login |

Pilot-mustra: Gotham – 1×01

2014. 09. 27. 17:23 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

(human pilotkritikája itt) Nagyon érdekesen hangzott a Gotham alapszituációja, szóval lelkes voltam, mert igencsak elkélne a mostani krimisorozataim mellé egy noiros, komor hangulatú nyomozós cucc. Ami mellesleg a 12 éves Bruce Wayne szülei meggyilkolásával kezdődik és az akkor még fiatal, mezei nyomozóként dolgozó James Gordon köré épül fel.

Szóval egyáltalán nem a képregényes gyökerek miatt vártam a sorozatot. Viszont ezek a gyökerek csak megdobták a várási fokomat, ugyanis mindig is szerettem az olyan történeteket, melyeknek ismerjük a “végét”, hogy hova futnak ki (vagy előtudás alapján, vagy azért, mert a film flashforwarddal kezd), hiszen ennek tudatában a néző hajlamos elkényelmesedni, könnyebb őt csőbe húzni a prekoncepciói miatt, és egy jó készítő ezt remekül ki tudja használni váratlan húzásokkal.

GOTHAM – 1×01 – 5,5/10

Félreértés ne essék, teljesen rendben volt a kezdés, csak éppen totál érezni lehetett, hogy nem a pilot láttán rendelték be a sorozatot, hanem már jóval előre, kvázi látatlanban – az írók nem érezték annak kényszerét, hogy odacsapjanak. Megtörtént az alapozás, felrakosgatták a táblára a sakkfigurákat, ennyi. Érzem benne a potenciált, ennyi alapján remek kis gengsztersorozatot kaphatunk – kérdés, hogy merre fognak elindulni.

You can’t have organized crime without law and order.

De ha a potenciáltól eltekintek, akkor sajnos nem sok mindenbe tudok kapaszkodni, nem sok olyan momentuma volt a pilotnak, ami izgalmas lett volna, vagy ami feltüzelné a nézőt a jövőre nézve. Sajnáltam, hogy ezúttal kimaradtam az “Ide nekem a következő részt!”-életérzésből. Ha valamit meg tudnék említeni kedvező előjellel, az a sötét(kés) hangulat volt, maga Gotham városa.

A másik pilotkritika kommentjei között elvitatkozgattunk azon, hogy mennyire volt zsúfolt az első rész, volt, aki azt írta, hogy telepakolták az 1×01-et mindenféle neves főgonosszal. Nos, ezt viszont abszolút nem éreztem így. Láttunk rosszfiúkat, de jó pár névtelent, a képregényből nem ismertet (sok kisstílűt, meg egy nagyfőnököt, Fish Mooney-t), mindössze The Penguin került kiemelésre (ő vitte is a pilotot a hátán, remek volt), bár nagyon rövid időre pár másik ismert arcot (Riddler, Catwoman, Poison Ivy) is láthattunk, de ők nem beszéltek sokat, kivéve talán Falcone-t.

Mindenesetre nagyon érdekes lesz látni a folyamatot, ahogy az ikszedik évadra miképpen lesz egy állandó mellékszereplőből rosszfiú – remélem, legalábbis nem az a cél, hogy mindenkit az első évadban emeljenek ki – ráérnek még a többiekkel, nem? Tippre a továbbiakban feltűnő rosszfiúk mellett a The Penguin-szál kerül kiemelésre.

Azt azonban elismerem, hogy a zsaruk oldalán elég sok ismert képregényes figura feltűnt, de ők adottak, nyilván ott dolgoznak a rendőrségen, meg aztán a többség nem ismeri őket, mint ahogy a gonoszokat sem feltétlenül. Kíváncsian várom, hogy a felvázolt komplex kapcsolati hálóban és viszonyrendszerben milyen szerepet fog betölteni a törvény oldala. De hogy le is kössön a Gotham, ahhoz több kell, mint hangulat, mocsok vagy lehetőség arra, hogy jó legyen.

25 hozzászólás Ne habozz!

Desmond Wallace - 2014. 09. 27. 17:33

Szép alapozás volt. Érdekel a folytatás.
Pozitívum, hogy sokkal felnőttesebb, mint például A zöld íjász.

koka - 2014. 09. 27. 17:41

Teljesen rendeben volt a pilot. Azt nem mondanám, hogy fix néző maradok, mert az alaptéma számomra lerágott csont, de akit valamilyen szinten érdekel Gotham városa, az most örömtáncot ejthet, mivel a város látványa pazar lett.

De számomra kicsit kapkodós volt. Dobálták rám a szereplőket sorra, vágás-vágás hátán (voltak extra rövid, 3 mondatos jelenetek is). A zene pedig kicsit hanyag lett. Score fel se tűnt, a gonoszoknál meg valami Alison Mosshart szólt állandóan.

Olyan 6/10 a jobbik fajtából.

Scott21 - 2014. 09. 27. 17:46

Nagyon sajnáltam, mert vártam de én nem bírtam végig nézni :( annyira konzerv volt és mesterséges az egész, de ha pozitív lesznek a későbbi kritikák vissza nézek :)

breezer - 2014. 09. 27. 17:53

tényleg van sonkátok?:O :DD

Play - 2014. 09. 27. 18:09

Én sem ájultam el tőle túlságosan, de a folytatás érdekel. Nekem a legnagyobb kérdőjel persze a Joker :) Remélem a 2. évad cliffhangerénél megvillantják hogy felrobbanjanak a fanok :D

akos - 2014. 09. 27. 18:18

Nem volt rossz. Engem leginkább a dialógusok zavartak, mintha csak egy tízéves írta volna őket, kizárólag tőmondatok. Nem vár itt az ember egy True Detective mélységű anyagot, de lehetne kevésbé kényszeres, erőltetett…

sehrezad - 2014. 09. 27. 19:10

Érdekes ez kellőképpen. Újranéztem a napokban a Dark Knight Rises-t, és picit már önkéntelenül a Gotham felől is figyeltem a karaktereket :D

tomszee - 2014. 09. 27. 19:16

nekem az első élményem Batmannel a Burton-féle filmes adaptáció, ami nagyon megfogott. Aztán láttam a többi filmet is, meg egy-két részt elcsíptem az újabb rajzfilmekből… majd jött a Nolan-féle teljesen realizált átgondolás, nagyot ütött… azok után már vágytam egy képregényesebb megfogalmazáshoz, tehát ennek a sorozatnak örültem, a képi világ tetszik, remélem később is hasonló lesz a részek során, Pingvin mindent vitt, uralta a képernyőt, a történetet – egyenlőre várom a továbbiakat

nfsu17 - 2014. 09. 27. 19:27

Várom a köv. részt, de biztos nem fog akkorát ütni (nálam), mint az első rész.

Vállalható ez, nem kerestem benne a hibákat (UTD-nak meghagyjuk ezt), bár az írásaitok alapján volt benne.

A hangulat mindenképpen megkapó, majd meglátjuk tudnak-e köré sztorit építeni. Csak pár távoli Gotham felvételért azért nem nézzük.

Mephike - 2014. 09. 27. 19:45

Tetszett, bőven érzek benne potenciált. Lekötött, még akkor is ha az alapsztorit ismertem. Tuti jövök a következő részekre.

Thomas - 2014. 09. 27. 22:11

Pont ma néztem meg, nem is azért, mert akkora reményeim voltak benne (tudtam, hogy nyomozós lesz…), csak kíváncsi voltam, hogy mégis… értitek:) Nekem is pont ilyen közepes volt. Ami nagy pozitívum, az a város és a hangulat, ami meg lehúzza, az a nyomozás, meg engem ezek a gengszterek se nagyon tudnak érdekelni. Nem is igazán szeretem az eredettörténeteket:) A filmek nem véletlenül ugorják át ezt az időszakot, és térnek a lényegre!:) Biztos el tudnám ezt is nézegetni, ha nem lenne más, de szerencsére annyi minden van, ami jobban tetszik, úgyhogy én ezzel abba is hagytam.

Krisna108 - 2014. 09. 27. 23:06

Szerintem nagyon korrekt pilot volt. Én tökéletesen azt kaptam amit vártam, és egyáltalán nem volt zsúfolt sem.

A Fekete - 2014. 09. 28. 08:04

Utálom, ha egy spin off önállóskodik és köp a filmes eredettörténeti alapokra. Sokkal darkosabb is lehetett volna, én csalódtam.

winnie - 2014. 09. 28. 08:25

ez nem spinoff, mármint nem egy világban játszódik a filmekkel.

“köp a filmes eredettörténeti alapokra.”

attól eltekintve, hogy általában örülni szokás, hogy valami saját ötleteket hoz és nem szolgaian másol, olyan nincs, hogy filmes eredettörténet, mert eleve két filmes eredetsztori van. és vannak korábbi tévésorozatok is.

az alapja mindennek a képregény, ha hivatkozási alapot keres az ember, akkor az lenne az. és a képregényekben is többféle változat van mindenre, még eredettörténetre is. de a filmek is önállósódtakek a képregényekhez képest, mondhatni “köptek” rá.

a Kati néni - 2014. 09. 28. 10:14

Ja-ja, Winniekém!
Ráadásul tök jó elnézegetni, hogyan ötvözték a képregények különböző éráinak, univerzumainak elemeit a Gothamben (amelyek sokszor eléggé ellentmondanak egymásnak).

Pingvin nagyon tutin belekeverték így az elejébe, de remélem, azért kap egy-két jellemvonást majd a képregényekből (madárimádat, szuperesernyő), az elavult megjelenésére meg semmi szükség.

jjujj - 2014. 09. 28. 10:17

a “túl zsúfolt” kontra “épp elegendő” mellékszereplő (DC gonosz karakterek) bemutatási vitába szólnék hozzá:

Én tulajdonképpen mind2 féllel egyetértek, sztem ezt akkor lehetne igazán eldönteni, ha már most tudnánk az egész sorozat hosszát. Ha 10+ évadot él meg a sorozat, akkor lehet érdemesebb lenne a lassabb felvezetést alkalmazni (pl Catwomen-nél, aki nem csak egy egyszerű mellékszereplő, elég lenne csak annyi h megsimogat egy macskát) ellenben, ha csak 5-6 évadot, akkor meg nyilván nincs erre idő és nem lehet fontosabb karaktereket az előbb említett pontról kezdeni

amúgy már most látom, hogy minden kibeszélőben (a világ bármelyik pontján), az egyik fő téma az lesz, hogy a hardcore comic fan-ok, megmagyarázzák mi nem “életszerű”, a casual nézők meg arról próbálják a másikat meggyőzni, hogy nem lehet minden ugyan az mint a képregényekben
+ van egy olyan érzésem, hogy inkább a hardcore közönség fog csalódni a sorozatban

Esetleg a nézettségről már lehet tudni valamit?

winnie - 2014. 09. 28. 13:01
nadivereb - 2014. 09. 28. 14:03

A másik kritika alatti vita után elgondolkodtam kicsit, belenéztem újra pár jelenetbe és rájöttem, hogy igazából tényleg nem az volt a gondom, amit elsőre gondoltam, nem a zsúfoltság zavart – bár azt tartom, hogy két-három ismert villain teljesen feleslegesen jelent meg az első részben.
Valójában én automatikusan összehasonlítom a sorozatot az Arrow-val, és ott egyszerűen megalapozottabbnak érzem a karaktereket, az ottani komplexitás hiányzott nekem. Pingvin kivételével, aki tényleg állat lett, a többi ismertebb karakter (de főleg Riddler, Catwoman meg Poison Ivy) esetében engem zavart, hogy még csak max. két tulajdonságukat ismerjük, de abból az egyik kapásból az “ikonikus” szupergonosz-tulajdonságuk. Sokkal elegánsabbnak éreztem volna, ha képesek lettek volna Selina karakterét felépíteni anélkül, hogy a második másodpercben feltűnjön egy macska, Ivyt bemutatni szobanövény melléhelyezése nélkül, Riddlernek pedig esetleg lehetett volna kevésbé izzadságosan kérdezgetős dialógust írni, mert így valódi karakterek helyett karikatúrákat kaptunk.

Persze mint már ott is írtam, maradok és bizakodom.

nfsu17 - 2014. 09. 28. 19:27

Egy kis off:

Kitekintés: “Pingvin” most játszik az rtl klub-os Taxiban.

hegyi - 2014. 09. 29. 21:47

Tetszett a pilot, igaz sajnos az alap sztorit sem ismerem, vagy csak alig.

Egy kis OFF: Ha megakarom ismerni az egész történetet, honnan kell kezdenem? Gondolok itt a filmek mellett a képregényekre is.

jky - 2014. 09. 29. 22:49

@hegyi

Millió képregény van, össze-vissza van már a “kánon”, rebootolták azokat is, volt régi sorozat is, filmek is, Nolan féle remake/reboot is, szóval…

Szerintem a Tim Burton féle Batmant és utána következőket érdemes megnézni (Batman Returns, Batman Forever, Batman & Robin), az ad egy kis alapot/ismeretet. Aztán vannak a Nolan féle félmek az utóbbi időkből (Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Returns).

Képregényből pedig pár éve indult újra az egész banzáj, “New 52” néven keresheted őket.

De ez a sorozat is egy “reboot” vagy “alternatív univerzum”, szóval megkavarták itt is a dolgokat.

jky - 2014. 09. 29. 22:52

Ja és a “Batman: Year One” animációs filmet ajánlom még (vagy van képregényben is), ami pont Gordon (és Batman) első évéről szól, szóval van némi hasonlóság ezzel a sorozattal (de csak Gordon részéről, mert ott már van Batman, itt meg ugye még nincs, csak a kicsi a Bruce Wayne).

hegyi - 2014. 09. 30. 14:53

Köszönöm jky!

Joker - 2014. 10. 01. 15:14

Gotham S1EP2 “magyar jelenete”: Fish Mooney egyik emberét Lászlónak hivták. (Remélem jó helyre irtam.)

jky - 2014. 10. 01. 15:28

@Joker

Úgy néz ki, hogy a kibeszélő a másik pilotos írás maradt (oldalsáv link), oda írnak többen.

Amúgy “Lazlo” volt a neve.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz