login |

Sequestered: vége az 1. évadnak

2014. 10. 29. 18:22 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika,

A Sequestered még akkor is az év egyik legnagyobb csalódásának mondható, ha a második 6 rész összhatása jobb volt, mint az első hatosé (azokról itt a kritikám). Még csak azt sem mondanám, hogy nem ajánlom darálásra ezt a 12*20 percet, akinek van két-két órája hétvégén vagy egy szabad délutánja, az meghajthatja a sorozatot, csak éppen más elvárásokkal kell leülnie elé, mint azt én tettem.

Mármint nem a minőséggel kapcsolatos elvárásokon kell változtatni, hanem a történetet illetőeken. Én ugyanis azt hittem, hogy egy 12 dühös ember mintájára felépített krimit, vagy inkább drámát látunk majd, azonban látva a teljes sztorit, nem hiszem, hogy túloznék, ha azt mondanám, hogy az “esküdtek egy szobában vitatkoznak”-szál abszolút mellékvágányra lett szorítva, egyszerűen érdektelenek voltak az ottani konfliktusok.

Tessék-lássék ugyan jelen volt, kapcsolódott is a történethez, a big picture-höz, azonban a lényeg nem ott történt. Sőt, túlságosan érdekes sem volt, hiszen a legtöbb karaktert normálisan be sem tudták mutatni a kevés játékidő alatt. A Sequestered-ből tehát ezt az esküdtes komponenst el kell felejteni, enélkül pedig maradt egytévéfilmes bé-sztori (megvalósítás, színészek dettó nem kiemelkedőek), egy közepesen gyenge bűnügyi történet némi akcióval és konspirációval.

Az alapsztoriról korábban már írtam, egy félresikerült, gyilkossággal végződő gyerekrablásról van szó, és az elkapott illető ítéletének meghozataláról. Mindeközben pedig az ügyvéd, valamint a gyerek apja (egy befolyásos politikus) próbálkozik a maga módján az igazság kiderítésével, hol nyomozással, hol az esküdtek befolyásolásával. És persze a rosszfiúk sem tétlenkednek.

Aláírom, hogy az úgy végülis szerteágazó lett (még más földrészre is elugrottunk, meg tíz évvel korábbi időpontra – ennyit a szobában lévő esküdtös elképzeléseimről), olyannyira banális és klisés benne majdnem az összes húzás, hogy rákerestem a neten, hátha a készítők valahol elnézést kérnek érte.

A sztori lezártnak mondható, szóval ha lesz is második évad (nem tudom, hogy terveznek-e), akkor az tippre nem a mostani szálakat fogja tovább vinni (tovább lehetne, de nem érzem, hogy sok értelme lenne), hanem felépít egy újabb 12 esküdtes szituációt.

És bármennyire is középszerű volt a Sequestered első szezonja, én botor lélek, tuti, hogy ott leszek az újabb évadnyitónál, ha berendelik. Egész egyszerűen azért, mert az esküdtes, vitatkozós, agytornás, érvelős sztorikat mindig is szerettem, az egyes krimisorozatok esküdtszékes fillerjei nagy kedvenceim szoktak lenni, hiszen azok valóban mini 12 dühös ember-sztorik a Sequestered-del ellentétben.

ui: Aki szereti az esküdtes történeteket, annak újfent ajánlanám a pár éve mindössze 10 részt megért The Jury című sorozatot, ahol minden rész egy-egy újabb esetet mutatott be kvázi állandó szereplők nélkül (azért voltak), attól a pillanattól kezdve, hogy a bíró munkájukra bocsátja az esküdteket, egészen a bűnös/nem bűnös-döntés kihirdetéséig. Aztán a végén meg lehetett nézni, hogy mi is történt valójában. (Ráadásul a nézők még szavazhattak is közben.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz