login |

Chicago PD: kezdett a 2. évad – írta Sue

2014. 09. 27. 15:30 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: kritika,

Korrekt nyitányt láthattunk idén a chicagói zsaruktól. Bár pontosan úgy indult, mint egy random rész, minimális információval arról, mi is történt a kőkemény fináléban és azóta, de a végére azért erősen sikerült emelniük a tétet, és elérniük azt, hogy garantáltan várjam a folytatást. És szerintem más is várná – sajnálom, hogy sokan még nem fedezték fel, hogy mennyire rendben van ez a sokszor átívelős zsarus sorozat. Ráadásul, hamar darálható.

A tovább mögött spoileresbe csapok át.

A történet fonalát 6 héttel Jin halála után vették fel a készítők. A csapat letiltva a nyomozásról, így dolgoznak az épp aktuális heti rosszfiúval. Persze mondanom sem kell, hogy ez mindenkit kellő mértékig frusztrál, de próbálnak továbblépni. A heti ügy alapja jelen esetben Dawson egyik besúgójától kapott infó, aminek értelmében egy rablást szeretne megakadályozni a csapat.

De hogy árnyaljuk a képet, hamar kiderül, hogy nem is egy sima rablás: egy Olinsky által rács mögé száműzött maffiózó ellen szóló bizonyíték elrablása a rendőrségi raktárból a laborba szállítás közben. Persze miért is menne minden simán és gördülékenyen?

Éppen ezért bár a rablás sikerrel jár, a végén mégis sikerül kézre keríteni mind a rosszfiút, Bembeneket, mind az ellopott bizonyítékot. Az egyetlen szépséghibája az esetnek az, hogy Halmstead lelőtte Bembenek testvérét, s ezért a rosszfiúnk a rács mögül is vérdíjat tűzött ki Jay fejére. Ez volt az a momentum, ami elégedett csettintésre adott okot nálam: megvan a következő, legalább pár részen át tartó átívelésünk.

Nagyon reméltem, hogy a készítők folytatni fogják az első évadban, valamint a Chicago Fire esetén megszeretett és bevált történetszövést: heti ügy + pár részes átívelések + hosszabb átívelések, s ezzel úgy tűnik, hogy nem kell csalódnom.

Jin halála ügyében az egyértelmű áttörést a pendrive jelenti, amit Jin küldött halála előtt Halsteadnek.  És hogy ki ölte meg Jint? Erre a nagy kérdésre is fény derül a rész végére: nem túl meglepő módon a belső ellenőrzés embere, Stillwell keze van a dologban, aki mindenáron vissza akarta juttatni Voightot a rács mögé. S hogy miért? Mert egyértelműen megérezte, hogy Jin kihez húz, plusz jó alkalom lehetett volna ráhúzni a vizes lepedőt Voightra, akit láthatóan ki nem állhatott az első pillanattól kezdve a múltja miatt.

Stillwell és Voight kedélyes négyszemközti csevejt is folytat arról, hogy ha egyikük ezt lépi, akkor a másik erre ezt fogja válaszolni, s közben a Stillwell újabb alkut ajánl Voight számára, miszerint maradjon csak szépen felderítetlen az ügy, és éljenek békésen egymás mellett tovább. Szerencsére nem kellet csalódnom, és Voight nem fogadta el az alkut, de Stillwell fenyegetése miatt jobbnak látta, ha végre színt vall a teljes csapat előtt azt illetően, hogy milyen alku árán is juthatott ki a sittről.

Ezért becsülöm: sokkal jobb ez így, hogy a csapat tagjai tőle tudják meg mindezt, nem pedig a belső ellenőrzés emberétől. Azt pedig mondanom sem kell, hogy Voigtot két esetben is meghallgatásra hívták a rendőrségnél: egyrészt Jin halála ügyében, másodszor pedig a Stillwell által ellene felhozott vádak miatt.

Az elsőt még nagyon precízen lekezelte, a második megoldás már sokkal inkább Voight-osabb lett: mivel Halstead átadta a pendrive-ot neki, így remek információkkal rendelkezik sok emberről, akik nem szeretnék, ha bizonyos dolgaik napvilágra kerülnének. Merthogy Jin egyvalamire támaszkodhatott igazán a munkája során: az informatikai tudására, és éppen ezért sok olyan embert lehallgatott a rendőri berkekben, akinek van mit titkolnia.

Dawson családjáról semmi új infót nem tudunk meg, nekem afelől is kétségeim vannak, hogy a csapat tagjai tudják-e, hogy az asszony lelépett a gyerekekkel. Nem esett még szó a kedvenc járőrlánykámról sem: Burgess új partnert kap maga mellé, aki kezdetben nekem kissé málénak tűnt, de hamar kiderül, hogy van vár a pucájában, s nagyobb hasznára lehet a csapatnak, mint elsőre gondoltam. Mindenesetre az azért mókás, hogy azért kérte az áthelyezését, mert az előző helyen beleszeretett a női partnerébe…

Ruzek és Burgess románca szépen folytatódik: a munkában továbbra is csak két barát, de munkán kívül határozottan egy pár. Nadia szintén a csapat tagjává válik éppen: Voight beleegyezésével kapott egy esélyt, mint az Intelligence Unit „titkárnője”. Jól áll neki ez a szerep, drukkolok, hogy még sokáig kitartson.

Még valami van, ami mellett nem mehetek el említés nélkül. Lindsay édesanyja is bejelentkezett, és erős a gyanúm, hogy fogjuk még látni.

Összességében tehát szépen építkeztek a készítők, belógattak több szálat is, ami az átíveléseket fogja adni, emellett hozták az eddig megszokott színvonalat is.

Annyira nem bántam, hogy nem csaptak a lecsóba annyira durván, néha igenis elkél a finom kezdés, hogy jobban érezhessük azokat az íveket mind tempóban, mind az érzelmekben, amik lejátszódnak a szereplőkben. Az biztos, hogy várom a folytatást, ha pedig osztályozni akarom, akkor a tavaszi etapra adott osztályzat remekül passzol ide is: 6,5/10.

16 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2014. 09. 27. 15:49

Volt már veletek olyan, hogy egy premiert jónak tartottatok, aztán elolvastatok egy kritikát, ami szintén azt írja, hogy jó volt, és rájöttetek, hogy mégsem tetszett annyira?
Velem most ez történt. :)

stargatelost - 2014. 09. 27. 18:29

Kár, hogy ilyen hogyvoltos írás lett ez…

“Ráadásul, hamar darálható.” Kivéve, ha valaki teljes élményt akar, akkor a Fire dara még két évad.

Amúgy hozta a szokásosat a premier, fasza volt és badass. De a CF jobban ütött érthető okokból.

Sue - 2014. 09. 27. 21:11

LaCrossE: nem is egyszer – soroljam? :)

Egyébként ez volt az a rész, amit megnéztem, és elsőre úgy a feléig abszolút randomrész-érzésem volt, és kattogtam azon, hogy erről ezen túl még mit is lehet írni (na jó, meg hogy Voight hozza a formát)???? Aztán inkább aludtam rá egyet, megnéztem másodszor is – akkor valahogy sokkal pozitívabb élmény volt, de még mindig messze nem eget rengető vagy igazán ütős… Ezért kapta a korrekt jelzőt.

LaCRossE - 2014. 09. 27. 21:23

Sue: de tényleg nem értem, mi lehet az oka.

Tegnap megnéztem, tökre tetszett a rész, úgy voltam vele, voltak benne jó dolgok, Voight hozta a formáját, a vérdíj Halsted fejére…

Aztán elolvastam az írásodat és rájöttem, hogy ezek mind szép és jó dolgok, de… mintha már kevés lett volna. Furcsa, na.

A Chicago Fire tényleg jó volt, szerintem csak holnap fejezem be a kritikát, ma már lusta vagyok hozzá.

Julian Plenti - 2014. 09. 28. 12:42

@ LaCRossE
Pontosan ezt éreztem én is :)

Sue - 2014. 09. 28. 21:32

Van egy elméletem a miértre :)
Elvárások. A sok _tényleg_ jó sorozaton edződve az embernek elkezd alakulni a fejében, hogy kb mit vár egy évadnyitástól és zárástól. Aztán jól ehhez a képzeletbeli mércéhez mér minden nyitást, zárást. És lehet, hogy első blikkre úgy tűnik, megütötte a cucc a szintet, aztán lehetőségünk nyílik egy kicsit más szemével is nézni (kritika, cikk róla), és máris felüti a fejét a hiányérzet, mert mégsem volt meg annyira a szint…

Üstökös - 2014. 09. 28. 22:40

Úgy örülök, amikor olyan sorozatokról jelenik meg poszt, amiről nem igazán írnak, de már a Parenthoodnál is zavart ez a mesélés :/ Pedig pont az ilyen elhanyagoltak érdemelnének meg egy elemzősebb, összeszedettebb kritikát, ami motiválja a nem-nézőket, hogy belekezdjenek.

winnie - 2014. 09. 28. 22:43

a kommentek mindig adottak.

Brynden Rivers - 2014. 09. 29. 12:37

ekt volt a rész, de azon kívül semmi extra. Ha kicsit rosszabb, akkor már majdnem unalmas.

@LaCRossE: Én nézés közben elvoltam vele, de most jobban belegondoltam, és konkrétan belengedtem a kaszát.

Nem érzem, hogy a 2. évadban sokkal nagyobb mélységet kapnának a karakterek (vagy csak a színészek gyengék), a badass-ség nem párosul humorral és gondolattal, lásd Person of Interest.

Úgyhogy inkább abból újranézem az első évadot :)

jessm - 2014. 10. 02. 21:49

Én a sorozatba Sophia Bush miatt kezdtem bele, akinek kedvelem a karakterét is. A sorozat elmegy, annak ellenére, hogy nem vagyok egy nagy nyomozós sorozat rajongó, de ennek olyan családias hangulata van, és ezért kedvelem. Voight meg menő ahogy ügyeit intézi.
Jay-es vérdijas történet szálból meg jó dolgokat lehet kihozni.

Snoopyzit30 - 2014. 10. 15. 22:42

Én most értem utol magam ezzel a sorozattal. Lenyomtam az 1. évadot és most ezt a 3 részt, amit eddig adtak. Valahogy ez a sorozat jobban bejött, mint a Chicago Fire. Először azt daráltam le és tetszett, de így hogy láttam mindkettőt és van összehasonlítási alapom, ez jobb. Több az akció, nem futják a romantikus köröket állandóan, igaz a poén is kevesebb, de több a dráma. Egyenlőre jobban élvezem, mint a Homelandet.

jessm - 2015. 01. 21. 09:49

készítők csak beadták derekukat , hogy összehozzák Jayt és Erint. Én totál nem számítottím rá. De Jay nem felejtette el ,hogy most már együtt lehetnek.
Azért kiváncsi vagyok, hogy mi lesz ha Erin visszatér, mert most már tuti , hogy visszajön így, hogy Burgess nem fogadta el az ajánlatot. Szerintem egy kissé kínos lesz.

Amugy jó volt ez az összedolgozás a FED és Intelligence között.

De azért eddig legjobb rész eddig a börtönös rész meg amikor Antonio kellett menteni, és sex club undercover LOL…

bobi64 - 2015. 02. 22. 12:58

Eddig óriási volt a sorozat, de a s02e15 rész rendőri balf…kodásai, sete-suta cselekmény bonyolítása nagyon bosszantó. Rendőrök, akik fegyvertelenül töketlenkednek először a kínaiak, majd a fekák ellen. Kocsirádió nincs? Tartalék fegyver nincs? Valami más kommunikációs eszköz valahol nincs? Hogyan tud valaki ilyen ökörséget kitalálni? Sírhatnékom volt.

egy igazi szakember - 2015. 02. 24. 13:01

Most kezdtem el a második évadot, nagyon szeretem a sorozatot, igaz én nagy rajongója vagyok a krimiknek.
Szerintem nem láttam még olyan sorozatot, ahol ennyi főszereplő van ( gyakorlatilag a csapat összes tagja ), és ne irritált volna több szereplő is, na ez pont olyan, minden karakter rendben van, és nagyon jól adják elő a színészek is.

Valaki tudja esetleg hány részes lest a 2. évad?

Thomas - 2015. 02. 25. 17:32

23 részes lesz az évad.
Ez a 2×15 amúgy egy filler volt? Elég érdekes rész, nem feltétlenül tetszett annyira nekem sem:)

Elar - 2015. 05. 16. 22:33

Csak egy apróság a 2 x 21 részhez.
Amikor állnak az őrs mellett Nadia táblájánál – van ott több is.
Jin és az első részben lelőtt szőke csajnak is van táblája.
+ 4 másik van ott igazi rendőrnevekkel, akik a valós életben haltak meg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz