login |

Witches of East End: vége a 2. évadnak – írta Rileey

2014. 10. 10. 17:00 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: kritika,

A boszorkányos Witches of East End első szezonja kellemes meglepetés volt. A második évadban komolyabb, sötétebb hangvételt öltött a sorozat – mind történetileg, mind képileg –, és olyan új szálakat fektetett le, amikből lett volna hova kiindulni – az más kérdés, hogy ez mennyire sikerült.

Ami engem leginkább zavart az évad folyamán, hogy az ígéretesnek érkező szálakat olyan kurtán-furcsán vitték tovább vagy zárták le. A titokzatos gyilkos és annak Ingriddel való kapcsolata sokáig borzolta az idegeinket. Kaptunk egy új állandó szereplőt, a lányok testvérének, Fredericnek a személyében, akinek a jelenlétét mindenképpen pozitívumnak könyveltem el, a lojalitásbeli ingadozását már kevésbé. Amikor azt hihettük, hogy a jó oldalon áll, akkor megint visszabillent a másikra, és már-már bosszantóan ide-oda ingadozott.

A cselekményt időnként az erőltetett konfliktusgenerálás és az időhúzás jellemezte, néha kifejezetten banális megoldásokkal és jelenetekkel megspékelve. Hadd emeljem ki az egyik kedvencem: mikor Freya, Ingrid és Wendy ugyanabban a pillanatban bújt ágyba a pasijával, ez annyira félelmetesen reális volt, hogy az valami hihetetlen.

No de lássuk, hogyan alakult összességében az évad és a finálé spoileresen a tovább mögött.

Az évad alappillére, hogy Asgard ura, Nikolaus király meg akarja vetni a lábát a Földön. Beauchampék ezt mindenáron meg akarják akadályozni. Amikor Frederic is a király ellen fordult, a legegyszerűbb megoldás az írók részéről az volt, hogy a Freya és Ingrid meghaltak, és persze csak a király támaszthatta fel őket. Ez a húzás azért volt elképesztően gyenge, mert teljesen súlytalan eleme volt a történetnek.

Tudhattuk, hogy nem ugrunk az időben harminc évet, hogy a lányok újjászületése után a mostani életkorukban találkozhassunk velük. Teljes önellentmondás alakult itt ki azzal, hogy végül Joanna és Wendy intézték el, hogy az apjuk megtölthessen egy porhüvelyt. Az utolsó részek a király megölésére koncentrálódtak.

Freya és Killian kapcsolata az első évadban fenntartotta az érdeklődést, ám a folytatásban nyögvenyelős szenvelgéssé fajult az egész. Freya ugye hoppon maradt: mire megtalálta Killiant, a férfi házasságra adta a fejét.

Már eleve gyanús volt, hogy a hirtelen jött nászt mi válthatta ki, hiszen egy egész évadon át kerülgette Freya és Killian egymást a megmagyarázhatatlan érzelmeik miatt, az pedig nem válik csak úgy köddé egyik napról a másikra. Ez a szál elmondhatatlanul érdektelen volt számomra, és a befejezése is olyan feszültségmentes lett, hogy azóta sem értem, miért kellett beletuszkolni. Vagyis hát persze azért, hogy Freya és Killian ne lehessen együtt, de ez így ebben a formában akkor is idegesítő volt.

Ingridről is megtudtuk, hogy Dash-hez hasonlóan nem rendelkezik patyolattiszta múlttal, és voltak olyan húzásai, amik megkérdőjelezték a személyét. A mandragórával való öntudatlan kavarás kifejezetten bizarr volt, de az még jobban szúrta a szemem, hogy összejött Dash-sel, még ha csak egy rövid időre is.

Dash morális érzéke teljesen felborult, az évad folyamán elmélyítették a karakter sötét oldalát a zsarolással, a gyilkosságokkal, a varázslatokkal. Az évadzáróra szépen ki is csúcsosodott a benne lakozó gonoszság. Közben egyéjszakás kalandba keveredett egy bombázóval, aki éppenséggel pont az FBI ügynöke és abban a gyilkosságban nyomoz, amiben Dash érdekelt – hát ezek a véletlenek elképesztőek!

Joanna és Victor nem sokáig voltak együtt, mert a király hű zsoldosa, Tarkoff elintézte a férfit. Tarkoff lett volna a főgonoszunk az évadban, de a karakter elég semmilyenre sikeredett, és a király megjelenése után kifejezetten szánalmas lett a figura, ahogy Joanna után ácsingózott, akibe hosszú évek óta szerelmes.

Wendy továbbra is a legjobb karakter az egész sorozatban, ha leül a hangulat, ő mindig feldobja, amint megjelenik a képernyőn. Kapott egy romantikus szálat, ami egészen jó volt addig, míg… el nem rontották. (Ezt aztán most jól megmondtam.)

A dupla évadzáró legkiakasztóbb pontja a múltban játszódó szál volt, ami egyszerű időkitöltésként funkcionált Vissza a jövőbe-stílusban (amikor Ingridnél felbukkant a pasas a levéllel, az teljesen olyan beütésű volt). Joanna, Wendy és Freya az égvilágon semmit nem értek el a múltban ahhoz képest, hogy három részen át ott tartózkodtak. Az ottlétük semmit nem tett hozzá a történethez, csak szerencsétlenkedtek egyet, de legalább találkoztunk Poe-val.

Tarkoff annyira nem tudott magával mit kezdeni, hogy elrabolta Joannát azon egyszerű okból, mert a szerelmét muszáj megosztania vele. Mondtam már, mennyire húzták az időt? A királyt persze fél perc alatt lerendezték, mert Dash nagyon logikusan elolvasta az elveszett napló minden egyes oldalát, ami olyan nyelven íródott, amit nem ért, de ő azért átfutott minden egyes sort, ez tisztára hihető.

Miután Freya és Killian az egész évadon át szenvedett, meg mi is miattuk, így az utolsó részekre sikerült bedobni egy igazi facepalm Rómeó és Júlia-klisét, ami elkerülhető lett volna azzal, ha Killian simán felveszi a telefont. Persze, mivel a halál miért is lenne opció, Freya gyógyító csókja azonnal megoldotta a helyzetet, hogy boldogan élhessenek tovább. Vagy mégsem?

Dash utolsó nagyjelenete sokat dobott a finálén. Ha eddig azt gondoltuk, hogy van remény a jóságára, az már elveszett, hiába gyónta meg korábban a bűnét Killiannek. Testcsere, milyen kellemes, de hatásos megoldás! Kíváncsi vagyok, mikor veszi észre Freya, hogy valami nem stimmel.

Mivel Wendy az összes életét elveszítette, kérdéses volt, hogy meghúzzák-e a halálát, vagy itt is lesz valami csodamegoldás, mint Freya és Ingrid esetében. Nos Wendy meghalt, de még nem bevégeztetett, kíváncsi vagyok, hogyan kerül vissza a családi otthonba.

A nagyon szappanoperás Ingrid fordulat igazi szemforgatós pillanat volt: gyereket vár, de nem tudja kitől. Vajon ki az apa, a mandragóra vagy Dash? Melyik a rosszabb?

Frederic vérben tocsogó teste mellett a padlóra pingált drámai szövegből megtudtuk, hogy valaki halált akar mérni a boszorkányokra, és az a valaki egy nő. Ha erősen tippelnem kéne, az FBI ügynököt mondanám, nagyon belelkesedett az okkult témától.

Összességében legyen mondjuk 6/10 a Witches of East End 2. szezon. Az előző évad mindenképpen jobban tetszett, a kreált problémák agyonhalmozása és a szappanos elemek visszásan sültek el, és néha előfordult bizony, hogy unatkoztam. Hiányzott a kellemes, családias hangulat, és – bármilyen furán hangzik – a könyvtár.

22 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2014. 10. 10. 17:36

Rossz húzás volt ez a “sötétítés”. Ha meghagyják mezei feelgood boszorkányos sztorinak némi szerelmi szerencsétlenkedéssel, akkor legalább szórakoztató lett volna. De így állandóan saját magukat licitálták túl, milyen gonosz illetve szerelmi szenvedős lépéssel tudnak még nagyobbat dobni, aztán annyira elmerültek benne, hogy csak leegyszerűsített, végtelenül gagyi megoldásokkal tudtak kimászni mindenből. Túlzásba vitték a természetfeletti használatát, a Charmed is addig volt érdekes, míg a hétköznapi, az átlagos emberi tulajdonságok, helyzetek arányosan részt vettek a történetben, de amikor már mindent csak spell-lel meg katyvasztott trutyival lehet megoldani, ott baj van.

Alex20 - 2014. 10. 10. 17:41

Szerintem meg pont, hogy a 2. évad sokkal jobb volt az előzőnél, de eddig mindkettőt nagyon szerettem és remélem, hogy berendelik a 3. évadot :) Nálam 9/10 az egész sorozat :)

makaay - 2014. 10. 10. 17:52

no offense de azért az első kép nagyon is spoileres……

winnie - 2014. 10. 10. 17:57

a lényeg, hogy a nem nézőnek ne legyen spoileres, és nekem nem volt az – xy fekszik a földön. vagy alszik, vagy elesett, vagy leütötték vagy meghalt. most viszont elspoilerezted, hogy spoiler:) (de tényleg, alapból elárul valamit a kép?)

persze ha nem nézem, akkor általában ilyenkor egyik sem spoileres (egy levágott fej az lehetne), szóval nem is tudtuk megítélni, melyik mehet ki. de kicseréltem persze, a mostani hátha nem az.

Kai - 2014. 10. 10. 18:01

Igaz, hogy döcögősen indult az évad, de szerintem egyáltalán nem volt rosszabb, mint az első évad, sőt még jobban bejött az évad, mind hangulatban, mind történetileg. Wendy a favorit ez tény és való, nála még rossz jelent sem volt. A Freya/Killian páros már nekem is sok volt, jobban örültem volna, ha legalább Killiant megölik, de így a testcsere varázslatos szál még jobban tetszett. Ha lesz harmadik évad (remélem!), akkor érdekes lesz látni, mikor jön rá Freya, hogy Killian az mégsem Killian, mivel ugyebár a csávó meghalt és így már nem ismerik fel egymás lelkét, szval… lesznek itt érdekes dolgok. A legjobban, ami engem érdekel az Wendy és a Pokol+ugye Helena, aki egy újabb nővér. A boszorkánygyilkos kiléte meg nekem is az FBI ügynök ugrott be, vagy még Penelope bár ő halott, de itt sosem tudni.

majsz - 2014. 10. 10. 18:29

Első évad felébe kaszáltam, a cikk nem nagyon győzött meg a folytatásról. Btw Asgard ura nem Thor? :D Illetve Odin vagymi Loki? :D

Tímea - 2014. 10. 10. 19:00

Darkness Rising csak a végére ért a tetőfokára :) a mandragóra szál elképesztően jó ötlet volt és nagyon szépen felépítették,csak túl gyorsan lezárták.
A kivitelezés nekem nagyon tetszett.
Killian és Freya szerelme már átcsapott irritáló vonalba.Túlerőltetett volt. Komikusan hatott,ahogy csókjával felébresztette a mérgezésből-itt olyan meseszerű pillanatokat kaptunk mint hófehérkében :D
Dash karaktere volt érdekes,ahogy fejlődött-jóságból gonoszságba. Nekem tetszett Ingriddel való kavarása.
Kár,hogy ez sem forrt ki rendesen. Erről elvileg senki sem tudott. Meg aztán olyan gyorsan túllépett rajta.
Hirtelen egy éjszakás kalandban találta magát az FBI nő karjaiban,akivel alig élte ki perverz hajlamait,a rács mögé került.
Valóban nagy kérdés,ha nem értette az idegen nyelvet a könyvben,hogyan is tanulhatta meg azt a fekete mágia varázslatot,amit alkalmazott testvérén-ennek lévén testcsere jött létre.
Frederick halála mélyen érintett,kedvenc karakterem volt. Nagy csalódás részemről anyuci rideg reakciója. Nagyon hiteltelenül adta elő fiával való kapcsolatát.
Valóban Wendy néni volt az,aki vitte az egész sorozatot még Dash mellett.
Érte lehetett izgulni,és nagy hopp meg kopp volt a halála. Remélem gyorsan visszahozzák.
Összességében azt írnám nekem hozta a szokásos izgalmakat ,imádom a hangulatát.
Izgatottan várom a második évadot :)

julcsi - 2014. 10. 10. 19:13

én ebben az évadban kaszáltam… unalmas lett és végtelenül nyálas:D de az első évadot szerettem.

Zyta - 2014. 10. 10. 20:02

Nekem jobban tetszett a 2. évad, pontosabban inkább úgy mondanám, hogy sokkal jobban lekötött és sokkal jobban vártam a részeket. Ugyanakkor ahogy olvastam a kritikát, a negatívumok többsége nekem is feltűnt, de annyira pörgött az egész és annyira jól fenn tudták tartani az érdeklődést, hogy igazából nekem mégsem volt zavaró egyik sem. Hogy ha egyszer valami szórakoztat és leköt, akkor nem is gondolok bele abba, hogy ez meg az a húzás mennyire volt logikus, meg ilyen és olyan véletlenek nincsenek, mert ha ezeken agyalok, az rohadtul elrontja az élményt.
Ingrid meg a mandragóra jó volt, meg Ingrid alapból elég nagy fejlődésen ment át sztem, Dash mellett leginkább ő változott, nekem bejön ez a terhesség szál is.
Dark Dash meg végképp baromi jó karakter lett, remélem még sokáig meghagyják és egyre gonoszabb lesz. :)
Freya-Killian sztem az 1. évadban ugyanilyen fárasztó volt, de ez még mindig nem az OUAT-os Mary Margaret – David szint, amitől eret vágok, úh. annyira ők sem zavartak. A múltbeli kiruccanásnak ha más nem az lehetett az értelme, hogy kihangsúlyozzák a lélek felismerős dolgot, ami miatt valószínűleg lebukik majd Dash. Meg aztán Tarkoff is előkerülhet még az Anime akármi cuccal.
Frederick halálának én borzasztóan örültem, valahogy annak a színésznek a feje, a hangja, mindene irritált.
És nagyon remélem, hogy berendelik a 3. évadot, mert bőven van még potenciál a soriban, kezdve Wendy alvilgbeli kalandjaival.

DarylD - 2014. 10. 10. 20:14

A második évad nekem is jobban tetszett, ezzel a történettel valahogy nem tudtak néhol mit kezdeni, az utolsó 4 részt simán meg lehetett volna rendezni 1-1,5 epizódban. Az új karaktereknek nem sok hasznát láttam, de a boszi négyes továbbra is jól alakított, mind szerethető karakterek, főleg Wendy. Ha berendelik, maradok, de kicsit csökkent a lelkesedésem.

Marcipáncica - 2014. 10. 10. 20:32

Nekem ez az évad teljes lejtmenet volt. Nem tetszettek a buta, súlytalan megoldások. (Csipkerózsika csók, meghalások, feltámadások… stb) Korábban kommentekben már mérgelődtem ezek miatt. Összességében: nem tetszett a zárás és a sorozat úgy ahogy van szerintem átment gagyiba. Sokat akartak markolni, de keveset fogtak. Sajnálom. Nálam ez most lett kasza. Nagyon jó kritikák, és nagyon sok szabadidő (plusz némi jótékony feledés) kell ahhoz hogy a következő évadba belenézzek.

Rileey - 2014. 10. 10. 21:02

“Hogy ha egyszer valami szórakoztat és leköt, akkor nem is gondolok bele abba, hogy ez meg az a húzás mennyire volt logikus, meg ilyen és olyan véletlenek nincsenek, mert ha ezeken agyalok, az rohadtul elrontja az élményt.”

Ezzel én is teljesen így vagyok, de pont ez az, hogy nem kötött le annyira, hogy ne tűnjenek fel ezek a negatívumok, pedig nem úgy álltam neki egyetlen epizódnak sem, hogy a kákán is csomót keresek. :)

“az utolsó 4 részt simán meg lehetett volna rendezni 1-1,5 epizódban.”

Ezzel teljesen egyetértek, a szerkezeti arányok eléggé nem voltak rendben több esetben sem. Ha nagyon tölteléket akartak, legalább ne a fináléra tették volna.

Dhomasson - 2014. 10. 10. 21:28

Szerintem az első évadban ugyanúgy voltak “gagyibb” megoldások, pikk-pakk lezárult szálak és hasonlók.
A szerelmi szál engem pl. most sokkal kevésbé idegesített. A kiderült átokkal és a bájitalokkal bűvölt Killiannal még értelme is volt az egésznek, nem csak egy szappanos nyűglődésnek tűnt.

Összességében nekem jobban tetszett a második évad, a darkosabb hangulat szerintem jót tett.
A csipkerózsikás csókjelenetet leszámítva (az nagyon “jajj” volt) nagyon kellemesen meglepődtem a finálén is (Dash megoldása kifejezetten ütött) és évad közben is voltak olyan minőségű részek, amiket szerintem az 1. évad nem produkált.

Wendy néni pedig akár kaphatna egy spinoffot is az alvilágban, annyira nagyszerű :) De persze sanszosabb, hogy hamarosan újra a családi asztalnál ül. Csak így ez tényleg egy nagy negatívum, hogy semmi súlya nincs a haláleseteknek, a pillanatnyi érzelemkiváltásra is alkalmatlanok.

Isteee - 2014. 10. 10. 21:40

Ez az évad valóban sötétebb volt, de nem ez volt a gond vele, hanem az, hogy a vicces részét ezzel el is vették…
A sztorik és a “véletlenek” tényleg bénák voltak, de azért várom a következő évadot.
Mondanám, hogy csalódás volt, viszont minden héten vártam a következő részt. :)

Nikki - 2014. 10. 10. 23:15

Néztem, néztem és egyszer csak valahogy nagyon elromlott. Apránként elbaltázták az egészet, kiöltek belőle mindent ami szerethető és kellemes volt.
Frederick maga sem tudta mit akar, s talán az írók sem tudták használni s igazán mit kezdeni vele, ezért került kiírásra, pedig lett volna benne potenciál. Sem annyi időt, sem pedig szerepet nem kapott, hogy a halála olyan nagyon üssön.
Freya és Killian: csak annyit tennék hozzá, hogy nem lett rendesen megmagyarázva, hogyan is támadt fel a férfi, s nem úgy volt, h ezek után már élhetnek boldogan amíg meg nem halnak? Vagy ez a “feltámadás” miatt megint semmissé vált?
Dasht konkrétan elcseszték, pedig jobban áll neki a jófiú karakter. A gonoszt is eljátssza probléma nélkül, de én kifejezetten szerettem Ingriddel és szurkoltam nekik. Szép is lenne, ha övé volna a gyerek. Nem értem, miért nem terelték a jó útra és használták ki jobban az igazi főgonoszokat.
Trakoff meg egyszerűen ostoba volt. Csak Joanna mellé kellet volna álljon és ki tudja idővel lett volna esélye, így azonban semmi. Újabb bénáskodás.
Wendy kapcsolatát is tönkretették az egyedüli ember szereplővel a sorozatban, hogy aztán őt is el tegyék láb alól (egy ideig). Szóval itt talán van még remény, de engem megmondom már nem érdekel. A testcserétől a falat kapartam, s az is nehezen hihető, hogy egy warlockot egy sima ember és késsel ilyen könnyen elintéz.
Meg egy nővért is berángattak még akiről eddig egy szó sem esett.. persze ez a legkevesebb, de én itt leköszönök a sorozattól, aztán ha nagyon jókat olvasok, akkor visszatérek.

AlrightSir - 2014. 10. 11. 09:16

Szerintem annak még mindig tökéletes, aminek készült az első rész óta: könnyed péntek esti 40 percnek. Én ennél többet sosem vártam tőle és ezért csalódott sem vagyok – az akkor lennék, ha Wendy nem térne vissza. De a fanfavorite szereplőt nem merik ki(ny)írni, így ettől nem félek egyelőre.

Én kevésnek éreztem a 12 részt. Több idő esetén lett volna elég terük kibontani az elsietett szálakat, be-be dobni pár mellékszálat és hagyni, hogy ülepedjen a történet bennünk. Abban viszont egyetértek, hogy néha rendkívül klisés fordulatok voltak: amikor Joanna COPD-s tüdeje nem bírta a futást, de Tarkoff meg Pheidippidész reinkarnációja, utoléri, elveszi (megint) a csodadobozt, de Joanna tarsolyában a 10 méteres ajtón keresztül futás olimpiai aranyérme ott lapul, így mégis sikerül lehagynia a csúnya Tarkoffot. A csipkerózsika csókról ne is beszéljünk.

Viszont ez a testcsere teljesen értelmetlen volt, ha bárki beszél Dash-el kiderül, hogy mi a fene történt, szóval ezt sokáig húzni nem lehet majd. Remélem nem is fogják.

Marcipáncica - 2014. 10. 11. 11:34

@AlrightSir:
“Viszont ez a testcsere teljesen értelmetlen volt, ha bárki beszél Dash-el kiderül, hogy mi a fene történt, szóval ezt sokáig húzni nem lehet majd. Remélem nem is fogják.”
Na de mi van, ha mégis? Mi van ha hetekig ott fog szenvedni a cellában, mert mindig valami kis bosszantó véletlen folytán épp nem tudja elmondani senkinek sem? Én pont az ilyesmik miatt tudok nagyon beidegesedni, és ha ezt meglépik akkor itt az újabb pont ami sokaknak nem fog tetszeni.

blahblah - 2014. 10. 12. 09:11

Gyenge évad, gyenge kritika.

goodjohnwin - 2014. 10. 14. 13:13

Tény, hogy tele van logikátlan vagy összecsapott megoldásokkal, időhúzásokkal, kihagyott ziccerekkel, de az is tény, hogy egy vasárnap este a Lifetime-on ez épp elég – pici horror/gore, több fantasy, ugyanennyi románc, és még egy kicsi, illetve mindent átlengő humor. Jó szórakozás, ennyi.
Amúgy meg szépen van kivitelezve, a színészgárda jól van összeválogatva, a színészek egyszerre “szépek” és “idősebbek” – egy kis változatosság a hasonló CW-s sorozatokhoz képest.

Rileey - 2014. 10. 15. 19:51

Köszi blahblah!

AlrightSir - 2014. 10. 18. 14:33

@Marcipáncica: Akkor kevésbé tudok majd én is lelkesedni a sorozatért.

karccsi - 2019. 07. 27. 00:22

3évad várható?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz