login |

Pilot: Strange Empire

2014. 10. 11. 19:30 - Írta: CyClotroniC

2 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Better too far than not far enough.

Akár ez a gondolat is lebeghetett a kanadai CBC csatorna előtt a Strange Empire berendelésekor, amivel nem titkolt szándékuk volt felkavarni a langyos állóvizet és megálljt parancsolni a nézettség csökkenésüknek. A minőség és az érték persze nem mindig jár kéz a kézben a nézettséggel, de a Strange Empire van olyan meglepően jó és bátor próbálkozás, hogy kiérdemelje az áhított sikert.

A férficsalogató plakát, a hangulatos főcím és az ígéretes trailer nem hagyta cserben optimizmusomat, sőt ha lehet azt mondani tovább is növelte azt, mert simán megvan rá az esély, hogy egy jóféle, intrikával is fűszerezett westernnel gazdagodjunk, főleg ha az etalonnak számító Deadwood szintjétől lejjebb helyezzük elvárásainkat.

A Strange Empire alapfelállása ugyanis első ránézésre hasonló, de ahogy egyre többet tudunk meg a történetről mégis nagyon mássá válik a pilot végére. A sztori 1869-ben kezdődik a Montana/Alberta határvidéken, ami kellően kívül esik ahhoz mindentől, hogy törvények helyett farkastörvények uralkodjanak.

A sors egy egész színes társaságot ragad kézen és vezet erre az izolált területre egy jó legelő vagy éppen egy termékeny szénlelőhely reményében, de akadnak olyanok is, akik nem a szerencséjüket kergetik, csupán erre vitt az útjuk haza vagy éppen északra adták el őket örömlányoknak.

Nem fogok végigmenni a sztorin, de fontos kiinduló pont, hogy történik egy éjszakai támadás, melynek során lemészárolják a tábor férfinépét és bár akad egy-egy túlélő vagy eltűnt, a nők alapvetően magukra maradnak. Slotter kapitány siet segítő kezet nyújtani ezen a kegyetlen vidéken, és Janestownba vezeti őket, ám a gyanús nevű táborhelyből éppen városkává fejlődő települést elnézve nem kell sok képzelőerő, hogy osztozzunk azon az elméleten főhősünkkel, hogy közel sem biztos, hogy indiánok végeztek a férfiakkal.

A legfontosabb azonban nem is a történet vagy az alapfelállás, hanem az, hogy bizony a Strange Empire-nek van stílusa és bőven van benne fantázia ahhoz, hogy valami egészen izgalmassá nője ki magát idővel.

Az operatőri munka csodaszép, még ha a deszaturált, fakó színvilágot leszámítva talán túl steril és precíz is egy kosztümös drámához képest, ám ne felejtsük, hogy egy olyan országos csatornán megy, ahol így is messze ez a legsötétebb vállalkozásuk évek óta, így a karcosságot is inkább csak a történet hozza, nem annak a tálalása.

A pilotot nem kell félteni, már az első perc is halott csecsemővel és kimúlt lóval indít, amihez később csatlakozik az említett mészárlás, gyerekgyilkosság meg egy kivágott nyelv is, még ha nincs is vizualizálva az erőszak.

Ez egyébként csak egyike az olyan országos tévéadós kompromisszumoknak, amivel játszanak annyira az írók, hogy simán elfogadható legyen kreatív döntésként vagy dramaturgiai elemként is.

Például a tábor feldúlása szándékosan van rendkívül rövidre, sötétre és áttekinthetetlenre véve, hogy végig fenntartsa a bizonytalanságot a nézőben, ahogy a beszélő vezetéknevek (Loving, Slotter, Blithely) is mind olyanok, hogy egyszerre legyenek leíróak és mégis ironikusak.

Erre a legjobb példa a pragmatikus, félindián főhősnő és a fiatal, különc – talán enyhén Aspergeres – orvostanonc lány beszélgetése, akinek konkrétan nekiszegezi a kérdést, hogy meséljen magáról, majd az készségesen válaszol is neki. Normál esetben ez a világ leggázabb expozíciós ürügye lett volna, de furcsamód ezzel a két karakterrel pont működik a jellemük miatt.

Érdemes még kiemelni a számomra eddig totál ismeretlen Cara Gee alakítását is, aki tökéletes választásnak tűnik a sorozat főszerepére. Egyszerre nyers és mégis nőies a megjelenése, remekül hozza Kat gyengéd, törődő és mégis férfiasan talpraesett oldalát, anélkül, hogy átmenne a karakter egy keménykedő Clint Eastwoodba, noha a rosszfiúkkal szembeni fellépésében volt valami rajzfilmszerűen környezetidegen azért.

Összességében maga a pilot 7/10-et érdemel, rengeteg lehetőség rejlik benne és csakis az fogja meghatározni a sorozat színvonalát, hogy mihez kezdenek azokkal a jó lapokkal, amiket leosztottak saját maguknak, mert az alapszituációban, az atmoszférában és a karakterekben abszolút ott a fantázia.

2 hozzászólás Ne habozz!

Eny - 2014. 10. 13. 16:38

meg is neztem az elso reszt es mar most elmondhatom,hogy folytatni fogom. nagyon bejott nekem igy ahogy volt,az egesz. foleg a ket foszereplo noi karakter fogott meg.
kivancsian varom a kovetkezo reszt.
erdem es adni neki egy eselyt(ezt ajanlom masnak,engem mar megfogott )

DarylD - 2014. 10. 13. 21:46

Az előzetes infók alapján nem érdekelt, de tetszettek ezek a sreenshotok, ezek alapján olyan stílusosnak tűnt az egész, és nem bántam meg, hogy bepróbáltam. Nem kiemelkedő, de szórakoztató, érdekes a képi világa, a színészek is rendben vannak. Nekem kicsit a Klondike-hoz hasonlít. Legyen mondjuk 6/10, mert maga a történet eddig nem ragadott meg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz