login |

Babylon: kezdett az 1. évad

2014. 11. 17. 14:50 - Írta: CyClotroniC

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

I’m on 24-hour-a-day storm watch yeah, I sleep like a cokey meerkat on an electric fence. That’s me relaxing. I’ve got a map inside my head of all the trouble in the world and you just popped up on the radar like Godzilla’s hard on, and I will cut you loose if you ever, ever fuck me again Charlie, all right?

(Az év elején leadott felvezető epizód kritikája itt olvasható.) Ha nem a Babylon szezonnyitó epizódjában hallottam volna a fenti idézetet, csak így leírva látnám valahol, valószínűleg akkor is Jesse Armstrong lett volna az első tippem a szerzőre, aki talán a jelenlegi legizgalmasabb és legprofibb brit komédiaíró a sorozatiparban (írótársával, Sam Bain-nel együtt).

Közös munkáik között olyan gyöngyszemeket találhatunk, mint az általam is többször istenített Fresh Meat-et vagy egy korábbi klasszikusukat, a Peep Show-t, de ami a Babylon szempontjából talán fontosabb, hogy Armstrong korábban íróként dolgozott Armando Iannucci The Thick of It-jén és In The Loop-ján, ahogyan ő jegyzi a Veep első szezonjának fináléját is vagy a Black Mirror – 1×03-at.

Ennek az életpályának a kettőssége keveredik a Babylon-ban, a Channel4 legújabb 40 perces komédiájában (dramedyjében?), ahol nyomon követhetjük a frontvonalban dolgozó rendőrök hétköznapjait és az általuk okozott incidenseket a sajtó felé kommunikáló PR osztály munkáját is.

Ehhez a történethez rendezett egy 75 perces pilotot még februárban Danny Boyle, aki bár több epizódot nem vállalt a sorozatból, de sikerült a stílusából sok mindent átmenteni a folytatásra is, ám a Babylont egyértelműen az írás viszi el, elvégre egy high-concept közigazgatási/politikai/média szatíra és egy tradicionálisabb, szlengesebb rendőrkomédia helyenként egészen abszurd, máskor ijesztően realisztikus keverékét kapjuk tőle.

A Babylon legbátrabb vállalása talán éppen annak sokrétűségében rejlik, hiszen rengeteg minden zajlik párhuzamosan egymás mellett már a szezon legelején is. Liz Garveyt (Brit Marling) a pilot során azért importálják az USA-ból kommunikációs igazgatónak, hogy javítson a rendőrség megítélésén, ám vállalati módszerei (őszinteség, átláthatóság, nyitottság) egyelőre falakba ütköznek Richard Miller rendőrkapitánynál (James Nesbitt).

Ezalatt a terepen hétről hétre újabb krízisekkel találják magukat szembe a rendőrök, így a pilot mesterlövész ámokfutóját követően az 1×01-ben egy börtönlázadás került a terítékre. Hogy ez is bonyolultabb legyen, egy dokumentumfilm-rendező, Matt Coward (Daniel Kaluuya) is követi az egyik ilyen csapatot, annak minden egyes apró mozdulatát rögzítve a kamerájával.

A humor a felsőbb szinteken abszolút a The Thick of It-es istálló hagyományait követi, és talán akkor a legerősebb, amikor éles szatíraként próbál funkcionálni, de nem kell csalódnunk Armstrong közérthetőbb dumáiban sem, amit a Fresh Meat nézői már jól ismerhetnek:

– They say that if they don’t get pizza, they will stuff one of us with cheese up the anus and cook us and eat us.
– Tell them we would advise against eating a guard… Look, we’ll get you some pizzas.
– They say they want naan breads. And onion bhajis. Hold on, I’m getting lots of requests. 40 bargain buckets. 20 ham and mushroom. Stuffed crust…
– Not stuffed crust. That’s taking the piss.
– They say no anchovies or someone lose their finger.

A legnagyobb nézői kihívás egyelőre az, hogy szokatlanul nagy figyelmet igényel, mert csak záporoznak a frappánsabbnál frappánsabb monológok és párbeszédek és olyan sok karakterrel operál, akiket időbe tart majd megismerni, megszokni és megszeretni. Ennek ellenére már most is jár a 7.5/10, de ismerve az írópárost és elnézve a nem gyenge szereposztást, nem lepne meg, ha lenne ez még jobb is.

7 hozzászólás Ne habozz!

m76 - 2014. 11. 17. 15:16

A kiemelt “frappáns” monológok nekem inkább tűnnek izzadtságszagúnak.

Elkeseredetten próbál vicces lenni, de az eredmény sehogy sem akar az lenni.

CyClotroniC - 2014. 11. 17. 15:21

Nyilván egészen más hatást kell – mint bármelyik idézet – kontextusban, az adott epizód részeként. Persze ott sem biztos, hogy működik mindenkinél, főleg, hogy a humor itt tényleg két élesen eltérő stílus elegye.

winnie - 2014. 11. 17. 15:25

nem hiszem, hogy mentegetni kéne, én már ezeken is jót mosolyogtam, de persze láttam a pilotot. ettől a sorozattól biztos, hogy nagyon távol áll az izzadtságszag:) ráadásul…, nem hiszem, hogy viccesek akarnak lenni. ez nem az a műfaj, ahol in your face sütögetnek el mindent. épp ellenkező a célja a babylonnak és az ilyen szatíráknak. nincsenek neonvillogók, az emberben másképp jön le az, hogy vicces a sorozat.

CyClotroniC - 2014. 11. 17. 15:30

Ezért is írtam, hogy lehet, hogy teljesen más környezetbe helyezi az az idézeteket gondolatban, aki teszem azt semmit sem látott Babylonból, a tálalás pedig szerintem is fontos dolog, mert azon is állhat vagy bukhat egy-egy poén.

pytta - 2014. 11. 17. 17:55

Azon kevés pilotok egyike (hirtelen nem is tudom, van-e még egy ilyen), amit nem bírtam végignézni, kb a felénél kikapcsoltam, nem bírtam figyelni rá, borzasztóan untatott… Nagy csalódás, mert úgy szerettem volna szeretni, de valahogy nagyon nem nekem valónak tűnt.

mizchris - 2014. 11. 18. 14:32

Egy szatirikus hangvételű program általában megosztó. Engem arra az oldalra osztott, hogy kifejezetten élveztem most az évadnyitó epizódot, sokkal jobban, mint mondjuk a pilotot. Nagyon kell figyelni viszont közben, mert ahogy CyClotroniC írja, még fel sem ocsúdtál egy vicces párbeszédből, már jön a másik. De én biztos, hogy nézni fogom, nekem kifejezetten bejön.

dinnyemano - 2014. 11. 24. 14:23

én a címe alapján totál más sorit vártam, asszittem valami tényleg babylonos nyelvösszekeverdős sci fi lesz… (vagy az melyik???)
a pilotot kéccerre néztem meg,
nemtom…
a brit angolt nem értem meg olyan jól,
ezért nem jött át minden poén szerintem.
a kis hülye zabálós rendőr gyerek vicces volt.

nekem nem lesz nézős,
jó pasi sincs benne… :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz