login |

Continuum: vége a 3. évadnak. És a sorozatnak is? – írta userguide

2014. 11. 11. 19:35 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Bár már a Continuum harmadik évadja is véget ért, egy bekezdés elejéig ugorjunk vissza a másodikra! A sci-fi sorozatnak sikerült ugyanis az, ami kevés sorozatnak: a nézők szava meghallgattatott, a készítők lemondtak az időhúzó, sablonos heti ügyekről, helyette a bepakoltak egy rakás szálat, nagyjából úgy, ahogy azt a 24-ben megszokhattuk, majd ezek többségét – itt-ott ugyan kurtán-furcsán – de le is zárták az évad végére.

Whatever this is, I am in!

Nem állítanám, hogy egyáltalán nem voltak aggodalomra okot adó jelek; már ekkor is többen panaszkodtak a nehezen követhető történetre, de azért összességében egy jó, igaz elég depresszív évadot kaptunk.

A félelmeket erősítette, hogy a harmadik évad első részének 43 percéből 5-öt elvitt az „előző évad tartalmából”, ha idáig jutunk, ott gond van. Ráadásul kiderült, hogy központi szerepet kapnak idén a timeline-ok. Az idővonal/idősík szót meghallva a Fringe egykori rajongói szerintem még ma is a hajukat kezdik tépni, határozott meggyőződésem, hogy azt a sorozatot elsődlegesen épp a timeline-ok vitték sírba, a történet követhetetlen és logikátlan lett, a nézők pedig más néznivalót kerestek.

A készítő, Simon Barry ugyan azt nyilatkozta, hogy sok évadra előre kitalálta a Continuum sztoriját, azonban a cáfolat sajnos hamar jött, hiszen már a harmadikban sem sikerült egy nagyjából koherens sztorit összehozni, ezért a sok tényleg jól sikerült pillanat ellenére maximum közepes lehet.

A soldier knows when the battle is lost.

Legyünk igazságosak: tényleg voltak jól sikerült epizódok és pillanatok az évadban. A 11. rész talán az egész sorozat csúcspontja, amikor a maga ugyan kissé zavaros módján, de eljön a katarzis, kiderül, hogy az alternatív idővonalak keletkezésével már senki sem lehet egyértelmű nyertes, az idővel nem lehet következmények nélkül játszadozni.

Szintén ügyesen használták a megduplázódott Alec-et és Kierát (ill. az utóbbi gyilkosa utáni nyomozást). A sorozat továbbra is ötletesen, bár néhol kissé szájbarágósan reflektál a jelenre, a technológia cégek térnyerésére, azok termékeire, az új generációs, cégek által működtetett államokra ill. rendészeti szervekre. Ezek mind érdekessé, életszagúvá teszik a történetet. (A harmadik évad egy szem filler részét is vállalhatónak gondolom, de elismerem, hogy a Kagame-Kiera szál elég mesterkéltre sikeredett.)

Jöjjenek a negatívumok – a tovább mögött. Spoilerekkel.

A sztori a több idővonal miatt finoman szólva is nehezen követhető. Egy kitalált történetnek természetesen nem kell megfelelnie a jelenleg ismert fizikai szabályainak (a részletekkel nem untatnám a kedves olvasót, de az itt alkalmazott időutazás egyetlen modellnek sem felel meg), viszont emiatt a sztori sok helyen értelmetlenné, durvábban fogalmazva hülyeséggé válik, ami érezhetően és joggal zavar sok nézőt.

A Liber8 terroristái továbbra is képesek öten akár öt – meglehetősen alacsony létszámú – frakciót létrehozni, majd ezeket rejtélyes módon működtetni, viszonyuk a protectorral pedig szintén elég nehezen követhető, itt már azért kevés az a magyarázat, hogy nem is olyan egyértelmű, ki a jó és a ki a rossz.

Victor Websternek (Carlos) nem tudom, volt-e három értelmes mondata a teljes évad során. Szegény egyébként sem egy színészóriás, és ha még a szerepét is arra korlátozzák, hogy az eredeti Kiera miatt keseregjen sok-sok részen át, végképp teljesen feleslegessé válik. Ráadásul balladai homályba vész, mi történt a 2. és a 3. évad közt, hisz előbbi azzal fejeződött be, hogy Carlos beáll forradalmárnak, aztán… valahogy mégsem lett az.

Rachel Nichols most alaposan begyakorolhatta a sírást, ami egy idő után inkább volt idegesítő, mint megható. Aztán persze Kiera – a hasonló cipőben járó Brad segítségével – lassan megbékélt a sorsával, és kénytelen volt elfogadni, hogy nincs visszaút.

A második évadban rendkívül nagy hatalmúnak lefestett Freelancerek idén minden különösebb magyarázat nélkül, hogy, hogy nem, de minimális veszteségeket okozva kihaltak. A végkifejlethez ez nyilván egy szükséges lépés volt, de akkor is zavaró, ha az írók ilyen könnyen eltaposnak valamit, aminek megteremtésébe komoly energiát fektettek.

Nagyon ritkán fordul elő ilyesmi, de az évad fakó, sötét képi világa néha kifejezetten idegesített. Az olcsóság természetesen ezen az évadon is sok helyen látszik, viszont ezzel sokkal könnyebben meg tudok békélni.

It has begun.

Az anno a pilotban vázolt alaptörténet gyakorlatilag a 11. részben lezárult, Kierát innen a saját 2077-ébe értelmes magyarázattal nem lehet visszavinni, és a Liber8 is kudarcot vallott. Ennek megfelelően a maradék két rész a nem túl acélos dupla Alec-szál lezárásán kívül már azt a rebootot volt hivatott megalapozni, aminek főszereplői vélhetően a titokzatos Rasztahajú Emberfeltámasztó Utazó meg a hat Warhammer 40k marine lennének.

Azonban egyáltalán nem biztos, hogy lesznek is: a negyedik évadról továbbra sincs hivatalos döntés (sőt a folytatás esélye már most sem túl nagy és napról napra egyre csökken), könnyen elképzelhető, hogy csak egy másik timeline-ban élő embertársaink fogják megtudni, mi történt volna a későbbi évadokban.

Ha a nagyon kellemes második évadot 7,5 pontra értékelném, a harmadikra maximum 6 adható. A közepesnél kicsit jobb, és egyéb időutazásos sorozat híján a műfaj kedvelőinek valószínűleg kötelező néznivaló, de nem lehet szó nélkül hagyni, amikor a készítők nagy léptekkel masíroznak bele egy jól ismert csapdába.

15 hozzászólás Ne habozz!

egy igazi szakember - 2014. 11. 11. 19:57

Jó az írás, a sorozat viszont tényleg követhetetlenné vált, ha vége, nem kár érte.

Sci-fi sorozatok jellemző hibája, hogy egy idő után már az írók sem tudják miről szól a sorozat ( lásd Fringe is ).

Arthuro_Adam - 2014. 11. 11. 20:14

Létezik olyan időutazás, ami elméletben lehetséges?

Rubber Duck - 2014. 11. 11. 20:38

Arthuro_Adam: úgy tudom, hogy mind az általános, mind a speciális relativitáselmélet elméletileg nem zárja ki az időutazás lehetőségét.

Krisz - 2014. 11. 11. 20:56

Követhetetlen?

Hát akkor lehet nem ugyan azt a sorozatot néztük.
Nagyon bonyolult, de ha egy kicsit jobban figyel az ember és nem csak bambul előtte, akkor nagyon szépen összeállnak a szálak.

Nagyon ügyesen van kivitelezve a sztori és brutálisan érdekes főleg ez a több idősík.

De mivel az időutazásra nincs SZABÁLY hiszen még senki sem végezte el (elvileg) így ha egy adott sorozat vagy film ragaszkodik a saját szabályaihoz addig szerintem semmi gond nincs.

Intelligens sorozatról beszélünk, a Continuum ugyanis az. Nagyon fog hiányozni ha nem folytatódik.

Főleg mivel nagyon szerethető lett a csapat is.
Pont mostanra állt össze. Sajnos lehet későn.

G. - 2014. 11. 11. 21:19

Érdekes úgy olvasni a kritikát, hogy a 3. évad elején (pont az összevisszaság miatt) dobtam a sorozatot. Pedig ha valaki, akkor én nagy sci-fi fogyasztó vagyok, mindent megeszek és mégis, itt meguntam a sok hülyeséget. Ezek szerint akkor nem hoztam túl rossz döntést, de a 10/6 az én olvasatomban még kaszahatár feletti, szóval felteszem a kérdést:
Befejezzem? Javulnak az évad eleji zagyvaságok?
G.

schray - 2014. 11. 11. 22:35

Én nem nézem, de hallottam róla és mindig a radaron volt, viszont árulja már el valaki: azok mikazok az első képen???

montanosz - 2014. 11. 11. 23:09

“..nézők pedig más néznivalót kerestek…”

na ez én vagyok))

Arthuro_Adam
– Persze, már megtörtént, ha jol emlékszem egy molekulát vittek vissza az időben, a gép bekapcsolási idejére.
Előre ugye nem tudunk menni)))
Mondjuk ez az egy kisérlet is annyiba került mint az éves költségvetésünk.
Sőt a szorit meg is filmesítették azóta

sandor555 - 2014. 11. 11. 23:31

montanosz
tudnál erről valamilyen linket adni?

winnie - 2014. 11. 12. 04:51

schray: szerintem ez a sor utal rájuk: “azt a rebootot volt hivatott megalapozni, aminek főszereplői vélhetően a titokzatos Rasztahajú Emberfeltámasztó Utazó meg a hat Warhammer 40k marine lennének.”

Tommy - 2014. 11. 12. 10:37

A 2 évad nagyon tetszett, a középszerű 1 után, de a 3 évadot kb a felénél kaszáltam, és hát ez a kritika se győzött meg, hogy visszatérjek..

Alex20 - 2014. 11. 12. 11:13

Én még a nyáron azt olvastam valahol, hogyha a Showcase elkaszálja, akkor a Syfy megvenné… Szóval csak a Showcase-en múlik minden.Jó lenne, ha folytatnák, mert nagyon szeretem a sorozatot :) És tényleg érezhető, hogy egyre több benne a sci-fi az előző évadokhoz képest :)

Thomas - 2014. 11. 12. 12:48

Éppen hogy arról volt szó, hogy a Syfy nem száll be, szóval tényleg csak a Showcase-en múlik.

userguide - 2014. 11. 12. 14:40

Krisz: a sorozat időutazása nagyjából a húrelméletes-multiverzumos elméletnek felel meg, de szerintem sok sebből vérzik, pl. a Cigarettás Ember Alec az első évadban úgy beszél, mintha már találkozott volna Kierával, holott ez lehetetlen, hiszen Kiera megváltoztatta a timeline-t. Rádáasul a multiverzumos elméletbe teljesen feleslegesek a Freelancerek, nincs mit őrizni. A követhetetlenségre pedig nagyon sokan panaszkodnak, és itt a többség szava dönt.

Az érdemes-e folytatni kérdésre nehéz a válasz, ahogy írtam, a 11. részre nagyjából lezárulnak a nyitott kérdések, a maradék kettő már a (kamu)cliffhangerre kell. Aki még nem kezdett bele, annak belekezdeni mindenképp érdemes.

solymosgyu - 2015. 04. 05. 17:59

HOl lehet megnézni az 1. 2. évadot? A moovie.cc-n eléggé összekeverték a részeket.

Zora - 2015. 08. 20. 18:03

@solymosgyu: Próbáld meg a “sorozat-barat.info” -n.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz