login |

The Honorable Woman – írta oriole

2014. 10. 29. 21:22 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat,

A túlzás nélkül zseniális The Shadow Line készítője, Hugo Blick 8 részes minisorozata a politikai thrillerek rajongói számára kihagyhatatlan élmény lehet, hiszen ezzel a műfajjal igen kevés sorozat próbálkozik, és azok közül is csak nagyon ritkán lehet találkozni ilyen okosan megírt, szépen felépített történettel, mint amit a The Honorable Woman prezentál.

A sorozat középpontjában Nessa Stein áll, aki testvére segítségével vezeti az apjuk által rájuk hagyott céget, azzal a céllal, hogy megpróbáljon javítani Izrael és Palesztina kapcsolatán, ezzel elindítva a két országot a békekötés útján. Nessa mindezt kábelek lefektetésével, a telekommunikáció fejlesztésével szeretné elérni, ám a pályázatot elnyerő palesztin üzletembert megölik, így Nessa lába alatt az amúgy is ingoványos talaj még jobban besüpped, főleg hogy eközben elveszít egy hozzá nagyon közel álló embert.

A The Honourable Woman bemutatja, hogy lehet valaki akármilyen elkötelezett, nemes célú, önfeláldozó, ha ténykedése bizonyos politikai érdekeknek nem felel meg, könnyen célponttá válhat. És ilyenkor felmerül a kérdés, hogy meddig érdemes az árral szemben úszni.

A The Honorable Woman igazi vonzereje számomra nem a fordulatokban, hanem az események szereplőkre kifejtett drámai hatásában rejlik. Ennek megvalósításában egy igazán impozáns szereplőgárda segédkezik, élükön Maggie Gyllenhaal-lal, aki csak úgy ragyog a kívülről magabiztosnak látszó, de belül megtört, zavart, szenvedő nő szerepében, lenyűgöző játéka bontja le azokat a falakat, amelyeket Nessa figurája önmaga és a nézők közé felhúz. (A cím tökéletesen illik az elveiért saját testi és lelki épségét kockáztató erős nőre, bár elnézve a Nessát érő folyamatos csapásokat, az írók talán egy kicsit túlzásba estek a drámai ábrázolással.)

Ki kell emelni még Stephen Rea nyugdíjazásra készülő kémjét, akinek szinte meg sem kell szólalnia, a tekintete, a gesztusai, és a karaktert körülölelő furcsa atmoszféra már önmagában elég lehet ahhoz, hogy magával ragadja a nézőt. Andrew Buchan is remekelt a szolidnak látszó, testvéréért mindent megtevő Ephra Stein szerepében, és nem szabad kifelejteni Igal Naor Shlomo-ját sem, aki egy kis lazaságot hozott az olykor kifejezetten komor történetbe.

Aki látta a The Shadow Line-t, azt talán nem lepi meg, hogy az első három rész olyan, mint egy roppant hiányos kirakós játék, amelynek a lényegesebb darabjait elrejtették előlünk. Bár néhány fontosabb dolgot lehet sejteni, de a kép igazán csak a negyedik, flashback-es epizódban áll össze. Ez a rész vízválasztó is egyben, itt már végképp kiderül, hogy Nessa csupán egy könnyen feláldozható gyalog a hatalmasok sakktábláján.

A sorozat tehát mindenképp bizalmat és türelmet kér a nézőktől, de ezért ad is valamit cserébe, ugyanis féltávtól kezdve elindul a végjáték, egyre több szemszögből kapunk rálátást a történésekre, miközben Sir Hugh-val együtt ide-oda kapkodjuk a fejünket keresve az igazi bűnösöket.

A sorozat a hetedik részben éri el a tetőpontját, a szálak összefutnak, hogy aztán robbanásszerűen feltörjön a sok mocsok, amit eddig próbáltak előlünk elrejteni. A kiszámítható pálfordulások és egy a nevetségesség határát súroló drámainak szánt jelenet mellett voltak igazán merész és meghökkentő húzások is, így az epizód végén kereshetjük leesett állunkat az asztal alatt.

Az utolsó rész már a megoldással, és pár függőben lévő kérdés megválaszolásával foglalkozik, szép lezárást adva ennek az egyedi hangulatú, izgalmas drámának.

A The Honorable Woman azon sorozatok közé tartozik, amelynél szinte tapintható a készítők elhivatottsága, alázatossága, gondoskodása. A főcímtől és a csodálatos zenétől kezdve, a diplomáciai lavírozások finomságainak bemutatásán át minden részletesen ki van dolgozva.

Bár alapvetően nem kedvelem az ilyenfajta sztorikat, a The Honorable Woman már az első percben a hatása alá vont, és ott tartott a zárásig. Elgondolkodtat, és talán más megvilágításba is helyez dolgokat azzal, hogy szinte mindegyik oldal látásmódját megpróbálja közelebb hozni hozzánk, érzékeltetve, hogy itt nincsenek győztesek és vesztesek, csak áldozatok.

12 hozzászólás Ne habozz!

m76 - 2014. 10. 29. 21:30

Na ez az amit bottal se. Amikor eleve úgy van beállítva a főhős, hogy ő a szent, és mindenki más a gonosz akik ok nélkül keresztbe tesznek neki mert csak.

Legalábbis a leírás alapján nekem ilyennek tűnik ez is.

winnie - 2014. 10. 29. 21:42

ööö, nem, ezt még véletlenül sem mondanám rá:)

Steven Great - 2014. 10. 29. 21:48

A The Shadow Line készítőjétől.

Köszönöm, több nem is kell. Egyértelmű, hogy megnézem. :)

Csilla0422 - 2014. 10. 29. 22:45

Itt a főhős nem szent, hanem egy apró porszem, eszköz a globális politikai gépezetben.

Rögtön az első részben van WTF jelenet. A 4. rész teljesen sokkoló és még ezt überelni tudja a 7.

A sorozat a kategóriájában csillagos ötös.

zagloba - 2014. 10. 29. 23:41

A The Shadow Line készítőjétől. Ennyi elég is.

A közelébe sem szagolok.

Don Fanucci - 2014. 10. 30. 00:11

Huh, mióta várom ezt az írást! :)

A nyár egyik legjobb sorozata volt, elejétől a végéig lélegzetelállító. MG valami olyat alakít benne, hogy még most sem hiszem el, hogy ilyen zseniális színésznő.

Egyértelműen az ő nagy beszédei és monológjai jelentik a nagy csúcspontokat.

Egyrészt, mert az ő esetében tényleg hihető, hogy rohadtul szeretné tiszta és egyértelmű keretek között végezni a munkáját, de egyszerűen nem jöhet össze neki. Másrészt, mert az orrunk előtt áll össze a politikai kirakós, és csak lassan, lépésről lépésre derül ki Nessa és a mi számunkra is, hogy milyen mocskos is ez a játék valójában.

A kritikában említett színészek mellett nagy erőkkel kiemelném még Lubna Azabal-t, aki valami olyan eszméletlenül jó, hogy arra már nincsenek szavaim…

És a főcím… – Amikor megláttam a brutális nyitójelenetet követően, már tudtam, hogy ez a sorozat kell nekem:

http://vimeo.com/103366201

Mindent összevetve az egész anyag legnagyobb hibája tényleg az volt, hogy olyan szintű és mennyiségű szenvedést zúdítottak szegény Nessára, ami már nekem is sok volt. SPOILER amikor harmadszorra erőszakolták meg, akkor azért már egy kicsit nagyon rohadtul elegem lett, de tényleg!

Tiger27 - 2014. 10. 30. 00:24

szuper sorozat, néhol a Homeland legjobb pillanatait idézte. ajánlom mindenkinek!

montanosz - 2014. 10. 30. 05:31

Remek volt, és köszi a felirat készítőjének!

fm! - 2014. 10. 31. 13:12

Idáig hanyagoltam, de este már nézem is az első részt, köszi!

JRC - 2014. 11. 29. 22:47

Kissé hullámvasút volt számomra a sorozat. Borzasztóan kezdett az első epizód, a rész végi csavart, történést kivéve, mert órákig elnéztem volna még politikai drámaként a show-t. Ugyanakkor ez mégsem jelentette azt, hogy nem szórakoztam volna jól a további részeken, elsősorban Stephen Rea karakterének, és az MI6 belső politikának.

A hatodik részt tartom a legjobbnak, ott hittem igazán az első részt követően, hogy működni fog a történet így is, a thriller részét kidomborítva a politikai dráma helyett. Nagyszerű élmény volt.

Fermina_Daza - 2014. 12. 21. 18:43

na, én ezt lenyomtam, egyrészt, mert érdekel a téma, másrészt, mert láttam, hogy a mancs éves listáján vhol a dobogón végzett… izé…. nagyjából az összes fordulatot borítékolni lehet előre, és maggie gyllenhaal olyan rémes szenvedős modorosan játszik, hogy nem akartam elhinni, hogy ez az egyébként tehetséges színésznő mi a francot csinál…nekem nem érte meg az energiát…

Snoopyzit30 - 2015. 01. 29. 20:59

Egy nap alatt ledaráltam, sok részt meg lehet sejteni előre, de sokat meg nem. Nekem Hugh karaktere tetszett végig nagyon és az, hogy végül mindig kiderül, hogy az amcsik a rohadékok, de mindig…
Színvonalasan megírt story, soha rosszabbat!
7/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz