login |

Gotham: túl 8 részen

2014. 11. 15. 15:33 - Írta: CyClotroniC

18 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika,

Az eddigi legjobb, múlt heti epizód után eljátszottam a gondolattal, hogy mi lett volna, ha az a Bruno Heller áll be a Gotham mögé, akinek talán a legjobb kosztümös sorozatot, a Rome-ot köszönhettük, és nem a The Mentalist atyja.

Ha valaki nem látta volna a Rome-ot, egyrészt sürgősen darálja le, másrészt annyit érdemes róla elmondani, hogy úgy dolgozza fel a római történelem egy aprócska szeletét, hogy amellett, hogy végig igyekszik hű maradni a legfontosabb történelmi eseményekhez, a sors kezeként használja fel két legnagyobb karakterét, Pullót és Vorenust, akik rendre kiváltói a legnagyobb változásoknak – nem egyszer tudtukon vagy akaratukon kívül -, és mindig olyan szituációkba keverednek, amik tulajdonképpen olyanra formálják a történelmet, amilyennek ma is ismerjük azt.

Ez a nézőpont pedig rettenetesen sokat dobhatna a Gotham jelenlegi helyzetén, ugyanis James Gordon így a szezon harmadán túl abszolút abba a helyzetbe került, hogy kisebb vagy nagyobb kapcsolata van jóformán az összes képregényből is ismert karakterrel, és mégsem érzem azt, hogy komoly hatással lenne bármelyikükre is egyelőre.

A Gotham pedig veszettül jól működhetne, ha inkább erre fókuszálna, és egy percig nem kérdés, hogy a maffia sztori cipeli a hátán azt a töménytelen sok baromságot, amit a többi szál kiizzad magából. Talán nem írtak még olyan kritikát a sorozatról, ahol ne emelnék ki Robin Lord Taylor alakítását Pingvinként, aki valóban frenetikusan jó, de a két nagyfőnökre, Falcone és Maroni párosára sem lehet egy rossz szavunk se.

Fish Mooney ellenben bőven kapja a kritikákat, és ahogy elnéztem a kibeszélőt, rengetegen nem szeretitek, ami gondolom vastagon Smithné alakításának tudható be. Pedig magában a karakterben lenne bőven kraft teszem azt egy Jessica Lange interpretációjában, de hát érjük be azzal, amink van.

A gond nem is igazán Fish-nél kezdődik, hanem a heti procedurilás eseteknél, amik tulajdonképpen tönkre gyilkolják az átívelő sztorit és azon kívül semmi szerepük nincs, hogy az arcunkba tolják, hogy Gotham romlott.

Ráadásul Gotham messze nem annyira kezelhetetlenül züllött, mint amilyennek eleinte tűnt, legalábbis nem szorítják lépten-nyomon sarokba Gordonék ténykedését a város nagyhatalmú játékosai, sőt ami azt illeti, a procedurális vonal legbántóbb része éppen annak banalitásában rejlik, úgy bukkannak ugyanis bűnözőkre, hogy egyszerűen “megfejtik” a munkahelyi asztalon kényelmesen ottfelejtett cetlit, vagy ujjpercet találnak az áldozat szájában, ha esetleg annak a lenyomata kevés lenne.

A heti ügyekre elpazarolt idő különösen akkor fájó, ha összevetjük azzal, hogy mennyi jutott ezzel szemben Selinára, Nygmára és a többi képregényes karakterre. Vészesen kevés, ráadásul abban a kevés időben is ugyanazokat a legjellemzőbb kliséket táncolják körbe újra és újra az írók.

Közülük is rendszeresen Selina Kyle Cat húzza a legrövidebb gyufaszálat, aki miután letudta a heti kötelező osonást, lopózást, kreatív vagyonszerzést, megy is vissza a parkolópályára, annyira nem tudnak szegénnyel mit kezdeni.

Szintén ritka vendég, ha a földön sétálva láthatjuk a cicalányt, pedig a puszta járásában is volt bőven annyi macskásság a pilotban, ami simán elég lett volna hozzá, azt pedig már meg sem merem említeni, hogy mennyire csapnivaló tolvajnak van egyelőre beállítva, hiába mondta azt az egyik rendőr a mostani epizódban is, hogy vérprofi munka volt, amivel elkapták. Hogy mi van? Na mindegy… a tovább mögött meg is mutatom majd a szakma apróbb finomságait, egyelőre fenntartva annak a lehetőségét, hogy direkt kapatta el magát, mást ugyanis nem vagyok hajlandó elfogadni.

Ha volt némi pozitív fejlődés a kezdés óta, az talán Bruce és Alfred szálán érzékelhető, a korai emózást ugyanis már úgy tűnik, hogy letudták, és bár most is túlságosan elszigetelt kettejük története mindenki másétól, ha már kihagyhatatlannak tartják Batkidet az írók, inkább úgy használják, mint most, ne úgy mint korábban.

Összességében 6.5/10-nél nehéz lenne többre értékelnem a Gothamet, mégis bőven van annyi a maffiás sztoriban, amiért megéri hétről hétre kitartani mellette, ahogy részről részre bízok abban is, hogy Selina és Nygma is végre megtalálja majd a méltó helyét a történetében. Előbbi egyébként remekül működne Bruce mellett, de csak nem akarják meglépni.

A tovább mögött pedig a beígért mestertolvaj kurzus első fejezete.

És most ugyanez mozgásban:

18 hozzászólás Ne habozz!

S84 - 2014. 11. 15. 16:28

Nekem nem “Smithné”-vel van bajom – szerintem nagyon jól alakítja Fisht, sokkal inkább Ben McKenzie-t érzem semmilyennek Gordon szerepében.

CyClotroniC - 2014. 11. 15. 16:53

Szerintem akiknek nem tetszik Fish alakítása, azért veszik észre jobban, mert olyan környezetben van mindig, ahol mindenki jobb egy kicsit, legalábbis mindenki visszafogottabb, ő meg over-the-top (a karakter is persze).

Alakításra egyébként Gordoné vagy Barbaráé se egy nagy szám valóban.

Voriss - 2014. 11. 15. 17:02

Barbarat barmikor helyettesithetnek egy muanyag probababaval egy kirakatbol, annyira gyenge. Fonyomozoneni szinten…

Geragera - 2014. 11. 15. 17:03

Az a nagyon furcsa nekem ebben a sorozatban hogy az első két rész nem jött be. Egyszerűen nem tudtam hova tenni. Azóta pedig alig várom az új részeket, annyira megszerettem! Bruce és Alfred egyre inkább belejönnek, nekem ők kifejezetten tetszenek a szereplőgárdából, ráadásul a két maffiavezért is erősebb karakternek érzem Gordonnál, vagy társánál, vagy Gordon csajánál stb… De egy biztos: Éljen Gotham!

Blade - 2014. 11. 15. 17:10

Jó írás. Akkor nem most fogok visszatérni, van bőven más amit nézhetek szerencsére.

Cseho - 2014. 11. 15. 17:11

Nekem annyi bajom van a sorozattal, hogy nekem teljesen úgy tűnik mintha Pingvin kapott volna saját sorozatot. Mindenki más meg csak asszisztál hozzá.

CyClotroniC - 2014. 11. 15. 17:17

Cseho: Egyébként ez önmagában nem lenne rossz elképzelés, hogy minden évadnak van egy nagyobb karaktere, és arra fókuszálnak inkább. Az elsőben ez ugye Pingvin, de idővel jöhetnének a többiek is. Persze nem tudom, hogy Hellerék is így tervezték-e, de én tuti így csinálnám, főleg most, hogy sikeres is lett a sorozat és pár évad simán összejöhet még ebből.

nfsu17 - 2014. 11. 15. 18:51

Lehet hülye kérdés.
Valahol le van írva, hogy hány évad fog elkészülni belőle?
Mert mindenki írja hogy a köv. évadokban ez meg az lehet. És ha 2 évad után kasza? Vagy most?

Engem a legjobban catwoman idegesít. Megjelenik a színen és ennyi. Nem csinál semmit. Nincs története. Nem igaz, hogy nem lehet a 90% heti esetet levinni mondjuk 60ra és picit átívelőbb lenne a dolog.

Amúgy valami miatt nézős, de nem feltétlenül pingvin miatt. Inkább a hangulat.

CyClotroniC - 2014. 11. 15. 18:57

Sosem lehet tudni előre, de idén már végig berendelték a szezont, és ez az egyetlen olyan újonc a Fox-on, aminek van is nézettsége, szóval jelenleg biztos helye van és ha a második szezon is hozza a számokat, akkor szinte biztos a 4 évad, mert 3-nál szinte sosem kaszálnak újrasugárzási okokból.

Az írók sem készültek arra, hogy biztos siker lesz, ezért is van ez a koncepció, ami. Ha nem lett volna több évad, akkor legalább Pingvin történetét be tudják mutatni kereken, ami még mindig jobb, mintha egyenlő súllyal merítettek volna minden ismertebb karakter sztorijából majd senki sem jutott volna sehova se. Kell egy fókuszpont minden sztorinak, és mivel Gordonban nincs annyi, hogy azzá váljon, így egy villain lett a központi figura, jelenesetben az első évadban Pingvin.

Aredhel - 2014. 11. 15. 21:34

Engem is catwoman idegesít. Vagy legyen rendes sztorija, vagy ne rakják be egyáltalán. Az viszont tök fölösleges, hogy minden részbe beletuszkolnak belőle 30mp-nyi anyagot, csak hogy a nézők ne felejtsék el. Gordonnal nincs bajom, Bullock karaktere meg kifejezetten szimpi. Fish Mooney túl van játszva, de kezdem őt is megkedvelni. Csak a heti eseteket ne erőltetnék…

Fuszi - 2014. 11. 15. 22:02

Engem a Bruce és Alfred szál érdekel a legjobban szerintem nélkülük üres lenne az egész legalábbis számomra.

Kissur - 2014. 11. 15. 23:20

Nem lehet, hogy azért kapnak kevés karakterépítést a szereplők, mert nagyon hosszú távra terveznek és félnek, hogy túl korán kifogynak az ötletekből?

Neoprimitiv - 2014. 11. 15. 23:59

– Nem vagyok képregény olvasó, a Gotham ha nem is rántott be, de érdekel, szóval nem biztos, hogy rossz úton haladnak, ha sorozatként akarnak megmaradni.

– A bejezés előre determináltsága lesz szerintem a legnagyobb probléma – mindenki tudja, hogy hova kell eljussanak a szereplők, de készítők nem tudják, hogy mennyi idő alatt kell ide eljutniuk?

– Engem nem zavar Fish túljátszottsága. Ha úgy vesszük, ő és Pingvin a két, stílusban klasszikus képregény karakter a sorozatban: erős kontúrok, kemény színek. Az egy másik kérdés, hogy megél-e hosszabb távon egy sorozaton belül egy “tévésebb”, kevésbé harsány és egy képregányes, “kiszínezős” karakterábrázolás?

– Sajnos az ifjú Wayne szerepére vagy rossz volt a casting, vagy rosszak az írók, de a jeleneteit legszívesebben áttekerném.

Poghy - 2014. 11. 16. 03:12

Nagyjából egyetértek a kritikával, a nyomozós részek sajnos még mindig nagyon gyengék. Ami a színészi alakításokat illeti, Robin Lord Taylor mellett én még Donal Logue-t emelném ki, zseniális, ahogy régimódi, tökéletlen zsarut hozza. Fishnél pedig sokkal jobban zavar Essen kapitány, se a színésznő, se a karakter nem szimpatikus.

A 7. részben olyan sok titokra derült fény, hogy én azt tartottam az első felvonás végének. És lám, a következő részben egy valószínűleg elég fontos új szálat hoztak be Tommy Elliot karakterével. Egyelőre nem tetszik a képregénytől való eltérés ezügyben, de valószínűleg Tommy lesz a kulcsa annak, hogy Bruce szálát érdekesebbé tegyék.

DarkEagle - 2014. 11. 16. 10:13

Cicussal pont a kövi részben kezdenek valamit, nézd meg promókat. ;D

Lassan de azért építkeznek. Látszik hogy hosszútávra gondolkodnak ezért ilyen a sori.

nfsu17 - 2014. 11. 16. 11:49

Továbbra is csak ezt tudom kérdezni.
Mindenki írja, hogy biztos hosszú távra terveznek.
Mert melyik sorozat nem szeretne hosszú távon műsoron lenni?
Így akkor minden gyenge kezdésű, lassú folyású sorozatra rá lehet húzni, hogy “hosszú távra terveznek”.
És ezt bekajálják a nézők?
“Nézzed csak a filler epizódokat, 22 rész múlva majd picivel még ennél is jobb lesz” – mondaná az író.
“oké, értettem” – néző

Mondom úgy, hogy nincs (nagy) bajom a sorozattal.
Szépen látni az építkezést. Ez jó. De nem minden karakternél látni.

Abban is igazatok van, hogy ha valóban hosszú távra terveznek (aztán ki tudja mi lesz belőle), akkor nem lehet ellőni a puskaport 1 évad alatt.
Ha meg kasza lenne, legalább mondhatják, hogy pingvin karaktere legalább kibontakozott valamennyire.
Gondolom az írók sincsenek könnyű helyzetben, mert nem tudják eldönteni, hogy 3 évad alatt kell kibontani amit akarnának, vagy 12 évad alatt.

nadivereb - 2014. 11. 16. 17:43

Nekem ez tipikusan az a sorozat, amit nézek, mert érdekel az alapanyaga, nem is bántóan rossz, úgyhogy nem kaszálom, de ha valamelyik héten nem marad rá időm, nem sajnálom különösebben. Egyébként szinte teljesen egyetértek a kritikával: vannak kifejezetten jól eltalált karakterek: a két maffiafőnök, Penguin, Bullock, stb. Mooney (ill. a színésznő) eszméletlen ripacs, de megszokható. Viszont az, ahogy az ún. mellékszereplőkkel bánnak, az nagyon nem tetszik. Mindegyiknek van egy (esetleg kettő) darab tulajdonsága, amit minden epizódban bemutatnak, majd szereplő jobbra el, köv. héten találkozunk ugyanezzel. Engem ez nagyon zavar.
A Bruce&Alfred szál pedig egyelőre tökéletesen felesleges és érdektelen, én annak tudom be, hogy “batmanes” sorozatba a készítők szerint mégiscsak kell egy Bruce Wayne, de én tök boldogan ellennék nélküle is.
(A prodecurális felépítés engem önmagában nem zavar, csak az esetek bugyutasága.)

Pipacs - 2014. 11. 29. 12:30

Sokaknak nem jön be, de én nagyon csípem. Szerintem a párbeszédek egyszerűsége, és heti esetek kissé együgyű megoldása pont jó, ha úgy nézzük, hogy egy képregény se tud ennél összetettebb, bőbeszédűbb, magasröptűbb lenni.
Amennyire én látom, inkább a karaktereket építgeti lassan, de biztosan. Egyre érdekesebb Pingvin szövevényes kis kavarása, Gordon, ahogy le akarják söpörni a pályáról, Bruce, ahogy kezdi a határait feszegetni, Alfred kemény, de jó arc, Cat pedig hozza az élet kevésbé napos oldalát, ahonnan cicalányból macskanővé lesz, és a dilinyós ügyész is vicces, ha már ugye tudjuk, belőle ki fog válni később. Fish nekem se a kedvencem, de én szerencsére nem láttam ezelőtt semmiben a színésznőt, így annyira azért nem irritál. Nygma kaphatna kicsit több figyelmet is, nem csak ezeket a kis morzsákat, amiket szórnak neki minden részben. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz