beszéltünk.

Neoprimitiv - 2014. 11. 26. 07:07

Llew: most néztem meg a mait, amiről beszélgettünk azok csak az előző rész végéből következő lehetőségek voltak.

Neoprimitiv - 2014. 11. 26. 10:51

Jó fordulatok, jó színészi játék (megint kaptunk egy durva telefonos jelenetet…), a tavalyi évvel ellentétben most semmi sem lett lezárva – csak ezeket a tűzpárbajokat csinálnák meg másként! Egy folyosón lövöldöznek egymásra tíz méterről és senki nem talál el senkit… Ez nem méltó a sorozathoz, főleg nem Mr. Térdlövőhöz.

hummel - 2014. 11. 26. 18:51

Elias ugyanazon a sétányon sétált el az epizód végén, mint 4 éve, amikor az öreg Yogorov halálával bejelentkezett a koronáért. Annyi a különbség, hogy akkor az emberei vették körül, most meg egyedül volt. Elég szépen ki lett dolgozva a jelenet, a mögöttes tartalommal együtt.

Llew - 2014. 11. 26. 20:41

Jó rész volt, de azért a múltkori cliffhangerrel kicsit sokat fogtak. Shawnak a P90-essel egyszerűen be kellett volna darálni a szöszöt. Ez a szál gyenge volt. A kérdés, hogy Shaw miként viseli majd a szobafogságot? Vagy ezentúl ő lesz a sorozat Batmanje, aki a térkép fekete foltjaiból ugrál majd elő akciózni?
Illetve, hogy az átverés miként csapódik le a Roottal való kapcsolatában? Visszatérünk az inkább utálja és eltűri verzióra?

A legfőbb problémám színész fronton van, Dominic karakterét egyszerűen nem veszi be a gyomrom. Ez a színész ezzel a játékkal nálam egyszerűen nem működik szuperokos maffiavezérként.

A többi apróság. A már említett szűk térben lövöldözünk akciók elég elnagyoltak mostanság. Illetve az elég béna volt, hogy Dominic alvezére azzal megúszott egy egész épület szint felrobbanást, hogy kirohant a szobából.

Dominic egyébként szerintem most kicsit elszámolta magát. Elias eddig nem kezelte elég komolyan, de most személyes lett az ügy. Persze átállította pár emberét, de a múltkor látottak alapján folyton ezt csinálja, a hűséges emberekből neki is kevés van, és Elias is tehet olyan ajánlatot, amitől őt elárulják.
Remélem Elias ezek után minimum az évad végéig marad. Az egyetlen félelmem az ő szálával kapcsolatban az, hogy a barát karaktert ismert(ebb) színész játssza.

Llew - 2014. 11. 26. 20:54
Neoprimitiv - 2014. 11. 26. 22:59

Úgy látszik, ez a telefonos búcsúzás nagyon megy az íróknak, tavaly Fusco kapott egy emlékezetes jelenetet, idén Elias és Anthony.

Apropó Anthony (vagy maradjon Scarface?): Azért az sem semmi teljesítmény, hogy valakinek sikerüljön egy mellékszereplő csatlósa szerepből olyan karaktert csinálni, akit “érdemes” kiírni, mert jelent valamit a nézőknek.

Neoprimitiv - 2014. 11. 26. 23:10

Még egy pici növekedés, 1.7-es demó. Ráadásul megverte a Chicago Fire-t, amire idén még nem volt példa.

Bence - 2014. 11. 27. 00:25

Amiket leírtatok azzal egyetértek, bár nekem Dominic karakterével semmi bajom. Szándékosan hangsúlyozzák hogy “okos”, mert ha mondjuk valaki azt nézi, hogy “utcatesókkal” dolgozik, nem képzett veteránokkal, illetve mint mutatták, nem a technika embere, a széfet nem akarta egy PC-guruval kinyittatni, és “Detective Riley” után sem valami közösségi oldalon nyomozott, nem biztos hogy azt mondaná rá hogy ez egy “szuperokos maffiavezér”. Kell a kontraszt, de szvsz az túlzás hogy annak van beállítva. Nem ezzel a szállal akarják majd leejteni az állakat, ergo Elias még a finálé előtt helyre teszi őket. Arra sokkal kínosabban odafigyeltek, hogy a Szamaritánusról véletlenül se essen szó, Greer is viszonylag könnyedén nyugtázta a bugot.

hummel - 2014. 11. 27. 07:50

Azt nem értem, hogy ennyi idő után, Greer és csapata még mindig nem rakta össze a képet Haroldék tevékenységéről, főleg mivel egy ideje már a Samaritan is a rendelkezésükre áll. Ha összeállt volna a kép, akkor nem a csapatot keresnék, hanem szimplán csak a lehetséges célszemélyeknél várnák a felbukkanásukat.

Dominic jobb keze viszonylag nagyobb szerepet kapott ebben a részben. Láthatta, hogy Elias és emberei között milyen kötelék van, és azt már részek óta sulykolják belénk, hogy Dominic számára az emberek nem jelentenek semmit, bárkiről legyen is szó, simán pótolható. Elég jelentős a kontraszt és talán Anthony beszólása alapján el is gondolkodik ezen. Csodálkoznék, ha nem következne be egy tőrés előbb, vagy utóbb a főnökével lévő kapcsolatában.

Neoprimitiv - 2014. 11. 27. 08:26

Ami engem Dominic figurájában zavar, az nem a ravaszsága, hanem az ellentmondás a világlátása és a pozíciója között. Nem tagadom, képernyőn jól mutat, de ha valaki ennyire abban él, hogy végül úgy is mind meghalunk, ráadásul láthatóan nem is élvezi, amit csinál, mint ha ez csak egy rohadt fárasztó meló lenne, akkor miért? Persze, ott volt a jobb addig is elsőnek lenni szöveg, de ez nem magyarázza a kiindulást. Még egyszer: rövid távú ellenfélnek nagyon hatásos, de kétlem, hogy ezzel a hozzáállással ki tudta volna építeni a birodalmát. Az alapállás ugyanis hibás – a legtöbb bűnöző nem a biztos halálról, hanem sok pénzről és élvezhető életről álmodik.

Greer és a Szamaritánus eléggé háttérbe szorultak eddig és valóban fura volt, hogy milyen könnyedén túltette magát az öreg azon, hogy egyszem csodagépe kissé bugos.

Aredhel - 2014. 11. 27. 20:19

Úristen de jó volt a mostani rész. Alig térek magamhoz. Elias Rulez

deku82 - 2014. 11. 28. 19:18

“nem lehet simán elütni azzal, hogy Shaw simán kimegy a hátsó ajtón”
Egy kis kamu lövöldözés után mégis így lett. :(
Root kipakolta az érzelmeit, ha eddig kétsége lett volna Shaw-nak. :) :)
Robbantást túlélő No.2 tényleg vicc, de itt csak az hal meg, akit kiírnak. Különben mindenki Neo-ként megy a golyózáporban is. Ezt már megszokhattuk.
Bár ha jól tudom, Hitler is simán túlélte a merényletet.
Dominic karaktere valóban idegen ebben a szerepben. Az övé inkább terrorista vezérnek menne el.

Zora - 2014. 11. 30. 14:27

*”Neoprimitiv – 2014. 11. 22. 13:30
Basszus, ennyire hülyék nem lehetnek a CBS program tervezői: a jövő heti 9. rész után három hét(!) szünet jön és december 16-án megy majd le a 10., hogy aztán megint téli szünet jöjjön.”

Most, megnézve a 9. részt, még jól is jön a szünet. Talán Shaw-t 3 hétre valóban bezárják – mint anno Root-ot -, és így történethű lehet a dolog…
Jó volt ez a rész.
A kód esetleg valami fontos dátum volt? 103074= ’74 okt. 30.

Ani - 2014. 11. 30. 15:41

Greer és a Szamaritánus eléggé háttérbe szorultak eddig és valóban fura volt, hogy milyen könnyedén túltette magát az öreg azon, hogy egyszem csodagépe kissé bugos.

Szerintem pont igy működött. Greer hite szerint Szamaritánuns tévedhetetlen, erre épitette fel az egész szervezetét ezért áll szemben Harolddal, abban a pillanatban amikor elfogadja, hogy a gépe hibásan működik, az egész elmélete összeomlik.

Neoprimitiv - 2014. 12. 01. 18:11

Nagyon infantilis dolog örülni annak, ha David Valcin upvote-olja egy PoI kritikához írt kommentemet? :D

zu01 - 2014. 12. 01. 19:12

@Neoprimitiv: egyáltalán nem – őszintén örülni semmi miatt sem infantilis! :-)

zu01 - 2014. 12. 01. 19:23

én már azt várom, mikor húzzák be Elias-t és bandáját is a jó oldalra Harold-ék

Dominic-ből meg azt nézem ki, ha rájönne az igazi játszmára, fatalista opportunistaként inkább a Grier-félékkel tartana
…úh remélem, őt még időben elüti egy gyorsvonat :-P

viszont szegény Fusco-nak lehet, hogy rövidesen kampec lesz
vkit lassan fel kell áldozni, hisz a Szamaritánus sem hülye, és tippem szerint vagy ő, vagy Sameer fog eltávozni legközelebb
(én mondjuk Fusco-tól válnék meg inkább, de nem tőle sem szívesen – persze gondolom, hogy egyik készítőt sem fogja érdekelni az én személyes preferenciám, de azért ide leírom, mert van még hely… :-P)

azt azonban azért annyira nem értem, hogy a Gép még mi totojázik mindig: számokat adogat, de nem látok fejlődést atekintetben, hogy a saját kínos helyzetükön javítana
pedig erre kéne inkább fordítania a gépidőt… :-P

az OK, hogy az éved elején elbújtak, de innen lépni kéne, különben előbb-utóbb ki lesznek füstölve / le lesznek vadászva
főleg, mivel a Szamaritánus aktívan keresi őket

eddig erről a szálról csak annyit tudtunk, hogy Root csinálgat ezt-azt…

legalább vki egyéb külső szereplőt ráuszíthatnának a csúnya Szamaritánusra, hisz egyelőre még csak az USA-ban keménykedik
(pl. Kína, Anonymous, PETA, 4K/Milla, stb. :-P)

…ill. hova lett pl. az az angol kém, aki még jó rég megígérte, hogy visszatér?!

zu01 - 2014. 12. 01. 19:24

a “de nem tőle sem szívesen” magyarul “de tőle sem szívesen” akarna lenni…

Llew - 2014. 12. 02. 00:42

Múlthéten beraktam egy spoileres linket, de kiszedte a rendszer, winnie meg a jelek szerint elfelejtkezett a kérésről, hogy tegye vissza. Szóval most akkor link nélkül szöveggel

SPOILER

SPOILER

Zoe Morgan visszatér, a link egy forgatási kép volt a 15. részről, amin Johnnal sétálnak az utcán

szerintem - 2014. 12. 04. 11:18

nem olvastam vegig az osszes kommentet, szoval bocs, ha korabban mar felmerult, de nekem dominic karaktererol a the wire jut eszembe. lehet, hogy azert, mert a jobbkeze kulcsszereplo volt a sorozatban, nem tudom, de nekem elso perctol kezdve az az erzesem, hogy dominic valojaban stringer bell es avon barksdale kevereke, street smart fekete srac, aki tudja, hogy tobbre is kepes, mint harcolni egy sarokert a tobbi bandaval. ettol fuggetlenul lehet, hogy a szinesz nem mukodik, de nekem az az erzesem, a cel legalabbis ez lett volna, egy kimert, huvos, nyugodt, eszes stringer bell es a kisse forrobb feju, gengszter hozzaallasu avon.

en valahogy hamisnak ereztem az egesz sztorit elias-szal, felolem aztan akarmikor kiirhatnak a sorozatbol, nem beszelve anthony-rol, igy aztan az erzelgos telefonbeszelgetes sem jot be annyira. a poi kulonben nalam itt csuszik ki a jo kategoriabol, amikor erzesekrol van szo szerintem elegge mellenyulnak rendszeresen. carter es john haromperces romanca is total felesleges es megalapozatlan volt, root es shaw flortolese rendszerint total szituacio-idegen es eroltetett. persze ez csak az en velemenyem, en a sorozat humorat sem birom, szerintem az is annyira kifinomult, mint bicskaval enni a mignont.

ha valakinek mennie kellene a fobb szereplok kozul, en mindenkepp egy nore szavznek, szerintem nem tenne jot a sorozatnak, ha a ket atipikus noi karakter fajsulyosabb szerepet kapna.

Brynden Rivers - 2014. 12. 04. 13:16

@Neoprimitiv:

hoool? linket kérhetek? :)

Brynden Rivers - 2014. 12. 04. 13:24

@Zora:
Van jelentősége, ügyes hogy észrevetted :)

1974 október 30-án a korábbi bajnok Muhammad Al (=Elias) visszatért az vietnámi háborús behívó megtagadása miatti eltiltásból és megverte az eddig veretlen akkori bajnok George Foreman-t. (=Dominic) Ali kiütéssel győzött a 8. kör vége előtt.

És a lényeg:

The fight showed that Ali was capable of taking a punch and highlighted his tactical genius, changing his fighting style by adopting the rope-a-dope, instead of his former style that emphasized movement to counter his opponent. Film of the Zaire fight shows Foreman striking Ali with hundreds of thunderous blows, many blocked, but many others getting through. Foreman mostly struck to the sides and kidney region, but also landed some vicious shots to the head, seemingly with no effect

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Rumble_in_the_Jungle
http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Ali

Ez az utalás egyszerűen zseniális :D

Shapjack - 2014. 12. 05. 20:46

Két kérdésem lenne.

1. Várható, hogy valamelyik magyar csatorna műsorra tűzi a 3. évadot?

2. Lehet, hogy nekem gyenge a felfogásom, de!
A 3. évad végén a Testvériség elkapta a fejeseket – köztük Finchet – és “bíróság” elé állította őket. Ezzel lett vége az évadnak. A 4. évad viszont úgy kezdődött, hogy mindenki szabad. Hogy kerültek ki a Testvériség fogságából?

Előre is köszi a válaszokat!

adnam - 2014. 12. 05. 22:55

A harmadik évad utolsó részének az utolsó tíz percét nézd meg.

Neoprimitiv - 2014. 12. 06. 08:20

Shapjack: a másik posztnál válaszoltam, abban kérdezted hamarabb.

Bence - 2014. 12. 08. 13:50
ALDO - 2014. 12. 08. 17:12

Shapjack:

A harmadik évadot már rég leadta a Viasat.
A Testvériség egy utcai bűnbanda, amit Dominic vezet. Amire te gondolsz az a Vigilance volt, amit Peter Colier irányított. Annyi a közös, hogy mindketten feketék voltak. A tárgyalás kamu volt, nem engedtek el senkit, a Decima mentette ki őket, mint ahogy a Vigilance-et is ők hozták létre a háttérből, hogy legyen egy fenyegetés, amire hivatkozni lehet a kormánynál a Szamaritánus elindítására.

Neoprimitiv - 2014. 12. 10. 21:19

na jó, erről ennyit: a Victoria’s Secret bemutató 3.3 demót hozott a PoI helyén. És még van aki azt mondja, hogy az internet megöli a tévét – egy több mint egy hetes esemény felvételről sugárzásáról van szó…

Llew - 2014. 12. 10. 22:58
LaCRossE - 2014. 12. 10. 23:06

Hát ezek a CBS fejesek tiszta hülyék.

Most olvastam, hogy a következő 3 rész összefüggő “trilógia” lesz, ezek meg képesek a téli szünet előtt leadni az első részét?

Most nagyon mérges vagyok!

http://news.yahoo.com/video/person-interest-person-interest-trilogy-201435231-cbs.html

Neoprimitiv - 2014. 12. 10. 23:20

LaCrossE: most néztem meg a promót – basszus, ha én régen mondtam ilyet, de ha ennek a folytatására megint három hetet kell várni, akkor szarjanak sünt!

kodszarny - 2014. 12. 11. 00:43
kodszarny - 2014. 12. 11. 00:44

ó, már kitéve, bocsesz
lassan ébredek

LaCRossE - 2014. 12. 11. 00:47

NAgyon ki szeretném most várni a trilógia végét, de úgysem fogom bírni. :/
Rohadjanak meg! :D

Brynden Rivers - 2014. 12. 11. 20:34

The Person of Interest trilogy

Person of Interest 1: Rise of the Samaritan
Person of Interest 2: Judgment Day
Person of Interest 3: The Sacrifice

Brynden Rivers - 2014. 12. 11. 20:49

Szerintem Root “meghal” de előtte feltölti magát a Machine-ba.

Az a baj, hogy nagyon kevés pénzük van ezért nagyon kevés a szereplő, amiből ha megölnek évadonként egyet, akkor elfogynak. :(

v.ö.: Jusified: 12 fontosabb szereplő amiből meghalt 2 az évek folyamán. Jó ott még 144 kevésbé fontos vagy nem nevesített szereplő meghalt 5 évad alatt, azaz részenként 2,3 :D

deku82 - 2014. 12. 13. 21:46

3 év alatt csak 1 főszereplő halt meg, nem?
Hoztak is be újakat, szóval ez nem lehet indok.
Meg lehet, hogy nem is lesz 5. évad, szóval…

Brynden Rivers - 2014. 12. 15. 14:40

@deku82: Igen de 4-ből 1 az -25%, 10ből 1 az -10%
nem mindegy

Neoprimitiv - 2014. 12. 16. 10:00
Llew - 2014. 12. 16. 14:21

Nagyon nem tudom eldönteni, hogy érdemes lesz-e így magában egy nagy szünet előtt megnézni az elő részt, de nem biztos, hogy kibírom.
A CC-n elolvastam sixx ajánlóját, de lehet nem kellett volna.

Neoprimitiv - 2014. 12. 16. 14:37

Llew: szerintem sixx félreértett valamit a Szamaritánussal kapcsolatban, legalább is a promóban én semmi ilyenre utaló infót nem találtam. Ha viszont igaza lesz, na akkor az kemény WTF cliffhanger lenne.

rio - 2014. 12. 17. 12:37

c:c-n én is megnéztem a promót, egyből a köv videó a 4×11 előzetese… aztakutyafáját mi lesz itt.

Neoprimitiv - 2014. 12. 17. 12:56

rio: HFS! :-O

Este tudom megnézni a mai részt, igyekszem gyorsan megírni a félévzáró posztot. Az legalább szerencse, hogy “csak” január 6-ig kell várni a folytatásra.

Tod - 2014. 12. 17. 15:32

Jó ég!
És ez még csak a bevezetés volt… :D

Neoprimitiv - 2014. 12. 17. 20:13

Na ezért mondtam, hogy a három hét kihagyás egy f*szság. Sikerült egy 1.3-as sorozatminimumot összehozni.

Memari - 2014. 12. 17. 23:46

megpróbálok erős lenni és bevárni a trilógiát – nem lesz könnyű, és még a 4×11 előzetese is odacsap, mi lesz még itt?!

mary - 2014. 12. 18. 10:35

Ez nagyon kemény rész volt!

LaCRossE - 2014. 12. 18. 12:11

Jó kis felvezető, “hurrikán előtti vihar” rész volt, de a büdös francnak kellett megnéznem a következő rész előzetesét… :( Utálom, amikor ennyire kicseszek magammal.

Valahogy 3 hétig kómában kéne tartanom magam.

ALDO - 2014. 12. 18. 21:12

“Na ezért mondtam, hogy a három hét kihagyás egy f*szság. Sikerült egy 1.3-as sorozatminimumot összehozni.”

Nem most először volt 1.3-as a nézettség és nem először hagyott ki három hetet.

Neoprimitiv - 2014. 12. 18. 21:47

ALDO: idén másodszor volt 1.3 (korábban 1.7 volt a legrosszabb) és az előző is egy kéthetes szünet után volt. Most viszont megint szünet jön, nem új részek.

Nyilván nem lehet 23 részt kb. 40 hétre kihagyás nélkül elosztani. Viszont a CBS úgy néz ki, hogy (ahogy a nézettségi posztnál is írtam) leragadt a 6-8 évvel ezelőtti programming szerkezetnél. Az egy dolog, amikor valamilyen élő (főleg sport) közvetítés miatt iktatnak be szüneteket, az adottság, passz. De főleg a mai, szerializált sorozatokat preferáló világban már mindenki rájött, hogy jobban megtartja a nézőket a folyamatos adagolás, mint a random csepegtetés.

Nem gondolom, hogy a CBS-nél mindenki hülye, csak én vagyok helikopter. Lehet, hogy nekik fontosabb egy kiegyensúlyozott havi átlag, mint magas nézettségű új részek és vacak ismétlések. De egy-egy sorozat jövőjét mégis az határozza meg, mennyire hoznak jól az új részei, márpedig a PoI ezekkel a számokkal – és azzal, hogy nem CBS saját gyártás – egyre közeleb kerül a szakadékhoz.

Nyilván (legalább is remélem, hogy nyilván) jövőre megint visszakapaszkodik egy kicsit, de nem mindegy, hogy honnan.

ALDO - 2014. 12. 19. 15:42

Neoprimitiv:
Igazad van. Hidd el, én sem szeretném, ha a POI-t kaszálnák, mert ez az egyetlen olyan jelenleg futó sorozat, amit nagyon sajnálnék ha nem folytatódna jövőre. Az a baj, hogy nem képes megtartani a nézők jó részét, ami elég nagy baj, főleg, hogy már a negyedik évadban jár. Az ABC-n sokkal nagyobb szünetek vannak, mégis nézik a sorozataikat. Már amelyiket. A POI mellett szól, amit te is mondtál, hogy saját gyártás, a 3. legtöbb reklámbevételt hozza és már közel van a 100. epizód, ami nyilván szeretnének elérni. Ráadásul a CBS összes sorozata csökkenni kezdett az utóbbi időben, így még a gyenge és lesajnált The McCarthys előtt is felcsillant egy halvány reménysugár, hogy életben marad, noha eleve kaszaszinten kezdett. A nézettségnél pedig leírta valaki, hogy tavasszal még lesz ideje javítani, de mivel minden csökkent, így talán lejjebb mentek az elvárások, úgyhogy szerintem ebben a sorozatban még van minimum egy évad, de szerintem több is.
Még azt is el tudnám képzelni, ha tartósan ilyen számokat hoz, hogy megy péntekre, mert a Blue Bloods vagy a Hawaii Five-O valamelyikét kaszálják. Persze ez csak az én okoskodásom, de akár ez is egy alternatíva.

Annatar - 2014. 12. 19. 18:41

Kiskölyök zseniális volt. Ha nem rontják el, nagy színész lesz belőle.

treast - 2014. 12. 19. 20:13
LaCRossE - 2014. 12. 19. 23:58

Aki jót akar magának, ne nézze meg a trailert. :D

Neoprimitiv - 2014. 12. 20. 08:17

LaCRossE: egyetértek!!

Llew - 2014. 12. 20. 10:24

Sok sorotzatnál nem zavar, de itt sosem nézem. Lehet ezt az egy részt is félre tehettem volna és inkább egy nappal az új előtt kellett volna megnézni.

Noelisha - 2014. 12. 23. 15:39

Én nem szoktam írogatni… de…
Megnéztem a trailert… :( tényleg nem kellett volna!

Ez a kedvenc sorozatom, úgyhogy most ez a várakozás, ez valami iszonyatos.

Én Shaw halálára tippelek, nekem kézenfekvő lenne, és azért nagyon bízom benne hogy sem Finch sem Reese nem hal meg.

Basszus, ha anno Bobby Ewing is vissza tudott térni, nekem nehogy itt most kinyírják Reese-t!

Egyébként én olyat is el tudok képzelni, hogy a Samaritan fogságába esnek és majd valahogy kiszabadulnak és talán aközben hal meg valaki. Mondjuk Root, és akkor Finch kénytelen lesz újra bízni a Machine-ban. Vagy az állam megmenti őket.
Az is lehet, hogy a Samaritan legyőzi a mi Machine-ünket, de az valahogy mégis talpra áll, egyszer csak megcsörren egy telefon az utcán, mondjuk Elias mellett :) Na jó, azért ez tényleg elborult ötlet :D

Ancsa - 2014. 12. 24. 14:00

Biztos uncsi a vekengésem, de őszintén szólva nem értem, az egyik kedvenc sorozatomnál miért kell állandóan azon paráznom, hogy akkor most melyik kulcsszereplőt írják ki?? Én tényleg mindent megértek, bírom a sorozat fejlődését ahova vitték onnan ahonnan indult – de ezt nem. Szerintem ez a felállás teljesen rendben van, és még akkor is morcos lennék, ha Shaw menne, aki amúgy kissé valóban ötödik kerék. Szerintem lehet a történetet csavarni bármilyen irányba anélkül is, hogy kiírnák bármelyik kulcsszereplőt. Ez az egyetlen bajom ezzel a sorozattal, de ez nagyon birizgálja a csőröm.

Lemoni - 2014. 12. 25. 11:56

Íme, a karácsonyi kampánybeszédem: Shaw-t nem ölhetik meg, nem tehetik ezt Johnnal! Először Jessicát, aztán Cartert nyírták ki mellőle, ha még valakit elveszít, az már nagy lúzerség lesz. Igaz, Shaw iránt nem romantikus érzelmeket táplál, de törődik vele.

Benjy - 2014. 12. 28. 16:45

Örülök neki hogy csak most sikerült megnéznem a 4×10-et, mert így kevesebbet kell várnom a folytatásra. Szerintem nagyon botor hiba volt ezt lecsípni még így karácsony előtt. Verjenek már egy kis értelmet annak a fejébe aki a schedulingért felelős a CBS-nél! Az évadból amúgy ez az epizód tetszett eddig a legjobban, remélem innen már tartják ezt a szintet, jó kis felvezetés volt.

ubul - 2015. 01. 03. 19:27

én pár napja néztem csak meg a 4×10-et, így legalább nem kell sokat várni a 11-re…viszont ez a rész valahogy nem jött be, de a felvezetés jó volt. Promo-t meg kár volt megnézni a 11-esből.

Neoprimitiv - 2015. 01. 05. 23:12

Előzetes a keddi részhez, Nolannal és a szereplőkkel. Persze spoilerveszély is:

http://www.spoilertv.com/2015/01/person-of-interest-episode-411-if-then_5.html

v0m1t - 2015. 01. 07. 04:09

10/10

Neoprimitiv - 2015. 01. 07. 08:47

Erősen SPOILERES!!! hír, gondolom a tegnapi részben már voltak ennek forgatókönyvi jelei (még nem láttam):

InsideTV cikk

Neoprimitiv - 2015. 01. 07. 09:30

Kellett nekem panaszkodni, hogy egy kicsit leült a sorozat? Nesze, b*meg.

A pontozással még várok, még egyszer (legalább) meg kell nézzem, de elsőre nálam is 10/10.

LoGi - 2015. 01. 07. 10:48

Engem megvettek a résszel, majd valszeg megnézem újra felirattal is. Beszarás mennyire jól tudják vegyíteni a poént, a filozofikus tartalmat és a karakter drámát.

Neoprimitiv - 2015. 01. 07. 11:06

LoGi: ja, volt pár pillanat, amikor hangosan felröhögtem, pl. a Gép “egyszerűsített szimulációján”. (Önirónia rulez a készítőktől.)

Neoprimitiv - 2015. 01. 07. 11:35

“Sorry, I’m busy making death threats to Samaritan operatives”

Megint volt pár hét idézete jelölt.

zedtheant - 2015. 01. 07. 12:49

nálam sorozat legjobb epizódja: 10/10

LoGi - 2015. 01. 07. 13:15

Felirat felkerült netre, most láttam a rész címét: If-Then-Else, gondolom a {} nem mehet már a címbe, de ez is tetszik azért :D

LoGi - 2015. 01. 07. 13:16

Erről eszembe is jutott amikor Fusco nem tudta mi a fene az a {} :D Nagyon sok minden belefért ebbe a részbe.

ubul - 2015. 01. 07. 13:28

https://www.youtube.com/watch?v=MNnXdLqdhWY

12-es részhez promo,bár egymás után kettő…akit nem zavar, csak az nézze meg.

Stiel - 2015. 01. 07. 13:30

10/10, na így kell ezt csinálni. (Csak halkan teszem hozzá, nekem halál nélkül is 10/10 lett volna.)

Neoprimitiv - 2015. 01. 07. 13:54

Stiel: Ahogy a feljebb belinkelt cikkből kiderül, ez vis major volt.

Este poszt írás, lesz bővebb kritika is.

Stiel - 2015. 01. 07. 13:58

Tudom, nem véletlenül mondom halkan.

yooha - 2015. 01. 07. 15:15

Hat ez…volt.
A veget sajnalom, de ez egy ilyen sorozat. Inkabb o, mint barli mas.
De a “nem mindegy? Ez egy szimulacio” Meg az egyserusitett parbeszedek jo poen volt. Igaz, ez utobbihoz kell majd magyar felirat, vagy szotar.

wondorog - 2015. 01. 07. 15:27

Nálam is egyértelműen a sorozat legjobb része, ha tavaly ment volna egyértelműen bekerül 2014 top 10 sorozatrészébe, idén azért még kicsit erős lenne ezt kijelenteni.

Alyraa - 2015. 01. 07. 17:24

Nekem Shaw volt a kedvenc karakterem, ot nagyon sajnalom. Kiegyeztem volna barki mas halalaval (Fusco pl jobb lett volna), de pont o… ehh

Jo resz volt amugy, de a vegere ez nem kellett volna.

Alyraa - 2015. 01. 07. 17:33

Tudom, hogy nem az irokon mult… remelem azert valamikor visszater, ha mar elege van a pelenkazasbol :)

Prince007 - 2015. 01. 07. 19:00

Micsoda rész! Azért olyannal ritkán találkozok egy epizódon belül bármelyik sorozatnál, hogy hangosan röhögök, aztán 10 perc múlva már lerágom a körmömet izgalmamban :) .

Dark Energy - 2015. 01. 07. 19:10

Na, az ilyen részért Emmy díjat szoktak adni az Outstanding Writing for Drama Series kategóriában, persze a rendezés se volt rossz.

*-os ötös, 10/10

Lemoni - 2015. 01. 07. 20:19

Ehh, nálam most esett ki a heti nézős kategóriából, ez nekem már rútul, akarom mondani Root-ul tömény volt és az 1 fő kiesésével nyilván marad is az arány. Majd évad végén – szükség szerinti áttekerésekkel – megnézem a maradékot.

Dave - 2015. 01. 07. 20:21

Best episode ever.

Stiel - 2015. 01. 07. 20:46

Dark Energy: pont azon gondolkoztam, hogy nemrég ment a vita itt junkie-n, hogy kell-e legjobb írás kategória a szavazáshoz, és hogy oda én jelölném ezt az epizódot (jövőre). No mindegy, addig is a hét epizódját minden bizonnyal elviszi.

Stiel - 2015. 01. 07. 20:48

(hét epizódja címet)

Aredhel - 2015. 01. 07. 21:01

That was epic!

rio - 2015. 01. 07. 21:08

A belinkelt cikknek is köszönhetően, de kétségeim támadtak az utolsó pár másodperc értelmezésével kapcsolatban.

10/10, nem kérdés.

Év idézete:
– Why did you just do that?
– Why not? We’re in a simulation.

Neoprimitiv - 2015. 01. 07. 21:11

Stiel, Dark Energy: az biztos, hogy a RAM után ez is egy olyan rész volt, amelyik végül is egyetlen gimmick ötletre épült és éppen ezért nagyon könnyen el is lehetett volna szúrni. Ehelyett megint csináltak egy olyan epizódot, ami szinte írói erőfitogtatásnak is beillik: tessék, lehet utánunk csinálni, ha tudjátok.

Így utólag érthető Plegeman is a korábban belinkelt videóban, hogy amikor először állt elő Denise Thé az ötlettel, akkor az első reagálásuk az volt, hogy ezt nem lehet megcsinálni, a második meg az, hogy ezt meg kell csinálni.

Neoprimitiv - 2015. 01. 07. 21:12

rio: a következő rész előzetese alapján egyértelműen nyitva hagynak egy kiskaput, aztán majd lesz, ami lesz.

rio - 2015. 01. 07. 21:12

Amúgy meg zárójelben jegyezném meg, hogy a rész előzetesét is bátran lehet jelölni a talán még nem létező “Év legszopatósabb trailere” díjra. Ezúttal jó értelemben, zseniális feloldás, zseniális ötlet volt a rész szerkezete a készítők részéről.

rio - 2015. 01. 07. 21:13

@Neo Na igen, épp ezért nem tudom, merjek-e előzetest nézni :)

Neoprimitiv - 2015. 01. 07. 21:33

rio: lol, ennek a résznek az előzetesével tökéletesen betettek annak a koncepciónak, hogy majd az hal meg, akit nem láttunk a teaserben meghalni – itt mindenki meghalt. :)

Neoprimitiv - 2015. 01. 07. 21:40

Még csak előzetes adat, de szépen visszamászott az 1.7-es szintre a demó.

hunlord - 2015. 01. 07. 21:48

Hát ebben tényleg volt minden. Így kell ezt csinálni. 10/10

hunlord - 2015. 01. 07. 21:56

Ja, és “Yo, Nutella…” :D Fusco nagy arc még mindig!

LaCRossE - 2015. 01. 07. 22:08

2015. január 6-án (amerikai idő szerint) megjött az év legjobb sorozatepizódja. :D

Nem érdekel, hogy még hátra van 359 nap! Akkor is az! :D

LaCRossE - 2015. 01. 07. 22:38

Még senki nem tette meg, nekem muszáj, mert zseniális az egyszerűsített szimuláció. :D :D

Reese: Coolly delivered sadistic warning.
Fusco: Self-deprecating inquiry into the time necessary to infiltrate system.
Root: Funny yet insightful retort.
Finch: Mildly agitated declaration of mission completion.

Finch: Gentle exhortation to further action.

Root: Overly affectionate greeting.
Shaw: Greeting.
Root: Transparent rationale for conversation.
Shaw: Annoyed attempt to deflect subtext.
Root: Overt come-on.
Shaw: Mildly embarrassed defensiveness bordering on hostility.
Root: Playfully witty sign-off.

fyktyvf - 2015. 01. 08. 00:24

Azt a mocskos.

10/10.

fyktyvf - 2015. 01. 08. 00:36

SPOILERVESZÉLY

Na jó, az első sokk után meg kell jegyeznem, hogy nagyon, nagyon régen volt olyan epizód amit ezzel a feszült idegességgel néztem végig. Egyszerűen zseniális volt, ilyen fokú érzelmi reakciót nem is tudom mikor váltott ki belőlem utoljára egy sorozat.

És a millió dolláros kérdés: halott-e valójában Shaw? Szerintem 90-10, hogy igen, a végső tease ellenére is. Ha a történet szempontjából nézzük, Samaritannek és az ügynökeinek talán egyedül Finchen kívül nem lenne érdeke túszt ejteni a Gép ügynökei közül. De Sarah Shahi terhessége miatt még ha él is, akkor is legkorábban az évad végén térhetne vissza Shaw.

ALDO - 2015. 01. 08. 13:48

fyktyvf:

Finch mellett talán még Root is értékes lehet valamilyen szempontból a Géppel való kommunikációja miatt. Shaw életben tartása annyiból lenne logikus, hogy infóhoz jussanak tőle. Már az is nagy előrelépés lenne, ha rájönnének, hogy a metróalagútban bujkál a csapat. De ha ismerik az előéletét, akkor nyilván tudják, hogy nem lesz egyszerű megtörni és mivel a Szamaritánus fenyegetésnek könyvelte el őket, nyilván jobb, ha megszabadulnak tőle. Az is érdekes lesz, hogy vajon Fuscóra is rászállnak-e, mert még mindig nem tud a gépről.

tonyrulez - 2015. 01. 08. 14:16

Shaw szerintem nem éli túl (következő rész promoját nem láttam, nem is fogom megnézni (4×11-ét sem láttam, így utólag is kemény volt látni)).
A Gép viszont folyamatosan mutatja a túlélés esélyét, ami 0.000006%-ra csökken az utolsó másodpercekben, valószínűleg ezután még tovább. A Gép elég intelligens, ebbe a rátába biztos belekalkulálta hogy kell-e a Samaritannak Shaw mint túsz/asset, nagy valószínűséggel nem, így szerintem meg fog halni.

Neoprimitiv - 2015. 01. 08. 14:17

ALDO: végül is mindegy, miként játsszák meg a továbbiakat (lesz egy interjú link erről a mai posztban), technikailag Shaw legalább az ötödik évad végéig MIA, mert Sarah Shahi megmondta, hogy legalább egy évet otthon akar lenni a babákkal. Mivel már az évad kezdetekor tudta, hogy terhes, valamikor március-áprilisra várhatók, ami viszont azt jelenti, hogy legkorábban a következő évad fináléjában bukkanhat(na) fel a maga valóságában. (Ez mondjuk egy erős cliffhanger lenne, az tény.)

Ami Fusco-t illeti, azt figyeltem, hogy a végső, megvalósult változatban még mindig nem került a Szamaritánus szemei elé, vagyis egyelőre ő tiszta. Lehet, hogy pont erre fognak a későbbiekben építeni, hiszen ő az egyetlen, aki jelenleg szabadon mozoghat.

ubul - 2015. 01. 08. 14:26

szerintem Shaw nem halt meg, de biztos hogy egy jóideig nem fogjuk látni :S

csak legyen 5. évad :D

Llew - 2015. 01. 08. 20:39

Hát, ez óriási rész volt. Ilyen epizóddal indítani a sorozatos évkezdést nem semmi.
Az alapötlet zseniális volt. Tán még sosem láttunk ennyire a Gép fejébe.
Tényleg minden volt, akció, humor, érzelem.
Sajnálom Shawt, de ha választani kellett volna karaktert, én is őt dobtam volna be. És illett hozzá ez a lépés, hogy beáldozza magát a csapatért.
Mondjuk kíváncsi lennék, hogy ha nem kellett volna ez a muszáj megoldás, akkor mennyiben tért volna el az epizód. Mert az elcsaklizós bombával akár olyan lépés is lehetett volna, hogy simán elvágja őket a Samaritánus embereitől és simán átsétálnak a lifthez.

Neoprimitiv - 2015. 01. 08. 21:22

Llew: nem vagyok benne biztos, hogy ha nincs a vis major, akkor egyáltalán ebbe az irányba megy a történet. Gyakorlatilag az évad eleje óta ebben a szituációban tudtak gondolkodni, ennek figyelembe vételével tudtak tervezni, de ha ez nincs, akkor lehet, hogy egy egészen más középrészt kaptunk volna egy teljesen más felvezetés után.

Llew - 2015. 01. 08. 21:31

Igen közben elolvastam a rész posztot, hogy már évad eleje óta tudták.

Az io9-es epizód írásnál van pár egyszerűsített komment. :)

hummel - 2015. 01. 10. 11:32

Jól felépített párhuzam volt a múltban játszódó sakk játszma + Finch véleménye a játékról magáról, illetve a jelen idejű események között. Úgy vélem a gép tisztában volt vele, hogy a lift elindításához valakinek maradnia kell és ez volt a sakk játszma végső konklúziója is.

Shaw talán meghalt, talán nem. A visszahozása magyarázható lenne azzal, hogy a Samaritan információt akar szerezni a csapatról, illetve a bázisukról. Engem igazából viszont az érdekelne, hogy Root miként éli ezt meg, kihat-e a cselekedeteire, illetve ha a gép mondjuk információt szerez Shaw életben maradásáról megosztja-e ezt a többiekkel, vagy vár amíg esélyük lesz kiszabadítani.

Mindeközben Finch algoritmusáról nem tudunk semmit. Ez csak találgatás, de gondolom a program célja nem egyszerűen a pusztítás, a Samaritan bármikor újraépíthető, hanem hogy a gép a Samaritan helyébe tudjon lépni, átvegye a teljes szerverpark fölött az uralmat, míg a Decima mondjuk erről nem sejt semmit.

Neoprimitiv - 2015. 01. 10. 12:11

hummel: +3, mindegyik kérdés izgat engem is :)

Theo - 2015. 01. 13. 08:41

Hát én nem tudtam a terhességéről, de erősen gyanítottam, hogy valaki meg fog halni. Ha Root lett volna is nagyon ideges lettem volna, de ha Shaw valóban meghalt, akkor instant kasza.

karit - 2015. 01. 13. 18:41

Részemről kasza.

Na jó, ez csak az Option 1, 2 … 93 volt, és a stáblista végére mind ‘NO VALID’ lett bennem, de akkor is…
Btw. arcpirító érzés, hogy ha ezt bármelyik pasival lépik meg a végén, nem csak a kasza, de a kisbalta is repült volna.

Vajon, ha nincs a “vis major”, akkor is ez a vége? Volt egy hasonló X-akták rész, bár abban nem halt meg senki (ennyiszer), és az Mulder fejében pörgött rekurzívan, de emlékeim szerint untam. Hát ezt nem.

Viszont vagy tízszer gondoltam a rész közben a porcos halakra, mer’ milyen már, hogy a gonosz ügynökök percekig lőnek egy csukott ajtóra (oké, real time csak fél perc), majd miután az összes fánkot és kávét kidurrantották, a benti csapat szépen egyesével elsorjáz az ajtó-szita előtt, véletlenül sem a kilincs felőli oldalra sorakoznak egyből. Minden alkalommal. Persze a Gép biztos látta, milyen bénák a támadók, mert ott még nagyvonalúbban bánt a százalékokkal.

De vajon hány lépésnyi sakk-előrelátás kellett mondjuk a Degas képet minden egyes alkalommal kinyíró sorozat lővonalának ilyen határozott kiszámításához? Heisenberg forog a sírjában. Vagy ha nem forog, akkor a sírja halad v sebességgel valahol. Jóval túl a SuspensionOfDisbelief-galaxison. Mert eddig azért többnyire hagyta magát komolyan venni a PoI: Tango, Alfa, Zulu… itt meg már épp csak dalra nem fakadt a Gép. Nutella, Wonderboy.

Na, bocs a puffogásért. Mindenesetre nagyon vicces és elgondolkodtató volt látni, hogy egy efféle gép az üres processzoridőben unatkozva hogy nem őrült még meg.

Érdekelne, a játszma melyik lépésénél tart most a két AI, hiszen Greer szerint pont ezt a válaszlépést várta az ő gépük a másiktól, és ezt nem hiszem, hogy Shaw kiugrására értette a gombhoz.

Amit jobb western filmekben egy lövéssel szoktak benyomni, a liftből. Csak mondom.

rio - 2015. 01. 14. 11:11

Wow. A végén az a Moby szám. Nem volt annyira erős, mint a múlt heti, de nagyon jó irányba viszi a sorozatot.

rio - 2015. 01. 14. 11:13

@karit Én az egész sorozatot képregényként fogom fel, ott meg egy bizonyos pont után elfogadom a dolgok kariktaúraszerű kezelését úgy, hogy közben komolyan is lehet venni a végeredményt.

sziszko - 2015. 01. 14. 13:35

szuper rész volt, látni lehetett, hogy a gép nem isten, meredek volt az a 2%-os esély, és hogy a végén elfogynak a lehetőségei a gépnek, komolyan sajnáltam…

Neoprimitiv - 2015. 01. 14. 14:01

Jó volt ez a mai rész. Csak kb. a közepénél jöttem rá, hogy addig nem is láttuk a csipet csapatot.
Van egy olyan érzésem, hogy amikor Control tényleg rájön, hogy bohócot csináltak belőle, akkor csúnya világ jön.

Mondjuk ennek alapján az évad végére elképzelhető egy Szamaritánus lekapcsolás, Gép visszakapcsolás és csináljunk úgy, mint ha nem tudnék magukról fegyverszünet.

Mai idézet: “There are no good cops here.”

Neoprimitiv - 2015. 01. 14. 15:25

Még annyi, hogy tetszett, ahogy elkezdték felszedegetni az évad első felében elszórt morzsákat. Előkerültek Grice-ék, újra felbukkant a Nautilus és az áldozati báránynak feltálalt srác valami hasonló témán dolgozott, mint az a nő, akinek a laptopjára Harold a 6. részben valamit feltelepített Hong-Kongban.

disfear - 2015. 01. 14. 17:53

Na nekem ez a mostani rész hozta vissza a kedvem, a múltkori sakkjátszmás – kevésbé.
Lehet, hogy hülyén fog hangzani, de pont ez a darkos, nem tiszta, hogy ki a fekete-fehér, (szürke) dolog tetszett pl a PoI első évadiban és a mostani résszel ezt éreztem visszatérni.
Az, ahogy Control-ról szólt az egész rész, és kvázi “szimpatizálni” lehetett vele valahol, az eszméletlenül jó húzás volt. De persze azért nem lehet teljesen az ő oldalán állni persze, mert a végén ugyanúgy lelövi a fickót. De a lényeg hogy, nagyon tetszik ez a kicsit “Homeland”-es, a “néző tudja, de a szereplők még nem hogy mi van” dolog, és ettől baromira durván erős lett a suspense a a mostani részben.

Meg a kissrác a Fehér Házban, na az baromi jó volt. Nagyon ügyes, hogy kitágították a Samaritan-vonalat az írók, és nem csak annyi van hogy Greer ül egy raktárban és kész, hanem végre képbe került az a múltkor, pont itt a kommentekben feltett kérdésem, hogy a kormány végülis mit szól ehhez a Samaritan dologhoz és hogyan fog ennek az egésznek a dinamikája alakulni. És ez baromi jó és izgalmas dolog, hogy belekeverték a felsőbb vezetést, akik kvázi így “szövetségesei” lehetnek valahogy a Samaritan elleni harcnak!

hummel - 2015. 01. 14. 18:26

A tőzsde épületben most így a támadás után is 39 Samaritan ügynök volt az epizód végén látható felirat szerint. Eszméletlen emberbázissal rendelkezhetnek.

Control pedig végül összerakta a dolgokat, csak éppen ezt nem egy a Samaritan által megfigyelt kamera előtt kellett volna tennie. Ha a Samaritan ezt összeköti a Control ezt megelőző viselkedésével, akkor a nő bajban van.

Egyébként megint remek részt szállítottak a készítők.

Neoprimitiv - 2015. 01. 14. 18:31

disfear: a kormányzat legfeljebb ellenség lesz itt, mert ahhoz, hogy szövetséges legyen, valakinek fel kellene vállalnia, hogy ő hozta a Szamaritánust a nyakukra. Legfeljebb akkor tudok érdemi támogatást elképzelni, ha a választási manipuláció újra előkerül – politikusok sok mindent hajlandók elnézni, de hogy esetleg pont őket sakkozza ki valaki, azt nem.

Control viszont veszélyes ellenfél nélkülük is, mert neki a biztonság a szentsége, márpedig a Szamaritánus éppen abba rondít bele. Kérdés persze, hogy ha a Szamaritánus maga a rendszer, hogyan fog tudni bármit is lépni, de ez legyen az író dolga.

Neoprimitiv - 2015. 01. 14. 18:42

Mindig elfelejtem: apróság, de ahogy Root, mint egy ketrecbe zárt farkas méregette Control-t a kihallgatás alatt a rács túlsó oldaláról, az nekem egyszerre volt nagyon jó alakítás Amy Acker-től és nagyon jó operatőri/rendezői megoldás.

kodszarny - 2015. 01. 14. 18:54

hummel – control nem a szamaritánus orra előtt jött rá, mert a tőzsde zárt kamerákon volt, és csak a machine látott ott mindent, mert előtte Finch és Root feltörték

engem borzasztóan zavar h Samaritan egy gyereket választott, lehet h félelmetesnek kellene lennie, de inkább nevetséges számomra, ahogy próbál a nagy gonoszság maga lenni

Neoprimitiv - 2015. 01. 14. 19:30

A francba, most látom, hogy megint kihagynak három hetet, csak február 3-án jön a következő rész. Grrr :(

hummel - 2015. 01. 14. 19:52

kodszarny: A kamera által mutatott képen egyértelműen a Samaritan jelrendszere volt látható.

Llew - 2015. 01. 14. 20:01

4×12
Nagyon jó a rész ezzel az újabb, szokatlan külső szemszöggel.
Epizód közepe. Controllhoz most jött meg a két csere testőr, miután az eredetieket kiiktatták. Feltevés -> Controll a heti irrelevant, vagy az idei számokat nézve inkább a Szamaritánus elleni harc miatt megmentendő személy.

Llew - 2015. 01. 14. 20:09

Ok, eddig rossz a tipp, de legalább John és Root voltak, ahogy vártam.

Llew - 2015. 01. 14. 20:16

Hah, megvezettek, de Harold csak kimondta, mégis csak Controll a PoI.

Llew - 2015. 01. 14. 20:55

Na jó mégsem teljesen az volt. Viszont ha így folytatja rövid úton a Szamaritánus célkeresztjében lesz. Sajnáltam, hogy annyira vakon bízik a rendszerben, hogy simán kinyírta a csávót. Ezt nem ellensúlyozta a végső tőzsdei szemle sem.
Kemény kis félévad lesz ez. Nagyon kíváncsi vagyok mit építtet a Szamaritánus. A biomérnöki vonal érdekes, de egy bioszámítógép, vagy még inkább egy mesterséges test az már túl scifi lenne a PoI-nak is.
Gricenek még komolyabb szerepe is lehet, ha már így sztoriban tartják.
Az a fej amit Control vág mikor Harold megjegyzi, hogy számítottak az ügynökökre.

Nagy fekete pont, hogy John teljesen talpon van.

Gedeon74 - 2015. 01. 14. 20:56

Szeretem, amikor kilépünk a szokott megközelítésből. Lehet, hogy voltak erősebb részek is korábban, de ez mindenféleképp egy üde színfolt volt a maga borongós módján is. (Anno Shaw bemutatkozó része is hasonlóan tetszett.)

Ami nem tetszett, hogy a két legkomolyabb védelmi mufti ennyire kicsi ellenállással hagyja magát vakon vezetni egy külső cégtől, még akkor is, ha eddig eredményeket szállítottak. Jó, Control persze lassan gyanakodni kezd, de inkább tudtam volna elképzelni azt, hogy a Szamaritánus fickó abszolút segítőkésznek mutatkozik laptop ügyben, majd valahogy hátulról szabotálva a dolgot széttárt kezekkel mondhatta volna, hogy ez sajnos nem rajtuk múlt.

A Matt Damon hasonmás kölyökért sem vagyok oda, illetve azért, hogy gyerekhordozója lett az Ellengépnek. Az még egy dolog, hogy Root-tal leül tárgyalni, ahol mindenki tudta, hogy ki kicsoda (bár szerintem egyébként jól játszik a kissrác, de én is azt mondom, hogy nem volt odaillő, hacsak nem tényleg a testben megszületett, illetve megjelent Szamaritánusról van szó.), de ebben a formában ez nagyon furcsa, valahogy hiteltelen tárgyalópartnernek tűnik így. De majd meglátjuk, mit hoznak ki ebből a készítők, biztos van valami halvány elképzelésük, hogy miért emellett döntöttek. :)

Llew - 2015. 01. 14. 21:21
Neoprimitiv - 2015. 01. 14. 21:21

Gedeon74: a kissráccal kapcsolatban lehet, hogy az én logikám nagyon csavaros, de ha besétál Átlag Józsi, hogy ő itt most kérem a világot irányító szupergép képviselője, akkor rövidebb úton kerül a diliházba, mint amíg ezt leírtam. Paradox módon a gyereket éppen azért lehet komoly(abb)an venni, mert nála nyilvánvalóan tényleg kell valami plusz.

Másik megközelítésben a Szamaritánus már eddig is nagyon “élvezte”, ha kimutathatta az erejét – mi lenne egyértelműbb demonstrálása annak, hogy ki a főnök, mint ha egy gyereknek kell engedelmeskedni.

Llew: a bio az csak valami elterelés volt, valójában időjárás modellező programon dolgoztak (ha igazat mondtak nekik). Az időjárás-befolyásolás (különösen nyomásgyakorlási céllal) egy kicsit azért már túl scifi lenne nekem, de majd meglátjuk.

Gedeon74 - 2015. 01. 14. 21:46

@Neoprimitív
Igen, ezeket én is lefutattam magamban, csak Rettentő Szilárddal és titkos földalatti börtönnel. :) De a lényeg az, hogy így is, úgy is villantani kell valamit, hogy komolyan vegyék, tehát működhetett volna felnőttel is. Ráadásul egy felnőtt maximálisan meggyőzhető és elkötelezheti magát egy ügy mellett, mint Root vagy Greer, de egy tizenéves kissrácról nem tudom elképzelni, hogy csak úgy a nyári (téli) szünetben folyamatosan gonoszosat játsszon, mert az milyen jópofa. De ha meg tényleg ő az átlényegült gép, akkor az túl erős lenne a sorozat eddigi fázisában.

Llew - 2015. 01. 14. 21:51

Neo:
A kissrácos felvetés jó és simán fennál. Az mellett is hogy sorozatos szempontból látványos.
Ellen pontként viszont ott van, hogy gyakorlatilag csak egy hangszóró. Root azért elég intelligens, hogy értse mit tolmácsol, de a gyerek bizonyos szinten csak számára ismeretlen szavakat pakolgat egymás után. Illetve jó lenne belelátni, hogy ő miként viszonyul a helyzethez. Mit kezd a hanggal a fejében? Root önkéntes “gazdatest”, a gyerekről ezt nehezen hiszem.

Igen, közbe megnéztem még egyszer a végét, így tisztább. mondjuk így is érdekel mi készül. Vajon Greerék tudják, azért védték a laptopot, vagy ők is megvannak vezetve a Szamaritánus által, mint Control?

Llew - 2015. 01. 14. 22:02

A fentebb linkelt interjú elég jó, minimális spoilerrel (kb. fél mondat 1-1 részről) a folytatásról. Miközben pl. Stephen Hawking is az AI kifejlesztésének, létrejöttének a veszélyeire figyelmeztet Nolan felveti, hogy “mi van, ha már meg is történt”?

Stiel - 2015. 01. 15. 00:52

PoI megint megelőzte a valóságot:

http://index.hu/tech/2015/01/14/palantir/

(Arra gondolok, hogy az epizódban a ‘terroristák’ is valami rejtélyes startup-nak dolgoztak.)

fyktyvf - 2015. 01. 15. 01:17

@Llew: “Sajnáltam, hogy annyira vakon bízik a rendszerben, hogy simán kinyírta a csávót.”

Nyilván nem tehetett mást, ha élve hagyja, arra Samaritan záros határidőn belül rájön, és akkor azonnal ő kerül a célkeresztbe.

GR - 2015. 01. 16. 00:03

Nem tudom, hogy valaki felvetette-e már itt, én most olvastam a neten azt a teóriát a “Shaw meghalt/nem halt meg – hogyan fogják megoldani az esetleges visszatérését” szituációról, hogy az írók majd kómába ejtik Shaw-t.

Logikus magyarázatot adna a hosszú kihagyásra, és lehet vele játszani is, hogy akkor melyik oldalon ébred, és mennyi/milyen emlék(ek)kel.

Ezzel a megoldással én teljesen ki lennék békülve, mert a 4×11-ben a végén lehet látni, hogy Martine Shaw fejére céloz, és lehet ebből egy lőtt seb, plusz

SPOILER (?)
a 4×13 promojában is van egy villanásnyi rész, ami erre utal.

deku82 - 2015. 01. 17. 09:30

Ez a 3 rész most meggyőzőtt arról, hogy érdemes kitartani a sorozat mellett. Tavaly azért voltak olyan gondolataim, hogy már csak megszokásból nézem.

Malcolm Reed - 2015. 01. 19. 00:54

Mivel a legutóbbi kritikában a most futó legjobb sci-fiként determinálta Neoprimitiv a Person of Interestet, rávettem magam az 1×01-re. Nagyon közepes volt ez az egész. Sima procedural nyomozós jó dialógusok és humor nélkül, általam nem ismert színészekkel, kis csavarral. Érdemes ezt folytatnom? Hol kezdődik az a nagy átívelő szál, ami miatt egyáltalán sci-fi kategóriába került a sorozat?

Neoprimitiv - 2015. 01. 19. 05:53

Az átívelő történetek a 7. résszel kezdődnek, de ez egy (pontosabban több) hosszú történet és a sorozat ugrál egyikről a másikra. A scifi vonal igazából a második évad végétől válik hangsúlyossá, de arra ne számíts, hogy majd pikkelyes idegenekkel harcolnak a szub-théta projektorért. A párbeszédek és a humor stílusa az első részből azért már látszott – nyilván vannak jobb és rosszabb részek, de ez nem egy Modern Family, nagyon másra ne számíts.

Brynden Rivers - 2015. 01. 19. 10:17

@Malcolm Reed

Neo-noir cyberpunk a sci-fi vonal, nem űropera :)

De ha láttad az első részt akkor tudod, mi az a Gép és kicsit továbbgondolva el tudod képzelni mit lehet kihozni ebből a settingből.

Sima nyomozós már az alapképlet miatt sem lehet, és azon csavarnak majd egy párat. Lehet nem olyan gyorsan, de ez egy network sorozat nem a BSG on Earth.

Szerintem is nézd meg a 7-8. részig

Illetve akkor nézd, ha szereted a
– Batmant (Nolan az alkotó)
– Aliast, csak ez annál sokkal okosabb
– noir bűntörténeteket

Stiel - 2015. 01. 19. 11:15

A karakterek viszonya (pl. John és Fusco, de a többiek is) messze túlmutat egy sima procedural-on. Meglesznek a jó dialógusok és a humor is (utóbbi nem feltétlen tipikus).

Mindenesetre lesz átívelő történet, és nagyon erős. Én személy szerint nem hagynék ki epizódokat, addig is építik a karaktereket, meg lesznek flashback-ek is (mértékkel adagolva).

Bence - 2015. 01. 20. 02:29

Annyira nem szoktam, de érdemes odafigyelni a címválasztásra is. Control-Alt-Delete, az előző pedig If-Then-Else. Nagyon ötletesek.

ubul - 2015. 01. 20. 07:34

Megértem az újoncok esetleges értetlenkedéseit, lehet hogy most én se kezdenék bele, ha nem nézném már bő 3 éve. Eleinte nekem se jött be annyira, utána kb az első évad felétől dara lett, a 2. évad közepéig, ahol viszont már hetiben kellett nézni, mert akkor adták a 2. évad második felét :D

nálam a 3. évadra ért be, ott már inkább a gép volt a főszerepben, kevesebb heti ügyekkel, ami mostanság már nem is hiányzik…szerintem abból már kitudtak mindent aknázni.

Szóval nehéz ügy, ha ajánlani kéne valakinek, mert az első pár rész alapján egy sima nyomozósnak tűnik, apróbb scifi szálakkal, de a látszat csal egy idő után :D

Tiger27 - 2015. 01. 20. 10:32

nem igaz, hogy mindig elengedik Rooték a dagadék Controllt…nagyon irritáló egy karakter! most komolyan miért jó Finchéknek, ha életben van?!!

Zora - 2015. 01. 20. 20:34

Azt már írta valaki, hogy Shahi január 7-én ikreket szült?

Neoprimitiv - 2015. 01. 20. 20:47

Zora: csak akkor jelentették be hivatalosan, még nem születtek meg. Valamikor február-márciusra várhatók.

ubul - 2015. 01. 21. 08:57

el is felejtettem, hogy most akkor megint 2 hét szünet lesz? :/ én meg itt várom a hozzászólásokat a heti részről :D de csak febr. 3-án lesz :S

Malcolm Reed - 2015. 01. 22. 22:38

Köszönöm mindenkinek a választ. Az első két rész után átugrottam a hetedikre, ami szintén nem győzött meg.
Nem szoktam ilyet csinálni, de a kommentekben meggyőztetek, hogy lesz ez még jobb is. :-D Így aztán mivel részben Sarah Shahi miatt kezdtem bele, teszek még egy próbát azokkal az epizódokkal, amikben ő szerepel. Illetve a harmadik évad premierjétől elvileg be lehet szállni, szóval azt még mindenképpen látni akarom. Aztán lesz, ami lesz.

kodszarny - 2015. 01. 22. 23:09

kis spoiler

Zoe visszatér a 14. részben február 10-én

http://www.spoilertv.com/2015/01/person-of-interest-episode-414-guilty_22.html

Neoprimitiv - 2015. 01. 22. 23:36

Zoe visszatérése jó hír, azon viszont meglepődtem, hogy ezek szerint John álcája még mindig él.

Memari - 2015. 01. 23. 00:24

hősiesen kitartottam, h egyben nézzem meg a trilógiát, erre majd minden részről volt külön poszt, így belenézve az írásokba nem voltak nagy meglepetések a részekben, de így is végig tudtam izgulni értük. A legjobb részek voltak.
Sajnálom Shawt, csíptem a karakterét, de tény, h eléggé elhanyagolták mostanság, de a 13-rész előzetesének vége alapján lehet vmi megoldást sejteni az ügyre, de eddig is mindig sikerült meglepniük az íróknak. :)

14-rész, Zoé! Minden segítségre szüksége van a csapatnak, sűrűbben visszatérhetne!

deku82 - 2015. 01. 27. 09:56

Most lepnének meg igazán az alkotók, ha más is meghalna az évad végéig. Mert így visszagondolva elég vicces, hogy totóztuk vajon ki lesz a “kötelező” veszteség. Zoe pl. simán mehetne, és ugye Elias szénája sem állt túl jól.

bobi64 - 2015. 01. 31. 12:12

No, én totál ledöbbentem, hogy folytatása van a sorozatnak. Azt hittem kasza lett a harmadik után. Nem baj, így egyben néztem meg az eddigi részeket a negyedikből. Erős kezdés után belefulladtak a katyvaszba. Megint céltalan keverések, elcseszett dramaturgia, meg még jónéhány baromság jött a végére. Most valakinek az elveszett testvérét, amnéziás húgát, vagy az igazi apjának(aki rendőr volt) a gyilkosait kéne még bedobni. Ezután én is bedobnám, a törülközőt például.

Rettus - 2015. 02. 02. 20:29

Valaki valahol odacsapott az asztalra :D
Mondjuk ideje volt, mert ez a 4. szezonos kvázi reboot eddig nagyon satnya volt, de ez a trilógia odavert.

Még nem néztem kié a zeneszerző credit, de külön gratula neki, hogy az egyébként is zseni főtémát ennyiféleképp’ tudta izgalmasan hangszerelni!

Llew - 2015. 02. 02. 22:09

Ramin Djawadi a zeneszerző, aki mostanában elég felkapott sorozatos körökben. Ő csinálja a GoT-ot is és a The Straint is így hirtelen.

treast - 2015. 02. 02. 22:12

Részről részre csak az jàr a fejemben, hogy milyen zseniàlis cucc lehetett volna ebből kàbelen, kevesebb résszel. Így is szórakoztató, csak mégis…

ubul - 2015. 02. 03. 08:49

na igen, az OST szintén zseniális az egész sorozatban

winnie - 2015. 02. 03. 20:34

inkabb azt mondanam, hogy vannak nagyon jo temai, amiket izgalmasan lehet varialni.

hummel - 2015. 02. 04. 08:35

Ez így eléggé érdekes lett. Root rájött, hogy a gép tudja hol van Shaw csak éppen ezt az információt nem osztja meg vele. Mindig azt mondogatta a csapatnak, hogy bízzanak a gépben, most neki kellene ezt tennie. Értelem és érzelem. Hm….

Neoprimitiv - 2015. 02. 04. 09:32

@hummel: én már a 3. évad óta várom, hogy milyen formában jön el az a pillanat, amikor Root csalódik a Gépben. Kíváncsi leszek, meddig tart majd ez a goodbye és arra is, hogy lesz-e szerepe Reese-nek a visszatérésében? Root most nagyon hasonló dolgot él át, mint John Carter halála után.

“My dear Sameen” – ez annyira nem passzol sem Shaw-hoz, sem (nem írom még le kinek) a stílusához, hogy óhatatlanul felmerült bennem, lehet, hogy mégis lesz szerepe Shaw gyerekkorának a sorozatban és van valami régi, általa nem ismert kapcsolat?

hummel - 2015. 02. 04. 14:54

@Neoprimitiv: Ha Shaw gyerekkorának lesz szerepe a sorozatban, akkor szerintem a személyiségzavar kialakulását fogják jobban elővenni. Gen és Root is elővette egyszer érintőlegesen a témát és nekem abból az a kép formázódott meg, hogy Shaw félre van diagnosztizálva.

Neoprimitiv - 2015. 02. 04. 15:05

hummel: viszont ha félrediagnosztizálták, akkor mégis kellett legyen valami kiváltó ok és az akár lehet a kapcsolat is. (Már ha van egyáltalán és nem csak a fantáziám dolgozik.)

Llew - 2015. 02. 04. 22:28

Ez az átlagos kisvárosban fura dolgok történnek, akkora sablon, mégis baromi jól sült el. Az ok pedig megmutatta, hogy ez a sorozat bizony nagyon is scifi, és az MI kérdés háttereként talán még sosem volt ilyen hátborzongató.

Nagyon nyomták a Shaw él vonalat biztos voltam benne, hogy lesz még jelenete Shahinak. Még mindig nem igazán van tippem, mire kellhet a Szamaritánusnak, miért éri meg az egész hercehurcát. Baromi jó indokkal kell előállniuk az íróknak, hogy ezt a helyzetet elnézzük két évig és szükség esetén Shahi nélkül is lezárhassák a szálat. Én Greer köszöntésébe nem láttam bele semmit.

Rendőr csaj visszatérése jó, de azért nem kéne ilyen hamar Shaw pótlékot benyomni az üres helyre.

Neoprimitiv: Root kiábrándulását tényleg érdekes lesz látni.nem hiszem, hogy hosszú búcsú lesz. Mondjuk érdekes lenne látni, hogy Finchék megkapják Rootot számnak, mert ámokfutás közben felfedik.Ugyanakkor erős húzás lenne, ha Shaw kényszer távozása után Root végleg menne.

ubul - 2015. 02. 05. 07:58

Mennyire esett bele Shahi terhessége a forgatásokba? gondolom ott még annyira nem is lehetett számítani arra, hogy gyereket fog várni, ezért tippre lehet hogy még valaki el fog halálozni, hisz gondolom a terhesség előtt felvettek mindent.

Neoprimitiv - 2015. 02. 05. 17:38

Llew: Root kiábrándultsága azért is érdekes, mert az ő dolga másfél évad óta főleg a Gép saját biztonsága érdekében kiosztott feladatok teljesítése volt. Ehhez sokszor kellettek Haroldék is, de ő azért inkább külön utakon járt.

Itt első ránézésre egy zsákutcába manőverezték magukat a készítők: ha Root lelép a csapattól, akkor nem derül ki a nézőnek, hogy azért a Gép rá kiosztott feladatait végrehajtja-e? Ha csak hetek múlva kerül elő, valamilyen szinten “stabilizálódva”, akkor pont a karakterépítés szempontjából legérdekesebb részekről maradunk le.

Neoprimitiv - 2015. 02. 05. 20:46

Még egy apróság (nekem elsőre nem is tűnt fel): a végén Harold azt mondja, hogy majd Dr Enright gondoskodik a megmentett csajról. Dr Enright a doktornő az Alistair Wesley-s részből. Szeretem, ha egy sorozat emlékszik a múltjára. :)

winnie - 2015. 02. 06. 04:34

ubul: a forgatás előtt már tudták, hogy terhes. még nyár végén.

hummel - 2015. 02. 06. 16:33

Neoprimitiv: Gyanítom Root nem fog eltűnni a képernyőről, viszont kétlem, hogy egy darabig foglalkozna a gép megbízásaival. Kérdés, hogy fejjel megy-e a falnak és nekiáll levadászni, illetve kivallatni a Decima embereit, mert akkor az álcája hamar borulhat.

Dr. Enright alkalmazása azért érdekes, mert korábban Dr. Madani volt a beugró. Ő volt, aki kezelte Johnt, mikor meglőtték a CIA-s kollégái, illetve ő lett volna, aki kezeli Shawt, ha az hagyta volna magát a Razgovor-ban. És ugye ez utóbbi egy évvel később történik, mint Dr. Enright feleségének megmentése. Arra mondjuk nem láttam utalást, hogy melyik orvost látta el John sérülését miután Simmons meglőtte. Szóval vajon mi az oka az orvos cseréjének? Gondolom nem a sérülés jellege szabta meg melyik orvost hívják, hiszen Dr. Enright nem idegsebész, hanem szív és trauma. Ha Finch szavait veszem alapul, hogy Dr. Madani törleszti a szívességet amivel tartozik, akkor azt mondhatjuk, hogy Dr. Madani csak pár alkalomra szóló rövidtávú megoldás volt, és azt már kihasználták ezért váltottak orvost.

Neoprimitiv - 2015. 02. 07. 17:10

Hohóó!, Katheryn Winnick a PoI-ban!

http://instagram.com/p/yyMnHXmKER/

Bence - 2015. 02. 10. 16:15

A mostani rész nem jött be annyira, gyenge színészi alakítások, sablonos sztori, a végén pedig hasonló cliffre számítottam.

Brynden Rivers - 2015. 02. 11. 11:25

Katheryn Winnick pótolja a keletkezett jónő-hiányt. :)

@Neoprimitív:

Kellene egy különálló Root-rész mondjuk jövő héten. :)

Neoprimitiv - 2015. 02. 11. 12:25

Zoe felbukkanása, vagy inkább aktív beavatkozása elég erőltetett volt nekem (függetlenül attól, hogy örülök, hogy újra láttuk őt), viszont a Fusco-s részek nagyon jók voltak.

A pszichodokival a végén az első reakcióm az volt, hogy biztos ő is a Szamaritánus embere, aztán rájöttem, hogy ha tudnák, hogy Reese-t kell becserkészni, akkor már nem kellene becserkészni, szóval remélem, hogy fals riasztás volt.

Brynden: különálló rész nem hiszem, hogy lesz (bár ki tudja?), de hamarosan újra látjuk :)

Rossz pont jár viszont azért, hogy Shaw eltűnése után is szó nélkül használják a metrót – ez ellentmond mind Harold paranoiájának, mind Reese taktikai tapasztalatának. Illett volna vesztegetni rá egy pár szót.

Drunken Whaler - 2015. 02. 11. 12:50

Ha az emlékeim nem csalnak, Roottal már egyszer ellőtték ezt a csavart – mármint a pszichológust, aki a másik oldalon áll. Kicsit olcsó lenne újra…

Átlagos rész volt, semmi különös. Kicsit tartottam attól, hogy eljátsszák a 12 dühös embert, aminek az eredetijét – szakmai ártalom – imádom, de nem a sorozatokban (Veronica Mars-ban sem jött be).

Aredhel - 2015. 02. 11. 19:04

Nagyon nagyon tetszett ez a rész. Míg a múltkori valahogy nem jött be, most egy tökéletes “old school” részt kaptam. Pont olyan volt, mint az elején.
Utóbbi időben azt hittem, hogy egy szimpla heti eset már nem tud érdekelni, nem fog lekötni, de rájöttem, hogy nem teljesen így van. Pontosabban a POI elején sosem “csak” egy heti megoldandó esetet mutattak, hanem közben felfedeztük a két főszereplő személyiségét, múltját, és láthattuk kettejük egyre mélyedő kapcsolatát. Az utóbbi 1,5 évadban csak azokat a részeket nem kedveltem, ahol tulajdonképpen nem volt semmi összekötő szál, illetve semmilyen személyes dolog a szereplőkkel és a köztük levő viszonnyal kapcsolatban.
Most valahogy tökéletes arányban mutattak be mindent ebben a részben, amit szeretek a POI-ban, és általában a sorozatokban. Volt íve a történetnek. Az elején szépen megmutatták, hogy nem szabad kapcsolódni, érezni mások iránt, mert az veszélyes nem csak azokra nézve, akiket beengedünk, hanem ránk nézve is. Míg a végén az a konklúzió, hogy így nem lehet élni, mert ez nem élet. Muszáj kapcsolódni, illetve akiket közel engedünk, azok sem passzív emberek, választási és döntési szabadságuk van (Fusco). Gyönyörűen mutatták be, egyáltalán nem éreztem szájbarágósnak. Plusz meg volt fűszerezve egy csomó belső, kikacsintós poénnal (Mr Wren, your numbers up :-))

fyktyvf - 2015. 02. 12. 01:57

Rég volt már, hogy filler epizód ennyire bejött, bár a megoldás része gyengére sikerült. Viszont nagyon tetszik ez a mini reboot, amit bedobtak, vagyis, hogy Finch, Reese és félig-meddig Fusco maradtak csak.

Yooha - 2015. 02. 12. 16:25

Hát be kell valljam, én nagyon örültem egy “hagyományos” epizódnak. Ez a sok szorongatott helyzet már elég nyomasztó volt nekem, jó volt látni egy kis “pihit”.
Hja, az vicces volt, hogy a morzézáskor felvillant 3-4-szer, és az egy szó volt lefordítva. Azért ez ennél lassabb, vagy villámgyorsan kellet volna villogni.

kodszarny - 2015. 02. 13. 00:38

Reese nem eresztett le egy kicsit?
régebben valahogy jobban bírta a strapát, most egy teljesen semmilyen alak majdnem szétkapja

ALDO - 2015. 02. 13. 13:10

kodszarny: biztos még nem pihente ki a lőtt sebet :) Mondjuk ahhoz képest, hogy hátba lőtték pár epizóddal korábban elég aktív volt. Vagy lehet, hogy sokaknak nem tetszett, hogy már-már szuperhős képességei vannak.

Neoprimitiv: a metrót nyilván azért használják mert a gép javasolta és a kevés New York-i vakfoltban van, ahol a szamaritánus nem látja őket. Ha nem lenne biztonságos, már szólt volna nekik. Másrészt ugye drága a díszlet. Az első évadban mindig máshová vitték a célszemélyt, de a 2. évad vége a 3. évad eleje óta mindig ugyanazt a lakást használják.

Neoprimitiv - 2015. 02. 13. 13:51

ALDO: a díszlet nyilván drága, ezt az oldalát én is értem.

Történeti oldalról viszont mivel nem lehet kizárni, hogy Shaw él, ha pedig él, akkor a Szamaritánus kezében van, egy olyan rejtekhely, amelyiknek a helyét és a bejutás módját is ismerheti az ellenfél, nem rejtekhely. Akkor sem, ha kamerával nem látható. És az sem érv, hogy Shaw kemény csaj, vannak drogok, amelyeknek a hatására bárki bármit elmesél, akármilyen kemény.

Még egyszer: nem az a gondom, hogy nem dobnak ki egy komplett díszletet, hanem az, hogy a saját mitológiájuk szerint ennek a két, erősen biztonságmániás embernek legalább egy fél mondattal reagálnia kellett volna erre a helyzetre.

Drunken Whaler - 2015. 02. 13. 16:00

Reese már régóta csak a szerencsének köszönheti, hogy életben van. Volt olyan epizód pl. ahol valami hatalmas mordállyal küldték volna át a másvilágra, ráadásul menekülés közben megbotlott. Nem az volt az első eset. Ő is öregszik…

dinnyemano - 2015. 02. 14. 15:17

Fusco olyan cuki volt 4×14-ben… Kis hűséges!

ALDO - 2015. 02. 14. 17:47

Neoprimitiv:
Jogos. Egy korábbi hozzászólásomnál ki is fejtettem, hogyha valamelyiküket elkapják, akkor automatikusan veszélybe kerül a rejtekhely, mert előbb-utóbb mindenki megtörik. De ennyi erővel még veszélyesebb a korábban általam említett állandó lakás, ahová viszik a célszemélyeket. Azt mégis könnyebb kiszúrni, mint a metrót. Az is magyarázat lehet, hogy már lemondtak arról, hogy Shaw életben lenne, de ezt nem merték, vagy nem akarták kimondani. Legalábbis nekem ez jött le. A másik pedig, hogy a Szamaritánus nem elsősorban a John-Harold párost tartja az elsődleges fenyegetésnek, hanem a Gépet. Mivel elvileg ő is figyeli a nem releváns listát és tudja, hogy a páros segít az átlagembereknek, így simán csapdába csalhatná őket, ha akarná. Gondolom most van fontosabb dolga.

deku82 - 2015. 02. 15. 18:54

Csatlakozom, kellett ez a kis pihi a rengeteg rohanás után. És sikerült elaltatni, meglepett a csavar. John és a pszichológus jók együtt, meddig akarják ezt húzni?

hummel - 2015. 02. 18. 09:36

„Reese nem eresztett le egy kicsit?”
Valóban igen szembetűnő a különbség a sorozat legelejéhez képest. Nincs megszabva semmilyen kontrolérték a szerződésében? 10 kilót simán leadhatna.

Megérne egy misét, hogy miért dől be mindenki a Samaritan, vagy a Decima által keltett különféle illúziónak. Collier, Control, Claire. Nyilván megfelelően tálalva, minden elhihető, de elvileg ezek az emberek nem arról híresek, hogy a bizalmukat osztogatnák. Mégis mindegyik elég mélyen alámerült, mielőtt a felismerés, vagy legalább a kétely felmerült. Collier esetében pedig ez sem volt meg, neki Greer személyesen nyitotta fel a szemét. Vajon a másik kettőnek mennyi esélye maradt a túlélésre? Most lenne érdekes látni a gép ez irányú számítását.

Neoprimitiv - 2015. 02. 18. 10:20

“Most lenne érdekes látni a gép ez irányú számítását.”
Erre én is kíváncsi lennék!

Claire és Control szerintem két különböző kategória. Control egy hasznos és szükséges eszköznek tekinti a Szamaritánust (vagy korábban a Gépet), de esze ágában sem lenne átruházni rá a döntés vagy irányítás jogát. Bár nagyon eltérően, de Haroldhoz hasonlóan ő is az emberi döntésben és mérlegelésben hisz.

Claire inkább Greer nézeteinek naív és még tapasztalatlan korai kiadása. Látja a “felsőbb rend” pozitív oldalait és hisz azokban. Amíg nem tolják brutálisan a képébe a másik felét a dolgoknak, addig inkább kizárja vagy negligálja az erre vonatkozó információkat. A végső beszélgetés alapján ő úgy gondolta, Haroldot beszervezni akarják – azt már valószínűleg kizárta a gondolataiból, hogy mit csinálnak vele, ha nem sikerül.

Neoprimitiv - 2015. 02. 18. 12:35

Arra is kíváncsi leszek, mi az a csomó újdonság, amiről Root beszélt.

Rettus - 2015. 02. 21. 22:42

4×14 végén Fusco 50 másodperc alatt 3 olyat nyögött be, letrüszköltem a habot a kakaómról:
– Hey, Loverboy!

hummel - 2015. 02. 25. 14:31

Root megjegyzése az új tagok beszervezéséről, Reese mint kakukktojás a koleszban, Harper hatékony találgatása a csapatról, a gyűrű a végén …….. egyértelműen azt lehetett érezni, hogy hamarosan új emberrel bővül a csapat. Viszont az érdekes, hogy ilyen hamar váltottak arról az álláspontról, hogy nem vonnak be új tagot.

Neoprimitiv - 2015. 02. 25. 14:38

hummel: az John és Harold álláspontja volt, a Gép úgy látszik nem ért ezzel egyet. Arra kíváncsi leszek, hogy Root cége a Decimának dolgozik-e?

Az epizód szövege, szokás szerint Fusco-tól: Ok, Detective Sunshine!

Poghy - 2015. 02. 25. 16:32

Root új főnöke (Caleb) a 2×11 száma volt, a programozózseni, akinél Harold tanárt játszott. Először én is a beépülésre gondoltam, de lehet, hogy ő lesz az új tag.

Neoprimitiv - 2015. 02. 25. 17:45

Poghy: kösz, nekem már nem ugrott be, de gyanítottam, hogy mivel eleinte csak név nélkül hivatkozak rá, majd a végén slusszpoénként jelent meg, valahol már kellett találkoznunk vele.

Poghy - 2015. 02. 25. 18:48

Neo: Nekem se ugrott be, de a rész után az volt az első dolgom, hogy lecsekkoljam, hogy láttuk-e már őt a sorozatban. :)

Llew - 2015. 02. 25. 19:40

Én először azt hittem Root az előző részben a Greerék által felvásárolt céghez ment.
A csaj elég jól rájuk tapintott, de nem ő az első, aki elég jól átlát John rendőr álcáján. Muszáj lesz bővíteniük, és egy háttér csapat rájuk is férne. Ez a csaj engem kicsit Zoe-ra emlékeztetett, bár inkább a helyzetfelismerésben és megoldásban volt jó, sem mint kapcsolatokban.
Root furcsa volt ezzel a nagy titkolózással, de szerintem hamar kiderül mit tervez a Gép.

Neoprimitiv - 2015. 02. 25. 20:38

Llew: John álcája eléggé foszladozik, nem csodálkoznék, ha még az évad vége előtt lépnének ez ügyben valamit.

Caleb felbukkanásával viszont több, potenciális visszatérő szereplő is felkerült a listámra:
– Monica Jacobs (2×19, Trojan Horse)
– Logan Pierce (2×14 One Percent)

Zoe-t már amúgy is visszahozták, Da Silva kvázi visszatérő lett ebben az évadban, most Harpertől váltak meg úgy, hogy szinte borítékolható az újabb felbukkanása, már csak Leon hiányzik a sorból, meg persze a négy hacker, akiknek szintén adott aliast a Gép.

Nem biztos, hogy így lesz, de nekem most úgy tűnik, hogy egy újabb állandóvá írt szereplő helyett inkább visszatérőkkel szeretnék kitölteni az írók azt az időt, ami Sarah Shahi visszatéréséig kell. (Hogy a sorozat kap-e ennyi időt, az más kérdés.)

Aredhel - 2015. 02. 25. 20:47

@Poghy
Úúúúú köszi. Nem is esett le. Vhogy éreztem a sejtelmes zenéből, hogy tátnom kéne a számat, de nem ismertem fel ki ez a tag.
A rész viszont valahogy nem tetszett. Lehet, hogy a heti szám miatt. Közben, de így utána sem éreztem, hogy miért is kellene megmenteni ezt a csajt. Főleg, mivel ő sem akarta, hogy megmentsék. Korábban is volt olyan, hogy kétes életű személy volt az, akit kihozott a Gép, de akkor valahogy meg volt magyarázva, hogy pl a háborúban meghalt partnerének a volt csaját gründolja, vagy maffiatag de a barátnője milyen rendes ember, szal van miért élnie…
Itt a részt megnézve sem érzem, hogy a világ jobban járt Harper (vagy ki. a nevét nem tudtuk meg valójában) életben maradásával. És ő sem tanult a leckéből.
Mindegy. Lehet, hogy a Brotherhood-ot nem csípem, bár korábban tetszett Dominic. Persze akkor a legjobb, hy van Elias is.

Aredhel - 2015. 02. 25. 20:53

@Neoprimitiv
Logan Pierce-t én is szívesen látnám. Az egyik kedvenc részem volt a One Percent, és bármikor szívesen újranézem. Viszont Leon-ról teljesen megfeledkeztem. Pedig milyen zseniális karakter. Aki hasonló, csak egy kicsit idegesítőbb, az a 4C-ből a szintén hacker/drogdíler, akit a repülőn kellett megvédenie Johnnak. Plusz igazán visszatérhetne az a 2 Root által inkognitóban tartott programozó (3, ha a kis kínai srácot is belevesszük).

Neoprimitiv - 2015. 02. 25. 21:00

Aredhel: egyetértek nekem is ez volt a legnagyobb gondom a résszel, hogy végig azon gondolkoztam, hagyják már a francba. Vagy ahogy Root mondta: a világ aligha engedhetné meg még egy drog díler elvesztését.

Bocs, hackerek tényleg nem négyen, csak hárman voltak (hét szervert telepítettek és hét fotót mutattak a 3×23 végén.)

hummel - 2015. 02. 25. 22:03

„a világ aligha engedhetné meg még egy drog díler elvesztését”

A csapat már az egymást megölni akaró házaspár esetén körüljárta valamilyen szinten ezt a morális problémát és azóta is voltak kétes ügyfelek. Szerintem most nem is ez volt a lényeg, hanem a lányban rejlő potenciál. A csapat tagjai különböző területen jeleskednek, és Harper új színt hozhatna a palettára. Jól megírt szélhámost alakított, aki minden figurát egyszerre tudott megjátszani. Az életérő törő bandák közül a kartell eliminálva, Dominic már nem megölni hanem beszervezni akarja és a csapattal is jóban lett. Plusz a srácot is sikerült megmenteni ráadásként.

Stiel - 2015. 02. 25. 23:36

hummel: segítesz meglátni a jót egy amúgy közepes részben is. :)

Llew - 2015. 02. 25. 23:41

Szerintem a csajt nem igazán kellett megmenteni. Nem is feltétlen azért volt heti szám. Ő inkább elkövető volt, ahogy John is mondta. Mégha nem is a szokásos.

Poghy - 2015. 02. 25. 23:59

Fura, hogy eddig senki nem említette, de én nem a csaj megmentésének szükségességén gondolkoztam az epizód közben, hanem azon, hogy a Szamaritánus szemében Dominic-ék a rendszer ellenségei, és akár le is kapcsolhatná őket, de mégsem teszi. Sz. tisztában van azzal, hogy a Dominic a Gép ellensége is, és valószínűleg ezért nem szól bele a dolgaiba. Érdekes volt az a fél másodperc is, amikor Sz. a fű legalizálásának a gazdasági hatásait elemezte.

disfear - 2015. 02. 27. 05:34

Hát igen, nagyon hiányzik még egy szereplő. Most egy kis mi lenne ha játék: ha én lennék az író az új karaktert (legyen női) nem feltétlenül John és Finch részéről hoznám be.
Egyrészt azért, mert az ő részükre nyilván valami spéci, beavatott, ex-titkosügynök, esetleg katona, szuperhacker, szvsz. “bennfentes” kerülne, de én megnéznék egy laikust is, nem feltétlenül egy heti esetre gondolok, hanem pl. John megy végre a rendőrségtől (ezzel nem lehet már sokat kezdeni igazán), és Fusco kapna egy új társat. Pld.

(innen a vicc kategória: tételezzük fel a CBS vezetői megbolondulnak és kitalálják hogy a kövi évad legyen valami EGÉSZEN MÁS. És az elején érkezik egy uj csaj csapattag, aki egy átprogramozott kiborg és a Machine küldte vissza 2045-ből mert addigra a Szamaritánus elfoglalta az emeriséget a robothadseregével….ééés az évad végére kiderül a csaj MAGA A MACHINE. BUMM. Hol kell aláirni a millió dolláros csekket a csatornával?)

mary - 2015. 02. 28. 23:45

disfear: Kicsit extravagáns ötlet, még ehhez a sorozathoz is, de engem megvettél! :)

Neoprimitiv - 2015. 03. 01. 13:26
deku82 - 2015. 03. 01. 14:48

Nekem már sok volt Harper szerencséje, mindig mindenhol kidumálta magát.
Amúgy a gép is tévedhet néha, amikor kidob egy számot, nem? Lehet még ő is bedőlt neki.

Brynden Rivers - 2015. 03. 06. 11:08

Régen írtam ide.

Még mindig agyon jó az évad és jó titeket olvasni :)

Brynden Rivers - 2015. 03. 06. 11:10

No de hol van Leon ????? :(

Brynden Rivers - 2015. 03. 06. 11:18

Ha több pénzük lenne, jaj istenem milyen jó lenne egy ilyen csapat:

– A Fabulous Five (Shaw Root kapcsolat érdekelne :) )
– Leon
– Harper
– Da Silva
– 3 hacker

Szövetségesek, aki akár maguktól is rájöhetnek, hogy mi az a Szamaritánus:
– Zoe
– Control
– Elias

Másik oldalon is lehetne ekkora létszámú csapat:
– Greer és a 2 segédje
– Claire Mahoney,
– Alistair Wesley
– Dominic (akár)

Lemoni - 2015. 03. 06. 18:26

Csak fantáziálgatok, de tegnap ahogy néztem a Suits fináléban Eric Roberts-et, végig az járt a fejemben, hogy milyen jó kis új karakter lehetne a PoI-ban, mint John tékozló fivére……..

Neoprimitiv - 2015. 03. 06. 20:26

Lehet, hogy megvan az 5. évados berendelés, bár egyelőre csak egy stábtagtól származó állítólagos információ formájában. (Tudom, pletykafészek). Elvileg nem kizárt, most járnak talán a 20. résznél a forgatással, vagyis ha a CBS nem teljesen bizonytalan, akkor már kellett jelezze Nolanéknak, hogy évad vagy sorozat finálét írjanak.

ALDO - 2015. 03. 08. 07:59

Neoprimitiv:
Ez még még pletykának is erős egy kicsit, bár jó lenne, ha igaz lenne. Az idei teljesítmény elég hullámvasút volt, mert 1.3-1.7-ig volt minden. Mintha egyedül képtelen lenne megállni a lábán. Gondolom a többi sorozattól is függ a sorsa, mert eddig csak a Big Bang Theory, a Madam Secretary, a Scorpion és az NCIS: NO kaptak hivatalos berendelést.
Az NCIS és Criminal Minds is meglesz, de szerintem a két pénteki sorozat is, valamint a Mike és Molly, valamint a 2 Broke Girlsnek sem kell annyit aggódniuk. A Good Wife minden évben talán-talán kategória és a régiek közül egyedül a CSI-nek kell aggódnia egy kicsit. Az idei midseason kínálatuk közül úgy tűnik a furcsa pár siker lesz, a Battle Creek és a CSI Cyber viszont elég rosszul kezdett, az ősziek közül pedig szerintem a Stalker lesz kasza.
A POI mellett szól, hogy még mindig elfogadhatónak nevezhető a nézettség és jövőre meglenne a 100. rész.
Tippre a készítők már nagyjából sejtik, hogy mi lesz a fináléban, ezért ha most kéne hirtelen lezárni, elég összecsapott lenne.

teammachine - 2015. 03. 10. 19:13

Szerintem az 5. évad még biztos, de nem akarom elkiabálni. *fingerscrossed*
Amúgy ma már elkezdték forgatni az utolsó részt, szóval tuti, hogy Nolanék már tudják. Csak idő kérdése és mi is megtudjuk.
Oh, és Sarah megszülte az ikreket(március 1-jén). :)

Neoprimitiv - 2015. 03. 10. 20:10

teammmachine: elvileg tudhatják, de csak akkor, ha már tényleges döntés van. ha nincs, akkor ők is csak hallás után játszanak.

Az utolsó részt még tudtommal nem forgatják, csak a location scout-ok dolgoznak, legalább is Chris Fisher, a rendező posztja alapján. (Ami persze azt is jelenti, hogy a script már jóváhagyásra került, de módosulhat.)

teammachine - 2015. 03. 10. 20:30

De a csatorna csak szól nekik előre, hogy kasza-e vagy sem, szerintem. Vagyis úgy lenne logikus, meg persze ‘fair’ is. Habár a CBS-nél sajnos tényleg nem lehet tudni…

Bocsi, úgy értettem én is, csak hülyeségeket beszélek. :)

Neoprimitiv - 2015. 03. 10. 20:46

teammmachine: jó esetben szól. Ha optimista hangulatban vagyok akkor azt mondom, hogy mára már a csatornák is rájöttek, hogy a web2 korában öntökönszúrás váratlan negatív híreket bedobni, csatorna szinten komoly negatív PR.

De ez csak az alapelv. A PoI nem teljesít nagyon rosszul, de jól sem. Nem CBS házinyúl, hanem konkurens gyártás, ami nem jó. Megvan a 88+ része a szindikátusi sugárzáshoz, de mivel nem saját gyártás, ez nem a CBS-nek hozna pénzt, tehát nem érv. Viszont éveken át “tűrték” a saját stílusuktól eltérő koncepciót, az újoncok (Battle Creek) a fasorban sincsenek. Nolan eleve 5, max. 6 évadra tervezte a sorozatot, miért hátrálnának ki most mögüle?

Summa summárum, könnyen lehet, hogy már megvan a megállapodás a folyatásról, de ugyan így az is lehet, hogy megvárják a berendelt pilotok reakcióit, megvárják, hogy az évadzáró 3-4 rész hogyan teljesít és majd annak függvényében döntenek.

teammachine - 2015. 03. 10. 20:58

Köszönöm a kifejtett választ Neoprimitiv! Teljese mértékben igazad van.

Amúgy a nézettsége szerintem nem annyira rossz, hogy elkaszálják amiatt. Igen, esett vissza(sajnos elég sokat is magához képest), de a többi sorozathoz képest még mindig elég szépen teljesít.

LoGi - 2015. 03. 11. 18:30

még csak a 25. percnél tartok, de basszus ebben a részben mennyire komplett hülyének nézik az NYPD-t. hogy egy csávó így börtönbe tud küldeni embereket, és a rendőrségnem nem tűnik fel semmi, ugyan már :D mintha nem néznének kamerákat, vagy például Harold tud telefon rekordokat lekérni, de a rendőrségnek évekkel ezelőtt ez már sok volt?

Neoprimitiv - 2015. 03. 13. 14:35

helyszín az évadzáróból:

https://instagram.com/p/0IjjY5NSJj/

Brynden Rivers - 2015. 03. 16. 13:10

@LoGi:

Szerintem teljesen hihető volt. A rendőrség Occam borotváját használja és nem keres 2., 3. magyarázatot.

Harold egy vérprofi adatbányász, akinek az összes adatbázis elérhető. Egy rendőr ettől elég messze áll mind képzettségben mind felszerelésben.

@Neoprimitiv: 5 évad az jó lenne, adnának neki egy rendes lezárást és békében válnának el a nézők és a sorozat.

ALDO - 2015. 03. 16. 16:06

“De a csatorna csak szól nekik előre, hogy kasza-e vagy sem, szerintem. Vagyis úgy lenne logikus, meg persze ‘fair’ is. Habár a CBS-nél sajnos tényleg nem lehet tudni…”

Sajnos a sorozatozás nem a korrektségről szól, hanem a pénzről. Nem véletlen, hogy 20 sorozatból 19 lezáratlanul ér véget. A legtöbb sorozat sorsa május végén dől el, amikor az őszi és a midseason műsorok is lefutottak már.
Érdekességképpen pedig a POI
2. évadot 2012. március 15.-én
3. évadot 2013. március 27.-én
4. évadot 2014. március 13.-án rendelték be.
Tehát, ha követik a hagyományokat, akkor bolondok napjára már fellélegezhetünk.

LaCRossE - 2015. 03. 17. 13:19

Azért a CBS programigazgatói is igazi “profik”.

Előző héten leadtak egy részt, előtte volt egy hét szünet. Most megint van egy hét szünet, de utána van rész. Ja, és utána megint egy hét szünet.

ALDO - 2015. 03. 18. 23:04

Ez természetes. 22 epizódot el kell osztani 44 hétre. Ezért van hosszú szünet, és ismétlések.

Neoprimitiv - 2015. 03. 19. 06:03

ALDO: erről szerintem már beszéltünk. A legtöbb csatorna már rájött, hogy az egyre szerializáltabbá váló sorozatoknak ez káros. Ezért inkább tartanak egy hosszabb szünetet két fél évad között, de utána egyben, megszakítás nélkül adják le az egymásra épülő részeket. A szünetben pedig manapság már sokszor nem is ismételnek, hanem oda kerülnek az induló midseason vagy limited sorozatok.

A CBS viszont leragadt a tisztán proceduralokra szabott tá-ti-ti-tá morze rendszernél és azt követik, függetlenül attól, hogy az adott sorozatnak ez nem jó.

LaCRossE - 2015. 03. 19. 15:45

ALDO: azért nem 44 hétre, szerintem inkább olyan 35-40 hétre. :) És el lehet osztani normálisan is, de ez az egy hét szünet egy rész egy hét szünet egy rész ez minden, csak nem normális elosztás.

ALDO - 2015. 03. 21. 01:47

Ez főleg az ABC sajátossága. Ott tartanak majdnem három hónap szünetet, közben pedig leadnak egy rövidebb sorozatot, pl. idén az Agent Carter ment, míg a SHIELD pihent.
De akkor szerintetek, hogy kéne elosztani, mert a CBS nem fog 3 hónapig szüneteltetni semmit? A maradék 6 részt pedig valahogy be kell osztani májusig.

deku82 - 2015. 03. 22. 00:41

Ez a 17. rész megint a végén vérzett el. Gyorsan el is felejtem, pedig a “bankrablás” tetszett nagyon.

Neoprimitiv - 2015. 03. 25. 08:30

na, így kell ezt csinálni, mint a mai részben. :)

hummel - 2015. 03. 25. 12:35

Harper telefonját a Samaritan is látja elvileg. Thornhill-ről pedig tud a Decima, vagyis a Samaritan előtt sem ismeretlen. Szóval miért nem volt semmi utóhatás? Valaki meg tudja mondani?

Finch nagy titokban készítette elő a tervét, a Machine mégis tudott róla. Gondolom a Hong Kongi út alatt simán összerakta a képet. Viszont kérdéses, hogy Root megsemmisítette-e a szerkezetet. A megfelelő időpontban jól jöhet még.

Szerintem Nolan és Plageman nem kéne erőltesse a pszichiáteres vonalat. Egyrészt nem passzolnak össze, másrészt a lelkét kiöntő Reese helyett sokkal érdekesebb dolgok is történnek, harmadrészt akár veszélyes is lehet, ha túlságosan megnyílik.

Neoprimitiv - 2015. 03. 25. 13:04

Második nekifutásra nekem is sokkal több luft tűnt fel mint elsőre, akkor elvoltam a PoI Krumplirózsa párosával és Amy Acker-rel.

Sajnálom, hogy a hong-kongi szálból végül is ilyen vakvágány lett, ugyan akkor az is igaz, hogy ha megint az lett volna a nagy trükk, hogy Harold vírust csempész egy Decima szoftverbe, akkor az meg méltatlan lett volna. (Ezért nem is hiszem, hogy a kütyü újra előkerül.)

Harper ha minden igaz, akkor csak üzleti ötleteket kapott a Géptől, normál, non-relevant kategóriába eső bűnügyeket, ezért nem riasztott a rendszer. Thornhill pedig a Szamaritánus előtt volt, egy fiktív személyiség, aki nem szerepelt az adatbázisokban. Hacsak a Decima manuálisan nem vitte be, hogy ez egy potenciális alias, akkor nem kellett rá felfigyeljen a rendszer.

A mérgezés-megmenekülés jobban zavart, itt valami mást kellett volna kitalálniuk, ha már egyszer időkritikussá akarták tenni a helyzetet. 10 percük van és annak a felét is eldumálják, ez nem tetszett.

A dokinénivel szerintem passzolnának, ha ez nem egy sorozat lenne. Pont azt képviseli, amire Reese vágyott, gyakorlatilag Jessica Mk.2. Azzal sem lenne gond, hogy ha megnyílik, akkor az veszélyes is lehet – erről szól a sorozat, hogy veszélybe kerülnek.

Inkább az a baj, hogy sajnos már most látszik, hogy ezt a szálat vagy elrakják a sorozat végéig (ha megkegyelmeznek Reese-nek és a végén megkapja a fehér kerítést a két és fél gyerekkel), vagy gyorsan rossz véget fog érni. A folyamatos bánatos szemű romantikázás nem működik ebben a sorozatban, Reese-zel semmiképpen.

hummel - 2015. 03. 25. 13:55

Neo: Nem a veszélyt akartam kihangsúlyozni a pszichiáteres vonal harmadik pontjánál. Hanem, hogy egy operatív ügynöknek magát a veszélyt fel kellene ismernie. Főleg egy háború kellős közepén ilyen könnyelműséget megengedni nem éppen profi hozzáállás.

A Samaritan esetében nem olyan merev a relevant és a non-relevant rendszer. Egyértelműen más célok vezérlik a rendszert. Ráadásul nem csak a csapatot keresik, hanem a gépet magát is, hisz látható, hogy a Machine képes másokkal is kapcsolatot létesíteni és felhasználni a céljai érdekében. Szóval szerintem a Thornhill álcáról tudnia kellett a Samaritan-nek is. Talán azért nem került fel Harper a Samaritan listájára, mert van nála egy spéci telefon a csapattól. Talán Finch adta neki, amikor az előző találkozásuknál úgy döntött elfogadja a lány tervét a kartell-Dominic probléma megoldására és a telefonnal követte az eseményeket.

Neoprimitiv - 2015. 03. 25. 14:32

Dominic is adhatta neki, úgy emlékszem ők is szereztek belőle.

Mindegy, ez az évad sokkal kevésbé áll össze eddig, mint a tavalyi. Van még négy rész és bár voltak ebben a mostaniban is nagyon jó jelenetek, amelyek miatt egyáltalán nem bánom, hogy nézem, de több, ígéretesnek tűnő szálon is leálltak. Máshol viszont elnagyoltnak érzem a sztorit, ld. a Szamaritánus de facto negligálása, Root esetleges működése (mit csinál?).

Neoprimitiv - 2015. 03. 27. 06:23

Tegnap befejezték az évadot, a záróbuli itallapja:

https://instagram.com/p/0tgm1ptSGM/?taken-by=widgetfactoryco

Brynden Rivers - 2015. 03. 27. 11:00

@Neo: “Tall, dark & Reese” :DDDDDDDDD

A rész nagyon jó volt, Katheryn Winnick (Frankie) és Annie Ilonzeh (Harper) szerepelhetne gyakrabban is. :)

deku82 - 2015. 03. 27. 20:02

Lagertha itt?
Tényleg a vikingek fedezték fel Amerikát.

werewere - 2015. 03. 30. 01:35

Nagyon remélem, hogy Frankie még visszatér, zseniális volt és nagyon jól illett Johnhoz is…

Neoprimitiv - 2015. 03. 31. 20:36

Ezen most meglepődtem. A zimbio (fan gyűjtő portál, de pl. a TVBN is hozzájuk tartozik) indított egy “kedvenc páros” szavazást, benne mindenki, aki él és mozog, Mentalista, Arrow, Castle, OUaT, TBBT, stb. Amit végül a Root-Shaw páros nyert. (Külön poén, hogy a The 100 Clarke-Lexa, szintén hölgy páros előtt.)

Ahhoz képest, hogy mennyi fújolás volt mindkettejük kapcsán, amikor állandóvá váltak, ez akkor is szép eredmény, ha ilyen szavazásokból minden hétre esik egy. Masszív fan kedvencek voltak a párosok között, olyan sorozatokból, amelyek rajongói véresre koptatják az ujjaikat minden ilyen szavazáson, csak hogy a kedvencük nyerjen. (IP zárás nélküli szavazás volt, vagyis többet számított az eltökéltség, mint a tábor nagysága.)

Neoprimitiv - 2015. 04. 01. 19:53

Május 5-én lesz az évadzáró.

Zora - 2015. 04. 02. 13:33

04×18

Hű, de szomorú volt ez a rész… :-(
Kivéve John és a “Vöröske” akcióját a végén. De akkor is…

teammachine - 2015. 04. 02. 15:28

Neoprimitiv:
Jól mondod: “mennyi fújolás volt mindkettejük kapcsán”. A “volt”-on van a hangsúly. Ahogy olvasgattam/olvasgatom a külföldi portálokat, rengetegen szeretik Root-ot például. Sokan írták, hogy csak miatta nézik, 40 másodperccel el tudja lopni a részt, stb. És szerintem inkább itthon volt fújolás miatta/miattuk. Volt kint is, de nagyrészt inkább örültek neki(k), amikor regularok lettek.
(“Külön poén, hogy a The 100 Clarke-Lexa, szintén hölgy páros előtt.” Ez nem poén. Ha megnézed visszamenőleg csak a döntősöket(!!), szinte alig volt hetero pár. Azt hiszem talán csak egyszer, de ők sem nyertek. Mondjuk, ha most a hölgy párosokon volt a hangsúly, akkor nem szóltam, sorry. :))

+ Amúgy én nagyon örülök, hogy nyertek(szavaztam is). Végre valami, amit megnyert a PoI a 2012-es People’s Choice Award “Favorite New TV Drama” után.

teammachine - 2015. 04. 02. 15:31

Ja, Shaw-nál esetleg azért lehetett fújolás, mert ugye, amikor regular lett, nem sokkal utána írták ki Carter-t, és sokan meg voltak győződve róla, hogy Nolanék “lecserélték” rá.

Neoprimitiv - 2015. 04. 02. 15:52

teammachine: a korábbi szavazásokat nem néztem, nem tűnt fel, hogy akkor is azonos nemű párosok lettek volna a döntőben. (Igaz, itt a párosok nem is okvetlenül szerelmespárok, ld. Supnat.)

Root-ot a harmadik évad elején legalább olyan sokan kutyázták, mint Shaw-t, bár Sarah Shahi tényleg még többet kapott. A fő bajuk az volt vele, hogy arrogáns, hogy fúj, rossz ember, miért áll Harold egyáltalán szóba vele, stb. Mostanra ez egyértelműen megváltozott és közönség kedvenccé vált, ami csak alátámasztotta azt a tapasztalatomat, hogy felnőtt nézők is sokszor egy három éves gyerek szintjén (Nem szeretem a nénit!) reagálnak a dolgokra.

teammachine - 2015. 04. 03. 15:47

Én Root fújolásást kevésbé vettem észre anno is, mint Shaw-ét. Csak igazából én azon csodálkoztam akkor is, hogy ha ennyien nem szerették volna őket a sorozatban látni, akkor miért lettek regularok(jó, olyan sok beleszólása ennél a sorozatnál nincs a nézőnek, de..). Meg interjúkban pl Sarah is mondja Shaw-ról, hogy “Seems to be a fan favourite.”. Nolanék is mondták, hogy sok pozitív visszajelzést kaptak. Mondjuk más az, hogy ha az ember egy-két oldalon néz szét, ahol “no name” emberek írkálnak, nem is írom le, hogy milyen stílusban. Na mindegy. A lényeg, hogy közönség kedvencek lettek mindketten, aminek én nagyon örültem/örülök, mert mióta megjelentek, kedvencek nálam. :)

Az utolsó mondatoddal teljes mértékben egyet értek. 100%-ig igaz, sajnos..

Kicsit off téma, de az előbbiről eszembe jutott. Én tényleg a fiatalabb(20, ráadásul még lány is vagyok) nézők közé tartozok? :D Mert eddig az tűnt fel, hogy inkább a nálam idősebbek nézik a sorozatot.

Neoprimitiv - 2015. 04. 03. 18:16

teammachine: a kort inkább ne firtassuk :) A nézők nagy része a PoI-nál egyértelműen az idősebb korosztályból kerül ki, ez a fő gond a sorozattal. (Mármint ami a jövőjét illeti.) Nekem is furcsa, de ez van.

teammachine - 2015. 04. 04. 02:44

De miért? Mondjuk, ha körbenézek a korosztályomban, illetve a nálam pár évvel fiatalabbak körében, hát.. lehet, hogy nem is nagyon kell firtatni, hogy miért nem nézik…

deku82 - 2015. 04. 05. 11:27

Nekem Shaw sosem volt szimpi, míg Root-ért odavagyok. 5. évadról még nincs döntés, a 4. végét meg gondolom már befejezték, szóval lehet izgulni.

AdamBan - 2015. 04. 05. 21:55

Csak én érzem úgy, hogy nagyon leült a sorozat? Mintha elfogyott volna a történet.

teammachine - 2015. 04. 06. 11:53

A 4. évad forgatásai már március 24-én/25-én hajnalban véget értek, ha jól tudom.

AdamBan: Én nem érzem úgy. De ha eddig neked leült volt, akkor majd most felpörög, mert már csak 4 rész van hátra az évadból. ;)

Memari - 2015. 04. 06. 18:46

Spoiler!

Carter flashbackben visszatér! :D – amúgy TPH imádni való az Empireben
http://www.tvguide.com/news/mega-buzz-person-of-interest-detective-carter-returns/

Rettus - 2015. 04. 06. 23:06

4×18 a heti ügy megint tingli-tangli, cserébe az ilyenek segítenek a túlélésben:

– I have feeleings for you, John
– Oh..

xDDDDD

LoGi - 2015. 04. 08. 10:04

Tele volt a 19. rész lame megoldásokkal szerintem, de még így is 7/10 simán.

hummel - 2015. 04. 08. 10:14

Az AI háború egy újabb árnyalatát ismerhettük meg, ugyanakkor én Eliast hiányolom. Rendben, hogy mellékszereplő, de Marconi halálának fel kellett volna pörgetnie az eseményeket és ehhez képest az Elias-Dominic háborúról jó ideje semmi hír.

Egyébként nem csak Elias szála lóg a levegőben. Control, a Samaritan által irányított kis srác, Root hacker csapata, Shaw, … na és persze hol van Bear?

Más. Ha szimplán csak a táska volt a célpont nem lett volna egyszerűbb megszerezni máshogy? Mellesleg a táska kódja a pi volt. Legalábbis az első pár számjegy.

AdamBan - 2015. 04. 10. 00:53

Na ez a rész már megint jó volt.

Neoprimitiv - 2015. 04. 12. 12:46

Kezdenek komoly aggályaim lenni az évaddal kapcsolatban.

Egyrészt úgy érzem, az írószobában valahol elfelejtették átgondolni, mit akarnak célul kitűzni a karaktereknek? Segítsék a heti PoI-kat minden áron? Védjék a gépet a lelepleződéstől és közben magukat is? Próbáljanak visszavágni a Szamaritánusnak? Ezek egymásnak ellentmondó célok és ha nem teszik világossá, hogy melyik a prioritás, akkor olyan hülye helyzetek állnak elő, mint hogy az előző részben Finch saját magát is feláldozta volna, csak hogy Elizabeth életben maradjon, most meg le akarta állítani John-t, nehogy bajba kerüljenek.

A Control-Alt-Del óta a Szamaritánus is a legrosszabb, “mindenható, de mindig hibázik” ellenféllé vált. Teljesen esetleges, hogy miért éppen most akarták volna kiiktatni Root-ot, az pedig, hogy Reese miért nem hagyta megölni Martine-t (méginkább: miért nem lőtte le ő maga) végképp a “csak” kategória. A csapat “álcázása” pedig mostanra már az én jóindulatommal sem működik, gyakorlatilag azért nem látja őket a Szamaritánus, mert csak.

Van még három rész, amiből a jövő heti inkább egy speciál epizódnak tűnik az előzetesek alapján, nem építkezőnek. A maradék két epizódot illetően pedig most először nem bízom a készítőkben, hogy minden eddig függőben hagyott szálat méltó módon tudnak befejezni. Nem lezárni, de legalább izgalmas cliffhangerrel búcsúzni.

Brynden Rivers - 2015. 04. 13. 07:56

Pedig Martine-t meg lehetett volna menteni úgy is, hogy egy még életben maradt Szamaritánus ügynök lő párat feléjük.

Szóval ja ezek írói butaságok.

De szerintem nem írói hiba miatt nem szerepel Elias, Control, Bear, szerepel nem olyan sok részben Harper.

@Neo: Biztos nem csökkent a költségvetés az előző évadokhoz képest?

Neoprimitiv - 2015. 04. 13. 08:17

Brynden: nem vagyok a pénztárosuk, nem tudom, de nem hiszem. Semmivel sincs kevesebb beszélő szereplő a részekben, mint korábban. Törő-zúzós, robbantós jelenetek eddig is csak ritkásan voltak. Egy fél évadot -1 állandó szereplővel forgatnak, az is megtakarítás.

Manheim és Colantoni lehet, hogy egyeztetési problémák miatt szerepelnek ritkán, de erre is azt kell mondanom, hogy akkor ezen a téren visszafejlődtek, hiányzik a tervezés, a koncepció. A második évadban pl. a számomra az emelte a sorozatot egy magasabb szintre, hogy amikor Reese bekerült a börtönbe, akkor ott voltak az évadnyitó árjái, ott volt Elias – érződött, hogy ezt nem az utolsó pillanatban találták ki.

Neoprimitiv - 2015. 04. 13. 14:11

Holnap hajnalban (magyar idő szerint) Paley Fest panel lesz New York-ban, ha elhangzik valami érdekes, az gondolom reggelre már kint lesz a portálokon.

Neoprimitiv - 2015. 04. 14. 06:27

BTS videó Amy Ackerrel és Michael Emersonnal:

https://www.youtube.com/watch?v=sdyofDzdKlo

Ennek a cikknek a végén pedig egy méretes spoiler arról, mi fog történni az utolsó két részben:

http://www.givememyremote.com/remote/2015/04/13/person-of-interest-jonathan-nolan-on-carters-return-the-mystery-of-reese-and-more/

Neoprimitiv - 2015. 04. 14. 07:49
teammachine - 2015. 04. 15. 13:34

Ez az új rész. Carter.. áá, mennyire hiányzik a sorozatból. Amúgy remélem, hogy nem fog az megtörténni, amire gondolok és amire “kimegy a játék”. A panelon is voltak érdekes dolgok, ebben a részben is. Nagyon remélem, hogy nem arra utalnak…

wondorog - 2015. 04. 15. 19:23

Nem igazán vagyok oda az évadért, de az “If-Then-Else” után ismét kiosztanék egy 10/10-et erre a részre. Gyönyörű volt az egész, ha csak 44 percen belül a Caster-Reese párbeszédet kellett volna néznem azt se bántam volna.

Neoprimitiv - 2015. 04. 15. 19:33

Nálam marad holnapra, a Justified évadzáró egyszerűen túl jó volt, hogy mást is akarjak nézni.

sherlock20 - 2015. 04. 15. 22:53

Úristen…
1. Carter nagyon-nagyon hiányzik innen, olyan jó volt újra látni.
2. Ez valami zseniális volt. Gyakorlatilag egy párbeszéd volt az egész rész. De milyen…

Nálam az If then else epizód mellett évadtoplistás rész. Ha nem a sorozat legjobbja.
Heti szavazáson remélem senki se felejti el.
10/10

ubul - 2015. 04. 16. 09:04

” Heti szavazáson remélem senki se felejti el.” kár, hogy még az előző részhez sincs magyar felirat, így szerintem sokan elfelejtik, akik csak azzal tudják megnézni :/

Poghy - 2015. 04. 16. 14:42

Nekem egyáltalán nem hiányzik Carter, de jó rész volt, azt aláírom.

Lajoska67 - 2015. 04. 16. 19:02

Nézhetetlen egy trágya rész volt, rohadt sablonos. Ha valami nem illett a sorozatba, az ez a fajta, totál szenvelgő nyöszörgés. Túltolják a srácok most már nagyon, hol totál sci-fibe csúsznak (lényegében ezzel az új évaddal már egészében), hol meg melodrámát akarnak. Pedig nekem ez régebben nagy kedvencem volt, úgy az előző évad 2. feléig biztosan.

Stiel - 2015. 04. 17. 09:55

Én untam. Igazából nem is feltétlen ennek a résznek a hibája, 3-4 résszel korábban elsütve teljesen okés lett volna, csak most már mindjárt itt az évad vége, azt vártam, hogy a főszál halad robbanáspont felé. Az előző évad sokkal összeszedettebb volt.

deku82 - 2015. 04. 17. 14:15

Volt egy ilyen is. Nekem is az fura, hogy már a 20. résznél vagyunk, főszálat vártam.

PTOBI - 2015. 04. 17. 21:46

Türelmetlenkedők.
Miért nem engedtek a nosztalgiázó hatásnak a végső izgalmak előtt?
A szavak több jelentéssel bírnak, mint az akciójelenetek.

Dark Energy - 2015. 04. 18. 00:06

A sorozat stílusához mérten szokatlan a pár rész óta tartó érzelmi alapokra helyezett hangsúly. Szépen, intelligensen van bemutatva, csak nem ehhez szoktunk, így fura. Jó rész volt a minimális akció mellett is. Még egyszer meg kell néznem, mert több volt ebben, mint ami első nézetre átjött, úgy érzem.

Ancsa - 2015. 04. 19. 19:05

Nekem nagyon bejött ez a rész. Bár fura úgy nézni, hogy érzed, ez nem lehet a halála, két résszel a vége előtt csak nem ölik meg… Szóval ahhoz képest, hogy a főhős haldoklott nem vertem szét idegességemben a gépet :) Attól már jobban tartok mi lesz a két hátralévő részben.

teammachine - 2015. 04. 24. 13:55

Fan made videó az évadzáróhoz. Ajánlom mindenkinek megnézésre, de vigyázat! Spoilert tartalmaz(hat), ha még lemaradás van!

SPOILER

youtu.be/JLzXN4Td3zg
*goosebumps, goosebumps everywhere*

xeverese - 2015. 04. 24. 17:22

Person of Interest 4×20… amennyire uncsin kezdődött, annyira tökéletesen ért véget a rész a Reese-Carter párbeszéd folytán

treast - 2015. 04. 24. 18:07

Itt a trailer az új részhez. Vigyázat, talán egy kicsit spoileres.

https://www.youtube.com/watch?v=k-hsqHATAu0

ALDO - 2015. 04. 26. 03:36

Szerencsétlen Reeset hányszor lövik még meg? Az évad felénél lévő trilógiában is hátba kapták, de a következő részben már semmi baja sem volt.

LoGi - 2015. 04. 29. 08:52

ALDO: guess what mi történt ebben a részben :D :D amúgy jó volt, hiszen heti rész helyett full átívelőset kaptunk most.

hummel - 2015. 04. 29. 13:12

ALDO: Gondolom a golyóálló mellény elfogyott a kelléktárból, viszont vértasakokból nincs hiány.

Jó volt látni, hogy Control nemcsak felébredt, de akcióba is lendült. Barátként hivatkozott a csapatra? Még a végén megkedvelik egymást.

Martine a sokadik alkalommal már nem úszta meg, ez nagyon kijárt. Viszont a Machine nyilván tudta, hogy az intézet csapda. Vajon oktató jelleggel teljesítette Root kérését, mikor a nő a saját életével fenyegetőzött?

Elias szépen kigolyózta Link-et, és elültette a bizalmatlanság magjait a Brotherhood soraiban. Viszont egy olyan terv kidolgozása, ami egyrészt önmaga beáldozásával, másrészt csak hosszútávon eredményezheti Dominic bukását engem meglepett.

disfear - 2015. 04. 29. 18:30

Na ilyen se volt még, de nagyon megörültem amikor Control lelőtte azt a r*b*t.

Fuhu várom a kövi epizódot, és utána lehet elemezni.

ALDO - 2015. 04. 29. 20:04

Reese akkor mégis szuperhős, ha ilyen hamar összeforrnak a sebei. Mondjuk ahányszor már hasba lőtték, már rég ki kellett volna operálni a fél vastagbelét.
Az epizód amúgy jó volt. Bár nekem a múltkorival sem volt semmi bajom. Hullottak rendesen az emberek, bár az Elias vs. Dominick háború továbbra sem tud lekötni. A Gép megtalálásában gondolom lesz némi csavar. Amikor a 2. évad végén elköltöztette magát, akkor is apránként, alkatrészről alkatrészre tette meg, tehát elvileg “darabokban” is életképes, hogy bizonyos részei más-más helyszínen vannak, így akár még valami csapdába is elvezetheti a Szamaritánus embereit. Jó, hogy Control is visszatért és kezd felnyílni a szeme, bár már korábban is gyanakodott.

Llew - 2015. 04. 29. 20:24

Még, hogy két részben nem lehet lezárni. Nagyon rendben kis rész volt. Irtó kíváncsi vagyok a csavarra. Túl egyszerű megoldás az, hogy Sameenre alapozva csapdába csalják Rootot, illetve vele a Gépet. A sokszázezer variáció közül az egyikben ezt neki is le kellett futtatnia. A Gép jobban ismeri az emberi viselkedést, mint a Szamaritánus, ez lehet az előnye. Azért remélem nem az lesz a cliffhanger, hogy skynetként szétterjedt és a Szamaritánus már nem tudja legyőzni.

Root nagyon badass, Martinának kijárt egy ilyen lecke már. Bár így meg furcsa, hogy a múltkor nem bírta elintézni.

Remélem Elias azért megússza. Egyszerűen nem mehet el, hogy Dominic pofáját keljen utána nézegetnünk. Enrico Colantoni játékának hiánya pedig fájó lenne.

Neoprimitiv - 2015. 04. 29. 21:31

Elias hiányozna, de hát ő is emberből van, neki is vége lesz egyszer. Nolan mondott egy konkrét számot, hogy hány embert kellett felhívnia egy “olyan” hírrel (akik nem olvasták az interjút, azok miatt nem spoilerezek), ebből eddig kettő megvan, Link és Martine. Apropó Martine: mi van Lambert-tel?

Azt nem hinném, hogy Dominic túlélje úgy, hogy Elias nem, egyszerűen nem elég érdekes karakter ahhoz, hogy még egy évadban foglalkozzanak vele.

A végén, amikor a szőke csaj beszél a Correction-ről, akkor valami olyasmit mond, hogy lesznek akiknek ez lesz a vég, másoknak az újjászületés. Az újjászületéshez Shaw-t mutatták a visszapillantó tükörben (metafóra?), a “vég”-nél viszont a földön szenvedő Fusco-t. Remélem, hogy csak idegesíteni akartak.

Stiel - 2015. 04. 29. 22:12

Hát ez egy dupla epizód első fele volt. A piszkok! Most izgulhatok jövő hétig.

ALDO - 2015. 04. 30. 17:03

Azt hittem, hogy az a bizonyos mennyiségű megölendő karakterszám a fináléra vonatkozik, de akkor ez most dupla rész lesz és már most elkezdték a takarítást. Szerintem se Elias, se Dominic nem fog meghalni, mert olyan, mintha szimbiózisban lennének. Elias addig volt aktív, amíg a HR-rel kellett harcolni, utána háttérbe szorult. Dominic pedig Elias pozícióját akarja megszerezni, így egyik sem tudnak a másik nélkül elvinni egy komplett sztorivonalat, Dominic legalábbis biztosan nem. A főszereplők közül sem hinném, hogy bárki bajban lenne.

Lajoska67 - 2015. 04. 30. 21:46

Szegény sorozat nagyon gázzá vált most már. Tiszta világvége hangulat. Túlzás erősen, ez akciósorozat volt, némi humorral meg sok fantáziával, nem pedig egy ilyen borzasztó drámázás minden oldalról lefogott főszereplőkkel meg megmentendő szuperszámítógépek harcával. Tönkre vágták teljesen. Már azt se bánnám, ha kivennék a gépet a fenébe, aztán teljesen emberi szinten mentenék a mentendőket némi hackerkedéssel meg telefonlehallgatással.

Llew - 2015. 05. 01. 09:41

Ez nagyon régóta egy erős scifibe oltott dráma, némi akcióval, meg fanyar humorral. Ha ez most kezd zavarni, akkor nem tudom mit néztél eddig.

deku82 - 2015. 05. 01. 23:33

felcsigáztak rendesen, várjuk a szerdát. Nálam a hét epizódja. :)

Lajoska67 - 2015. 05. 02. 21:44

Ne tessék haragudni, de ha neked Snowden színre lépése után ez egy erős scifibe oltott történetnek kezdődött, akkor én nem tudom, hogy te mit néztél pontosan. Mellesleg Snowden előtt is mondogattak hasonló történeteket az NSA-ról már, meg a 6-7 ezer new yorki utcai kamera is bosszantott pár embert azért, a sztori meg pont ott játszódik.

Mostanra meg maradt belőle valami Mátrixra hajazó, egyre növekvő agybaj, a fanyar humort meg egyre kevésbé lehet felfedezni. A Sasszem meg az Echelon-összeesküvés ezt a sztorit már eljátszotta, annyira mély nyomot nem is hagytak szerintem, ez a sorozat pont azért volt jó, mert itt emberek harcoltak egymás ellen, és mellesleg volt valami gép, mostanra meg rohadtul nem ez van.

Neoprimitiv - 2015. 05. 03. 09:08

Lajoska67: Arra, hogy “mellesleg volt valami gép” tényleg csak azt lehet mondani, hogy te mit néztél az elmúlt három évben? Ja, és keress egy naptárat – a Snowden ügy 2013 nyarán robbant ki, már a második évad befejezése után. Ekkor már régen megvolt a Gép, már el tüntette magát, a készítők pedig már harmadik éve dolgoztak a sztorin. Ezen az alapon Verne holdutazása sem fantasztikus regény, hiszen később lám, leszálltunk a Holdon.

Több tízmillió ember beszél az ufókról évtizedek óta. Még az is lehet, hogy léteznek, a világegyetem elég nagy. Ettől még egy ufós sorozat ma akkor is scifi, ha holnap leszáll egy közülük a Bérkocsis utca sarkán.

A PoI a mai ismereteink szerint ma is scifi, mert ahogy én sem leszek a gyerekkoromban kapott mikroszkóptól Nobel-díjas biokémikus, úgy a térfigyelő kamerák és lehallgatások sem egyenlőek egy társadalom átfogó, proaktív irányításával.

Ráadásul a scifi-hez nem kellenek ufók vagy robotok. Alapvetően arról szól, hogy ha kitágulnának a lehetőségek (pl. előre tudnád, mi fog történni valakivel), mit tenne az ember?

Lajoska67 - 2015. 05. 03. 17:56

Pedig az alaptörténet baromira nem volt sci-fi nekem, és ha nem érzed, hogy miért mondom most, a 4. évadnál, a mostani sztoriállásnál, hogy mostanra totál az, akkor már nem is fogom tudni elmagyarázni. Te magad írod, hogy a társadalom “proaktív” irányításáról van szól, míg az első évadokban még kizárólag a gyilkosságok megakadályozása meg esetleg még bandaháborúkba való beavatkozások voltak terítéken.

De azért azon jót röhögtem, hogy egy kamerákon és más digitális eszközök adatain keresztül megfigyelő rendszerről szóló történet az neked a földönkívüliekkel egy kategóriába tartozik.

Neoprimitiv - 2015. 05. 03. 18:23

Lajoska67: Egy mindent megfigyelő központi számítógép előre képes jelezni azt, hogy valakit meg akarnak-e majd ölni. Ha ez nem scifi, akkor erre én mondom azt, hogy nem is fogom tudni (de nem is akarom) elmagyarázni.

A Gép az első perctől kezdve fontos volt a sorozatban, a második évad elejétől pedig már önmagában is szereplő volt. Az, hogy neked ebből csak az akciójelenetek maradtak meg, az magánügy, ne a készítőkön kérd számon. Abba kell hagyni, hála a képregény dömpingnek van éppen elég kergetőzős sorozat manapság.

Lajoska67 - 2015. 05. 03. 22:53

Egy számítógép – eleinte még bemutatott módon, pl. telefonbeszélgetések elkapásával és értelmezésével – jelez 1-1 gyilkossági szándékot a megfelelő helyen. Nem mindet, nem ezret másodpercenként, hanem 1-1 ilyet. Másik helyen meg azt jelzi, hogy ha valakik pl. terrortámadást hajtanának végre. Azta, hát a Halálcsillag felépítése smafu volt ehhez képest.

Hogy kinek mi marad meg: kezdetben a leglényegesebb momentum az volt, hogy a gépet Harold arra korlátozta, hogy kiköpjön néhány számot, onnantól kezdve ők végeznek minden más munkát. 2, majd 3-4-5 (fő)szereplővel, emberekkel, akik különböző emberi viszonyokat alakítanak ki, úristen ne hagyj el, a múltjukkal is megismerkedünk elég részletesen, és segítenek…!!!…másik embereknek!

Mostanra meg már emberek csoportjai rohangálnak, hogy gépeket mentsenek meg vagy pusztítsanak el, és hogy ez óriási súlyú koncepcióbeli fordulat. Tőlem nevezhetjük sci-finek az első évadát is, de akkor ez sci-fi 2.0, számomra meg műfajbeli változás.

És köszönöm, nem a “kergetőzés” hiányzik, csak kicsit áthintázva érzem magamat, és ráadásul nem is feltétlen rég óta, csak kb. akkoriban gurult el a gyógyszer, amikor a furcsa kisgyerek feltűnt a szupergép mikrofonjaként. A képregényes történeteket alapvetően meghagynám másoknak, de azok legalább általában nem ugranak műfajt menet közben.

Lajoska67 - 2015. 05. 03. 23:10

Írtam az előbb is egy hsz-t, nem tudom, megjelenik-e. De írok hozzá még egyet példának. Amikor ennek az évadnak az elején megtalálták/megkapták azt az alter teló hálózatot a szerelő fickótól, amin át azóta is beszélgetnek, az neked nyilván ultra sci-fi, nekem meg egy kedves kis poén, amit nem magyaráztak túl, egyértelműen nem hangsúlyoznak, több szó nem esett róla, nem gáz, sőt illik az alaptörténetbe, ami szerint a világ tele van csodálatos, különc zsenikkel, akik nagyokat alkotnak, néha jót, néha rosszat, még kicsit moralizálni is szoktak néha ezen.

De az, hogy a Szamaritánus megcsinálta az apokaliptikus filmes káosz-dolgot még az évadban korábban valamikor, amikor a rendőrök meg a tűzoltok azt se tudták, merre menjenek, na az már a számomra sci-fi műfajos, gázos elem.

(Carter rendőrnő visszahozását szellemként meg már nem is említem, az már nem is sci-fi volt, hanem…de mindegy is. Lassan a Winchesterek TB-számát is kidobja valamelyik gépistenség.)

Zoe H. - 2015. 05. 04. 13:08

Megnézve az aktuális részt, feltünt, hogy a Gép közvetlenül Reese-nek adta meg Elias és Dominic számát, amikor Finch is elérhető volt. Remélem a készítőknek nincs ezzel valami hátsó szándékuk.
Esetleg van valakinek valami híre az 5. évadról?

ALDO - 2015. 05. 05. 03:54

Korábban is volt már olyan, hogy a Gép kifejezetten Reeset kereste meg az aktuális számmal. Nyilván úgy vélte, hogy a bandaháborút ő jobban tudja kezelni, mint Finch. Ha pedig Harold veszélyben lenne, nyilván megvédte volna, ahogy tette is ez epizód végén.

karit - 2015. 05. 05. 18:42

Nem vagyunk egyformák (ami nem baj), számomra ez egy zseniális scifi sorozat, amit az évad végére istenesen felpörgettek.

Fogalmam sincs, mi jön, de kb. ez az egyetlen általam nézett sorozat a GoT mellett, ahol folyamatosan aggódok a szereplők életéért, és azon sem csodálkoznék, ha a végén Shawt veszítenénk el – másodszor is, végleg.

Skynet ide vagy oda, nekem tetszene, ha a végén mégis Haroldnak kellene megmentenie a Gépet valami admin parancssorral, amitől a Gép szintet lépne, minden értelemben.

Mekkora cliff lenne már, ha a világ összes hálózatra kötött nyomtatója elkezdene vég nélkül tébé számokat nyomtatni, vagy amit már két éve várok: az összes telefon egyszerre csörrenne meg.

Egyedül a Szamaritánus mostanra eltűnt “mobilegységét” nem tudom hova beilleszteni, sem egy MI által megszállt gyerekként, sem a Revolution “szentjánosbogarait” idéző nano-bizbaszokként. Remélem, nem szállnak el vele az írók, és valami Root-hoz hasonló interfész lesz csak, bár az önkéntességének kérdése és kivitelezése így is elég necces.

Neoprimitiv - 2015. 05. 05. 18:53

karit: igen, a kissráccal úgy néz ki, nem tudnak mihez kezdeni – mint ha lett volna egy ötlet, aztán nem lett volna, aki érdemben kidolgozza. Az pl. elég fura, hogy Control főnökéhez sétált be utasításokat adni, ez az info viszont valahogy mégsem jutott el Controlhoz.

winnie - 2015. 05. 06. 08:09

“Esetleg van valakinek valami híre az 5. évadról?”

ha hír lesz, akkor az nem valakinek lesz meg, hanem mindenkinek. nincsenek titkos értesülések és infók:)

Neoprimitiv - 2015. 05. 06. 08:19

Hmm, ezt a finálét még egyszer meg kell majd nézzem, hogy eldöntsem, tetszik-e? Minden esetre az előző évad vége túláradó optimizmus volt ehhez képest.

winnie - 2015. 05. 06. 08:37

nézni jó volt:)

bár a kamuhalálos dolgokért sosem voltam oda, itt pedig nem minden halott lesz szerintem halott.

LoGi - 2015. 05. 06. 08:51

Nézni jó volt, de nem tudom mennyire vagyok elégedett a történtekkel. Sok minden nem tetszett a végéből: pl a golyózápor közepette semmi nem kapott golyót ami miatt a Machine letöltése nem jöhetett volna össze? Meg a záró képsoroknál is, csak menőn néz ki, de a valóságban Machine nélkül hogy a rákba élik túl azt.

Neoprimitiv - 2015. 05. 06. 09:11

winnie: Mivel már Nolan-ék már meg is válaszolták: Dominic, Grice halott. Elias talán, de nem biztos, Control nem halott. Az utóbbi kettőnél gondolom a színészek elfoglaltságától függ majd, hogy “túlélik-e” a dolgot és visszatérnek-e a következő évadban, ha lesz.

LoGi: igen a végjátékban én is arra számítottam, hogy majd valamelyik laptop kap golyót és ezért leáll a folyamat. A nagy tűzpárbajok teátrális, de teljesen hiteltelen kivitelezése pedig sajnos úgy látszik, véglegesen a sorozat jellemzője lesz. Most legalább John kapott egy füstgránát vetőt és egy NVG-t, de a vége az így is sok volt.

Mindegy, este írom az évadzáró posztot, bővebben ott.

tomzorz - 2015. 05. 06. 12:06

5. évadról Michael Emerson:

“TV GOODNESS: Well, you keep mentioning season five does that mean there’s been a renewal?

Michael: I would be flabbergasted if we weren’t renewed. I don’t know why it hasn’t been made official yet. I’m fully expecting to go to work on the Monday after the Fourth of July.”

forrás: http://www.tvgoodness.com/2015/05/05/michael-emerson-talks-crazy-good-person-of-interest-season-finale/

Neoprimitiv - 2015. 05. 06. 12:27

tomorz: ez kedves, de sajnos semmilyen jelentősége nincs. A PoI estében talán inkább a hosszabbítás felé billenne a mérleg, de nem a CBS saját gyártása, tehát rosszabbak az esélyei. A számai pedig sajnos egyáltalán nem voltak se túl jók, se stabilak.

hummel - 2015. 05. 06. 12:52

Igen, a tűzharc teljesen abszurd volt. A másik, ami kiverte a biztosítékot, hogy Control leállt beszélgetni, mikor lőnie kellett volna. Egy gyomorlövés után is beszélgethetnek, ha akarnak. Greer nem is először ússza meg így. Az sem nyerte el a tetszésemet, hogy a gép mindent az utolsó pillanatra hagyott. Amikor még a Decima próbált ráakadni a vírussal, akkor jó előre elszállította magát az erőműből.

De, hogy pozitívumot is említsek, a jelenet, ami azzal kezdődött, hogy Floyd felolvasta az üzenetet, amit a fax kidobott, az remek volt. Sajnálnám, ha Elias távozna, ő mindenképpen hiányozna a sorozatból.

LaCRossE - 2015. 05. 06. 12:58

Majd bővebben a finélé kritika alá kommentelek, de most csak annyi, hogy az utolsó pár percnél a zene rohadt jó volt. :)

Neoprimitiv - 2015. 05. 06. 13:15

LaCRosse: az biztos, Pink Floyd-ot nem nagyon szoktak sorozatok megengedni maguknak.

teammachine - 2015. 05. 06. 13:33

Nem akarok hosszan írni ide(majd a kritikánál), de annyi, hogy szerintem az 5. évad rendben van. Nem kell ennyire negatívan látni Neoprimitiv. ;) Azért Michael már csak tud valamit, amit te/mi nem. + Nolan-ék is eléggé magabiztosak az 5. évaddal kapcsolatban. És nem hiszem, hogy így nyilatkoznának, ha az ellenkezője lenne. (Pedig én is mindig, mindent negatívan látok, izgultam is az 5. évad miatt, de mióta a Paley-n említették + ezekben a kis interjúkban, szinte biztos vagyok a folytatásban.)

winnie - 2015. 05. 06. 13:42

teammachine: az a dolguk, hogy biztosak legyenek. úgy nem lehet sorozatot készíteni, hogy előre feladják. a csatornák minden készítőnek azt mondják, hogy elégedettek meg minden, de párnak a lába alól úgyis kihúzzák a szőnyeget. szóval:

“És nem hiszem, hogy így nyilatkoznának, ha az ellenkezője lenne. ”

épp akkor nyilatkoznának így, ha az ellenkezője lenne. ez kommunikációs hadviselés is, nekik az a céljuk, hogy olyan helyzetet teremtsenek, hogy a csatorna ne merje elkaszálni a sorozatot.

teammachine - 2015. 05. 06. 13:52

winnie: Igaz, de vegyük például mondjuk a Hart of Dixie-t. Jó, tudom, az “kicsit” másabb szituban volt/van + a nézettség, ismertség, stb, de ott már maguk a színészek is írogatták twitteren, hogy “utolsó egy óra Bluebell-ben” stb. Meg igazából, még így is, hogy rosszabb számokat hozott a PoI, bőven benne van a “nézettebb” sorozatok listájában. A nemzetközi nézőkről/rajongókról meg nem is beszélve, habár tudom, nem sokat számít a CBS-nek. A lényeg, hogy számomra akkor is biztosnak tűnik az 5. évad. Nem hiszem, hogy ennyire mondanák, ha nem így lenne. + Még esetleg(?) azt is megtehetik, hogy átmennek másik csatornához, mert ugye nem “CBS-kölyök” a sorozat.

Neoprimitiv - 2015. 05. 06. 14:05

teammachine: ez nem negativitás, hanem számolás. Én is azt szeretném, ha folytatódna sőt, úgy gondolom, hogy összességében talán a pozitívumok vannak többségben, de szó sincs egyértelmű helyzetről.

A szindikátusi sugárzás (ami nagyon sok sorozatnál a mentőöv) itt nem játszik. A nézettsége viszont még a lecsökkent számokkal is a második legjobb a CBS este 10 órás sorozatiból, ami jó hír. A különbség viszont nem túl nagy (a második félévet nézem mindenhol, mert az mutatja, hogy hol tart most a sorozat a többihez képest), nem véletlen, hogy a PoI azon kevés, többedik évadában járó CBS dráma között van, amelyikről még nem született döntés.

A nyilatkozatokról pedig elég annyi, hogy a 100%-ig biztos kasza Revenge készítői is bizakodóan nyilatkoztak még pár héttel a bejelentés előtt. Ahogy winnie is írta, ez szakmai elvárás és egyben alapvető taktika is.

Desmond Wallace - 2015. 05. 06. 14:16

Egy 13 részes utolsó évad jöhetne ősztől.

Logikai hibák eddig is voltak, de egyébként élvezetes volt az utolsó két rész.

Ha logikusan nézzük, akkor a 21. rész végén meg kellett volna ölniük Haroldot és Rootot is.

teammachine - 2015. 05. 06. 14:20

Persze, nem is mondtam, hogy egyértelmű, csak azt, hogy számomra nagyon pozitívnak tűnik és szerintem megvan az az 5. évad. Remélem, hogy igazam lesz. :)

A szindikátusi sugárzás itt miért nem játszik?

Azt nem tudom, mert nem nézem.

Neoprimitiv - 2015. 05. 06. 14:37

teammachine: azért, mert nem a CBS cége a gyártó, vagyis a szindikátusi sugárzásból nekik nem lesz pénzük.

teammachine - 2015. 05. 06. 14:45

Értem. De ha a CBS netán kaszálja, akkor Nolan-ék átvihetik másik csatornához, ahol folytathatják(erre gondoltam már az előbb is)?

Csakmégegykérdés - 2015. 05. 06. 15:06

Hát ez az évadzáró… nem csigázott fel. :)

De úgy tűnik, hogy azt egyértelművé tették: nem várhatok erősebb sci-fi vonalat, “csupán” annyit, hogy két AI harcol egymással. :)
Pedig a lehetséges kimenetelek kalkulálásakor felcsillant a szemem, hogy például jövőbelátást hoznak ki a dologból. Vagy az emberekbe való “betelepülésnél” (Root és a kiskölyök beszélgetése) pedig androidszerű lényekre engedett következtetni.

Na, de így is jó. Várom a szeptembert. ;)

disfear - 2015. 05. 06. 17:23

Tetszett.
De ez már elfogultság és szerelem miatt. Kritizálhatnék bármit, a logikai gubancoktól kezdve a felvillano ötletekig és szereplőkig (kissrác), meg amit kritizáltam.
De a filozófiai elgondolás (melyik a jobb világ: ahol van “korrekció” és az Elias meg Dominic féléket kinyírjuk, vagy a szabad akarat), szóval ez a hangulat ez tiszta PoI volt.
És amikor a fináléban felhangzott az ominózus Pink Floyd szám, már nem érdekelt igazából az se, mennyire tetszett ez az évad, a hangulat, és az atmoszféra megmaradt…(ki a jó, ki a rossz stb.) és amikor Harold olvasta a Machine üzeneteit, akkor tudtam, hogy nem hiába nézem ezt a sorozatot :)
PoI at its finest! :)

u.i.: és a “sci-fi”-ség ellenére nagyon bejönnek a “Logikus” ötletek, mint ez a villamosenergia-hálózatra áttelepülés stb.

winnie - 2015. 05. 06. 18:04

Értem. De ha a CBS netán kaszálja, akkor Nolan-ék átvihetik másik csatornához, ahol folytathatják(erre gondoltam már az előbb is)?

ők nem, maximum a stúdió, de ami valamiért bukta, azért nem kapkodnak általában. mondjuk a poi fanfavorit valamilyen szinten, szóval remény van, de az ilyen 100-ból 1 esélyekre nem biztos, hogy érdemes adni. inkább lepődjön meg az ember, ha megtörténik.

winnie - 2015. 05. 06. 18:05

egyébként meg sorozatminimumot hozott a finálé

8,2M (18-49: 1.1) rettentően elszomorító.

a forever meg 4,1M (18-49: 1.1)-gyel zárt. durva, rettenet durva, hogy mennyivel fiatalabb. pedig a poi-nak van scifi-kvóciense…

hummel - 2015. 05. 06. 18:16

„rettenet durva, hogy mennyivel fiatalabb. pedig a poi-nak van scifi-kvóciense…”
Igen, csakhogy itt a sci-fi nem látványelemként van jelen.

Neoprimitiv - 2015. 05. 06. 18:22

Pfff…. :( Ez nagyon csúnya szám az upfronts előtt. Ráadásul ekkorát egy héten belül az elmúlt két évben nem is esett.

teammachine - 2015. 05. 06. 19:07

winnie: köszi!

Amikor megláttam a számokat.. te jó ég. Mi történt? A többi sorozat sem szerepelt valami jól tegnap este, de a PoI meg.. még mindig nem hiszem el, hogy 1.1 van kiírva.

winnie - 2015. 05. 06. 19:17

hummel: az idos kozonseg a durva. a forever vegkepp sima krimi nulla akcioval, nulla scifivel. csipet misztikummal, amit kosztumos reszekkel ellensulyoznak. a forevernek kene idosebbnek lennie papiron, mint ahogy a neten a poi sokkal nepszerubb. es megis mennyivel fiatalabb.

Neoprimitiv - 2015. 05. 06. 19:42

Visszakerestem: az első évadban a pilot után esett 0.4-et és egyszer 0.6-ot, de azok még 3 fölötti demók voltak. Azóta három tized volt a legnagyobb két rész közti esés. Frász, frász, frász és megint csak frász.

LoGi - 2015. 05. 06. 20:37

Lehet izgulni érte.

Tso - 2015. 05. 07. 00:47

Hát sajnos nekem ez a finálé nem tetszett. Valahogy vissza kéne térni az első évados felállásra, legalábbis valami egyszerűbb sztorihoz, mert szerintem ez az egész egy picit gagyi. Nem mondom, hogy egyáltalán nem tetszik, mert érdekel annyira, hogy nézzem.

Poghy - 2015. 05. 07. 01:09

Továbbra is szorítok a PoI-ért a kaszahéten. Nekem bejött a finálé, egész eseménydúsra sikerült. Lehet, hogy rosszul láttam, de nekem nem volt egyértelmű Elias halála, legalábbis mintha a vállába kapta volna a lövést. De tényleg nem panaszkodom a végkimenetelre, és nem is volt üresjárat, Control-Greer-Elias-Dominic-Caleb-Grice és a főcsapat mellett még a többi mellékszereplőre is jutott idő. Egyedüli gondom, hogy Greer túl könnyen elkapta Controlt, és a Machine talán egy kicsit túl lelkizős lett a végére, de összességében bejött a finálé, és remélem ezt a sötétebb tónust viszik tovább, persze csak ha lesz következő évad. Hajrá PoI!

Lajoska67 - 2015. 05. 07. 02:05

Tiszta Butch Cassidy és a Sundance kölyök-féle vége volt. Sorozatzárónak is elment volna, csak kellett volna még egy totálkép mondjuk hátulról.

Majdnem röhögős volt már a rész. Az a párbeszéd a laptopon, hááát, nem tudom, meddig agyalhattak rajta.

ALDO - 2015. 05. 07. 09:30

Poghy:
Nekem sem. Ha jól láttam Elias a vállába, vagy a mellkasába kapta a golyót, így még ki lehet dumálni, hogy túlélte, mondjuk Fusco beviszi a kórházba. Dominic viszont elég egyértelmű.

mogsta - 2015. 05. 07. 13:52

Nagyon bejött a finálé, választ kaptunk a kérdésre hogy hol volt a Gép és (remélhetőleg) sikerült is megmenteni. Az biztos, hogy hőseinknek még nehezebb dolga lesz, kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e, és ha igen hogyan, újra bekapcsolni Apu kicsi fiacskáját…

Hogy a szamaritánussal mi lesz? Egyelőre nem úgy néz ki, hogy bárki vagy bármi meg tudná állítani, vagy valami belső hiba/ellentmondás, vagy emberi mulasztás/árulás lesz a vége.

Biztos, hogy nem fog kaszát kapni, remélem még jó pár évadon keresztül velünk lesz.

Lajoska67 - 2015. 05. 07. 13:58

Azt vágja valaki, hogy ha Brookly közepén megjelenik 4 autónyi automata fegyveres emberke, lövöldözni kezdenek, percekig ez megy, majd még újabb autók érkeznek újabb fegyveresekkel, akkor miért nem jön a rendőrség akár magától is? New York Cityben??? Értem én hogy sorozat, de ilyet eddig ebben sem csináltak, a Szamaritánus meg elvileg a háttérben vette át a hatalmat, a lakosság nem tud a létezéséről, tehát aligha tudná elintézni, hogy a rendőrség ne jöjjön ki.

Neoprimitiv - 2015. 05. 07. 16:24

Lajoska67: ha a Szamaritánus ki tudott adni korábban egy utasítást Control nevében, egy rendőrségi reakció leállítása mondjuk azzal, hogy ISA taktikai műveletről van szó és maradjanak ki belőle nem lehetett probléma.

LaCRossE - 2015. 05. 07. 20:17

ha nem rendelik be az évadot, sikítani fogok

Lajoska67 - 2015. 05. 08. 01:49

A technikai részét értem, az a gáz, hogy ahogy mondják is, a brooklyni lakórész kellős közepén vannak, alkóházakkal mindenfelé, ahonnan kinéznek az ablakon, és látják mi van, és ekkora lövöldözést hallanak 1 kilóméteres körzetben mindenhol, sőt még messzebb is talán, és ha egyszer 34 ezer rendőr van a városban, akkor pár percen belül rohannia kell többnek is oda riasztás nélkül is, ez ezer százalék.

Pécsen nem lehetne észrevétlenül lövöldözni semerre azonnali rohangászás nélkül, nemhogy ott, de lehet hogy a következő évad azzal folytatódik majd, hogy özönlenek be a rendőrautók.

Brynden Rivers - 2015. 05. 08. 21:43

Visszanézve ez az év egyik legjobb sorozatjelenete

https://www.youtube.com/watch?v=V7QGoxDPfhg

AdamBan - 2015. 05. 09. 00:43

Krva jó volt a finálé a túl érzelgős párbeszéd és a lövöldözős jelenetek ellenére. Ha kaszát kap, sírni fogok.

Zora - 2015. 05. 10. 15:19

@Lajoska67

De pont ez a lényeg, hogy hiába van akárhányezer rendőr a városban, ha mindegyik azt a rádióüzenetet kapja, hogy maradjanak a hátsójukon, ne menjenek a lövöldözés közelébe, mert egy Szupercsapat már úton van.

Igazából akár egy házat is felépíthet így egy Gép, mindent email-en keresztül intéz: rendelések kifizetések, felügyeletek…
Szóval, a Samaritan meg tudta akadályozni a rendőrségi beavatkozást. Még egy lakóövezeten belül is.

Nekem tetszett a rész, főleg a fax felolvasása. Várom a szeptembert (vagy októbert…).

ALDO - 2015. 05. 10. 17:53

Lajoska67
A Gép identitást is kreált magának. Céget alapított, amivel milliókat keresett pár másodperc alatt. Egy MI-nek a zsaruk elterelése gyerekjáték. Sok mindenen fent lehet akadni a fináléval kapcsolatban, de ezt pont meg lehet magyarázni.

teammachine - 2015. 05. 11. 20:38

5. évad berendelve! Mondtam, hogy az 5. évad még simán megvan. ;)

AdamBan - 2015. 05. 11. 20:46

Hurrááááááááá!!!!!

rio - 2015. 05. 11. 20:48

Nap híre! :) Remélem, szépen lezárják.

Aredhel - 2015. 05. 11. 21:16

Juhú.
Lesz 5. évad!!!!

teammachine - 2015. 05. 12. 02:22

De elvileg csak 13 rész rendelt be a CBS…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz