login |

Pilot-mustra: The McCarthys – 1×01

2014. 10. 31. 15:28 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

Nyilván amíg él az ember, addig remél, de ha valami a CBS-re érkezik (értsd: nyugdíjas adó) és többkamerás komédia (értsd: elaggott formátum), akkor az általában nem az én sorozatom lesz. Persze mindig vannak és lesznek kivételek, szóval a remény hal meg utoljára, emlékszem, hogy a 2 Broke Girls pilotja kifejezetten bejött anno (többkamerásoknál nálam ez azt jelenti, hogy a közepesnél egy fokkal jobb volt), még a 9. részéről is írtam, de utána belesüllyedt az 1-2/10-es tartományba. A The McCarthys is biztatóan kezdett.

THE MCCARTHYS – 1×01 – 4/10

De persze nem hiszem, hogy fenyegetne a veszély, hogy megragad a nézős komédiáim között. Főleg, hogy rettenet pocsékul és tipikusan kezdett, de, ahogy a Cristela-nál is, mintha féltávon történt volna valami és hirtelen egyre több értékelhető megszólalást találtam benne. Nem mondom, hogy poénokat (biztos az is akadt), de valami megenyhített. És mivel a végén jobb lett a szám íze, így kicsit talán, a sorozatot is rózsaszínűbben értékelem. Na, majd a második rész visszaránt a realitások talajára.

A The McCarthys egy ír családról szól. Boston-i írekről, akik ezúttal nem együtt laknak, hanem egymás szomszédságában, így a szülői házban gyűlnek össze folyton, főleg azért, hogy sportközvetítéseket nézzenek. A kosáredző apuka és anyuka mellett van három nagyfiú (két másik sportos, kosaras, meg a legkisebb fiú, akinek köze nincs a sportokhoz) és egy lány.

És ezzel le is tudtuk az alapfelállást, fullos családi szitkommal van dolgunk, többkamerás műfajra fazonírozott poénokkal, nulla eredetiséggel vagy újdonsággal. Tudjátok, nagyjából erre a szintre kell gondolni.

– You told us he was a psychopath.
– Once again, you’re mixing up the words “psychopath” and “architect”.

Mivel a felállás és a poénok tipikusak, ezért a karakterek menthetik meg a sorozatot. Egyelőre róluk nem lehet sokat mondani. Igaz, jelen van a “hülye sportoló” típus, de azon kívül, hogy volt sportimádó meg sorozatkedvelő szereplő, sokat nem lehetett elmondani róluk – például a Kelen Coleman által alakított lány érdekelt volna, hogy milyen, de volt egy jelenet, ahol hosszú percekig látszott, ült a főhős mellett és egy darab szöveget nem kapott.

Kénytelen vagyok tehát arra fogni a változást a megítélésemben, hogy valamikor a pilot harmadánál kiderül, hogy a főszereplő, a legkisebb fiú meleg (mármint számunkra, a családtagok tudják) és hirtelen előkerültek a meleg poénok. Ezek ugyan dettó tipikusak voltak, de egyrészt mindig ziccernek számítanak, ráadásul ettől kapott egy plusz, elég vékonyka réteget a pilot, ami kapcsán pozitív volt, hogy nem az unalomig ismer sztereotípiát használták fel.

Amikor az elején béna volt a pilot, akkor sem az volt a baj, hogy irritált, szóval ebbe idővel talán tudok majd kapaszkodni, igazából senki nem zavart a képernyőn, ami manapság azért nagy szó. De szerintem ezt az alapfelállást nagyon hamar fel kell majd dobni mellékkarakterekkel.

(Persze lehet, hogy csak a folytonos sorozatos utalások (The Good Wife, The Closer) miatt vagyok ennyire légyszívű, és tűzre való az egész ír bagázs.)

3 hozzászólás Ne habozz!

ayren - 2014. 10. 31. 15:35

Hát, ebből a kritikából csak légyszívűségedre haraptam. Hogy az anatómiailag milyen is. :) Érdekesebbnek tűnik, mint a sorozat.

FrankLuck - 2014. 11. 01. 22:41

4/10? Hú, de vajszívű voltál… Én még nem tudom eldönteni, hogy ez vagy a Mulaney a rosszabb. Mivel a szitkomokat hajlamos vagyok felpontozni, legyen 2/10. Poén(-szerű dolog) végülis volt egy-kettő, de a szereplők szörnyűek, talán a lánytestvér és úgy-ahogy az anyuka nem irritált a végtelenségig. Kasza, csoda, hogy végig bírtam nézni.

winnie - 2014. 12. 12. 10:41

az 1×03 után is marad csodák csodájára, jópofa, kelen coleman, de a tesók és a szülők között is rendben vannak a dolgok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz