login |

Méltatlanul hanyagolva: Nathan For You

2014. 11. 21. 21:45 - Írta: CyClotroniC

15 hozzászólás | kategória: kritika, méltatlanul hanyagolt, reality, video,

Megnéznétek egy sorozatot Johnny Depp főszereplésével, melyben egy hackert alakít, akinek be kell törnie egy Föld felé száguldó aszteroidába, hogy megmentse az emberiséget a végső pusztulástól?

Ha nem is teljesen az említett formában, de egy The Web című rövidfilmként láthatjátok a sztorit az egyik legbizarrabb jelenleg is futó sorozat, a Nathan For You egyik epizódjának részeként, és ha a bejegyzés végére értek, talán az is világossá fog válni, hogy miért vezettem fel úgy az egészet a főoldalon, ahogy.

A legegyszerűbb és leghatásosabb módja a sorozat megismerésének a nulla előismerettel való bepróbálás lenne, mivel azonban rettenetesen réteg cuccról van szó, amit igazán csak hosszas körülírással lehet eladni, így nem igazán lehet elkerülni, hogy bekezdések és YouTube-videók sorába ne torkoljon az egész ajánló.

A nagy kérdés nem csak az, hogy miért nem hallottatok erről soha, hanem az is, hogy mit esznek ezen a sorozaton a kritikusok, miért bukkan fel a neve a komédia színészek kedvenceinek kerekasztal beszélgetésén, miért ezt emelik ki a The Legend of Korra írói is egy podcastban etalonként és miért ajánlanám kötelező bepróbálásra azoknak ezt a 8-9 pontos remekművet, akik oda meg vissza vannak a Last Week Tonight with John Oliver-től.

A Comedy Central reality-komédiájának főszereplője Nathan Fielder, aki önmagának fiktív alteregóját alakítja és olyan kisvállalkozásokat igyekszik segíteni szakmai tudásával, akiknek valamiért nagyon nem megy a szekér mostanában.

A csavar az, hogy a segítség képtelenebbnél képtelenebb formákban érkezik és a sorozatban szereplő civilek mit sem sejtenek arról, hogy az egész csak poén, ahogy a nézőnek is kell jó pár epizód ahhoz, hogy a műfajparódiának induló műsor felszíne alatt egészen meghökkentő társadalomkritikára bukkanjon és talán a tévében jelenleg látható legnagyobb görbe tükörre.

Általánosságban közel lehetetlen írni a 2. szezonját is maga mögött tudó sorozatról, így néhány konkrét epizódot hoznék fel példának, hogy pontosan megértsétek, hogy mi a fene is az a Nathan For You.

Nathan a 2×02-ben egy olyan szuvenír bolt megsegítésére vállalkozik, ami nem tud elég bevételt generálni, mivel kívül esik kicsit a turistalátványosságoktól, így azt javasolja a tulajnak, hogy rendezzenek egy kamu filmforgatást a bolt elé.

Az álstáb hamar körül is veszi a boltot, és hogy igazán nagyot szóljon a trükk, felfogadják a legjobb Johnny Depp-imitátort, hogy játssza el az éppen ott forgató színészt, és hogy dobjanak még egy keveset a hitelességén, felfogadják a leggyengébbet is, aki nem csak a dublőrét alakítja, de kontrasztként is szolgál ahhoz, hogy Johnny valóságosnak tűnjön mindenki számára.

Miután már elegen ácsorognak a bolt körüli kordonnál, megkérdik az egybegyűlteket, hogy ki szeretne statisztálni a filmben, mint vásárló és naná, hogy tucatjával lendülnek a kezek a magasba, akik utána feladatba kapják, hogy menjenek be a boltba és vegyenek valamit a kamerák előtt.

A jelenet hitelességéhez persze fizetni is kell a pénztárnál és mivel nem akarnak kilépni a szerepükből, hát megveszik azt a saját pénzükből, aki pedig később húzná a száját, hogy visszaváltaná a cuccokat, azt Johnny behívja a lakókocsijába, hogy megdicsérje és megdobja őket egy-két autogrammal is, amik persze a frissen vásárolt – és az ezzel visszaválthatatlanná vált – termékeken landolnak.

Néhány nap múlva, mikor többen érdeklődnek a film felől, Nathanéket megüti a jogi következmények, a csalás és a börtön szele, így kénytelenek tényleg elkészíteni a filmet, melynek a The Web című rövidfilm lesz az eredménye. Ahhoz azonban, hogy a bíróság előtt is megállja a helyét a sztori, nem árt ha tényleges műalkotásként tekintenek majd rá a benne szereplők, nem csak valami alibi kifogásként, és ezt mi sem legitimálná jobban, mint az, hogy díjnyertes az alkotásuk.

A The Web persze nem egy mestermű, így még a kisebb fesztiválok is visszadobják azt, Nathan azonban megalapít egy nemzetközi rövidfilm fesztivált, amire benevezi saját filmjét és ahol az egyetlen ellenfele egy 20 másodperces videó lesz, amit egy ismeretlen fickó végigszellent, így a zsűri (a Bonnie & Clyde-on szkriptesként dolgozó Crayton Smith) végül biztosan az övét hozza ki győztesként.

Ha valakiben lett volna bármi kétség is afelől, hogy a Nathan For You nem több egy fixer-realitynél, amiben csak rendbe hoznak dolgokat, a fenti példa talán ezt el is oszlatta végleg.

Két részt követően még magam is bizonytalan voltam, hogy pontosan mibe is vágtam a fejszém. Felmerült a kérdés, hogy hány epizódon keresztül lehet fenntartani viccesen ezt a formátumot, illetve zavart, hogy Nathan karaktere hihetetlenül taplóként jött le elsőre és kifejezetten sajnáltam a gyanútlan civileket, akiknek beletrappolt az amúgy sem felhőtlen életébe.

A sorozat egyik legnagyobb varázsa az, amikor elkezdjük megismerni azt a Nathan Fieldert, akit az igazi alakít és ezzel együtt elkezdjük megszeretni és megsajnálni is azt. Tulajdonképpen pontosan ugyanazon a folyamaton megy keresztül, mint a The Office-ban Michael Scott, és a szemünk előtt válik a világ leggyökerebb üzletembere egy csupaszív, segítőkész baráttá, akit az empátia teljes hiányának köszönhetően joggal bélyegeznek meg később a sorozatban is a Magány Mágusaként.

Nem viccelek, tényleg van abban valami egészen szívbemarkoló, ahogy Nathan őszinte kitartással küzd minden egyes kisvállalkozóért, és bár néha vannak meglepően zseniális ötletei is, többnyire elbukik, mert nem számol az emberi tényezővel, az ötletek fenntarthatóságával és azokkal a következményekkel, amiken végül mindig elhasal a már-már szociopátiát súroló célorientált pragmatizmusa.

Bár pont az ő szerepe van tudatosan felépítve, mégis az ő magányossága és szeretetéhsége tölti meg a legtöbb őszinteséggel és emberséggel ezt a sorozatot, egy olyan átívelő sztorit szőve a heti történetek köré, ami egészen váratlanul taglózott le, mikor daráltam az első két szezont, mert eleinte messze nem volt ez benne.

A őszinteség és az őszintétlenség kettőssége azért is működik jól, mert olyan realityket parodizál ki, amik anélkül tévesztik meg a benne szereplőket és annak nézőit, hogy ezt egy percig is felvállalnák. Egészen fura felismerni, hogy míg egy eredeti, vállalkozás-megmentős realityben sosem a vállalkozás fellendítésén van a hangsúly, hanem a vállalkozók drámáján, a drasztikus döntéseken, a felégetett hidakon, a hagyományokon, amiknek hátat kell fordítaniuk, addig Nathan karaktere, bármilyen bénán is végezze a munkáját és legyen bármilyen vak is a külvilággal szemben, őszintén törődik az alanyaival, a kedvükben akar járni és a végletekig képes rontani minden szituáción, csak azért, hogy helyrehozhassa korábbi hibáit.

Ugyan példátlanul szép pillanatai is vannak (az 1×04-es benzinkutas darab például ilyen), többségében mégis a felépített koncepciók alatt megbúvó szatíra adja a Nathan For You sava-borsát. Egészen érdekes megközelítéseket élhetünk át hétről hétre, például, amikor kisgyerekeken is kipróbálják, hogy milyen az, amikor termék helyett valójában identitást árulnak a reklámok. Az ötlet egyáltalán nem idegen autómárkáktól, de egy gagyi játéklabdát azzal eladni, hogy “pisis csecsemő vagy, ha nincs ilyened” és várni, hogy meghozza-e az érzelmi zsarolás a várt hatást egy gyereknél, egészen ijesztő és lenyűgöző egyszerre.

Nem véletlen az sem, hogy akadt olyan akciója is, amit hamarabb felkapott a világsajtó, mielőtt az adásba kerülhetett volna. Ilyen volt például, amikor megnyitották a Dumb Starbucks nevű kávézót, ami napok alatt brutálisan népszerűvé vált és már a Forbes is azt találgatta, hogy Banksy áll-e a háttérben.

Az Egyesült Államok szerzői jogi törvényei alapján ugyanis nem számít az eredeti Starbucks brandjének lenyúlásának és hamisításának az, ha minden pontosan ugyanolyan, csak egy “dumb” szócskát teszünk a cégnévbe, a logóba és minden termék elé, mindaddig, míg mindez paródia céllal történik, így nem is kávézóként, hanem kiállításként üzemeltették a helyet addig a 3 napig, amíg be nem záratták őket, mert nem feleltek meg az egészségügyi előírásoknak.

Összességében, ha valaki kicsit is érdeklődik a marketing, a szociológia és a társadalomtudomány iránt, akkor nem lehet nem imádni egy olyan sorozatot, amelyik képes egyetlen ötlettel egy hatalmas középső ujjat tolni a kiskapukkal teli jogrendszer arcába, ugyanakkor rávilágít közben egészen elemi emberi folyamatokra is, és ha kell, kipróbálja magát egy-egy rész erejéig The Bachelor vagy bűvészreality paródiaként is.

Egyszóval a Nathan For You egy nagyon egyedi, végtelenül okos sorozat, amit ugyan könnyű félreismerni az elején, de később rájövünk, hogy talán nincs még egy ilyen empatikus társadalomkritika jelenleg a tévében, ami képes az egyik pillanatban olyan kínos lenni, hogy csak az ujjaink közül kikandikálva merjük nézni, hogy mi is történik éppen, aztán pár percre rá már azon vesszük észre magunka, hogy együttérző mosollyal az arcunkon figyeljük, ahogy a Magány Mágusa meg nem értett, modern szuperhősként továbbhajt egy újabb kaland felé, ám nincs aki integessen utána.

15 hozzászólás Ne habozz!

Gaines - 2014. 11. 22. 00:18

Imádom.

A Nathan For You szerintem attól igazán szenzációs, hogy nem a civileken csattan az ostor. Nem arról szólnak a kisvállalkozás-megmentő akciók, hogy milyen birkák az átlagemberek, nem azon röhögünk, hogy milyen könnyen átejthetőek. Valahogy úgy sikerül megfogni az egészet, hogy mindig Nathan az, aki szerencsétlennek tűnik az adott szituációkban. És a bolttulajdonosok még csak nem is jönnek ki rosszul a dologból: utólag felkerestek pár vállalkozót, és mindenki pozitívan nyilatkozott a műsorról, volt, akinek egy hangyányit még növelte is a bevételeit – ha nem is az eredeti ötlet révén.

Tök könnyű lenne ugyanezt a koncepciót undokabb, lenézőbb, kiröhögős módon megvalósítani, de pont az empátia és jószándékú indíttatás miatt működik, amiről Cyclo írt.

tejkaramell - 2014. 11. 22. 00:36

hát ez nagyon vicces, köszi a tippet, felkerült a listára :)

engé - 2014. 11. 22. 02:25

Már majdnem mondtam, hogy a kedvencem a szar ízű joghurtfagyis, legeslegelső betét volt, mert remekül, pillanatok alatt ismerteti a nézővel a műsor vércsoportját. De mégis a hotdog-standos, sorban előzős betét a legjobb számomra. Minden úgy állt össze benne a történet végére, hogy azon röhögtem a legtöbbet.

Amit leginkább sajnálok a Nathan for You-val kapcsolatban, hogy nem tudok másokat rávenni arra, hogy elkezdjék. Túlzás nélkül mondom, hogy szerintem a legjobb amit valaha a Comedy Central a világra hozott. Nathen Fielder improvizációs háttere zseniálisan csillan meg beszélgetések során, amibe remekül szövi bele a szociális érzéktől mentes, deadpan karakterét.

Ha fel akarjuk helyezni a humor-spektrumra a műsort érdemes azt is észben tartani, hogy Tim Heidecker és Eric Wareheim producerei a műsornak.

Várom a harmadik évadot és kíváncsi vagyok milyen vállalkozásokba tenyerel Fielder.

speedle - 2014. 11. 22. 02:44

Belesasolok en is 😄 koszi az ajanlot!

winnie - 2014. 11. 22. 04:44

hadd jegyezzem meg, hogy akartam én is régen írni a nathan for you-ról, de egyszerűen nem tudtam, hogy kezdjek neki, kifogott rajtam. nagyon jó, nagyon más, kellően kényelmetlen és nagyon jó tanulmány, de nagyon nehéz megfogni, főleg úgy, hogy az ember utána felkapja rá a fejét.

és az nagyon igaz, amit gaines ír. ez lehetett volna egy teljesen másféle műsor is hasonló koncepcióval. és lehet, hogy az is működött volna.

bëiz - 2014. 11. 22. 08:45

Tegnap belenézegettem Youtube-on. Zseniális. (Ja igen, és köszi Junkie, ilyen gyöngyszemekre nélkületek nem bukkanhatnék.) Egy buta kérdésem azonban lenne. Egy-egy epizód csak ennyiből áll? Néhány perces anyag? Vagy ezek csak össze voltak vágva, egyébként rendes – mondjuk 20 perces – epizódokról van szó? Némelyik 6-10 perces történet elég kerek volt, máskor azonban mintha nem futott volna ki a sztori rendesen. Hogy épül ez fel? Hogy érdemes nekifogni? Voltak pl. másfél perces részek is fenn.

CyClotroniC - 2014. 11. 22. 10:25

bëiz: Egy epizód 20 perces, van hogy egy “eset” tölti ki a 20 percet (esetleg 3), de többnyire a 2 a jellemző. A legszebb az egészben, hogy az epizódoknak ugyanúgy van idővel története, koncepciója és íve, ahogy maga a szezon is kap egyet Nathan karakterének kibomlása kapcsán, érdemes hát letölteni és sorba nézni, mert szerintem úgy hatványozottan nagyobb élmény.

20legendd - 2014. 11. 22. 10:27

bëiz: Igen, egy rész olyan 20-22 perc, ami többnyire két különálló szegmensből áll, vagyis két vállalkozást tartalmaz, amiken Nathan segíteni próbál. Ha jól emlékszem, akkor csak egyszer fordult eddig elő, hogy egy történettel töltötték meg a műsoridőt, ez pedig a Starbucks-os rész, amit a cikk is említ (+ van még egy, de az más tészta).

Egyébként én pár napja tudtam le, úgyhogy jó az időzítés és tényleg kiváló. Tipikusan olyan material, ami azt az érzést árasztja, hogy “egy huzamban végig tudnám nézni.” A magánnyomozós részt mondjuk még meg lehetne említeni, melynek következtében maga a magánnyomozó kapott egy külön műsort a Discovery-től, úgyhogy az ő vállalkozását tényleg igencsak fellendítette a Nathan.

Egyébként nem ez az egy remek újabb Comedy Centralos sorozat, hanem ott van még a Review with Forrest MacNeil és a Broad City is, amiket szintén érdemes bepróbálni, pláne ha bejön a Nathan For You.

winnie - 2014. 11. 22. 12:01

a review igen, de en a broad cityt biztos nem ajanlanam olyan szeles korben:) majd gainest ravesszuk egyszer, hogy irjon. a review-rol biztos lesz a 2. evad elejen megint iras.

viky - 2014. 11. 22. 14:07

Köszi az ajánlást! Már a harmadik részt nézem és eddig szuper. :)

roni - 2014. 11. 22. 20:06

Nagyon köszi! Szuper jó a YT-os részletek alapján!

CyClotroniC - 2014. 11. 22. 20:22

Szerintem fogjátok szeretni, igazán engem az 1×04-től rántott be és direkt nem lőttem el a legjobb jeleneteket itt.

Raziel Anarki - 2014. 11. 23. 20:50

belenéztem… állat. köszi!

roni - 2014. 12. 17. 22:00

A Nerdist Podcast egy aranybánya, 1 órás, laza interjúk szupersztárokkal, ez a podcast Nathannal a műsorról: http://www.nerdist.com/pepisode/nerdist-podcast-nathan-fielder/

Réta - 2015. 09. 18. 17:49

Én már elkezdtem nézni, amikor rábukkantam erre a kritikára. Valójában kezdő vállalkozóként kerestem olyan sorozatot, ami erről szól. Az imdb ezt és a Family Businesst ajánlotta. Az eredeti célnak egyik sem felel meg, de a szórakozás garantált.
Egyszerűen bámulatosnak tartom a főhőst és az ötleteit. Nagyon egyedi sorozat és mindig meg tud lepni az ötleteivel. Nathan “magányosságát” megértem, ezzel a személyiséggel tényleg nehéz nagy baráti kört kiépíteni, de remélem idővel azért javul a helyzet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz