login |

Gotham és az eddigi 5 rész

2014. 10. 22. 14:45 - Írta: superpityu

22 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika,

Úgy érzem, hogy idén a Gotham jobban meg lett tolva, mint az Agents of SHIELD egy éve, de meglepetésre még a végeredmény is jobb. Nem kell “megijedni” ez a sorozat sem igazán kiemelkedő még, de egyelőre sokkal szórakoztatóbb, mint az ABC képregénysorozata. (Alapozásképp human pilotkritikája itt, winnie értékelése pedig itt.)

Az részemről mindenképp pozitívumnak számít az eddigi öt epizód alapján, hogy a történetben abszolút az átívelés dominál, és a heti esetekkel pedig kitöltik a maradék időt – általában ugyebár fordítva szokott történni. Ráadásul egyelőre még a heti esetekbe sem tudnék belekötni, nyilván akadnak bennük jobb/rosszabb húzások, de még mindig sokkal inkább a pozitív irányba billen a mérleg nyelve.

Viszont az átívelés mellett rengeteg dologra nem jut idő, nagyon sűrű az egész sorozat, pár karakter eddig teljesen érdektelen maradt, pedig ennyi idő alatt megalapozhattak volna már mindenkinek.

További érdekesség, hogy bár az idei drámafelhozatalból a Gotham jó pár újonc sorozatnál jobban sikerült, mégis takén ebben találtam meg a legtöbb idegesítő karaktert. Jada Pinkett-Smith annyira over-the-top karaktert kapott, hogy egyáltalán nem tudom kedvelni, ráadásul az előadásmódja is egészen irritáló. Mondom ezt annak ellenére, hogy érzem, valahol pedig piszok jól kapta el Fish Mooney karakterét a színész.

Bruce Wayne és Alfred egyelőre nagyon felesleges állandó szereplőként a sorozatban: minden héten kapunk belőlük pár érdektelen percet és… ennyi. Barabara Kean sem tett eddig sokat hozzá a sorozathoz, de tudjuk, hogy neki hatása lesz Gordon-ra, meg legalább Erin Richards jól mutat a díszletek között. Legnagyobb gondom mégis talán Harvey Bullock-kal van, valószínűleg azért mert Jim teljes ellentéte a veterán nyomozónak.

A főhős, Jim Gordon viszont remek, könnyen azonosul vele a néző, érthetőek a céljai. Plusz az sem utolsó dolog, hogy Ben McKenzie elég jól működik a többi szereplővel, sikerült hamar kedvelhető főhőst csinálni belőle.

Ami még nagyon tetszik a Gothamben, hogy milyen remekül válogattak ismeretlen színészeket pár szerepre.  Robin Lord Taylor az egyik legjobb szereplő Penguin-ként, és bár sokkal kevesebb időt kapott eddig, de Cory Michael Smith Riddler-je szintén nagyon jó húzásnak tűnik. Képek alapján hamar leírtam magamnak a gyerek Catwomant, de Carmen Bicondova megtöltötte élettel a karaktert. És bár nem állandó szereplőként érkezett ugyan, de Mackenzie Leigh is erős választásnak tűnik, bár róla egyelőre nem tudni, hogy ismert DC-karakterré válik-e

Az átívelő maffia sztori szerintem elég is lenne a teljes szezonra, és akkor jobban ki lehetne ezt a szálat dolgozni. Jelenleg ugyanis elég sok időt vesz el, hogy a kötelező köröket végigfutva megmutassanak mindenkit, még akkor is ha nem tesznek hozzá egyelőre sokat a sorozathoz. Részemről is marad nézős a sorozat, olyan erősebb 6/10 köröl mozog. Ja, és be van rendelve a teljes évad.

22 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2014. 10. 22. 15:06

Nálam a Gotham talán a kedvenc országos újonc a Red Band Society után, abszolút bejön, hangulatos, egy percig sem gondolkozom a kaszán, de azért bőven van hibája, ami bosszant.

Egyrészt valóban túlzsúfolt, túl sok a karakter, bár elnézve a sikerességét, érdekes lehet majd, ha úgy osszák el a lapokat, hogy egy-egy jövőbeli villain csak fel-feltűnik egyelőre, és mindegyik évadnak meglesz a maga fókusza. A mostani nagyon egyértelműen Pingviné, aki egyébként ki is magaslik a mezőnyből.

A klasszikus képregényes arcok közül nekem Catwoman, Riddler és Poison Ivy is bejött, hiába statisztálnak csak egyelőre, de jók a castingok szerintem is. Mondjuk Selina kapcsán akadnak gondok az írás és a rendezés terén sajnos. A pilotban imádtam a macskás mozgását a csajnak, remekül lehozta, de szerencsétlent azóta nem láttuk kb járdás sétálni. Amire csak lehet felmászik, ami már önmagában túlzás, de ami az 5. részben volt… Fényes nappal végigkommandóztatják szerencsétlent a kocsin, majd lecsúszik kb a kihalt utcán gyanútlanul falatozó fickó mellé, és a lehető legfeltűnőbb testtartással nekiáll kizsebelni, míg két általa is ismert rendőr éppen ebédet válogat az utca túloldalán. Ezt nagyon nem kéne.

A többi képregényes karakterre én jelenleg sajnálom az időt, a legkevésbé Alfred tetszik, sokkal inkább tűnik unokát dorgáló nagypapinak itt, mint bölcs “mentornak” és barátnak Bruce mellett. Hiányzik a bölcsessége, a nyugodtsága és az eleganciája számomra. Bruce-ról már sokan sokszor leírtuk, hogy hiába lesz Batman, túl nagy hangsúlyt kap, abszolút fölöslegesen (bár most először, az 1×05-nél még értelme is volt a sztorijának). Barbara nekem nagyon semmilyen, Harvey és Gordon elmegy.

Ellenben a maffia vonal abszolút lopja a showt eddig. Én rettenetesen bírom Fish over-the-top karakterét és a két maffiafőnök is remek, különösen Maroni lett telitalálat. Igazság szerint az lenne a legjobb, ha csak Pingvin felemelkedése és a két család összeugratása lenne a szezonban, heti nyomozás nélkül, néhol felbukkanó egyéb villainekkel, akik majd idővel ugyanígy megkapják a saját szezonjukat.

A heti ügyekhez még annyit, hogy mindig valami kreatív velük kapcsolatban, ami tetszik, ellenben a nyomozás menete, abszolút érdektelen és nevetségesen egyszerű, ami le is húzza az összképet.

a Kati néni - 2014. 10. 22. 15:09

Nincs benne semmi olyan WoW-leesik az állam húzás, minden szál kiszámítható. Semmit nem tettek a Batman-univerzumhoz, amely nagy újítás lenne. Egyedül a leszbikus kapcsolat meg Fish Mooney léte az a plusz, ami nagy “reformnak” tűnik.

Pingvin és Riddler szuperek, Will Smithné Jada vérlázítóan ocsmány (nem rossz értelemben), Bullock és Pennyworth faszák. Ben McKenzie iszonyat gyenge színész, Makenzie Leighnek meg csak szexuális kisugárzása van, játéka nem igazán.

Kellene bele egy-két jóóóó nagy titok még, amelyet lehet boncolgatni.

A Falcone-Maroni háborút évadokon keresztül lehetne húzni, csak értelme nincs sok, mert a Batman-hacuka felöltésének ideje után is csak annyit lehet, hogy egymás konkurensei.

a Kati néni - 2014. 10. 22. 15:18

Még annyit, hogy a tegnapelőtti rész egy kicsit szembement a Nolan-féle realitással, azt hittem, hogy a Gotham ezt az utat fogja járni.

CyClotroniC, keress rá így a Google képkeresőben a kifejezésre: Batman Year One Alfred. Nem tudom, hogy ismered-e ezt az alternatív Year One-univerzumot, szerintem Pennyworth-t karakterizálását főleg innen szedték össze. Egyáltalán nem elegáns, sőt! Ráadásul egy modern Batmanhez tizenhuszonszázmillióezerszer jobban passzolna ez a katonai múltú kigyúrt fickó, mint a nyájas, hosszú, vékony ropi alkat.

Avera - 2014. 10. 22. 16:09

Nagyon tetszik a sorozat. Laikusként a háttérvilágot nem nagyon ismerem, csak a szokásos standard szereplőket a “betmenes” filmekből, ezért lehet, hogy bután hangzik, de a sorozatot 70%-ban a pingvint alakító színész egyszerűen zseniális játékáért nézem. Élmény, teljesen ellopja a showt, ahogy mondani szokták. A maradék 30% pedig talán a sötét, komor, “bárkivel bármi megtörténhet” jellegű komor világ, mert picit uncsi már a Bones, Castle, Taxi, stb. nyomozós sorikban látott vidám színes környezet. =)

Olvasgatom máshol is, hogy a Will Smith feleségét sokan nem szeretik, vagy idegesíti őket már a puszta megjelenése is, pedig szerintem ő is baromi jó. Igazi kiszámíthatatlan pszicho csaj, akinél nem tudod, hogy mi történik a következő másodpercben.

Nekem a Gordon társa az, aki sok. Mármint a színész még okés is, a karakterre gondolok. Ez a folyamatosan “nem csinálom, nem érdekel” stb. mentalitása nagyon idegesít. Valószínűleg szándékosan ilyen a karaktere, de hiába, egyszerűen idegesít az, hogy mennyit kell noszogatni, mire elindul, és megcsinálja azt, amit kérnek tőle.

Az egyik maffiavezér, talán a Falcone az, aki még szimpatikus, bár nem sokat szerepelt eddig és a színész már megint ugyanazt a karaktert hozza, mint a Rizzoli és Islesben Maura apjaként. Lehet másra is képes, de ezeket a maffia főnök szerepeket nagyon ráöntötték.

Ledarálni lehet sok lenne a sorozat nyáron, de így heti adagolásban maradok előtte amíg lehet.

_Peter - 2014. 10. 22. 16:42

Nekem elég volt ennyi. Jóindulattal 6-osnál egyik rész sem volt több. Ha nincs Pingvin lehet már előbb kiszállok. Képregényesnél marad a Flash egyelőre, ott is rezeg a léc, de azt biztos Gothammel együtt már sajnálnám az időt. Inkább majd csak itt fogom olvasni mi történik Gordonnal.
Í

pytta - 2014. 10. 22. 17:31

“Egyedül a leszbikus kapcsolat meg Fish Mooney léte az a plusz, ami nagy “reformnak” tűnik”
Huh, és ez milyen sokat elmond a sorozatról… Én pont az ötödik résznél lengettem be a kaszát.

Silas - 2014. 10. 22. 17:52

engem nem nagyon fogott meg.. 5 rész után se tudom miért nézem? sokkal jobb lenne egy Gordon-nélküli, Bruce-ra épülő sorozat.. nem feltétlen a gyerek Wayne-re.. egy értékelhető szereplő ott a Penguin

lordviktor - 2014. 10. 22. 18:36

Nekem bejövős, nem vátja meg a világot de minden héten szívesen nézem, nincs kasza gondolatom. Ha ezt a színvonalat tartja jöhetnek az évadok bebetonozhatja magát a naptáramban .)

sehrezad - 2014. 10. 22. 19:12

CyClotronic: “ha csak Pingvin felemelkedése és a két család összeugratása lenne a szezonban, heti nyomozás nélkül, néhol felbukkanó egyéb villainekkel, akik majd idővel ugyanígy megkapják a saját szezonjukat”

Na, nálam ez a koncepció érne meg egy kaszasuhintást :D

Én látom Bruce helyét is a történetben, de tényleg fel kellene pörgetni körülötte a dolgokat, az 5. rész második felében már voltak erre utaló jelek.

Alice - 2014. 10. 22. 19:53

A kritikához gondoltam hozzászólok, valamicskét, és azon gondolkodtam, hogy leírjam-e, mert túl hosszú lett volna. Ekkor megláttam CyClotroniC hozzászólását, és teljes mértékben egyetértek vele. Így leirta kb amit én akartam volna.
Remek sorozatnak nézünk elébe, én így érzem. :)

Tommy - 2014. 10. 22. 20:29

Sajna tényleg középszer, részemről 3 rész után kasza, pedig nagyon vártam és még pilot jó is volt.. Fish karaktere magasan a legrosszabb, iszonyat irritalo, a szineszno pedi nagyon túljátssza a szerepet..

nfsu17 - 2014. 10. 22. 21:12

5. rész

Catwomant minek is kellett azért az egy jelenetért beletenni? Semmi haszna nem volt. Hogy el ne felejtsük?
Nagyon pingvinre épül a sorozat, a többi villain csak asszisztál ehhez. Szerintem ez így kevés.
Plusz a végén az a walkmanes csaj mi célt szolgált? Köv. részekben lesz jelentősége?
Amúgy ennyi volt csak rossz a legújabb részben, amúgy teljesen jó volt.
Valamiért nézni kell.

CyClotroniC - 2014. 10. 22. 21:22

nfsu17: A walkmanes csaj az a lány, akit Fish betanított, hogy majd Falcone nyakára másszon. Na ez kezdődött most.

Ami meg a villaineket illeti, szerintem mindegyik szezon egyet fog a középpontba állítani, ez Pingviné. Így is el van aprózva a történetmesélés, szóval nem baj az, ha van minden évadnak egy “főszereplője”. Kérdés, hogy így lesz-e, mert még idén fog jönni Harvey Dent, Jonathan Crane, Victor Zsasz ha jól tudom.

a Kati néni - 2014. 10. 22. 21:42

Egyébként almát a körtével, de a Flash eddigi három része számomra sokkal inkább visszaadja azt a feelinget, amit képregényolvasás közben szoktam érezni, pedig:
1. Flasht annyira nem szeretem
2. Batman a kedvencem a sötét kis világával meg azokkal a történeteivel, amelyek főleg felnőtteknek szólnak és véresek.

És amit még nagyon hiányolok a Gothamből, az a kirakós játék, a nyomozás néhány csavarral (ugye Batman részben Sherlock Holmeson alapszik Zorro meg Drakula mellett). A Batman: TAS hiába szólt gyerekeknek, mégis olykor volt benne krimi.

Egyébként fogadok egy ötvenesben, hogy az évad következő etapjában belengetik Barbara terhességét.

a Kati néni - 2014. 10. 22. 21:46

Haha, Cyclo, a kis Harveyt úgy el tudnám képzelni a kis Bruce úrfi barátjaként. Harveynak behozhatnák a pszichopata ikertesóját, Duelát (ő lesz később a “Joker lánya”, bár a figuráját rengeteget retconolták a New 52 előtt).

Érdekes, hogy két main karakternek van Harvey neve a Batman-univerzumban.

CyClotroniC - 2014. 10. 22. 21:51

Mondjuk arra rámentek most az 5-ösben már, hogy Bruce kirakósat játszik. Egyébként én Bruce pajtásának Selinat tudnám elképzelni, vicces lenne egy ilyen húzás a sorozattól. :)

zdawg - 2014. 10. 22. 21:52

Nagyon sokat vártam a Gothamtől Batman rajongóként, de jelenleg ennél az Arrow, a Flash meg a Shield is mérföldekkel jobb. A hangulata tök jó, de valami irgalmatlanul bugyuta az egész, arról nem is beszélve, hogy Fish Mooney egy borzasztóan ütnivaló karakter, annyira túl van erőltetve, hogy rég láttam ennyire hiteltelen játékot, ez valami katasztrófa. Penguin meg Harvey Bullock telitalálat, én a Southlandben bírtam Ben McKenzie-t, de itt ő is gyengécske. Riddlerből kevés volt eddig, kicsit szegény ember Jim Carrey-je az arc. A kis Bruce Wayne nem rossz, Selina Kyle meg szimplán irritáló. Szóval a maga CW-s mindenki szép meg jóképű tinivilágával együtt a Flash erre köröket ver, de a sokak által ütlegelt Shield gyengébb karakterei is sokkal jobbak / szórakoztatóbbak, mint ennek a nagy része. Az Arrow-ról ne is beszéljünk, az az egyik legjobb képregény-adaptáció ever.

Silas - 2014. 10. 22. 22:19

én pedig vártam a pilotot de azóta nem hinném hogy emelkedett a színvonal, sőt.. azért még adok neki esélyt, hátha.. SHIELD is magára talált, de nagyon

Tulazon - 2014. 10. 22. 22:40

bár nem nagyon rajongok magáért Batmanért, mégis Bruce Wayne és Alfred részeit váromlegj obban, számomra az a légerdekesebb.

leslieb - 2014. 10. 23. 08:16

Nagyon vártam ezt a sorozatot és próbáltam megszeretni, de az 5. rész után kaszálom most.

Bugyuta, érdektelen, sok esetben irritáló karakterekkel teli sorozat. Egyedül a Pingvinben lehetett volna valami plusz, de az egyféle nézésével (“én most nagyon sejtelmes vagyok és épp kitervelek valamit”) nálam ő is kifulladt. Teljesen középszerű sorozat és számomra egy felidézhető, emlékezetes pillanata se volt, ami további maradásra biztatna.

Amador - 2014. 10. 23. 15:12

Nálam is kasza, leginkább az zavar hogy nagyon erőltetettnek hat a párbeszéd a karakterek között.. nem mindenkinél persze, de elég gyakran hogy zavarjon..

nfsu17 - 2014. 10. 23. 16:49

CyClotroniC

ja, tényleg.
ismerős is volt meg nem is.
barna hajjal is jól mutatott a csaj, meg szőkében is, de úgy elbambultam a csajban, hogy észre sem vettem.
gigaszégyen részemről.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz