login |

The Fall: kezdett a 2. évad

2014. 11. 14. 22:01 - Írta: CyClotroniC

49 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

I look the same. The same as I did before. But I’m not the same.

A The Fall nem csak hogy a legjobb brit sorozat jelenleg a tévében, de egy olyan kifinomult, intim és sötét krimi is egyben, ami simán egy lapon említhető a jelenleg is futó etalonokkal (Broen, Hannibal, True Detective) és bár mindegyikből hordoz egy-egy stílusjegyet magán, egészen egyedülálló elegyet alkot a maga nemében ahhoz, hogy kötelező darab legyen nem csak a műfaj szerelmeseinek.

Abban mindenképpen hasonlít a társaira, hogy a hangsúlyt maximálisan két fő karakterére fekteti, de abban rögtön el is tér kettejüktől, hogy a két főszereplő közül az egyikük maga a sorozatgyilkos. Ellentétben azonban a Hanniballal, jóformán semmi interakció nincs a két fél között, nincsenek heti esetek vagy megfejtendő szimbólumok, csupán az a nyomasztó magány van, ami csendesen ural minden képkockát.

Paul Spector – akit Jamie Dornan alakít egészen lebilincselő profizmussal – látszólag nem több, mint egy szerető családapa és gyásztanácsadó, a rendezett szakáll fölött pihenő sztoikus tekintetből pedig senki sem mondaná meg, hogy szabadidejében sikeres, okos, sötét hajú, fiatal nők lakásába lopózik, majd miután kiszorította belőlük az utolsó szuszt is, gondosan megfürdeti őket.

A The Fall-ban azonban nem csak a gyilkos karaktere akkora enigma, amiről Hannibal és Will akár órákon át folytatna szívesen diskurzust, de Gillian Anderson nyomozónője is, aki ugyanabban a magányban járja végig a helyszíneket az éjszakában, mint űzött vadja, és csak úgy, mint Spector, olykor maga is hosszasan beszélget el a gyászolókkal, ami csak egyike azon hasonlóságoknak, amitől még izgalmasabb lesz kettejük látszólag távoli, de valójában egészen közeli kapcsolata.

A sorozat középpontjában leginkább álarcaink és az emberi lélek kiismerhetetlensége lakozik, így bár nem szolgál olyan filozofikus monológokkal, mint a True Detective Rust Cohle-ja, mégis árad belőle valami kimért bölcsesség és feszültség is egyben, amikor hagyja szép lassan kifutni Spector jeleneteit.

Azok, akik túl vannak már az első évadon, ugyanazt a színvonalat fogják kapni a The Fall folytatásától, mint ahová eljutott a sorozat az eddigi 5 epizódja során. 10 napot ugyan ugrunk az időben, de a felállás szinte mit sem változott a tavalyi szezonzáróhoz képest.

Nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy nem csak a két főszereplő alakítása kivételesen remek és rétegelt, de a Katie-t alakító Aisling Franciosi is elképesztően érett munkát tesz le az asztalra annak ellenére, hogy alig két éve színészkedik csak a leányzó.

Azoknak, akik még nem látták eddig a The Fall-t, csak magamat tudom ismételni:  kötelező sorozatról van szó, ami lehet, hogy lassú, de legalább ennyire aprólékos, analitikus és elegáns is egyben, ráadásul mindössze 5 epizódnyi lemaradásban vagytok, amit tényleg nem nagy kunszt behozni.

A szezonnyitóra pedig simán ki merem osztani a 8/10-et, és bár lehet, hogy a The Fall olyan, mint egy jó bor és a korral nemesedik, azért így is üzenném múltbéliCyClonak, hogy még sosem pontozott úgy alul epizódot, mint ennek a pilotját. Szerencsére az első szezon fináléjára már megjött az esze.

49 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2014. 11. 14. 23:01

Valóban ott folytatja színvonalban a sorozat, ahol abbahagyta. Mosolyogtam egy jót, amikor Stellának a helyszínen Will Graham-féle víziója volt, ahogy rekonstruálta magának a történést :) Jamie Dornan valami iszonyat jól ráérzett a karakterére, Gillian Anderson pedig hozza a szokásos profizmusát. Olvastam Twitteren valakinek a hozzászólását, hogy miután megnézte a részt, gyorsan láncra zárta otthon az ajtóját ijedtében. Bizony, ennyire hatásos és hiteles, amit előadtak.

Rational Gaze - 2014. 11. 14. 23:20

Nagyon jó írás lett, pontosan azt fogalmazza meg amit gondolok :) A sorozat meg persze, zseniális.

Lilith - 2014. 11. 14. 23:32

Az baj ha Dornan bácsiról most nem a sorozat jut eszembe,hanem az 50-es film? :D

Elemer a piacrol - 2014. 11. 15. 01:03

utolso screenshot visz mindent! :D

paranoid android - 2014. 11. 15. 04:48

Remek évadkezdés volt, maradt a színvonal és a fantasztikus hangulat. A kényelmes fényképezés, a lassú történetmesélés, még a színészek hanghordozása is olyan erős hangulatot sző, ami észrevétlenül kebelezi be az embert. Mindkét fő karakter izgalmas, de nem meglepően Paul érdekesebb számomra. Egyszerre taszító és lebilincselő. Sokáig el tudnám nézni Jamie Dornan magányos, néma jeleneteit.

“Az baj ha Dornan bácsiról most nem a sorozat jut eszembe,hanem az 50-es film? :D”

Szerintem ez külön poén. Ez a színész-egyezés egy fekete árnyalatot csempész a szürkék közé. A pszeudo-BDSM domináns férfiját alakító színész egy nőket megkötöző, megfojtó sorozatgyilkos egy sorozatban? Mintha Dornan csak ezért a poénért ment volna a meghallgatásra, és összejött neki. Így még inkább karikatúra hatása lesz annak a filmnek. (Persze egy-két szörnyű részlet elolvasásán kívül a könyvről alkotott véleményem előítéleten és mások értékelésén alapszik…)
De ez a sorozatélményt szerintem nem rombolja. A sorozat minősége és Dornan alakítása pillanatok alatt elfeledteti ezt.

Reeka - 2014. 11. 15. 11:10

Jamie-nek inkább több ilyen jellegű szerepet kellene vállalni, nem a Grey-féle filmet, khm…. :(
Még nem láttam az első részt, hamarosan megnézem, tavalyról az egyik kedvencem volt ez a sorozat!

Eny - 2014. 11. 15. 11:11

nagyon jo. mar vartam is az uj evadot :) orulok,hogy itt van.
a 2ik evad uj resze nezesekor nagyon bele voltam melyedve es tesom mikorbenyitott a szobamba, felkialtottam :D

paranoid android - 2014. 11. 15. 14:57

Na, úgy látom az éjszaka írt kommentemet elnyelte a szűrő, észre sem vettem. Akkor csak röviden: nagyon tetszett az évadkezdés, valóban maradt a magas színvonal.

CyClotroniC - 2014. 11. 15. 16:51

Én nem látom a szűrtek között se, szóval máshol veszhetett el. :S

paranoid android - 2014. 11. 15. 18:12

Furcsa. Akkor megpróbálom legyőzni a lustaságom, és bővebben is kifejtem. Számomra a The Fall egyik legnagyobb erőssége a hangulata, ami a lassú történetmesélésnek, a kényelmes fényképezésnek, sőt még a színészek hanghordozásának is köszönhetően észrevétlenül kebelezi be az embert. Sokáig el tudnám nézni ezt a két karaktert, ahogy csak szimplán léteznek ebben a világban. És ugyan mindketten izgalmasak, de nem meglepően Paul érdekesebb számomra. Egyszerre taszító és lebilincselő. Kettőjükön kívül még Katie az, aki kiemelkedik. Ha már a kritikában a színésznő is említve volt, a karaktere is megérdemli a figyelmet, őt sem egyszerű megfejteni. Kíváncsi vagyok, hogy hova vezet ez a fura kapcsolata Paullal.

paranoid android - 2014. 11. 15. 18:27

Ja, és Dornan filmes karrierje… Szerintem külön poén ez a színész-egyezés, ami egy fekete árnyalatot csempész a szürkék közé. Egy pszeudo-BDSM történet domináns férfiját egy olyan színész játssza el, aki egy nőket megkötöző és megfojtó sorozatgyilkost alakít egy sorozatban? Mintha Dornan csak ezért a poénért ment volna el a meghallgatásra, és összejött neki. Így még inkább karikatúra hatása lesz annak a filmnek. (Persze egy-két szörnyű részlet elolvasásán kívül a könyvről alkotott véleményem előítéleten és mások értékelésén alapszik…)

Bence - 2014. 11. 16. 15:43

Letudtam én is, de szerencsém volt, mert a napokban daráltam le az első évadot. Az előző kibeszélőbe beírtam hogy mennyire remek, hát befirkantom ide is.

Bence - 2014. 11. 16. 15:48

(nem értek hozzá, de van valami oka hogy ez a kibeszélő nem jelenik meg a “Merre tart” listában?)

FAbika - 2014. 11. 16. 16:23

Még nem néztem meg az új részt, egy kérdés nagyon nyomaszt. :)

Ha A nő, akit 9 éve fojtogatott emlékszik az arcára, illetve tudják, hogy melyik egyetemre járt és milyen szakra, akkor miért nem keresik ki az egyetemi adatbázisból, hogy ki is a gyilkos?

Bence - 2014. 11. 16. 17:13

Rose utolsó éves hallgató volt mikor találkoztak, de a kérdésre, hogy ő is hallgató volt-e, nem tudta pontosan a választ csak tippelt: Stranmillis vagy Queens, és irodalom. Feltételezem rosszul (de javítsatok ki ha tévedek).

Llew - 2014. 11. 16. 23:34

Hozza az első évadot. Lassú, nyomasztó hangulat, de mégis lebilincselő. A színészek pedig pazarul játszanak.

Lemoni - 2014. 11. 18. 20:03

Eszméletlen volt, amit Jamie Dornan a 2. részben alakított. Ahogy rezzenéstelen arccal mindent kifejez, a hidegvértől a szerető apáig, félelmetes. Stella már tudja az igazi nevét, most kezdődik csak az igazi macska-egér fogócska.

Lemoni - 2014. 11. 24. 22:34

1×03
Bár megvolt a dramaturgiai funkciója, de nem kellett volna a rendőrfőnök részeg nyavalygása, ez a jelenet valahogy kilógott az egységből, a többi viszont tömény feszültség volt. Poor Katie, 17 évesen még lehet ennyire elvakultan oda valakiért, hogy azt hiszi, ő tartja a póráz végét….. Jamie-nek meg minden rész után megszavazok legalább 1 Emmy-t :)

Lemoni - 2014. 11. 24. 22:36

Vagy 16 éves, már nem emlékszem…….. :o

tatuko - 2014. 11. 25. 22:35

Katie 16, de egyetértek, tényleg eléggé elvakult. Ettől függetlenül izgalmas a karakter és érdekes nézni, hogy játszanak egymással Paullal :D bár az eléggé egyértelmű, hogy ki fog rosszabbul járni a végén.

A 3. rész valahogy nem tetszett annyira, mint az első kettő, többször meg is állítottam. Összességében azért még mindig az egyik kedvencem és már most várom a folytatást!

Bence - 2014. 11. 26. 19:23

2×02

Ez a rész nagyon ott volt. Remélem semmilyen logikai bukfencbe nem kényszerítik magukat az írók, és akkor a folytatásra sem lesz panasz.

Memari - 2014. 11. 27. 20:53

2×2

Ha már megvan a név és a kihallgatás hangfelvétele és már Stella őt gyanúsítja, akkor miért nem ismeri fel/vetik össze a Peterrel való telefonbeszélgetés hanganyagával?

Egyébként nagyon tetszik a stílus, és hogy ilyen szépen van adagolva.

Bence - 2014. 11. 28. 18:19

A harmadik rész is nagyon erős volt. Nem tudnám megmondani mi lesz a vége.

Lemoni - 2014. 12. 01. 20:32

Húzzák az idegeimet, pedig magam sem tudom, mit szeretnék. Naná, hogy kapják el az aberrált gazfickót, amikor majdnem sikerül, akkor meg drukkolok, hogy nehogy. De lehet, csak jó sokáig szeretném még nézni a sorozatot :) Kis Merlinből milyen szép szál legény lett :o

orla - 2014. 12. 03. 21:59

Az első évad nálam félig unalmas volt, félig izgalmas. Itt most – valószínűleg mert hetiben nézem – sokkal izgalmasabbnak tűnik. Eleve tetszik a megváltozott dinamika. A családot mondjuk rövid úton a peremre rakták, és sok nekem a Katie (hülye tini lány, egyszerűen nem szeretem, de ahogy Paul bánik vele, látszólag tiszteletben tartja, gyakorlatilag meg kihasználja, nagyon ügyes), de szeretem a rendőröket (a vörös hajút is szerettem, kár érte), és én sem tudom, mi legyen, hogy melyik oldal győzzön. Igazából csak egy jó lezárást vagy egy jó harmadik évadot szeretnék:)

n4nom4n - 2014. 12. 05. 11:41

nagyon jó sorozat! 9/10

Franchise - 2014. 12. 08. 21:34

2 nap alatt ledaráltam, imádtam minden percét. Én személy szerint egyáltalán nem érzem lassúnak, nagyon realisztikus maga a történet és a nyomozás folyamata, a karakterek – gondolva főként Stellára es Spectorra – rendkívül kidolgozottak, édekesek és az egész belfasti atmoszféra is beszippantja az emert. Nagyon sajnálom, hogy minisorozat, nagyon szívesen elnézném 12 részes évadokkal is.

Sosem kedveltem G. Andersont, itt viszont mintha csak rá szabták volna a nyomozónő szerepét, telitalálat. J. Dornan pedig még kellemesebb csalódás, őszintén szólva nem vártam tőle sokat, de félelmetesen hozza a beteg sorozatgyilkost és gondoskodó családapát egyben, remélem díjazzák itt-ott majd.

SPOILER!!!
Brutális lett a 2×05, nem gondoltam volna, hogy már most elkapják, de persze várható volt. De hogy innen merre tovább, passz.
Egyáltalán lesz tovább? Ahogy hallottam az évadzáró jövő vasárnap másfél órás lesz, de 3. évadról van valami hír? Nem tudom elképzelni, hogy az 5. részben történtek után lenne mégegy évad.

Lemoni - 2014. 12. 09. 12:30

Spectornál az elfogásakor a másik pasi telefonja volt, elkérte tőle, hogy neki nincs telefonja. Abba beletehetett a lövöldözés zűrzavarában egy másik SIM-kártyát. Mindenesetre a kihallgatáskor teljesen nyugodtnak, szinte fölényesnek tűnt. Igen, bizonyíték hiányában engedjék ki és akkor talán lesz 3. évad…… :)

Franchise - 2014. 12. 09. 17:28

Hiába kutakodom itt-ott, nincs info a 3. évadról, JD viszont azt nyilatkozta, hogy a 3. évadban már nem valószínű, hogy szerepelne, mivel a sztori nem úgy alakul.

Bence - 2014. 12. 11. 06:42

Bizonyíték hiányában??? :-)
Van még ami mellette szól és nem ellene?

Nekem úgy tűnik hogy ennyi részre tervezték, meglepne egy esetleges 3. évad. Kapjon inkább méltó lezárást.

LoGi - 2014. 12. 12. 16:55

na igen, kíváncsi vagyok mi maradt a fináléra, amiből kijön egy teljes rész. Rose a videón nagyon hatásos volt. ha kap 3. évadot lehet itt is belekezdenek egy másik ügybe teljesen nem? esetleg akár más szereplőkkel is.

Néma Harcsa - 2014. 12. 13. 11:26

Nyilván jön a nagy beszélgetés a két főszereplő között, avagy lélektani párviadal Rose (illetve holtteste, ezt nem tudjuk) hollétének kicsikarásáért.
Péterpál ezt már bukta, a túlélő lány felismerte, rajta van a Rose-os videón, szóval “törvényes” megmenekülésre ne számítson senki. Meg az IRA-közeli agresszív férjet is el kell pl. kapni. De kár is lenne még egy évadig húzni ezt az egy ügyet, zárják csak le szépen.

Néma Harcsa - 2014. 12. 13. 11:28

Plusz az eseményeket elég alaposan dokumentáló Katie meg Paul családjának a szálát is el kell varrni, szóval bőven van anyag az utolsó részre.

20legendd - 2014. 12. 13. 20:56

Biztos van még olyan dolog, amiről nem tudunk. Például milyen laptopot dobott a tóba Paul, ha a bizonyítékot szándékosan magánál tartotta? Katie-vel is tuti, hogy van még valami a háttérben, na meg Paul miért nem aggódik a felesége (és ezáltal a gyerekei) miatt?

Egyébként baromi erős ez a 2. évad, minden rész közben kiráz a hideg. Most is, Rose felvétele és az azt kémlelő Stella… Ami még érdekesség, hogy Paul nem szólalt meg az egész epizód alatt. Kíváncsi vagyok arra is, hogy ennek a csendnek mi lehet az oka? Kegyetlenül várom már a finálét!

zolimode - 2014. 12. 14. 19:26

Én még várok valamit attól, hogy a harmadik részben Peter bejutott Stella szobájába… valami lehet, hogy lesz abból még, de persze lehet, hogy nem….
A negyedik rész nekem kicsit üres volt, az ötödik már jobb, de valahogy elég lett volna a második évadra is öt rész. Úgy érzem, hogy a sztori elért a végére, de még ki kellett nyújtani a hatodik részig. Sok volt a hatásvadász lassítás, meg az elnyújtott jelenet, amit már simán lehetett volna vágni. Ettől még szuper sorozat és nagyon várom, mivel zárják le! Nem hinném, hogy lenne harmadik évad. Hadd forgassa csak Gillian Anderson a Hannibalt! :D

zolimode - 2014. 12. 18. 18:40

A biztonság kedvéért ideírom, hogy SPOILER, de csak egy kérdést akarok feltenni, megnézve az utolsó részt:
– Akkor ennek most vége van, vagy nincs?
És hogy magamnak válaszoljak is, úgy ért véget, hogy meghagyták a lehetőségét a harmadik évadnak. GA nyilatkozta korábban, hogy ő lát még annyi ötletet, ami kiadná a harmadik évadot.

Lemoni - 2014. 12. 18. 23:35

Ha most úgy van vége, ahogy, akkor inkább ne legyen 3. évad, de szálljon le az a rohadt helikopter valahogy és legyen 3. évad! Tyááá, mekkora finálé volt, a Stella-Spector kihallgatás az év egyik, ha nem a legjobb sorozat-jelenete. Jamie fiú, hála az égnek, hogy színész lettél, köszönet a libabőrös pillanatokért :)

Néma Harcsa - 2014. 12. 19. 12:52

Faszányos volt.
VIGYÁZAT, SPOILER! Szerintem ez ennyi, gyomorlövés, elvérzik, pont. SPOLIER VÉGE.

protozoa - 2014. 12. 19. 23:15

Ejjha, ez nem volt semmi! Amúgy a sorozat tanulsága az, hogy ha megpocsékolod Gillian Andersont, néhány óra múlva golyót kapsz. :D

Franchise - 2014. 12. 20. 08:44

Hát, nem volt semm.
A kihallgatós jelenet eszméletlen volt, JD és GA odatették magukat rendesen (főleg az előbbi), iszonyatosan erős volt a játékuk, tökéletesre sikeredett párbeszéd, számomra is az év egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – jelenete. Az a pár perc a kislányával is fantasztikus volt, a vége pedig… elég furcsa, hogy Stella egyből Spectorhoz sietett oda, ebben még tényleg lehet potenciál a folytatásra, bár nem tudom, hogy egy évadon keresztül mit lehetne belőle kihozni úgy, hogy ez a magas színvonal, amit már 11 része hiba nélkül produkálnak ne csökkenjen.

Memari - 2014. 12. 21. 22:47

Egyre jobban szeretem a minisorozatokat!!!

Nagyon szépen fel volt építve mind a 2 évad. Ha nem lesz folytatása, akkor is maximálisan elégedettek lehetünk, ha lesz, akkor bizakodjunk, h tudják tartani ezt a szinten (2 évadon át sikerült). Bár a jelenlegi ügy azért elég kerek lett.
Vártam, h Paul és Stella kihallgatása lesz a csúcspont és ott volt a pont az i-n. Köszönet az élményért!

winnie - 2014. 12. 22. 04:53

no, de ez nem minisorozat. hirtelen nem is tudom, hogy mi minisorozat mostanság, de ez biztos, hogy nem:)

Néma Harcsa - 2014. 12. 22. 07:59

@Franchise: hülyén hangzik, de szerintem azért rohant Péterpálhoz, mert kislányként elvesztette az apját. Már amikor a gyerekével beszélgetett a fickó, akkor látszott, ahogy bújik ki a nőből a komplexusa. (Épp azért volt az a második legütősebb jelenet az epizódban.)

Néma Harcsa - 2014. 12. 22. 08:02

(Plusz Péterpál volt az egyetlen szereplő a filmben, aki igazán ismerte, mivel elolvasta a naplóját. Jól kitalálták, na.)

Néma Harcsa - 2014. 12. 22. 08:05

(Mondjuk én arra számítottam, hogy a fiatal nyomozót is agyonlövi a férj, így lett volna Stellának is úgymond második áldozata, de így is jó.)

Memari - 2014. 12. 22. 09:20

oké a klasszik minisorozat a 2. évad miatt nem tökéletes szó rá, de akkor hogy neveznéd az 5/6 részből álló évados alkotásokat? negyedévados? :)
Ez a formula a rövid, de tartalmas volta miatt nagyon bejön.

Várható volt, h Paul-hoz fog odafutni (nagyon jól kiismerték egymást), sőt, amikor már lassítva jött vissza vártam, h honnan ugrik elő a férj, de Stella csak sétált /majd futott előre, pedig ő látta (láthatta) meg először a támadót, mégsem rántott fegyvert. Jó, ő nyomozó, nem erre van kiképezve. :)

werewere - 2014. 12. 22. 21:06

A folytatás vajon mikorra várható szinkronnal?

Bence - 2014. 12. 29. 02:26

Hatalmas feszültséget éreztem végig, biztos voltam benne, hogy itt még fog történni valami, lesz egy csavar amire sunyin készülnek az írók, de Dornan kielégült arcát látva, amikor Stella sétált vissza az erdőből, már tudtam hogy nem nincs rá szükség, és ez így van jól.

Az viszont hogy a “semmiből” lelőtték őket egyáltalán nem tetszett, akármennyire meghökkentő, de olcsó húzás volt. Ilyen alapon ki is szabadíthatta volna pár régi cimbora…

mylon - 2015. 01. 05. 20:09

Nem is tudtam, hogy létezik ez a sorozat amíg erre az oldalra nem tévedtem. A kommenteket és a hozzá tartozó cikkeket olvasva gondoltam végre egy jófajta sorozat.NEM ÍGY LETT! Végigszenvedtem mind a 2 évadot. Hát ez a sorozat egy kalap sz@rt sem ért. Hiába a jó szereplők, néha annyira idegesített hogy inkább kikapcsoltam volna. SPOILER! A vége katasztrófa volt. Megáll mindenki középen mint a f@sz ez a hülye csaj besétál és tessék ott áll egy kocsi.(Tulajdonképpen miért nem vezette be a rendőröket kocsival Paul???) Ja és közben ott van 30 méterre az út ahonnan fényképez az újságíró.SPOILER VÉGE! Nekem nem tetszett a sorozat. Tele volt hibával és végig nagyon vontatott volt. Ezt kb. 6 részbe bele lehetett volna tenni de így sikerült.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz