login |

Elementary: kezdett a 3. évad

2014. 11. 02. 21:31 - Írta: human

20 hozzászólás | kategória: kritika,

Az harmadik évad premierje egy dolgot tett nyilvánvalóvá: Holmes nélkül üres a sorozat. Szerencsére nem sokat kell várnunk a feltűnésére.

Igen, tavaly szezon közben visszatértem az Elementary-hez, félredobtam a kompletizmust és egy random résznél bekapcsolódtam. Újra élni kezdett bennem a nyomozós sorozat iránti vágy? Lényegtelen. Ennek megfelelően láttam, ahogy Mycroft karakterét lenullázzták, és nagyjából ez a legnagyobb bajom a sorozattal. Watson nő? Felőlem. De ahogy Mycrofttal bántak, az kicsit sok volt a finálé környékén.

A 2. évad vége után nem vártam annyira a premiert. Mivel az Elementary lényege Sherlock Holmes figurája, így nyilvánvaló volt, hogy visszatér a városba, viszont ekképp el is lehet ütni pár részt azzal, hogy ismét megpróbál közel kerül azokhoz, akikhez nagyon nehezen került közel régebben. Tipikus sorozatkészítői húzás.

Na ezzel túl is vagyok a negatívumokon, hiszen az Elementary egy klasszikus “zárt szobás” esettel indított, avagy nem csak az volt a kérdés ki követte el, hanem a módszer is. Mondjuk amint kimondták, hogy merrefelé mentek a golyók, kitaláltam a megoldást, míg Holmes-nak kellett egy plusz éjszaka hozzá. Persze ebbe felesleges lenne belekötni, hiszen az országos tévé átka, de addig teljesen érdekes volt a dolog.

Ezen kívül bármennyire tipikus írói lépés, azért kicsit tetszett, ahogy Watson élte az életét és ügyeket oldott meg. Oké, könnyebbeket, mint Holmes-szal közösen, de akkor is. Persze ez nem maradhatott így sokáig, hiszen a nézők az összes szereplő miatt vannak itt, nem pedig kizárólag Watsonért – és különben is, a megfejhetetlen gyilkosság mellől egyszerűen hiányzott a zseniális magánnyomozó.

A jövőre nézve az új karakterek természetesen sok meglepetést tartogathatnak. Így sok évnyi sorozatozás után meglepő lenne, ha például a szomszéddal nem lenne valami. Komolyan, ha csak annyit kezdenek vele, hogy életveszélybe kerül, akkor dicsérni fogom az írókat, de ha valami rosszban sántikál, akkor szomorú leszek. (E pontra érdekes adalék, hogy Watson megfigyelőképessége csökkent, ami nyilván erre a helyzetre is értendő, még ha nem is pont ide szánta Holmes.)

Ráadásul itt van nekünk Kitty Winter is. Róla legalább nem is próbálják elhitetni, hogy sötét titkok nélkül érkezett az államokba. Érdekes lesz, ahogy kibontják majd a karakterét, kéne még valami erős nő a sok férfi mellé.

Röviden még a pontszámot vésném ide, a premier simán 7/10 volt, még ha szerintem a sorozat eddigi összpontszáma eggyel lejjebb is van.

20 hozzászólás Ne habozz!

Natale - 2014. 11. 02. 23:47

Az ilyen típusú sorozatoknál a premier meg a finálé nekem mindig az “essünk túl rajta” kategória. (Kivéve a Mortiartys részek, azok jók.) Az esetek és Holmes miatt jó ez a sorozat, sajnos ezekre nem sok jutott. De persze kellenek ezek is hogy bevezessék az új nézőket, stb. Remléhetőleg a következő rész már valóban nyomozósdi lesz.

Watson még mindig teljesen érdektelen, Lucy Liu arca továbbra sem akar megmozdulni, a mondatokat pedig továbbra is csak darálja. Valahogy jobban tetszett amikor még csak arra kellett hogy Holmesnak legyen kinek magyaráznia és tanítania. Kitty már most jobban érdekel.

Na mindegy, ettől még jó sorozat ez, bár az említett okok miatt én pont hogy az átlag pontszám alá tenném a premiert.

FireKeeper - 2014. 11. 03. 00:25

ez az első kép amin lámpafénynél írogat abban a sisakban… ANNYIRA Elementary-s Sherlockos :D képileg nem is oldhatták volna meg menőbben a “visszatérést”

dvs - 2014. 11. 03. 07:20

A harmadik képen hirtelen azt hittem, hogy a Szijjártó van. :D

galocza - 2014. 11. 03. 10:26

lucy liut szeressük, de watsont erősen elkezdtem rühelleni.
lelép a bráunsztónból, holmes lelép uk-be, megsértődik. semmire nem megy az ügyével (“ó, nagyon jól megy egyedül”), holmes kisegíti, megsértődik. ez még nem lenne baj, de ha – feltehetőleg – magát érzi a kapcsolat “felnőttjének” (végülis holmes addikt+idiot savant, tőle sok jót nem lehet várni), akkor miért viselkedik úgy, mint egy hisztis pic… tini?
ahogy anno marcus okán, holmes lassan mást se csinál, mint mea culpázik, akkor is, ha az a culpa azért nem tragikusan maxima.
a catfight után (háhh, szándékos a szóvicc), amikor watson szerint kitty támadt rá (ki vette elő először a botot és fenyegezőzött?) már nagyon bántam, hogy az új lány nem kólintotta fejbe.
értem én, hogy kicsit fűszerezni kell a sorozatot, s mi alkalmasabb erre mint a két főhős dinamikájának megbolygatása, de nagyon nem tetszik az új irányvonal.
én eztután is szeretni szeretném watsont.

Hellhound - 2014. 11. 03. 16:01

Hát én sem vagyok megelégedve ezzel a kezdéssel. Tudom, tudom én nagyon allergiás vagyok arra ha belerondítanak imádott Watsonom és Holmes kapcsolatába, de most komolyan, milyen már, hogy Sherlock jön és közi Joannal, hogy ő egyáltalán nem is számított, csak a tanár-tanuló viszony amit bárkivel lemásolhat?? Haha, na kösz… Nope. Remélem nagyon gyorsan eltűnik a képből ez a Kitty vagy perifériára szorul, és a másik kettő barátásga visszaáll, mert a történetből bármit elvehetnek, átírhatnak, de Holmes és Watson kapcsolatát nem, hisz az egésznek ez a lényege.

nagylord - 2014. 11. 03. 16:42

Nos az átlagos ügyekhez képest ez szánalmas volt, és ráadásul tipikusan csak azért nem jöttem rá elsőre, mert húzták, hogy mikor mutatják meg azt a bizonyítékot, ami a megoldást adja (a röppályák ugye). Ezáltal én sorozatnézőként már a tizedik percben komplett megoldhattam volna az egészet, ami kicsit gyenge.
A Watsonos történetekre meg csak azt tudom mondani, hogy nem kéne túlzásba vinni Watson képességeit, az összes Sherlock Holmes story azért jó, mert egy elvben egy briliáns elme mondja el egy (nem buta) átlagos embernek a megoldást. Amennyiben a második karakter is kivételes lesz, akkor az egész mehet a levesbe, csomó jó történetmesélést és viccet mulasztunk el, ami nem jó.

Coimbra - 2014. 11. 19. 19:12

Ez az 5 narancssárga gombos cucc jó lett volna, ha legalább arra veszik a fáradságot, hogy Sherlock benyögjön két mondatot arról, a régi korban mit jelentett az 5 narancsmag feladása.

Natale - 2015. 01. 18. 00:43

3×09 után:

Mintha egy kicsit elindult volna egy nagyon érdekes irányba a sorozat. A Bella (3×04) is egy komoly tudományos-filozófiai kérdést vetett fel, persze csak érintőlegesen, ahogy azt egy heti nyomozós keretein belül lehet. A 3×09 meg ugyanazt súrolja, amit a Black Mirror: White Christmas. Nagyon remélem, hogy látunk még ilyeneket, értelmesen közelítik meg a kérdéseket. Amihez kiváló eszköz Sherlock szépen óvatosan egyre jobban elmélyített karaktere (ami Jonny Lee Miller játékától lesz az igazi). Abszolút minőségi munka, még ha az epizódok egy része el is megy sallangra. A humora is kifejezetten élvezetes, a választékos sértegetésekkel együtt (persze úgy nem nehéz, ha egy ilyen remek karaktert tudnak ráereszteni pl a Twilightra). Kíváncsi vagyok, nézi-e valaki:)

Neoprimitiv - 2015. 01. 30. 13:59

azt kell mondjam, hogy ahhoz képest, hogy Kitty az elején inkább csak egy kényszerű rossz ötletnek tűnt a készítőktől, ez után a rész után hiányozni fog.

napocskin - 2015. 01. 30. 18:19

Neoprimitiv – pontosan ezt akartam én is mondani. :-) Furcsa volt, mikor felbukkant, de nagyon megkedveltem, és hiányozni fog.

Llew - 2015. 01. 31. 12:31

Bakker, nincsenek kommentek, erre befut kettő még meg óvatlanul elolvasva őket spoilerezek magamnak.

Llew - 2015. 01. 31. 13:36

Tökre másra számítottam a múltkori finálé, meg a kommentek alapján.
Minden esetre tényleg hiányozni fog a csaj. Hozott egy kis frissességet a megfáradni látszó Holmes-Watson kapcsolatba.
Most azonban a távozásával és Watson céges nyomozói karrierjének végével egy fél évad újító kitérés után megint visszaesünk a megszokott, unalmas felállásba?

ubul - 2015. 02. 09. 07:29

kár, hogy nem igazán pörög a kibeszélő, ennyire kevesen nézik? meg nem is igazán születnek már új postok se a sorozatról, pedig már féltáv is megvolt…

Llew - 2015. 02. 09. 19:24

Nem igazán van mit kibeszélni.

tonyrulez - 2015. 02. 13. 16:27

A legutóbbi (3×14) epizód nekem nagyon bejött, ahogy Bell Joan helyére lépett, és együtt nyomoztak. Ha majd nem lesz mit néznem, ezt biztos újranézem. π epizód :D

tonyrulez - 2015. 02. 13. 16:28

(π az pi akart lenni, csak a rendes karakterét nem jeleníti meg)

dinnyemano - 2015. 02. 14. 15:14

Én most jöttem kibeszélni, mert a 3×14 után az éreztem,
hogy IMÁDOM ŐKET!

Egyszerűen a 3 évad alatt annyira megszerettem a stílust, olyan szépen elmélyültek a viszonyok,
olyan bensőségesen otthonosan érzem magam velük!

Imádom Sherlockot, ha nem is jönnek össze sose Watsonnal,
de én már tuti megölelgetném azt a kis hülyét!!! :D

Savanah - 2015. 02. 24. 23:14

3X15 után
Most pótoltam be a hiányzó utolsó 6 részemet… Hát begyorsultak az események az biztos. Kittyt én sem szerettem az elején, de pár rész után egészen illett oda. De én még nem gondolom, h ezzel végleg kiírták. Vissza fog még jönni. Egy kicsit azt gondoltam összehozzák Sherlockkal.

SPOILER
Már az évad felében belekerült Kitty bántalmazója, meghal Andrew, a következő részben pedig az előzetes szerint letartóztatják Sherlockot. Tök érdekes részek, de kicsit úgy érzem mintha lassan mindent felhasználnának.

ubul - 2015. 03. 23. 09:28

Llew – kár, de valamelyest már én is így érzem…egyre több részen alszok be :) nem tudom, hogy most én lettem a sorozatra immunis, vagy minőségromlás van a 2. évad óta

haha - 2015. 06. 28. 15:25

Hát elszomorított a 3. évad utolsó része, remélem lesz 4. évad… Kitty-t meg kár hogy keveset láttuk..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz