login |

The Blacklist: kezdett a 2. évad – írta dzsiaj

2014. 09. 29. 14:59 - Írta: vendegblogger

37 hozzászólás | kategória: kritika,

Mégpedig príma nézettséggel, ami azt jelenti, hogy James Spader tényleg hosszú távra rendezkedhet be: 7 évad és egy mozifilm, ahogy mondani szokás.

És a minőség? Nézőt és nem nézőt egyaránt megnyugtathatok: a The Blacklist pontosan olyan, mint volt, se több, se kevesebb. A rajongók imádni fogják az epizódot, a semlegesek és a gyűlölködők viszont feleslegesen adnak neki új esélyt (a premier miatt nyilván kicsit jobban összekapták magukat az írók, de tippre hamar vissza fog állni a megszokott séma).

Pedig lehetne azzal érvelni, hogy izgalomban nem volt hiány, pörgött a nyitány veszettül, egyik cliff a másik után, stb. Ezekkel viszont csak a kocanézőt lehet megtéveszteni, aki még bedől a hatásosnak szánt, mégis ócska írói fogásoknak; aki áll-leejtve bámulja azt, amit már számtalanszor látott, csakhogy az álomgyár „bűvészei” gondosan ügyelnek rá, hogy a kliséket, ezerszer is megunt fordulatokat színes-szagos ajándékpapírba rejtsék.

Nem akarom feleslegesen bántani a Feketelistát, hiszen „A SPADER” (így, csupa nagybetűvel) még mindig velük van, és amíg ez így lesz, addig – egy újabb jól ismert mondás szerint- a telefonkönyvet is felolvastathatják vele, viszont néhány (jó néhány) változtatás elfért volna. Spoilerekkel a tovább mögött folytatom.

Pedig annyira reménykedtem a cold opent látva, mely során afrikai kisgyerekek rakétával lövöldöznek az őket – és Redet – üldöző dzsipre; vagy mikor Aram azt fejtegeti (szájbarágósan, az arcunkba tolva, de akkor is…), hogy az emberek nyavalyognak a szabadságjogaikért, ágálnak a megfigyelés ellen, miközben a Facebookon naponta milliónyian, önmagunktól teregetjük ki a szennyest. Ekkor még arra gondoltam, hogy a Feketelista megtalálta a tökeit, és még lehet egy „Person of Interest-light” sorozat, ami nem veszi magát annyira komolyan, mégis képes izgalmas, de nem bugyuta epizódokat szállítani.

Erről voltam kénytelen letenni, a továbbiakban ugyanis megint előszedtek mindent, amitől feláll a szőr a hátamon. A „zseniális évszázad bűnözőjét” ismét három, azaz három másodpercbe kerül lenyomozni, csak most az a csavar, hogy a bűnöző se tud arról, hogy bűnöző, mert megölte a saját, jószívű ikertestvérét, és most felvette a személyiségét. Ugye, hogy így leírva mennyire idiótán hangzik az, amitől nézők milliói a foteljük karfáját kaparják izgatottan?

De mondok jobbat: Red főellensége, nemezise, (aki ezek után legyen az évezred bűnözője) azaz Berlin valójában egy pitiáner ukrán maffiózó szintjén van. Csak nézek és bámulok: tényleg ez lenne az a nagyhatalmú gengszterkirály, akitől főhősünk úgy fél, mint a tűztől? Hiszen ez egy ostoba, egydimenziós vásári majom! Ennél még Dolph Lundgren méltán elfeledett ZS-kategóriás akciófilmjeiben is kidolgozottabb a főellenség. (Sajnálom is Peter Stormare-t, de ebbe a figurába legalább tuti nem törik bele a bicskája).

És ha már kidolgozottság: a karakterek sajnos továbbra is egy óriásamőba érzelmi szintjét ütik meg. Még mindig Ressler a legidegesítőbb, aki az epizód végén egy menőnek szánt nagymonológgal elküldi a céges pszichológust a fenébe, majd hazamegy, és nekilát bevenni a ki-tudja-milyen gyógyszereket. Lehet, hogy a ’80-as években így lehetett megtestesíteni a macsó figuráját, de ez 2014-ben szánalmas.

Plusz behozták a színtelen-szagtalan ex-feleséget is: mivel több epizódon keresztül marad, ezért remélem, hogy Mary Louise-Parker kap majd értelmes szerepet is, mert ez így eléggé semmilyen volt eddig, kvázi a sminkesnő is beugorhatott volna.

Akadtak azért pozitívumok is: például a már említett cold open. Vagy a csavar, amelyből kiderült, Berlin nem is főhősünk után vadászik, hanem a feleségét akarja. Aztán Aramból állandó szereplő lett, ami jó dolog, és behozták még a Mozhan Marno alakította Moszad-ügynököt is állandónak, aki úgyszintén érdekes karakternek tűnik (csak ne csináljanak belőle is olyan jellegtelen valakit, mint szegény Parminder Nagrából). Ergo ha a figura egy kissé flúgos, azzal már tudnak mit kezdeni az írók, íme a követendő irányvonal.

Feszültségteremtésben sem utolsó a Feketelista, hihetetlenül rá tudnak érezni az írók a reklám előtti minicliffekre, ügyesen járatják csúcsra a hangulatot (kár, hogy a feloldások olyan banálisak vagy téglaegyszerűek).

Hát, ahhoz képest, hogy nem akartam szidni a sorozatot, csak megtettem. Zavar, hogy az írás minőségében hatalmas a kontraszt Spader és a többiek jelenetei között. Zavar, hogy a The Blacklist sokkal több is lehetne, és mégsem az. Naná, bevált recepten ne változtass: a showrunner, John Eisendrath és a készítő, Jon Bokenkamp bolond lenne most felkavarni az állóvizet, mikor a nézettség hatalmas (nyilván az NBC sem engedné, hogy csavarjon egy nagyot az alapfelálláson).

Szóval minden marad a régiben, de ez valószínűleg rajtam kívül nem sok embert fog zavarni. Sose hittem volna, hogy egyszer azért szurkolok majd, hogy egy általam amúgy kedvelt sorozatnak csökkenjen a nézettsége, hiszen akkor a készítők ki lennének kényszerítve a lustaságukból: hogy aztán ez nagy minőségi javulást, vagy éppen esést hozna, az jó kérdés.

Amíg Spader marad és amíg pörög a történet, addig én is maradok, de egyelőre a The Black List még mindig beváltatlan ígéret.

37 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2014. 09. 29. 15:01

csak alátámasztani tudom, nincs változás – kapott egy esélyt nálam a premier, de még mindig nagyon, nagyon gyenge volt. és nem azért, mert vicces módon a “gyilkos” 1. mondatát (“ártatlan vagyok” vagy hasonló) meghallva azt mondtam, hogy akkor biztosan a hunyó:) hanem mondjuk az olyan jelenetekért, mint az elején, amikor túlontúl magabiztosságában spadert simán fejbe lőhették volna, aztán diego klattenhoff nézett volna nagyokat az irodában, hogy b+, innentől kezdve neki (a karakterének) is dolgoznia kell, mert különben nincs sorozat.

viszont daniel knauf (carnivale-készítő) bekerült az írógárdába (meglepő módon nem a felső szintre) és a csajnak végre nem kell parókát viselnie.

a nézettség pedig, basszus, de nem semmi, kalapemelés.

Soma - 2014. 09. 29. 15:19

Nem tudom, én összességében az előző részek szintjén sem éreztem ezt a részt, nem hogy fölötte. Status quo maradt, ez a rész szintet nem emelt, sőt, szóval winnie elutasító hozzáállásával egyet tudok érteni, aki otthagyta a sorozatot, ez alapján nem fog visszatérni. Aki maradta, az viszont maradni fog.

Tod - 2014. 09. 29. 15:37

Ma napig nem értem, miért nézem ezt a sorozatot. Nagyon rossz, de ki nem hagynék belőle egy részt sem. És nem guilty pleasure. Talán Spader miatt, de nem vagyok ebben biztos.

szilagyigab - 2014. 09. 29. 16:07

Ami engem leginkább zavart, az Spader egyre inkább kiszámítható és sajnos eléggé korlátozott gesztusgyűjteménye. Sokszor vettem észre magamon, hogy már a megszólalása előtt tudtam, hogy milyen hangszínen mit fog mondani és mikor fog nevetni. Ettől tőlem ő teljesen érdektelenné vált.

Meácska - 2014. 09. 29. 17:21

Tetszett ez az írás:)

mse - 2014. 09. 29. 21:27

Biz’ Isten, nem tudom, hogy minek nézem még. Még Spader is zavar néha a karakter teátrálizmusával, az egész ‘most akkor az apja vagy nem’ szál vontatottságától meg a második epizód óta a falra mászom, úgyhogy el sem hiszem, hogy még mindig húzzák és nem mondják ki.

Á, komolyan nem értem, hogy minek nézem. Legalább ötször ordibálok az éppen esedékes epizóddal, és ez nem túlzás. Az egész olyan mű szőröstűl-bőröstűl, mind a karakterek, mind a heti eset, mind pedig az egész minőség csak látszatra van ott. Resslert meg igazán kinyírhatták volna Parminder Nagra helyett, mert ennél még az ő nem létező karaktere is érdekesebb volt.

Nem és nem, nem tudom, hogy minek nézem, és legközelebb valakit szerintem megkérek, hogy üssön le, mielőtt leülnék még egy rész elé. Talán várom azt a kis löketet, azt a minimális javulást, amitől ez rögtön egy zseniális sorozat lenne, de… De hát már régóta tudhatnám, hogy mindez hiába.

zagloba - 2014. 09. 29. 23:05

winnie:
Épp ez a lényeg. Simán fejbelőhették volna…de mégsem tették.
És ennek nyilván oka van. Méghozzá az, hogy az alvilágban Reddington nem akárki! Nem olyan, akit csak úgy lelőnek.
Ezt mindenki tudja, és ezért okoz neki is meglepetést a Berlin-eset.

Én nagyon élvezem a sorozatot. Nyilván nem a legeredetibb, legdrámaibb legstb., de roppant szórakoztató.
Szépen rakosgatják a mozaidarabkákat, itt egy boríték, ott egy akta, ami majd 10 rész múlva lesz érdekes.
Elgondolkodtató az is, h nem véletlenül nem mondják ki, h a lánya-e vagy sem? A cliffhangerben belengettek valamit, de az új részben Red feleségének behozatalával ezt nullázták is nyilván.

Egy hibája van számomra a sorozatnak: a mellékszereplők hiánya. Kellenének nagyon, hogy ne csak odafirkantott vázlatok legyenek.
Talán így, hogy hosszabb távra tervezhetnek, meglesz ez is.

winnie - 2014. 09. 30. 04:47

zagloba: azért ezt a példát hoztam fel, mert itt nem olyan valaki volt a fegyver másik oldalán, akivel lehet számolni, akiről red előre tudja, mit fog lépni, hanem egy gyerek. nem túl világlátott, kiszámíthatatlan, stb. már nincs előttem a jelenet, de mintha lett volna valami momentuma, ami ezt jelezte volna. vagy a főnök intette le, vagy más történt, ami arra utalt, hogy simán előfordulhatott volna az, hogy eljár a keze. (nem mintha a “főnök” annyira kezesnek tűnt volna.) a lényeg, hogy úgy érzem, hogy aki hideg és számító, az vagy kalkulál és nem egy bele a bizonytalanba. vagy pedig csak simán elkalkulálta magát. de persze egyáltalán nem biztos, hogy jól látom.

mse - 2014. 09. 30. 18:36

“Elgondolkodtató az is, h nem véletlenül nem mondják ki, h a lánya-e vagy sem? A cliffhangerben belengettek valamit, de az új részben Red feleségének behozatalával ezt nullázták is nyilván.”

Egyáltalán nem nulláz, nekem eléggé egyértelműnek tűnt, hogy ez már egy második feleség, aki Reddington bűnőzői időszakából való (elvileg Reddington “eredettörténete” ugye úgy kezdődik, hogy arra ér haza, hogy kinyírták a nejét meg a lányát…). A belengetés pedig nem a fináléban kezdődött, eddig a sorozat majdnem minden epizódban hozta ezeket az utalásokat, néhol eléggé szájbarágósan is. Igen, lehet, hogy oka van, hogy nem mondják ki, és azt hiszik, hogy egy hűdenagy csavar lenne, ha kiderülne, hogy mégsem, de ezen a ponton már azon is csak ásítanék. Sőt, valószínűleg még azt a maradék érdeklődésemet is elveszteném a két karakter közti kapcsolat iránt, ami még félig-meddig itt tartott.

De ez csak én vagyok. :) Ha lenne egy kis eszem, akkor nyilván már rég befejeztem volna az önkínzásomat, ahelyett, hogy itt nyüszítenék olyanok közt, akik még tudják élvezni a sorozatot.

korum - 2014. 10. 08. 22:30

“Elgondolkodtató az is, h nem véletlenül nem mondják ki, h a lánya-e vagy sem? ”
Nekem úgy rémlik egyszer elég konkrétan mondta a csajnak Reddington, hogy nem a lánya… vagy rosszul emlékszem? (nem mintha nem hazudhatott volna, de akkor is…)

fran - 2014. 10. 09. 12:46

korum, elég nyilvánvaló, hogy a lánya. Miért védelmezné, keresné vele a kapcsolatot kockáztatva mindenét. Illetve, miért nem mozdult rá eddig, mikor olyan közel kerültek egymáshoz?

korum - 2014. 10. 11. 11:43

Én sem azt mondtam, hogy nem lehet a lánya :)
Hanem, hogy ez szóba került, és akkor, ott rövidre zárták a témát, tehát nem az a senkinek eszébe sem jut dolog, amiről soha senki nem beszél…

winnie - 2014. 10. 12. 06:24

azt biztosra lehet venni, hogy nem az a megoldás, amit mindenki azonnal gondolna.

Zora - 2014. 10. 18. 23:44

2×04

Nagyon jó volt, és eszembe jutott valami a lánya-nem lánya dologról.
Valamelyik rész végén Red hátán láthattunk égési sérüléseket. Én a következőket gondolom: Ő ugyebár mindig is gengszter volt, és Lizzy apja egyszer valahogy az útjában állt. Erre Red rágyújtotta a házát, mert azt hitte, egyedül van. Aztán, meghallotta a feleséget, meg a gyereket. Már csak arra volt lehetősége, hogy Lizzyt kimentse, ekkor elvitte egy barátjához, Sam-hez, aki azóta nevelte.
Ezt tudhatja Red felesége is – talán erre kérdezett rá, hogy Elizabeth tudja-e -, talán emiatt szakítottak.
Mindenesetre ez egy elég komoly ok arra, hogy Lizzy ne tudhassa meg, Red pedig örökké vigyázni akarjon rá.
Hm?

Cave - 2014. 10. 20. 19:37

A gyújtogatás nem Red stílusa, Ő nem üzenget, cselekszik. És nem volt mindig gengszter.

Zora - 2014. 10. 23. 15:08

Vegyük azt, hogy a karakter egyidős a színésznővel. Aki 31 éves. 27 évvel ezelőtt történt a tűzeset. Red stílusa simán változhatott ez idő alatt.
Az, hogy nem volt mindig gengszter, az miből derült ki?
(És itt most egészséges vitára számítok.)

Cave - 2014. 10. 24. 20:42

Még az elején említik, hogy a hírszerzésnél dolgozott. Onnét lépett ki, és lett az ami.

Cave - 2014. 10. 24. 20:53

Miután feladta magát, az FBI-osok említik, hogy a haditengerészet akadémiáján végzett osztályesőként. Magas rangú tisztként tünt el 90-ben. A pilotban van, úgy a 3 perc táján.

fran - 2014. 10. 25. 13:02

Csak egy sirámomat osztanám meg. Ressler túlzottan háttérbe szorul pedig nekem ő a kedvencem. Férfiként, nem lenne szabad ilyet mondanom, de nem tetszik Elizabeth jónőségére tett hangsúly. Én nem ezért nézném ezt a sorozatot. Elizabeth ne eyecandy legyen, hanem valódi főhős.

zoranje - 2014. 10. 28. 20:19

Spader kibaszottul idegesito. Boston Legalben meg elment mert ott volt mellette Shattner. De egyedul ocska 0

Cave - 2014. 10. 30. 22:51

zoranje !
Ahhoz képest, hogy mindenki Spader játékát emeli ki a sorozatból, biztos neked van igazad :)

Zora - 2014. 11. 13. 16:33

2×07

Na, jól át lettem verve. Azt hittem, az a lány Red gyereke. Erre kiderül, hogy Berliné.
De legalább egy ellenséggel kevesebb. Már csak ellenfelek…

És szánom-bánom, de valahogy kiesett az az esemény, hogy Tom Liz foglya… Melyik részben, és hogyan sikerült? (Annyi bennem van, hogy egyszer eltörte a hüvelykujját, és így a srác ki tudott szabadulni… De a többi…?)

Cave - 2014. 11. 15. 11:37

Az első évad végén a szobában Red otthagyja őket, majd azt mondja, hogy megölte. Azóta nem mutatták, csak Lizit, ahogy meglátogat valakit, akit ő tart fogva. Persze az egyértelmű volt , hogy Tom az :)

cyborgwings - 2014. 11. 15. 22:29

ne haragudj, zora, de ti mi a túrót néztél eddig? az évadban többször is mutatták már, hogy liz meglátogatja a fogvatartott tomot, és ezt a tényálladékot – tudniillik, hogy ő az (csak szakállal és nem frissen fodrászolt frizurával) és liz foglya – nem egyszer szóban is nyomatékosították.

Zora - 2014. 11. 16. 09:41

2×08

Juhuhuj! Szóval, Tom hármas szerepet játszott? Ez igencsak megbonyolódott!

@Cave @cyborgwings

Hát, arra emlékszem, hogy Red otthagyta őket, de nekem ebből nem volt egyértelmű, hogy Tom életben van.
Azt hiszem, újranézem az évadot… Pedig amúgy általában még a legkisebb részletek is meg szoktak maradni bennem…

Astaroth - 2014. 11. 17. 00:29

Ez egy kicsit “jumping the shark” volt. Szerintem egy váratlan dolgot akartak húzni, nem volt ez előkészítve. Ha Tom Reddington embere volt (s Berliné is), Raynek már régóta tudnia kellett volna Berlin ki – és hollétéről. Mert elég desperate módon kereste. S folyamatosan célozgattak egymásra végig (nem az, akinek látszik( Ray és Tom is. Szóval nem áll össze.

Zora - 2014. 11. 21. 11:01

Szerintem is ez a folyamatos célozgatás eléggé ellentmond annak, hogy hú de nagyon az ellenségem! És amikor Tom a társának felajzva meséli, hogy milyen közel volt Redhez (a kórháznál), hogy simán lelőhette volna. Senki nem tudna róla, meg oké, hogy titkolták, de semmi ráutalás nem volt a kapcsolatukra.
Tényleg nem értem, minek kellett ezen változtatni. Tehát Tom megmaradhatott volna csupán Berlin emberének.
Na, kíváncsi vagyok a folytatásra…

Zora - 2015. 02. 08. 12:34

2×10

Jó kis lázadás volt! Mi ez az apróság a nyusziból, amire 26 évvel ezelőtt adatokat lehetett tenni?

A másik: Egyik pillanatban Alaszkában voltak a kórház tetején, majd hirtelen átkerültek DC-be? Vagy félrenéztem valamit?

Az, hogy valaki matatott a lány emlékeiben, alátámasztja azt a gondolatomat, hogy Red Lizzy apja. Mert L úgy emlékszik, hogy az apja halt meg.
Bár kicsit bonyolult…

A végén Cooper mit búslakodott azzal a nővel?

Cave - 2015. 02. 10. 18:01

Cooper beteg, valszeg halálos. Ezért nem akart visszajönni, de Red rábeszélte, mert szüksége van rá.

zagloba - 2015. 02. 21. 01:37

A dupla Ron Perlman-es rész tele volt logikátlanságokkal /ahogy pl. Zora említette fentebb: Alaszka-DC stb. Ezt én sem vágtam/.
Sajnos Perlman adottságait sem igazán sikerült kihasználni, alig volt szerepe, az is egysíkúra, inkább röhejesre sikeredett.
Jóval többet vártam volna, de ez biz’ lapos, és összecsapott lett.
Pl. a mindent megsemmisítő légicsapásban többen maradtak életben, mint ahányan meghaltak…

A 2×11 /Ruslan Denisov/ epizód kilóg a sorból: elég komor témájú, összetett rész lett, messze jobb, mint az előzőek. Kritikus, csavaros, és eseménydús.
Jól áll a sorozatnak a komolyabb hangvétel.
Remélem, inkább így folytatódik!

Cave - 2015. 04. 08. 20:29

Senki sem nézi :( ?

sziszko - 2015. 04. 11. 19:09

én igen! most akkor Reddington Liz apja? eddig letagadta, de most meg vissza akarja hozni az emlékeit, hogy emlékezzen rá gondolom, és most megint összejön Tommal, Jacobbal vagy miazistenaneve a férjének valójában…

szula25 - 2015. 04. 13. 10:51

Csak nem csinálnak ilyen hülyét Lizből, inkább Ressler felé kezdik terelni. Amúgy is szerintem tök felesleges Tom már egész sorozatban fel sem tűnt ha nem volt benne, utóbbi 2-3 részben kapott nagyobb figyelmet de azt is csak Liz rendőrségi ügye miatt. Én nem siratnám ha minél hamarabb kiírnák a sorozatból de most már végleg.

Cave - 2015. 04. 15. 20:39

Majd Red pontot tesz az ügy végére ( vagy a két szeme közé )

Zora - 2015. 04. 26. 16:56

2×18

Jesszumpepi! Mi ez a vadászat??? Ennyire nem hisznek a Fulkrumban? 2×19-et még nem láttam…
Nem olvastam itt semmi kommentet… Majd miután kész a felirat, megint jövök.

siuras - 2015. 05. 16. 20:34

Most néztem meg az évadzárot…nekem tetszett…kíváncsi leszek, h Liz mennyire lesz bűnöző Red mellet..:))

mse - 2015. 05. 22. 02:13

Nagyon unhatom a fejemet, vagy csak belül evett a kíváncsiság, mert hiába minden ellenérzésem, csak bedaráltam most hogy vége a sorozatszezonnak. És lehet, hogy én szoktam bele a blődségekbe meg az üres vagy éppen mesterkélt karakterekbe, de a végére egész bejött az évad második fele. Talán azért, mert ahelyett, hogy idegesítettek volna a körüljárásokkal meg a visszatérő unalmas utalásokkal, lassan tényleg egyre többet megtudtunk a nagy rejtélyről, sőt, bár maradtak kérdések, hál’ Istennek rendes válaszokat is kaptunk végre. Nem tudom innentől mi a terv, vagy hogy visszajövök-e a következő évadra (azt azért lehet hogy megnézem, hogy ezután hogy fogják felállítani az új alaphelyzetet), de legalább pár nyafogásomra hallgattak az égiek, és megkíméltek attól, hogy a falnak menjek amiért érthetetlenül mindig visszatérek a sorozathoz.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz