login |

Les Revenants – írta danialves

2014. 11. 06. 16:20 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Hosszas hallgatás után pár hete érkezett a hír, hogy a 2012-es első évad után végre-valahára elkezdték forgatni a Les Revenants 2. évadját, szóval miközben elindul a visszaszámlálás a jövő nyári/őszi bemutatóig párszor le lehet darálni az első szezont. Mert megérdemli.

A francia film mindig is magasan jegyzett volt, azonban napjainkban a gallok sorozatai is egyre nagyobb magasságokba jutnak el. Persze nem a Jo-ra kell gondolni, hanem olyan szériákra, mint a Braquo, a Mafiosa vagy az Engrenages. No, meg a Les Revenants, amiben megvan minden, amiért pozitív jelzőkkel lehet illetni az európai filmeket, s mindez kellő misztikussággal és rejtélyességgel körítve.

A végeredmény nem is lehetett más, mint az utóbbi évek egyik legnagyobb sorozatos élménye. Számomra, természetesen, de ahogy nézem winnie (pilotkritika itt) és a JAws-szavazók egy része számára is.

Bár a zombikkal kapcsolatban szinte mindent elmondtak már a képernyőn, amit lehetett, és a téma is meglehetősen felkapott manapság a The Walking Dead és a World War Z kapcsán, ez a mű egy teljesen más megközelítést alkalmaz (ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy az ötlet egy 2004-es filmé eredetileg).

Képzeljük el, hogy a 10 éve halott nagypapánk/gyerekünk/szeretőnk nem vérszomjas agyhalottként kel ki a sírból, hanem egyszerűen csak hazasétál, megvacsorázik, megfürdik és anélkül, hogy bármi fogalma lenne a történtekről, éli tovább az életét, természetesen a rokonok legnagyobb megrökönyödésére.

Igen, ez történik a Les Revenants-ra hajazó Resurrection-ben is (ami nem feldolgozás, de tavasszal az is érkezik Amerikából), és ez történik a francia sorozat helyszínét adó kisvárosban is, ahol egy buszbalesetben elhunyt tinédzser megy haza 4 év után ikertestvéréhez és időközben elvált szüleihez. Sőt, rajta kívül egy srác egykori menyasszonyát kutatja, aki azóta már mással van, és visszatér egy sorozatgyilkos is, aki mindent ott folytat, ahol abbahagyta, egy magányos, idős urat pedig 35 éve halott felesége látogat meg.

A fentiekből is látható, hogy rengeteg történetszál és dráma rejtőzik az alapötletben, és az írók igyekeznek mindet kihasználni. Azonban sok filmet és sorozatot láttunk már ennél jobb alapötletekből is elbukni, de ami miatt ez mégsem teszi meg, az a hitelesség. Tudom, egy ilyen szinopszis után biztosan nevetségesnek tűnik ez leírva, de a karakterek minden reakciója és döntése úgy van megvalósítva, hogy nem szappanoperai fordulatoknak, hanem életszerű szituációknak tűnnek.

Eleve egyébként sem bagatell témákról van szó, és a szeretteink halálának (illetve későbbi újraéledésének) feldolgozása még egy külön súlyt is ad a realisztikusság mellé. A sztori pedig remekül van alárendelve az egyes karakterdrámáknak, szinte nincs egy olyan esemény sem, amely ne lenne lényeges valamelyik szereplő szempontjából, ugyanakkor megfelelő mennyiségben kapunk cliffhangereket és fordulatokat is.

Két dolog emelhető ki azonban különösen: egyrészről a skót rockbanda, a Mogwai által alkotott aláfestő zene (ők egyébként Clint Mansell-nek is besegítettek The Fountain zseniális soundtrack-jébe, szóval volt kitől tanulniuk), másrészről pedig a rendezés. Kevés direktor képes arra, hogy egy-egy gesztussal, beállítással ennyire hangsúlyosan tudjon bánni (az egyik ilyen mondjuk pont a szintén francia Jacques Audiard), mint ahogyan itt láthatjuk.

(A pilot epizódban fellelhető legkatartikusabb történetszál például gyakorlatilag nem tartalmaz 3 mondatnál többet, azonban a képek és az alakítások mindent elmondanak, az így kialakuló atmoszféra pedig egyből berántja a nézőt.)

A színészek kapcsán kell megjegyezni, hogy ők is hozzáteszik a részüket a remek hangulathoz, sok (néha szó szerint is)
hátborzongatóan jó játékot láthatunk, ugyanakkor nem mehetek el amellett, hogy néhányan viszont kifejezetten rosszak voltak. Mint ahogyan azt is meg kell említenem, hogy a 8 részes évad vége felé az epizódok már kezdtek ellaposodni, az addig koherens szerkesztést muszájból kreált flashback-ek és a lezárást siettető szálak váltották fel.

Ezek mellé pedig kaptunk egy olyan finálét, amely bár viszonylagos befejezetlenségével megtartotta a misztikus hangulatot, néhány szálat bántóan nem varrt el, egyrészről a történet, másrészről a karakterek szempontjából. (Korábbi nyilatkozatok alapján a készítők jelen formájában kerek egésznek tekintik a sorozatot, és azt tervezték, hogy az alapkoncepciót megtartva írják meg az esetleges további évadokat, hogy az S1-ben történeteknek nem lesz folytatása. Azonban talán azért is húzódott el hosszú hónapokkal az írási folyamat, mert ezen mégiscsak változtattak.)

Lényeg a lényeg, nem tudok mást mondani, a Les Revenants kötelező darab, szinte nem is tudom, mikor ragadott magával utoljára ennyire sorozat. És bár a finálé valamennyire rossz szájízt hagyott bennem, de ettől még mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy különleges és ízig-vérig európai szériát látni, zseniális rendezéssel, zenével és alakításokkal. Írjak osztályzatot is? Kilenc. A tízből.

12 hozzászólás Ne habozz!

fm! - 2014. 11. 06. 17:44

Ritkán nézek szinkronnal sorozatot, de ez még úgy is jó volt, teljesen nézhető. Csak a francia sorozatoknál sajnos a második-harmadik évadtól szinte mindig durván csökken a minőség (Braquo), remélem itt nem így lesz.

ALDO - 2014. 11. 06. 17:59

Nekem is pozitív élményként maradt meg a sorozat. Volt benne minden, ami érdekessé tette, a karakterek rendben voltak, a zene is nagyon jó volt. Az egyetlen szépséghibája, hogy az utolsó részt nagyon összecsapottnak érzetem. Vártam, hogy összeérnek a szálak, értelmet nyer a központi rejtély, erre semmi. A másik nagy hátrány, hogy az európai sorozatoknál gyakran minimum két évet kell várni, mire jön a folytatás.
Összességében egy 10/8-at megér.

Raisen - 2014. 11. 06. 18:15

picit fura volt az első évad, de a végére belejött. azt hittem már idén lesz folyt köv, de várom már, hogy tényleg legyen! :D jöhetne még több zombis sorozat. elférne.

Rea - 2014. 11. 06. 19:55

Nincs egy hónapja, hogy kérdeztem vmelyik topikban a folytatását…
Jó sorozat, megnéztem a filmet is utána. Várom már… :)

Tommy - 2014. 11. 06. 20:51

Az utolsó rész tényleg nem volt valami jó, gyakorlatilag semmire nem kaptunk választ. Amúgy a sorozat tényleg fasza volt, simán 8/10-es szint.

xdObx - 2014. 11. 06. 20:59

nekem a hangulata jött be igazán, itt sokkal jobban átjött az a kisvárosi elszigeteltség érzés, mint mondjuk a top of the lake-ben. annak ellenére, hogy néha bántóan sok volt a következetlenség imádtam, de igazán rá férne egy kis magyarázat az egészre… remélem az valamilyen szinten azért folytatják majd az első évadot. :)

RoyStampler - 2014. 11. 06. 22:45

Azért azt fura olvasni, hogy a készítők ezt így kerek egésznek tartották (volna)… Az első 7 rész egyenesen zseniális, imádtam a hangulatát. A 8. epizód viszont nemcsak nem zárta le a sztorit, hanem minden szempontból a leggyengébb rész volt.

Meg a gyerekszereplők miatt ez a 2-3 éves időköz elég sok. Persze attól is függ, hogyan és merre akarják vinni a történetet… Mindenesetre én várom a folytatást.

sherlock20 - 2014. 11. 07. 01:50

Remek sorozat, szinkronnal, 8/10 minimum az évad

danger - 2014. 11. 07. 10:40

az utolso resz borzalmas, odavagta amit addig felepitett

winnie - 2014. 11. 07. 12:03

hasonlóképpen, bár nem ennyire sarkosan gondolom, de inkább fordítva történt. mármint arra akarták kihozni az egészet, ami az utolsó részben történt, tehát ez volt a lényeg, csakhogy ehhez nem passzolt annyira a felvezetés.

fura volt látni.

Reeka - 2014. 11. 07. 17:39

Én tavaly daráltam le, nagyon tetszett, a hangulata, a színészek, a sztori, meg hát persze a zenáje is zseniális. Nagyon sokáig hallgattam még a sorozat után is a zenéjét.
Igen, az utolsó részen én is kicsit értetlenkedtem, de ettől függetlenül ajánlom mindenkinek és várós a 2. évad.
Furcsa volt eredeti nyelven nézni, felirattal, már hozzászoktam az angolhoz, de amihez van felirat, azt csak eredetiben nézem.

Ripazha - 2014. 11. 07. 19:39

Én nyáron daráltam le kb. egy hét alatt. nagyszerű sorozat, és ahhoz képest, hogy francia simán leköröz amerikai sorozatokat, és a szinkron nagyon jó(amúgy is zavarja a fülemet a francia nyelv így természetes hogy szinkronnal néztem :D ) De nagyon várom a folytatást, igen a 8. rész kissé gyengébb lett, de évadilag hangulatilag nézve nálam (darában) nem rontotta el az élményt, és így simán maradt 9/10.
Érdekes kb egy hónapon keresztül keresgettem a sorozatot és nem találtam sehol csak a filmet és addig-addig, hogy megtaláltam már nem tudom mi volt velem, hogy nem találom sehol(de végül kiderült, hogy csak nem jól kerestem :D ), és megnéztem az első rész azonnal magával ragadott.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz