login |

Pilot-mustra: Jane The Virgin – 1×01

2014. 10. 20. 18:11 - Írta: winnie

33 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

Az Emily Owens MD anno a nagyon élvezetes narrációjával fogott meg már az első percekben, Jennie Snyder Urman új sorozatában, a Jane The Virgin-ben pedig a narráció mesélés stílusa (azonnal felidézte az Amélie-t vagy a Pushing Daisies-t, bár természetesen mindkettő teljesen más és a mesélés sincs itt oly nagy mértékben jelen) volt az, ami végleg meggyőzött arról, hogy igazán tetszik a pilot. Hiába, ez a stílus a gyengém, mint ahogy a gyerekkori visszaemlékezések.

Sokakkal ellentétben azonban nálam ugyan nem lett a legjobb őszi újonc, de mindenképp az élmezőnyben foglal helyet a véletlenül megtermékenyített lányról szóló komédia.

JANE THE VIRGIN – 1×01 – 7/10

A főhős egy vallásos családban nevelt lány, aki nagyanyja hatására szüzességet fogad házasságáig – az anyja ugyanis tiniként szülte meg, s nem akarja ezt a hibát elkövetni. Azonban a dolgok úgy alakulnak, hogy egy igencsak zaklatott idegállapotban lévő orvosnő egy másik beteg helyett őt termékenyíti meg mesterségesen. Voilá, szeplőtelen fogantatás – ahogy azt a nagymama gondolja.

Ennyi alapján csak egy szimpla terhes lányos családi sorozat lenne a Jane The Virgin, azonban van egy csavar is a sztoriban: az orvosnő szála is fontos, ugyanis Jane leendő gyereke sokat jelenthet egy széthullófélben lévő párkapcsolat egyik tagjának, ráadásul még ezen kívül is van trükközés az igen játékos és valószerűtlen forgatókönyvben.

Amit mindenképpen lényeges az elején megjegyezni: a Jane The Virgin egy komédia. Vagy maximum dramedy, de mindenképpen vicces és ez adja meg a báját. Nyilván, aki túl komolyan közelít a sorozathoz, az csalódni fog nagy telenovella-falókról szóló sztoriban (ez a tény fontos szerepet kap még), de ha afféle mesének fogjuk fel, akkor nagyon élvezetes lehet. Akár több szinten is, remélem ezt a meta-jelleget meg fogják tartani.

Tudom, hogy a Jane The Virgin is rendelkezik telenovellás alapokkal, így utánanézhetnék a válasznak, de bármennyire is tetszik ez a kommersz abszurdba hajló történet, nem tudom elképzelni, hogy túlságosan érdekeljen egy terhesség sztorija, akkor sem, ha ennyire szokatlan – utána pedig a karaktereket és a történetmesélést általában iszonyatosan lekorlátozó babázás pedig pláne nem.

Szóval hiába jópofa a felütés, hiába jönnek be a karakterek és némelyik felvázolt konfliktus, nem örülök annyira, hogy adott az Elkerülhetetlen Út. Vagy mégsem? Hiszen ezen kívül csak a többi karaktert és kapcsolataikat lehet szappanhabbal keverni, ami ugyancsak nem túl biztató, de szerencsére nem az én véges fantáziámon múlnak a dolgok.

Abszolút bejött a Jane The Virgin pilotja, bájos és szórakoztató volt, én valahogy oda vagyok az efféle könnyed mókákért, azonban hazudnák, ha azt mondanám, hogy jelenleg ennél több lenne. Anno a kritikailag ugyancsak nagyon elismert Ugly Betty-ben az irónia és a dialógok is kiemelésre kerültek, itt azonban a remek főszereplőn, Gina Rodriguez-en és az aranyosságon kívül nem nagyon van olyan, ami általánosságban túl sok plusszal szolgálna. De talán az eddig bemutatott minimális mélység (kell az egyáltalán?) a folytatásban megtelik tartalommal is.

33 hozzászólás Ne habozz!

ldavid - 2014. 10. 20. 19:44

akkor jelentkezem a másik oldalról:
belenéztem hogy mi ez, de hiba volt.
borzalmas. többször is tekernem kellett mert egyszerűen nem bírtam nézni.
de legalább a csaj is irritáló volt számomra :)

egy3 - 2014. 10. 20. 21:18

A csaj gesztusai kb. a Disney sorozatok szereplőinek szintjén vannak…

Rea - 2014. 10. 20. 21:18

Nekem bejött a sorozat! Ugly Betty is tetszett anno – amerikai – , ez olyan könnyed. Amikor nincs mit nézni,amikor van mit nézni, jöhet bármikor.

Chev - 2014. 10. 20. 21:40

Pont annyi pontot adnék rá, ahányszor elmosolyodtam rajta.

Azt hittem, én rontottam el, amikor komédiát vártam, de ezek szerint nem. Nagyon próbáltam, de ez nekem nem jött be. Konkrétan szenvedés volt nézni; csak azért csináltam, mert egy pilotnyi esélyt megérdemel minden sorozat. (Változtatnom kellene ezen a hozzáállásomon? :) )

Alex20 - 2014. 10. 20. 21:42

Nekem se jönnek be az ilyen sima drámák, amiben semmi plusz nincsen… Én bele se tudnék nézni… :D

Assa - 2014. 10. 20. 21:50

Üdítő 40 perc volt. Mosolyogtató, aranyos, és tetszett a narrálás is. Mikor hónapokkal ezelőtt olvastam a sorozat tartalmát, eszembe nem jutott volna megnézni, de a kritika meggyőzött róla, hogy próbáljam ki, és nem bántam meg.
Azt hiszem, maradok egy darabig. Legalábbis amíg ez a mostani stílus kitart, és nem fordul át a sztori túl szerelmes-szappanoperásba.

Bullseye - 2014. 10. 20. 22:25

Általában nem nézek olyan sorozatot, ahol vagy nincs sok poén, vagy nyomozás/lövöldözés. Legendás sorozatokat hagytam ki 1-2 rész után emiatt. De ez valahogy olyan kedves és bugyuta és önironikus, hogy még egy darabig maradok.

DarylD - 2014. 10. 20. 22:59

Nem volt annyira rossz a pilot, egy erősebb közepes, de nem sok lehetőséget látok a történetben. Egy részre még maradok mindenképp, aztán meglátjuk.

Zizi - 2014. 10. 21. 05:06

Amikor megjelent az oldalon a sorozat leírása, egyáltalán nem érdekelt, így nem is foglalkoztam vele… de a kritika után gyorsan megnéztem.

Nekem tök bejött! Oké, jelenleg nem tudom elképzelni, hogy az abszolút kedvencem lesz (de ki tudja?). Az előző hozzászólókkal ellentétben nekem szimpatikus a csaj és az anya is. Nevetni tényleg nem nevettem, csak 1-2x mosolyodtam el, ettől függetlenül biztos folytatni fogom. Ráadásul én az a fajta csodabogár vagyok, akit a country-n kívül a latin zenével le lehet kenyerezni. :)

Viszont itt még inkább fenn áll a veszélye, hogy elhajlik a telenovellák felé (és nem a latin-amerikai származású szereplők miatt gondolom így). Remélem, jól ötletelnek a készítők és kizárják a lehetőségét.

Anthonz - 2014. 10. 21. 10:10

Ez nekem a képek és a rövid összefoglaló alapján abszolút telenovela feeling. Azok a fejek, te jó ég, ez olyan mint amiket anyám néz :DD
Nem nagyon tudom elképzelni, hogy egy ilyent bepróbáljak.

Rational Gaze - 2014. 10. 21. 11:50

Mesélési történet ide vagy oda, szerintem ez nagyon nyál volt. Másabbra számítottam, konkrétan szégyellem, hogy én ebbe belenéztem.

jessm - 2014. 10. 21. 13:57

Szeintem nagyon vicces, és anno nagyon telenovella fan voltam, a hangulata az amerikai sorozatok és a klasszikus mexikói telenovellák keveréke. Behozza a klaszikus telenovella húzásokat egy kicsit meg csavarva és vicces formában.
Üdítő a hangulata, ajánlom azoknak akik szeretik a furcsa történeteket vagy azoknak akik régen szették vagy szeretik a telnovellákat, mert aranyos formában derülhetnek a műfajon.

Igaz én se tudom , hogy meddig lehet ezt frissen tartani, de szerintem egy évadnyi kellemes szórakozás össze tudnák hozni, már ha engedik addig, ( remélem).

savanah - 2014. 10. 21. 18:29

Egyetértek Winnie-vel. Későbbiekeben nem lenne nagyon mi újat adni a sztorihoz…
Meg most amúgy sem vagyok abban a lelkiállapotban h ilyet nézzek, úh valószínüleg nem nagyon fogom folytatni.. :(

Alterego9 - 2014. 10. 21. 20:55

A 2. rész még jobban tetszett mint az első.

A narrátor is jobban jelen volt, olyanokkal mint a betűzős poén, meg a szappanoperás családfa ironikus részletezése.

Marianna - 2014. 10. 24. 12:34

Nagyon tetszik, főleg, hogy komédiásan tálalják. Persze, vannak komolyabb részek, ami azért el kell. Szerintem nagyon jó eddig. A főszereplő nagyon szimpatikus, ahogy a többi szereplőn is el lehet szórakozni a kétdimenzióssága ellenére. A narráció pedig nagyon ötletes. A 2. rész is nagyon bejött. Jó, hogy foglalkoznak azzal a résszel, hogy mégis csak a saját gyereke van a szíve alatt.

ar - 2014. 11. 02. 19:48

szerintem halal aranyos ahogy jo aranyerzekkel vegyitettek az amerikai sorozatok es a ‘brazil szappanoperak’ stilusat … a kerdes tenyleg az meddig lehet ezt eletben tartani, de az elso 40 perc megvett kilora :) … a kovetkezo par reszben meg kiderul hogyan tovabb

Llew - 2014. 11. 09. 12:19

Jórészt azért néztem meg a pilotot, mert kiderült, hogy Bridget Regan szerepel benne. Persze alig, de a pilot megtetszett annyira, hogy megnézzem a következő két részt is. Nem mondom, hogy teljesen berántott, de tényleg roppant aranyos az egész, egyelőre jópofa ez a teljesen valószínűtlen szappanoperás szálkeverés is, a narrálás meg egyenesen világbajnok. A pilot után többet szereplő Bridget Regan pedig eszméletlen.

Llew - 2014. 11. 09. 18:38

A The Legend Of Korra bemutatója óta nem láttam ilyen jó “previously” részt sorozatban.

“She does not “got it”.” :D

jessm - 2014. 11. 12. 20:44

A mostani Rafael és Micheal beszélgetésen behaltam , nagyon el volt találva.

jessm - 2014. 11. 25. 18:05

A sorozat annyira cuki, és narrátor az eszméltlen., amikor Rafael hívta Janet és beszólt : OMG ! It’S HIM!! Kész voltam.
A hetedik mennyország óta nem találtam ilyen kedvesen,aronyosan vicces sorozatot.

Bambusznád - 2014. 11. 25. 22:23

Nekem is nagy kedvencem lett.
A narrátor a legjobb :)

Connie - 2014. 12. 10. 08:59

kedvenc újoncom, nagyon lökött és nagyon vicces-aranyos :)

Noir - 2015. 01. 04. 17:06

Most daráltam le pár részt, alapvetően jópofa, szórakoztató sorozat. De most fel fogok tenni egy (lehet, hogy nagyon buta) kérdést. Amikor a nőgyógyász elvégezte Jane-en a beavatkozást, nem kellett volna egyszerűen csak észrevennie közben, hogy a lánynak van szűzhártyája? Ennyire azért nem lehetett szétcsúszva… Vagy ez a beavatkozás nem érinti konkrétan azt az adott területet? Ha valaki ért itt az ilyesmihez, érdekelne egy válasz. :)

jessm - 2015. 01. 20. 09:29

Simán lehet, hogy nincs meg a szűzhártyája, mert kiszakadt pl.: megeröltetéstől, vagy egy orvosi vizsgálat alkalmával.

Llew - 2015. 01. 20. 20:40

Ez a narráció önmagában megéri a sorozatot. Ebben a részben óriási volt. Szétröhögtem magam.

hallak65 - 2015. 01. 20. 21:35

Most láttam az utolsó rész. Tényleg megölik a rendőrt? Mert a narrátor a végén eléggé misztikus.

jessm - 2015. 01. 21. 19:47

Szerintem nem egyértelmü, az is lehet , hogy Jane a sorozat végén vele jön össza vagy Jane hal meg. Vagy ö hal meg , vagy a narrátor egy fél igazságot mondott mint más részben is előfordult, hogy késöbb kifejtve más értelmet kapott a mondat.
Szerintem az igazi kérdés amit majd egyszer megválaszolnak , hogy ki is aki meséli a történetet.

jessm - 2015. 02. 04. 12:51

Szerintem 1×12 nagyon jó volt, ahogy a telenovellában szokásos fordulatokat megcsavarták ebben a részben. Különösen tetszett, hogy tudtuk, hogy Rogelio aszisztenséről tudtuk, hogy ő rúgatta ki Rogeliot, de ahogy leleplezték, hogy nem csak azzal rúgatta ki, hogy az írónő szeretője.
A Sin Rostro csavar is nagyon tetszett, ugyan a rész közepén már gyanakodtam, de a gyilkosság így is meglepett, mert nem számítottam rá.

dinnyemano - 2015. 02. 14. 15:09

imádom, annyira feelgood!Rohadt jók a csavarok, meg az az idióta beképzelt SAntos, ááá :)

mse - 2015. 05. 08. 18:06

Érdekes, hogy az oldalon feltűnően nincs semmilyen nézőtábora a sorozatnak, pedig a telenovellákat nagyban fogyasztja a magyar ember, a JtV pedig egyszerre szitkomosítja és figurázza ki a műfajt. Persze az is benne lehet a dologban, hogy a hétköznapi junkie-s igazából ilyen minőségben sem kér a telenovellákból. :D

Másik probléma persze az lehet, hogy valójában nem egy szigorúan behatárolható kategóriába sorolható sorozatról beszélünk, és nem is a klasszikus értelemben vett komédiáról. A Jane the Virgin sokkal inkább aranyos mint vicces, és a humorosabb fénypontjaiban is inkább megmosolyogtatásra törekszik. Nekem viszont pl. ettől jött be, nem hiányoznak a laugh track-ek, meg az agresszívan vicces akar lenni, de igazából csak a szememet forgatom próbálkozások. Rögtön nyilvánvaló persze, hogy ezzel nem mindenki egyezik, ez az a fajta sorozat, ami csak bizonyos embereknek jön be, de sajnálom, hogy nálunk ez az arány ennyire gyengének mutatkozik.

jessm - 2015. 05. 12. 08:26

Amikor bejött a nővér a szülőszobába, akkor tudtam, hogy a tipikus gyerek elrablós fordulat jön.

Plusz pont azért, hogy Petra elsétál Rafael tényleg utolsó mintájával. A másik tipikus fordulatot meghúzva. XD

Bambusznád - 2015. 05. 12. 21:00

Nagyon jó volt az első évad, már várom a folytatást!

Ok, kiszámítható volt a vége nagyon, de ettől függetlenül nem esett jól.

Zita87 - 2015. 05. 14. 10:57

“nem tudom elképzelni, hogy túlságosan érdekeljen egy terhesség sztorija, akkor sem, ha ennyire szokatlan – utána pedig a karaktereket és a történetmesélést általában iszonyatosan lekorlátozó babázás pedig pláne nem.”

ha csak ez az oka, érdmes továb nézni. a terhesség téma nem nagyon kerül elő, csak a vége felé. egyébként csak mint csavar/drámaelem van jelen, de semmiképp nem lehet mondani az első 17 részre, hogy egy terhesség sztorija… és úgylátszik a babázás is elmarad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz