login |

Ravenswood – írta: george

2014. 10. 23. 14:44 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

A Pretty Little Liars spinoffjáról van szó, mely 10 rész után kaszát kapott, nem mellesleg jogosan. Először is kifejteném miért kezdett alapból rosszul a sorozat, min lehetett volna érdemlegesen változtatni a siker érdekében. (A pilotkritika itt olvasható egyébként.)

A fő probléma, hogy ha már az egyik alapszereplő köré építenének új sorozatot, akkor olyan köré kellett volna tenni, aki nem számít felesleges elemnek, Caleb pedig már jó ideje abszolút ilyen a PLL-ben és ilyen maradt Ravenswoodban is. Ha Mona kapott volna egy spinoffot, akkor ő elvihette volna a hátán a történetet, de Caleb évek óta annyi tulajdonsággal rendelkezett, hogy ő Hanna barátja. Most átvitték egy másik sorozatba, ahol ugyanennyi maradt…

És ha már egy sikeres sorozatból akarnak másikat, akkor miért nem tartják meg a formátumot? Miért kellett a természetfelettit is behozni? Pláne, hogy a PLL-szereplők már jártak Ravenswoodban és visszaemlékezésekből tudjuk, hogy Alison is ténykedett itt.

Adja magát a kérdés, hogy akkor a PLL szereplőivel is történhetnek természetfeletti dolgok? Alit egy gonosz szellem ölte meg? Sőt az egyik halloweeni epizódban már teljesen értelmetlen módon járt szellem Rosewoodban is. Nekem ez már akkor is sok volt, most is kiváltképp az – egyszerűen rossz volt a koncepció.

A többi főszereplő és szüleik egyáltalán nem hagytak mély nyomot bennem, nem voltak szimpatikusak, a történeteik hiába kerültek elő részről részre, nem igazán sikerültek érdekesre. A sorozat már a rossz Pretty Little Liars korszakában született és magával vitte annak minden egyes ismertetőjegyét.

Az pedig alapból szánalmas, hogy az első évados finálé legnagyobb csavarjának Hanna váratlan betoppanását szánták. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Értem én, hogy kellett egy kis kontakt az anyasorozattal, de sajnos a rész fele a semmivel ment el. Hanna megtudja, hogy Miranda halott, és most szellemként szórja a néha vicces beszólásait. Aztán meg hazamegy. Ennyi, de mindezt sikeresen széthúzták 20 percre. Ráadásul nekem ez a lépés nem jött be, a “természetfeletti kontra normál sorozat”-ellentétek miatt.

Mint már korábban említettem az öt főszereplőből három teljesen érdektelen, még a nevüket se bírtam megjegyezni – az alvajáró csajra célzok és a testvérpárra, akiknek megölték az apját. Egyikük szálán sem történt semmi izgalmas a 10 rész alatt, leginkább azért, mert a gyilkosság annyira el volt rontva, hogy még az se igazán érdekelt ki a gyilkos. Persze aztán teljesen random módon derül ki a megoldás semmi nyomozgatás. Jön egy ismeretlen szellem és megmutatja. „Izgalmas.”

Miranda már egy fokkal jobb volt, nekem tetszett a karaktere és maga a színésznőben is több képességet figyeltem meg, mint a többiekben – kár, hogy végül az ő szála se futott ki sehova. Teljesen véletlenszerűen történt dolgokkal foglalkoztak epizódról epizódra, ami nem lett volna rossz, hogyha a végén összeáll egy egésszé, de nem így történt. Minden csak lógott a levegőben.

A játékidőből átlagosan 10 perc ment el azzal, hogy egymás szerelmi életét boncolgatták. Leültek a kanapéra és már ment is a „Te már csináltad?”-téma. Törvényszerűen előre meg lehetett jósolni, mikor jön egy újabb beszélgetés. Ez valahol a közönség lenézése is, a nézők bizonyították, hogy ilyesmivel nem lehet őket a sorozat előtt tartani, ld. a rémes nézettséget.

Az ijesztgetős részeket a Paranormal Activity-filmekből vehették, mert állandóan becsapódott az ajtó, de olyan szinten, hogy ha megláttam a háttérben egy nyitott ajtó az tuti becsapódott abban a pillanatban. A polcokról leestek a dolgok, természetesen leginkább üvegek, és ha belenéztél egy tükörbe tuti ott volt mögötted valami. Nem nagyon erőltették meg magukat. Biztos úgy gondolták, ha a PLL-ban sikeres a béna ijesztgetés itt is az lesz. A legviccesebb az egészben az volt, hogy pár fénykép feldőlése olyan üvegcsörömpölést kapott, mintha a ház összes ablaka tört volna ki.

A sorozat mitológiája alapból nem annyira érdekes, mint amilyennek el akarják adni. 5 tinit, vagyis 5 huszonévest, akik tininek képzelik magukat, feláldoznak, így a háborúban a város katonái nem sérülnek meg. Később olvastak egy újságcikket, miszerint egy katona sikeresen visszatért. Szép teljesítmény, már csak négy mínuszban vannak…

A finálé jó, ha 1/10 volt, mert semmi meglepő nem történt. A sorozat azért kap egy 1,5/10-et, mert egy-két ötlet azért tetszetősre sikerült (pl.: ruhásszekrény-labirintus). De többet Ravenswood-ról nem szeretnék hallani.

Ui.: Azóta Caleb visszatért a PLL-be és Miranda is elbúcsúzott egy szellemtábla segítségével.

9 hozzászólás Ne habozz!

Andro - 2014. 10. 23. 16:29

Én egy epizód után dobtam. Szeretem Calebet, de ez a sorozat nem érdemelte meg nálam a második epizódot sem.

Tímea - 2014. 10. 23. 18:29

Én nagyon sajnáltam,hogy elkaszálták.
Nekem valahogy bejött a zene,a hangulat,maga az a varázslatos kisváros…
Egyébként a természetfeletti vonal nagyon jó ötletként debütált,és Caleb itt sokkal szerethetőbb karakter,mint az anyasorozatban :) Mirandával tök jó párost alkotott. Hanna nyávogása már ott is irritáló volt,itt csak a végén jelent meg szinte,de inkább elvett,mint tett volna hozzá.
Maga az alapsztori nekem tetszett,sokkal izgibb volt mint a PLL öt évada egyszerre!
Az évad zárórésze kivitelezésben hagyott némi kivetnivalót maga után,ettől függetlenül szépen lezárták.
Nálam egy 6/10-es :)

Cseho - 2014. 10. 23. 19:58

A 3. részben szellemet idézték. Na ott lett elég és repült a kasza.

Raisen - 2014. 10. 23. 22:17

Szerintem meg nem volt annyira rossz. Az anyasorozatot (Pretty little liars) imádom. Egy kis mellékstory az alapstory mellé. Jó volt! A 6/10-et támogatom én is.

Sanyifashion - 2014. 10. 23. 23:45

Nekem nagyon is bejött a sorozat. Tetszett a misztikum, a karakterek és a történet is. Simán elnéztem volna még pár évad erejéig. Nálam 7/10 bőven.

NeonPink - 2014. 10. 24. 01:00

pár részig még érdekelt is az elején de egyre gagyibb lett, nem haladtak semmire se, értelmetlen katyvasszá vált az egész, mindenhol horrorisztikus klisék folyamatos ismételgetése és rájöttem, teljesen időpocséklás. arról nem is beszélve, hogy az írók kreativitása addig terjed a magyarázatok terén “It’s complicated”

deansam - 2014. 10. 24. 01:36

Nekem bejott. Alapbol is szeretem az ilyen stilusu sorozatokat.. Erdekes. Kivancsi lettem volna a vegere….9/10

george - 2014. 10. 27. 20:42

Kicsit meglep ez a sok pozitív komment :D

Réta - 2014. 11. 26. 20:58

Szerintem azért vannak pozitív kommentek, mert aki kaszálta, az el sem jut idáig. Szerintem ha az anyasorozat népszerű lesz itthon, ezt is többen előveszik majd legalább darának.
Én minden kisvárosi, misztikus sorozatot megnézek, de ez a Happy Town-nal volt egy szinten. Unalmas volt az írás és egy kicsit sem rémültem meg az effektektől. A szellemkislányt viszont nagyon bírtam, remélem, látom még más sorozatban. Összességében adnék neki 3 pontot, de csak a hangulat és a csinos szereplők és az indőnként jó zene miatt. Ja, + 1 pont jár azért is, mert legalább lezárták a sztorit és nem kell együtt élnünk egy sehová sem vezető cliffhangerrel. Szóval 4/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz