login |

Outlander: vége az 1. évad első felének – írta DarylD

2014. 10. 05. 21:34 - Írta: vendegblogger

33 hozzászólás | kategória: kritika,

Múlt héten véget ért a Starz legújabb drámája. Az Outlandernek a 8 epizód során sikerült végig magas szinten maradnia, jó szórakozást nyújtott, 8/10-et nyugodt szívvel megajánlanék eddig a sorozatnak Nem mondom, hogy a nyár legjobbja, mert azért mégiscsak volt nekünk egy The Leftovers-ünk, de ez volt az a sorozat, amit hétről hétre a legjobban vártam, igazából nem is tudnám két mondatban teljesen kifejteni, hogy miért.

Röviden az alaptörténet (ld pilotkritika): Claire Beauchamp akaratán kívül visszautazik az időben, és az 1700-as években találja magát, a skót Felföldön. A MacKenzie klán fogságába kerül, és ezekkel a néha neveletlen, gyanakvó, de a szívük mélyén bátor emberekkel kell együtt élnie a továbbiakban. Legalábbis az első évadban. A helyzet ugye elég feszült a skótok és az angolok között, ez is szolgáltatja többek között az akciót a sorozatban.

A sorozat leginkább egy útinaplóra emlékeztet. Nagyon képszerűen mutatja be a dolgokat, és az (egyébként remek) narráció még inkább naplószerűvé teszi az egész hangulatát. A néző abszolút képes együtt érezni a főhőssel, nekem legalábbis sikerült beleélnem magam a történetbe. Ja, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a helyszíni forgatásoknak köszönhetően gyönyörű tájakat láthattunk, öröm volt nézni a szemnek a végtelen zöld mezőket.

Caitriona Balfe, aki sokunk számára valószínűleg ismeretlen volt kiválóan hozza a hol harcias, hol kétségbeesett, hol pedig szerelmes Claire-t, akit nem lehet nem szeretni, leginkább a Game of Thrones erős női karaktereihez tudnám hasonlítani, azok közül is a kedvesebbikekhez. (Mondjuk a karakterekről úgy általában is elmondható, hogy szerethetők voltak egy-két kivétellel, akiket viszont szerettünk utálni).

A Outlandert semmiképp sem a történet vitte előre, hanem a hangulat és részben a szereplők, de persze mégiscsak volt valami cselekménye is ennek a 8 epizódnak. Kezdetben Claire fő célja az volt, hogy kiszabaduljon a MacKenzie-klám fogságból, de később ez egyre inkább elhalványult, láthattuk, ahogy egyre otthonosabban érzi magát megváltozott környezetben.

Az első részek fix helyszínét az 1×05-től más váltotta fel és ekkor végre feltűnt (ismét) az első igazán negatív karakter, akinél taszítóbb nem sok van a sorozatban, s ezt meglehetősen furcsa nézni az őt játszó színész miatt, de végülis meg lehet szokni Tobias Menzies játékának köszönhetően.

Úgy éreztem, hogy a jó, bár nem túl dinamikus kezdést követően az évad vége némiképp ellaposodott, csökkent a lelkesedésem, s talán szembe megyek a többségi véleménnyel, amikor azt mondom, hogy az 1×07 “nagy eseményét” anélkül is meg lehetett volna oldani, hogy átmenjen Starz-os szoftpornóba. Cserébe a (fél)évadzáró hozta a magas szintet, amit a pilotban lefektettek.

Ami mindenképp jó húzás volt, hogy a múltba való visszakerülés után is láthattuk a jelent, s nem csak flashbackek formájában, kiderült, hogy mi történt Claire eltűnését követően, s ha a Sors nem szól közbe, akkor egy nagy találkozásra is sor kerülhetett volna, de talán ami késik, nem múlik.

Összességében kifejezetten pozitív élmény volt az Outlander és már csak egy kérdésem maradt: mikor lesz már április negyedike?

(Kérünk titeket, hogy kommentben mellőzzétek a könyves spoilereket, azoknak a könvyes kibeszélőben van a helyük.)

33 hozzászólás Ne habozz!

sandor555 - 2014. 10. 05. 21:37

Első rész után kaszáltam, engem nem fogott meg.

Andro - 2014. 10. 05. 21:49

Imádom! Minden részét vártam, és sajnos április még messze van. Végre egy tisztességes kosztümös sorozat, ahol a ruháktól kezdve a környezeten át a beszédig minden a helyén van. Külön öröm, hogy a karakterek nem használnak olyan kifejezéseket, amiket akkor még nem ismertek. Sok történelmi sorozat/film ugyanis ezen bukik meg, vagy a kosztümökön. A karakterek többsége szerethető, aki nem, azt lehet utálni. A történet ugyan lassú, de legalább nem kapkodnak ide-oda, ami ártana a történetnek.

És most várhatunk ööö… fél évet, ha jól számolom! Nem baj, majd nagy nehezen kibírjuk azért. :)

S84 - 2014. 10. 05. 22:06

Rendkívül lassan halad a történet, amire még rátettek egy lapáttal és két részben adják le az első évadot…
A zene az elején erőltetett, jóformán állandóan skót duda szól de pár rész után már megszoktam.

crashland - 2014. 10. 05. 22:10

nalam siman 9/10. Elso resz kicsit valoban fura, volt de utana egyre jobb, es jobbnal jobb reszek jonnek. Nalam is mindig a legjobban varos volt, meg Dr. Who elott is, ami nagy szo :D

m76 - 2014. 10. 05. 22:41

Engem sem fogott meg az első résszel, próbáltam kedvelni, de folyamatosan úgy éreztem, mintha egy elvakult feminista írta volna. A férfi karakterek mind 1 bitesek benne, és ott van a felvilágosult belevaló nő a középpontban.

És az sem segített, hogy nagyon unalmasnak találtam, a karakterek egy bitessége miatt a történet előremozdítása nélkül nem tudott lekötni.

koka - 2014. 10. 05. 22:46

Nálam fix vasárnapi program volt. Teljesen lekötött ez a skót világ, amit szép igényesen felépítettek nekünk. A történet lassúsága egyébként érzékelhető, de egyáltalán nem zavaró, mivel sikerült teljesen mással lekössék a figyelmemet.

A zene egyébként egyáltalán nem volt annyira durván tolakodó (szerintem a Penny Dreadfulban hangsúlyosabb egyébként) de azt azért én is aláírom, hogy néha igencsak furcsa dolgok történtek. Példaként mondanám a gramofonos esetet, vagy amikor rablóbandát koncolnak föl éppen a srácok és közben pedig valami vidám kocsmabunyózene szól. Szóval lehet csiszolgatni rajta, de alapjáraton nincs gond vele.

A romantikát is jól kezelték. Persze Starzos mércével mérve. Igazából sokkal több random dugásra számítottam. Meg is lepett most a Starz. :)

Amit még feltétlen meg kell említeni, az a nyelvezet. Elég durva ez a nyers, 18. századi skót akcentus. De ez is rengeteget adott hozzá a hangulathoz.

Ami viszont rendesen elszomorított, hogy meglépték ezt a féléves szünetet. Shame on you!

Kosztümös sorozatfaneknek erősen ajánlott.

jky - 2014. 10. 05. 23:06

Az év egyik legjobb újonca, tényleg rendkívül lassú, de igényesen megcsinált, hangulatos sorozat.

@koka

Az a gramofonos jelenet nagyon jó ötlet volt, még ha valóban furcsa is volt egy picit, nem tartom negatívumnak vagy hibának, inkább ellenkezőleg.

Neoprimitiv - 2014. 10. 05. 23:08

“az 1×07 “nagy eseményét” anélkül is meg lehetett volna oldani, hogy átmenjen Starz-os szoftpornóba”

Nem lehetett volna megoldani, mert a sorozat a könyvre épül, annak a népszerűségére, stílusára. A történet szempontjából valóban meg lehetett volna máshogy is csinálni, a célközönség miatt viszont nem. Ott ugyanis a regény is szoftpornó (Herman Wouk szavaival: a próza ritmikusan szárnyal, miközben a kislánynak lehúzzák a bugyiját) és az olvasóból lett nézőközönség bizony várta ezt.

koka - 2014. 10. 06. 00:24

@jky

Igazából én sem éltem meg negatívumként, mert díjazom, hogyha a készítők próbálnak kreatívak lenni. Elérte célját, mert több hét elteltével is emlékszünk rá. :)

Brynden Rivers - 2014. 10. 06. 00:43

Igazából nem nézném, ha nem lenne ennyire jó a színészgárda. Ronald D. Moore ért ahhoz, hogyan hozza ki egy (amúgy is nagyon tehetséges) színészek csapatából valami pluszt.

Külön plusz pont jár Tobias Menzies-nek, aki a Rome, a The Honourable Woman és a Game of Thrones után megint remekel.

A legnagyobb dícséret a főszereplő Caitriona Balfe-t ilelti, akinek ez az első komoly szerepe, és tehetsége és klasszikus szépsége nélkül nem működne a sorozat.

Bogyó - 2014. 10. 06. 07:26

A kedvenc újonc lett nálam, nagyon meglepett, nem számítottam rá h ennyire kedvelni fogom.
Zeneileg, képileg nagyon igényes, kiváló színészekkel. Szeretem az egyedi hangulatát, már az első rész (de később főleg) teljesen magával ragadott.
És nagyon egyetértek, Caitriona Balfe nevét érdemes lesz megjegyezni, mesterien hozza a karaktert, annyira természetes és mellette szép is, tökéletes választás volt. Nálam 10/10
Messze még az április, de nagyon várom.

jinjang - 2014. 10. 06. 08:24

Hát, lehet, hogy kaszáltam volna a pilot első negyedórája után, ha nem olvasok előtte róla. Így viszont végignéztem az első részt, és mihelyt átkerült Claire a múltba, azonnal berántott. Még szerencse, hogy csak akkor sikerült belekezdenem, amikor már a 8. rész is lement, így darálhattam. A nyári bemutatók közül ez tetszett a legjobban.
A casting valóban telitalálat, én imádom a skót akcentust is, de a készítők tényleg megérdemelnek pár sünt a hátsójukba az áprilisi folytatás miatt.

winnie - 2014. 10. 06. 08:38

nem a készítők, hanem a csatorna, de igazából szerintem egyéni megítélés kérdése, hogy egy nagy tömb és sok szünet, vagy két kisebb tömb és kevés szünet.

sőt, ha akarom, az outlanderből két évadot láthatunk egyetlen év alatt, mert azt ne feledjük, hogy a starz-sorozatok 8-10 részesek, ez pedig 16.

elwindly - 2014. 10. 06. 09:02

engem is beszippantott a sorozat egyedi hangulata és a szereplők játéka, csak ajánlani tudom mindenkinek

horka - 2014. 10. 06. 16:16

Teljesen igaza van Neoprimitivnek; a zsáner szerves része a “szoftpornó”, lévén amiről beszélünk, az az ún. historical romantic fantasy, amit alapvetően nők írnak alapvetően női célközönségnek.

Onnan lehet felismerni az ide tartozó könyveket, hogy a borítóikon félmeztelen és/vagy kiltet/páncélt és/vagy kalóz-szemtapaszt/tolldíszt (stb.) viselő jóképű férfiak és csinos nők láthatóak romantikusan szenvedélyes pózokban.

http://smartbitchestrashybooks.com/images/uploads/ripeforseduction.jpg

http://www.pinterest.com/judygaut/fantasy-romance/

http://www.pinterest.com/fightingirishgi/celtic-romantic-fantasy-art/

A sorozat a par excellence guilty pleasure :)

.
.
.

Egyébként érdekes, hogyan lehet a szexualitást olyan stíluselemként kezelni, ami bemocskol, de legalábbis kevésbé értékessé tesz egy művet – ugyanakkor szemrebbenés nélkül elmenni olyanok mellett, mint amikor valakinek a hátát véres hússalátává korbácsolják, vagy a fülét egy oszlophoz szögezik.

A szex alantas fölösleg, az erőszak fontos művészi eszköz?

Bomara - 2014. 10. 06. 20:12

Nekem is nagy kedvencem lett a sorozat. Szeretem, ha egy kosztümös film hiteles. Márpedig ez tényleg az. A ruhákról, helyszínekről és a nyelvezetről már többen írtak, így én a régi szokások felelevenítését emelném ki. Teljesen odavoltam az olyan jelenetekért, mint a kalodás, a bárd előadása, vagy a gyapjúmosás.
Nem csodálnám, ha a skótok kineveznék az Outlandert országimázs filmnek.

Engem a tempója sem zavar. Igaz én BBC klasszikusokon nőttem fel, és a történelmiek terén nálam Jerzy Hoffmann: Sienkiewicz adaptációi az etalonok. Márpedig ő sem egy kapkodós rendező. Megadja a módját a jeleneteknek rendesen.

Könyvolvasóként a történettel is elégedett voltam. Bár ez tipikusan az a regény, amit jól el lehetett volna rontani. Mégsem ez történt… sőt. Ilyet tőlem aztán ritkán hallani, de élvezetesebbre sikeredett, mint maga a könyv.

Annatar - 2014. 10. 06. 22:49

Az Outlander pedig nem is tipikus a zsánert tekintve. Van benne szerepe a szexnek, de soha nem önkényes, és messze nem olyan grafikus, mint pl. Lorraine Heath könyveiben (csak vele tudom összehasonlítani, amúgy aki szereti a műfajt, annak ajánlott – kizárólag angolul persze, mert az elszórtan kiadott magyar kötetek fordításai a botrányosnál is botrányosabbak). A sorozatban is benne hagyták ezt a finomságot eddig, remélem, a későbbiekben is megmaradnak az egyensúlynál.

Bomara - 2014. 10. 07. 14:01

m76: Azért, mert a sorozat főszereplője történetesen egy nő, miért lenne a film elvakultan feminista?
Az, hogy Claire kezdetben felsőbbrendűbbnek képzeli magát a klánnál, az nem a feminizmusából ered, hanem abból, hogy minden időutazó, aki visszamegy az időben, szentül meg van győződve arról, mennyivel okosabb, mint az elődök. Aztán rendre rá kell jönniük, mennyire nem volt igazuk.
Így járt Claire is. Colum helyből csőbe húzta, Dougal frankón kidolgozta, hogyan tudja őt felhasználni a terveihez, Jamie részenként legalább egyszer a helyére tette. És bármennyire is igyekezett, nem tudott túljárni BJR eszén.

Llew - 2014. 10. 08. 08:19

Nálam a nyár, de talán az év újonca is. Egyszerűen élmény volt nézni, a helyszín, a zene remek hangulatot teremtett. A karakterek szerethetőek, főleg a főhősnő, akin nagyon sok múlott, és színészileg is remekelt, ahogy a többség is.
A sztorit sem mondanám lassúnak, egyszerűen kellett ez a tempó, de egyáltalán nem érezni rajta, hogy direkt nyújtanák a cselekményt, hogy kiteljenek a részek.

Gyöngyi - 2014. 10. 08. 14:59

Hogy mi van?! Tényleg azzal van vége az első évadnak, ” sziveskedjék leszállni a feleségemről!”? És most várjak jövő áprilisig? Az kizárt. Meg kell szereznem könyvben.

Gwen - 2014. 10. 15. 17:00

Nincs vége az első évadnak, csak szünetet tart… :-)

Neoprimitiv - 2014. 10. 17. 10:39

Outlander – BSG összevetés :)

Neoprimitiv - 2014. 10. 17. 10:40
EvilHedgehog - 2014. 10. 17. 15:42

Neoprimitiv: Halgass bele a soundtrack-be.. néha már várom, hogy valaki felkiáltson hogy JUMP!!!

Egyébként Gilmore Girls* hatás. Azonnal beszippantott a sorozat.

*Gilmore Girls hatásnak nevezem azt amikor olyan dolgot kedvelek meg aminek látszólag nagyon nem én vagyok a célközönsége.

parafa - 2014. 10. 28. 12:03

Engem beszippantott a sorozat hangulata ! Egyáltalán nem éreztem lassúnak, hiszen ez egy kosztümös, romantikus, történelmi alapokon nyugvó sorozat, nem egy akciófilm.
A főszereplők pedig, mindkettő telitalálat. A konfliktusok is hihetőek, hiszen egy 20. századi nő hogy is tudná szó nélkül hagyni a 18. századi történéseket.
A kelta zene meg nagyon tetszett,illett a hangulathoz, nem gondoltam volna ,hogy ezt mondom valamiről amiben ennyi skót duda szól:))
Nálam 9/10.
Persze a fél év rém sok, így aztán – gondolom ahogy más is – ráugrottam a könyve, az sem volt csalódás, pedig irtó vastag !

zaphire - 2014. 11. 18. 15:15

Elképesztő volt a sorozat eddig! A tájak, a zene, a történet, új kedvenc..ez nem is kérdés. A színészek pedig..hú, nagyon jók!
https://www.facebook.com/pages/Outlander-Hungary/1568758426679101

Kicci - 2014. 12. 04. 00:20

Engem az érdekelne, hogy az első részben Claire fésülködik a szobájában és kintről nézi őt Jamie és Frank észre is veszi. Hogy került akkor oda? Jamie ismeri Clairt, de az egész még meg sem történt.. :D érdekes számomra

Annatar - 2014. 12. 09. 18:40

Kicci:
Majd egyszer, valamikor erre is magyarázatot kapunk, ha eljut addig a sorozat. Bár előbb a könyvsorozatnak is el kell jutnia addig, mert az eddigi 8 könyvben ez még nem volt benne. De lesznek még ilyen előreutalások, legalábbis az egyik regényben volt egy érdekes utalás, ami még nem valósult meg. De hát ilyen a misztikus időutazás :)

(Végére értem a 8 könyvnek, és messze még a következő… még jó, hogy van még néhány sztori az univerzumhoz, de tartok tőle, hogy így is sokat kell majd várni a folytatásra…)

Kicci - 2014. 12. 12. 19:47

A könyv második részében Claire már több, mint 40 éves és úgy találkozik a fiatal Jamie-vel!? Ez kész. :D

Kicci - 2014. 12. 12. 19:48

Jaj bocsánat harmadik részt akartam írni.

Annatar - 2014. 12. 13. 11:51

A könyvesben válaszolok, itt nem kéne spoilerezni…

Neoprimitiv - 2014. 12. 16. 08:39

Ha jól értem, akkor a Starz dec. 22. és jan.1. között a leadottaktól eltérő, bővített részeket tesz elérhetővé:

http://www.spoilertv.com/2014/12/outlander-starz-to-present-yule-log-on.html

Eszter - 2015. 03. 05. 16:42

Lebilincselő és csodálatos tájakat bemutató sorozat. Nagyon várom a következő részeket. A könyv első részét, pár nap alatt megettem. Teljesen a hatása alatt vagyok. Nem szoktam sorozatokat nézni, de ezt mániákusan vártam és várom. Ajánlom mindenkinek a könyvet is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz