login |

The Knick: vége az 1. évadnak – írta jky

2014. 10. 21. 21:29 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Elérkeztünk a nyáron indult, Steven Soderbergh által készített kórházas dráma első évadjának a végéhez, és azt hiszem, hogy akik végigkövették ezt a tíz „hipnotikus” hangulatú epizódot, azok nem igazán csalódhattak.

A pilot kritikában már volt szó a történet alapjairól, ezért igazán nem szeretném ismételni az ott leírtakat, inkább azt hangsúlyoznám ki így az évad végén, hogy ez semmiképpen sem egy egyszerű kórházas sorozat, nem procedurális, tehát nem „heti ügyekre”, azaz „heti betegekre” épül elsősorban. A történet középpontjában végig a Clive Owen által zseniálisan megformált Dr. John Thackery áll, aki megszállottként próbál kísérletezni új lehetőségekkel az orvostudomány területén.

A Doktor Úr nem mellesleg kőkeményen kokainfüggő, akinek az elvonási tünetek által kiváltott pokoljárását is végigkísérhetjük az évad második felében. Az Owen által megformált karakter annyira az orvostudománynak él, hogy gyakran túlhajtja magát, az sem zavarja, ha éppen teljesen kimerül, szúr egy kis kokainoldatot a lábujjai közé, aztán folytatja a megkezdett munkát. Ráadásul a megszállottság és a drogfüggőség mellé társul egy kis arrogancia, önteltség és bizalmatlanság is, csak hogy teljes legyen a repertoár.

Oh, and let him gain the glory on the backs of our ingenuity? No, we will be first! And we will be first without him!

Dr. Thackery mellett még a kórház, mint intézmény sorsa is elég fontos az évadban. Pénzügyi gondokkal küzdenek, köszönhetően annak is, hogy szegény, fizetésképtelen pácienseket is gondoznak. Eközben pedig úgy igyekeznek lépést tartani a tehetősebb intézményekkel, hogy innovatív módszerekkel és eszközökkel próbálnak úttörők lenni. Így láthatunk olyan, az orvoslás szempontjából fontos eseményeket is, mint pl. az első röntgengép, vagy éppen a vér és egyéb váladékok szívására alkalmas, gépi működtetésű vákuumos berendezés megjelenése.

– Um, until when?
– Until we win one of those new Nobel Prizes.

A mellékszereplők közül érdemes kiemelni Dr. Algernon Edwards-ot, akinek színes bőrűként nincs egyszerű dolga, hiszen hiába kiváló orvos, a rasszizmus elég erősen jelen van ezekben az időkben. Aztán itt van nekünk még a bájos Elkins nővér (Eve Hewson), aki nem csak a kórházban ápolja a betegeket, de Dr. Thackery-nek is próbál mindenben segíteni, még akkor is, ha azzal csak még nagyobb bajt csinál. És ne feledkezzünk meg a gazdag családból származó Dr. Bertie Chickeringről sem, akinek adott lenne a lehetőség, hogy egy jobb, modernebb intézményben dolgozzon, ő mégis inkább Dr. Thackery-t és a Knickerbocker kórházat választotta.

The decision has to be made now.

A fentieken kívül a többi mellékszereplővel is mind meg voltam elégedve: érdekes volt az ír betegszállító, a kövér egészségügyi-felügyelő, vagy éppen az ópiumszagtól bűzlő, kínai bordélyház tulajdonosa is. De mellettük is voltak még jó páran, és ami fontos, hogy az évad során azért mindenki kapott több-kevesebb szerepet, így nem maradt egyik sem igazán “üres” karakter.

A korábrázolást is csak dicsérni tudom. Az épületek, a ruhák, a díszletek, a kellékek itt is nagyon jól visszaadják a korai 1900-as évek világát. És bár nyilván nem akkora büdzséből gazdálkodnak, mint mondjuk a Boardwalk Empire készítői, de okunk így sem lehet a panaszra. Továbbá a „maszkokért”, illetve a trükkökért felelősök is remek munkát végeztek. Gondolok itt elsősorban – az egyébként elég véres – műtős jelenetekre, amik elég valóságosnak hatnak, az érzékenyebbek valószínűleg be is csukják a szemüket ezeknél a pillatoknál.

Nem véletlenül használtam az elején a „hipnotikus” jelzőt. Érdekes megoldást választottak, amikor korszak zenei irányzatával szöges ellentétben a Cliff Martinez által komponált ambient zenékkel kísérték végig a sorozatot. Azonban ez csak az első résznél volt egy kicsit furcsa, és nem azért, mert később „megszoktuk”, hanem azért, mert valójában ez volt a tökéletes zenei aláfestés a The Knick hangulatához és képi világához. Ettől egyedi, ettől képes azonnal berántani minket a világába.

Then it’s decided.

Tíz, elég lassan építkező, de többnyire remek részen vagyunk túl. A minőség az évad eleje óta gyakorlatilag végig felfele ívelt, de különösen a szezon második fele volt igen erős, köszönhetően elsősorban Clive Owen kiváló alakításának. A második évad már berendelésre került, az utolsó epizód meg is alapozta a folytatás irányét, úgyhogy jövőre sem maradunk forradalmi megoldásokat hajszoló, de közben komoly magánéleti és intézményi problémákkal küzdő orvosok nélkül.

19 hozzászólás Ne habozz!

radovan71 - 2014. 10. 21. 21:57

ez egy fantasztikusan sikerült sorozat,le sem irhatom mennyire bejött!Ráadásul 70 éves anyám is rajong érte.Szenzációs.EGy rossz dolgot sem tudok írni, 10/10

Lemoni - 2014. 10. 21. 22:31

Nem szeretem a kórházas sorozatokat. De ezt igen! :) Hála a jó történetvezetésnek, korrajznak, színészeknek és a zenének is. Remekül eltalálták a készítők az arányokat, a történetszálak, a szereplők pont annyit voltak előttünk, amennyit kellett, néha még egy kis fekete humort is sikerült belecsempészni a sok komorságba. Bár Clive Owen a fő főszereplő és zseniális, amit alakít, ez várható és elvárható volt tőle, aki viszont nagy felfedezés nekem, az Eve Hewson, egy ígéretes karrier indult most be, azt hiszem. És nem utolsó szempont, nyugodtan élvezhettem minden epizódot annak tudatában, hogy már befigyel a 2. évad :)

Samu - 2014. 10. 21. 22:53

Szerintem is zseniális a sorozat, és valami döbbenet, hogy a gépzene mennyire passzol alá. Jelzi a kettősséget, hogy bár ott egy csomó modern dolog, ami robbanás szerűen fejlődik – ám a társadalom vagy akár a közegészségügy nem tartja még a lépést. Elpatkolhatsz simán, a hulládat meg 75 dodóért viszik a Columbiára kísérletezni :-) Tiszta ingoványos, formálódó terep, amikor még volt kokain a Coca Colában és a heroin recept nélküli gyógyszerként simán elérhető volt.
A riot volt az évad csúcspontja, nekem az elvonós rész annyira nem jött be egyébként. A sztori meg remekül emeli fel, aztán taszítja mélybe a sorozat összes főbb szereplőjét – gyakorlatilag mindenki nyomorult benne valamilyen okból. Igazából kész csoda hogy nem lövi magát mindenki. Egy lehúzós jelzőt megérdemel tőlem a Knick…
Egyébként kis érdekesség a rengeteg apró részlet közül: Dr William Halstead-ről mintázták Owen karakterét, aki fel is tűnik egy pacsi erejéig a 7. részben.

edg - 2014. 10. 21. 22:58

Szóval, szerintem is nagyon jó volt. Az egyik legjobb, amit az utóbbi időben láttam.
Owen baromi jó színész, Elkins nővér kicsit fapofa, de ezt elnézem neki, mert aranyos.
Maga a történet izgalmas, minden szereplőnek érdekes élete van.

A műtétek nagyon durvák, trancsírozósak. Tetszettek! A századeleji hangulat is bejött.

Na és az az évadzáró jelenet!!!

Mindenkinek ajánlom! Szerintem is simán 9 / 10 körüli.

clegane - 2014. 10. 21. 23:50

nekem nagyon bejött, bár kicsit nehezen indult. remélem még sok más filmrendező tér át sorozatozni.

Heisenberg - 2014. 10. 22. 00:00

Csodálatos sorozat!

todie - 2014. 10. 22. 08:17

nagyon bejon a sorozat, de tele van olyan jelenetekkel, amiktol a hideg kiraz. volt a szifiliszes no az orraval es a 10. reszben a gyogyogyos feleseg es a fogai…. ahhh, szornyu. nagyon szerencsesek vagyunk, hogy nem abban a korban elunk. hihetetlen, hogy elismert orvosok mit muveltek ugy, hogy kozben azt hittek segitenek. a fogas reszen orakig ki voltam keszulve. az utolso jelenetnel meg utottem a kanapet es uvoltottem, hogy NEEEE, NEEE, NA NEEEE, AHHHH. :D

Rational Gaze - 2014. 10. 22. 11:49

Nekem kellett pár rész mire behúzott, érdekes volt meg minden de valahogy kellett egy kis idő amíg tényleg érdekelni kezdett, utána már vetettem rá magam az új részekre :D Tetszett, hogy szépen lassan ismerjük meg a többieket is, meg hogy nekik is van sztorijuk, nem csak legyeskednek Thackery körül. Jöhet a második évad :)

( A zene nekem első volt ami feltűnt, hogy milyen jó és szerintem tökéletesen illett hozzá. )

Wicoo - 2014. 10. 22. 21:23

A felsoroltakon kívül nekem pont a lassú építkezés miatt is nagyon bejött. Annyit áradoztam a barátaimnak erről a sorozatról, hogy négyen is belekezdtek, végignézték, és persze ők is oda-vissza vannak érte. Ez szerintem azért sokat elmond. :)

Egyetlen dolog, amin kicsit javíthatnak az az, hogy valamikor túlságosan kiszámítható. Pl. Edwards és a szöszi egymásra találása, aztán hogy teherbe esik, vagy hogy a második baba Everették-nél nem fogja sokáig húzni (nem feltétlenül meghal, de nem marad a családnál). Sajnos számítani lehetett arra is, hogy Thackery akarva-akaratlanul, de ki fogja használni Elkins nővért :/

A kiszámíthatósága miatt csak 9/10 nálam, de mégis az utóbbi évek legjobbja. :)

ignat - 2014. 10. 23. 10:23

Nagyon bejött a sorozat. Az évad utolsó jelenete ütött, még úgy is, hogy régebben olvastam, miszerint a kokainfüggőséget a forradalmian új heroinnal gyógyították a múltszázadelőn. :)

Tommy - 2014. 10. 23. 11:03

Nem rajongok a kórházas sorozatokért de ezt Clive Owen-Soderbergh duó miatt bepróbáltam,és tényleg jó volt, bár egy kicsit lassú. Nekem a kedvenc karakterem Bertie és Elkins nővér volt, de az iszákos ír betegszállítót is bírtam, amúgy minden karakter nagyon jó. Egy 8/10 volt nálam az 1. évad.

egy igazi szakember - 2014. 10. 23. 18:08

Megérdemli a hozzászólást a sorozat.

Nekem nagyon bejött, tény, hogy lassan indult és lassan építkezik, de zseniálisan csinálja.

Eleinte engem zavart a rengeteg sötétségben játszódó jelenet, de valószínűleg a korra jellemző az állapot.

A színészek nagy része kiválóan hozza a szerepét, ennyi jó alakítást, ilyen kis létszámú stábnál, talán még nem is láttam.

Ajánlom mindenkinek!

Tiger27 - 2014. 10. 23. 21:00

Nagyszerű volt az évad! Imádtam a hangulatát, a lassúságát, a lehúzását. A vége jelenet pedig szenzációs volt. Emmyt Clive Ovennek!

Jacques - 2014. 10. 23. 23:01

Akkor én vagyok az egyetlen, akinek a zene nem tetszett. :) Idegesítő ez a Jean Michell Jarre féle minimál techno. Bár a negyedik részre megszoktam és nem is figyeltem rá. Az egész évad jól volt felépítve, egyedül a 9. rész volt, ami zavart, hogy végig a kokain megszerzéséről szólt. Az évad végére eléggé leamortizáltak minden szereplőt, a zárójelenet, ahogy az elmosolyodó Thackery-ről átéleztek a fiolára, az valami zseniális volt.

matrix33 - 2014. 10. 26. 18:07

Nekem is bejött nagyon a sorozat, nagyon kiemelkedik az átalgból, remélem többen rákapnak majd, mert ha az első 4-5 rész után valaki marad, akkor az az évad második felét imádni fogja.
A karakterekkel mondjuk tényleg nem bántak kesztyűs kézzel, Gallinger felesége volt a legdurvább nálam, ahogy betolta a gyereket a kórházba… egy halott baba látványa mindig kikészít, még ha tudom, hogy csak díszlet is, a műtéteket jobban bírtam.
A sorozat maga 8/10 nálam, mert az évad első felében kicsit már túl lassan haladtak, bár szeretem az igényesen felépített sorozatokat, és ez kétségkívül az volt, de talán kicsit több esemény már ott is jobb lett volna, igaz, hogy a szereplők megismerése miatt nélkülözhetetlen, ezt az évad végén lehetett látni. A másik kicsi kritikám már fentebb említve lett egy hozzászólásban, de tényleg sok előre sejthető dolog volt, én még a heroint is kitaláltam a végén előre :) De ezen hibái ellenére mégis mindent egybe vetve zseniális.
Örülök a 2. évadnak, és talán addig mehetne a sorozatnak egy nagyobb PR, mert szerintem ha valaki rászánja magát, akkor kellemesen fog csalódni.

ffogogeig - 2014. 10. 28. 01:55

első néhány rész után hanyagoltam, de aztán adtam neki még egy esélyt, és be is szippantott. nagyszerű sorozat, remek alakításokkal, jól eltalált karakterekkel, mindenkit sikerült megtölteni tartalommal. kínai csóka beteg…egy szó mint száz, több nézőt érdemelne

quimera - 2014. 10. 29. 15:22

Összességében nagyon kellemes csalódás volt a sorozat, de az utolsó két-három rész annyira nem volt bejövős. Az elején mocskosul beszippantott, a hangulat, a zene, a képi világa is. A szereplőkkel sincs komolyabb problémám. Egy olyan 8/10-et adnék rá és nagyon várom a folytatást!

Csigusz - 2014. 10. 29. 20:01

Nagyon örülök, hogy rátaláltam a sorozatra: szokásomhoz híven ezt is már csak akkor kezdtem el amikor lement végig az évad, és jött a hír a következő szezon zöld útjáról – utána viszont annál gyorsabban elfogytak a részek! A korrajz fantasztikus, a régi gondolkodásmód, eszközök, műtétek, és a mindennel teljesen kontrasztos elektronikus aláfestő zene. (Tudom manapság nagyon elcsépelt a “zseniális” és a “10/10” szavakkal dobálózni, de ez a szezon így volt kerek egész) Clive Owen nagyon jót alakít, de igazából az összes mellékszereplő érdekesre lett írva, és megkapták a maguk perceit, így nem lógtak csak a történetben. És még egy vonás a kábeles minőség mellé, csoda ezek után, hogy az országos újoncok 95%-a egy raklap ****?

(Az utolsó képkockát pedig nem tudtam előre, de amíg nem váltott át a fókusz mérget is mertem volna inni, valahogy annyira egyértelműen adta magát az egész :D )

G. - 2015. 05. 03. 20:32

Ahogy feljebb vagy 20 kommenten keresztül már kifejtették, valóban remek. Külön kiemelném a kocsis tag meg az apáca párosát, nagyon jó humort csempésznek (főleg az ír) a sorozatba. (innen apróbb SPOILERek!)
Az utolsó jelenetnél sajnos a Bayerrel már elárulták a dolgot, így nem ütött akkorát, de valóban zseniálisan meg volt komponálva az a snitt.
A legdurvább dolog amúgy valóban az, hogy hiába néz úgy ki egynéhány műtét kis túlzással úgy, mint napjaink beavatkozásai, még brutálisan élnek a tévhitek. Az elmebeteg nő esete például tipikusan olyan volt, hogy virtuálisan akkorát csaptam volna szívem szerint a kontár dokira, hogy neki is kiessenek a fogai mind. Amikor meg mondta, hogy a gyerekeinek is, na, akkor én lélekben az öreg doki mellé szegődtem…
Szóval a lényeg, hogy ajánlom mindenkinek, szerintem nem veszélyes annyira a képi világa sem, de a korrajz miatt mindenképp nézős!
G.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz