login |

Manhattan: vége az 1. évadnak – írta Kilgores

2014. 10. 22. 21:33 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Great men are not always good men.

Véget ért a WGN sorozatának bemutatkozó évadja, mely az atombomba megvalósításának körülményeit hivatott bemutatni. Ennek ellenére, az első szezon fő témája nem feltétlenül az, hogy vajon az USA vagy Németországnak sikerül előbb kidolgoznia a bomba tervét. Még csak nem is az, hogy melyik tudós csapat fog végül győzedelmeskedni. (A pilotról itt írtunk.)

Véleményem szerint a hangsúlyos fő motívum ebben a nagyon is jól felépített karakterdrámában a következő volt: vajon Frank Winter jó ember? Vagy csak egy cél lebeg a szeme előtt, és minden más út közben történő negatívum járulékos veszteség számára. Erre a kérdésre tökéletes választ kaptunk a záró epizódban, illetve egy remek karakterfejlődést az évad során. 

Megkérdezhetnénk, hogy miért döntött úgy Frank, ahogy döntött? Rájött, hogy széthullik körülötte minden? Tény, hogy a feleségétől elhidegült, nem mindig hozott jó döntést, és vitatni lehetne, hogy mindig az egóját félretéve cselekedett, de azt nem lehet kétségbe vonni, hogy elsődleges célja mindig is a bomba megépítése volt. Ugyanakkor eljött az ideje, hogy elszámoljon a lelkiismeretével.

Nem ő az? Random kép, nem tudjuk.

A finálé rendesen megkeverte a lapokat. Kicsit féltem, hogy nagyon biztonsági zárást kap az évad, mivel nem olyan rég a második évados berendelés még nem tűnt annyira biztosnak, de az írók bátran nyúltak a karakterekhez és a történethez. A legtöbb karakter más utat vett, mint ahonnan elindult a sorozat elején. De legfőképpen gondolok itt arra, hogy kiderült ki a kém a csapatban.

Bár utólag nézve nem egy hatalmas nagy, sohasem látott csavar, hogy ki szivárogtatott, mivel minden sarokban besúgót kerestek és mindenkire ráhúzták, hogy kommunista, akire csak lehetett, de ezt a szálat, hogy konkrétan ki az a személy én nem éreztem annyira kiemeltnek a többi mellett, így aztán érhetett pár embert arcon csapásként.

Pozitív öröm számomra, hogy annak ellenére, hogy újonc sorozat egy kisebb csatornán nagyon jól megfogták a nem túl távoli múltban a feketék vagy a zsidók nehézségeit. Érezni lehetett a felgyülemlett és elfojtott feszültséget Theodore Sinclair eseténél, például. Nagyon jól pozicionált karakter, és bár nem tartozik a főbb mellékszereplők közé sem, nem is kapott túl sok szereplési időt, mégis elengedhetetlenül szüksége, hogy átérezzük az akkori időket.

Most, hogy már tudjuk, hogy készülőben a második évad, érdekes lesz, hogy hol veszik fel a fonalat. Lesz-e egy minimális időbeli ugrás vagy pontosan onnan folytatják, ahol abbahagyták és megtudjuk, merre tart az az autó? Mi lesz az új konfliktusok forrása, mi lesz a fő motívum? Mindenki kérdés nélkül be fog állni Charlie mögé? Nem hinném.

Ha nem lett volna számomra ez a sorozat egy nagyon nagy pozitív csalódás, az előbbi kérdések engem akkor is arra sarkallnának, hogy maradjak. Mindennel együtt, ha értékelnem kellene, az évadra 7,5/10-et adnék.

5 hozzászólás Ne habozz!

mikkamakka - 2014. 10. 23. 02:44

jó volt a zárás, az évadot is felhúzta
várni fogoma következő éavdot

Seth (GIE) - 2014. 10. 23. 13:44

Hihetetlen jó évad volt, és nagyon jó kis 2. évadot vetít előre a zárása is, lesz téma rendesen.
Számomra az egyik legvártabb sori volt hétről-hétre.

Raziel Anarki - 2014. 10. 23. 16:47

Az egyik legjobb újonc, tőlem megkaphatja a 8.5/10-et is :)

Brynden Rivers - 2014. 10. 27. 21:05

Én csak azt nem értem miért hagyták ki majdnem az összes érdekes valós történelmi szereplőt.

A magyarokat mind. :(

Eny - 2014. 10. 28. 11:14

nagyon tetszett. siman megkapja tolem a 9est. az egesz evad tetszett es minden egyes resze.
alig varom a kovetkezo evet.
vegre egy ujonc ,ami teljesen bejott.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz