login |

Pilot-mustra: The Flash – 1×01

2014. 10. 14. 20:01 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

(human pilotkritikája) Miután az Arrow-t 2 rész után kaszáltam, nem hittem volna, hogy annak spinoffja lesz a nekem egyik legjobban tetsző országos újonc az idei őszről, de így történt, a The Flash jött, látott és győzött – remélhetőleg a folytatása is ugyanolyan szórakoztató lesz, mint a pilot.

THE FLASH – 1×01 – 7,5/10

Abból, hogy nekem ennyire bejött a The Flash, persze arra is lehet következtetni, hogy a nem annyira képregényeseket célozták meg vele, így közel sem biztos, hogy a műfaj rajongóinak ínyére lesz ez a könnyed, komikus megközelítés a komorabb és sötétebb, valamint szappanosabb Arrow után. Talán még azt is rá lehet húzni, hogy komolytalan(abb) a sorozat, de az mindenképp pozitívum lehet egyeseknek, hogy valamennyire megidézi a Smallville-t.

Nem tehetek róla, de egyszerűen nagyon élvezetes volt nézni a klasszikus képregényes felvezetést, az eredetsztorit, amelyben a legklasszikusabb szuperhős-képregényes kellékeket vonultatták fel. Nyilván a tipikus felépítés valakinek klisés és unalmas lesz, de számomra inkább volt hangulatos, sőt, némiképp el is vártam ezt a szerkezetet.

A pilot felvezette a Nagy Eseményt, aminek hatására a rendőrségi laborosunkból (érdekes, a szomszédos Gotham-ben a leendő The Ridler is hasonló munkakörben dolgozik) villámgyors szuperhős lesz, s a sorozat koncepcióját is azonnal megkaptuk, hiszen nem csak Barry Allen tett szert szuperképességekre, hanem még sokan mások is. És nyilván egyesek rossz dolgokra fogják használni erejüket.

Minden adott tehát ahhoz, hogy egy klasszikus, nyomozgatós, heti képességes szériát kapjunk, mint amilyen a Smallville volt, vagy mint amilyen az Agents of SHIELD, a rengeteg ismert The Flash-es rosszfiú minden bizonnyal hosszú éveken át adhat muníciót a készítőknek. Persze azt is biztosra vehetjük, hogy ennél majd több akar lenni a The Flash, s nem csak abban, hogy felvezettek némi romantikus, háromszögezős hátteret, ami szerencsére most még elviselhető volt, szemben az Arrow pilotjával.

Félreértés ne essék, a pilotban semmi eredeti nem volt, azt csakis a hangulata vitte el, meg valamennyire a karakterek. Utóbbiak tekintetében az is sokat jelentett számomra az összkép tekintetében, hogy míg az Agents of SHIELD-et a két geek elviselhetetlensége miatt el kellett kaszálnom, itt a segítő geekekkel egyelőre nincs bajom, az pedig, hogy a fő mentort, valamint a nyomozót olyan színészek alakítják, mint Tom Cavanagh és Jesse L. Martin, ugyancsak nem elhanyagolandó tény.

A lényeg, hogy majd erre (vagy a Gotham-re) fogok hivatkozni akkor, ha valaki a fejemhez vágja, hogy egy másik szuperhősös képregényes széria pilotja nem jött be. Mert sosem a műfaj a lényeg, hanem a végeredmény. Egyedül attól félek, hogy innen csak lefele vezethet az út.

Most már tényleg csak az a kérdés, hogy miért nem érdekelte a közönséget a készítő, Greg Berlanti 2010-es szuperhősös sorozata, a No Ordinary Family, hiszen abban is volt szupergyors karakter? (Hmm, annak a pilotját is 7/10-re hoztam ki, hogy 5 rész után el is kaszáljam. Hmm.)

17 hozzászólás Ne habozz!

elfeledettnick - 2014. 10. 14. 20:17

Quicksilver akkor is gyorsabb. :D

Kösz a kritikát Winnie!

Pocok - 2014. 10. 14. 20:23

Gyors kérdés: változott valamit a pre-air óta? Mert ha nem, nem nézem újra.

Royale Bluff - 2014. 10. 14. 20:29

Csak apróságok. Pár snittet kicseréltek, csiszoltak a CGI-n, logót cseréltek, meg pár sort kivágtak a párbeszédekből; szóval nem igazán érdemes. http://www.randomchatter.com/2014/10/the-flash-visual-comparison-of-pilot-episodes/

DarkEagle - 2014. 10. 14. 20:31

Nem értek egyet pont hogy a képregényeseket célozták meg. :D Nem tudom mennyire vagy képben a képregény terén de igazából eléggé azt adják vissza ami ott van.
Flash a képregényben is pont ilyen mint a sorozatban. Ő a DC Comics Spiderman-je. :D Poénos, zseni és ehhez jön a sebesség is. Ja és mégvalami lehet hogy az elején kicsit poénkodtak de azért bőven lesz itt dráma is. Már Pilotban is volt bőven. Lehet hogy nem lesz olyan dark hangulatú mint az Arrow de kár lenne kaszálni ha tartják az irányt fel fog nőni az Arrow mellé. Sőt nézettségben ott van a szeren. Remélem Villám gyorsan nő majd a nézettsége. :D

Pocok - 2014. 10. 14. 20:35

Royale Bluff – 2014. 10. 14. 20:29

Ez aztán részletesen taglalja. Köszönöm a linket!

Kissur - 2014. 10. 14. 21:08

winnie, én pont az ellentetted vagyok. Imádom az Arrowt, de a Flash pilotját még letölteni… pardone, kivenni a videótékából se akarom. Magyarul bottal sem.

Dalmayr - 2014. 10. 14. 21:18

Hasonló véleményen vagyok. Nézem az Arrow-t, szeretem is, de nagyon tetszett ez a könnyed, poénos hangvétel. Maradok :)

szél-víz - 2014. 10. 14. 21:39

Royale Bluff: meg ahogy elnézem, a vágás is néhány jelenetnél kapkodóbb lett, lecsengés nélkül váltottak a következő jelenetbe.

Eni - 2014. 10. 14. 22:56

Az Arrow-t az 1. évad felénél kaszáltam. (Szerintem Stephen Amell szörnyű színész, Laurel meg no comment)

A Flash viszont tetszett. Szóval várom a következő részt. Kicsit amúgy az új pókember filmekre emlékeztet a hangvétele.

Jyaga - 2014. 10. 14. 23:14

Eddig egy képregényes sorozatnak se néztem meg a második részét, a The Flush-nak viszont meg fogom nézni. Egészen jó volt a rész.

Az Arrow-ot egyáltalán nem néztem, lehet ezért is nem tetszett, amikor Villámsrác találkozott Zöldcsuklyás sráccal. Ja meg remélem, Villámsrác hamar elfelejti és kiszeret a fekete lánykából.

The man who laughs - 2014. 10. 15. 09:00

Nekem bejön az Arrow, de való igaz, hogy a szapanoperás drámázás már néha elég fárasztó. A Flash könnyed humoros hangulata ezért is jött be. Nem volt igazából benne semmi újdonság, meg a végső csavar már-már pofátlanul kiszámítható/hatásvadász volt, de jól volt összerakva. Ha tartja a színvonalat és lesz majd benne jó sok képregénykarakter ellenség, nagyon kevés magánéleti drámázással akkor jó lesz ez.

goodjohnwin - 2014. 10. 15. 12:53

Jópofa a sorozat, de a pilot épp elég volt, erre most nincs szükségem. Igazából ilyenkor jövök rá, hogy nemcsak azért nem lettem képregényfaló, mert a 80-90-es években nem volt itthon akkora kultusza-választéka ezeknek, hanem mert az efféle jópofa (kicsit drámás) történeteket nem szeretem hosszú távon. Pókemberből is elég volt a két első film.
Az Arrow másfél évadig tetszett a szappanozás ellenére, de arra is ráuntam egy idő után. A Gothambe egyelőre nem is merek belekezdeni, mert félek, hogy csalódást okozna. A Nolan-féle hangulatot nem akarom egy tévés DC-feldolgozáson sem számon kérni, de nekem az jön be, így inkább azokat a filmeket nézem újra :)

kukulkan - 2014. 10. 15. 18:41

Érdekes, hogy azt írod, hogy itt elviselhető a két geek, én ahogy néztem egyből az ugrott be, hogy te jó ég, ezek még kinézetre is dettó olyanok, mint az Agents of S.H.I.E.L.D. geekjei. :)

Csigusz - 2014. 10. 15. 23:38

@winnie: Érdekes, hogy Te mint sokat látott junkie így fel tudod pontozni ezt a pilotot, ami annyira volt generic és patikamérlegen kiszámolt amennyire csak lehetett :)
(itt egy poén, hopp egy utalás, te lány mond el gyorsan fél perc alatt a háttérsztorid, hopp már kosztüm is van, jaj legyen már egy kis Arrow is…)
Ami a geek-eket illeti a Shield-ben a csaj imádnivaló, oké a srác néha sok, itt viszont ez a latin csávó már a bamba röhejes fejével teljesen ki tud akasztani, irtó rossz casting részemről.
Természetesen tiszteletben tartom a véleményedet, de nekem a fenti “túl megfelelés” miatt a pilot egy baromi erős közepes. (Mindezt úgy, hogy az Arrow meg topkedvenc)

Nem kétlem, hogy jobb lesz idővel, de a pilot 5/10

barta - 2014. 10. 16. 00:15

Katasztrófa. Nem tudom pontos megmondni, miért, de minden irritáló volt ebben a részben. Az Arrow is egy nagy nulla nálam, de ez még annál is rosszabb volt.

ardaturan - 2014. 10. 16. 11:08

minden tiszteletem winnie, de neked nem kéne sorozatokat nézned, mert a kritikáid háromnegyede a lehúzásról szól. persze itt dicséred a Flasht (meg is lep…), de a cikk felében kitérsz azokra a sorozatokra, amit te nem szeretsz. mi nem arra vagyunk kiváncsiak a Flash pilotkritikában, hogy neked az Arrow meg a Shield mennyire nem jön be. bocsi, de maradni kéne a tárgynál.

zolivoros - 2014. 10. 16. 12:35

apuka volt a legjobb, vicces ötlet volt pont őt betenni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz