login |

CSI: már megy a 15. évad

2014. 10. 28. 14:51 - Írta: Casey Novak

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Érdekesen kezdett most a CSI, és ezt nem úgy értem,  hogy tényleg érdekfeszítően, hanem hogy ééérdekesen. Eleve az előző évad befejezésével sem voltam kibékülve, egy langyos szezont zártak egy semmitmondó résszel, és a kezdetektől a helyszínelők kis csapatának oszlopos tagjaként jelenlevő Jim Brass kapitányt (Paul Guilfoyle) is úgy írtak ki minden további nélkül, mintha csak egy mellékszereplő lett volna.

Nem is hittem el, hogy ennyi az egész, míg el nem indult ez a szezon, és továbbra sem esett szó a távozásáról. Jó, esett. Egyszer. Csak meglepő, hogy olykor triviális dolgokat túloznak el, de Brass sztoriját lezártak azzal, hogy innentől a zűrös lánya mellett lesz, és kész.

De hogy az aktuális évadról is beszéljek végre, hatalmas dobással akartak belevágni az új szezonba, aztán nagyobb lett a füst, mint a… durranás. Marhaságnak tartom, ha a régmúltból rángatnak elő egy ügyet, vagyis alapvetően ez nem rossz ötlet, csak akkor marhaság, ha nem egy korábbi epizódra alapozzák. Úgy értem, mit érdekeljen engem, hogy x karakter 10 éve milyen rémségeket élt át, ami most visszatért kísérteni? Érdekelne, ha meg lenne alapozva, de egy 5 perces gyorstalpaló regélés alatt nem tudok belemélyedni.

Pontosan ez volt a problémám a 14×05-tel, azaz a 300. epizóddal. Visszahozták Catherine-t, szép kis visszautalásokat és kikacsintásokat kaptunk,  így szódával elment a tricentenárium, de ezen finomságok nélkül az alapsztori nagyon gagyi volt. (Plusz nem jó ötlet emlékeztetni a nézőt a kezdetekre, mert még élesebben látszik a dicső múlthoz képest a hanyatlás.)

Vissza a jelenbe. Némi spoilerrel folytatom a tovább mögött.

Én kis naiv azt hittem, hogy dupla részes sztorival kezdenek, vártam is a folytatást, mert annak ellenére egész érdekes kis rész volt, hogy a semmiből húztak ki az előtörténetet. A “folytatjuk” felirattól mindig rángógörcsöt kapok, de mikor rájöttem, hogy nem szándékozzák rövid úton befejezni a dolgokat, akkor kellett egy korty nyugitea. 

Megirigyelték az egy évad / egy ügy felépítésű sorozatokat? Viszont ez az eredeti szerkezettel együtt nem fog működni, főleg, hogy részenként két mondatot is alig szánnak erre a szálra, és a heti ügyek mellett már rég elfelejtettem, hogy miről is szól az egész felhajtás.

Volt már a CSI történetében korábban is több részen keresztül húzódó nyomozás, (például az egyik kedvencem, a Miniature Killer) de ebben az ügyben bőven nincs annyi szufla, még véletlenül sem aggódok a szereplőkért, és szomorú leszek, ha évadzáróig fogják húzni a megoldást. Talán még akkor is, ha csak néhány részig. (Mondjuk, ha másra nem is, legalább arra jó ez a történet, hogy lassan végre meggyőzzön Mark-Paul Gosselaar arról, hogy tényleg tud színészkedni. Jól áll neki az aktuális főgonosz, vagyis főgonoszok szerepe.)

Maguk a heti nyomozások nem túl fantáziadúsak, az előző évadban sem sok emlékezetes rész volt, remélem most a maradék idejüket jobban kihasználjak majd. Kapaszkodnak pedig a készítők mindenbe, ötletek vannak, csak hát a megvalósítás…

Oké, azzal nem vádolhatjuk őket, hogy nem aktuális a sorozat, mert volt már egy majdnem-Ebola járványos sztori, ami kitűnő alkalom volt arra, hogy újfent életveszélybe sodorjanak pár csapattagot (de izgalmas!), sőt sorra került a marihuána legalizációja, kaptunk Breaking Bad-utalást, sőt, még boszorkányokat is. Ez így leírva talán jól hangozhat, de valahogy mégsem volt igazi eddig egyik idei epizód sem.

Azt veszem észre, hogy elvetemült rajongóként is egyre többször unom a CSI heti 45 percét. És a nézettség folyamatos esésén látszik, hogy ezzel nem csak én vagyok így. Fel kell kötnie a gatyát a csapatnak, mert ha így folytatják, nemsokára csak a Cyber őrzi majd a franchise nevét, és az is ki tudja, meddig.

24 hozzászólás Ne habozz!

Raziel Anarki - 2014. 10. 28. 15:14

sztem teljesen jól hozza az elmúlt évek színvonalát (popcorn nyomozós). nem is kell többet várni tőle.

superr0x - 2014. 10. 28. 15:22

Szerintem pár részre visszajöhetne Grissom. :(

winnie - 2014. 10. 28. 15:26

Raziel Anarki: nem “kell”? oké, hogy nem vársz, de hadd várjon mindenki annyit, amennyi neki megfelel. nyilván, ha valakinek elég a középszer, akkor nem vár sokat. akinek viszont több kell, kaszálja és néz sokkal jobb sorozatokat, amiktől lehet többet várni.

Benjy - 2014. 10. 28. 15:30

Nem akarom szétoffolni a posztot, csak eme poszt alapján jutott eszembe, hogy a CBS másik veterán nyomozósáról a Criminal Mindsról sem volt írás. Várható még?

Raziel Anarki - 2014. 10. 28. 15:30

winnie: nem a kritikát támadtam, hanem a saját véleményem írtam le. ;)

winnie - 2014. 10. 28. 15:32

azzal nincs baj, meg támadhatod is, csak azt sugalltad a szóhasználattal, hogy mi, vagyis a néző se várjon semmit:) attól, hogy már így látod, még a többiek bizakodhatnak és várhatnak.

Raziel Anarki - 2014. 10. 28. 15:32

szűkszavú vagyok na :D

winnie - 2014. 10. 28. 15:33

benjy: a hírekben válaszoltam múltkor. seed írta pár hete, hogy ír. ennyit tudok.

Takersking - 2014. 10. 28. 17:08

Egy óriásian titokzatos és félelmetes sorozatgyilkos kéne ide, amit sohasem felejtünk el.

Jeremy - 2014. 10. 28. 19:37

Én már az írás alapján unalmasnak tartom ezt a sorozatot. Láttam az első 11 évadot, majd Ted Danson érkezésével már számomra kezdett unalmassá válni, és valahogy már kaszáltam is. És elnézve a nézettséget is, lehetséges, hogy a 15. évad lesz az utolsó. Nekem már nem tud újat mutatni. William Petersennel volt jó, Laurence Fishburne se volt rossz, de Dansonnal már nem az igazi. Főleg, hogy a Vészhelyzet stílusában párolog el lassan minden szereplő, és jönnek újak. Mondjuk vannak még a régiek közül, de pont azok távoztak az elmúlt évek alatt, akik nézhetővé tették ezt a sorozatot. Lehet, hogy sokan nem fogtok kedvelni, de remélem, hogy ez lesz az utolsó évad. Szerintem már nem tudnak megújulni. Az új CSI meg eleve halott ötlet szerintem.

Hiroshima32 - 2014. 10. 28. 20:14

Eddig is dara volt, most is az lesz. Vagy lehet az sem. Ha kaszálják évad végén, akkor azért megnézem, hogy mivel zárult a 15 éves sztori.

Derry - 2014. 10. 28. 20:17

Én már szomorúan látom be, hogy a 2. reklámra már tudom ki a gyilkos. Tényleg azért maradok a végére hogy igazam van-e.
Ez viszont annyira nem jó játék.

a Kati néni - 2014. 10. 28. 20:49

Az a bajom az ilyen típusú sorozatokkal, hogy egy idő után
1. önismétlők lesznek
2. ahhoz, hogy sokkolják a nézőket újabbnál újabb csavarokkal, ügyekkel, egyre inkább az irrealitást súrolja a végeredmény.
Lásd: Vészhelyzet, House, Gyilkos elmék stb.

Hol vannak már azok az idők, amikor fősulisként csütörtökönként a lakótársaimmal várva vártuk, hogy következzen a Viasat 3-on az új CSI epizód, hahaha.

A mostani CSI már önmaga paródiája, 10 évad bőven elég lett volna belőle. A CBS kitaposta vele az utat az új típusú procedurális sorozatoknak, vitathatatlanul ebből merített sokat rengeteg új amerikai és nem amerikai széria.

a Kati néni - 2014. 10. 28. 20:54

Egyébként nálam a sorozatba akkor verték az első szöget, amikor Antal Olgát lecserélték Szórádi Erikára Margitkánál. Borzasztó volt Catet hallgatni így. Aztán Robbins dokinál is jött a cserebere, Kardos Gábor után már nem tudtam megszokni Várday Zoltánt.

Sörös Sanyi bá hangját meg imádom, mégsem passzolt Guilfoyle-hoz, Koroknay Géza annyira hozzásimult a karakerhez.

Lord Picard - 2014. 10. 28. 22:52

Kati néni: Kardos Gábor és Koroknay Géza sajnálatos halála miatt az ilyen cseréket meg kell szokni, de Antal Olga lecserélését én sem heverem ki…

Ahhoz képest, hogy 6-7 éve még rajongói oldalam is volt, utoljára az első Danson-os részt láttam, előtte meg a két Mrs. Grissom részt. Valahol a 10. évad környékén búcsúztam a sorozattól. A NY-it szerettem, a Miami-t utáltam. Sajnos most már csak a vegasi csapat is inkább emlék. Az utolsó pár részre azért Griss visszatérhetne.

Bogyó - 2014. 10. 28. 22:53

Régen hatalmas rajongó voltam, ez volt a kedvencem, aztán a 8. évad körül elkezdtem tolni a részeket, hogy majd egyben ledarálok hármat-négyet-ötöt, végül már nem is néztem. Annyi karaktert kiírtak már, hogy ez már nem is az a sorozat, aminek indult, ez már egy másik, ugyanolyan sorozat. Valamelyik nap ment a tévében és azt sem tudtam, kik azok az emberek a képernyőn. Szerintem már rég abba kellett volna hagyni, jobban fáj így látni (látni a helyszínt, de a szeretett karakterek nélkül), mint ha abbahagyták volna egy jó kis befejezéssel, az eredeti szereplőkkel.
Ráadásul Warrick halálával sosem leszek kibékülve.

winnie - 2014. 10. 29. 04:53

“Én már szomorúan látom be, hogy a 2. reklámra már tudom ki a gyilkos.”

csak azt hiszed, hogy tudod. mert nem tudhatod. pont erről beszéltünk az affair posztja alatt. sokan képesek megvezetni magukat, hogy elhiggyék a számukra kényelmes igazságot.

ezt bármikor le lehet tesztelni és nagyot fogsz nézni.

Zordon - 2014. 10. 29. 08:27

Warrick azert lett kiirva, mert a szinesz valami csunya drogugybe keveredett, es ezt a PR nem viselte el.

En valamikor a 9-10. evad kornyeken kaszaltam. Viszont azt soha nem felejtem el, hogy gyakorlatilag ez volt az a sorozat, ami miatt elkezdtem sorozatokat nezni. Valahogy elfaradt az evek soran, es egy kicsit talan ra is untam. Ettol meg ez az egyik legendas sorozat, aminek tobb, mint valoszinu, az utolso evadat lathatjuk.

Casey Novak - 2014. 10. 29. 08:39

“gyakorlatilag ez volt az a sorozat, ami miatt elkezdtem sorozatokat nezni”

Detto :)
Nekem egyébként egy ismerősöm anno elspoilerezte Warrick halálát, így azt az évadot már be sem fejeztem. Aztán hallottam, hogy Grissom is kiszállt, és meg sem próbáltam folytatni. Csak a Fishburne-ös évadok után tértem hozzá vissza, most meg már kitartok, már csak akkor hagyom abba, ha kaszálják. Nosztalgia vagy mi.

emtike - 2014. 10. 29. 15:57

Én a 14. évadnál kezdtem el először kihagyni részeket. Mindig úgy ülök neki, hogy “Hátha most jó lesz.” de mindig csalódok…
A 7. évad volt a legjobb, utána szorosan a 10. Ezekben voltak átívelő szálak(Miniature Killer, Dr. Jekyll). A mostaniban is van, de ez biztosan nem lesz jó.
Kövezzetek meg, de én nagyon szerettem a Ray Langson-érát. Jó volt, hogy olyan dark volt az egész. Mellesleg, amikor jött Ted Danson, bevallottan könnyedebbre vették a hangulatát, de ezzel együtt súlytalanok lettek az ügyek, akárcsak a szereplők történetei. Hiába hal meg XY helyszínelő legjobb barátja/tanára/rokona/akármilyen ismerőse, ha az epizódot követő részekben szó sem esik arról, hogy őt ez megviselte volna.
Meg tele van olyan személyes ügyekkel, ami Russelt, Finnt, vagy a kibirhatatlan Brodyt érinti. Nem érdekel. Ahogy a rajongók többségét sem. Akkor kellett volna abbahagyni, amikor Cathrine kiszállt. Azóta zuhan a színvonal.

Gábor - 2015. 01. 02. 14:55

Egyáltalán nem romlott le a CSI, csak másféle lett. Grissom nélkül nem ugyanaz nyilván, ám helyette kaptunk 2-3 évad nyűglődést követően egy Russell-t aki újra szerethetővé tette a sorozatot. Sok új ötletet nem hozhatnak, mert már szinte mindent elsütöttek, aláírom ez igaz. De a 13. évad igen erős volt, sőt még a 14. is, bár az utolsó és az azelőtti részeit fölcserélhették volna. Az egész évadon át, az aktuálisak mellett húzódó ügy pedig igenis jó dolog, a gyilkos elmék 8. évadában is többnyire csak 2 mondat/epizód jutott a kérdéses ügyre, mégis végig ott volt az ember tudatában.

pixie - 2015. 02. 23. 19:57

5 perce láttam az utolsó részt… a novemberi hír, miszerint George Eads távozik, nekem kimaradt. tök szomorú lettem így most:(

gina - 2015. 05. 14. 15:21

MINDENKI NYUGODJON LE ,most olvastam h lesz folytatas 15evad utan is szeptemberben jönn a film amiben visszater grissom es willos is alig várom juhuu :)

zetorka - 2016. 10. 05. 16:25

elkezdtem nézni a filmet, de Lady Heather-nek csak elég a nevét meghallanom, hogy ideges legyek, a Földön nincs ilyen, hogy valaki újra meg újra bűnügyekbe keveredjen, meg amúgy is utálom azt a karaktert

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz