login |

Veep: 3 légy nem tévedhet?

2014. 11. 12. 17:00 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: kritika, röpke-kritika,

Dehogynem. Aki olvassa a blogot, az tudja, hogy jelenleg nálam a Veep magasan a legjobb komédia (már 2 éve is az volt), nonstop röhögés – ideje újranéznem a 3. szezont, mert elég régen írtam róla.

Most azért jutott eszembe a sorozat, mert Twitter-en láttam, hogy CyClotroniC épp darálja és a jelek szerint neki is bejött. Tudom, hogy egyáltalán nem mindenki sorozata, marha nehéz eredetiben 100%-osan lekövetni, a szinkronizálása még 70%-os hatásfokúra is esélytelen, muszáj odafigyelve nézni és még így is sok poén csak másodjára vagy harmadjára tűnik fel. De ha már egy plusz nézőt szerez a sorozat, akkor már megérte.

Mert az azért csak jelent valamit, hogy a staffból hárman is ekképp vélekedünk nyár elején, közepén, illetve ősszel. (Vagyis négyen, mert legutóbbi írása alapján human is, a minőség pedig azóta nem romlott.)

És ha már idézetek, akkor ezeket se feledjük a premier idejéről:

A Veep-et nem tudom semennyire sem várni. /winnie – anno/

Állat lett. Majd lefostam a bokám a röhögéstől, miközben néztem. /sixx – a premier előtt, kommentben/

Múltwinnie gigaFAIL, muhaha.

19 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2014. 11. 12. 17:14

én tökre nem tudtam szeretni az első pár rész alapján, kaszáltam is. de ha ennyit dícséritek, csak van benne valami.
annak van értelme, hogy a 3. évadot kezdem el nézni? vagy kell alapozásnak hozzá az első kettő?

winnie - 2014. 11. 12. 17:16

én azt mondom, hogy akár valaki próbát is tehet a 3×08-cal, hátha zseniálisnak találja, ezért írtam a posztot, mert ki tudja.

de egyébként jó, ha megvan az eleje a karakterek miatt, akiket ismerve jön át sok poén, plusz egyre összefüggőbb a sztori is. viszont, ha az eleje nem jött be annyira, akkor szerintem nem lesz egyszerű. bár lehet, hogy a totál átívelős 3. évad a választási kampánnyal már másabb, hiszen az 1. évad inkább hivatalo komédia volt, ez meg utazgatós is.

Dharman - 2014. 11. 12. 17:27

Akiknek eddig ajánlottam, egyikőjüknek sem jött be. Én meg nem értem, hogy miért nem. Ugyan ez a helyzet az Arrested Developmenttel és a The Comebackkel is.

aleram - 2014. 11. 12. 17:56

Abszolút zseniális volt. Nekem egyre jobban tetszik. Az első évadot még nem igazán tudtam értékelni, kellően, mert eléggé a sorozatozásom kezdetén kezdtem neki, de azóta egyre jobban imádom. Kár, hogy ha már a GoT után van, azzal, meg őszi váltóban a Boardwalk Empire, nem teszik be az utóbbi mögé hasonlóan a Sillicon Valley-t mert számomra elég hasonló stílus a kettő, és jó lenne, ha mindig lenne ilyen:)

LuPuS - 2014. 11. 12. 17:57

Csak annyit tudok hozzátenni: West Wing

CyClotroniC - 2014. 11. 12. 18:03

A Veep egyrészt szerintem beleszokós és igazán akkor működik nagyon jól, ha már minden egyes stábtag főbb tulajdonságait kényelmesen ismeri a néző, illetve rendkívül odafigyelős is, mert tényleg rengeteg szinten játszik a humorral, ráadásul a politikai háttere is jóval több, mint egy munkahelyi sitcomnál a melós keret, itt ez kicsit sem alibi környezet.

Minden szezon rendelkezik egy saját átívelő szállal, sitcomokhoz képest meglepően erősekkel, bár ez a legkevésbé az első évadra igaz. Én is szerettem már az eleje óta, de a 2. szezontól egész szépen kezdi felépíteni a főbb politikai ellenfeleket és a stábtagok száma is bővül, akiket szintén az S2-ben fogsz megismerni (bár inkább az S1 végén kezdődik a visszatérő karakterek felvezetése). Mindent összevetve szerintem az S2-3 erősebb, mert jobb az átívelő szálakkal rendelkeznek (több apróság ér össze egy nagy egésszé) és addigra szépen a helyükre kerültek a karakterek is, és ez elég fontos szerintem.

A 3×08 egyébként önmagában is értelmezhető egész jól, az egész egy választási vita köré épül, tesztepizódnak remek, mivel ott kevésbé fontos a mellékkarakterek ismerete talán. Illetve ami nekem még tetszett és talán működhet magában, az a 2×05-ös Helsinki című epizód, amikor Finnországba látogatnak.

Ezenkívül két sorozat kedvelőinek merném bármikor ajánlani, akik szerették a brit The Thick of It-et vagy most imádják John Olivert.

CyClotroniC - 2014. 11. 12. 18:24

Még ezt a linket azért itt hagyom, egyik kedvenc hasonlatom volt a dara során: https://www.youtube.com/watch?v=KWpL5zOtlQ0 :D

Rütyika - 2014. 11. 12. 18:45

nézhetetlen :) kétszer estem neki, kétszer vágtam ki a kukába

m76 - 2014. 11. 12. 20:13

Szerintem a harmadik évad amúgy nagyon gyengére sikerült. Enerváltam szenvedtem végig rajta magamat, sokszor bele-bele tekerve amikor már szénné untam magam.

Az első évadot imádtam, a 2. sóval elment, de a harmadik ha egy perccel is hosszabb kaszálom.

TorrenteXY - 2014. 11. 12. 20:19

Ez a sorozat szerncsére/sajnos Armando Ianucci alkotás, aki egyszerre zseniális és “sok”. A Thick Of It brit sorozatát máig nem vagyok képes megérteni, olyan szintén angol belsős poénokból van felfűzve, hogy utánolvasás nélkül az epizódok nagy része élvezhetetlen. Szerintem a Veepnél is ez a legnagyobb hibája, kicsit még kommerszebbre kellett volna venni. Ez persze kivételes probléma, a sorozatok 99%-ára pont az ellenkezője igaz.

Szerintem a legjobban az In The Loop filmnél találta el az arányokat, én belépőnek azt ajánlanám, simán többszöri megnézésre, mielőtt belevág az ember a Veepbe.

Csigusz - 2014. 11. 12. 21:28

Számomra irtó nagy kedvenc, és sitcomnál ilyet szinte sose csinálok, de ennek mindig újranézem a korábbi évadját egy pár hónap múlva :)

baggio - 2014. 11. 13. 01:33

Nálam majdnem úgy alakult, mint m76-nál, azzal a különbséggel, hogy a harmadik évad közben én abba is hagytam, pedig az első évad még nagyon tetszett. Aztán ahogy részről-részre egyre szerencsétlenebbnek állították be a VP-t, úgy vesztettem el az érdeklődésemet a sorozat iránt. E tekintetben talán a Waczak szállóhoz tudnám hasonlítani, aminek szintén zseniális volt a humora, de John Cleese (szerintem) túlírta a szerepét.

Zizi - 2014. 11. 13. 01:46

én is nagyon szeretem :)

Theo - 2014. 11. 13. 09:01

Én tegnap néztem az első évadot, egy ismerősnek kerestem vígjátékot, de mozdulatlanul ültem végig, mert ebbe egy darab poén nem volt, végig csak durván káromkodnak, és “értelmetlenül” hablatyolnak, ez nem vicces.
De a hiba lehet benne van, mert a 2 Broke Girls se volt jobb, az egyetlen poén benne, hogy a szereplők elnevetik magukat, az állandó alánevetés viszont tönkrevágja, főleg hogy nem is vicces.
Szóval eddig csak TBBT-t és HIMYM-t tudtam neki ajánlani, bár utóbbiból én csak a 2 évadig láttam.

CyClotroniC - 2014. 11. 13. 09:37

Ezért is írta fentebb winnie, hogy nem mindenkinek való. Egyébként a humornak is van azért alapvetően két nagy alfaja, a könnyebb emészthető az, amit ki is mondogatnak, lásd az általad említett TBBT/HIMYM, de azok éppen ezért kiszámíthatóak is, míg ha egy Veep-ben akad is ilyen, de messze nem ez dominál, sokkal inkább az szituációból fakadó abszurditások és elcseszések. Nyilván van akire erre nem vevő, ami se nem ciki, meg nem is az ő hibája, azt viszont nehéz elmagyarázni valakinek, hogy miért finom a paradicsom, ha ő ki nem állhatja az ízét.

pappjano - 2014. 11. 13. 09:45

Én is végigszenvedtem az első évadot, egyszer nem nevettem rajta. Aztán a sok ajánlás meg a jó kritikák miatt nekifutottam még egyszer de számomra így sem hozott vidám perceket.
Ami érdekes amúgy, mert általában be tudom lőni a véleményeitek alapján a sorozatokat és egyezik is az ízlésünk…
Ez most nem jött össze, de ha nem írtok róla meg sem ismertem volna :)

abelh - 2014. 11. 13. 12:47

az első pillanattól kezdve érződik, hogy érdekes humorral operál, de én szakadtam rajta végig :) a második évadban akadt pár ötlettelenebb rész, de egyszeruen hihetetlen szövegek vannak benne, nálam abszolút favorit a Silicon Valley mellett, mindkettő csillagos ötös.

Winnie rendületlenül pozitiv posztjai után kezdtem el, szóval jár a pacsi és a köszönet.

guava - 2014. 11. 13. 13:05

Akkor daráltam, mikor a bölcsességfogamat műtötték ki. A 3X08 annyira fájt, kis híján felszakadt a varrat a röhögéstől, de megérte.

barcaxavi - 2014. 11. 14. 21:25

Biztosan tetszett, de valahogy nem maradt meg.
A Clovis-ra viszont élénken emlékszek (3×04). Gondolom a sok startup, tech szarság miatt is röhögtem magam szénné azon részen. Meg persze azon, hogy Selina mennyire nem értette ezeket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz