login |

Happyland: az 1. évad

2014. 11. 19. 16:51 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Kedden fejeződött be az MTV szeptember végén indult új sorozata, a Happyland, ami… Nem is tudom, papíron talán komédiának nevezhető, legalábbis a 20 perces formátum arra utalhat, de olykor sokkal inkább hajazott drámára, még a dramedy címke is sántíthat valahol. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az MTV, miután évekig teljesen jó új sorozatokat tett le az asztalra, a Happyland-del ismét egy luftot rúgott. Vagy inkább mondjam úgy, hogy egyre inkább nem nekem készítik a sorozataikat?

Sok jól sikerült próbálkozás (Death Valley, Teen Wolf, Awkward., I Just Want My Pants Back, The Inbetweeners, Zach Stone Is Gonna Be Famous) után a Finding Carter és nyári Faking It nagyon nem jött be nekem, de látva azt, hogy egyébként jó volt a fogadtatásuk, kénytelen voltam a fenti iránytévesztés leszűrni, azt, hogy kikerültem a csatorna által megcélzottak köréből, ami a közelgő Scream-sorozat fényében igencsak nyugtalanító.

Ugyanis az érdekes körítése ellenére a Happyland is csak egy vékonyka szappan lett. Ok, nyilván a felütés nem is nagyon ígért többet: egy vidámparkban jelmezes karaktereket eligazító lány a főhősünk, aki valami értelmesebb állást keresne, amikor megismerkedik egy újonc sráccal – akiről később kiderül, hogy a létesítmény főnökének a fia. Előtte azért még összejönnek egy csók erejéig, hogy a pilot végén kiderüljön az is, hogy a srác egyben a testvére is.

Nevezzük szokatlannak az alapfelállást, azonban ez a szappanos, drámázgatós, huzavonás szál számomra érdektelennek bizonyult (az 1×02 tinis bulis jeleneteinél döntöttem el, hogy passzolom a Happyland-et), szinte minden pozitívumot a vidámparkos körítés vonzott magával. Egyrészt a szokatlan környezet, az ott adódó fura problémák jelentettek pluszt, másrészt a plüssállatos világ humoros szituációi, vagyis a komikus elemek.

A két hangvétel váltakozása még talán elviselhető lett volna, azonban a már-már MTV-s szokásnak tekinthető, túlságosan frappáns módon, tévés nyelvezetet beszélő karakterek már kevésbé. A főhős rendben van, a női karakterek is elfogadhatóak a sorozatban, azonban a férfiakat teljesen elmérték – legalábbis a fiatalokat, mert a kiképző vagy Josh Groban, mint Dirty Dave jópofa lett kis mennyiségben, de ők tényleg csak humorforrásként voltak jelen.

Persze lehet, hogy csak férfiszemmel csapódnak le másképp a karakterek, akik kapcsán tényleg azt az egyetlen pozitívumot lehet megemlíteni, hogy nincs tipikus rosszfiú, “gonosz”, mint a Faking It-ben a karikatúraként induló mostohatesó – itt valóságosnak hatnak a figurák. Ebben a tekintetben legalább földön jár a Happyland, ha már a párbeszédek és a tipikus fordulatok és helyzetek előidézésében nem sikerült.

A kissé semmilyen, csalódást keltő első rész után adtam még esélyt a Happyland-nek, de nem nagyon tudott felemelkedni a földről a sorozat, az meg külön csalódás, hogy a 8. részre, vagyis az évadzáróra, a szezon katalizátorát jelentő titok kvázi elsöprésre kerül, s egy korábbi, a pilotot követően is majdnem mindenki által sejtett csavarnak köszönhetően, ha lesz is második szezon, arra végképp semmi egyedi nem marad, csak pár barát, egy szerelmi iksz-szög a tinik és egy a szülők között. No, meg a következmények.

2 hozzászólás Ne habozz!

Annna - 2014. 11. 21. 15:33

Nekem a Finding Carter és a Faking It is tetszett, azt hittem, hogy ez is be fog jönni, de már az első részt is nehezen néztem végig. :/

Vica - 2015. 05. 10. 18:34

Lehet velem van a baj, de nekem tetszett a sorozat :) nem egy csúcsteljesítmény ez tény, de egy lightos tinisorozatnak tökéletes, aki másra várt annak persze csalódás, de ez ilyen kategória.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz