login |

Pilot-mustra: Stalker – 1×01

2014. 10. 02. 18:22 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

Azt mondták a kritikák, hogy “Jujj, kínzáspornó!”. Meg, hogy kiszolgáltatott nők, és ejnye-bejnye. Ennek fényében fura volt, hogy a stáblistán lévő producer-státuszt betöltők közül kettő is nő volt, plusz a rendező is, és az 1×02-ben nyilvánossá váló írógárdában legalább még két nő van, úgyhogy az efféle panaszokat ki is pipálhatjuk. Mint ahogy egyelőre a kínzást is, mert ugyan a Stalker egy igen húzós, ám vérmentes jelenettel kezd, de ezzel minden durvulás ki is fújt.

A zaklatók utáni nyomozás ettől függetlenül érdekes felütésnek tűnik, de sajnos korán örültem, mert a középpontban a szokás szerint egy gyilkosság és egy kvázi sorozatgyilkos állt, így összességében a Stalker olyan volt, mint egy kétszemélyes, közepes Criminal Minds-epizód. (Ja, jelezném, hogy a “stalker” kifejezést “zaklató”-ként fogom emlegetni, bár nem tökéletes rá. Ha van jobb javaslat, jöhet.)

STALKER – 1×01 – 4/10

De tényleg, csak a pilot alapján ez lehet a világ leggenerikusabb nyomozós sorozata, hiszen a klasszikus gyilkosság – helyszín felderítése – kikérdezés-vonalon halad, párszor megismételve a folyamatot. Kevin Williamson nem erőltette meg tehát magát, főleg, hogy a nagy zaklatás annyiból állt, hogy a meggyilkolt áldozatot a halála előtt zaklatták jó ideig. Ráadásul utána a gyilkos célkeresztjébe került egy újabb áldozatjelölt.

Szóval mondom, egy az egyben Criminal Minds volt a Stalker pilotja, a különbség tényleg csak annyi, hogy itt csak két, elég érdektelen nyomozó van a középpontban (és pár szobanövény funkciót betöltő mellékkarakter), ők próbálnak a tettes lelkébe látni: Maggie Q vezeti a zaklatásokkal foglalkozó 6 fős alosztályt (rövidítése is van, mert anélkül nem megy! csak nem BAU, hanem TAU), ide csatlakozik be New York-ból veterán zsaruként Dylan McDermott. (Hadd lőjem le a “poént”: az egyiküket zaklatták/zaklatják, a másik pedig zaklat valakit. Egyik sem spoiler.)

Egyedül az mozdította ki a pilotot a Criminal Minds sémájából, hogy bejött egy másik zaklatós sztori is, ami legalább nem gyilkosság volt és még folyománya is lehet.

Mivel az élettel egyelőre csak minimálisan karakterek nem túl izgalmasak, ezért a Stalker-nek az egyetlen érdekes aspektusa a zaklatás konyhafilozófiája lehet. Ez az, ami elgondolkodtatható lehet abban a tekintetben, hogy milyen sok beteg ember van megannyi elvetemült indítékkal. De persze a közösségi oldalak korában szerintem mindenki tisztában van azzal, milyen sokan teregetik ki óvatlanul az életüket, ezzel is céltáblát kreálva maguk köré.

Szóval ennyi. Akinek egy nyomozós kell, annak épp olyan jó lehet a Stalker, mint bármi más, de aki sokat néz, annak felesleges. Aki meg durvulást akar, annak ott a Criminal Minds vagy a Law & Order: SVU. A Stalker egyelőre ezen a színtéren sem mutatott semmi extrát. Nem mintha egy fikarcnyit is jobban izgatna a sorozat, ha extrémebbre vennék a figurát.

20 hozzászólás Ne habozz!

Skate - 2014. 10. 02. 19:03

“Jujj, kínzáspornó!”
Valaki ilyesmire vágyik, nézze meg a Mártírokat. Történet szempontjából az is egy nagy luft.

Egy újabb nyomozós, amire az időt vesztegetni is felesleges. Maradok az SVU-nál inkább.

serra - 2014. 10. 02. 20:09

Kár, pedig az előzetes alapján vártam ezt a sorozatot. Az eddigi külföldi kritikák is inkább a durvulást kifogásolták ami azért nekem nem nagy probléma. Plusz a “chemistry”-t a két szereplő között.
Azért megvárom a második rész kritikáját, hátha javul a dolog.

Lemoni - 2014. 10. 02. 20:24

Ha nem tudtam volna előre, a pilotból akkor is azonnal lejön, hogy ez tipikus Kevin Williamson-alom. Amellett unalmas. Főleg a két főszereplő karakter szürke. Semmi késztetés, hogy legalább még egy részt megnézzek, pedig az még a Madam Secretary-nek is sikerült. Erős jóindulattal – mert legalább érzékeny problémához nyúlnak a témával – 4/10.

m76 - 2014. 10. 02. 21:46

Dylen Mcdermott-nak olyan tenyérbemászó képe van, már csak azért se vállalnám be ezt a sorozatot. Pedig Maggie Q-t egészen megkedveltem Nikitában.

Eny - 2014. 10. 03. 10:18

megszokott nyomozos sorozathoz hasonlit,de mivel egyik 10evados sorit sem nezem (Criminal minds es a sok NCSI-t sem kovetem) meg befer a listamba. szimpatikus szineszek miatt fogom nezni biztos :)
egyaltalan nem volt rossz.

Eny - 2014. 10. 03. 10:20

bocsanat az elobb irottakert :D sok benne a hiba. meg mindig aludnek

Ennn - 2014. 10. 03. 16:04

Nem nézetm végig, de nekem eddig bejött :D
Ja, és Maggie Q-t először utáltam a Nikitában, de aztán rá kellett jönnöm, hogy nem jogosan.
Simán belefér, hogy adjak neki még időt.
Amúgy is nézném Dylen Mcdermott miatt aki nálam abszolut (nem értem, hogy miért, mert annyira nem is jó pasi) guilty pleasure kategória…

montanosz - 2014. 10. 03. 17:46

én egy másik portálon ezt olvastam a sorozatrol szóló ajánloban:

“..Hőseink lesznek a Stalkerek, akiknek meg kell küzdeniük mindenféle félelmetes dologgal. Gondolok itt fura anomáliákra, támadó zombikra és természetesen a sugárzásra…” :-D

hehe

Adaam - 2014. 10. 03. 18:19

Mivel nem nézek nyomozós sorozatokat, így nem lesz nálam kasza, mert ez belefér. Nincs benne még semmi különleges, de én bízom benne, hogy néhány rész múlva már nem ezt mondom.
Habár Maggie miatt akkor is maradtam volna, ha egy nagyon béna sorozatot kapunk.

Tyberius - 2014. 10. 03. 22:26

Maradok a Criminal Mindsnál, ez harmat gyenge volt. Maggie Q a Nikitában korrekt volt, itt szimplán idegesített, ellenben Mcdermott karaktere picit érdekesebb, bár a tipikusan a joga van a gyerekhez dolog gáz volt, főleg mert a rész végén látott 3-4 képből csak egyen szerepel egy teljesen a gyerek az összes többin teljes egészében csak az exfeleség (a gyerek csak épp hogy belóg a képbe) és ennek tekintetében az érzelmes momentum, hogy a gyerek képét simogatja meg szimplán röhejes volt, sokkal indokoltabb lett volna a feleség képét…
A nyomozós része meg totál érdektelen volt számomra. Első rész után kasza, talán még a második részt bepróbálom kíváncsiságból…

kiváncsifáncsi - 2014. 10. 05. 02:28

Bár nem volt túl erős ez a kezdés, én még biztos maradok egy ideig. Tényleg egy gyengébb kiadású Gyilkos elmék, de érdekel mit hoznak ki belőle, mondjuk egy fél évad alatt.

winnie - 2014. 10. 11. 17:39

1×02: 3,5/10. Kábé idemásolhatnám a pilotkritikát azzal a kitétellel, hogy most nem volt sorozatgyilkos, sőt, senkit nem öltek meg a részben, szóval a Criminal Minds-os párhuzam ezúttal nem lenne korrekt. Az viszont igen, hogy a Stalker még mindig a legtipikusabb, kikérdezés / helyszínvizsgálat / kikérdezés / helyszínvizsgálat-sémát valósítja meg, ami érdektelen fő karakterek mellett unalmas. (Ráadásul, ezúttal még nem is volt kegyetlenkedés. Ami nem baj. De aki várta, az csalódhat.)

Ami pozitív volt, az az abszolút Scream-re hajazó kezdés (köszi, Kevin Williamson), ami übergáz és szánalmasan átlátszó, hogy sikerült a főhős volt feleségét állandó szereplőnek tenni, mégpedig a zaklatási osztállyal foglalkozó ügyészként (szia, The Mysteries of Laura, ahol a volt férj lett a főnök).

Verdikt: azért megnézem a 3. részt, de ez nekem unalmas, vannak sokkal jobb krimijeim. Ha nagyon beteg emberekre vágynék, továbbra is a Law & Order: SVU-t választanám.

ALDO - 2014. 10. 14. 00:38

A pilot nem is volt annyira szar, mint amennyire számítottam, de azért nem vágott a földhöz. Egy-két részig maradok még.

noname - 2014. 10. 14. 01:43

Nekem személy szerint nagyon tetszik a sorozat , és a zsaklatásos téma is nagyon érdekel . Nálam 10/10 . Gondolom , hogy lesznek , akik nem értenek velem eggyet , én erre csak csak azt tudom mondani , hogy mindenkinek más tetszik .

winnie - 2014. 10. 14. 05:01

de minek olyat mondani, amit teljesen egyértelmű?

viszont az sokat segítene az olvasóknak, ha leírnád, hogy miért jó, hogy miért érdemes valakinek néznie. mert odafönt le van írva, hogy miért nem.

noname - 2014. 10. 15. 01:02

Kedves , winnie ! Én csak annyit tudok mondani , hogy mindenki , aki egy kicsit is unatkozik , vagy valamelyik szereplő a kedvencei közé tartozik , az nézze meg a pilotot , és döntse el , hogy érdekli-e vagy nem ! Mert most én hiába mondom , hogy engem érdekel a zaklatásos téma , mást lehet , hogy hidegen hagy . Mindenki , aki szereti az ilyen témájú sorozatok , filmeket , az nyugodtan tehet vele egy próbát !

Bubika - 2014. 10. 25. 11:45

Részemről a 3.rész után game over.Unalmas,sablonos pocsék.Ha csak az egyik bűnügyi adón ugyanezen címen futó sorozatát nézem.Ég és föld.Szokásos férfias rendőrnő.Picsogó férfi.A megoldandó bűntények kb annyira érdekesek mint Mariska néni eltűnt tyúkjának felderítése.Utoljára a Follwing okozott ekkora csalódást.

ALDO - 2014. 11. 01. 15:33

Olyan, mintha a készítők valami újat akartak volna bemutatni, mert már unalmas a sok gyilkossági nyomozós sorozat, ezért kitalálták, hogy a zaklatási ügyosztály legyen a középpontban.
A probléma csak az, hogy az átlag krimisorozatokra jellemző sablonoktól és klisés megoldásoktól nem tudnak szabadulni, mert valójában szinte nem sok újat lehet mutatni a témában. Talán ha a karakterek kidolgozottabbak, az ügyek érdekesebbek lennének, akkor talán. De így csak egy egyszerű középszer sorozat, amiből már így is az egészséges mennyiségnél jóval több fut a képernyőkön.

Szula 25 - 2014. 11. 13. 18:46

Hány rész is lesz az egész évad amit berendeltek?

winnie - 2015. 02. 28. 06:18

20

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz