login |

Star Trek: Melyikkel kezdjem?

2014. 11. 07. 19:00 - Írta: winnie

88 hozzászólás | kategória: a hét kérdése,

Az eredeti TOS? A Deep Space Nine? A The Next Generation? Esetleg a Voyager? Gondoltam az Enterprise már nem. Mármint abból a szempontból, hogy egy totális Star Trek-szűz melyik sorozattal lépjen be az ST-univerzumba.

Korábban már kérdeztem arról, hogy melyik a kedvenc Star Trek-sorozatotok, azt is, hogy mennyire nézhető mai szemmel a hatvanas évekbeli eredeti széria, de ki tudja, talán a nagyon sikeres mozifilmek felkeltették egyesek érdeklődését a franchise iránt, s mivel nem mindenkinek van ideje arra, hogy az elejétől kezdjen neki a sorozatoknak, vagy mindegyiket megnézze (meg sem merem számolni, hogy hány évad lenne…), ezért kéne egy kezdőpont, nem?

A Doctor Who-val kapcsolatban is kérdeztük egyszer, hogy hol érdemes beszállni, így az ST-nél is adja magát a kérdés: egy újonc melyik Star Trek-sorozattal lépjen be ebbe a világba? És persze ami még fontosabb: Miért?

Nyilván lehet az általatok legjobbnak tartott címet is mondani, de szerintem egy ST-fanatikus és egy totális zöldfülű nem biztos, hogy ugyanazt értékelné a sorozatokban. Melyik az a Star Trek-sorozat, ami legkönnyebben beszippanthatja és esetleg rajongóvá tehetni az “újoncokat”? Melyik az, ami után gördülékenyebben “szintet lehet lépni”?

88 hozzászólás Ne habozz!

Smiky - 2014. 11. 07. 19:03

Voyager csak is!!

Road Lee - 2014. 11. 07. 19:04

“lépjen ne”

:-)

Mármint, melyikkel _ne_ lépjen? Vagy lépjen _be_? ;-)

Dagobert - 2014. 11. 07. 19:07

Tegnap fejeztem be a voyagert, mindenképp azzal érdemes kezdeni, utána a Deep Space Nine ajánlanám

lynx - 2014. 11. 07. 19:07

Én annó a Voyagerrel kezdtem a Viasat3-nak köszönhetően (BORG rules), aztán utána a DS9-et adták le, amit szintén néztem.
Sajnos próbálkoztam ezek után a Next Generationnal, de az már mint technológiailag CGI, és mint ideológiailag elavult volt számomra…
Nyáron adtam egy esélyt az Enterprise-nak, de pár rész múlva kaszáltam. Aztán olvastam, hogy a 3. évad összefüggő, így azt ledaráltam, és eléggé bejött.

Stagyar-zil-Doggo - 2014. 11. 07. 19:13

Szerintem DS9. Egyenletesen jó minőség, nem feltétlenül kell ismerni az előzményeket hozzá.

TOS nagyon “lassú” mai szemmel, ezért szerintem nem lenne jó kezdés. TNG elsõ két szezonja nagyon hullámzó minőségű. Esetleg meg lehetne próbálni a harmadiktól beugrani. VOY & ENT felejthető.

Szkifi - 2014. 11. 07. 19:20

DS9
Szép lassan indul, aztán ha már tetszik az embernek, felpörögnek az események az idő haladtával.

Datsyuk - 2014. 11. 07. 19:20

Deep Space Nine a legjobb az én vélemény szerint. Egy bizonyos idő után összefüggővé válik és onnantól nagyon izgalmas. TNG nem tudok rosszat mondani, mert én azzal kezdtem még SAT1-en anno. Így örök kedvenc marad. Amit viszont egyáltalán nem bírtam az a Voyager……Mindig meglepődök, ha valakinek ez lett a kedvence. Szerintem olyan semmilyen volt…Star Trek light.

DS9 ;)

Isteee - 2014. 11. 07. 19:29

Voyager :)

energy - 2014. 11. 07. 19:29

Én a The Next Generationnal kezdtem, de aki azt túl réginek tartja, annak ott az Enterprise, amit szintén szerettem.

nortai - 2014. 11. 07. 19:29

Aki képben akar lenni egyes sorozatokban feltűnő Star Trek-es utalásokkal akkor érdemes a TOS első évadát legalább bedarálni. 1-2 jó rész mindig van évadonként, ha több nem is. De ezt csak azoknak ajánlom akik eltudnak tekinteni az akkori megvalósításokkal. :)

Ha fentiek nem érdeklik az embert, akkor DS9 (legjobb) és Voyager, akár párhuzamosan is, mivel a kettő szinte egy időben játszódik. Majd jöhet a TNG. Persze ha fenti kettővel kezdünk lesznek olyan részek amihez TNG előzmények kellhetnek, de nem szükségesek. (Lásd: Q, Borg …stb)

Majd jöhet az újabb Enterprise, ha még van hozzá erőnk…

Lasko - 2014. 11. 07. 19:31

Enterprise, mert idillikusan indul mint az összes, majd minden rosszra fordul és megmutatja a dolgok sötét oldalát.
Voyager volt az első ami beszippantott, de DS9 a kedvenc, háború miatt.

Hkim - 2014. 11. 07. 19:40

A TOS-ból semmit nem láttam.

A Trek fénykora egyértelműen TNG,DS9,VOY hármas idejében volt volt. Statisztikai alapon (szavazásokon) rendszerint a TNG a favorit. Legszívesebben én is ezt ajánlanám mindenkinek de azt hozzá kell tenni, hogy az első évadon még NAGYON érződik hogy régi. Utána hamar felveszi a modern sorozatok tempóját, stílusát. A TNG-ben van a legtöbb tényleg scifi történet.

A DS9 és a VOY eléggé megosztó. A külföldi Trekkerek a VOY-t jellemzően nem tartják túl nagyra, de magyarországon tudomásom szerint elég népszerű volt, ami szerintem jelentős részben az elsőosztályú szinkronszínészeknek köszönhető. Ennek megfelelően szinkronnal érdemes nézni. Ez a leginkább karakterközpontúbb Trek sorozat, a scifi környezet rendszerint csak a karakterdrámákhoz adja a keretet. A mai junkieknak talán érdemes tudni hogy a 4-6. évadokban az egyik állandó író Bryan Fuller volt, és ez érződik is rajta.

A DS9-et nem láttam végig. Irritálónak találtam a szereplőket, de az tény hogy vannak benne nagyon jó részek. Sokaknak a DS9 az abszolút kedvence.

Egyébként mindegyik nézhető a korábbiak ismerete nélkül.

Busmen - 2014. 11. 07. 19:40

Szerintem mindenképpen Voyagerrrel ajánlott kezdeni , mert az a leglightosabb ,legkönnyedebb , legpopulárisabb.
Utánna lehet keményebb falatba vágni :D
Rengeteg a keresztutalás , visszautalás mindben , főleg ha ismered őket .
DS9 az egyik legjobb , de hát ugye Worfot a TNGben ismerjük meg :D

Sziszi0129 - 2014. 11. 07. 19:46

Szerintem is TNG a harmadik szezontól:)
Voyager se rossz, de én a DS9 nem szerettem..

FireKeeper - 2014. 11. 07. 19:48

Én anno a Voyagerrel kezdtem, és azóta az eredeti Kirk-ös sorozaton kívül mindet ledaráltam.
Szerintem a DS9 a csúcs, abban vannak a legjobb karakterek (Garak a legnagyobb arc), és a harmadik évadtól a sztori is nagyon beindul. Nagyon jó benne hogy betekintést enged a föderáción kívül a Star Trek többi nagyhatalmának ügyeibe is, nekem főleg azok a részek tetszettek amiknek valamilyen politikai témája volt. Persze a Star Trekben megszokott holofedélzetes, meg egyéb fősodorhoz nem kötődő filler részek itt is befigyelnek, de egy évadonkén 20+ résszel operáló sorinál ez sztem elkerülhetetlen. A későbbi évadokban a CGI is teljesen vállalható (bár a nagyobb csatáknál rendszeresen újrafelhasználnak).

Aredhel - 2014. 11. 07. 19:54

DS9 az egyetlen ma is értékelhető darab.

Nebojsa - 2014. 11. 07. 19:57

DS9 értem. VOY értem. TNG értem. De mi tosz a TOS rövidítés?

Nebojsa - 2014. 11. 07. 19:59

The Old School? :D

Hkim - 2014. 11. 07. 20:00

TOS = The Original Series

lordviktor - 2014. 11. 07. 20:05

Voyager jó kezdésnek teljesen “szüzeknek” pont azért mert Star Trek “light”, mai szemmel is élvezhető jó kis sorozat. Nekem a DS9 annyira nem jött be, végignéztem mert szeretem a Star Treket de nem volt az igazi, abszolút kedvenc a TNG, ha belelendül az ember akkor nagyon elkapja és zseniális lesz. Ha ezek már megvannak és kellően megszerette az ember a világot akkor jöhet a TOS mert tiszteletből végignézi :D De a TOS legénységes filmeket is érdemes, azok már jóval jobb minőségben mennek

rog70 - 2014. 11. 07. 20:05

1. Voyager, bár nem a legjobb, de kezdőknek talán a leginkább emészthető. A maquis-okról érdemes olvasni előtte 1-2 mondatot, de talán anélkül is érthető. Jeri Ryan nagy vonzóerő a fiúknak a későbbi évadokban :)
2. DS9 kb. a harmadik évadtól, az 1-2.-ből esetleg 1-2 rész vagy wiki összefoglaló, hogy a Bajor kissé fura társadalma ne legyen gond.
3. ENT, az általános véleményekkel szemben szerintem nagyon ott volt a szeren, főleg a 3. évad, nem is hosszú.
4. TNG, a későbbi évadok (kb. mikortól Riker szakállas lett). Az első 2-3 felejtős.

TOS semmiképpen, kivéve, ha röhögni akar (legmélyebb tiszteletem a Shatner, Nimoy, Kelley triónak, de mai szemmel nézve az egész sorozat egy röhej…)

Viszont, ha valaki igazán jó sci-fit akar nézni, akkor a Babylon5-öt kezdje el. kb. az első évad 2/3-ától kezdve a 4. évad végéig olyan zseniális, amit azóta sem láttam a TV-ben, az író J. Michael Straczynski-nek örök hála.

noimporta - 2014. 11. 07. 20:06

Nebojsa: The Original Series :)

vargabence - 2014. 11. 07. 20:07

Nehéz ügy. Soha nem szántam rá magam, hogy az eredeti sorozatot megnézzem: túl régi, mai szemmel szerintem túl nehéz. Arra se, hogy az Enterprise-t (2001-2005): ez meg kívülről mindig úgy tűnt, hogy már csak azért van, hogy legyen, értelmetlen, felesleges. De egyébként viszonylag sok jót hallottam róla, tehát valószínűleg én vagyok túl előítéletes vele kapcsolatban.

Számomra az abszolút favorit a TNG generációja: TNG, DS9, VOY. Ez az időrendi sorrend, de én pont fordítva láttam (először), mert anno a Viasat3-on a VOY-rel kezdtek, ahol – azt hiszem – nagy népszerűségnek is örvendett a sorozat.

A DS9-t és a VOY-t jobban szeretem a TNG-nél, de szerintem érdemes ez utóbbit is megnézni. Ha valakinek van ideje, jó tartani az idősorrendet, tehát: TNG, DS9, majd VOY. Ha idő nincs, csak egy pörgős sorozatot akar, akkor valószínűleg a DS9 a nyerő, a TNG itt – különösen az első évadok miatt – nem jöhet szóba, a VOY pedig a “talán” kategóriája.

Mindenkit biztatnék, hogy próbálja meg. Jó, hogy van ez nekünk, nem értem, lassan 10 év elteltével, miért nem próbálkoznak meg egy új ST sorozat készítésével (természetesen lehetőleg a TNG/DS9/VOY sort folytatva, tehát ne valami más időben játszódót, hanem ezeket követőt).

MargieM - 2014. 11. 07. 20:13

Én nem rég kezdtem bele a dologba, a TNG-vel. Igaz, az eredeti filmek egy részét már láttam így-úgy szóval volt fogalmam a karakterekről és tudtam, hogy ezzel nem nyúlhatok nagyon mellé. Egyelőre nem rossz, bár tényleg be-be csúsznak gyengébb epizódok.

vargabence - 2014. 11. 07. 20:13

Ja, és aki angolul tud, feltétlenül eredetiben nézze!

Llew - 2014. 11. 07. 20:17

A Voyager könnyed, izgalmas, jó karakterekkel, és a “legmodernebb” is.
A DS9 a vége felé jó a háborúval, de én a karaktereket sosem tudtam megkedvelni benne.
A TNG-ből csak pára részt látta, szerintem az már elég retro filinges.
TOS-st szerintem csak fanatikusok nézik meg, az már igazi múzeumi ismertető anyag.

szél-víz - 2014. 11. 07. 20:24

Nálam ez volt a világot megkedveltető sorrend (kiindulópont: homályos emlékek a korábban látott mozifilmekről):

Voyager -> DS9 -> TNG

A TOS-t csak Por7-en meg Sat1-en nézegettem párszor, de nem sokat értettem belőle.

szél-víz - 2014. 11. 07. 20:25

ja, aztán persze volt minden: Enterprise meg a mozifilmek újra

pck - 2014. 11. 07. 20:29

Mint hatalmas st ès dw fan annyit mondhatok hogy a tos kihagyhatatlan az st univerzum èrtelmezèsèhez,Gene Roddenberry munkàssàgàt làtni kell! A new generation is nagyon jó kis sorozat lett ès a voyager is. Szemèly szerint a deep space nine-t ès az enterpriset nem annyira kedvelem, kicsit elvesztettèk az eredeti star trek èrzèst.
A doctor who 2005től szintèn alap sci fi szerintem, az első èvad nem a legjobban sikerült de David T. 2. Èvadtől bepörgeti a sorozatot a brilliàns jàtèkàval ès hàt Matt Smithről ne is beszèljek az 5.èvadtól.
Szóval a lènyeg, sci fi fanok nèzzètek őket! :)

Pesza - 2014. 11. 07. 20:32

DS9

shadowhawk - 2014. 11. 07. 20:46

Egyértelműen a DS9. Az első 1-2 évad talán kihagyható, mert szűz szemmel nézve itt-ott nevetséges lehet.

spire69 - 2014. 11. 07. 20:47

Attól függ, hogy ki milyen fajta sorozatokat vagy filmeket szeret.

A The Next Generation egy klasszikus űrfelfedezős széria, minimális akcióval megfűszerezve. Érzésem szerint azonban amellett, hogy mai szemmel nézve elég gagyinak hat (még a legújabb kiadású HD változat is), rendkívül irrealisztikus. Nem is a technológia vagy a valós fizika érdekes használata miatt, hanem a karakterek közti interakciók és a röhejesen utópisztikus és Amerika vagyis Föderáció központú ideológia miatt.

A Deep Space Nine egy egészen más mentalitású széria. Sokkal realisztikusabb és karakter orientáltabb. Inkább hasonlít a Babylon 5-re (ha mond ez bárkinek is valamit), mint bármelyik másik Trek sorozatra. Tele van a korához képest mély karakterdrámával, politikai intrikákkal, míg a Trek-hez társított felfedezés szinte egyáltalán nem kap helyet benne. De amiben tényleg maradandót hoz, az címszereplő állomás hangulata. Főképp a promenád. Én bevallom, nem nagyon láttam még ilyen élettel teli díszletet, az egész meglepően igazinak tűnik.

A Voyager ismét egy akció-kaland sorozat, melynek egyedisége a női főszereplőjében rejlik. Bár mindig is imádtam a felfedezős kalandokat, sajnos a széria, fuldoklik az ötlettelenségtől, ami főleg azért kár, mert vannak részek, amik maradéktalanul kiaknázzák a szériában rejlő lehetőségeket, de egyszerűen csak elvesznek az unalmas és izzadságszagú részek tengerében.

Az Enterprise szintén akció-kaland és leginkább a Voyager-rel mutat rokonságot, csak még kevesebb ötlettel. Igaz a 3-4. évadban sikerült végre valami újat mutatni, de valahogy mégsem voltak elég merészek egy 180°-os fordulathoz. Mindezek ellenére valamilyen szinten kiforrottabb, mint az előbb felsoroltak, de a sablonos karakterek és az értelmetlen történet miatt, én ezt kedvelem a legkevésbé.

Az eredeti szériából csak néhány részt láttam, de azok nem nagyon érik el a nézhető színvonalat, inkább csak érdekes látni, honnan is indult ez az egész.
Szóval minden sorozat egyedi a maga nemében és nincs akkora kapcsolat köztük, hogy önállóan ne legyenek élvezhetők, így tényleg csak az számít, ki milyen műfajt szeret.

Paladin - 2014. 11. 07. 20:55

DS9 a kedvencem, de szűznek a TNG-t ajánlanám, de legalább a második szezontól… az első még kicsit gagyi olykor.
Voyager sem rossz, de max harmadik helyezett lehet…

RnYk - 2014. 11. 07. 21:11

1, VOY – mert egyszeru es konnyed.

2, DS9 vagy TNG igazabol mindegy mindketto jo (nekem a DS9 a kedvencem)

3, Enterprise – azert kerult ide mert a 4. evad megmagyaraz par dolgot (pl. miert sime a regi klingonok homloka :))

+1 TOS – szerinem elvezheto de azert nehez kenyer mivel iszonyu lassuak es vontatottak a reszek (ez igaz a TNG elso 2 evadjara is).

DuracellTomi - 2014. 11. 07. 21:13

TNG 3. évadtól, DS9, VOY

dzsiaj - 2014. 11. 07. 21:22

spire69: kiváló összefoglaló, maximálisan egyetértek.
Még annyi, hogy említettétek Fuller nevét csábító tényezőként a Voyagerben, de a DS9-ban is ott van Ron Moore!

nocadlee - 2014. 11. 07. 21:33

Szerintem:
TNG 3. évadtól (utólag megnézheted az első kettőt is, de eléggé más) -> DS9 -> VOY
Ha ezután beleszerettél az univerzumba, érdemes megnézni a TOS-t, és az ENT-et is, utóbbit szigorúan utoljára hagyva.

De esetleg az se rossz ötlet, ha a DS9-t a 4. évadnál kezded, ekkor érkezik ui. Worf a TNG-ből, és érdekes lehet az ő szemével megismerni azt a sorozatot (aztán persze visszamenni az elejére).

leila - 2014. 11. 07. 21:37

Mindenképpen a TNG, mert az a klasszikus Star Trek. A DS9 volt az első, ahol a sötét történetek is előjöttek, nagy, átívelő szálakkal, igazi élmény. A Voyager cuki, de szerintem a végén önmaga paródiája lett, mégis az még belefér.

A TOS-t sosem néztem igazán, csak pár részt. Nagyon régi, nehéz nem észrevenni benne, hogy 50 éves.

Green777 - 2014. 11. 07. 21:53

Winnie: Természetesen ez szubjektív, h melyik a legjobb de ahogy látom néhány fentebb levő hozzászólónak ez túl magas.. :)
Viszont az én meglátásom is az, h minden tisztelet a The Original Series-nek, ami az egész Star Trek alapja volt, de túlzottan nem ajánlom, mert hihetetlen gyenge történetek vannak benne(a technika megvalósításról egy rossz szót se szólnék hiszen nagyon régi és borzalmasan kevés pénzből kellett megoldaniuk) viszont zseniális karaktereket alkottak(Spock, McCoy, stb.) és ezek barátsága vagy viszályaik nagyon szórkkoztatóak.
Ha engem kérdezel nézd időrendben és kezd a kedvencemmel a legfrisebb gyártású Star Trek: Enterprise-szal, majd pár rész erejéig nézz bele a TOSba, hátha bejön, majd a TOSos nagyfilmeket.
Utána levezetésnek jöhet a TNG, DS9, Voyager dara.. :D
Béke! \\ //

Ineteq - 2014. 11. 07. 22:10

Nálam a Star Trek az a TNG. Azt kezdtem el nézni, nekem mindig az lesz az alap. Persze a többit is szeretem, de mégis az az alap. A TOS-t nem tudom őszintén ajánlani, a történelmi értéke megvan, de kb. ennyi. Kétszer kezdtem el darálni, de nem jutottam el az első évad végéig.

Bliznac - 2014. 11. 07. 22:26

Én 3 éve kezdtem el a Star Trek-sagát. Kronológiai sorrendben. Szóval az Enterprise volt az első, ami nagyon bejött, aztán a TOS, Spock miatt imádtam, de egyébként is érdekesnek tartottam. Persze kezdőknek nem ajánlanám. Ezután a TNG jött, amit be kell valljak nem nyűgözött le, a holo fedélzetes részekkel pedig a világból ki tudtak volna kergetni. Ezt követően néztem a DS9-et, ami szerintem a legjobb széria. Ahogy előttem is írták a díszlet fantasztikus, Quark és Odo is nagy párost alkotnak, és persze Garak. Igaz, a kapitányok közül számomra Sisko a leggyengébb. A háborús szál meg iszonyat jó. Végül a Voyagerrel zártam, sok remek rész, de sok rossz is tarkította. A borg konfliktusos részek viszont nagyon jók voltak.
Szóval mai szemmel is simán meg lehet nézni a TOS-t is, én 24 évesen kezdtem el a sagát, hamar át lehet pörgetni. Egyébként a TAS, animációs sorozat is mindenképpen érdemes megnézni, csak 22 rész. A TOS után jön sorrendben. Ötletes részek, remek főcím zene.

Szóval hajrá! A Star Trek szériát egyszer látni kell mindenkinek! ui.: a Babylon 5-öt is. ;)

Bra - 2014. 11. 07. 22:26

Én a történetileg kronológiai sorrendet ajánlanám.
Enterptise, TOS, The Next Generation, Deep space nine, Voyager.
Ezzel csak az lehet a baj az ujaknál hogy az Enterprise után a TOS látványban nyilván nagyon elmarad. Így aki a látványra utazik annak a TOS legyen az első, mert utána csak jobb lesz.

És hogy miért kezdje el valaki? Mert egyszerűen király a Star Trek univerzum. :) nekem mondjuk minden űreposz a favoritom, a Star Wars-on át a Babylon 5-ig.
Amugy a Voyager tetszett a legjobban mert ott szaladt el legjobban a tudományos fantasztikum. És ki tudja, lehet ez nem is annyira fantázia. :)

mel - 2014. 11. 07. 22:36

Ez egy nagyon jó kérdés, mert a mai sorozatfogyasztóknak a TOS, vagy a TNG első évadai szinte fogyaszthatatlanok, az epizódok felépítése merőben idegen a mai sorozatokhoz képest, a rájuk annyira jellemző epizodikusság sem divat manapság.
A VOY, kisebb mértékben a DS9 vagy a – szerintem méltatlanul alulértékelt – ENT önállóan is fogyasztható falatok, érdemes velük megpróbálkozni. Ha tetszik a világ, jöhet a többi.

Ha a berántási faktort nézem, akkor szerintem VOY->TNG->DS9->ENT, és ha már nagyon beszédült a kedves néző, jöhet a TOS.
Én így néztem, szerettem bele mindörökre: TNG->TOS->VOY->DS9->ENT

argab - 2014. 11. 07. 22:55

spire69 nagyon jól összefoglalta, mindegyik más kicsit és ezért nehéz ajánlani konkrétan egyet kezdésnek. Amit mindenképp kiemelnék hogy 2-3 évad is kellett mindegyik sorozatnak mire igazán magára talált, szóval attól hogy az első részek/évad nem jön be valakinek lehet később még változhat a véleménye.
Én talán a Voyagert vagy a DS9-t ajánlanám kezdőknek attól függően hogy a könnyedebb akció/kaland vagy az átívelős, karakter-centrikusabb, sötétebb hangulatú sorozat jönne be nekik. (DS9-on dolgozott sokat Ronald D. Moore és sok szempontból hasonlít a BSG-re). DS9 nálam abszolút favorit. E kettőt akár szinkronnal is simán ajánlom, pedig eredeti hang pártján vagyok általában, de szerintem ilyen minőségű szinkronmunka nem készült túl sok sorozatokhoz.

TNG szerintem kevésbé állja az idő próbáját, egy kezdőnek könnyen lehet hogy nem jönne be. TOS pedig mai szemmel nézve inkább kuriózumnak jó, mondjuk ha végigrágta magát valaki a többin.

Trefayne - 2014. 11. 07. 22:59

Egyetértek nortai-val, a TOS-t is érdemes bevenni az elején a megnézendő sorozatok listájába, de talán a legvégére. Vagy a legelejére azoknak, akik odavannak a retró érzésért és/vagy William Shatner-ért.

Személy szerint cca. 25 évvel ezelőtt a TOS mozifilmekkel kezdtem, amikor bekerült 1-2 film Magyarországra. Aztán jött a TNG, majd DS9 teljesen. A VOY kissé unalmas lett egy idő után, mert az epizódok nagy része (ötlettelenség híján) a TNG-ből lett átemelve, a Delta-kvadránsra átformálva. Nem is néztem még végig eddig sem. Az ENT egy kis bohókás, de főleg hiánypotló sorozat az Föderáció megalakulása előtti időkből. Annyiban emészthetőbb volt, hogy nem volt tele techno-blablákkal, mint a TNG vagy a VOY. Ha nem a Star Trek Enterprise lett volna a címe, különálló sorozatként is elmenne, a ST univerzumot kihagyva.

Ismerősöknek, főleg akik még nem láttak Star Treket, azt ajánlom mindig, hogy kezdjék a TNG-vel és az ENT-tel, aztán DS9 (mert ez némiképp kilóg a sorból a “stabil” helyszín miatt is). Esetleg a VOY-t is beiktathatják, bár tartalmaz egyedi jellemvonásokat, a karakterek és a sztorik mégis könnyen beazonosíthatóak a TNG-vel. A TOS-t és a TAS-t (The Animated Series) a nagyon elvetemült rajongóknak (mint én) nem illik kihagyniuk.

A kronológiai sorrend jó, de aki így kezdi, annak a TOS nagyon nehezen lesz érthető, ott inkább értelem és érzelem kettőssége hat markánsan, kell egy kis türelem értelmezni az egyes epizódokat. Úgyhogy így jobb az ENT, TNG, DS9, VOY, TOS (+TAS) sorrend.

A mozifilmeket mindezek után kell nézni, mivel az első 6 rész a TOS-on alapul (a legjobb a 6-ik, a legrosszabb az 5-ik).

Lin's Lawyer - 2014. 11. 07. 23:55

Kérdezzük meg Sheldont.

Benny - 2014. 11. 08. 00:19

Én még a 90-es években nagyon gyerekként láttam a TOS-t nem tudom melyik adón, de ment magyarul. Lehet , hogy a TV3 volt az, mert a TNG-t már azon néztem, ha jól emlékszem picit később, aztán a VIASAT-on a DS9-t és a Voyagert már 12-13 évesen, az ismétléseket is. Az Enterprise-t csak azután láttam, hogy véget ért, valamikor 2008 környékén.
Ha jól emlékszem a Voyagert mintha itthon előbb kezdték volna el adni, mint a DS9-t, de nem vagyok benne biztos.

Azóta újranéztem a sorozatokat,volt amelyiket többször is, így mindet láttam végig felnőttként is.
Őszintén szólva utólag a TNG nem tetszett, vannak jó részek, de rengeteg a töltelék.
A TOS pár része kifejezetten nézhető ma is, de tény, hogy a legtöbb már inkább röhejes, kezdésnek nem lehet ajánlani,ám talán válogatva a jobb részekből lehet ez is a kezdés.
A Voyagert amikor Tv-ben néztem az tetszett a legjobban, újranézve valamiért gyengébbnek találtam már, ettől függetlenül nézhető és élvezhető ma is.
A DS9 eleje lassan indul , de a végére nagyon belejön. Többen emlegették a Babylon 5-öt, a DS9 egyértelműen lenyúlta a koncepciót a történetvezetésben (sőt azon se lepődnék meg, ha kiderülne, hogy az alapsztorik között is van valami írói nyúlás Babylon5-DS9 tekintetében, most hirtelen nem tudom melyik volt előbb-ki házalt melyik ötlettel előbb a stúdióknál, eléggé egyszerre voltak műsoron kint is) és az egymástól független részek helyett, úgy a felétől évadokon átívelő sztorit tettek be, ami csak a sorozat előnyére vált. Ezzel együtt egyértelműen a DS9 a leginkább ajánlható a Star Trek sorozatok közül, mivel mai szemmel is megállja a helyét látvány terén, és a történet is jó.
Az Enterprise szereplőgárdája nem volt az igazi ( minden más ST sorozatban a karakterek és a szereplő gárda nagyon jó, talán még a Voyager kicsit laposabb ebből a szempontból), és nagyon koncepciótlan is volt. A 3. évadban váltottak, és voltak nagyon jó pillanatai. Logikusan látványra messze veri a többit, és így fogyasztható, bár szerintem úgy érthető és élvezetes, ha az ember ismeri a TNG-t és a TOs-t mellé, vagyis nem feltétlen jó ezzel kezdeni.

Egyébként ha Start Trek, lehet hogy a TV-ből indult, és ez egy sorozatos oldal, de én kezdésnek nem is feltétlen a sorozatokat, hanem a filmeket ajánlanám, és ha azok tetszettek mehetnek a sorozatok is. Az első film a TOS stábbal ma is nézhető, a második is, utána szerintem nem az igazi, és aztán a 6. film az ami megint jó, 7. film hát erősen kérdéses megint, szerintem. A TNG-s filmek mind nézhetőek ma is ( azzal együtt, hogy egyik sem egy film-klasszikus), azok is meghozhatják a kedvet a sorozatokhoz. Bár pl. a “Kapcsolatfelvétel” témában nagyon TNG, de stílusban sokkal “akció filmesebb”, mint a sorozat, kicsit megtévesztő lehet.

Chev - 2014. 11. 08. 00:20

Szerintem emberfüggő – nincs jó válasz.
Tesómat a Voyager hangulata fogta meg, a többire rá se néz.
Másnak a TNG “sterilsége” jött be, de a vele szinte együtt futó DS9-et már nem szereti.
Megint más a DS9 szerializáltabbsága, mélyebb karakterei miatt kezdett treket nézni, a többit – éppen azért, mert más hangulatúak – nem csípi.
Van ismerősöm, aki az Enterprise-t tartja “szinte a legjobbnak” (nem meri azt mondani, hogy jobban bejön neki, mint a TNG :) ).
TOS-fan ismerősöm nem nagyon van… :D

Szerintem nincs olyan, hogy “trek”, annyira más mindegyik sori. Ergo nem is tudnám megmondani, hogy melyikkel érdemes kezdeni. Talán a gyártási sorrenddel lenne érdemes, de az a baj, hogy a TOS/TAS azért, khmm… sokak kedvét el tudja venni az egésztől. (Nem mindegy, hogy valaki trekkie, vagy trekker! :) ) Mai szemmel még a TNG is túl komoly utópia lehet. Meghát kevés eksün, már ha valaki ezt keresné esetleg.

Najó, a lényeget végülis elmondtam még az első mondatban. :)

Chev - 2014. 11. 08. 00:23

Ja, +1 dolog: az új filmekkel semmiképpen se kezdjen senki, akit érdekel a trek. Sőt, ha tetszik neki a trek, talán ne is nézze meg, csak felhúzza magát. Abrams bevallottan SW-fan, és nem volt oda gyerekkorában a trekért, innentől világos, hogy miért az lett az eredmény, ami… (Bocs, nem olvastam végig a kommenteket, lehet, hogy már írta vki.)

Malcolm Reed - 2014. 11. 08. 01:52

A TOS-ból és a DS9-ből talán egy-két részt, a TNG-ből 20-30 epizódot láttam, illetve a velük készült filmeket. Voyager részeinek nagyjából 80%-át nézhettem meg, az Enterprise-t többször is ledaráltam. Ezek alapján elég egyértelmű, melyik a legnagyobb kedvenc. A Star Trek: Enterprise 3. szezonja szerintem simán pályázhat a legjobb Star Trek évad címre. És amiért külön plusz pont jár, hogy ezt a feszültebb, akciódúsabb történetmesélést a negyedik évadban is folytatták. Egy újoncnak mindenképpen az Enterprise-t ajánlom elsőnek, bár az első évad 3., 4., 5. részei talán az egész sorozat leggyengébb epizódjai. A Voyagerrel egyébként sosem volt bajom, az is erősen javasolt, a többi nem nagyon győzött meg még.

sandor555 - 2014. 11. 08. 02:20

Ilyen sorozatok már miért nincsenek?
Csak ilyen műfaj kicsúfolásos the 100, falling skies stb…

Tommy - 2014. 11. 08. 02:38

Ezekből a Star Trek, Stargate és Battlestar Galactica sorozatokból van vagy 1000.:D

Grammar Lord - 2014. 11. 08. 02:51

Szerintem kezdetnek TNG aztán Voyager majd DS9… így legalább időben valahogy haladnak a dolgok, hisz ugye a TNG előbb van mint a Voyager.. de a Voyager-rel nagyjából párhuzamosan folyik a DS9 :D
Az Enterprise-t nem ajánlom.

Pocok - 2014. 11. 08. 03:01

Szerintem az új Archeres Enterpriessal kéne kezdeni. Miért? Egyrészt az a legmodernebb, ezért azt a legkönnyebb befogadni. Másrészt meg időrendben ez az első és így meg is magyaráznak pár dolgot (pl hogy tudnak egymással kommunikálni)

KTL - 2014. 11. 08. 03:02

Minden Star Trek sorozat egy kicsit különbözik, másra helyezi a hangsúlyt, így mindenkinek más a kedvence.

Kezdésként viszont mindenképpen a Voyegert ajánlanám, ha a nem jön be akkor a TNG-t, de ott a pilot után érdemes áttérni a 2. évadra, mert az első 80%-a az eredeti Star Trek sorozat mintájára készült és borzalmasan egyszerű.

Sil - 2014. 11. 08. 03:21

Szerintem a Voyager, vagy a DS9 a második évadtól.

Én anno először a mozifilmekkel kezdtem, és időnként belefutottam a TOS-ba a SAT1-en, ami Raumschiff Enterprise-ként futott (de gyerekként eltartott egy darabig, amíg rájöttem, hogy nemcsak hasonlít, hanem ugyanazok a színészek benne). Aztán jött a TNG szintén a SAT1-en (gyakorlatilag ezzel tanultam meg németül), a Voyager, amit imádtam, és a DS9 a második évadtól (de akkor nem tűnt fel, hogy nem az az eleje, csak később, amikor az elsőtől ismételték). Magyarul nem is nagyon néztem később, csak a TNG-t, nem jött be annyira a szinkron. Az Enterprise viszont számomra már nem volt Star Trek, nem tudott berántani, azt pár rész után kaszáltam. A legsötétebb a DS9, és a legtöbb jó karakter is szerintem abban van (csak Ezrit ne hozták volna be az utolsó évadban).

Yooha - 2014. 11. 08. 05:02

Én a TNG-vel kezdtem, még a 90-es években, akkor nem tűnt gagyinak az eleje sem. Aztán kb. VOY a Sat1-en, és DS9 a TV3-an talán. Én a kronológiai sorrendet tartanám, de ha kevés idő van rá ,akkor DS9, mert az a legjobb.

u.i.:Az, hogy Garak nevét 2014-ben olvasom, könnyeket csal a szemembe :)

slowclub - 2014. 11. 08. 06:00

Szerintem egyértelmű, hogy TOS. Ott indult el minden, ott formálódott ez az univerzum. Persze, a mai high-tech kütyüs, agyon CGI-zett filmekhez/sorozatokhoz szokott embereknek elég vicces/idegesítő/röhejes/egyéb lehet, de ha elvonatkoztat ezektől, és túlteszi magát Shatner overactingjén is, akkor baromi jó szórakozás, már csak a retro feeling miatt is.
Én is azzal kezdtem, még anno a megboldogult TV3 délutáni adásait néztem, aztán azóta persze megvolt minden, ami Trek.

LIVE LONG AND PROSPER! ;-)

Dark Energy - 2014. 11. 08. 08:49

Csakis ebben a sorrendben: TOS, TNG, DS9, Voyager, Enterpise és igen fel kell készülni, hogy “gagyi” lesz, ha elkezdjük, de ne mai szemmel tessék már nézni, akkor az volt a maximum, amit ki tudtak hozni belőle.
Így ha “átvergődünk” a TOS-on és a TNG elején, utána már csak szebb és jobb lesz, sok a visszautalás.
Kronológiait nem is mernék ajánlani, az Enterprise után a TOS igen éles váltás lenne. :-)

JKJ - 2014. 11. 08. 09:33

Szűzeknek a TNG kell hogy az első legyen. Minden erre épül a későbbiekben ráadásul ez a legutópisztikusabb is, ahol mindig az a cél, hogy helyesen döntsenek és ezt (jól) meg is magyarázzák.

andy1213 - 2014. 11. 08. 09:35

Nagyjából az összes startrekket láttam de babylon 5 kimaradt.Érdemes lenne még bele kezdeni?

Bliznac - 2014. 11. 08. 09:37

andy123: Érdemes! Nekem is kimaradt sokáig, az utóbbi 3 hónapban daráltam le, és hatalmas élmény volt. Szóval, ha a Star Treket szereted, akkor a Babylon 5-öt is fogod.

Ineteq - 2014. 11. 08. 09:49

Még egy kis adalék. Ha valaki úgy dönt, hogy kronológiai sorrendben szeretné végignézni, itt van a sorrend minden sorozatot figyelembe véve, epizódokra levontva:

http://www.johnstonsarchive.net/startrek/st-episodes-1.html

m76 - 2014. 11. 08. 11:10

Ha maximális élményt szeretne valaki és úgy érzi képes rá mindenképpen sorrendben érdemes nézni.

De hozzáteszem, hogy én magamat ST rajongónak gondolom mégsem néztem végig mai napig sem a TOS-t elejétől végéig. Nagy részét láttam TV-ben. De az egészet sosem daráltam le.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a TOS-ból és a TNG-ből készült felújított változat ami HD-ben is elérhető új a kornak jobban megfelelő effektekkel, mindenképpen ezt a verziót érdemes beszerezni. TNG-ből most fog kijönni az utolsó évad felújítva. Az 1-6 már elérhető.

Viszont sajnos DS9 és VOY felújításra nem érdemes várni, mert azok tudtommal BETACAM-ra lettek felvéve, nem pedig film-re, így nincs lehetőség HD verzió készítésére. Persze lehet rácáfolnak erre.

A két általánosan legjobbnak tartott sorozat viszont a TNG és a DS9, de saját véleményem szerint mindkettő nehéz falat elsőre. TNG első része rém gyenge, DS9-ből pedig az első évad nagyrésze pocsék, a 2. évadtól kezd magára találni.

Így a legkönnyebb belépési pont VOY, ami nekem személyes kedvencem, DS9 nyomába sem ér. Persze csak akkor érdemes itt beszállni, ha a TNG-re nem sikerült rávennie magát az embernek.

Aztán ott van még az Enterprise, ami már jóval modernebb termék, sok kritika érte, de nekem nem volt vele bajom, van abban is 1-2 remek rész, és az ST szellemhez is hűek többé kevésbé. Van ebben is mondanivaló bőven.

Amit még érdemes megjegyezni, hogy a TOS nem feltétlenül kell a világ megismeréséhez. Mivel az 150 évvel a TNG,DS9,VOY trió előtt játszódik.

TOS-ból én inkább a mozifilmeket javaslom, azok nagyobb költségvetéssel sokkal többet nyújtanak.

A TNG mozikat viszont már kevésbé tudom ajánlani. Azok meglehetősen messze kerültek a Star Trek szellemtől, és bár van köztük 1-2 jó, inkább akciófilmek. Különösképpen fájó ez Nemesis esetében, amihez búcsúzóul, leforgattak egy csomó fanservice jelenetet, meg karakterlezárást, amit utána kivágtak belőle, hogy pörgős akciófilm legyen, és az egyszeri néző se álljon bambán előtte.

m76 - 2014. 11. 08. 11:12

Ja és hozzáteszem, Nemesis ennek ellenére bukás volt, mivel az egyszeri néző be sem ment rá, az ST fanok meg csalódtak benne, mert nem nekik szólt.

tsziget - 2014. 11. 08. 11:52

Nálam az első az ENT volt, és nekem nagyon bejött. Érdekes módon a felfedezős részek jobban, mint a “nácis” téma. Aztán utána kezdtem a TOS-t, de csak szenvedtem rajta (persze minden tiszteletem az akkori gyártóké). Kb. 10 rész után inkább nekiálltam a TNG-nek, de pár rész után az is ment a levesbe, bár egyszer még lehet nekiállok újra. Utána következett a Voyager, ami aztán szerelem lett :D Főleg a Doktor és Hetes miatt. És persze jött a DS9, ami szintén nagyon tetszett, bár a zárás miatt a mai napig hiányérzetem van.

Jani7040 - 2014. 11. 08. 12:06

Én sorban kezdtem el nézni vagy is TOS,TNG,DS9,Voyager,Enterprise és persze a Mozifilmeket is,de így is függővé tett,és télre tervezem az újranézésüket :)
Amúgy 527epizód(Mert ugye a TOS-ban van 0.ik pilot rész is),10Mozifilm (+2új) ja és persze 22animációs (ez is meg van,de még nem néztem meg)
De ha a Voyager -er vagy a TNG-vel kezdi valaki akkor tuti,hogy rákap az izére!
Ha valaki még is a TOS-al kezdi semmiképp sem az alapján könyvelje el az egész franchiset,és mindenképp nézzen bele a többi sorozatba is,mert a TOS-t csak az igazi “Trekik” tudják megfelelően értékelni.

Szajko - 2014. 11. 08. 12:51

Én a TNG harmadik évadot javasolnám kezdésnek, esetleg a Voyagert.

Gerusz - 2014. 11. 08. 12:56

Én anno a TOS-sel kezdtem a TV3-on. De egyrészt akkor még az életkorom egyszámjegyű volt, másrészt pedig akkor még nem voltam kitéve annyi effektnek, mint egy mai kölyök. Néha megnézek egy-egy részt, de mai szemmel inkább vicces (kivéve egy két mestermunkát, pl. Balance of Terror).

A TNG a harmadik évadtól kezdve nagyon jól öregedett, és az első két évadban is van pár jó rész. Szóval szerintem a legjobban azzal lehet kezdeni, az első két évadból kimazsolázva a jobb részeket, az utolsó ötből pedig kihagyva a rosszabbakat.

A DS9 igazán akkor lendült be, amikor Worf csatlakozott a legénységhez. A sorozathoz a Star Trek univerzum legalább felületes ismerete előfeltétel, szóval a TNG után nézetném.

ENT: az utolsó két évadban megugrott a színvonal (kivéve a finálét), azok határozottan nézősek, plusz az első két évadból azok a részek, ahol a különböző fajok bemutatkoznak.

VOY: ha már elfogyott a többi Star Trek.

Macckó - 2014. 11. 08. 13:50

DS9 a harmadik évadtól (amikor megjelenik a dominion). Nekem ez a kedvencem.

A kérdésre válaszolva, belépéshez a Voyager (ami szerencsére a DS9-ról indul) ajánlható, illetve a First Contact mozifilm.

Banower - 2014. 11. 08. 14:43

TOS: Egy szóval jellemezve könnyed sci-fi. Mai szemmel sajnos tényleg kevéssé fogyasztható. Igazi harsányan kivitelezett sci-fi, de vegyük figyelembe, hogy a megközelítés újszerűségét – miszerint az idegen fajok békésen is együtt tudnak élni – nem lehet tőle elvitatni.
TNG: Ez az igazi tudományos fantasztikum. Már egy mai néző is értékelni tudja. Szerintem nélküle a TOS népszerűsége sem lenne ekkora még külföldön sem. Megtartotta a TOS mondanivalóját, de jócskán komplexebb világot sikerült teremtenie annál, és a karakterek is kevésbé egysíkúak.
DS9: Ez leginkább politikai dráma. Ez a legösszetettebb az 5 sorozat közül, mind karaktereit, mind univerzumát tekintve. Itt már nem minden fekete, vagy fehér. Főmotívumként jelenik meg a vallás, a politika, a háború és ezek kölcsönhatása.
Voyager: Ez tényleg karakterdráma. DS9-hoz képest visszalépés az összetettségét tekintve. Igazán a Borg, illetve Hetes megjelenésével találta meg a saját hangját a sorozat. Addig leginkább egy fapados TNG klónnak tűnt.
ENT: Ezt is karakterdrámának szánták. Ezt sajnos föladtam az első évad közepénél, így nem szeretnék róla rosszat mondani. Az előző hozzászólások alapján másoknak sem jött be igazán. Kicsit kilóg a többi sorozat közül. Valahogy nem tudtam beilleszteni a TOS elé. Túl modern a dizájnja ahhoz képest.

Szóval az ajánlott sorrendem: TNG, TOS, DS9, Vovager, ENT

Ani - 2014. 11. 08. 14:55

Az av club augusztusban megadta a választ erre a kérdésre:
http://www.avclub.com/article/beam-me-beginners-guide-star-trek-franchise-207976

Angolul nemtudóknak a lényeg

Lényeges részek:

Az eredeti

1. TOS: “City On The Edge Of Forever,” “Balance Of Terror,” “Amok Time,” “The Trouble With Tribbles,” Star Trek II: The Wrath Of Khan

Ajánlott nézési sorrend: összevissza (nem összefüggő)

A népszerű

2. TNG: “The Best Of Both Worlds,” “Family,” “Yesterday’s Enterprise,” “Chain Of Command,” “The Inner Light”

Ajánlott nézési sorrend: 3. évad utolsó rész “The Best Of Both Worlds,” vagy összevissza (nem igazán összefüggő) (A 3. évad a legjobb évad de “The Best Of Both Worlds” jó bekapcsolódási pont)

Az időtálló

3. DS9: “Duet,” “In The Pale Moonlight,” “Far Beyond The Stars,” “Trials And Tribble-ations,” “The Visitor”

Ajánlott nézési sorrend: Elejétől a végéig (összefüggő)

A gyerekeknek bevezető

4. Voy: “Caretaker,” “Deadlock,” “One,” “Latent Image,” “Year Of Hell”

Ajánlott nézési sorrend: pilot (“Caretaker”), 3. évad végétől “Scorpion”. Alternativ összevissza (nem igazán összefüggő)

5. Ent: “Broken Bow,” “First Flight,” “Home,” “Similitude,” “Demons,” “Terra Prime”

Ajánlott nézési sorrend pilot (“Broken Bow”), azután 4. évad 2. résztől (“Home”) A karakterek megkedvelése után az elejétől, vagy a legjobb részeket. (Első két évad epizódikus, 3. évad összefüggő, negyedik évad 2-3 részes darabok)

Ani - 2014. 11. 08. 15:08

És a sajátom kicsit részletesebben

Amivel kezdtem

Star Trek: The Original Series

Ha látom leragadok elé

Kedvencem a triumvirátus

Pilot “Where No Man Has Gone Before”

A legjobb résznek tartják “The City on the Edge of Forever”

A legrosszabbnak “The Way To Eden“ “The Omega Glory” “And The Children Shall Lead” “Spock’s Brain”

Ajánlom: “Arena” “Balance of Terror” “Mirror, Mirror” “The Galileo Seven“ “The Trouble With Tribbles” “Amok Time” “Journey To Babel” “The Enterprise Incident” “The Doomsday Machine” “The Corbomite Maneuver” “The Trouble With Tribbles” “The Devil In The Dark” “Charlie X” “All Our Yesterdays” “A Taste of Armageddon” “Tomorrow is Yesterday” “The Naked Time” “The Menagerie” “The Tholian Web” “The Enemy Within” “Space Seed” “Errand Of Mercy” “The Conscience of the King” “Metamorphosis” “Let That Be Your Last Battlefield” “A Private Little War” “Plato’s Stepchildren” “Shore Leave” “The Squire Of Gothos” “Spectre Of The Gun” “This Side Of Paradise” “The Changeling” “Patterns Of Force”

Star Trek: The Next Generation

Amit ma is megnézek, ha van egy szabad órám

Pilot “Encounter At Farpoint”

Finale “All Good Things”

A legjobb résznek tartják “The Best Of Both Worlds” “Yesterday’s Enterprise” “The Measure of a Man”

A legrosszabbnak “Code Of Honor“ “Sub Rosa”

“Tapestry” “Chain Of Command” “Darmok” “The Best Of Both Worlds + Family” “The Inner Light” “Cause And Effect” “Clues” “Disaster” “Data’s Day” “Relics” “Unification”

Star Trek: Deep Space Nine

Időről időre újra darálom, és hiányolom, hogy nincsenek új részek. Ha fel kell sorolnom a kedvenc szereplőimet, minden szereplőt felsorolok, plusz a visszatérők, plusz a vendégszereplők… oké ha muszáj… Garak

Pilot “Emissary”

Finale “What You Leave Behind”

A legjobb résznek tartják “In the Pale Moonlight” “Duet” “The Visitor””Necessary Evil”

A legrosszabbnak “Profit And Lace“ “Time’s Orphan” “Meridian”

Vannak gyengébb részek, de egészében nézhető

Star Trek: Voyager

DS9 után kicsit gyerekes, bár vannak jó részei.

Majd minden évadban más volt a kedvenc szereplőm, egy sem tartott ki az elejétől a végéig

Pilot “Caretaker”

Finale “Endgame”

A legjobb résznek tartják: “Year of Hell” “Timeless”

A legrosszabbnak “Treshold“ “Spirit Folk” “Fair Haven” “Course Oblivion” “Fury”

“The Bride Of Chaotica” “Latent Image” “Message In A Bottle” “The Scorpion” “The Gift” “The Raven” “One” “Infinite Regress” “Someone To Watch Over Me” “Night” “Equinox” “The Year Of Hell” “Flashback” “Blink Of An Eye” “Scientific Method” “Waking Moments” “The Killing Game”

Star Trek: Enterprise

Jobban élveztem, mint gondoltam volna, de Shrant és Tripet kivéve nem mondanám, hogy volt kedvencem benne.

Pilot “Broken Bow”

Finale “Demons”/”Terra Prime” Városi legenda, hogy a “These Are The Voyages…” az utolsó rész, de ne ülj fel neki az a rész nem létezik!

A legjobb résznek tartják “Broken Bow” “In a Mirror, Darkly”

A legrosszabbnak “These Are The Voyages…“ “A Night In Sickbay” “Unexpected” “Precious Cargo”

“The Expanse” “Borderland”/“Cold Station 12”/“The Augments” “Affliction”/“Divergence” “Babel One”/“United”/“The Aenar” “Carbon Creek” i “In A Mirror, Darkly” “The Catwalk” “Shuttlepod One” “Twilight” “Home” “First Flight” “Similitude” “Cogenitor” “Dear Doctor”

HoC - 2014. 11. 08. 15:40

Kezdésre átlagnézőnek Voyager, sci-fi fannak sorrendben TNG-DS9-Voyager.

A TOS felejtős, az Enterprise csak akkor, ha a 3 másik nem volt elég.

Thrasher - 2014. 11. 08. 17:57

@rog70:
mmgen, a Babylon 5-tel kezdjétek inkább, aztán ha azután lesz még kedvetek Star Trekezgetni, akkor jöhetnek azok is, de csak levezetésképp. :p

scylla - 2014. 11. 08. 18:43

voyager-el vagy a DS9-el kell kezdeni. mindkettoben vannak jo es unalmas sztorik is. ez igaz a karikra is. pl en sisco-t nem birtam, de Garak a szabo, az mindent vitt!!!

Scoo - 2014. 11. 08. 19:16

Voyager és a párom szerint is a Voyager, ami nagy szó, mivel ő nem sci-fi rajongó.

m76 - 2014. 11. 08. 19:48

@Ani
Szerintem nem érdemes részeket kiragadni a sorozatokból, ha az ember rákap akkor mindet érdemes megnézni, ha meg nem akkor szerintem az a pár kiemelt rész sem lesz neki maradandó élmény.

Én TOS -> VOY -> TNG -> ENT -> DS9 sorrendben néztem meg Star Treket, és nem igazán zavart. Ami meg az élvezeti szintet illeti, majdnem ugyanez a sorrend:

VOY -> TNG -> ENT -> TOS -> DS9

Nekem DS9 bár önmagában nagyon jónak tartom, de a többihez képest mindig hátrébb sorolom. Ez főleg annak köszönhető, hogy szinte egyetlen fő karaktert sem kedveltem benne, szívroham sisko-val az élen. Amikor TNG végeztével Worf meg O’Brien átkerültek ide ők is kedvelhetőbbek voltak mint bárki helyi.

CsMisi - 2014. 11. 08. 20:36

Hat en az elejetol neznem meg, a sorrend legyen az ahogy eladtak a TV-ben. Vagyis:
TOS->TOS filmek->TNG->TNG movies->DS9->VOY->ENT

A TOS-t konnyebbe teszi a felujitott hatasok, de van benne egy par zsenialis resz, de egy par zsenialis mellefogas is.

Ha megsem lenne gyomrod az eredetihez, akkor a TNGt ajanlom kezdetnek. Az elso ket szezon kozepes, harmadiktol latvanyos javulason megy at a sorozat. Itt is ajanlanam a HD remastert, nagyon szepe teszik a sorozatot, December kozepen jon ki az utolso szezon (en megvettem oket). Nagyon jok a karakterek, nagyon sok jo sztori van, es szorakoztato.

Ha megis ertekeled egyes modern sorozat komplexitasait, akkor ajanlom a DS9-et. Az elso ket szezon itt is gyengebb, bar van egy parzsenialis resz. de sok embernek nem tetszik a lassusag. Harmadik szezontol megelapoznak egy ativelo szalat (jobban mondva masodik szezon utolso reszetol), ami majd vegig megy a sorozat hatralevo reszen, sok egyedul allo de sok osszefuggo resz is lesz.

Ugyanigy, az Enteprise elso ket szezonja nem a legjobb, de a harmadik szezon ativelo szala, es a negyedik szezon tobb reszes tortenet eloadasa nagyon hangulatos.

Szamomra a Voyager a leggyengebb, de a gyengeseg alatt nem azt ertem, hogy a tobbi 10/10 es ez 5/10, inkabb ugy mondanam, hogy a tobbi 10/10 es a Voyager 9.5/10, de en Trek rajongo vagyok. A Voyagerben vannak hatalmas nagy sztorik, a sorozat gyengesege az lett, hogy nagyon sok tolto epizod van a sok jo resz kozott, atlagnal tobb tolto epizodrol beszelek.

WiNTeR - 2014. 11. 08. 23:31

DS9 -> VOY -> TNG -> TOS.
De igazából bármilyen Star Trek jó, amit az Orci & Kurtzman páros nem kúrt el.. :P

Andras_01 - 2014. 11. 08. 23:41

Én a következő szerint ajánlanám a megnézését (készülj fel több mint 700 rész):

TNG 1, 2, 3, 4, 5, DS9 1, TNG 6, DS9 2, ST Generation Movie, TNG 7, DS9 3, VOY 1, DS9 4, ST First Contact Movie, VOY 2, DS9 5, VOY 3, DS9 6, VOY 4, DS9 7, ST Insurrection MOVIE, VOY 5, 6, 7, ST Nemesis Movie, ENT 1, 2, 3, 4

Ahol váltogatva vannak a sorozatok azért van, h ne unjuk meg az adott gárdát, hanem legyen változatosság. Illetve néha van pár átjárás Pl. Riker mindegyik (értelem szerűen kivéve a TOS) szériában legalább egy részben szerepel a saját karakterével. A végén azért van külön és nem csillagidő szerint az Enterprise, mert ez készült legutoljára, így sok utalás van a többi szériából benne. Pl. a First Contact mozifilm, az Enterprise egyik részében említve van, amikor T-Polt húzzák az időutazással. Illetve rövid és sokadszorra nézve igazából kilóg a többi közül.

További utalások:
A Voyager 1×1-ben a Makiknak úgy van értelme, hogy már a DS9-ban harcoltunk ellenük.
Worf összes dolga kapcsolódik a TNG-hez.
Sisco unszimpátiája Pickard felé kapcsolódik a Wolf-359-es ütközethez, amit Pickard vezetett, mint akkor a Borg egyik dolgozója.

Szóval sok kapcsolódás van, amin csak akkor mosolyodunk el, ha tudjuk az előzményét, ennek hiányában csak tudomásul veszünk egy tényt.
Szerintem nem érdemes különszedni a sorozatokat, bár megállnak külön-külön is, de az apró finomságokat csak úgy kapjuk meg, ha mindegyik részt láttuk.

Kiemelném a TOS-is, ami az őselőd, de mai szemmel a képvilág már nagyon retro. A sztorik rendben vannak, de a látványon nagyon látszik, h ötven éve készült.
Ettől függetlenül az egyik kedven részem amikor a DS9 (Trials and Tribble-ations, S5E6) visszakerül a TOS korba (The Trouble with Tribbles, S2E15), és a régi TOS részt látjuk beleaplikálva a DS9 szereplőivel. Mindig ha nézem folyamatosan mosolygok a poénokon. :-)

SpockCooper - 2014. 11. 09. 08:07

A TAS-t nem írta senki, nyertem. Abból én is csak 3 részt bírtam megnézni.
Szerintem először érdemes lenne megpróbálni megjelenési sorrendben megnézni a sorozatokat és csak akkor változtatni, ha valaki nem bírja a TOS-t. A TNG-t esetleg lehet úgy nézni, hogy csak minden 5. részt addig amíg nem tetszik.

argab - 2014. 11. 09. 08:57

m76: akkor megcáfollak, a DS9 és a VOY sem betára forgott, hanem mint minden trek sorozat, 35mm-es filmre. A probléma forrása a HD változat készítéséhez az, hogy TNG/DS9/VOY esetében ezeket a felvételeket forgatás után átjátszották betára, a vágás, effektezés, utómunka SD betán történt és a kész sorozat csak ebben a formában létezik.
A HD remasterhez elő kell keresni egyesével a filmanyagot, digitalizálni és gyakorlatilag újra összeállítani a sorozatot a nyers anyagokból.
A DS9 és VOY esetén viszont ellentétben a TNG-vel egyre inkább hagyatkoztak CG elemekre (pl DS9 végére az összes hajó CG volt, VOY is első pár évad után). Az ezeket készítő effektcég csődbe ment réges-rég és senki nem vette a fáradságot, hogy – az amúgy HD-ben is felhasználható minőségű – modelleket, adatokat lementse. Egyszerűen bedarálták a szerverekkel. Félhivatalosan pár animátor elvileg rendelkezik némi backuppal ezekből, de akkor is sokkal több munka/pénz lenne ezeket újragyártani, mint TNG esetében a főleg optikai effekteket, amiből létező filmanyag volt.
Egyelőre nincsen ígéret, CBS/Paramount oldalról lebegtetnek hogy mi lesz, azt ígérik a BD eladásoktól függ belevágnak-e a dologba.

argab - 2014. 11. 09. 10:32

Egyébként HDben valami ilyesmit lehetne kihozni a DS9-ból: https://www.youtube.com/watch?v=IJs0-hhOZFQ

Sunsetjoy - 2014. 11. 09. 18:54

Kicsit lemaradtam a válaszadással, de ha tényleg időrendben akarsz végigmenni rajta, akkor:

Enterprise->TOS->TAS->TOS filmek->TNG->TNG filmek->DS9->VOY

SpockCooper bár megelőzött, de a TAS az az animációs sorozat, az eredeti gárda második ötéves küldetéséről, vannak benne visszautalások az első TOS-részekre néhol.

Hogy viszont véleményezzek:

A TNG azért is tűnhet az egyik jó választásnak, mert az ST reneszánszának tekintett sorozat kellően hosszú. A VOY egy sci-fi alapötletre (eltévedés, hazatérés) felhúzott sorozat, családi felhangokkal.

Én a sorozatok science részét is igen kedvelem, nem csak a sokszor emlegetett karakterfejlődést, történetvezetést.

Ezért ebből a szempontból a TNG és a VOY kb. a második évad felétől válik ilyen téren kedveltebbé. Akció terén a DS9 sorozat második felétől erőteljesen bepörögnek az események, míg az ENT esetében a harmadik évad egy témára felfűzve biztosítja az izgalmakat.
De szerintem a negyedik évadra nem tudtak hová tovább lépni, egy-két részt kivéve kifulladtnak gondolom a dolgot – az utolsó rész pedig teljesen értelmetlen csattanóval van ellátva.

Yetti - 2014. 11. 10. 11:30

A kedvencem a TNG, de a Voyagerrel kezdtem és azt is ajánlanám. Jóval modernebb megvalósítás és a karakterek nekem általában jobban bejöttek, mint a DS9-ban. Bár Quark-ékat hiányolom a többi sorozatból :D
Az etalon egyébként a TNG( a TOS-t nem láttam) összességében szerintem abban vannak a legjobb karakterek és a részek témája/felépítése is ott tetszett legjobban.

Pipacs - 2014. 11. 11. 13:46

Picard kapitány a legjobb arc! Én mindenképp vele (Next Generation) kezdeném, a DS9 és a Voyager már pörgősebb ahhoz képest, utána nehéz lenne a váltás, plusz az előzményekkel (mármint a “Föderáció” történetével) is jobban képbe lehet vele kerülni. Az eredetit már én is lassúnak és kissé elavultnak érzem, ne vegyétek kedves ősrajongók sértésnek, de egy “Star Trek szűznek” nem ajánlanám elsőre azt semmiképp. Én ezt a hármat néztem és szerettem, az utána következő előzmény-előzmény (Enterprise?) sztori és azok a karakterek nem jöttek be.

Emléxem, régen szombat és vasárnap délelőtt a dupla részek alatt tértem magamhoz az előző esti bulikból, azok voltak a szép napok…:D

Trefayne - 2014. 11. 12. 21:21

@SpockCooper:
A TAS-t @Bliznac és én is megemlítettük, 11. 07-én. Nekünk bejött az a sorozat is…

@Ani:
A TOS pilotja a “The Cage” c. epizód, de ott Christopher Pike volt az Enterprise kapitánya, utána jött a “The Man Trap”, ahol viszont már James T. Kirk lett a kapitány. A “Where No Man Has Gone Before” c. epizód eggyel későbbi epizód.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz