login |

BoJack Horseman: az 1. évad

2014. 11. 03. 14:48 - Írta: superpityu

10 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Korábban nem nagyon próbálkoztam animációs sorozatokkal, de idén a sok pozitív vélemény után bepróbáltam a Rick and Morty-t, majd annak elvetemültségén felbuzdulva adtam esélyt a BoJack Horseman-nek is. Továbbiakban nem is akarom összehasonlítani a két sorozatot, mert ég és föld a kettő, de a maga nemében mindegyik remek.

A BoJack Horseman kezdése igazán döcögős volt, human pilotkritikája sem éltette, nekem sem jött be, de korábban egyik Netflix-sorozat sem nyert meg azonnal (nem csoda, ezek a sorozatok nem a pilot alapján kerülnek berendelésre), szóval adtam neki is esélyt a bizonyításra. És mennyire jól tettem! Lassan tényleg igaz lesz, hogy a Netflix kezében szinte minden arannyá válik, mert bizony ennek a sorozatnak sem kell szégyenkeznie.

Korábban az animációkról mindig a poénok jutottak eszembe, ez is egy vicces és elvetemült sztorinak indul, aztán valahol az 5. rész után átcsap az egész egy nagyon sötét dramedybe, néhol iszonyat nyomasztóvá és depresszívvé válik. Olyan karakterizációkat tolnak a képünkbe, amilyenről a The Walking Dead szereplői csak álmodni mernek, pedig itt csak egy maroknyi ember, és emberként viselkedő állatról beszélünk.

Nem is csak arról van szó, hogy építik a karaktereket, de még egy összefüggő történetet is kaptunk, szinte minden apró megmozdulásnak akadt jelentése az egész évadra visszanézve. Közben pedig azon is dolgoztak, hogy a sorozat feldobjon jó pár komolyabb kérdést, görbe tükröt állítson elénk és elgondolkoztasson minket egy kicsit.

Az egészet pedig elviszik a remekül választott szinkronhangok, Will Arnett, Aaron Paul, Paul F. Tompkins és Amy Sedaris is remek, de Alison Brie-t még közülük is muszáj kiemelnem, még a hangjából is süt valamiféle báj, amivel teljesen megvett magának.

Arról nem is beszélve, hogy rengeteg ismert színészt szereztek kisebb-nagyobb szerepekre. Közülük leginkább Margo Martindale (zseniális háttérsztorit rittyentettek neki) és Naomi Watts maradt meg, talán csak azért, ők saját magukat keltették életre. De többek között és a teljesség igénye nélkül szerepelt, Stanley Tucci, Oliva Wilde, Patton Oswalt, Judy Greer, Ken Jeong is.

Részemről az idei évad egyik legkellemesebb meglepetése lett a BoJack Horseman, sima 8/10-es évadot hozott. Sosem gondoltam volna, hogy animációs sorozat mondanivalóján tudok majd napokig gondolkozni, de most sikerült. Igazán furcsa és egyedi élmény volt az első szezon, s remélem, a másodikban is megmarad ez a színvonal.

Ja és a főcím valami egészen megfoghatatlan, nem jó vagy rossz, hanem megadja az egész részhez az ember hangulatát, vagy ilyesmi, nehéz ezt körbeírni. Lehet csak a zene miatt, de ritkán nézek végig minden rész elején főcímet, itt viszont ez megtörtént.

10 hozzászólás Ne habozz!

aleram - 2014. 11. 03. 15:05

Kicsit félelmetes volt végigolvasni ezt az írást, annyira ez maradt meg nekem a sorozatból. Én is a Rick and Morty-val párhuzamosan kezdtem el, nekem is ez volt a 2 első igazán nézett animációm, és ugyanazt az élményt váltotta ki belőlem. Az olvasás közben még az jutott eszembe, hogy az első pár részt csak azért néztem meg, mert annyira bejött és a fejembe ékelődött a sorozat végi kis szám. Nagyon megérte maradnom, mert engem is abszolút meglepett, hogy egyik részről a másikra mennyire sötétté vált az eleinte kicsit furcsa hangulatú sorozat.

BoJack karaktere nagyon érdekes. Önző, és gyakran eszméletlenül idióta dolgokat művel, de valahogy sokkal jobban látja a világot mint körülötte a többiek. Ilyen a trenchcoat-os Mr Adultmen akit mindeki bevesz, csak ő látja az egyértelműt, vagy a fantasztikus háború-ellenes beszéde.
Mindenkinek én is csak ajánlani tudom. Egy nagyszerű sorozatos élmény.

powermonster - 2014. 11. 03. 15:41

Szerintem a kifejezetten nagyon jó kategória a főcím is, nagyon bejött.

keretes - 2014. 11. 03. 15:57

jó volt ezt végigolvasni, az első rész után azt mondtam hogy ez nem nekem készült, de ezután adok még egy próbát a sorozatnak

DarylD - 2014. 11. 03. 16:04

A pilotot nem bírtam végignézni, de azok alapján, amiket olvasok róla nagyon bejönne nekem. Nyáron muszáj lesz ledarálni.

westhammer - 2014. 11. 03. 19:34

rettenetesen jó sorozat lett, az év egyik legjobbja.

Quiddy - 2014. 11. 03. 22:54

Én is pont ilyen vagyok, minden sorozat introját végigtekerem de ennek mindegyik részben végig néztem :D :D

fahejember - 2014. 11. 05. 23:27

Ma kezdtem el szinte találomra, de már csak 3 rész van az évadból, marhajó. A főcímdal teljesen James Bondos.

Lamantin - 2014. 11. 06. 18:29

imádtam a 2. résztől minden részét, az évad 2. felét kiváltképp. 9/10

hoze - 2014. 12. 19. 21:58

Nekem is nagyon bejött a sorozat, főleg a hangulata.

BoJackről amúgy nekem az jutott eszembe, hogy ez lett volna Archerből, ha színész lett volna, amolyan Archer Sheen :)

m76 - 2014. 12. 25. 17:39

Nem tudom megfogni a sorozatot, mert megfoghatatlan. Elkezdődik egy Archer ripoff, ami aztán 7-8 rész után átmegy a földalá, hogy drámázzon.

Én sorozatoknál a konzisztenciát szeretem, hogy minden héten leülök elé, és azt kapom amit várok.

Hiába van tele remek dolgokkal a Bojack Horseman, ha ezek csak úgy össze vissza bele vannak dobálva. Nem lehet ráhangolódni. Amíg el nem kezdődött a drámázás ill csak moderált mennyiségben volt jelen addig élveztem, de az utolsó pár rész annyira sötét, és ezáltal annyira elüt attól ami előtte volt, hogy hiába volt remek a maga nemében, nem tudtam hová tenni.

A főcím zseniális, de csak a sorozat első felére nézve, a drámázós részhez már egyáltalán nem passzol a tripping.

Talán hetiben nézve nem lenne ez a kontraszt annyira zavaró, de hát netflix-ről beszélünk, ahol a tömbösített nézés a normális.

Nem lehúzni akarom, mert önmagában mint dráma és mint komédia is remek, de a pörköltet sem szoktam jégkrémmel enni, pedig mindkettőt szeretem.

A szívem 8/10-et adna rá, de a katyvasz miatt ennél kevesebbet tartok reálisnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz