login |

Pilot-mustra: Mulaney – 1×01

2014. 10. 07. 17:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

Úgy akartam kezdeni a pilotkritikát, hogy Seinfeld, Louie és… Mulaney (Maron-t is idevenném, de az mégiscsak másféle), de annak ellenére, hogy sem a Seinfeld, sem a Louie standupos betétekkel kevert történetmesélése sem az én stílusom, én érezném isten-, vagy komikuskáromlásnak azt, hogy csak a formula alapján John Mulaney FOX-os szitkomját közéjük sorolnám. Ugyanis ritkán van ilyen “élményben” (annak mi az ellentettje?) részem.

MULANEY – 1×01 – 1,5/10

Oké, lehet, hogy ez lesz az a sorozat, amire a rajongók azt mondják majd, hogy megelőzte a korát és sokan nem értik a humorát, de akkor én mindig vissza fogok kérdezni, hogy “A mijét?” A Mulaney másképpen volt rossz és totálisan humortalan (most hirtelen egy elejtett mondat kapcsán támadt félmosolyt tudok felidézni), mint mondjuk a tavalyi Dads, de ettől még döbbenetes volt látni azt, amit csinálnak ebben a 20 percben – és hallgatni a közben feszt hahotázó közönséget. Döbbenetes.

A Mulaney alapjába véve egy haverszitkom és munkahelyi komédia mixe, mostanság ez a divat, mert egyik oldalban sem érzik a heti 20 percnyi sztorit (bezzeg a Friends-nek ment, ott jó arányban volt jelen a munkahely – vagy a korai The Office-ban a magánélet). És ezt öntik nyakon azzal, hogy a fő- és címszereplő John Mulaney Seinfeld és Louie (meg gondolom, sokan mások) módjára standuposan, mikrofonba mond viccesnek szánt dolgokat, mintegy keretként.

Ez így akár még érdekes is lehetne, főleg, hogy a munkahelyi rész egy insider tévés cucc, hiszen Mulaney egy veterán komikus (Matrin Short) műsorához szegődik el írónak, de ez felvezető sztoriként elég kínos lett. (A folytatásban, amikor már nem csak felvételi elbeszélgetés van, hanem konkrét meló, talán érdekessé válhat a dolog.)

Ha pedig mellévesszük az ugyancsak értelmezhetetlen baráti kört (a világ leghumortalanabb néger sidekick-je, egy semmilyen barátlány meg egy értelmezhetetlen szakállas drogdíler), akkor én kezdem el sajnálni az új FOX-főnököket, hogy valaki az eredetileg 6 részes sorozatberendelést kiegészítette 10 újabb epizóddal.

Az az igazság, hogy a Mulaney nem csak a humortalanságon vérzik el (ezt még betudhatom annak, hogy John Mulaney Saturday Night Live-os író volt, a sorozat egyik készítője meg az SNL apuja, Lorne Michaels, én pedig soha nem tartottam viccesnek azt a műsort…, szóval elhiszem, hogy az ő mércéje szerint ez poénförgeteg), hanem azon is, hogy nagyon béna színész. Még akkor is, ha direkt vette ennyire gázra ezt az elcsépelten “nagy gyerek” karaktert.

Egy valami vigasztal csak, a folytatás csak jobb lehet. Mert ki van zárva, hogy még egyszer ennyire rosszat hozzanak össze. De azt nem tudom elképzelni, hogy John Mulaney stílusán lehet változtatni, ha ő a sorozat készítője.

8 hozzászólás Ne habozz!

Cyrax - 2014. 10. 07. 18:28

Ez tényleg a legalja, max. 1994-ben lehetett volna elképzelhető, mint valami Seinfeld klón a rivális csatornán, de 2014-ben? Nemhogy berendelni, hanem megírni egy ilyen pilotot… A +10-es berendelést már nem is említem…

Castor - 2014. 10. 07. 18:49

Ezzel vallatni lehet. Kb. 3 percig bírtam. Gondoltam megvárom az első poént, de már örülök, hogy nem tettem, még mindig ott ülhetnék.

paranoid android - 2014. 10. 07. 19:05

Azután a videó után, amiben egy rakat végtelenül antipatikus kritikus fikázta a sorozatot, szurkoltam, hogy ne legyen igazuk, főleg mert szerintem John Mulaney igenis jó standupos. De sajnos nem lett így. Érdektelen és üres volt az egész, de legalább nem az a fajta, mint a Dads – ha fent is ez volt példának – hogy a hányinger kerülget közben.

Mulaney egyébként egy az egyben a standupos personáját hozta, ami miatt nagyon kilógott a többi színész közül. Azok az eszközök, amik működnek standupként, nem feltétlenül fognak egy sorozaton belül, ahol nem a saját felnagyított, kiforgatott változatodat játszod, hanem elvileg egy karaktert. Engem ez nem zavart, de akinek új volt a srác, annak nagyon szúrhatta a szemét az “alakítása”.

winnie - 2014. 10. 07. 20:40

ez lehetett benne szerintem nálam is.

Rettus - 2014. 10. 07. 20:50

A harmadik kép hangulata egy az egyben Seinfeld. Ha a sapkás öcsi helyett Kramer igyekezne befele valamelyik világraszóló, 3 mérettel kisebb ingében, helyben is lennénk.

engé - 2014. 10. 08. 01:27

Nem kukkantottam bele még.
SNL íróként remek ötletei voltak és remekül működik együtt más írókkal, zseniális egysorosakat tudott kovácsolni pl. a Weekend Update-be. Csupán egyetlen standup specialjét láttam, nem volt túl kiemelkedő, közepes humoristáról van szó, ha csak ez alapján kéne mérlegelnem.

Lehet egykamerás szitkomként jobban működött volna? Mulaney amúgy az old-school komédiákat idealizálja és lehet ezzel cseszte el a lehetőségét egy országos szitkom sikerre futtatásában.

De az is lehet, hogy egyszerűen nem megy neki a centrális szerepkör. Nagy felelősséggel és tapasztalattal kell belevágni egy olyan projektbe, ahol ezt a mindenes szerepkört akarják betölteni egyesek.

Ráadásul amint látom nézettségben is rosszul startolt, gyanítom bejött az egyévados jóslatom. Majd a hazai Comedy Central a kiismétli belőle a kevés szuflát.

Khaal - 2014. 10. 08. 13:01

Részemről a rossz többkamerás szitkom nagyszerűen felismerhető arról, hogy zavaróvá válik a közönség nevetése. Itt ez már az első 5 percben megtörtént.
Összesen két félmosolyra és egy rendes felnevetésre futotta tőlem erre a 20 percre, ez sajnos kevés lesz, kasza. Esetleg pár rész után benézek ide, hátha beüt valami hegyomlásszerű minőségváltozás, de ezt erősen kétlem.

FrankLuck - 2014. 10. 12. 18:45

Vártam valami igazán rosszat, de nem is az az érzésem volt, hogy ‘hú, ez rossz’ (pedig az), hanem hogy ‘mi ez egyáltalán’? Fura élmény volt, na. Kasza, természetesen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz