login |

The Comeback: kezdett a 2. évad

2014. 11. 12. 21:07 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: kritika,

És visszatért. Az HBO komédiája, amire nagy a késztetésem, hogy azt mondjam, hogy anno 2005-ben azért bukott meg, mert megelőzte a korát, de nem fogok ábrándokat kergetni. Igen, megelőzte a korát, több tekintetben is, de nem azért bukott meg. (Most sem szuperált igazán nézettségileg.)

Hiába volt ugyanis zseniális, mint humorát, mind önreflektivitását és öniróniáját tekintve, talán ez volt az a humoros sorozat, amit legkényelmetlenebb volt néznem. Hiába az eszméletlen jó tálalás és a poénok, az egész során az ember legszívesebben eltakarná a szemét, hogy ne kelljen látni a premierplánban bekövetkező vonatszerencsétlenséget.

A The Comeback első szezonjának főhőse egy egykoron nagyon sikeres, azóta kiöregedett szitkomszínésznő, akit Lisa Kudrow játszott, illetve játszik. (Igen, anno a premierre a Friends fináléja után nem sokkal került sor…) A kezdés arról szólt, hogy ez a színésznő kap maga köré (egy látható!) stábot, hogy azok dokureality-t forgassanak róla, s ezzel párhuzamosan a főhős kap egy gyógy-mellékszerepet a neve miatt egy új szitkomban.

Maga a sorozat, a The Comeback kvázi a stáb által forgatott reality-nyersanyagból áll össze, rajtuk keresztül láthatjuk, hogy próbálják összetákolni a sok sebből vérző szitkomot, és Valerie Cherish-t, aki nincs igazán tisztában saját képességeivel. (Persze a The Comeback nem reality, hanem olyan áldoku, mint a The Office, csak itt dupla rétegban kapjuk a jóságot.)

Ez a 2. szezon kábé 10 évvel az első nagy visszatérés után játszódik, Valerie karrierje azóta “független filmekre” (értsd: diákfilmesek zsé-horrorjaira), random krimis mellékszerepekre és informercial-ökre szorítkozik, bár 2008-ban adódott előtte egy reality-s lehetőség, de jó érzékkel még a kezdetek kezdetén kiszállt a The Real Housewives of Beverly Hills-ből – ami még ma is fut. Most éppen egy új dokureality prezentációját tervezi beadni a Bravo csatornának eléggé amatőr stábjával, amikor tudomást szerez arról, hogy egykori showrunnerje, Pauly G. eladott az HBO-nak egy új sorozatot (egy dramedy-t!), aminek főszereplőjét róla mintázták.

Innentől pedig ki lehet találni a folytatást. Az elején némi visszaemlékezés után felpakolják a figurák a lejtő tetejére, majd útnak indítják őket. Lefelé. Némileg képbe hozzák az esetleges új nézőket, szerintem nekik is át fog jönni a 2×01, de persze a visszatérő karakterek miatt (Mickey, Marky Mark, Pauly G., Juna és később még mások is) a régi nézők fogják legjobban élvezni a látottakat. (Akinek meg bejött újoncként ez a start, az úgyis ledarálja a folytatásig hátralévő időben az első évadot.)

Valerie zseniális karakter, nincs mese, bár ezt sokan nem fogják elhinni, mert Kudrow-nak egy rossz színésznőt kell játszania, aki megjátssza magát a kamerák előtt úgy, hogy folyton kiesik a szerepéből. Sokan pedig látva ezeket a bénázásokat, talán azonnal szakítanak is a sorozattal, holott éppen ez a rémes esetlenség, suta megjátszás az egyik mozgatórugója a sorozatnak, no meg a Valerie jelleméből fakadó rettentően kínos szituációk. (Azt mondjuk aláírom, hogy nagy mennyiségben “sok” lehet ez a figura, meg olykor kissé kiszámítható, de szerencsére a készítők mindig ki tudnak találni sokkoló dolgokat neki.)

(Poén, hogy a második évados premierben (ami 41 perc volt!), Valerie Cherish is arról elmélkedik, hogy neki bezzeg már 2005-ben volt dokureality-je – ma már, mint tudjuk, mindenkinek van. Hát, igen, még metaszinten is megelőzte a korát a sorozat.)

Nem fogok hazudni, nem hagyom, hogy a rózsaszín felhők hassanak az ítélőképességemre, ez a kezdés némiképp csalódás volt. De csak a hatalmas elvárásaimhoz képest, ugyanis vártam az insider, a sorozatforgatós, színfalak mögötti cuccokat is, de csak nem akartak jönni, csak produceri szinten. Így a magasabb osztályzatot későbbre hagyom, ezt a nyitányt 7/10-es szintre lőném be azzal a kitétellel, hogy egy bizonyos szintű elfogultság ebben benne van, hiszen nagyon jó érzés volt látni minden idők egyik legjobb komédiájának a folytatását 9 év elteltével.

(Még mindig nem akarom elhinni, hogy az a Michael Patrick King a The Comeback készítője, aki egyébként a 2 Broke Girls-t is kihány megalkotta.)

5 hozzászólás Ne habozz!

schuba32 - 2014. 11. 12. 21:25

imádom :D

zsemlye - 2014. 11. 12. 22:49

Isten lássa lelkem én tényleg mindent bepróbálok, amire valaha is írtad, hogy jó. Az első évada nem ment le, junkie életem egyik legdurvább kasza emléke. De becsszo +nézem a 201-et, hátha hozzáöregedtem ;)

aleram - 2014. 11. 12. 23:19

Kb már 2 éve ezt a sorozatot megjegyeztem magamnak, hogy majd valamikor nézem, és most tartok valahol az 1 évad közepénél. Az biztos, hogy nagyon tömény, de eszméletlen jó is. Ami biztos, ez hihetetlenül kínos. Én eléggé szeretem ezt a műfajt, még a Twenty Twelve buszos részét is élveztem, de ez azért nagyon durva tud lenni. Egy igazi olyan dramedy, ami mind a kettőben borzasztó erős.

Annna - 2014. 11. 24. 16:08

2×3: ilyen kínosat én még nem láttam :D iszonyú volt :O

Shannen - 2014. 11. 24. 23:03

Végre sikerült sikerült időt szakítanom és nekikezdeni a 2.évadnak. Teljes mértékben egyetértek a winnie által leírtakkal.
Aminek nagyon örülök, hogy a 2×01-ben azon a szinten folytatták, ahol 9 éve abbahagyták. Remek volt újra látni a régi szereplőket, élen persze Valerie-vel, akit Kudrow még mindig zseniálisan hoz.

Most, hogy egybe megnéztem ezt a 3 részt azért érzem, hogy kicsit tömény tud lenni Valerie karaktere, főleg megtűzdelve olyan kínos pillanatokkal, mint amilyeneket nagy számban szolgáltatott a 2×03.

Igaz én nem 9 évet, csak néhány hónapot vártam a folytatásra, de így is roppantul örültem neki.
A mai napig a legnagyobb felfedezésem itt a Junkie-n, hála winnie márciusi posztjának, szóval köszi! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz