login |

Pilot-mustra: Gracepoint – 1×01

2014. 10. 09. 16:20 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

(human pilotkritikája) Komolyan azt hittem, hogy el tudok vonatkoztatni a Gracepoint esetében az eredeti sorozattól, a Broadchurch-től, de nem sikerült, pedig a múltban előfordult már, hogy kvázi pártatlanul ítéljem meg egy széria és annak remake-jének pilotját. Nem tudom, itt valamiért nem ment, ezért komoly értékelésre nem kell számítani most tőlem, csak pár keresetlen gondolatra.

(A sztoriról elég annyi, hogy: parti kisváros, megölnek egy gyereket, mindenki gyanús, egy kívülről érkezett nyomozó és egy helyi rendőr vizsgálódni kezd. Minden további a Broadchurch pilotkritikájában.)

GRACEPOINT – 1×01 – 5/10

Például arra, hogy mivel a legtöbb feldolgozás legalább a pilotban követni szokta az alapul szolgáló sorozatot, ezért nem meglepő, hogy a Broadchurch – 1×01 és a Gracepoint – 1×01 között nincs sok különbség. A karakterek nyilván ugyanazok, bár volt aki más foglalkozást vagy származást kapott, és 1-2 jelent is kimaradt, de minden más megegyezik.

Mondom, ez így szokás, ez is volt a cél, ezen kár fennakadni. Azt, hogy a folytatásban mennyire lesz eltérés, nem tudjuk, de szerintem míg a felépítés és a stílus némiképp változni fog, a lényeg nem (nehezen tudom elképzelni, hogy sajátjukénak tegyék az írók a Gracepoint-ot, itt jobban járnak, ha lekövetik az angol szériát), a sztori megmarad, a befejezés ugyanaz lesz, mindössze annyit ígértek, hogy a “végét” másmilyenre tervezik, ami az én olvasatomban azt jelenti, hogy a hosszabb játékidő miatt (8 kontra 10 rész) az epilógus hosszabb lesz, továbbgondolják a lezárást és a következményeket. De majd kiderül.

A fentiekből adódóan a Broadchurch-öt ismerőknek nem nagyon érdemes nézniük a Gracepoint-ot (a befejezés miatt pláne nem, ha mégis, akkor arról a finálét követően úgyis értesülünk). Azok pedig, akik nem ismerik…, nos, nekik ilyenkor azt szoktam mondani, hogy nézzék meg a két pilotot és folytassák a nekik szimpatikusabbat.

Itt viszont még ezt sem mondhatom igazán, mert míg a The Bridge és a Broen, de talán még a The Killing és a Forbrydelsen esetében a viszonylag egy-az-egyben átvett pilot ellenére el lehetett különíteni a végeredményeket (előbbinél a dán-svéd és az amerikai-mexikói hangulat totál más, utóbbinál némelyik karakter teljesen különbözik), addig itt erről szó sincs. Szinte minden és mindenki hasonló. A pilot alapján.

Egyedül Anna Gunn főhősét éreztem az első rész alapján igazán másnak, és nem is reagáltam rá jól – ebből is látszott, hogy nem tudtam elvonatkoztatni az eredetitől. Ő inkább volt ugyanis számomra hozzáértő és rendőrös, mint Olivia Colman karaktere, aki az eredetiben sokkal inkább anyukásabb volt, olyan, aki (eleinte) kifejezetten idegenül mozog a gyilkossági ügyben, lévén még sosem volt hasonlóval dolga.

Szóval a fentiek miatt a pontszám is adta magát. Mivel az eredeti pilot 7/10 volt és ez pont ugyanolyan, ezért mehetne rá a 7/10, mint human-nél, de egyrészt a nyomozónő kevésbé hatásos karaktere, másrészt pedig a sokkal jellegtelenebb zene (az eredeti zseniális) miatt lecsippentek mechanikusan 1-1 pontot ebből.

Egyébként meg sokakkal ellentétben én nem az eredetit ajánlom az “újoncoknak”, hanem azt a verziót, amelyeknek a színészeit jobbnak, szimpatikusabbnak találják. (Részemről Tennant és Colman mellett az eredetiben az anya, Jodie Whittaker volt a legjobb, itt szerencsére utóbbi “alteregója”, Virginia Kull ugyanolyan jó.)

7 hozzászólás Ne habozz!

Brynden Rivers - 2014. 10. 09. 17:14

De legalább Tennant jó benne?

winnie - 2014. 10. 09. 17:22

?? mindenki jó benne, tele van remek színészekkel. gunn, tennant, weaver, pena, kull, nolte, rankin, stb.

Burke - 2014. 10. 11. 14:56

Őszinte leszek. Elsőre nagyon gyengének tűnt. Valami halovány lenyomata az eredetinek. Dobtam is.

winnie - 2014. 10. 11. 17:29

1×02: 6/10. Aki látta az eredeti, annak továbbra sincs itt semmi látnivaló, továbbra is szinte ugyanaz a sorozat, lényegében csak pár jelenet sorrendje változott, 1-2 pedig kimaradt, volt helyszínmódosulás is. Két komolyabbnak tűnő eltérés volt, az egyik Nick Nolte flashback-jének egyik szereplője, a másik pedig Danny üzeneteinek hangsúlya. (Volt is egy Budapest-említés, ami nem rémlik az eredetiből.) Még a “főcím” is hasonló jellegű.

Aki viszont nem látta az eredetit, annak nem hiszem, hogy sok gondja lenne, ha egy The Killing-klónt vár. A különbség csak annyi, hogy a Gracepoint-ban erősebb a “Ki tette?”-aspektus (az első rész végén a montázs is erre utalt), mert nagyjából látjuk, kik a gyanúsítottak, míg a The Killing-ben egyre-másra bukkantak fel új karakterek. Egyébként a melankolikus hangulat stimmel, mint ahogy az is, hogy főleg a nyomozókra és az áldozat családjára koncentrálunk. Hiszem, hogy teljesen korrekt munkáról van szó, csak kár, hogy sosem tudom meg, hogy ha előbb ezt látom és utána az angolt, akkor utóbbi tűnne-e “feleslegesnek” a történet ismeretében.

Verdikt: már a 3. részre sem maradok, mert nincs értelme így, hogy láttam az eredetit – egyébként biztos, hogy nézném. A végén azért visszanézek, hogy mit terveznek a plusz két epizóddal. Egyelőre pontosan ott tartunk, ahol a Broadchurch – 1×02 végén.

Burke - 2014. 10. 11. 21:45

Nyilván súlyosan determinál az eredeti, ami nagyon tetszett. Ez meg tényleg csak másolat. Ezek az apróbb eltérések nem dobják fel a dolgot. A The Bridge lenne a jó példa, ahol ugyanazt, teljesen más ízzel, jól megcsinálták. Tehát alapvetően lehet jó remaket csinálni. Persze, ők nem is azoknak szánták ezt a sorozatot, akik látták az eredetit, hanem szűz közönségnek.

winnie - 2014. 10. 13. 13:52

igen, de a bridge-ben benne van, hogy más közegbe helyezték, tehát hangulatilag nem ugyanolyan.

emese - 2015. 01. 05. 00:47

Hm, szerintem ha ezt látom előbb, akkor a Broadchurch tűnne egy – elnézést én is imádom, de akkor így fogalmaznék – “túlhiteleskedő” remake-nek.

Rádádsul ez sokkal jobban sír egy folytatásért. Sajnálom, hogy kaszálták.

Gunn nekem hihetőbb volt mint Coleman, nyomozónak. Coleman Milleréről nehezen hiszem el, hogy egyáltalán az őrmesteri rangig is eljutott, semmi nem utal rendőr-mivoltra benne. Carver is jobban adja, mint Hardy, nekem. Viszont néhány mellékszereplő castingja nagy mellényúlás volt.
Most azt remélem, hogy az írók nem az itt nyitva maradt kérdéseket sütik el Broadchurch season 2 címen.
Persze az elején fanyalogtam, de kb 4. résztől ez teljesen elmúlt – nálam. (pedig párhuzamban a családdal ledaráltam a Broadchurchot is, immár másodszor, szóval tényleg volt mit összehasonlítani)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz